В продукти "Стара планина" на 4 фирми е засечена соя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (118)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Captain Shakespeare
    Captain Shakespeare
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Made in Bulgaria - Типичен пример за "българска работа"

    Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
  2. 2 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    Впечатляващо държавническо поведение. Това показва начина, по който следва да се съблюдават правилата - в края на краищата става дума за здравето на потребителите. Логично е фирмите да предлагат повече чиста продукция, защото така ще имат повече и по-дълголетни консуматори на техните изделия, но търговските планове явно имат друга логика.

  3. 3 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1134 Неутрално

    Яка глоба и забрана за производство за поне една година

  4. 4 Профил на The.Teacher
    The.Teacher
    Рейтинг: 627 Неутрално

    "става въпрос за много сериозни фирми"

    Ха, ха, ха

    Сериозни фирми???? Частните компании се интересуват единствено от следното - с минимум вложени средства да реализират максимални печалби, и в това няма нищо лошо. Но дълги години нямаше (и все още няма) никакъв сериозен контрол, особено пък при т.нар. салами.

    Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
  5. 5 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    Любопитно е, че в Западна Европа някои соеви имитации на месни продукти (изрично обозначени като вегетариански продукти) са по-скъпи от месните си аналози. Въпрос на търсене и предлагане, сигурно

  6. 6 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 2894 Неутрално

    Купих салам "Стара планина" на Тандем - фирма на която вярвам. Прочетох в магазина съставките и стигнах до последната: натриев нитрит. Не съм химик и не заподозрях, че е Е250 - силно отровен консервант!!! както научих от нета у дома. Саламът го консумира предимно синът ми, а и ние похапваме. Но.... до тук. Изхвърлихме го.

    Е, това ли е стандарта "Стара планина"???????????

  7. 7 Профил на bokko
    bokko
    Рейтинг: 571 Любопитно

    Свърши 20 годишното месо внесено от министъра .с какво да правят салами Старана планина ?

  8. 8 Профил на ace
    ace
    Рейтинг: 507 Неутрално

    Стандартът Стара планина е една измама. Купих си кюфтета "стандарт" Стара планина от Тандем. Категоричен боклук. След това си купих смляна в момента на покупката кайма от месарницата. Разликата е от земята до небето. Все едно става дума за различни продукти. Та така. "Станартът" стара планина е измислен от някакви по-едри фирми - тарикати, които се опитват да си пробутват боклуците с гаранциите на държавата.

  9. 9 Профил на schleimer
    schleimer
    Рейтинг: 965 Неутрално

    Прави ли ви впечатление, че за първи път се публикуват имената на наглите фирми-тарикати, без да има натиск от обществеността? Така и трябва да бъде!

  10. 10 Профил на КАФ
    КАФ
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Да ,,ace" № 8 - Държавата е боклук ,като стандартите си

  11. 11 Профил на Yard
    Yard
    Рейтинг: 1722 Любопитно

    Стандартът "Странна планина" е вкоренен дълбоко в умовете на горните мрънкачи...

  12. 12 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1310 Неутрално

    Не яжте месо!
    Има такива прекрасни зеленчуци, смайващи сирена, чудесни плодове, млека и хлебни продукти, ароматни подправки от градината или саксията, зеленикав критски зехтиннннн, люти чушки! че яденето на мърша от умъртвени с жестоко отношение същества, че и с химически отрови като бонус, е направо гнус!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  13. 13 Профил на avram_bakalov
    avram_bakalov
    Рейтинг: Неутрално

    Пак ни прецаха...

  14. 14 Профил на naturisten
    naturisten
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Колбасите са си гадни по презумпция - съдържат консерванти. Да не говорим за количеството мазнотия из тях. Що не си купувате прясно месо от проверени магазини?

    Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
  15. 15 Профил на Софиянец
    Софиянец
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Наистина похвално, че се казват имената на фирмите.

    Иначе, аз не съм подвластен на истерията Стара Планина. Консумирам продуктите на Маджаров и съм изключително доволен. Така, че смятам да продължа да ги консумирам.

  16. 16 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    Четири не са платили?
    Четири са проверили?

    Както коментирах при въвеждането на стандарта, направено е така, че на практика няма контрол.
    Потвърди министър найденов в интервю по телевизията: "......Контролът на производството се осъществява от ветеринарните власти, представители на които с огромен ентусиазъм /защо ли?/осъществяват денонощен контрол на производството /как ли?/"....." Чрез проверка на мостри, взети от ветернарните власти, в държавните лаборатории може да се се проверява дали има месо в продукта и какво е то. Така се осъществява контролът на производството. В частни оторизирани лаборатории може да определи дали има примеси като соя и други немесни суровини. Там се дават САМО ПРОБИ, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, с които производителят получава сертификат и лиценз, че може да работи по стандарта".

    Нещата бяха организирани типично по герберски- с много шум, непрофесионално и даващи разширена възможност за корупция и мошенничество.


    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  17. 17 Профил на AzDebil
    AzDebil
    Рейтинг: 1401 Любопитно

    Няма изненада. Щеше да е изненада обратното - да намерят само това, което се полага. То и то е измислено де... ама поне да бяха удържали половин година. Толкова е най-много гаранционният срок на "думата на български бизнесмен".
    Тия няма да се научат, да не крадат от себе си.
    Ама то от комунист-милиционер ако се ставаше предприемач......

  18. 18 Профил на dragozow
    dragozow
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Да им забранят да произвеждат от продуктите и да им забият една много голяма глоба. Аман от мошеници в тадържава.

    Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
  19. 19 Профил на bug_me_not
    bug_me_not
    Рейтинг: 512 Неутрално

    Някой направи ли си труда да прочете въпросните стандарти?

    Точно гледам 'Салам Стара планина'.

    Максимално разрешени 40% мазнина.

    Е-249, Е-300 и още няколко.

    Кайма Стара Планина:

    Водно съдържание не повече от 60%???
    Мазнини не повече от 30%

    Е кво искате?

  20. 20 Профил на Преспанец
    Преспанец
    Рейтинг: 515 Любопитно

    Какво безсрамие от страна на съответните фирми. Продуктите "Стара планина" са по-качествени и съответно по-скъпи. Съответните фирми са влагали пари колкото за продукти, които не са "Стара планина", но са ги продавали на цената на продуктите, които са по стандарта. Отвратен съм от подобно поведение!

    "На тези четири фирми ще отнемем лицензите за производство на продукти "Стара планина"
    Браво! Така трябва да се действа, а не просто да се разминат с някакви са глоби, дет ще платят и утре пак ще карат по стария начин!

  21. 21 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1484 Неутрално

    До коментар [#6] от "Alexander97":

    И за мен това бе интересно. Хем този стандарт е възможно най-безопасния, хем я има тази съставка. А се предполага, че трябва да има основно месо и минимум други добавки и да са с малка трайност, поради горните причини.

  22. 22 Профил на Гогич
    Гогич
    Рейтинг: 1289 Весело

    Контролът нещо куца? Не могат да установят колко точно е соята, ама санкционират... Ами нали веднага ще обжалват, бе Миро? И вероятно ще спечелят... Или това не е от значение за теб? И ти като Ал Бънди отчиташ дейност... Другата вероятност е, че санкционираш избирателно, а "приятелските" фирми пропускаш... Отнемаш лиценза на един, пък нека той да обжалва, нали ще мине време, докато излезе решение, време, през което бизнесът му ще бъде зает от конкурентните "приятелски" фирми...

  23. 23 Профил на pepi1442
    pepi1442
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Най-качествения министър, който съм виждал. Миро ПРЕЗИДЕНТ!

    dnevnik са част от статуквото!
  24. 24 Профил на ДДД
    ДДД
    Рейтинг: 467 Гневно

    След като не трябва да има соя, нарушителите да бъдат линчувани !

    С мръвката шега не бива да се прави !

  25. 25 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Калиев нитрат, натриев нитрат, пентанатриев трилолифосфат,
    аскорбинова киселина, това са само част от консервантите, които са се използвали винаги за колбасите, вкл. и при домашното производство. Калиевия и натриевия нитрати са бели прахове и се продават навсякъде.

    Стандартът Стара планине е пълна глупост, макар и не в мащабите на т.н. "Българско кисело мляко", което не е нито българско, нито кисело, нито мляко. Няма как кремвиршите да са по скъпи от свинското месо, защото няма как. При кремвиршите има надварка, т.е. освен, че се правят предимно със сланина и евтин вносен телешки и свински прат, те имат и надварка, т.е. при варенето на 100 кг. суровина поемат вода и стават между 110 и 120 кг. продукт. Цялата идея е само да се краде от клиента.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  26. 26 Профил на fantomas
    fantomas
    Рейтинг: 590 Неутрално

    До коментар [#22] от "Гогич":

    Количеството няма значение при положение че съставката е забранена. Дали е 1мг или 100г - извън стандарта е.

  27. 27 Профил на Спеакер
    Спеакер
    Рейтинг: 902 Весело

    Айде не останаха, още 5-6 такива и "Стара Планина" ще стане като чудовището от Лох Нес всеки знае че го има, ама никой не го е виждал.

  28. 28 Профил на Гогич
    Гогич
    Рейтинг: 1289 Весело

    До коментар [#26] от "fantomas":

    Ти си мислиш, че няма. Ще ги съдят до дупка. И ще докажат, че не е било соя, а някаква подправка.

    Я да те питам: ако се изисква каймата да бъде 50/50 свинско и телешко месо, също ли няма значение, че не можеш да измериш колко е едното, и колко е другото?



  29. 29 Профил на stoiank
    stoiank
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    Стандартът е доброволен, така че и да обжалват е безсмислено. Даваш повече пари с идеята, че купуваш нещо истинско. Мисля, че самите месопроизводители трябва да се борят да няма между тях "артисти", иначе идеята става безсмислена. при толкова пари за реклама от КЕН, се излагат.

  30. 30 Профил на boris_ivanov
    boris_ivanov
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Кренвиршите на "Кен" по новия стандарт бяха готини. Жалко, че са се изхитрили!

  31. 31 Профил на ohubohu
    ohubohu
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Как ги объркаха, че ги пуснаха тия фирми! Сега трябва да им спират производството! Между другото има определен БДС, и той не е променян от десетилетия! Дали е Стара планина или Олимп, какво значение?

  32. 32 Профил на ironhorse
    ironhorse
    Рейтинг: 757 Неутрално

    До коментар [#29] от "stoiank":

    Много си прав, стандарта е доброволен така че за обжалване да го духат тези измамници!!!!!!!

    Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
  33. 33 Профил на Преспанец
    ****

    Този коментар беше изтрит в 20:28 на 13/10/2010 от неговия автор.

  34. 34 Профил на Reveal
    Reveal
    Рейтинг: 853 Неутрално

    Не беше нужно да се отличават специално нормалните и отговарящи на БДС продукти и то с неудачно и остаряло название. Трябваше да се отличават

    продуктите, които не отговарят на стандарта и подобно на тютюневите изделия да са маркирани с черни предупредителни надписи на опаковките. Но няма

    нищо чудно в това, че земеделския слуга е отявлен Гоце въд, щом толкова много хора подлежащи на лустрация са назначени на ръководни постове в неговото ведомство.

    "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
  35. 35 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Мен ме интересуваше да е гарантиран стандарта поне за кремвиршите и малотрайните колбаси. Тях съм пробвала от КЕН преди да влезе стандарта "Стара планина", купени от Пикадили по цена 7,90 лева за кг - вкусът им беше толкова противен, че освен соя си нямам на идея какво влагат вътре и това на такива цени!!!! Освен всичко друго минути след пробването им имах ужасна алергия и сърбеж по ръцете. Тази фирма съм я зачеркнала изцяло и затова ама хич не ме учудва, че са вършели пак някакви далавери и то най-нахално под закупения от тях стандарт

    un buen dia empieza con un solo rayo
  36. 36 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Колкото до количественото определяне на соев протеин - това може да Ви го направи всеки един студент по биохимия - електрофорез на лизата от местния колбас и блот с антитела, специфични за соята. Чувствителността на метода е 20-30 нанограма в 100 мкг смес. Втори контрол с антитела на белтък от свински произход и картинката за съотношението ще цъфне веднага. Предполагам, че може да има вече и готови китове за стандартно количествено определяне на съотношението растителен/животински белтък в колбасите и това може да се използва за да се контролират останалите продукти, които само на хартия са месни или указват невярно съдържание на опаковката за състава на вклучените субпродукти

    un buen dia empieza con un solo rayo
  37. 37 Профил на galinr
    galinr
    Рейтинг: 571 Неутрално

    "Стара планина" е по-скоро рекламен трик.Повечето клиенти опитаха по веднъж и се отказаха.Ако искате чисто-трябва да е пред вас смляно.

  38. 38 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    По отношение на Е-тата другарят Иванов е абсолютно прав. Това е само кодиране на определени консерванти, така че да имат общо и еднакво означение. Повечето от тях са наистина използвани столетия наред. За да е по-ясно: Натриев хлорид, готварска сол, NaCl означават точно едно и също нещо и означението ЕХХХ само уеднаквява изписването върху етикетите.

    Не се втелявайте, че има Е-та. Те не са страшни. Не се втелявайте, че някои Е-та са забранени в САЩ или други държави - това е въпрос на лобизъм, по-скоро еко-активизъм. Най-еко сапуните се правят със сода каустик = натриева основа. Това да ви стряска? Не, нали? Не си мерите pH на ръцете, ако сте ги измили с еко-сапун преди ядене и няма да се "осапуните" от тази алкална реакция... Освен ако не сте алергичен, но това просто не зависи от качеството на продукта, а от проблемите на организма. Човек може да е алергичен към много, ама много полезни неща (или храни).

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  39. 39 Профил на kaka_ginka
    kaka_ginka
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#22] от "Гогич":

    Ти не прочете ли, че стандартът не позволява никаква соя?

  40. 40 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#37] от "galinr":

    Хм, това е моето решение, но не мисля че е верен пътят.

    По повод вносните "дупета" твърдя, че повечето такива колбаси имаха вкус, много по-добър от нашенските при цени в ниския диапазон. Загледах се и в етикетите. Освен същественото съдържание, единственият им консервант беше "саламура". Аз имам непоносимост към мариновани продукти и това си следя... В нашенските аналогични продукти никъде не виждам индикация за точно този начин на приготвяне... Е, решението е от проверен доставчик от село, от личните му резерви или поръчка колкото консумираме у дома.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  41. 41 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 627 Неутрално

    За каймата не е проблем - всеки може да си я приготви и замрази на порции в хладилника, но за малотрайните колбаси е важно да се спазва стандарта. Там не е нужно използването на Е-та, когато се спазва температурата на съхранение, така че трябва те да отсъстват от продуктите след като стандартът е такъв и е разработен за хора, които искат да знаят, че точно това им се предлага

    un buen dia empieza con un solo rayo
  42. 42 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1022 Неутрално

    "става въпрос за много сериозни фирми"

    И какви са тия сериозни фирми? Това са саламджийници на комунистическите измамници, които биха сложили в смесите, които бъркат и трупа на баба си за да овкусят боклуците си, които продават на тройна цена.

    Взема се от магазина 2-3 кила свински бут. Може и друго. Цена - 7-8 лева килограма. Овързва се с връв за да не се разпада. Сварява се или се опича с подправки по желание. След като изстине се обвива във фолио, слага се в хладилника, реже се на резени после и по този начин човек знае какво яде.

    «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
  43. 43 Профил на kaka_ginka
    kaka_ginka
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#40] от "Музар":

    Това, че едно нещо има добър вкус, не означава, че не е опасно за здравето.

    В храната се блъскат един куп боклуци точно с цел подобряване на вкусовите качества.

  44. 44 Профил на БАЙ АВРАМ
    БАЙ АВРАМ
    Рейтинг: Весело

    До коментар [#28] от "Гогич":

    МНОООООГО СИ ПРОСТ))))))))

  45. 45 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1022 Неутрално

    Food Additives - E - NUMBERS:

    http://curezone.com/foods/enumbers.asp

    «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
  46. 46 Профил на mrakogor
    mrakogor
    Рейтинг: 515 Неутрално

    В Стара Планина действително са позволени някои Е-та, като едно от тях примерно е витамин С, но най-вредното разрешено е Е250 - натриев нитрит. Масово го ползват и са натиснали за него явно месопреработвателите, защото запазва много добре месото и предпазва от ботулизъм. Но ако човек редовно консумира такива продукти може да стане много зле.

  47. 47 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 2894 Неутрално

    До коментар [#42] от "Dehumanizer":

    Какво и кой ще ми гарантира, че прясното месо не е обработено с натриев НИТРИТ, както се прави с пресните рибни сьомгови котлети?

  48. 48 Профил на galinr
    galinr
    Рейтинг: 571 Неутрално

    До коментар [#40] от "Музар":

    "проверен доставчик от село"-само при добра термична обработка.Рисковете от болести са големи.

  49. 49 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Всички нитрити са разтворими във вода. Ако изкиснете месото дълго преди да го използвате, ще се освободите до голяма степен от тях

    un buen dia empieza con un solo rayo
  50. 50 Профил на galinr
    galinr
    Рейтинг: 571 Неутрално

    До коментар [#41] от "rayo":
    "малотрайните колбаси"
    "Там не е нужно използването на Е-та"
    При сегашния начин на търговия,няма гаранция колко време ще се търкалят по витрините.Освен това се слагат оцветители и др.хитрини за залъгване.

  51. 51 Профил на Kotarak
    Kotarak
    Рейтинг: 789 Неутрално

    След като за първи път се публикуват имена, което направи впечатление на всички тук, и след заканата на министъра, че ще се правят проверки назад, значи тук има нещо друго. Може би е опит да се преразпредели пазара. Прави се един стандарт, пробутват се едни подправки и едни производители си заминават. Показателно е, че министъра не иска и да чуе за количествен анализ. Как да е... Някой ден ще се разбере вероятно.
    А вие помните ли какво каза ББ преди седмица-две, че на 18-ти щяло да се чуе за голям инвеститор? Дневник, надявам се че следите темата, очаквам да разбера кой е тайнствения инвеститор, за който Борисов спомена. А не да се забрави. Като дойде 18-ти почваме да следим за новини за инвеститора.

  52. 52 Профил на Iron Maiden
    Iron Maiden
    Рейтинг: 789 Весело

    В продукти на четири фирми са засечени остатъци от месо

    а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
  53. 53 Профил на Гогич
    Гогич
    Рейтинг: 1289 Весело

    До коментар [#39] от "kaka_ginka":

    Гинке, ти май не четеш. Като не знаеш какво е количеството, лесно ще те плъзнат по пързалката, че количеството е минимално и не е соя, а нещо друго примерно. Все ще измислят нещо.

    До коментар [#44] от "liverpool":

    Прост съм и затова избягвам да ям колбаси.

  54. 54 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Така е, температурата на съхранение в такива случаи трябва да е по-ниска от 4 С, ако се търси по-дълго съхранение. За да имат обаче бързи продажби хората трябва вече да са им повярвали, че им предлагат точно описаната стока и тогава съхранение от порядъкса на една седмица няма да е проблем. За оцветителите трудно някой може да гарантира отсъствието им. Но без контрол и глоби, такива, че да откажат всеки, който дръзва да нарушава грубо приетите от него задължения по стандарта, наистина нищо няма да се получи

    un buen dia empieza con un solo rayo
  55. 55 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#43] от "kaka_ginka":

    Малко ми е трудно да го обясня, но имам много верни вкусови усещания и регистрирам и минимални количества от неприемливи за мен съставки. Когато казвам "добър вкус" имам предвид натурален, без излишни консерванти и преди продуктът да е "приритал". А за индивидуалния ми вкус - и той е твърде натуралистичен, само разни дядовци по селата ми се кефят, че им харесвам трапезата.

    Имам и допълнителен контрол - котешки. За мен той е номер 1. Покрай един дворски котарак от детството ми (времето на перманентен глад) отказах всякакви колбаси. Котакът не ги ядеше и съответно и аз ги отказвах...

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  56. 56 Профил на БАЙ АВРАМ
    БАЙ АВРАМ
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#53] от "Гогич":
    Какво все ще измислят?Абе вие от МЕРАК да се провали това правителство ставате абсолютни лумпени бе,пичове!Тоя с ДУПЕТАТА нали и той щеше да измисли нещо?А?И като не ядеш колбаси,затова ли си толкова умен и пак плещиш тука за някакви подправки и доказване на количество и какви ли не простотии?
    Хванали са СОЯ!!!СОЯ!

  57. 57 Профил на SeoKungFu
    SeoKungFu
    Рейтинг: 740 Неутрално

    Да им се ударят по дваесе шпека на голо !

    ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
  58. 58 Профил на Uprsport
    Uprsport
    Рейтинг: 1228 Неутрално

    До коментар [#12] от "Торбеш":

    Много странна реакция от читателите на Дневник. Здравословното хранене изключва месото, тъй като то действа като отрова за организма. В коментарите на една друга статия за здравеопазването посочих, че има две причини да нямаме такова на ниво, а именно втората непосочена от мен, е че "маай пръжки" не е и не би трябвало да е част от осъзнатия живот на човека. Нека не прозвучи като антиреклама на месопроизводителите, но ми се струва като че ли хората не се интересуват от пирамидата на здравословното хранене. Последствията ги знаем - високо кръвно и наднормено тегло водещи след себе си ред други заболявания. А соята е един прекрасен продукт, който е богат на минерали, които се съдържат в месото (но в него има и много вредни вещества, особено след изгаряне).

    Колкото до лицензите мисля, че април, май трябваше да бъдат отнети едни други лицензи, защото там ставаше въпрос за много по големи закононарушения (стотици милиони), но след една среща с премиера по този въпрос се замълча.

  59. 59 Профил на Гогич
    Гогич
    Рейтинг: 1289 Весело

    До коментар [#56] от "liverpool":

    Я да те питам и теб: ако се изисква каймата да бъде 50/50 свинско и телешко месо, също ли няма значение, че не можеш да измериш колко е едното, и колко е другото?


  60. 60 Профил на C est la vie
    C est la vie
    Рейтинг: 1198 Неутрално

    Отнемането на лиценза за производство по стандарта Стара Планина не е достатъчно. Правителството трябва да глоби фирмите нарушители и съответните длъжностни лица. Глобите трябва да са достатъчно високи, за да се почустват. При повторно нарушение санкциите трябва да са убииствени. Който не спазва правилата трябва да разбере, че трябва да ги спазва! Но в България постоянно хвърчат фойерверки. Говорим си но нищо не се случва или променя.

  61. 61 Профил на БАЙ АВРАМ
    БАЙ АВРАМ
    Рейтинг: Весело

    До коментар [#58] от "Uprsport":

    Много хубава лекция)))Прощавай,но аз пиша за УТВЪРДЕНИЯ стандарт"стара планина",а не за ДИЕТОЛОГИЯТА!)
    Онова другото за стотиците милиони беше последно предупреждение,което пък Найденов направи още с въвеждането на този СТАДАРТ!

  62. 62 Профил на БАЙ АВРАМ
    БАЙ АВРАМ
    Рейтинг: Весело

    До коментар [#59] от "Гогич":

    По вкуса ще го позная и ако не ми хареса,другия път няма да купя от тази марка,просто е!Статията е за СОЯТА!))))

  63. 63 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1022 Весело

    Всъщност производителите са загрижени за нашето здраве и се опитват да ни отучат от яденето на толкова месо. И тъй като потребителите (ядящите) не са съзнателни и не уважават соята, те ни я набутват насила в саламите, та поне малко да намалят количествата месо, които поглъщаме.

    «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
  64. 64 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#48] от "galinr":

    Да, има рискове... Но щом няма стандарт, който едновременно да ме предпазва от рискове и да ми гарантира качество, какво друго ми остава? Остава да разчитам на собствените си преценки и толкова.

    Подкрепям всички, изказали се за по-точни стнадартни изисквания, контролни методи и най-вече наказания.

    Етикетът "Стара планина" е почти като орденът със същото название - силно компроментиран. Не ми се вярва, че държавата (нейните органи) не са в състояние за около месец да разработят ясно дефиниран стандарт и да го узаконят... Още от обявяването му смятах, че е някаква игра... Не мисля, че моят начин на действие е най-правилният, пък и да е - това не означава че е общоприложим. Аз го правя, но много хора не могат и те са поставени в рискова ситуация - доверяват се на име, защитено от държавата, но продуктите с това име не отговарят на необходимото качество. Нямам предвид споменатите в статията фирми, а това че държавните органи нямат критерии по които да контролират качеството, което гарантират (уж).

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  65. 65 Профил на Гогич
    Гогич
    Рейтинг: 1289 Весело

    До коментар [#62] от "liverpool":
    Хареса ми обяснението ти.

    Вече имаме нов метод на контрол на съдържанието. Потребителят liverpool пробва каймицата и ни съобщава дали съотношението между свинско и телешко отговаря на написаното...

    Хайде, аз съм дотук. Приятна вечер ви желая.


  66. 66 Профил на myvoice
    myvoice
    Рейтинг: 395 Гневно

    До коментар [#18] от "dragozow":

    Драгозов... Само като се сетя колко пари се изръсих за тея продукти.

    "Майстор Цветко" ли прочетох?! Да ви еба майката. За какво плащам толкова пари?! Нямам думи.

    Абе... Вие, господа управляващи, начело с Бойко, че с такива действия ставате по-зле и от ТУРСКО РОБСТВО! Как може така да лъжете народа! Направо си простите да ви изритаме от властта - с кубинки. Как може... Нали го обявихте тоя стандарт наскоро - бил сигурен, бил честен. КАК НЕ ВИ Е СРАМ?!! Срам...

  67. 67 Профил на Славена
    Славена
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Много по-сериозен проблем от наличието на соя е фактът, че няма никаква яснота за произхода на месото, вложено в продуктите от т.нар. стандарт "Стара планина". Така, че напълно възможно е да съдържат от любимото ирландско месо на ексглавния секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба и протеже ДПС - Миро Мазния, понастоящем министър.
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=340996

    "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
  68. 68 Профил на Ще върнем България в Европа
    ****

    Този коментар беше изтрит в 08:36 на 04/11/2010 от неговия автор.

  69. 69 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#65] от "Гогич":

    Виж, аз ще позная кое е повече - свинското или телешкото. При това в чинията на манджа с все подправките. А докато се готви майсторът може и доста по-точно да прецени по цяла серия признаци. Не ги знам, но имам познати коита са виртуози.

    Не е в това въпросът

    Държавата обявява стандарт, при това "екстра", дори "супер екстра". А няма мерки за този стандарт. Само реклама и толкоз. Хората, на които е писнало от псевдо колбаси, повярваха на Държавата. А сега самата Държава твърди, че няма количествена преценка за собствените й стандарти. Ебахти и държавата! То качествена и ние имаме. На езиците си - и вкусови и говорливи, че и попържливи. Само че държавата (нейните органи и съответните хора на издръжка от нашите данъци) не може да разчита на моите вкусови усещания, нито на котешките ми критерии. Пък ако ги вкара в норми - да. Ама и да е в състояние да ги защити. По всички правила на обективните норми. И да си влезе в ролята на арбитър, а не на играч и съдия едновременно.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  70. 70 Профил на robespierre
    robespierre
    Рейтинг: Неутрално

    Всички тези месопреработвателни фирми гледат да измамят клиента и да спечелят повече. Познавам един, който произвежда страхотни гадости, но с жена си са непрекъснато на курорт или на Швейцарските, или на Австрийските Алпи. Парвенюта и простаци, които трабва да бъдат съдени за застрашаване здравето на потребителите.

  71. 71 Профил на САРФОШ ГОШО
    САРФОШ ГОШО
    Рейтинг: 458 Весело

    Според жена ми проблем може да има ако соята е развалена.Иначе тя била много полезна-затова включването и в каймата е здравословно!!!

  72. 72 Профил на САРФОШ ГОШО
    САРФОШ ГОШО
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#70] от "robespierre":

    Ами ходи и ти на Алпите...

  73. 73 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Аз ще съм доволен, ако хванатите в издънка ги принудят да ядат по 200 грама салам всеки ден в продължение на една година (няма значение от коя фирма).

  74. 74 Профил на Ще върнем България в Европа
    ****

    Този коментар беше изтрит в 08:35 на 04/11/2010 от неговия автор.

  75. 75 Профил на joro711
    joro711
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Соята не знам колко е полезна. Като е написано в стандарта "без соя", значи не трябва да има. Обаче тези изроди ни тровят вече 20 години и е крайно време това да спре.

  76. 76 Профил на САРФОШ ГОШО
    САРФОШ ГОШО
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#75] от "joro711":

    Много точно.Трябва да се пише-кайма със или без соя.Който иска соя нека да си я иаде.Аз не я ща!!!

  77. 77 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#74] от "Роси Кирилова":

    Това беше само пример. Не се хващай за думата.

    По-рано форумец обясни какви са методите за анализ. Дали са скъпи или евтини - кое е по-важно? Една скъпа лаборатория или спестяването на тези средства за сметка на Правилата и Здравето на хората?

    За това ми беше думата - аз (или някой друг) можем да преценим сравнително добре, но нашата преценка не е меродавна. Аз и тези които могат да преценят ще отсвирим подобни колбаси. Да, ама сме по-малко от 5% и наказателен пазарен ефект не можем да създадем. Останалите 95% ще пострадат. После ще трябва да плащат на лекарската мафия.

    Когато се обявява стандарт се създават и системите за контрол. Иначе е просто едно нищо. Балон. Спукан балон.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  78. 78 Профил на wds23355772
    wds23355772
    Рейтинг: 1188 Любопитно

    ЕВАЛА! За пръв път чувам министър високо и ясно да изкаже имената на измамниците! С КЕН всеки ден ли! Яжте ми Х@я!

  79. 79 Профил на kaka_ginka
    kaka_ginka
    Рейтинг: 808 Неутрално

    До коментар [#71] от "САРФОШ ГОШО":

    Соята ускорява развитието на някои ракови клетки.

  80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
    ****

    Този коментар беше изтрит в 08:35 на 04/11/2010 от неговия автор.

  81. 81 Профил на Цецо
    Цецо
    Рейтинг: 1576 Неутрално

    До коментар [#6] от "Alexander97":

    Отде прочете, че е отровен нитрита бря. Ега ти тъпотиите. Божеееееее.

    Covid live matter. Stop the genocide.
  82. 82 Профил на KOBOLD
    KOBOLD
    Рейтинг: 1191 Неутрално

    Соята си е къде-къде по-добре от умрели животни.... мъошояди с мършояди....

    When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
  83. 83 Профил на KOBOLD
    KOBOLD
    Рейтинг: 1191 Неутрално

    Стара планина звучи като старо месо..... посиняло в хладилниците от стоене....

    When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
  84. 84 Профил на myvoice
    myvoice
    Рейтинг: 395 Гневно

    До коментар [#83] от "KOBOLD":

    МАЙ МАЙ. за такива пениси иде реч (с извинение). баси и държавата. друго ми е гнусно да кажа. еби му мамата.

  85. 85 Профил на KOBOLD
    KOBOLD
    Рейтинг: 1191 Неутрално

    До коментар [#84] от "myvoice":

    посинели салами в хладилни витрини... как да не спреш да ядеш месо.....

    When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
  86. 86 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1416 Весело

    ние затва рупаме само домашен суджук, произведен с домашно гоени прасета и говеда, заклани под наш контрол.

    а на балъците, които купуват в била, метро, пика-дили и тям подобни - наздраве.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  87. 87 Профил на Perfanov
    Perfanov
    Рейтинг: 571 Неутрално

    До коментар [#25] от "др. Иванов":

    Вие шега ли си правите? Защо пропуснахте и диводородния оксид, който се съдържа във всеки продукт? Сега сериозно, калиев нитрат е селитрата, която се е използвала хиляди години вместо сол, а аскорбинова киселина е другото название на витамин С..

    ============

    Калиев нитрат, натриев нитрат, пентанатриев трилолифосфат,
    аскорбинова киселина, това са само част от консервантите, които са се използвали винаги за колбасите, вкл. и при домашното производство. Калиевия и натриевия нитрати са бели прахове и се продават навсякъде.

    .
  88. 88 Профил на Mickey
    Mickey
    Рейтинг: 740 Неутрално

    До коментар [#5] от "ijj":

    "Любопитно е, че в Западна Европа някои соеви имитации на месни продукти (изрично обозначени като вегетариански продукти) са по-скъпи от месните си аналози. "

    Това е защото са по-вкусни и качествени от нашата Стара Планина!

    Иначе този трик със "Стара Планина" е за дране на народа от КАРТЕЛИТЕ! И да не се тровят велможите!

    Същия и ПО–ДОБЪР ефект за ЦЕЛИЯ Народ щеше да е , ако взимат лицензите на тези чието съдържание на продуктите не отговарят на описаното на етикета или влагат вредни съставки( достатъчен е списък на позволените съставки ) !

    А така са оставили на практика Народа без контрол на храните!
    И се грижат само за олигархията си!

    Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
  89. 89 Профил на Mickey
    Mickey
    Рейтинг: 740 Неутрално

    ПРОЧЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ПАК ТОВА:

    Същия и ПО–ДОБЪР ефект за ЦЕЛИЯ Народ щеше да е , ако взимат лицензите на тези чието съдържание на продуктите не отговарят на описанието на етикета или влагат вредни съставки( достатъчен е списък на позволените съставки ) !

    А така са оставили на практика Народа без контрол на храните!
    И се грижат само за олигархията си!
    И вдигат цените над европейските!

    Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
  90. 90 Профил на sadparrot
    sadparrot
    Рейтинг: 515 Гневно

    До коментар [#6] от "Alexander97":

    Хахаха, и аз като теб се заблуждавах, че "Тандем" = качество. Е да, ама не. Кренвиршите им "Стара Планина" нямат Е-та на етикета, а някакви неразбираеми за мен (не съм химик) съединения. Малко Интернет - и изненада: Е-тата са си там, но не с Е кодовете, а с имената си. Толкова елементарен похват, стана ми много обидно като клиент.

    Майната му, половината са безвредни, ама да слагат Е250, което е забранено в белия свят, защото е доказано канцерогенно?!?! Всъщност, ако се загледате, Е250 има във всичко месни продукти!!! Доколкото си спомням, при топлинна обработка се отделят канцерогенни съединения, които после поглъщаме и...

  91. 91 Профил на Станимир Вълков
    Станимир Вълков
    Рейтинг: 243 Неутрално

    До коментар 12 Торбеш :Зехтинът който влиза в България и той е със същото качество,няма студено пресован зехтин който струва 6,00 лева,има но с преобладаващо съдържание на слънчогледово олио и оцветител,а що се отнася до случилото се:според мен беше въпрос на време.Не очаквах че ще бъдат едни от най-големите фирми в България,но.....Тя простотията не ходи по гората!

    soka
  92. 92 Профил на svoboden
    svoboden
    Рейтинг: 2329 Неутрално

    Стандартите в България са БДС и да лъжеш хората, че продукти, които не покриват изискванията на БДС все пак отговарят на нещо е цинизъм. В този смисъл "Стара планина" си е същия боклук както "Хималаи" или "Килиманджаро" и всички останали неотговарящи на БДС продукти.

  93. 93 Профил на epoc
    epoc
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#87] от "Perfanov":

    Бъркаш нитрати с нитрити. Второто убива ботулиновия бацил, но по тази причина е по-отровно.

    Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
  94. 94 Профил на old__bg
    old__bg
    Рейтинг: 458 Гневно

    "Стара планина " = република българия (правописа целенасочен! ) - лъжа, измама и мошенгия !!!

  95. 95 Профил на galinr
    galinr
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Стана добра антиреклама за някои "неудобни",но с голям пазарен дял фирми.Вече обявиха,че ще има проверки и за "другите" фирми.Пресен пример за лобизъм и лицемерие.

  96. 96 Профил на DonKey Hot
    DonKey Hot
    Рейтинг: 1453 Весело

    До коментар [#25] от "др. Иванов":
    Вие сте можели да давате и смислени коментари.+

    ум море, глава шамандура
  97. 97 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Селитрата не се използва вместо сол, а като консервант. Солта си е отделно и обикновенно е 2,2-2,5 кг. на 100 кг. суров продукт, докато селитрата е 80-100 гр., докато натриевия нинтрат е 5 гр. Друг масов консервант е захарта, която се слага и за цвят на месото.

    Цената на Стара планина се определя не от качеството на месото, а от ниската трайност, т.е. разчита се 40% продажби да покрият 40% продадени с намаление и 20% брак. От брака обаче се прави съсдърма, която минава през автоклав и се връща на пазара.

    Единствения начин да се продават стоки на ниски цени и добро качество е да се премахнат разрешителните режими, но под натиска на големите, лъжите на журналистите и простотията на народа, демонстрирана и тук, тези режими се затягат.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  98. 98 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#96] от "nor_tex":

    Всичките ми коментари са смислени, но вие приемате това, което субективно мислите, а не обективната действителност. Няма нещо, което да съм казал и да не се е потвърдило с времето. Минах се единствено за Тиквата, защото предполагах, че ще е едно посредствено, но все пак нормално управление, а не стапанска разруха.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  99. 99 Профил на galinr
    galinr
    Рейтинг: 571 Неутрално

    До коментар [#98] от "др. Иванов":

    "предполагах, че ще е едно посредствено, но все пак нормално управление"
    Аз дори си мислех,че след Станишев по-зле не може да бъде.Колко съм се лъгал!

  100. 100 Профил на Evo K
    Evo K
    Рейтинг: 1440 Неутрално

    До коментар [#6] от "Alexander97":

    Пич, ще ти кажа само едно - без тези Е-та няма да ядеш нищо или ако го ядеш, ще трябва да е до 3 дена, не повече.

    Да речем знаеш ли какво е емулгатор? Свързващо вещество, дава възможност да се месят, взаимно неразтворими вещества. Как ще ядеш фафли тогава?!

    За месото - при термична обработка на каквато искаш органична материя се отделят диоксини....

    За едни благата, за други ла*ната




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK