Как се развали магията на икономическия растеж

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ох, аман
  *****
  Неутрално

  Емигрантите,

  Бързо изпращайте милиарди на вашите майки и баби, за да ги вложат в ДСК. Вие сте ни надеждата!

 2. 2 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  "Кредитната машина" преди кризата наливаше преобладаващо бетон. Нейното заработване отново, без промяна в политиката, ще доведе до крах на икономиката.

 3. 3 Профил на бат жоре
  *****
  Неутрално

  лошо седларов, лошо. мирише ми на командировка в централния софийски затвор.южното крило вдясно първата врата при бай ставри.човекът е строг но справедлив познавам го лично.първата година е трудно после се свиква.

 4. 4 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Ами проблема който не е за подценяване е характера на направените инвестиции всичко се наля в строежи по морето и курортите, всеки търсеше бърза печалба, а сега ще ни трябват години докъто се реализират тези имоти. А надали в следващите 3-4 години ще имаме такъв ръст пак, защото пазара на имоти се понасити, хората се изнесоха от БГ, а това е най-силния фактор на разстежа. А лошото е, че този бетон влоши и характера на туризма, от което също ще страдаме допълнително, за разлика от туристическия сектор на Турция и Гърция. Дано поумнеят в правителството тоя път и наистина туризма стане приоритет и да се внимава повече със глупавите мутренски строежи. Успех на БГ, няма да е лесно следващите 1-2 години.

 5. 5 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Има объркване на понятията.
  Не е инвестиция покупката на супермаркети и банки - те не произвеждат.
  Не се създават работни места от големите търговски вериги - фалират местните магазини.

  Попътен вятър в главите!
 6. 6 Профил на Глупак
  *****
  Неутрално

  Растежа в предишните години беше чист балон. Куцо и сакато строеше апартаменти, офиси и молове на кредит, с надеждата че маймуните ще бачкат и развиват бизнеси, а те ще им дават под наем офиси за 30-40 евро квадрата и ще им продават апартаменти на цени "бачкаш два живота за 'партамент". Само че не отчетоха простия факт, че маймуните са малко и предимно гладни.
  Безгранична е човешката глупост.

 7. 7 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  Икономически разстеж от инвестиции основно в имоти и енергетика?
  Имотите създават краткосрочни нискоквалифицирани работни места.Енергетиката използва наличният персонал.Единствено инвестиции като тези на завода за кабели в Пловдив, кол центъра на НР са дългосрочни инвестиции, които създват квалифицирани и по-добре заплатени работни места.

 8. 8 Профил на ФТГ
  *****
  Неутрално

  България прилича на кенеф със супер грозното си строителство боклуци и найлонови торбички по дърветата, комунисти бизнесмени, мутри, беззъби старци и ретардиращи деца.
  Междучовешките отношения са по примитивни от каменната епоха. Алкохолизъм и дебилност. Кражбата не се класифицира за престъпление а за тарикатлък.
  Начело на държавата е гейшата на диктатора Живков, малоумния Симеон и цървула Първанов.
  Алчни медици и полуграмотни управляващи.
  Е и ?

 9. 9 Профил на до ФТГ
  *****
  Неутрално

  Добре че има външни независими наблюдатели като тебе да го отчетат този факт. Ти, сигурно не си българин, нали?

 10. 10 Профил на do FTG
  *****
  Весело

  Хехе, ФТГ,

  вземи си хапчетата и не се напрягай, ще скъсаш някой кръвоносен съд.

  Сега се върнах от БГ, много си е добре там, малко ако се почисти и позакърпи и ще е супер.

  Супер храна, време, чист въздух, природа (ако знаеш къде да отидеш) и най вече: УХАЕ НА РОДНО! а това е най-важно!

 11. 11 Профил на dlr52475613
  dlr52475613
  Рейтинг: Неутрално

  Няма друг инструмент за икономически растеж освен закупуване на Дълготрайни Не Материални Активи. Това са права върху патенти, марки, ноу-хау, технологии. Това означава права върху конкурентноспособна продукция на стоки и услуги. Но българските бизнесмени купуват последните модели "Майбах" и "Мерцедес". Образователната система не преподава знания за интелектуалната собственост а раздава научни степени и звания. В Европейското патентно ведомство са регистрирани през 2006 г.- 4 български патента, 2007-6 бр.;2008 - 4 патента. В началото на тази година БАН избра 13 нови академици и 19 член кореспонденти - http://web.bas.bg/fce/001/0054/files/bul132.pdf В развитите страни делът на ДНМА е повече от 70% от общия обем на активите при МСП. В нашата Татковина този дял е по-малко от 1%. В българските икономически субекти няма патентни специалисти. Само УНСС произвежда такива кадри по 20 души на година. 20 - за цялата икономика от над 2 млн стопански субекти! Някой знае ли имена на български изобретатели? Да попитаме и г-н Президента - http://topsport.ibox.bg/news/id_15578503

 12. 12 Профил на Колега от УНСС
  *****
  Неутрално

  Браво Чавдаре! Много хубава статия!! Трябва да им се набива на нашите управляващи кое е ценното от инвестициите и кое води до траен и стабилен растеж.

 13. 13 Профил на инвеститор
  *****
  Неутрално

  Статията е много добра, но според мотото не е подходящо. Дори и децата знаят, че този който има кредити изобщо не е богат, а напротив. Инвестирането чрез вземането на пари на заем или чрез получаването на кредити не е типично инвестиране и изобщо не предизвиква икономически растеж. Пример за подобно инвестиране беше България в началото на 90-те години на миналия век. Страната беше получила заеми от различни международни финансови институции, парите от тези заеми бяха изразходвани много неефективно и съвсем логично България обяви мораториум по плащанията на външния си дълг. Написано по по-достъпен начин - държавата фалира. През последните години се инвестираше не в производство, а в строителство или в автомобили. След завършването на строителството или след покупката на автомобил, направените инвестиции не се възвръщат, т. е. те не са особено рентабилни. Най-голямата част от принадената стойност на инвестициите се получава в сферата на производството.

 14. 14 Профил на А ?!  Кво стана ?
  *****
  Любопитно

  Чавдарчо, кога обърна плочата бе мой, не ти платиха последната вноска за възхвала на БФБ ли ?

 15. 15 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 561 Весело

  Магията я развали измамата. Измамата дойде от алчността. Алчността е в резултат на лошото възпитание. Лошото възпитание е в резултат от липсата на ценности. Ценности липсват, защото няма обществена култура. Културата я правят личностите. Личностите ги убива завистта. Завистта е от незадоволеност. Незадоволеността, както казва Фройд, е от липсата на секс. Сексът намалява заради стреса. Стреса е от високото темпо на живота. Високото темпо на живот е заради модерния начин на живот. Модерния начин на живот е заради по-големите удобства. По-големите удобства идват от развитието на технологиите. Технологиите се финансират с печалбите. Печалбите идват от икономическия растеж.
  Получи се омагьосан кръг.
  Кръгът може да е гледана в профил спирала.)))
  Във всеки случай - природата си знае работата.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 16. 16 Профил на ilko
  *****
  Неутрално

  Икономическия растеж зависи от производството и продажбата на ненужни стоки като плеистеишъни, жисиеми, плазми и други глезотии. Апартаменти и други дълготраини инвестиций се купува веднаж-дваж в живота

 17. 17 Профил на Bai Zdravko
  *****
  Неутрално

  България изпадна в първата от 12 години насам рецесия - за съжаление или здравословно развитие, това е единствния начин да се затворят или пекратят дейностите, които не са важни, са излишни или са били прекомерни мощности на даден етап. Така работи реално икономиката. Държавата България не може да се бръкне с 100 млрд примерно нов дълг и да излезе от кризата чрез експорт в трети страни или увеличи бързо вътрешното потребление по причини вече споменати в статията. Единствено може да се излезе от криза чрез производителсност и конкурентност на стоки и услуги, който в България не са много. Освен другото управлението е винаги сбъркано може да има 10 правителства, но всички те имат различни стратегии който взаимно си пречат, а не се допълват.
  Стигна се до парадокс от ЕС да дават фондове под условия а БГ да не може да се класира за тези фондове с години и да моли за удължаване на сроковете. И крайния резултат е неясен, всеки сам по малко, някак си се оправя по единично, а с резултат по доходи всичко е ясно - последни сме в ЕС.

 18. 18 Профил на Айде
  *****
  Неутрално

  В статията има тотално объркване на силите, които водят до растеж. "стагнацията в потреблението на домакинствата - най-мощният двигател на икономическия растеж (над 82% от БВП). "
  Откога колкото повече потребяваш, толкова повече произвеждаш. Не е ли обратното?. Преди да потребиш, трябва да произведеш. А за да произвеждаш повече, трябва производителност. Номер 11 го казва - технологии, открития. Строителството през последните години в голяма степен е със спекулативни цели - напразно хвърлени пари. Що не бяха насочени за пътища - по-малко жертви, ускоряване на оборота, спестяване на време, повишаване на ефективността. Родното производство е ударено в земята от контрабандата.
  какъв растеж искате тогава

 19. 19 Профил на Кабалист
  *****
  Неутрално

  Английският премиер Гордън Браун, в реч пред конференцията на Лейбъристката партия, описа точно сегашното положение в света – „ колапсът на банките, проблемите с кредитите и цените на петрола, възходът на Азия – сега никой не може да се съмнява, че живеем в различен свят и че сега е Глобалната ера”. Тя изисква да се пригоди нов (глобален) бизнес-модел. Ето с две думи този модел – Ако аз и вие искаме да правим бизнес, трябва да вземем под внимание интересите на всяка страна, на която той може да повлияе – полезните изкопаеми, животните и хората.
  Г-н Браун бе прав, заявявайки че „не сме виждали нищо толкова сериозно от времето на Индустриалната революция”. На практика промените, които сега преживяваме, ще принизят дори нея. Те „топят” финансите ни, но всъщност измененията са в съзнанието ни.
  До сегашния момент, когато двама души или компании правеха бизнес когато и да се срещаха – в социален или професионален план – те вземаха предвид само собствените си интереси. Ако...

  Прочитане на целия коментар онова, което другата страна ми предлага си струва, аз го приемам. Няма да се замислям за нейните интереси. Бих приел, ако партньорът ми намира сделката за изгодна, иначе бих се отказал.
  Но в Глобалната ера това не работи. Ето един пример какво се случва, когато си част от глобализирания свят, а не се замисляш за другите – публикуван в статия на Чарлз Дахиг и Картър Дохърти в „Ню Йорк Таймс” от 01.11.2008 г. Авторите обясняват как стремежът на учителите от Уисконсин да подобрят пенсиите си се съчетава с желанието на ръководителите на Ню Йоркското метро да подобрят финансовите си източници и принуждава германските власти да се намесят с много милиарди, за да спасят положението, предотвратявайки верижната реакция, която би могла да „замрази” Германската икономическа система. „ Самата история всъщност е много по-сложна, но изяснява проблема доста добре. Не можем повече да си позволим да мислим само за себе си. Ако продължим да го правим, провалът е сигурен, а Обама трябва да вземе предвид това, когато изгражда финансовата си стратегия.
  Можем да разсъждаваме за това по този начин – ако си едноклетъчен организъм, като амебите, не се нуждаеш да мислиш за никого и нищо друго. Можеш да се фокусираш върху собствените си нужди. Но ако си част от многоклетъчен организъм, просто няма как да си позволиш да се грижиш само за себе си. Гостоприемникът ти доставя жизнено необходимото – кислород и хранителни вещества, а ти изпълняваш в негова полза функциите, за които си предназначен. Ако не го правиш, незабавно ще бъдеш счетен за чуждо тяло и ще бъдеш унищожен, без да ти се дава право на размисъл.
  Назовавайки времето, в което живеем „Глобална ера”, е равносилно да заявим – „Ние сме един организъм”, с всички последици от това. Който не се подчинява на правилата на Глобализацията, ще бъде наказан. И не от Хагския трибунал, а като се провали в целите, които желае да постигне и поеме последствията от този неуспех. Вижте за пример „Леман Брадърс”, „Ей Ай, Джи”, Исландия, руската рубла и някои от ръководителите на метрото в Ню Йорк.
  Гордън Браун не е първият, който потвърждава старта на Глобалната ера. Важно е обаче политици и други влиятелни личности да започнат да го правят открито. Това ще ускори необходимата промяна в мисленето и с новоизбрания си президент САЩ са в уникалната позиция успешно да поведат процеса.
  Г-20 действа правилно, заемайки се с опита за преодоляване на кризата чрез сътрудничество. Но няма да успее, ако не разпознае в това необходимостта от нов бизнес-модел, или дори – на нов модел на мислене. Защото в края на краищата, не финансовата система е болна, а цялото човечество. Егоизмът и желанието да накърниш другите, вместо да ги подкрепяш и да им позволиш да израснат за благото на всички е болестта, от която страда всеки от нас.
  Затова приемането на общия интерес пред личния, трябва да бъде нашият фокус – то буквално е нашето спасително въже. Развиването на глобално съзнание не е някакъв модерен израз за пропагандиране на любов към дърветата. Това означава, че аз, ти, той, тя – всички ние трябва съзнателно да се грижим за благополучието на всеки от нас, на всяка личност и всяко нещо – докато работим и дори докато сме заети с ежедневието си, без значение дали почистваме пода с прахосмукачката, пазаруваме или пием кафе с приятели.
  С други думи, глобалният модел не е нов начин за манипулиране на финансите, за да извлечем по-голяма печалба от тях. Той е начин на мислене, нов поглед върху света, който може да произведе положителни резултати в ерата на Глобализацията. Нищо друго освен преместването на нашия фокус от личното към колективното не бива да се променя. Не брокерите причиниха рухването на „Леман Брадърс” и не това доведе до провала на „Ей Ай Джи”, а ненаситната алчност за печалба за сметка на останалите. Ако ние променим тази алчност в ненаситен стремеж да подкрепяме другите и ако го направим заедно, нашето бъдеще е с гарантиран успех.

 20. 20 Профил на Веселин
  *****
  Неутрално

  към кабала - Ако искаме добро отношение към хората всички ние трябва да променим своите ценности а това не може да се получи чрез държавна или обществена принуда - за справка - неуспелият опит за въвеждане на комунизъм беше също опит за насаждане на другарство равенство сигурност и тлнлл Знаемр че не проработил
  Трябва да променим своя мирогледр а това е възможно само чрез спазване на Божиите заповеди и вяра в Исус Христос - в него е съсредоточен и модела и пътя и крайният успехл Реформата е единствено възможна само ако е вътрешнар*както при християнството* Няма друг изход - всичко останало са илюзии и човешки опити с предрешен тъжен финал!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK