Седем години допълнително пенсионно осигуряване - доходност 0%

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fund manager
  *****
  Неутрално

  за мене не е 0% аз доста заплатки си платих

 2. 2 Профил на един
  *****
  Неутрално

  ами да ни върнат парите тяхната мама неграмотна ,ако са някъде другаде ,ще им скъсат гъза от съдене ,а тези мошеници си живеят живота и си джъткат джиповете за на ша сметка по екскурзиики и накрая ми пишат загуби от дейността,смятам да се махам и да се осигурявам извън тази идиотска страна ,така както направиха хиляди млади българи

 3. 3 Профил на роден в60-те
  *****
  Неутрално

  Ама ние не сме и очаквали нещо друго. На фона на множеството пирамиди, фараони, работнически приватизации, акционерни книжки без стойност, инфлации и куп други врътки за да бъдем докрай обезкръвени, допълнителното пенсионно осигуряване беше едно добро пожелание и както е видно с недобри финансови стратегии вероятно добре обмислени за да се калкулират загуби.

 4. 4 Профил на mileva
  *****
  Неутрално

  Доброволното-задължително на мен не ми беше никак доброволно,но никой не ме пита.Аз си знаех ,че парите ми потъват като вода в пясък.....И те го знаеха.

 5. 5 Профил на 10 стинки
  *****
  Неутрално

  е за туй се осигурявам минимално. От тия пари грам няма да видя. Еби мама му и осигуряване...

 6. 6 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Цитат: " ... мениджърите на дружествата успокояват, че загубите са предимно на хартия, а не реални, тъй като идват от преоценка на пазарната цена на активите и при възстановяването на фондовите пазари отрицателната доходност ще бъде компенсирана."

  Тези луди ли са? Кой е казал, че фондовите пазари ще се възстановят и отрицателната доходност ще бъде компенсирана? А дори и да се възстановят, пенсионните компании не са инвестирали просто на фондовите пазари, а в конкретни акции. Ако си инвестирал в Енрон или Лемън Брадърс кел файда, че фондовите пазари са се възстановили, нали?

  И какви са тези загуби на хартия - щом били от преоценка, значи били на хартия? Ами те преди и печалбите бяха от преоценки, но никой не споменаваше че са хартиени.

  Позор! Няма ли регулатор да регулира? Няма ли законодатели да променят начина на регулиране (а и състава на регулатора)?

 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  Пенсионно-осигурителните дружества са алчни като застрахователите и крадливи като НОИ - каква доходност тогава?

  low riders team
 8. 8 Профил на пострадал
  *****
  Неутрално

  Абе, и аз глътнах студена водица в ДПО , щото тъпанарина ми с тъпанар се подведох по телешкия възторг на българина да използва т.нар. небанкови инструменти - демек нали сме в ЕС, да не съм останел чукундур от Долно Уйново, а европеец. И синковците хубаво ме наевропейчиха....Врътнали кинтите в Мерил. Сега съм на минуса по доходност някъде на Антарктида и си спомням с умиление за мотиката и закопаните буркани с манги в двора.

 9. 9 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Къде това, пострадал?

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 844 Весело

  Само ще ви кажа ,че годишния доход ,който се начислява по партидата ви от рисковото инвестиране в БФБ не може дори да покрие таксите ,които фонда начислява по същата! Или иначе казано - едни хора там инвестирата вашите пари - ако спечелят печелят те ,ако загубят - губите вие! Но каквото и да правят таксите си вървят - и се стига до куриоза ,че след години осигуряване и хиляди левове внесени по партидата ,накрая всичко са ви взели от такси и загуби на борсата!

 11. 11 Профил на Хъкълбери Фин
  *****
  Неутрално

  Отрицателната доходност....бре, кажи направо загуби. Те щом са стигнали до загуби, значи и резервите за преоценки са опоскали. Загубите изобщо не са на хартия! Справедливата стойност на активите е минус 10% средно. Изобщо, тези колективни безумни схеми винаги са се управлявали некадърно и принципно са алогични. Фактите го доказват.

 12. 12 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Напротив - доходността е МИНУС, поне според последната ми справка за вноски от 1995-та! Без да броим деноминацията, т.е. промените след нея.
  Направо да слагат тези социални пенсии в бюджета и който както може да се спасява за повече - по-честно ще е.

 13. 13 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Е като е такава работата,какво може да се направи,че да се спре ограбването ни?Умиране има ,отърване нама ми се струва.

 14. 14 Профил на USA investitor
  *****
  Неутрално

  Това е далгосро4на инвестициа за 15-20 години имаите тарпение за това Американците са богати.

 15. 15 Профил на невярващ
  *****
  Гневно

  съгласен сам с всички ваши одговори ,но не ви ли е ясно бе пичове че тия комунистически крадци са се разпръснали като ракови разсейки и чакат някой наивен човечец да подаде

 16. 16 Профил на дядо Дончо
  *****
  Неутрално

  И аз съм скептичен спрямо управлението на парите в тези фондове. Имах едни пари в "Алианц". Като отидох да проверя се оказа ,че са останали 2/3 от това , което бяха преди. Прав е колегата, който по-долу казва, че тези "управители" и сега си карат лъскавите коли и дори се чувстват по- добре в кризата , защото сега с нашите пари ше изкупят от задлъжнелите нещастници изгодно всякакви имоти. Не се самоубиват заради загубите си, а ги осчетоводяват на нас и дебелеят доволно. Достатъчно е да си спомним кой и по кое време ги наложи. Мръсна сган!!!

 17. 17 Профил на Слави
  *****
  Неутрално

  В момента много бизнеси биха си хвърляли шапките, ако бяха на нула като тези фондове. За съжаление парите им са не в сметка на нула, а в празни хотели, в камиони, които киснат по площадките, в петрол, чиято цена стана от 160 на 60$ итн.

  не казвам, че схемата е перфектна, но не може да се сравнява с кацата без дъно НОИ

 18. 18 Профил на банана
  *****
  Неутрално

  Ало-о-о, №14,прекалил си с Колата и пуканките,с които полират такива като теб.
  Колко са богати гринговците видяхме и разбрахме на гърбовете си. Виж с печатници за долари са богати.

 19. 19 Профил на баба Яга
  *****
  Неутрално

  ами аз ще ида и ще си изтеглая парите от тия боклуци,
  то по добре на влог в банка от колкото някой неграмотен икономяга(за мен е синоним на идиот) да играе на еврейския уолстриийт и просто да ги харчи

 20. 20 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 844 Разстроено

  До коментар [#17] от "Слави":

  Абе Слави ти как не разбра - внесли са ми 1000 лева по партидата от 2002 до 2004 година - в момента имам 0 лева! Кое му е по-доброто? А тези ,които са внасяли и допълнително?
  П.С. Сега даже се чувствам кофти ,защото навремето работих за ПОК Доверие и излъгах сумати народ до се осигуряват допълнително и как парите им щели да им носят невиждан девидент ,а щели и данъците да избегнат... тогава бях на 16 - сега вече като знам колко са годишните такси за управление и другите там измислени такси и "рисковото" (неизгодно) финансиране чрез ,което ни крадат парите ,никога не бих лъгал така хората... Бахти изродите са тия от пенсионните компании да използват деца.....

 21. 21 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Да се конфискуват имотите на всички депутати, които са променили закона и са разрешили на пенсионните фондове да играят на борсата. Приходите от продажбата на търг от конфискуваните имоти да се внесе в доброволните фондове.
  Нали всичко беше свръхгарантирано от държавата. А вносителя на законопроекта да се обеси с главата надолу на пл. "Св. Неделя".

 22. 22 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Хора. Има май смисъл в допълнителното ЗДРАВНО осигуряване. Обясни ми го лекар. 10-на лева допълнително ти носят 5 пъти повече екстри при заболяване, особено що се отнася до ЯМР и т.н. други изследвания. Не знам дали е вярно, но лекарят е приятел и не вярвам да ме лъже. С допълнително здравно били работници и служители на монополистите ЕНЕРГО, БТК и др. такива.

 23. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Помня как едни треторазредни брокерчета /Ники, Миленчо, Владко и Любка/ се бяха наредили и със светналия поглед Учком-овци критикуваха министър Нейков. Че не инвестирал добре пенсионните фондове. Министърът онемя от глупостта им. Тогава имаше само I-ви стълб, другите не бяха стартирали. Обясни им, че от този стълб нищо никъде не се инвестира и се раздава във вид на пенсии веднага. Сконфузиха се, ама много лекичко. И веднага заобясняваха как смело и смахнато ще инвестират парите от другите два стълба. Министърът пак онемя. Опита се да им каже, че държавата не може да си играе с парите за пенсии като борсов спекулант, но тогава една кокоша еуфория беше обзела народонаселението и никой не го чу.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 24. 24 Профил на Чернокрилия
  Чернокрилия
  Рейтинг: Неутрално

  До 20
  Доходност 0% означава, че пак имаш 1000 лв, не че са станали 0.

 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#24] от "Чернокрилия":

  Хаха - ами таксите кой ще ги плаща? Като няма доходност да не би да ти се маха таксата за управление ,такса лимузина и любовница на учередителите? Ти като губиш пари да не мислиш ,че те седят гладни и си връщат лимузините?
  Сега се сещам да попитам има ли някакви публични данни за пенсионните фондове?

 26. 26 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Чернокрилия

  Да. Пак имаш хиляда, ама вече изядени от инфлацията. 2001 цигарите бяха левче, а сега малко повече, както и месото и т.н. Практическата обезценка е 4-5 пъти.

 27. 27 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Социалното осигуряване е измама пичове!
  При средна продължителност на живота за мъжете 72-3години и за жените до 78-80 и работа до 68 години за мъжете, че и нагоре Е НЕИЗГОДНО ДА СИ ДАВАШ ПАРИТЕ, ЗА ДА ПОЛУЧАВАШ ПЕНСИЯ МЕЖДУ 3 И 7 ГОДИНИ.
  Това е елементарната сметка, но измамниците са нагли и си пишат закона, за да взимат парите, които да изхарат за свои удобства. влезте в един пенсионен фонд и вижте колко скъпи неща има там. Това са вашите пари под друга форма. Така е , обаче и в Софийска вода, ЧЕЗ, Топлофикация София и т.н.
  Това се случва с вашите пари, които удобно, лесно , щедро и послушно давате. Сори, ама това не е моята Държава, пичове.
  Тази Държава мълчи и поощрява бандитите, които ви взимат парите, а най- лошото е, че още го прави.

 28. 28 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  В българия няма закон които да защитава доброволно(насилствено) осигоряващия се да търси съдебна отговорност от осигорителния фонд и затова се получават тези аномалии а тук в испания ако поискам преждевремено прекратяване на допълнителната осигоровка ми се изплаща веднага в размер на 90% от внесената сума а когато се пенсионирам ми е гарантирано минимално месечно възнаграждение от 490 евро и ако не ги получавам може да ги осъдя на стоиност 560 000 евро които са длъжни да ми исплатят а при преждевременна смърт фамилията ще получи250 000 евро, ето затова трябва да има закони за пенсионното осигоряване такива каквито са в европа а не както е при нас директора да определя фирмата и да се осигоряват втази компания която му е дала най-дория подкуп тук всичко това е по твое желание и ти избираш по колко да се осигоряваш и за каква сума да получаваш и подписваш личен договор пред нотариос.

 29. 29 Профил на Истинската трагедия
  *****
  Неутрално

  е че след още седем години и главницата ще клони към нула.

 30. 30 Профил на muncho
  *****
  Гневно

  "Нито един фонд не минава под долната граница на доходността, която се определя на всяко тримесечие от заместник-председателя на надзора."

  Тази доходност се изчислява на база резултатите на фондовете т.е. ако те кажат ние сме на 7% загуба това тримесечие - те слагат минимална доходност - 7.5%. Странна е тази отрицателна доходност

  Доста неща има които трябва да се махнат и едно от тях е целия КФН. В договорите е записано че осигуряват някаква доходност за последните 2 години обаче. Там е хватката и няма как да ги притесниш/осъдиш.

  Изходът е само един - Аерогара София.

 31. 31 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Като направят пенсионната възраст 70 години, както се канят, тогава и доходноста на 40 години пенсионно осигуряване ще клони към нула.

  Щото на оня свят пари не ти трябват :

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/09/17/pensii-jy-davyt-ama-na-onia-sviat.399168

 32. 32 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#15] от "невярващ":

  Лъжливите овчарчета пак вълци сънуват.
  Сига с тея комунисти.
  Има такива който крадат като за световно и такива които ги крадат като за световно.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 33. 33 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  И вдигаме пенсионната възраст за жените. Равнопоставеност между половете. А жена ми май не иска да е чак толкова еманципирана. И не държи във всичко да ми е равнопоставена.
  ПП: Има ли феминистки във форума?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 34. 34 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  в япония няма пенсионно осигуряване всеки си внася по сметка колкото задели през живота си толкова има на старини
  просто има банки
  още в рим воиниците са воювали до пенсия и след това са им раздавали земя да обработват в териториите които са завладели
  сьс здравните осигуровки е сьщото положение всеки си плаща и ползвал не ползвал услуги на докторите парите му се похарцват

 35. 35 Профил на Мили Мисларова
  *****
  Неутрално

  Пенсионерите в България трябва да намалеят до почти нулата. Два са начините: пенсиониране на 90 години и режим на тока през зимата - един час ток, пет без. Парното и без друго осигурява не повече от 14 градуса в южните помещения на жилищата.

 36. 36 Профил на пророк Илия
  *****
  Неутрално

  Споко, момчета! Още 7 пъти по 7 години ще е така, а после ще има положителни сигнали.

 37. 37 Профил на ади
  *****
  Неутрално

  нали всички искахме либерализъм и липса на регулация! нали дружно се отказахме от солидарния принцип (защото той бил чиста проба комунизъм) и искахме собствените ни осигурителни вноски да си бъдат наши и да ни носят висока доходност! така че защо ситуацията сега ни очудва?! така се саморегулира пазарът - някой по-горе го беше написал: ако спечелят печелят те, ако загубят - губите вие!

 38. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Манаф":

  "Обясни им, че от този стълб нищо никъде не се инвестира и се раздава във вид на пенсии веднага."
  Това Нейков ако го е казал не се учудвам че няма партидна система на социалното осигуряване.
  Как ще се разадава за пенсии бе? По света пенсионните фондове са НАЙ-големите играчи на фондовите борси на дъгосрочни ценни книжа.
  Как ще вложите средства по банка. Те банките нали трябва да балансират по срочност - т.е. дългосрочни вложения да са им що годе равни на дългосрочните кредити които са раздали.
  Кой ти търси дългсрочен кредит. Всички по - дълги инвестиции се правят на фондов пазар чрез акции, а не чрез финансов капитал от банкови кредити.
  Аман от дилетанти бе.
  Новината е добра, че е 0, защото аз твърдя че е около 20% ама със знак минус.
  Тоя който е управлявал тия фондове до 0% когато всички пенсионни фондове по света отчетоха загуби е за медал и орден.

  The biggest risk in life is not taking one.
 39. 39 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 844 Разстроено

  До коментар [#38] от "Десен":

  Когато аз разботех в ПОК имаше лимит от 85% в ДЦК останалите 15% се инвестират по усмотрение на фонда! Естествено това беше много много отдавна преди повече от 10 години.... нямам представа как е сега ,но последно като получавах справка за средствата ми по професионална партида (имам няколко години 2ра категория) се оказа ,че средствата ми намаляват дръстично (това беше доста преди финансовата криза) тоест таксите надминаваха дръстично "доходността"! Само пуснаха там димката за избягването на ДОД да се нашият още повече хората и сега хоп - еми сори криза това онова.....

 40. 40 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#38] от "Десен":

  Десен, ти си десен просто защото ръката, с която си чоплиш носа, ти се пада отдясно.
  ПП: И това не е сигурно, ако не си ходил в казарма.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 41. 41 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  истината е пожизнена пенсия и на некои като му хрумне нещо прави фирма или манифактура и запоцва да продава ако му се тьрси стоката
  господ е направил земата и хората и растенията годни за изхранване на хората и животните и ги е пазарил за един динарии на ден едни работили други не работили няма знацение
  повецето е от лукавия

 42. 42 Профил на Неро
  *****
  Неутрално

  "Гума"- Продължителността на живота при мъжете е 69.2 г. , а при жените-76.3г. За останалото си прав .

 43. 43 Профил на Doc
  *****
  Гневно

  Да ви разкажа един конкретен случай:
  И аз, като вас си плащам чинно доброволно-задължителните вноски, като поп.
  Случи се обаче, че се разболях. Станах инвалид. Та без време стигнах до пенсионното... Като дойде време да ми определят размера на пенсията си занесох купчината документи и за капак наивно питах: "Ами т.нар. втора пенсия?"
  Изгледаха ме, като извънземен! Директно ми казаха: Нищо няма да вземеш от там, забрави! Дай да уредим основното и толкова. Така и стана.
  А аз пак работя и пак внасям доброволно-задължителната лепта.. Защо ли?

 44. 44 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  След колорадския бръмбар, австралийското куче динго и мавританската едногърба камила българският пенсионер се явява като едно от най-издръжливите животни на планетата.

 45. 45 Профил на наясно съм
  *****
  Неутрално

  НЯМА ПЕТ, НЯМА ШЕСТ - ДАЛАВЕРИТЕ ТАМ СА ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ.
  ТО ЗА ТОВА БЯХА И ИЗМИСЛЕНИ ТЕЗИ ФОНДОВЕ.
  НЯМАМ ПАРИ В ТЕЗИ ФОНДОВЕ, НО ОСВЕН ЧЕ ИЗМАРОДЕРСТВАХТЕ НАС, ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ - ГРАБИТЕ И МЛАДИТЕ.
  НЕ ГОВОРЯ ЗА КРАЖБАТА НА ВЕКА- ДЕЙСТВИЯТА НА ЦАРСКОТО ЮПИ МИЛЕН ВЕЛЧЕВ. И НЯМА СЪД, НЯМА ПРИСЪДИ, НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ И ВЪЗМЕЗДИЕ. ДОРИ ЯНИ ЯНЕВ ПОЗАСПА В ТОПЛОТО ГНЕЗДЕНЦЕ НАРЕЧЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

 46. 46 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Неутрално

  Българските пенсионери сами си го правят защото 65 години вече подкрепят тези, които ги грабят - тях, децата, внуците им!

 47. 47 Профил на kokala68
  kokala68
  Рейтинг: Весело

  Аз предлагам всеки да даде по едно левче. Предполагам, че много от вас ще дадат повече. Парите ще са достатъчни да покрием разходите на няколко добре въоръжени наемници, които да започнат от Парламента...

  "Народа прост, животът тежък, скучен ....."
 48. 48 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "nqma zna4ka koi":

  И аз работех в ПОК, но не твоята, през 1995-97. Тогава наистина беше така. При полудяването на долара нашият изпълнителен директор получи сърдечна криза и аха да се гътне - законът му забранява да преобразува средствата от лева в долари (или друга стабилна валута) и можеше само да гледа как изчезват. Тогава Доверие (ако не се лъжа) измислиха някаква врътка "на ръба на закона" и прехвърлиха средствата в долари за кратко. И в моята ПОК направиха същото, но с голямо закъснение.

  Всъщност тези фондове за Допълнително Доброволно Пенсионно Осигуряване са леко видоизменено държавно - имат строги и безумни ограничения, уж с цел намаляване на злоупотребите и риска при игра с финансовите инструменти. Да, ама ДЦК при непрекъснато фалираща държава са просто шарени хартишки.

 49. 49 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Как да ви разбирам пичове? Гледам възмущавате се, пък сте десни, доколкото разбирам )) Ако искате, лесно може да се уреди въпроса по "съветски" начин - всичко в бюджета като данък, както беше до идването на Иван Костов на власт Искате ли такова нещо?

 50. 50 Профил на LegionerBG
  *****
  Гневно

  Доброволно-задължително две самоизключващи се крайсности.Възможни само в мутроленд.

 51. 51 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Структурирането на частното пенсионно осигуряване нямаше нищо общо с либерализирането му, а с приватизирането му в определени ръце. Това бяха ръцете на пенсионните компании.

  Лесно можеше ПО да се либерализира, като се даде възможност да се отварят пенсионни сметки във всички доставчици на финансови услуги, а при пенсиониране да се закупуват пожизнени ренти от застрахователите или държавата.

  Създаде се бизнес за определени хора. Да използваме кризата и да го унищожим в този му вид!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK