Потреблението се върна четири години назад

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НЕКОЙ
  *****
  Неутрално

  "В бюлетина си Министерството на финансите коментира, че фискалната политика през първото тримесечие е умерено експанзивна, а дефицитът е ВРЕМЕНЕН и се дължи на усилията за разплащане на просрочените държавни задължения"

  В БъЛГАРИЯ ВРЕМЕННИТЕ НЕЩА СА НАЙ СТАБИЛНИ ДА ГО КАЖА НА ДЯКОВ )))

 2. 2 Профил на Технолог
  *****
  Неутрално

  Този текст:

  "Другото обяснение за спадащите приходи е съживяването на износа, при който ДДС се плаща в държавата, за която е предназначена българската продукция, а износителите си възстановяват от българския бюджет данъчния кредит."

  според мен е абсолютна глупост. С изключение на фиктивния износ, останалият износ е предпоставка за пълнене на бюджета. От къде другаде, освен от износ и туризъм (изключвам инвестициите, защото те са до време) ще дойдат парите, с които хората ще потребяват и ще плащат ДДС, акцизи и т.н. ?

  Повече реален износ означава и повече потребление, защото хората, които произвеждат изнесения продукт получават заплати.

  Доколкото знам, в България няма действаща печатница на пари (освен може би някои нелицензирани) и парите с които си купуваме стоки, в т.ч. и вносни трябва да дойдат от някъде.

  Самите стоки, които са изнесени така или иначе е нямало да бъдат продадени на вътрешния пазар, защото вътрешния пазар се лимитира от покупателната способност на населението, а не от наличието на определени стоки (не знам да има дефицит за някакви стоки).

 3. 3 Профил на Оптимист
  *****
  Неутрално

  Когато потреблението се върне на нива от 2000 година, нещата ще се оправят.

 4. 4 Профил на ТИХоЛОВ
  *****
  Неутрално

  Потреблението е на нивото от 2006г.
  Това е може би дъното за което говори г-н Борисов. Прав е защото след 2006 потреблението се повишава при г-н Станишев.
  Има още дъна:
  Дъното на Бойко Борисов 27 юли 2009- ?
  Дъното на Сергей Станишев 2005-2009
  Дъното на Симеон Сакскобургготски 2001-2005
  Дъното на Иван Костов 1997–2001
  Разбира се , при нас има още дъна, които може и да станат, но може и да не станат актуални.
  Приятно пътуване назад във времето. Ние го можем най-добре.

 5. 5 Профил на мминерева
  *****
  Неутрално

  1евро = 4-5 лв

 6. 6 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Сега пълним черната дупка на банките. След няколко години, като им обършем осраните задници на банкерите, ще видим светлина в тунела. Дотогава ще свиваме вътрешното потребление, ще изнасяме всичко възможно - като автомобили трета ръка, Латвия стана износител на автомобили без да е потребител по тази схема. Парите от износа ще отиват в банките. Те ще си покриват лошите кредити и ще изнасят всяка свободна стотинка докато депозитите на чужди лица бъдат заменени с депозити на местни лица. Банкерите няма да се спрат пред нищо, а и няма кой да им скочи. Ще ни пият кръвчицата и ще ни изнудват с високи лихви да разпродаваме всичко наред. На първо място тотална приватизация, за да има държавата пари да раздава на длъжниците на банките. След това ще прилапат имотите на хората. Директно през съдия изпълнители на зарибените с непосилни кредити жертви. И непряко чрез репресивния данъчен апарат на държавата като вдигнат драстично имотните данъци. Вече го направиха за бизнеса, за земеделците и планират да изпраскат данък лукс. Така е в бантустана. Банкерите ебе..т м..та на държавата на всеки десет години.

 7. 7 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  А потреблението ще се върне на нивата от преди кредитната експанзия и още малко надолу - колкото да има пари да се плащат и лихвите по борчовете. Никакъв икономически бум не е имало. Имаше лапане на пари от кредити. Лакомо дупе, кръв с..е. За два процента "ръст" отгоре какъвто имаше по всички държави от нашата черга се загробихме с десетки милиарди евро дългове. При прекрасното управление на Орешарски и Станишев съветвани от либералстващата шайка придворни икономисти и притискани от банките да не им се бъркат в скубането на народа.

 8. 8 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  До кога ще се оправдаваме с обективните причини наложени ни от другите, по-рано от капитализма. Може ли да се покаже структората на произведените и потребени стоки и тогава ще стане ясно истинското положение на нещата през прославутият преход. При нас БВП се формира изключително от услугите, я те постоянно се повишават. Пазарната икономика е обективна и не може определена страна да осъществи своят прогрес при условие, че постояно вносът превишава износът. Чуждестраните инвестиций могат да бъдат само моментен стимулатор, но не и постоянен двигател на икономическият прогрес на обществото.Така че фискалната ни политика унищожава икономическият ни прогрес. Наистина през последното десетелитие българският лев е най-стабилната валута, но за съжаление искуствено подържан. Ние се намираме в положението през 30-те години на миналият век, когато имахме сребърен лев, но бяхме страна с най- лошото качество на живота. Така че напъните да продължаваме да подържаме стабилитетът на българският лев, ще струва много на българскеят народ.
  Не знам как беше определен паритетът 1,50 лв. за долър и оценен ли е вносът и износът по-това време, нещо което определя съотношението между валутите. Разбирам напълно самоопределилата се у нас политическа класа, която се е хванала ката удавник за сламка за валутният съвет, защото не им се иска да загубят част от натрупаното си богатство. Ако валутният съвет е толкова велико икономическо чудо, защо нито една страна не го въведе по-време на настоящата криза. Много по-важно за обществото е икономическата а не фискалната стабилност.

 9. 9 Профил на баш майстора
  *****
  Разстроено

  докато не фалират няколко алчни банки като Пощенска, които са прът в колелата няма да се оправят нещата. С печаб;лби от 10 пъти над направените разходи за какви пазарни условия си говорим. Ако ги оставят на пазарен принцип пазара ще изхвърли поне пет шест банки, които са раздавали безумни кредити без да носят отговорност разбирасе за това. Така че колкото и неприятно да им е на някои докато няма фалити ще има доста дъна да достигаме

 10. 10 Профил на МФ
  *****
  Неутрално

  От тази ивнформация става ясно , че само приходите от физически лица са наред. Всичко останало е е пълен бардак.
  Тези неща трябва да се обяснят на Бойко Борисов по най простия начин, така като за него. За да разбере за какво става дума.
  Да му стане ясно, че повече не може да се прави на клуон, да милиционерства, да се размятква по телевизиите и да се клати с ръце в джобовете.
  Ако не може да разбере положението в което България се намира да си ходи с мир. Иначе няма кой да търпи тъпанари като него.

 11. 11 Профил на ЧЕРЕН ОБЛАК
  *****
  Неутрално

  А защо тоя посерко намали вноските за пенсии, а сега реве ,че не стигат парите.? Още при първото му интервю в Америка , преди още да са му предложили да стане министър, заяви, че ще намали вноските. Ега ти специалиста.! Двасесет години не е бил в България и говори глупосоти от там.
  Банките няма да фалират. Десет процента разлика между кредити и депозити покриват рисковете и им докарват луди печалби.
  За какво плащане говори ? Платил е около 50 млн, а му се губят над милиард от сметките при отказ да плаща веднага.

 12. 12 Профил на Да бе!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "добронамерен":

  Абе смотан, ти видел ли си некой с доход над 3-4000 лв. да си държи парите(спестяванията) в левове и заплатите да не са им в долари или евро? На по- богатите българи само кредитите са в левове. Една девалвация на лева именно ще облекчи богатите, като им ликвидира кредитите (щото имат резерви във валута и ще си погасят веднага кредитите при благоприятен курс). Докато обикновения българин първо силно ще обеднне, защото девалвацията на лева ще увеличи вноските по заемите, ще увеличи битовите му сметки и силно ще намали покупателната способност на заплатата му. Изобщо не си добронамерен, а поредния лапач, дето иска да богатее на чужд гръб, на гърба на обисновения трудов народ!

 13. 13 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  12,
  Поне 2008 нямаше заеми, които да не се подписват с договор, в който е казано, че при промяна на курса на лева сумата се изчислява като еквивалент в евро по сегашния курс. Това нещо не знам защо се пропуска все като факт. Даже записите на заповед по потребителски кредити си бяха не за Хлв, а за У евро. В момента има нещо интересно- банките отпускат само еврови заеми.
  От смяна на курса никой няма интерес, даже напротив всеки иска да е стабилна валутата ни, че при доходи 2-3 пъти по-ниски от сегашните сумите си се дължат в пълен размер, ама иди ги събирай. Само това ни държи борда засега, защото фискалната ни политика е уникално тъпа и затъваме всеки ден с резерва, а разходи се видя, че никой няма интерес да реже, по европроекти пари не се вижда скоро да получаваме, защото борба с калпавите практики, заради които сме на 0.х% усвояемост по програми, просто няма. В 60 мерки нямаше една свързана с ускорени съдебни процедури за кражба на средства от ЕС, нямаше и нищо казано за ударно търсене как да се прокарат нови проекти за 6 месеца до година напред. А това би попълнило яко дупката- тя е 1.6 милиарда, 3-4 влезли по проекти са поне 2 в икономиката, увеличение на приходите от ДДС, по-малко помощи и т.н.

 14. 14 Профил на Бах
  *****
  Неутрално

  Има нещо гнило в България. От много места, някак случайно, започва да се прокрадва идеята за "клатене" на лева и малката му девалвацийка. Заявявам, че ако това стане, този път ще има кръв. Не може повече свинете да определят живота ни.

 15. 15 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До горния: Може, може...

 16. 16 Профил на хмммм
  *****
  Неутрално

  как пък приходите от ддс ще са индикатор за потребление. ДДС се смята като процент от цените, а те в сравнение с 2006 г. доста са се променили .... малко подвеждащо ми се вижда и едв али някой си е направил труда да изчисти тея разлики правейки тези сравнения

 17. 17 Профил на СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на до мминерва
  *****
  Любопитно

  До коментар [#5] от "мминерева":

  Ти,наистина ли си вярваш,че борда ще падне?Да не си поредния провокатор?

 19. 19 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тоя лилипут Дяков няма ли да му стягат куфарите вече. Представям си ги и неговите експерти. По тъп министър на финансите няма и няма да има - така че според мен сме ударили дъното с тоя.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 20. 20 Профил на Да бе!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanivanov":

  Нали и аз това казвам. За богатия 1000 евро заем ще си останат 1000 евро, но за бедния който е взел 2000 лева заем (~1000 евро) след девалвацията на лева, главницата ще му струва 1000 евро, ама по новия, по- висок курс, респективно ще трябва да внася по- високи вноски при повсемесно вдигане на цените и при определено забавяне на ръста на заплатата спрямо инфлацията.

 21. 21 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Това че потреблението пада е чудесна новина!

  През последните 6-8 години Ганьо реши че е европеец и ще живее като европеец. Да ама не, балона се пукна. Сега е време Ганьо да си плати сметката и да се прибира в кочинката

  Хубавото на икономиката/финансите е че са простичка наука. Всичко си има равновесна точка.

 22. 22 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  А бе в България нещо е сбъркано, не може статистиката да отчита че необходимия минимум за живеене на човек от населението е 500 или 600 лева на месец а мин. заплата да е 240 лв.
  Да се направи една схема според която това което определи статистиката за изминалия тримесечен период като минимум за живеене на месец да се определя мин. работна заплата, а то това ниво нагоре кито каквото си договори това правилната схема. В НЕЯ ТРЯБВА ДА ВЛЯЗЯТ И ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ служби и службички.
  И цените да се опредлят на база на този принцип, не може да няма никакви съотношения.
  Например при намемите/вноските по кредитите, не може да се иска за двустаен апартамент във Варна 400 или 600 лв., а семейството да получава 700 до 1000 лв.
  Замислете се господа ПРАВИТЕЛСТВЕННИ ИКОНОМИСТИ.
  САМО ПО ТАЗИ СХЕМА ЩЕ СЕ РАЗДВИЖИ ИКОНОМИКАТА.

 23. 23 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да бе!":

  Ако заемът е в лева,ще е добре.Ако едно евро стане 4лв. значи лева поевтинява,а това води до певтиняване на кредита ,почти двойно.

  САМО ЛИТЕКС
 24. 24 Профил на Убитак
  *****
  Весело

  До коментар [#23] от "СЕДЯНКАТА":
  Мда.... Мечтай си да се девалвира лева и да ти се обезцени заема...
  Просто ще ти го превалутират. Дори и да си от късметлиите, които нямат такава клауза в договора, държавата ще приеме ЗАКОН за това
  ОТ ВСЯКА МИШКА КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР НЕ СТАВА !

 25. 25 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "СЕДЯНКАТА":

  Да, ама не е в лева, а в евро.

  Никой не ти дава заем в лева.

 26. 26 Профил на Ne e taka
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "добронамерен":

  Ние се намираме в положението през 30-те години на миналият век, когато имахме сребърен лев, но бяхме страна с най- лошото качество на живота. -Това трърдение е невярно.Виж статистиките.

 27. 27 Профил на The Economist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Бах":

  Не се прокрадва - българина не чете. Писаха в прав текст ,че пег валутите девалвират такъв е и лева. /пег валути-тези с борд- подобно на България са не си спомняк коя от прибалтийските- вижте старите броеве на Икономист - достап в интернет е свободен/

 28. 28 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Е мислете малко де...

  Декември 2008-ма бяха раздадени няколко милиарда лева бюджетен излишък, част от които после беше събрана като ДДС точно Януари-Февруари 2009-та.

  А Декември 2009та нямаше бюджетен излишък.

  Затова приходите от ДДС са толкова по-малко сравнено с 2009-та.

 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Декември 2008-ма бяха раздадени няколко милиарда лева бюджетен излишък, част от които после беше събрана като ДДС точно Януари-Февруари 2009-та.
  ....................................................

  Само дето 1 млрд. бяха дадени на 2,3 млн. пенсионери и 500 хил. държавни служители, а върху заплатите е пенсиите не се праща ДДС, а допълнително ДДС-то закъса през януари-февруари заради газовата криза, която нанесе удар от 550 млн. лв./ако може да се вярва на отчетите, защото те бяха повече антиГазпром, а не икономически/.
  Приходите са се свили защото Бойко-Дянков спряха да плащат на фирмите, те на подизпълнителите, но в по-голяма степен, защото имаха оправдание, подизпълнителите на доставчиците в още по-голяма степен, но в същото време всички продължиха да плащат заплати, без да имат приходи и дори сега да им се плати, те ще са вътре от лихвите, които са плащали и които ще приберат банките. Като казах банките дали пък не улучих причината?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#10] от "МФ":

  "От тази ивнформация става ясно , че само приходите от физически лица са наред. Всичко останало е е пълен бардак."


  А къде е икономиката, дето даваше такъв стабилен растеж последните 4 години? Или точно нея имаш предвид под "бардак" ?

  Каква ти е идеята за действие от страна на държавата, при твоята констатация?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на Иконъмист
  *****
  Неутрално

  Добра новина. Значи отиваме към нормалното, а то е "първо работата, а после удоволствието" !

 32. 32 Профил на веселин радославов димитров-ЕЙСИ
  *****
  Неутрално

  А ето,че става интересно.....намирисва на рокада.И Костов ще поуправлява.Хахахаха...Рошава работа е това бг политиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK