Проваляй се бързо, учи бързо, поправяй грешките бързо

Кевин Робъртс и Мартин Линдстрьом вдъхновиха маркетолози и рекламисти как да се справят с кризата на третия Marketing Innovation Forum

Вдъхновени. Така маркетолози и рекламисти обобщаваха реакцията си за третия Marketing Innovation Forum, организиран от "Капитал", когато си тръгваха снощи от Националната опера в София. Двамата основни лектори Кевин Робъртс и Мартин Линдстрьом говориха много за силата на емоциите, чувствата и ирационалното върху поведението на потребителите, как то създава връзката с брандовете, как влияе върху избора, който правят клиентите, и съответно как трябва да действат компаниите, маркетинг екипите им и рекламните агенции в период на криза. Двамата имаха и различни прогнози за кризата. Според Робъртс отсега нататък ще живеем в криза. Според Линдстрьом тя е като самореализиращото се пророчество, затова трябва да внимаваме да не я подхранваме.


Главният изпълнителен директор за света на Saatchi&Saatchi Кевин Робъртс представи своята нова стратегия за борба с рецесията, която той самият нарича "Да победиш грозно". Тя произлиза от схващането, че в свят, в който постоянно те заливат лоши новини, не можеш просто да се защитаваш, трябва да атакуваш. Според него най-близо до хората са онези марки, които усещат какво чувстват хората. "Не е важно какво казват хората, а какво наистина чувстват", подчерта Робърт. "Проваляй се бързо, учи бързо, поправяй грешките бързо" е същността на концепцията "Да победиш грозно". Да не бъдеш фермер, а ловец и постоянно да си нащрек за приходи и нови бизнеси. "Ловците не ходят по безкрайни срещи и дискусии, те излизат, търсят, стрелят, убиват и ядат", отсече Кевин Робъртс и продължи: "Фокусирайте се върху основните пет неща, които ви дават конкурентно предимство, и действайте бързо!" Потребителите сега преосмислят стойността на всяко решение, което взимат. Вече не може да продавате, ако говорите на потребителите, или по-лошо, ако им крещите, трябва да ги ангажирате.


"Хората са дълбоко ирационални, когато вземат решения. Трябва да разберете какво се случва в мозъка на вашите потребители, защото няма значение какво казват те, а какво чувстват", обърна внимание брандинг консултантът Мартин Линдстрьом, чиято книга за психологията на пазаруването Buyology е световен бестселър. Неговата концепция за невромаркетинга е построена върху идеята как петте човешки сетива залягат в същността на маркетинга и той не случайно беше обявен за една от стоте най-влиятелни личности в света от списание TIME. "Не цената и качеството определят дали хората ще купят продукта ви, а емоциите", каза още Линдстрьом и допълни: "Дори логото на компанията не е толкова важно, защото марките остават в съзнанието на потребителите чрез историите, които те им разказват за себе си."
Презентациите на Робъртс и Линдстрьом бяха разделени от дискусия за кризата като възможност, в която участваха изпълнителните директори на "БТК груп" - Бернар Москени, на "Крафт фуудс" - Франко дел Фабио, на "Девин" - Цветан Лъжански, на рекламна агенция Ogilvy & Mather Sofia - Екатерина Тупарева, управителят на BMW Group България - Александър Миланов. Като хора, на които се налага да вземат трудни решения в момента, те бяха единодушни, че ценообразуването трябва да е много внимателно и че намалението не е решение, защото "всяко намаление на цените влияе върху възприятието за качество". Другото, около което се обединиха изпълнителните директори, беше, че сега е най-подходящият момент да се завземе пазарният дял на по-малките конкуренти и да се стартират нови продукти, както и фирмите да станат по-фокусирани върху тази част от бизнеса, която наистина им носи стойност. "Давам повече, получавам по-малко", сподели личното си усещане за кризата Александър Миланов. Той я описа като олимпийски игри, в които маркетинг хората във всяка компания трябва да са готови за десетобой.


Четете интервю с Мартин Линдстрьом в "Дневник" в понеделник - 1 юни

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mned
  mned
  Рейтинг: Неутрално

  "Проваляй се бързо, учи бързо, поправяй грешките бързо" ... а ако ти остане време виж изгрева сутрин рано високо в планината, погледни в очите на любим човек, разходи се под цъфталите липи ... въобще ако има време и живей.

 2. 2 Профил на scorpi_4404
  scorpi_4404
  Рейтинг: Неутрално

  Това ми напомня за развода на една видна консултантка в областта на ..брака.Била написала 3 или 4 книги по въпроса..За съвместното съжителство..Чудно ми е кой ли им плаща на такива командировките и заплатите?На теория всичко е лесно,логично и постижимо-обаче на практика?

 3. 3 Профил на Miko Mikov
  Miko Mikov
  Рейтинг: Любопитно

  Следя изданията на Инкомедия и винаги информацията е актуална Вестник Капитал го купувам от 5 години и винаги ми осигурява актуална информация Поздравления

 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Хората са дълбоко ирационални, когато вземат решения. Трябва да разберете какво се случва в мозъка на вашите потребители, защото няма значение какво казват те, а какво чувстват"

  няма що. и за тая мозъчна пръдня трябваше да се платят 250 евро на калпак? (или колкото трябваше да се платят...)

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на ПОТРЕБИТЕЛ
  ПОТРЕБИТЕЛ
  Рейтинг: Неутрално

  Тези теории,които се представят са свързани единствено
  на базата на безумно жестока конкуренция да се осъществяват лесни и бързи печалби.Ако си спомним теориите на различните
  еко движения би трябвало да се замислим дали трябва да продължава развитието на икономиката по същия начин.Не е ли
  вече време да се осмислят произвежданите стоки да бъдат в размер,1който да задоволява потребностите на обществото. Също така в ХХ! век би могло обществото да преосмисли доколко трябва да продължи голяма част от работоспособното население да работи срещу неадекватно заплащане на работната сила и по този начин да се обогатяват малък брой
  от населението.Може би не е вече модно едни да тънат в разкош и разгул,а други да измират като мухи.Кога ще излязат
  на сцената на икономиката предприемачи с коренно разли4чно роведение от досегашните и които да задоволяват нуждите на
  семействата си с по-малко разходи и да проявяват различно
  отношение към работниците и служителите на фирмите си.
  по малки

 6. 6 Профил на малеее,
  малеее,
  Рейтинг: Неутрално

  'сички коментари са потрес!!!!

 7. 7 Профил на да
  да
  Рейтинг: Неутрално

  ясно е посланието-големи хитреци се навъдиха по света,лошото е че не сме от тяхната страна,бих казал че принципите важат и за потребителите.триковете,с които ни обработват рекламите,продуктите и услугите с безобразно качество и противни цени-всичко това изхожда от вярното твърдение,че потребителя влага повече чувства,отколкото разум в покупките си.в една голяма фирма ни учеха как да подреждаме стоките за продажба-на видно място се слагаха наречените импулсни стоки,с които по-скоро се закръгляше сметката на клиента.Точно тези дребни,струващи стотинки неща формираха по бонус система крайната ни заплата-отвратителен начин на мениджмънт-подигравка със служителите.

 8. 8 Профил на med
  med
  Рейтинг: Неутрално

  Адекватни са нещата, над които умува Мартин Линдстрьом - всичко си е доказано с нужните изследвания. Обаче потребителите не са еднакви навсякъде, нито пък към всички продукти се подхожда по един и същ начин. Отдавна е ясно, че някои хора, когато купуват, не задоволяват само първични потребности, а нещо много повече и че избоа им често не се определя рационално. Но това важи все пак при определени условия - на първо време при консуматорски насочена икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах