Икономисти от БАН: Излизаме на плюс през следващите тримесечия, но кризата ще продължи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ангел Тодоров
  Ангел Тодоров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  То и първото тримесечие на 2015 г. също е следващо тримесечие! Определено и от БАН са усвоили да говорят много и нищо да не казват. Дори и децата го знаят, че един спад не може да е безкраен, все някога ще започне растеж, независимо от това точно с какъв темп.

 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Не виждам проблем да продължим с лева"

  И аз не виждам проболем да продължим с лева, но според мен с еврото ще ние много по-добре.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на bate_bojko
  bate_bojko
  Рейтинг: 217 Гневно

  "липсва ликвидност в банковата система" - Тези или са тъпи, или са неосведомени или и двете. Лошото е, че взимат заплати от нашите данъци и са изключително неадекватни и ненужни. Дянков трябва да ги реформира на 100%, защото АЗ НЕ ИСКАМ ДА ДАВАМ ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ КАТО ТЕЗИ! Изтичали пари по финансовата сметка??? Къде изтичат бе господа? Нали си връщаме заеми дето сме взимали преди това. Активите на БНБ са бетонирани около 23-24 млрд. лв. и "изтичането" по финансовата сметка е компенсирано от рязкото свиване на дефиците по текущата сметка. Нямам думи - академици и професори. 100% изкукуригали.

 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Само за сведение БАН са тия дето обясняваха как прогнозата за времето струвала 10 000 евро на ден?!?!

  А всеки нормален човек с елементарти познания може чрез гугъл да намери прогнозите за следващите поне месец и нещо
  БЕЗ НИТО ЕДИН ЛЕВ ТОВА ДА СТРУВА НА НАС ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Eдна лъжа се тарталясва из целия текст: "пречките пред излизането от рецесията са свързани с ниската ликвидност в банковата система"

  >>> Тея не знам по кой свят ходят, сигурно асистентчетата им са си направили майтап и са им турили в написаната реч справки от 2008 година. Банките вече 2-ра календарна година са подгизнали от пари, лихвите по депозитите паднаха навсякъде, даже връщат заеми към майките, защото няма на кого да ги бутнат тука. И тяхната не е лека, защото от чужбина им звънят от целтралите и викат, че на запад падат маржовете - затова да намерят повече аборигени в България на 10-20% лихва. Обаче нещо не им се отдава тая работа, защото банкирането по принцип е сложна материя, а персоналът е прост и непрозорлив. От чужбина са им спуснали някакви критерии по таблица, на които никоя фирма не отговаря. Така отново се заговори усилено, как трябва да бутнат някое по-голямо заемче на държавата. Мисля, че процесът по събиране на рушвета за тая цел вече е стартирал. Последно рушвет събираха преди 10-тина години, за да уредят бизнесът да си плаща месечните осигуровки на работниците със 7-8 различни платежни нареждания, вместо само с едно.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "bate_bojko":

  Името ти подхожда. Много.
  Добре е да почетеш малко, щото само с Винету не става.
  Уффф... Какво ли съм седнал да обяснявам на хора, дето ми твърдят че "Активите на БНБ са бетонирани около 23-24 млрд. лв." без да погледнат и пасива в баланса...
  Колкото до липсата на ликвидност..
  Ето да си четеш един банкер: http://finance-varna.com/files/Events/Roundtable_FINAL.pdf
  След 34 страница, ама да знаеш, няма нищо общо с Винету и индианците...

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на bate_bojko
  bate_bojko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "Graf":


  Графе, актива=пасива

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Гневно

  БАН ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ЗАКРИТ!

  Всичките му членове изритани на улицата, имотите му върнати на тоя накойто принадлежат - министерство на образованието, а писарушите дето са цоцали до пенсия от там - да не им се признае осигурителния стаж за пенсия и да се върнат н а пазара на труда да си доработят.

  The biggest risk in life is not taking one.
 9. 9 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Поредната порция глупости на Минасян и плановиците, полит-икономисти, които някак се преквалифицираха във финансисти и макроикономически анализатори.
  1. В банковата система на България има достатъчно ликвидност, което може да си види от ниските стойности на късия софибор (ON и 1w). В банковата система на България определено има несигурност за бъдещето във връзка с лошите кредити и цялостното развитие на икономиката, което се вижда от високите стойности на дългия софибор 1yr. Също така от 1 година спреда между двете стойности се свива бавно, което показва, че икономиката и очакванията за бъдещата ликвидност в системата се подобряват бааааавно. По-скоро проблемът е, че банките си държат ликвидността и не кредитират.
  2. „Неговите наблюдения сочат, че банките теглят от тях в периодите от началото до края на месеца, което той тълкува като решаване на ликвидни проблеми.” Пълна глупост, човека явно не знае, как оперират банките. Те не могат да теглят ако парите не са в излишък, а ако пък има излишък над задължителните резерви няма да го оставят в БНБ.
  3. Хайде да не смъкваме задължителните резерви на 2%, защото не се знае как това ще се отрази на доверието в банковата система.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 10. 10 Профил на Емо Ангелов
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:54 на 19/08/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  а, тъкмо се канех да се изкажа, а то Free to choose го казъл. И то по-ясно отколкото щях да го направя аз

 12. 12 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Свиването на ДЕФИЦИТА по текущата сметка
  Пардон

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "bate_bojko":

  Да де, ама е важно какво имаш в този пасив. Щото, като сложиш там депозит от управление банково - 5 млрд, 8 милиарда парични средства в обръщение и 4 милиарда на банките..
  Бе.. Получава се малко странна картинка... Нещо активите на БНБ (управление емисионно) са странни, бих казал

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Free to choose":

  И аз щях да пиша подобни неща, ама гледам, че сте ме изпреварили. Тези хора са потресаващо некомпетентни! Но това е нормално. Аз след последните техни безумни изказвания си губих времето да разгледам с какво са се занимавали тези хора, как са станали академици, професори и т.н. Академиците са върхът! Повечето са се издигнали по време на комунизма, и за да ме разберете, основните им публикации са от сорта на: “40 години постижения на Република България”. Един наистина имаше публикация, която звучеше така. Те разбират от икономика и финанси толкова колкото първокурсник. Тези хора са се занимавали с пропаганда. Тоест са лъгали през цялото време в полза на някои техен благодетел. Сега просто продължават да правят това, което цял живот са превели.
  Искам да засегна друга тема, защо вестници като “Дневник” цитират тези хора. Такива некомпетентни изказвания от БАН (или от шефа на БСК, Божидар Данев ли се казваше, които беше казал, че паричните агрегати се били свили с 25%?!?!?, цитиран от “Дневник”) само объркват и без това обърканото от 45 години пропаганда българско население. И после хората си мислят, че икономическата наука е пълна глупост. Защото за един не икономически образован човек тия от БАН и някои с PhD от западен университет са еднакви авторитети. Даже тия от БАН са по-големи, защото са академици и професори. Та нали “Дневник” искаше да има гражданско общество. Ми тогава помогнете, не цитирайте тия глупости, или ако ги цитирате, защото идват от официална институция, после пояснете, че са пълни глупости.

 15. 15 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сметката е ясна и проста - все повече пари изтичат, за да се плаща огромният външен дълг, с който се напомпаха лизингите на коли и имоти и фалшив икономически растеж. Сега или трябва да се теглят нови заеми за около 7-8 милиарда евро годишно, за да се плащат старите борчове или трябва да се обяви нов фалит и да се излезе от фалшивия валутен борд. Резултатите от стопанската политика на валутен борд, въведен от седесарите Софиянски и Костов могат да стигнат до това, което се случи в Аржентина преди 10 години - икономическа катастрофа с ликвидиране на валутния борд.

 16. 16 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  извинете, обърках нещата в пост 10.
  Исках да кажа, че макар и износът да расте все пак и все още си имаме отрицателно външнотърговско салдо. До миналата година то се покриваше от притока на чуждестранни инвестиции е нетните валутни трансфери. Обаче през първо и второ тримесечие на 2010 г. мисля че за първи път имаме дефицит в платежния баланс, което значи, че валутните ни резерви са мамалели. Дано това се промени през трето тримесечие и нататък, защото макар борда да има резерви, не на добре ако тенденцията се запази още няколко тримесечия.

 17. 17 Профил на andrea33
  andrea33
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен":

  Ти си пълен Идиот! За сведение: имотите на БАН са дарени от заможни (и културни) българи в началото на 20в за развитие на науката в България. Ама какво ти пука на тебе! Ти не си от тази класа!

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ако гоцетата кажат, че ще сме на плюс, то вероятността да не се случи е голяма.

 19. 19 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А пък ако ГЕРБ кажат, че България е на плюс, на плюс ще са само мутрите, фирмите на ГЕРБ и сивата икономика. На практика обаче ще има нов спад на легалния БВП и рекордна безработицата от около 20% и повече както при Костов.

 20. 20 Профил на hue30369172
  hue30369172
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  БАН ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ЗАКРИТ!

  ГАРО МИНАСЯН Е ПЪЛЕН КРЕТЕН! ЗНАМ ГО ОТ ЛИЧНИТЕ МИ КОНТАКТНИ С НЕГО.

  John Galt
 21. 21 Профил на dimo784
  dimo784
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":

  Граф, съгласен съм с теб, освен това ако се заровиш в активите и пасивите на банково, ще видиш, че са взети едни 2,7 милиарда лева от 'международни банкови институции', като те са записани като актив в управление 'Емисионно'. Тоест в активите на емисионно са напомпани изкуствено от счетоводни трикове посредством банково. Реално активите на банково, не са 5,1 милиарда а - 0,5, тъй като там са задължителните ни вноски към МВФ.
  Не се ли чувстваш горд, че си българин ?

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 907 Неутрално

  В БАН има тук-таме свестни учени, но болшинството са или срамно некомпетентни или откровено медицински случаи (нека не забравяме, че контактьорите с извънземни са още на заплата там).

  Всъщност Дянков беше определено мек назовавайки ги "феодални старци".

 23. 23 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Когато експерти се мъчат да говорят като политици се получава подобен смехотворен резултат... Предполагам, че тия от БАН са решили, че като има твърде висока ликвидност и банките ще свалят лихвите...

 24. 24 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В калифорния цените на имотите падат до почти 3 пъти от пика си , в бг да са паднали максимум 2 пъти , лично според мен тая зима мечките няма да спят зимен сън, а ще танцуват.

 25. 25 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Безработният съсед е рецесия ,а когато ти си безработен е депресия "-казал го е един американски президент...

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#6] от "Graf":

  Графче, има ли област, в която ти не си суперексперт, а ние не сме толкова боси?

 27. 27 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този ,,плюс" на който ,,излизаме" от два ,,минуса" ли се състои ?

 28. 28 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Весело

  Най сетне от БАН разбраха "правата линия"! Сега бат Бойко да спре разтурянето им и да им поналее парички!

 29. 29 Профил на isavov
  isavov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В БАН има немалко добри учени.Има и такива като "контактьора" д-р Ч.Филипов и като горе изказващите се икономисти.Тези хора имат научна квалификация на нивото на учен под 30-годишна възраст.Митко Димитров е несменяем директор.От този инатитут са мнозината национални предатели, поставили се в услуга на американците Ричард Ран и Роналд Ъп, които по поръчка на Андрей Луканов написана Програма за преминаване от социализъм към демократичен капитализъм, който е най-дилгият некролог на България. Не вярвам на тези хора. Много от даващите мнение за БАН имат погрешното чувство, че това са само академици и чл.-кореспонденти с памперси, отдавна изкукали. А по-горе във форума един тиквеник пише за Академията в мъжки род.Прости му,Господи, и той иска да се запише.

  isavov
 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нито един икономист не може да е учен, защото икономиката не е наука. Все едно да има учен по журналистика или пи-ар.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Така казаха извънземните в извънредно комюнике ли ?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А-а, много харно предложение! Да намалиме МЗР да живне икономиката. Глътка въздух и така нататъка. Бравос!
  Какво обаче пише в брутния външен дълг ( дето както мъдро обясни др Иванов нас вече не ни интересува щото е от зълвата за свакята) ? Пише "краткосрочен банки" 12.09 г - 6,7 милиарда евро, 05.10 г - 5,4 млрд. Сколасали са демек да върнат 1.3 милиарда. Другите обаче явно не могат, щото са вързани в бетонец. Той пък не мое го бутнеш, камо ли да го преведеш. Пък резервите - може. Те не са толкоз тежки. Ше намалиме така да се каже тегобата, пък да земат и чужденците некой лев да апнат. Ама пък като ги върнат, требе или да намалеят парите в обръщение, или за същата сума държавата да тегли външен дълг, дето др Иванов му вика "бюджетен" Пък мое и да не тегли, а да отпуснем леко борда, да земем глътка въздух и да завъртим пачка.
  Иначе банковата система не я мислете - тя е отдавна декапитализирана. При 15% лоши кредити по последната справка капиталовата адекватност дето преди беше на рекордните 16% сега я изкарват че била 20%. Зер данеби някой да си помисли нещо лошо.

 33. 33 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik": абе симпатяго, ако банките бяха подгизнали от пари, криза нямаше да има...чат?...и сега кой , ще им връща необезпечените кредити...инфлацията...балъците....фалитите??? знаеш ли колко трильона имат да връщат на световната банка март догодина? знаеш ли с колко % изостават? свят им се май и краката клатят! ще видим какви ще ги родят, броиш 9 месеца от юли и после за мангизите, били подгизнали, ай стига бе...ша падна от смях....при възвращаемост 43%......

 34. 34 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 483 Гневно

  "Само за две години до полугодието на тази пък трансферите от фондовете на ЕС са намалели с 65%, сигнализираха икономистите."
  БИБИТКО ДА ПРОЧЕТЕ ВНИМАТЕЛНО, А НЕ ДА ЛЪЖЕ , ЧЕ бил ги ПУСНАЛ!!!

 35. 35 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Любопитно

  абе лева ще се обезцени ли !?знае ли някой ?че вече стоим 13 години с хвърлена котва а бурята отмина преди дестина година ! а май и ще стоим още десет години с този борд на место !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 36. 36 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  Т.н. "икономисти от БАН" имат златен шанс в момента.
  Имат компове, имат и мозък без съмнения, нали са от БАН, да вземат и се разшетат из балканите - Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Македония, Косово и прочие княжества.
  Да пратят на бригада студенти и събират и си записват данни от пазарите за квото им скимне - сладолед, дини, валута, злато, метали, тухли и киреч.
  Седне да седнат и ги джуркат през компа и извадят "Балкански индекс", с рейтинг и други графики.
  Догодина пак.
  И хващат тенденцията.
  Ние не сме нито в Щатите, нито в Китай - хем в Европа, ама не съвсем.
  В Африка пък хич.
  Балканите са уникално икономическо образувание, което тепърва има да се изучава.

 37. 37 Профил на atlis
  atlis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е толкова глупости в една статия рядко се виждат, ама академик Минасян явно е талант. Колегите (особено free to choose) са описали добре ситуацията - да твърдиш, че банковата система страда от липса на ликвидност, си е чиста демагогия, нямаща нищо общо с реалността. Аз не знам тия хора със съветските дипломи по "икономика" как изобщо имат очи да се изказват по икономически теми. Ама нали трябва да оправдаят по някакъв начин заплатите, дето им плащаме...Пълна пародия!!!

 38. 38 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#35] от "ussr":
  Няма да се обезцени.
  Евро/долар ще мърда нагоре надолу ама ти се хващай за работа.
  Ква да е, иначе и за мустака.

 39. 39 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "kazkad77":

  Айде у лево до др.Иванов с тоя коментар!
  Бибитковци!

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "dimo784":

  Забелязал си тази "особенност" и получи заслужен +

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":

  Ъхъ.. Има.
  Нищо не разбирам от гледане на цвекло. И на други кореноплодни. Пълен лаик съм там.

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "1_naum":

  Правилно си забелязал тенденцията. За първите две тримесечия на 2010 година отново имаме отрицателен баланс. За съжаление това вече се забелязва и през счетоводните операции на управление банково и емисионно на БНБ.
  За 2009 година резервните активи на БНБ са намалели с 649.8 млн. евро, а за първото полугодие на 2010 намаляват с 1171.7 млн. евро. Все още не е притеснително на фона на намаляващия спад и размера на резервите, но тази дилайла не може да продължи много дълго. Поне не с това темпо.

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До 1_наум.
  На БАН им трябваха 5 дена за да сметнат това, което сметнах оня ден и заради което тука ми наплескаха 20 минуса.
  И пак не са успели да схфанат къде е проблемът и кое е първичното!
  Обърни внимание, че те обясняват че българската банкова система е една от най-ликвидните и всъщото време плачат за това, че са изтекли инвестиции. Ами иняестициите са изтекли имено поради свръхликвидността. Всяка банка иска да е ликвидна ама иска и да е ефективна. Ако аз държа 25% ликвидни средства вложени при 0.89% лихва в други банки, които съм набрал на пазра на депозити срещу 5% лихва, на които съм платил 0.5% фонд за гарантиране на депозитите и от които съм заделил 10% МЗР в БНБ - няма как да съм ефективен!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До Графа,
  Графе, нама да продължи много, стига разбира се правителството да си балансира най-накрая бюджета!
  Системата се саморегулира. В края на 2008 и началото на 2009 финансовата ни система стана свръхликвидна поради опасенията и спомена от 1997 година. Започна ценова война за привличане на депозити. Блокира се ръста на кредитите. Изведнъж системата се оказа с 25% ликвидност. Естествено това означаваше и свръхниска ефективност. В момента, в който тръгнаха първите успокоителни новини, системата започна да се саморегулира. Първата стъпка бе да се намалят лихвите по депозитите, но изненадващо за мнозина това не доведе до намаляване на депозитната маса. Следващата бе да се пораздвижи кредитирането, но се видя, че при нашата съдебна система това е много опасна стъпка в този момент. Остана третата - да се върнат излишните вече пари привлечени от банките майки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  Меркел метеорологичните прогнози, които четеш в 'гугъл' се базират на компютърни модели, които пък работят с данни от метеорологичните станции на дадена територия, които пък се управляват и поддържат от хора-специалисти, на които пък им трябват пари, за да го правят това. Ако няма метео-мрежи, няма точни прогнози, има приблизителни предсказания..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK