Все пак да накарате всички преработватели да подменят етикетите за 10 дни е малко прекалено. Дайте им някакъв по-нормален срок на хорицата и без това ще се чудят как да си кръщават "произведенията".
"Същите разпоредби важат и за продуктите, които съдържат сухо мляко, съобщават от МЗХ. За влагането на сухо мляко се спазва следното изискване: възстановеното сухо мляко може да бъде: кисели млека - до 20% ,сирена бели саламурени от краве мляко - до 30%, кашкавал от краве мляко - до 25% и извара, изварови продукти - до 100% . "
И какво сега, няма да ядем индонезийко палмово масло със сиренето, а китайско и украийнско бракувано сухо мляко от 90те години в найлонови чували. Да ви е сладко.
И още нещо, всяко сирене по БДС , преди това преминава термична обработка пастьоризация (на суровото мляко), което унищожава калция (след това добавят изкуствен калций, и това си го казват хората, които са и ще произвеждат по този стандарт), а освен това пастьоризацията може да ни докара рак и какви ли не болести, прочете повече тук:
Pasteurization destroys enzymes, diminishes vitamin content, denatures fragile milk proteins, destroys vitamins C, B12 and B6, kills beneficial bacteria, promotes pathogens and is associated with allergies, increased tooth decay, colic in infants, growth problems in children, osteoporosis, arthritis, heart disease and cancer. Calves fed pasteurized milk do poorly and many die before maturity. Raw milk sours naturally but pasteurized milk turns putrid; processors must remove slime and pus from pasteurized milk by a process of centrifugal clarification. Inspection of dairy herds for disease is not required for pasteurized milk. Pasteurization was instituted in the 1920s to combat TB, infant diarrhea, undulant fever and other diseases caused by poor animal nutrition and dirty production methods. But times have changed and modern stainless steel tanks, milking machines, refrigerated trucks and inspection methods make pasteurization absolutely unnecessary for public protection. And pasteurization does not always kill the bacteria for Johne’s disease suspected of causing Crohn's disease in humans with which most confinement cows are infected. Much commercial milk is now ultra-pasteurized to get rid of heat-resistant bacteria and give it a longer shelf life. Ultra-pasteurization is a violent process that takes milk from a chilled temperature to above the boiling point in less than two seconds. Clean raw milk from certified healthy cows is available commercially in several states and may be bought directly from the farm in many more. (Sources are listed on www.realmilk.com.)
Та. Даже и по БДС пак няма да е хубаво както домашното. Нали ги проверяват за зазари в мандрите, защо го пастьоризират ? Баба ми от както се помни си подсирва сиренето от сурово мляко и то без да го измерва, а в мандрите уж от 1000 мерения, уж "първо качество мляко" изкупуват (което всъщност е от крави яли само фуражи и стояли на затворено, както в цяла Европа) и накрая пак пастьоризират и ни тровят !
Изобщо, няма спасение - на село при натуралните продукти и това е ! Само, че забраниха сега и на селяните с по 1-2 козички, кравички да продават, щото било лично стопанство, а трябвало да са земеделско, демек едри фермери. Ето как и в земеделието големите и крупни бизнес интереси искат да смачкат малкия производител, който с любов гледа козичката си и я храни цял ден на зелената полянка, а не онези крави-мутантни от Европа дето пускат мялко като цистерни, но качество нула !
Като дете пиех краве мляко сурово - направо от кофата, в която го доеше баба ми (кофата само за тази цел се ползваше и почти маниакално се миеше). Баба ми винаги първо преваряваше овчето мляко и за да престана да хленча, че не мога да го пия сурово, ме заведе да видя как овцете пикаят и акат директно във ведрото с мляко, докато ги доят. Пък ръката на дояча, с която бърка в млякото да извади дордонките, беше една чееерна - май тя най-силно ми въздейства.
Кравето мляко също трябва да се пастьоризира, заради гъбички по вимето на кравите. Изглежда ми доста невероятно калцият да се "унищожава" при тази процедура - това са някакви селски легенди. Пастьоризацията е много "по-мека" процедура от кипването и вкусът много по-малко се променя.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
Прочитане на целия коментар content, denatures fragile milk proteins, destroys vitamins C, B12 and B6, kills beneficial bacteria, promotes pathogens and is associated with allergies, increased tooth decay, colic in infants, growth problems in children, osteoporosis, arthritis, heart disease and cancer. Calves fed pasteurized milk do poorly and many die before maturity. Raw milk sours naturally but pasteurized milk turns putrid; processors must remove slime and pus from pasteurized milk by a process of centrifugal clarification. Inspection of dairy herds for disease is not required for pasteurized milk. Pasteurization was instituted in the 1920s to combat TB, infant diarrhea, undulant fever and other diseases caused by poor animal nutrition and dirty production methods. But times have changed and modern stainless steel tanks, milking machines, refrigerated trucks and inspection methods make pasteurization absolutely unnecessary for public protection. And pasteurization does not always kill the bacteria for Johne’s disease suspected of causing Crohn's disease in humans with which most confinement cows are infected. Much commercial milk is now ultra-pasteurized to get rid of heat-resistant bacteria and give it a longer shelf life. Ultra-pasteurization is a violent process that takes milk from a chilled temperature to above the boiling point in less than two seconds. Clean raw milk from certified healthy cows is available commercially in several states and may be bought directly from the farm in many more. (Sources are listed on www.realmilk.com.)
Също да допълня - целият ми род са дълголетници. И до момента всички ядем масово млечни продукти, но никога варени или пастьоризирани ! Вкусът на сурово хванатото прясно мляко на кисело е незаменим и няма нищо общо с вареното. Получава се т.нар. бърканица (след като му се извади маслото). А това, че се извлича калция като се пастьоризира и се добавя изкуствен го казват хората, които преди са отговаряли за този БДС и сега пак настояват да се върне.
ИСТИНСКОТО БЯЛО САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ И КИСЕЛО МЛЯКО СА ОТ НЕПАСТЬОРИЗИРАНО МЛЯКО ! А, ако някой има проблем с личната хигиена - нека заради него не започва целия свят да си пастьоризира млякото ! Нали затова го проверяват млякото в тези мандри !!!
Пастьоризацията променя калция в неразтворима форма, която не може да бъде абсорбирана от хора или животни. Тази обработка на високата температура също така убива и всичките ензими.
Телетата биха умрели, ако ги хранеха с пастьоризирано мляко/сирене вместо с нормалната им храна. Въпреки това огромна част от млякото се пастьоризира.
Има четири основни начини за пастьоризация:
1. Устойчива нискотемпературна пастьоризация. Тя се извършва при температура от 62-65 градуса С за 30 минути. Това обикновено се нарича нискотемпературен метод за пастьоризация.
2. Продължителна високотемпературна пастьоризация. Тя продължава 15 минути при температура над 75 градуса С.
3. Високотемпературен кратковременен метод - пастьоризация над 72 градуса С за малко повече от 15 секунди. Това е най-разпространеният съвременен метод за пастьоризация в света.
4. Свръхвисока температурна пастьоризация за кратко време. Тя се извършва за 2 секунди при температура 120-130 градуса С (или за 1 секунда при 150 градуса С).
Най-разпространени в света са последните два от посочените методи на пастьоризация. Ще повторя още веднъж: ензимите са чувствителни към топлината и започват да се разграждат при 48 градуса С; при 115 градуса С те напълно се разрушават. По този начин, независимо от времетраенето на процеса, когато температурата достигне 54,5 градуса С ензимите почти напълно са загубени.
Нещо повече - количеството оксидирана мазнина се увеличава още повече при извънредно високи температури, а топлината променя качеството на млечните протеини. Точно както яйченият жълтък се разпада лесно след по-дълго варене, подобни промени настъпват и с млечните протеини.
Ето защо хомогенизираното и пастьоризирано мляко, продавано в супермаркетите из целия свят, не е добро за вас.
Най-после някакво логично действие от страна на държавата. Но трябва да се действа на обратно: за всички традиционни продукти, за да използват наложеното име като сирене, кашкавал, телешки салам и т.н., да има списък с разрешени съставки, а не списък със забранени. Например за бяло саламурено краве сирене: прясно мляко, сирище, сол. И нищо повече.
Данон като знаят какво слагат в Активията отдавна са избягали от всякакви асоциации с киселото мляко. Да му мислят сега другите, които бухат нишесте и др подобни гнусотии вътре
Би било прекрасно, ако това е началото на слагане на ред в производството на хранителните продукти. Няма да е бързо и лесно, но ако има воля, може би ще стане.
Колкото до пастьоризацията, безкрайно много хора сме израсли с такова мляко и не ни са се счупили костите. Калций се поема не само с млякото. А и толкова дълбоко навлизане в темата е по скоро научен спор.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
wildwife
Рейтинг: 672 ВеселоМоже да се казва и " бяла гнусотия"....а кашкавала как ще се казва вече?
"Вече видяно"Минаващ
Рейтинг: 672 НеутралноНе е достатъчно.
"На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - ПанчатантраПродуктите с тебешир ще се наричат ли сирене?
Продуктите с тебешир, соя и куркума ще е наричат ли кашкавал?
Lost
Рейтинг: 229 НеутралноПредлагам по аналогия да се забрани и редица продукти да се наричат салам, кренвирш, наденица, кюфте и пр.
Beyond
Рейтинг: 1114 НеутралноСТРАХОТНО!!! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!!!
TAKE THE RED PILL!Все пак да накарате всички преработватели да подменят етикетите за 10 дни е малко прекалено. Дайте им някакъв по-нормален срок на хорицата и без това ще се чудят как да си кръщават "произведенията".
Lost
Рейтинг: 229 НеутралноДо коментар [#2] от "Минаващ":
Да, въпросът не е само в мазнината ами във всички съставки.
obektiven
Рейтинг: НеутралноОт друга медия, допълнение към тази статия:
"Същите разпоредби важат и за продуктите, които съдържат сухо мляко, съобщават от МЗХ. За влагането на сухо мляко се спазва следното изискване: възстановеното сухо мляко може да бъде: кисели млека - до 20% ,сирена бели саламурени от краве мляко - до 30%, кашкавал от краве мляко - до 25% и извара, изварови продукти - до 100% . "
И какво сега, няма да ядем индонезийко палмово масло със сиренето, а китайско и украийнско бракувано сухо мляко от 90те години в найлонови чували. Да ви е сладко.
И още нещо, всяко сирене по БДС , преди това преминава термична обработка пастьоризация (на суровото мляко), което унищожава калция (след това добавят изкуствен калций, и това си го казват хората, които са и ще произвеждат по този стандарт), а освен това пастьоризацията може да ни докара рак и какви ли не болести, прочете повече тук:
Pasteurization destroys enzymes, diminishes vitamin content, denatures fragile milk proteins, destroys vitamins C, B12 and B6, kills beneficial bacteria, promotes pathogens and is associated with allergies, increased tooth decay, colic in infants, growth problems in children, osteoporosis, arthritis, heart disease and cancer. Calves fed pasteurized milk do poorly and many die before maturity. Raw milk sours naturally but pasteurized milk turns putrid; processors must remove slime and pus from pasteurized milk by a process of centrifugal clarification. Inspection of dairy herds for disease is not required for pasteurized milk. Pasteurization was instituted in the 1920s to combat TB, infant diarrhea, undulant fever and other diseases caused by poor animal nutrition and dirty production methods. But times have changed and modern stainless steel tanks, milking machines, refrigerated trucks and inspection methods make pasteurization absolutely unnecessary for public protection. And pasteurization does not always kill the bacteria for Johne’s disease suspected of causing Crohn's disease in humans with which most confinement cows are infected. Much commercial milk is now ultra-pasteurized to get rid of heat-resistant bacteria and give it a longer shelf life. Ultra-pasteurization is a violent process that takes milk from a chilled temperature to above the boiling point in less than two seconds. Clean raw milk from certified healthy cows is available commercially in several states and may be bought directly from the farm in many more. (Sources are listed on www.realmilk.com.)
Та. Даже и по БДС пак няма да е хубаво както домашното. Нали ги проверяват за зазари в мандрите, защо го пастьоризират ? Баба ми от както се помни си подсирва сиренето от сурово мляко и то без да го измерва, а в мандрите уж от 1000 мерения, уж "първо качество мляко" изкупуват (което всъщност е от крави яли само фуражи и стояли на затворено, както в цяла Европа) и накрая пак пастьоризират и ни тровят !
Изобщо, няма спасение - на село при натуралните продукти и това е ! Само, че забраниха сега и на селяните с по 1-2 козички, кравички да продават, щото било лично стопанство, а трябвало да са земеделско, демек едри фермери. Ето как и в земеделието големите и крупни бизнес интереси искат да смачкат малкия производител, който с любов гледа козичката си и я храни цял ден на зелената полянка, а не онези крави-мутантни от Европа дето пускат мялко като цистерни, но качество нула !
Кецалкоатъл
Рейтинг: 782 Любопитно"Например сиренето с растителни мазнини може да се казва "бяла вкусотия", даде пример министърът...
"Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)Вкусотия?!?!
Не може ли направо "бяла смърт"? Или от някоя фирма за захарни изделия вече имат патент върху това и си го държат в чекмеджето?
Министърът впрочем да не дава примери, а да каже кога ще въведат адекватен БДС за млечните изделия...
TYUIOP
Рейтинг: 395 НеутралноЗвучи добре.
Музар
Рейтинг: 1391 НеутралноТова е добре, много добре!
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдДо коментар [#6] от "obektiven":
Като дете пиех краве мляко сурово - направо от кофата, в която го доеше баба ми (кофата само за тази цел се ползваше и почти маниакално се миеше). Баба ми винаги първо преваряваше овчето мляко и за да престана да хленча, че не мога да го пия сурово, ме заведе да видя как овцете пикаят и акат директно във ведрото с мляко, докато ги доят. Пък ръката на дояча, с която бърка в млякото да извади дордонките, беше една чееерна - май тя най-силно ми въздейства.
Кравето мляко също трябва да се пастьоризира, заради гъбички по вимето на кравите. Изглежда ми доста невероятно калцият да се "унищожава" при тази процедура - това са някакви селски легенди. Пастьоризацията е много "по-мека" процедура от кипването и вкусът много по-малко се променя.
obektiven
Рейтинг: НеутралноМузар, не е до това какво ти изглежда и какво не.
Чети:
Pasteurization destroys enzymes, diminishes vitamin...
Прочитане на целия коментар content, denatures fragile milk proteins, destroys vitamins C, B12 and B6, kills beneficial bacteria, promotes pathogens and is associated with allergies, increased tooth decay, colic in infants, growth problems in children, osteoporosis, arthritis, heart disease and cancer. Calves fed pasteurized milk do poorly and many die before maturity. Raw milk sours naturally but pasteurized milk turns putrid; processors must remove slime and pus from pasteurized milk by a process of centrifugal clarification. Inspection of dairy herds for disease is not required for pasteurized milk. Pasteurization was instituted in the 1920s to combat TB, infant diarrhea, undulant fever and other diseases caused by poor animal nutrition and dirty production methods. But times have changed and modern stainless steel tanks, milking machines, refrigerated trucks and inspection methods make pasteurization absolutely unnecessary for public protection. And pasteurization does not always kill the bacteria for Johne’s disease suspected of causing Crohn's disease in humans with which most confinement cows are infected. Much commercial milk is now ultra-pasteurized to get rid of heat-resistant bacteria and give it a longer shelf life. Ultra-pasteurization is a violent process that takes milk from a chilled temperature to above the boiling point in less than two seconds. Clean raw milk from certified healthy cows is available commercially in several states and may be bought directly from the farm in many more. (Sources are listed on www.realmilk.com.)
Също да допълня - целият ми род са дълголетници. И до момента всички ядем масово млечни продукти, но никога варени или пастьоризирани ! Вкусът на сурово хванатото прясно мляко на кисело е незаменим и няма нищо общо с вареното. Получава се т.нар. бърканица (след като му се извади маслото). А това, че се извлича калция като се пастьоризира и се добавя изкуствен го казват хората, които преди са отговаряли за този БДС и сега пак настояват да се върне.
ИСТИНСКОТО БЯЛО САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ И КИСЕЛО МЛЯКО СА ОТ НЕПАСТЬОРИЗИРАНО МЛЯКО ! А, ако някой има проблем с личната хигиена - нека заради него не започва целия свят да си пастьоризира млякото ! Нали затова го проверяват млякото в тези мандри !!!
obektiven
Рейтинг: НеутралноПастьоризацията променя калция в неразтворима форма, която не може да бъде абсорбирана от хора или животни. Тази обработка на високата температура също така убива и всичките ензими.
Телетата биха умрели, ако ги хранеха с пастьоризирано мляко/сирене вместо с нормалната им храна. Въпреки това огромна част от млякото се пастьоризира.
obektiven
Рейтинг: НеутралноИма четири основни начини за пастьоризация:
1. Устойчива нискотемпературна пастьоризация. Тя се извършва при температура от 62-65 градуса С за 30 минути. Това обикновено се нарича нискотемпературен метод за пастьоризация.
2. Продължителна високотемпературна пастьоризация. Тя продължава 15 минути при температура над 75 градуса С.
3. Високотемпературен кратковременен метод - пастьоризация над 72 градуса С за малко повече от 15 секунди. Това е най-разпространеният съвременен метод за пастьоризация в света.
4. Свръхвисока температурна пастьоризация за кратко време. Тя се извършва за 2 секунди при температура 120-130 градуса С (или за 1 секунда при 150 градуса С).
Най-разпространени в света са последните два от посочените методи на пастьоризация. Ще повторя още веднъж: ензимите са чувствителни към топлината и започват да се разграждат при 48 градуса С; при 115 градуса С те напълно се разрушават. По този начин, независимо от времетраенето на процеса, когато температурата достигне 54,5 градуса С ензимите почти напълно са загубени.
Нещо повече - количеството оксидирана мазнина се увеличава още повече при извънредно високи температури, а топлината променя качеството на млечните протеини. Точно както яйченият жълтък се разпада лесно след по-дълго варене, подобни промени настъпват и с млечните протеини.
Ето защо хомогенизираното и пастьоризирано мляко, продавано в супермаркетите из целия свят, не е добро за вас.
Aardvark
Рейтинг: 742 НеутралноНай-после някакво логично действие от страна на държавата. Но трябва да се действа на обратно: за всички традиционни продукти, за да използват наложеното име като сирене, кашкавал, телешки салам и т.н., да има списък с разрешени съставки, а не списък със забранени. Например за бяло саламурено краве сирене: прясно мляко, сирище, сол. И нищо повече.
veneling
Рейтинг: 1 ВеселоДанон като знаят какво слагат в Активията отдавна са избягали от всякакви асоциации с киселото мляко. Да му мислят сега другите, които бухат нишесте и др подобни гнусотии вътре
stedim
Рейтинг: 1682 НеутралноБи било прекрасно, ако това е началото на слагане на ред в производството на хранителните продукти. Няма да е бързо и лесно, но ако има воля, може би ще стане.
Колкото до пастьоризацията, безкрайно много хора сме израсли с такова мляко и не ни са се счупили костите. Калций се поема не само с млякото. А и толкова дълбоко навлизане в темата е по скоро научен спор.
mickmick
Рейтинг: 565 НеутралноДа разбирам ли, че вече няма да има сирена и кашкавали? Щото отдавна всичко се прави от палмово масло...