Звездите в България не вървят. И никога не са вървяли.
Това да не Ви е Холивуд!
То ако от това се печелеше, аз сам щях да тръгна да ставам звезда, а нямаше да работя като прост експерт
Напротив. Видя се че не само че се създаде но и се контролира стандарта. А твърденията на измамниците, че не знаели дали някой от подправките не били съдържали соя са смешни! То по тая логика може и антракс да съдържат пък те да не знаят!
Сега ще съм още по-спокоен като купувам защото ще знам че измамниците ще се притесняват да си правят старите тарикатлъци!
Защо да си купувам "Стара Планина"? Погледнах един етикет - само дето няма соя... а както се разбра, и това не е много сигурно. Всичките Е-та са си там, никъде не пише, че месото не е блъскано със стероиди, нито, че не е от специалитета на министъра - 20 годишно ирландско... Същите боклуци, но на по-висока цена.
Отново имаме преекспониране на новината. В рецептурника не пише соя. Значи неможе да има никаква соя. Задължение на производителя е да следи за съставките които влага в продукта които предлага. А не наконтролните органи.
"Липсата на контролна лаборатория, която може да измери точното съотношение на различните съставки в месните продукти, е на път да компрометира гордостта на земеделското министерство - стандартът "Стара планина".
Това е поредното тъпо списване от непроверил журналя! В стандарта "Стара Планина" ясно е записано, че не трабва да има соя и соеви протеини. Какво значение има какво е процентното съдържание, когато изрично е забранено каквото и да е присъствие!
Звездата ,,Стара планина залязва " - Не е от особено значение !
Очаква се да си хване пътя и единственият спътник на планетата ,,Земя " - Луната ,а с него да си отиде завинаги и зачеването на деца. Това е стандарта ,, EMOCION" !
Като скромен потребител опитах няколко продукта от стандарта, не помня производителите, но всички до един ми харесаха чисто субективно. Също не ми се сториха драстично скъпи. Не ми плащат потърпевшите производители, но приветствам идеята. Родния напън да оплюем всичко, особено когато не го познаваме ми е противен!
До#2- моля за уточнение- не разбрах дали е "прост експерт", "прост" експерт, или прост "експерт"?
До коментар [#6] от "dani_savo
Много си прав-проиводителите трябва да следят,какво има в продукта,дори и да го получават от друг доставчик.Но бързата реакция на държавните органи ме изуми.Това е нещо ново за младата ни демокрация!
Въвеждането на стандарти често има прокламирана цел : да се осигури качество. Има обаче и истинска цел: да се увеличат цените и по този начин потребителите да помогнат на "пострадалите от кризата родни производители" ( кавичките са умишлени, както и иронията). Земеделският министър не се грижи за потребилите , а за отрасъла. А интересите им не винаги съвпадат. Така че стандартът може да се казва и Еверест ,а не Стара Планина, но това няма пресече интересите на производилите на продават некачествени продукти на потребилите. Но в крайна сметка делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се : били те потребилите или производители.
Това със соята наистина се преекспонира. Соята не е "боклук", който да вреди на здравето по някакъв начин, а един от най-богатите на протеини растителни продукти. Много по-опасни са консервиращите добавки /в т.ч. са повечето Е-та/, които си ги има в старопланинския стандарт. Дано покрай тях няма тези Е-та, които се ползват за оцветители, но явно точно за тях няма достоверна лаборатория в България и пускаме инфо само за соята.
" Стара планина" може да бъде стандарт само като герб-понятие.
Това е пълна пародия на държавен стандарт, направена непрофесионално и популистки, пробита отвсякъде с пропуски и неточности, създаващи условия за корупция и мошеничество.
Направените съобразно такъв документ еднакви продукти от различни фирми могат да бъдат коренно различни. Причината- едните ползвали 30 год. ирландско, другите 20 год. аржентинско ,третите ....
Да, познахте. На мястото на "дупетата" сега се внася това. И от него се прави "Стара планина". По стандарт. На Миро.
Ама от "наши" фирми.
Миро Мършата - прякорът е точен.
Проблемът на соята е, че огромни количества от нея са с ГМО произход. А то е ясно, че щом е месен продукт ще има консерванти. Все пак това е мъртво месо, което без консервант ще почне да гние, то си гние де така или иначе.
а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Купих си кърначета "Стара планина" и те така пръскаха и пукаха при пърженето,което показваше,че вътре има дроб.Няма соя,но е пълно с дроб,далак и други карантии.
Дневник, защо да е зялязла - вие досега чували ли сте компания производител на салами и т.н. да се оправдава в прайм-тайм време поразни телевизии?!
Малко контрол не е излишен, тези правила са положителни, но нали никой не си е мислил, че нашите месари ще тръгнат да ги спазват веднага?!
Ако искаш качествено сухо мезе - пробвай испанските сушени бутове, повечето от тях са дори без консервантите, нооо струват повече...
А за ГМО - ха-ха ако в част от соята има ГМО, то в цялата царевица има, а тя е основната суровина за фуража, от който пък идва и млякото и месото. Замисли се! Хранителната верига отдавна сме я провокирали и ние самите леко-полеко генно се изменяме
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Явно четвъртата власт, за която никой никога не е гласувал е особено тъпа.
В Стандарта се казва,че няма място за соя в продуктите на "Стара планина". Но бедната българска журналистика иска да ни подведе с присъщата само за себе си простотия и ни говори за съотношение на съставките.
Само че макар и да са част от българите, журналистите са най-тъпата и зависима част от българското общество.
"Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
Важно е също така сега да устискат на напъна и да вземат лицензите на фирмите-нарушители.
И после на прегрешилите собственици да не се дава достъп до стандарта, дори да се скрият зад 10 фирми-фантоми.
Дневник, започвате да се превръщате в рупор на негативизма.
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
теб ако ти е кеф да те минават с четвъртития, като ти продават нещо за 20 лв/кг (уж месо), а в него се съдържа соя, един от най-евтините растителни продукти, добре, ама може на останалите потребители да не им е кеф.
Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
Според мен цялата стандарта "Стара планина" е много добра идея, но глупавото в случая е липсата на наука - в случая на лаборатория.
Не само за този случай, а и за много други качественни контролни лаборатории могат да направят стандарта ни на живот много по-добър. В моят скромен житейски опит имам случай в който казах на производител на хранителнио продукти, че определен негов продукт най-вероятно може да не отговаря на стандартите поради възможност за миграция на химикали. Производителя направи проверка и изтегли от пазара цялата си партида, въпреки, че проблема беше само хипотетичен. За съжаление за много неща лабораторна проверка в България е невъзможна.
Ох, аман от специалисти, Стара Планина е толкова стандарт, колкото пранината е стара, т.е. само име без покритие, месарите сега с кеф ще осъдят миро Мършата и България за неустойки, за увреден имидж и каквото още измислят дебелогъзите адвокати, на хак да ви е, че не схващате инфлационния момент, на цялата далавера.
Е никога няма да има такъв стандард,това е ясно от по ясно,моята лаборатория е моето куче,щото съм вече приравнен с него.Щом го яде значи е близко до стандарта,но специялно кокоши кремвирши по начало не кусва дори...И тия салами така са удобни за пълнене, че производитела мели каквото сам си реши и после почват добавките ,разни гнусни пълнежи растворени в вода ,боя за цвят консервантите и най-важното добавките за овкусяване ,зер ако го опиташ без тях направо ще се чудиш да го преглътнеш ли.операцията завършва с гръмко име и лъскави етикети.Българин-жив дявол
НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
Вчера отварям брошура на ПениМаркет и чета на първа страница - 250гр. кайма(????) за... 66 стотинки , отварям брошурата на Била и пиеше кайма 250гр. Стара Планина - 2,19лева . ПИТАМ - кой позволява на продукт за 66 стотинки да се слага название КЙАМА след като е ОЧЕВАДНО ,че вътре има всикчо друго , но не и месо ?
Извод: кайма от магаизна НЕ си купувам отивам до месарницата и карам да ми смелят 1кг. месо - свнско към 6лева май беше последно ! Направо е отвратително дали ще с еказва продукта Стара Планина или Старнжда или Куртово Конаре , като няма месо ,и като е боклук и 20 стандарта да покрива ПАК няма да си го купя ! Е*ати шибаната държава , дето не може да накара производителите на продуктите от месо , ДА СЛАГАТ месо !!!!
Ми ти още не знаеш дали държавата може или не може да накара производителите да спазват стандарта, защото нарушенията ги откриха вчера и са първите открити от въвеждането на стандарта преди 2 месеца.
Ооо,Хандимо,сокерес бе,мангал?))
И ти ли беше от тия костовисти,които искат БЪРЗИ И НЕЗАБАВНИ РЕФОРМИ?)))
Абе хич не вярвам,май ДУПЕТО ти е като на макак!!!)))))
Въвеждането на стандарти има смисъл само когато можеш да осигуриш пълен контрол върху всички суровини. Фирмите може да са лъгали (много вероятно) но може да има наистина соя в някакви съставки а не от тях. Не са прави тези които казват че преработвателя трябва да контролира съставки и суровини- той ако ги купува легално с всички документи трябва да означава че са ок. Сега излиза опцията че може да не са- е според вас преработвателя трябва ли да има лаборатории да изследва всичко? Още като въведоха стандарта експертите (ама не тея от министерството) казваха че може да се гарантира качество на краен продукт само ако се гарантира качество на суровини. Затова и хлебарите се ослушват за стандарти, защото нито зърното, нито браншното могат да контролират. Месарите бяха алчни, избързаха и сега ще платят скъпо имиджова цена
Време е да се разбере, че концепцията за контрол в България е остаряла. Няма държавна администрация, която да може да контролира всичко и всички винаги и навсякъде. Затова всички участници - производители, доставчици, търговци имат интерес и право да участват в установяването и контролирането на стандарти в производството в различни отрасли. Няма нищо лошо, че са открили соя. Сега поне знаем, че я има. Мисля, че това е важна стъпка в изгряването на този стандарт. Най-важното е какво ще се случи оттук нататък.
Току-що си купих поредните кремвирши стара планина. Мале колко прецакано се чувствам. Абе поне като лъжат... отдоле на новините със супер ситен шрифт да драснат едно "ние не отговаряме и не сме сигурни и не знаеме и не контролираме... " Уотевър. Просто ако требе с една звездичка да обозначат, че лъжат.
Какво въобще отчквате от министър Екоравновесие?
За награда, че в София вече няма помияри го направиха министър, сега дръпнаха една яка реклама на кучешките радости, дето хората явно са се били поосвестили и са спрели да купуват...
"се оказа, че резултатите от тестовете на държавния ветеринарно-санитарен контрол не дават яснота дали тя (соята) е добавена съзнателно, или е част от подправките, които се контролират от звенa към земеделското ведомство и производителите не носят отговорност за тях"
Да бе да. Соя добавена под формата на чубрица и черен пипер. За какви количества говорим, 15% или 0.01%? Чии интереси се защитават тук, на потребителите или на тези които плащат по-добре?
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Какъв стандарт "Стара планина"?
Правилното название е рецептурник "Пършевица - Стара планина".
Националният орган за стандартизация в Република България е Българският институт за стандартизация (БИС). Не ветеринарната служба или приятелските фирми на Миро мършата.
В БДС и БИС няма и помен от никаква "Стара планина". Което, разбира се, не пречи на мутренската банда да използва държавни ресурси за мутренско разчистване на територии и в месопреработването, млекопроизводството и т.н.
Използването на словосъчетанието "утвърден стандарт "Стара пламина"" е заблуждаваща реклама.
ЗЗК Чл. 33. (1) Заблуждаваща е всяка реклама, която по какъвто и да е начин, включително по начина на нейното представяне, подвежда или може да подведе лицата, до които е адресирана или достига, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение или по тези причини нанася или може да нанесе вреди на конкурент.
На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
"...се оказа, че резултатите от тестовете на държавния ветеринарно-санитарен контрол не дават яснота дали тя е добавена съзнателно, ..."
Какви биха могли да са тези тестове, които да показват съзнателно или несъзнателно е наравено нещо? Някаква японска техника трябва да е?
Статията е силно пристрастна и изразява прекалено ясно прекалено пресиленото мнение на автора и.
До коментар [#12] от "rado_niko":
Вестникът е пълен с прокомунистически материали, които са се вторачили от какво какъв проблем да създадат за да плашат хората. Форумните папагали и партизани ги подкрепят, радват се нескрито като че ли са си върнали властта. За днеска друга лоша тема не могат да измислят, за това се повтарят.
До "2":Не унивай щом си експерт!Експертите и у нас,даже у нас в сравнение с други страни те са по-умни и способни.Затова си и експерт.Не бъркай умението и способностите си със заплатата,която получаваш.Вероятно тя е "проста",но за това не си виновен ти.
До коментар [#37] от "andimo":
Лаборатории има, щом е необходимо ще се купи и уреда, който да замерва количественото наличие в състава на храната. Тук проблем няма, потърсете друга тема за лаене, напр. здравната и пенсионната реформи. По тях всички кабинети се провалиха и още дълго няма да се решат. Тук полето за плюене е неограничено.
Щом не са сигурни тези производители на колбаси в суровината и в подправките, няма да произвеждат "Стара планина". Обърнете внимание например какво пише на опаковката на много шоколади. "Може да съдържа следи от фъстъци". Написали са го хората и явно има защо да го пише. А тези шмекери тук, ама месото май е имало соя, ама подправките нещо не са в ред, ама с едни и същи машини ги правим и двата вида колбаси и затова така.
Абе какъв стандарт, какви пет лева...!? Чуйте им само изказванията: "Вътев каза, че фирмите са се заклели, че не са влагали соя. Нещо повече, всяка сутрин производството започвало именно с продуктите "Стара планина", докато машините са още чисти."
Че ние, дето ядем от следобедната продукция, нечисти продукти ли ядем. Вълци ги яли клиентите и купувачите, дайте да ги преметнем! В Сърбия и Македония, като няма стандарт "Стара планина", защо колбасите и каймата са в пъти по-вкусни и естествени...!?
векове наред хората са консервирали месо за месеци без да имат хладилници и Е-та ... само със сол и/или сушене... за да има гниене трябва да има бактерии, а те не живеят в среда, където няма влага или е твърде солена.
колкото до соята, прав си , че е предимно ГМО и за това е лоша добавка. но също така животното, от което месо е колбаса, е яло фуражи, които са масово ГМО. а Е-тата са не по-малко опасни , особено някои от тях , вкл нитритите , които се ползват за консерванти
Споко! Нещата ще се оправят. Та това е едва първата стъпка в правилната посока. Тепърва има още мнооого път да се върви.
Сега за соята, не е важно по какъв начин е попаднала. Важното в случая е, че изобщо е регистрирано присъствието и. Някак неуместни са извиненията на производителите особено ако се има за сериозен производител с не един сертификат. Един такъв производител трябва да е сигурен във всяка една съставка и суровина която използва, а не да мрънка като провинил се ученик, че можело това да е, можело онова да е... Ако доставчиците му не могат да му докажат качеството и състава на суровините, то е редно сам да си направи контрола, ако наистина се има за сериозен производител и се бори за челните места в класацията. То по тая логика може да излезнат и токсични съставки и да се оправдаваме, че било от суровините и подправките... хайде холан! Това са напълно неуместни оправдания, дори детински. И какво се променя, ако след лабораторния анализ в чужбина се установи количеството на соя в общата маса? Нищо. Дори и да се окаже, че е дошла със суровините или подправките то това пак е проблем на производителя и не го оневинява защото не си контролира качеството на продуктите от които изготвя своята продукция. Крайно време е и у нас да се започне да се работи качествено и отговорно и да престанем с оправданията.
Наивни изказвания на производители за наивни клиенти... Може ли да не знаеш какво използваш в производството. Всичко знаят. От евтиното 100 годишно вносно месо от Австрия, Испания и не знам откъде другаде(но ти разбирай Южна Америка) до т.н. "подправки".
По някога стават и грешки.....виждал съм и най-обикновена наденица направена от чисто филе. Просто работниците на смяна не са успяли да извадят големите калъпи със замразени изрезки и боклуци от хладилника и са карали с готово незамразено филе за по-лесно. Естествено без знанието на собствениците. Това е "Стара планина"
Лошото е, че работата се размириса и се стигна до чужда лаборатория, иначе мислеха да ни катурнат с номера, че соята е под 2% или "следи" както се казва, понеже методът бил качествен, а не количествен...Добре ама какво става, ако се окажат не 2% ами 12%...!?
Това е дежа вю от гюрултията с мощите. Кампаниите им са по един и същ сценарий - подема ги министър БД или МН, който не може да ви гарантира, че това, което ви казва, е истина, щото не можело да се направи анализ, понеже не разполагаме с лаборатория. Затова се иска да вервате и да не питате. А който не ще е шибан черногледец, завистник и враг на правителството.
Гнусни тарикатлъци на комунистическия картел за повишаване на и без това небосновани цени! Това е "Стара планина"
Каква гордост може да е това!Ми най-логичното и полезно за Народа нещо е:
Да си слагат каквото искат процентно съдържание на месо! Само да няма забранени и вредни продукти в съдържанието!
Да се описва ЯСНО И ЧЕТЛИВО СЪДЪРЖАНИЕТО!
И където съдържанието не отговаря на описаното, ДА ВЗИМАТ ЛИЦЕНЗИТЕ! Пък пазара да решава.
ПРОСТО КАТО ФАСУЛ!
А отговорете си защо не го правят! ???? Да закупят уреди да го правят. А не да ни занимават с тази Стара Планина!
Както и при останалите продукти, ако на "Стара Планина" не пише нещо в съдържанието(в с лучая соя) да ги глобяват и изритват!
Защо само "Стара Планина" да проверяват???? Народа да мре ми?
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
Не се пъни бе !
Ако ще и 66 стотинки да е НО ДА ПИШЕ КАКВО СЪДЪРЖА! И ако не отговаря съдържанието на описанието , затвор и затваряне на цеха!
Ще за 6/7 лева месо аз и в Швеция съм купувал!
Да не го произвеждат и продават шведи твоето БЪЛГАРСКО месо бе???
Виж ми и предния пост!
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
А тия с 9 лева за кило кайма "Стара Планина" изтрепаха рибата!
Каимата дори и от хубаво месо да се прави се прави от останали малки парчета при разфасоването които са по евтини от филетата !
Ами тъй като одраха народа и няма потребление, друго печелившо перо не им остана на комунетата освен ХРАНАТА НА НАРОДА! Без която той не може!
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
До коментар [#4] от "Варненски":
Много си прав! Нима производителите нямат задължнието да проверяват всички (включително и закупените) съставки, които вкарват в хранителните продукти!?
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
По белия свят има колбаси с различно съдържание на месо! СОЯТА НЕ Е ВРЕДНА! Има рецепти с какво ли не в колбасите, НО НЕ БОКЛУЦИ, и ОТРОВИ! И контрола е жележен! И тарикатите го отнасят толкова яко , че никой НЕ СМЕЕ!
Мръсни комунистически ИЗРОДИ!
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
Хората са петимни за нормална храна и това отваря ниша на измамниците да продавата "чиста" храна, в която вместо един боклук слагат друг.
Стандарт "Стара планина" няма и не може да има според българското и евр. законодателство! Това си е сертификатна марка и МЗХ вече е подало заявка за рег. в Патентното ведомство. Но докато на бъде регистрирана никакви лицензии не могат нито да се дават, нито да се отнемат. Министърът наруши правилото: не казвай "хоп" преди да си скочил!
Що е то сертификатна марка според ЗМГО: Чл. 30.(1) Сертификатната марка удостоверява материала, начина на изработване, качеството или други характеристики на стоките или услугите, произвеждани или предлагани от лица, с разрешението и под контрола на притежателя на марката.
(2) Притежателят на марката задължително приема Правила за използване на сертификатната марка, които съдържат: указания за качеството, материала или други характеристики на стоките или услугите; мерките за контрол, които притежателят на сертификатната марка упражнява, и санкциите, които налага.
Аз си искам старото БДС знам че като влезехме с баща ми в халите токущо извадените пресни колбаси миришеха така , че цховек можеше да си извади хляб и да яде . А как миришеше хляба!!!!. Да не говорим за неща като пресен бахур.
Така че то стандарти си има ама кой да ги спазва
Браво! Много точно! От самото начало работата вонеше яко! Първо: ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е СТАНДАРТ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ, защото за да е стандарт трябват ЯСНО ОПИСАНИ ЕДНОЗНАЧНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА КОНТРОЛ И ПРОСЛЕДИМОСТ С ЯСНИ ОТГОВОРНОСТИ, ВАЛИДИРАНИ ДОСТАВЧИЦИ, КОНТРОЛ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ДОСТАВЧИЦИТЕ.....ЕХЕЕЕЕЙЙЙ.....! Смешното обяснение на министера, че няма време да се въведе като стандарт само ясно показва нивото му като специалист.... Това бе ама МНОГО ЕВТИН и ЕЛЕМЕНТАРЕН опит за заблуда на овчемислещите потребители - нещо като да сложат зелени очила на овцете, за да си мислят, че талаша който им дават е свежа зелена тревичка...... НИКОГА НЕ СЪМ И НЕ БИХ КУПИЛ ПОДОБНИ ИМИТАЦИИ, дори само заради принципа....
Абсолютно!
Наистина соята не е вредна поне за сега. Но тя и царевицата са почти 100% ГМО. От една страна ни хранят с нещо незнайно какво а от друга ни правят на балами с цената. Докога? А сега се правят на ощипани моми.
Всеки има право да знае какво купува и за какво си дава парите.
Няма как този стандарт да успее след като на българина му е все едно какво яде, стига да е евтино. Има една малка прослойка от хора, може би са въпросните 5%, които наистина се грижат за здравето си и са готови да отделят средства, за да се поддържат. Останалата част от населението или си правят месото сами, или нямат пари и здравето им е последната грижа или просто не им пука какво ядат. Въпросът е, че са готови да дават луди пари за лекарства, но не и да започнат да се хранят правилно. А докато има такова разбиране, няма как такива инициативи да успеят.
Не на ГМО тата на тъпите американци (соя) , освен ако не искате да се одуете като тях ! В Италия от 2001 има закон за забрана на ГМО в страната, а нашата защита и съгурност в България къде са?
За съжаление най-сигурно е домашно произведеното.
В кампанията имаше едно смислено нещо - да отговаря съдържанието на етикета.
Обаче се преекспонираха нещата и някои съставки бяха обявени за боклуци, за вредни, за опасни. Всъщност са диетични, щото са от растителен произход белтъците и мазнините в тях.
Замириса на интереси. Ако някой вкарва евтино старо месо със срок изтичащ до 2-3 месеца, има нужда да наклони търсенето в посока на чисто месни продукти.
Истинският проблем е, какви точно са месните продукти. Ако е карантия, вимета, опашки, кожи, сланина, то егаси файдата, да ги консумира човек, наместо соя и палмово масло.
"Стара планина" си е рекламен трик, на който много се хванаха,но само по веднъж.Същото е със сирената.Някои продукти с растителни мазнини са по-добри от по-скъпите "оригинални" сирена.
Не знам какъв трик е да въведеш стандарт, който не можеш да контролираш...за някой обаче, явно много успешен. Като идея - добре.
Имаше едно време един виц - как един българин имал идеята да спрем слънцето да свети само над България - ще е само ден, ще е топло, няма да харчим пари за ток. Обаче - казал човекът - изпълнението го оставям на друг, аз само давам идеята.
Хора с идеи - много. Нама кой да ги осъществио.
До коментар [#40] от "bigman1":Май ти си саламджията който научил занаята от баща си и още твори в старият навес под ореха.Обидите не ме засягат те са привилегия на душевно болни хора с нисък морал като тебе.Нека служиш за пример в сайта.
НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
този т.нар. "стандарт" е поредната герберска безсмислица и резултаите ѝ са показателни. вместо смешния министър да прави измислените си стандарти да вземе да направи една читава лаборатория и да почне да следи дали това, което се пише на етикетите отговаря до стотната на това, което се съдържа, пък потребителят сам ще си прецени дали купува кайма със или без соя!
Това е някаква разпространена заблуда.
Има много българи, които не сме богати, нито сме вманиачени по екологичния живот но предпочитаме да ядем прилични продукти дори да са малко по-скъпи.
Предпочитам да си взема сирене от 10лв килограма, което съм пробвал и винаги съм оставал доволен. Така и така изяждаме не повече от килограм на месец цялото семейство така че бих сместил максимум 3-4лв ако ям някакво фалшиво. Същото важи за месото, хляба и т.н.
Между другото задължение на фирмите, особено на големите и реномирани производители да си правят входящ контрол, но не само на книга.
Ако имат съмнения към доставчиците да се оправят с тях. Ако искат и в Америка да си пращат пробите. Като се каже месо, значи месо!
Какво е това прясно месно, което се купува от доставчик и е киснало в "протеини"?
А иначе "мирис на пушек" е много употребявана добавка. Да не си мислиш, че аромат барбекю, лук, пилешко месо и др. в чипсовете е нещо различно. Всичко е n-компонентна смес с цел промяна вкуса и аромата на старите и негодни суровини, както и увеличаване на количеството(смятай теглото - повечето оцветителите и овкусителите са 99% вода).
Пример:
От стара сланина, накисната в оцет, сол, пипер(ама много) и др. се прави деликатес "Паприкована сланина".
абе грим и перуки ама между луканка от 15лв и такава от 25лв има голяма разлика на вкус. Уж всички ползвали старо месо и овкусители ама хубава луканка от боклуци не може да стане Същото важи за кремвиршите от 4лв и от 8лв, за сиренето от 5 и от 10лв и т.н.
Коя е тая подправка, дето да съдържа соя?
И как така производители не знаят какво има в това, което ползват?? Това говори за липса на качествен контрол и безотговорност!!
Ми то може и цианкалий да има, ама те да не са виновни..??!
А ако министерството ако трябва да се обзаведе с необходимата лаборатория. Милиони дават за видео наоблюдение, толкова ли не могат да дадат пари за нещо много по-важно?
Брех голяма патърдия направила тази новина....
Аз да ви споделя сега моето виждане. Първо, без значение юридически стандарт ли е или търговска марка, т. нар. "Стара планина" указва някакви рамки за съдържание на продукт. Тези рамки са преминати от производителите, защото в изискването е заложено термина "съдържа", който означава наличие на нещо, но не и количество т.е. наще калпави лаборатории ако хванат наличие на соя, то това е в противоречие с изискването на нещото, патента, стандарта, франчайзинга ако щете и следва сгрешилият да си понесе последиците. Друг е въпроса, че самият стандарт при положение, че липсва количествен контрол на веществата е безсмислен и има само и единствено рекламна цел.
Извода, който си правя аз е, че Миро е измислил хитър начин да манипулира масата хора, но в действителност не гарантира качество т.е. чисто и просто има инструмент за ЦИЦАНЕ от всички по веригата. От тук на сетне всички приказки по темата са смешни и излишни. А който вярва на Миро Ирландската мръвка и Ко или на производителите - проблема си е негов.
Приятели, помните ли как в един култов френски филм ,"Крилце или кълка",с незабравимият Луи Дъо Финес , правиха Бройлери/пилета : по една поточна линия вървяха скелети на пилета /може би бяха и Те от пласмаса?/,а от двете страни два робота им лепяха някаква лепкава материя,...,докато Това нещо не заприлича на "Бройлер".Колко ли "маркови" "Стара планина и сие" и в момента се "произвеждат" по Тази "технология" в България? Те /Производителите/ ,стигат до там,че след като произведат НЕЩОТО ,след това Го боядисват и с бои,така,че да изглежда "прясно месо" и да отговаря на "стандарта" "Стара Планина"!!Аз съм виждал машини,които пресоват във желаната от търговеца форма /бутче,крилце или колбас / и които след това могат да нанасят и бои,с цвета на "прясното месо",....,тези машини са последен писък на "технологичният гении", и са произведени в Европа /?/.Да! /с почит:инж.Бъчваров,Казанлъ /
За мен е обидно, че в България няма дори опит да се потърси качествения и количествен анализ на храните в рамките на страната ни, а се търси веднага чужда лаборатория. Интересно ми е защо тогава държавата издържа разни биологични и медицински институти към БАН, след като не ползва услугите им.
Смешно е да се твърди, че в България няма такива лаборатории.
Естествено, че такива анализи могат да бъдат извършени не от ветеринари, а от биохимици и молекулярни биолози. Ветеринарите си нямат дори и на идея що е това биохимичен анализ, а се опитват да осъществяват някакъв контрол от който нямат никакво понятие.
Да добавя ли, че в САЩ агенцията, която осъществява контрол върху храните и лекарствата е една "Food and Drug Administration", защото там са съсредоточени именно такива специалисти. Но в България за тях няма работа, защото техните функции се изземват от кой ли не - лекари и ветеринари. Ами няма да има качествен контрол в България, когато той се прави от неспециалисти. Затова си плащайте в Германия за всеки един възникнал проблем. Мога само още един път да се разочаровам в това как се извършва контрола в коя ли не област в страната ни и защо сме на това дередже от 20 години
d.berov - да сложиш соя в подправките и да пишеш, че това е чесън на прах, за да се оправдаваш, че видите ли соята подобрява вкуса на чесъна, си е чиста проба шмекерия. Да, ама кг чесън е 6 лева, а соята вероятно е много по-евтина........... въобще, аман от тарикатлъци......
Друг е проблемът, че не е работа на ДВСК да рови кой е сложил соята и къде - в колбасите или в подправките. Те трябва да санкционират производителя за това, че не е спазил стандарта и е поел риск на своя глава да търгува с ненадеждни доставчици или пък самият той прикрива собствената си нелоялност. Не бива да се правят никакви отстъпки, защото отстъпиш ли в началото, считай че си загубил битката за стандарта. Винаги ще се намери подобно оправдание и в бъдеще
Миро с мазните приказки е най-големия мушеник и рушветчия.Умее добре да заблуждава тези които не го познават по-отблизо.Този е Кошлуков номер 2. За Земеделския министър става въпрос.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
email
Рейтинг: 466 НеутралноКак ще залезе нещо което не е изгряло? А този "утвърден" стандарт има тепърва да се утвърждава.
еврореалист
Рейтинг: 538 ВеселоЗвездите в България не вървят. И никога не са вървяли.
"Гладен вълк и насред село влиза."Това да не Ви е Холивуд!
То ако от това се печелеше, аз сам щях да тръгна да ставам звезда, а нямаше да работя като прост експерт
koko
Рейтинг: 462 НеутралноТипична българска черта да омаскарим всичко хубаво ..............
wds23355772
Рейтинг: 1209 ЛюбопитноНапротив. Видя се че не само че се създаде но и се контролира стандарта. А твърденията на измамниците, че не знаели дали някой от подправките не били съдържали соя са смешни! То по тая логика може и антракс да съдържат пък те да не знаят!
Сега ще съм още по-спокоен като купувам защото ще знам че измамниците ще се притесняват да си правят старите тарикатлъци!
Yotce
Рейтинг: 1559 НеутралноЗащо да си купувам "Стара Планина"? Погледнах един етикет - само дето няма соя... а както се разбра, и това не е много сигурно. Всичките Е-та са си там, никъде не пише, че месото не е блъскано със стероиди, нито, че не е от специалитета на министъра - 20 годишно ирландско... Същите боклуци, но на по-висока цена.
Дани Савов
Рейтинг: 445 НеутралноОтново имаме преекспониране на новината. В рецептурника не пише соя. Значи неможе да има никаква соя. Задължение на производителя е да следи за съставките които влага в продукта които предлага. А не наконтролните органи.
HIROareta
Рейтинг: 1517 Неутрално"...или е част от подправките, които се контролират от звено към земеделското ведомство и производителите не носят отговорност за тях."
Как така не носят отговорност?! Производителите носят отговорност за абсолютно всичко, което слагат в продуктите си! До последния милиграм!
Дани Савов
Рейтинг: 445 НеутралноДо коментар [#4] от "Варненски":
HIROБраво добре казано!!!
rado_niko
Рейтинг: 466 Неутрално"Липсата на контролна лаборатория, която може да измери точното съотношение на различните съставки в месните продукти, е на път да компрометира гордостта на земеделското министерство - стандартът "Стара планина".
Това е поредното тъпо списване от непроверил журналя! В стандарта "Стара Планина" ясно е записано, че не трабва да има соя и соеви протеини. Какво значение има какво е процентното съдържание, когато изрично е забранено каквото и да е присъствие!
КАФ
Рейтинг: 8 НеутралноЗвездата ,,Стара планина залязва " - Не е от особено значение !
Очаква се да си хване пътя и единственият спътник на планетата ,,Земя " - Луната ,а с него да си отиде завинаги и зачеването на деца. Това е стандарта ,, EMOCION" !
lim
Рейтинг: 409 НеутралноКато скромен потребител опитах няколко продукта от стандарта, не помня производителите, но всички до един ми харесаха чисто субективно. Също не ми се сториха драстично скъпи. Не ми плащат потърпевшите производители, но приветствам идеята. Родния напън да оплюем всичко, особено когато не го познаваме ми е противен!
До#2- моля за уточнение- не разбрах дали е "прост експерт", "прост" експерт, или прост "експерт"?
rado_niko
Рейтинг: 466 НеутралноСамо не разбирам защо има няколко статии с подобно съдържание по този проблем?!? Да не би Дневник да иска да ни каже нещо по различно.
popovski31
Рейтинг: 1162 НеутралноДо коментар [#6] от "dani_savo
Много си прав-проиводителите трябва да следят,какво има в продукта,дори и да го получават от друг доставчик.Но бързата реакция на държавните органи ме изуми.Това е нещо ново за младата ни демокрация!
popovski31
Рейтинг: 1162 НеутралноДо коментар [#4] от "Варненски":
Добре го каза.Браво!
Един Градинар
Рейтинг: 1154 НеутралноДневник айде по-леко с изгревите и залезите.
Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!drake
Рейтинг: 810 НеутралноВъвеждането на стандарти често има прокламирана цел : да се осигури качество. Има обаче и истинска цел: да се увеличат цените и по този начин потребителите да помогнат на "пострадалите от кризата родни производители" ( кавичките са умишлени, както и иронията). Земеделският министър не се грижи за потребилите , а за отрасъла. А интересите им не винаги съвпадат. Така че стандартът може да се казва и Еверест ,а не Стара Планина, но това няма пресече интересите на производилите на продават некачествени продукти на потребилите. Но в крайна сметка делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се : били те потребилите или производители.
sabetnik
Рейтинг: 237 ВеселоТова със соята наистина се преекспонира. Соята не е "боклук", който да вреди на здравето по някакъв начин, а един от най-богатите на протеини растителни продукти. Много по-опасни са консервиращите добавки /в т.ч. са повечето Е-та/, които си ги има в старопланинския стандарт. Дано покрай тях няма тези Е-та, които се ползват за оцветители, но явно точно за тях няма достоверна лаборатория в България и пускаме инфо само за соята.
mi6osp
Рейтинг: 1097 Неутрално" Стара планина" може да бъде стандарт само като герб-понятие.
Когато някой е глупав,то е за дълго!Това е пълна пародия на държавен стандарт, направена непрофесионално и популистки, пробита отвсякъде с пропуски и неточности, създаващи условия за корупция и мошеничество.
Направените съобразно такъв документ еднакви продукти от различни фирми могат да бъдат коренно различни. Причината- едните ползвали 30 год. ирландско, другите 20 год. аржентинско ,третите ....
Да, познахте. На мястото на "дупетата" сега се внася това. И от него се прави "Стара планина". По стандарт. На Миро.
Ама от "наши" фирми.
Миро Мършата - прякорът е точен.
alabalko
Рейтинг: 617 НеутралноДо коментар [#17] от "sabetnik":
Проблемът на соята е, че огромни количества от нея са с ГМО произход. А то е ясно, че щом е месен продукт ще има консерванти. Все пак това е мъртво месо, което без консервант ще почне да гние, то си гние де така или иначе.
Iron Maiden
Рейтинг: 803 ВеселоСтандарт "Искър" - лайна с говна с консерванти.
а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лицаБАЙ АВРАМ
Рейтинг: ВеселоДо коментар [#18] от "mi6osp":
)))
)))
Миро Мършата - прякорът е точен.
----------------------------------
А ти кой си бе?
Бати виртуалните лумпени?!
psmid
Рейтинг: 8 НеутралноКупих си кърначета "Стара планина" и те така пръскаха и пукаха при пърженето,което показваше,че вътре има дроб.Няма соя,но е пълно с дроб,далак и други карантии.
Десен
Рейтинг: 466 НеутралноЗа КФМ нищо не се казва. Любимата ми марка. Явно е имало защо.
The biggest risk in life is not taking one.VaKY
Рейтинг: 782 НеутралноДневник, защо да е зялязла - вие досега чували ли сте компания производител на салами и т.н. да се оправдава в прайм-тайм време поразни телевизии?!
Pro bono publicum with a bit more gustoМалко контрол не е излишен, тези правила са положителни, но нали никой не си е мислил, че нашите месари ще тръгнат да ги спазват веднага?!
sabetnik
Рейтинг: 237 НеутралноДо коментар [#19] от "alabalko":
Ако искаш качествено сухо мезе - пробвай испанските сушени бутове, повечето от тях са дори без консервантите, нооо струват повече...
А за ГМО - ха-ха ако в част от соята има ГМО, то в цялата царевица има, а тя е основната суровина за фуража, от който пък идва и млякото и месото. Замисли се! Хранителната верига отдавна сме я провокирали и ние самите леко-полеко генно се изменяме
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
КУМЧО ВЪЛЧО
Рейтинг: 580 НеутралноЯвно четвъртата власт, за която никой никога не е гласувал е особено тъпа.
"Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".В Стандарта се казва,че няма място за соя в продуктите на "Стара планина". Но бедната българска журналистика иска да ни подведе с присъщата само за себе си простотия и ни говори за съотношение на съставките.
Само че макар и да са част от българите, журналистите са най-тъпата и зависима част от българското общество.
skara
Рейтинг: 1232 НеутралноВажно е също така сега да устискат на напъна и да вземат лицензите на фирмите-нарушители.
Прави каквото трябва, да става каквото ще.И после на прегрешилите собственици да не се дава достъп до стандарта, дори да се скрият зад 10 фирми-фантоми.
Български патриот
Рейтинг: 758 НеутралноДневник, започвате да се превръщате в рупор на негативизма.
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.СтояновDareDebil
Рейтинг: 833 НеутралноДо коментар [#17] от "sabetnik":
Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.теб ако ти е кеф да те минават с четвъртития, като ти продават нещо за 20 лв/кг (уж месо), а в него се съдържа соя, един от най-евтините растителни продукти, добре, ама може на останалите потребители да не им е кеф.
Tурчин от Турция
Рейтинг: 237 Неутралноза справка : В Турция в момента 1 кг кайма е 25 лири което е 25 лева.
Технолог
Рейтинг: 592 НеутралноСпоред мен цялата стандарта "Стара планина" е много добра идея, но глупавото в случая е липсата на наука - в случая на лаборатория.
Не само за този случай, а и за много други качественни контролни лаборатории могат да направят стандарта ни на живот много по-добър. В моят скромен житейски опит имам случай в който казах на производител на хранителнио продукти, че определен негов продукт най-вероятно може да не отговаря на стандартите поради възможност за миграция на химикали. Производителя направи проверка и изтегли от пазара цялата си партида, въпреки, че проблема беше само хипотетичен. За съжаление за много неща лабораторна проверка в България е невъзможна.
Ако се интересувате ето списък с всички акредитирани лаборатории в България: http://www.nab-bas.bg/?cat=21
Ariman
Рейтинг: 753 ГневноОх, аман от специалисти, Стара Планина е толкова стандарт, колкото пранината е стара, т.е. само име без покритие, месарите сега с кеф ще осъдят миро Мършата и България за неустойки, за увреден имидж и каквото още измислят дебелогъзите адвокати, на хак да ви е, че не схващате инфлационния момент, на цялата далавера.
Човекът е мярка за всички неща.омбре
Рейтинг: 753 НеутралноЕ никога няма да има такъв стандард,това е ясно от по ясно,моята лаборатория е моето куче,щото съм вече приравнен с него.Щом го яде значи е близко до стандарта,но специялно кокоши кремвирши по начало не кусва дори...И тия салами така са удобни за пълнене, че производитела мели каквото сам си реши и после почват добавките ,разни гнусни пълнежи растворени в вода ,боя за цвят консервантите и най-важното добавките за овкусяване ,зер ако го опиташ без тях направо ще се чудиш да го преглътнеш ли.операцията завършва с гръмко име и лъскави етикети.Българин-жив дявол
НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКОAriman
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#31] от "Tурчин от Турция":
Човекът е мярка за всички неща.виж фиксинга на БНБ, пак да си говорим след това, А?
svoboden
Рейтинг: 2343 НеутралноСтандартите в България се казват БДС. "Килиманджаро", "Стара планина", "Хималаи" и т.н. не гарантира че тези продукти покриват изискванията на БДС.
andimo
Рейтинг: 581 НеутралноДо коментар [#12] от "rado_niko":
Нямаш ли си глава на раменете?Чети бе оно пише ,няма лаборатория и боковистите си правят пиар.Какво ти е виновен в.Дневник че ти трябва преводач
skara
Рейтинг: 1232 НеутралноДо коментар [#35] от "Ariman":
Прави каквото трябва, да става каквото ще.Толкова е! А месото е още по-скъпо - към 35лв.
Но има съвсем други причини.
Tурчин от Турция
Рейтинг: 237 НеутралноТурска лира TRY 10 TL 9.896920 LV Прав си огромна е разликата
)) В което и change бюро да отидеш 1:1 се обменя
koko
Рейтинг: 462 НеутралноДо коментар [#34] от "омбре":
Виж какво bishopsis, от червени кратуни акъл сме се наслушали , сто пъти да си смениш ника пак ще си същия простак.
birdman
Рейтинг: 968 НеутралноВчера отварям брошура на ПениМаркет и чета на първа страница - 250гр. кайма(????) за... 66 стотинки , отварям брошурата на Била и пиеше кайма 250гр. Стара Планина - 2,19лева . ПИТАМ - кой позволява на продукт за 66 стотинки да се слага название КЙАМА след като е ОЧЕВАДНО ,че вътре има всикчо друго , но не и месо ?
Извод: кайма от магаизна НЕ си купувам отивам до месарницата и карам да ми смелят 1кг. месо - свнско към 6лева май беше последно ! Направо е отвратително дали ще с еказва продукта Стара Планина или Старнжда или Куртово Конаре , като няма месо ,и като е боклук и 20 стандарта да покрива ПАК няма да си го купя ! Е*ати шибаната държава , дето не може да накара производителите на продуктите от месо , ДА СЛАГАТ месо !!!!
kaka_ginka
Рейтинг: 822 НеутралноДо коментар [#41] от "ямболия":
Ми ти още не знаеш дали държавата може или не може да накара производителите да спазват стандарта, защото нарушенията ги откриха вчера и са първите открити от въвеждането на стандарта преди 2 месеца.
БАЙ АВРАМ
Рейтинг: ВеселоДо коментар [#37] от "andimo":
))
)))
)))))
Ооо,Хандимо,сокерес бе,мангал?
И ти ли беше от тия костовисти,които искат БЪРЗИ И НЕЗАБАВНИ РЕФОРМИ?
Абе хич не вярвам,май ДУПЕТО ти е като на макак!!!
Дим Дим
Рейтинг: 982 НеутралноВъвеждането на стандарти има смисъл само когато можеш да осигуриш пълен контрол върху всички суровини. Фирмите може да са лъгали (много вероятно) но може да има наистина соя в някакви съставки а не от тях. Не са прави тези които казват че преработвателя трябва да контролира съставки и суровини- той ако ги купува легално с всички документи трябва да означава че са ок. Сега излиза опцията че може да не са- е според вас преработвателя трябва ли да има лаборатории да изследва всичко? Още като въведоха стандарта експертите (ама не тея от министерството) казваха че може да се гарантира качество на краен продукт само ако се гарантира качество на суровини. Затова и хлебарите се ослушват за стандарти, защото нито зърното, нито браншното могат да контролират. Месарите бяха алчни, избързаха и сега ще платят скъпо имиджова цена
ще се оправим...самиДимитров
Рейтинг: 982 НеутралноВреме е да се разбере, че концепцията за контрол в България е остаряла. Няма държавна администрация, която да може да контролира всичко и всички винаги и навсякъде. Затова всички участници - производители, доставчици, търговци имат интерес и право да участват в установяването и контролирането на стандарти в производството в различни отрасли. Няма нищо лошо, че са открили соя. Сега поне знаем, че я има. Мисля, че това е важна стъпка в изгряването на този стандарт. Най-важното е какво ще се случи оттук нататък.
andimo
Рейтинг: 581 НеутралноДо коментар [#43] от "liverpool":
Помочко за всеки боковист идва Хелуин или "Хилсбъроу" каквото си избереш
myvoice
Рейтинг: 402 ВеселоТоку-що си купих поредните кремвирши стара планина. Мале колко прецакано се чувствам. Абе поне като лъжат... отдоле на новините със супер ситен шрифт да драснат едно "ние не отговаряме и не сме сигурни и не знаеме и не контролираме... " Уотевър. Просто ако требе с една звездичка да обозначат, че лъжат.
bug_me_not
Рейтинг: 521 НеутралноКакво въобще отчквате от министър Екоравновесие?
За награда, че в София вече няма помияри го направиха министър, сега дръпнаха една яка реклама на кучешките радости, дето хората явно са се били поосвестили и са спрели да купуват...
emil
Рейтинг: 3181 Гневно"се оказа, че резултатите от тестовете на държавния ветеринарно-санитарен контрол не дават яснота дали тя (соята) е добавена съзнателно, или е част от подправките, които се контролират от звенa към земеделското ведомство и производителите не носят отговорност за тях"
ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!Да бе да. Соя добавена под формата на чубрица и черен пипер. За какви количества говорим, 15% или 0.01%? Чии интереси се защитават тук, на потребителите или на тези които плащат по-добре?
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
bgkurshum
Рейтинг: 610 НеутралноКакъв стандарт "Стара планина"?
На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!Правилното название е рецептурник "Пършевица - Стара планина".
Националният орган за стандартизация в Република България е Българският институт за стандартизация (БИС). Не ветеринарната служба или приятелските фирми на Миро мършата.
В БДС и БИС няма и помен от никаква "Стара планина". Което, разбира се, не пречи на мутренската банда да използва държавни ресурси за мутренско разчистване на територии и в месопреработването, млекопроизводството и т.н.
Използването на словосъчетанието "утвърден стандарт "Стара пламина"" е заблуждаваща реклама.
ЗЗК Чл. 33. (1) Заблуждаваща е всяка реклама, която по какъвто и да е начин, включително по начина на нейното представяне, подвежда или може да подведе лицата, до които е адресирана или достига, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение или по тези причини нанася или може да нанесе вреди на конкурент.
Steliyan Georgiev
Рейтинг: 237 Неутрално"...се оказа, че резултатите от тестовете на държавния ветеринарно-санитарен контрол не дават яснота дали тя е добавена съзнателно, ..."
Какви биха могли да са тези тестове, които да показват съзнателно или несъзнателно е наравено нещо? Някаква японска техника трябва да е?
Статията е силно пристрастна и изразява прекалено ясно прекалено пресиленото мнение на автора и.
4i4olin
Рейтинг: 524 ВеселоДо коментар [#12] от "rado_niko":
Вестникът е пълен с прокомунистически материали, които са се вторачили от какво какъв проблем да създадат за да плашат хората. Форумните папагали и партизани ги подкрепят, радват се нескрито като че ли са си върнали властта. За днеска друга лоша тема не могат да измислят, за това се повтарят.
Васил Дакев
Рейтинг: 696 НеутралноДо "2":Не унивай щом си експерт!Експертите и у нас,даже у нас в сравнение с други страни те са по-умни и способни.Затова си и експерт.Не бъркай умението и способностите си със заплатата,която получаваш.Вероятно тя е "проста",но за това не си виновен ти.
4i4olin
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#37] от "andimo":
Лаборатории има, щом е необходимо ще се купи и уреда, който да замерва количественото наличие в състава на храната. Тук проблем няма, потърсете друга тема за лаене, напр. здравната и пенсионната реформи. По тях всички кабинети се провалиха и още дълго няма да се решат. Тук полето за плюене е неограничено.
smehur_co
Рейтинг: 586 НеутралноДо коментар [#29] от "Български патриот":
Вяра. Надежда. Любов.До коментар [#32] от "Технолог":
До коментар [#31] от "Tурчин от Турция":
Браво, момчета, харесвате ми!
Иначе, форумът е пълен с нихилисти, черногледци.
joro711
Рейтинг: 409 НеутралноЩом не са сигурни тези производители на колбаси в суровината и в подправките, няма да произвеждат "Стара планина". Обърнете внимание например какво пише на опаковката на много шоколади. "Може да съдържа следи от фъстъци". Написали са го хората и явно има защо да го пише. А тези шмекери тук, ама месото май е имало соя, ама подправките нещо не са в ред, ама с едни и същи машини ги правим и двата вида колбаси и затова така.
Viper_c
Рейтинг: 281 ВеселоДо коментар [#2] от "еврореалист":
Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!Иди на Холивуд булевард и виж, по-скоро подуши. Мирише на пикня здраво...
Мартин Христов
Рейтинг: 491 РазстроеноАбе какъв стандарт, какви пет лева...!? Чуйте им само изказванията: "Вътев каза, че фирмите са се заклели, че не са влагали соя. Нещо повече, всяка сутрин производството започвало именно с продуктите "Стара планина", докато машините са още чисти."
Traduttore traditoreЧе ние, дето ядем от следобедната продукция, нечисти продукти ли ядем. Вълци ги яли клиентите и купувачите, дайте да ги преметнем! В Сърбия и Македония, като няма стандарт "Стара планина", защо колбасите и каймата са в пъти по-вкусни и естествени...!?
Батков-вън
Рейтинг: 532 НеутралноДо коментар [#19] от "alabalko":
векове наред хората са консервирали месо за месеци без да имат хладилници и Е-та ... само със сол и/или сушене... за да има гниене трябва да има бактерии, а те не живеят в среда, където няма влага или е твърде солена.
колкото до соята, прав си , че е предимно ГМО и за това е лоша добавка. но също така животното, от което месо е колбаса, е яло фуражи, които са масово ГМО. а Е-тата са не по-малко опасни , особено някои от тях , вкл нитритите , които се ползват за консерванти
email
Рейтинг: 466 НеутралноСпоко! Нещата ще се оправят. Та това е едва първата стъпка в правилната посока. Тепърва има още мнооого път да се върви.
Сега за соята, не е важно по какъв начин е попаднала. Важното в случая е, че изобщо е регистрирано присъствието и. Някак неуместни са извиненията на производителите особено ако се има за сериозен производител с не един сертификат. Един такъв производител трябва да е сигурен във всяка една съставка и суровина която използва, а не да мрънка като провинил се ученик, че можело това да е, можело онова да е... Ако доставчиците му не могат да му докажат качеството и състава на суровините, то е редно сам да си направи контрола, ако наистина се има за сериозен производител и се бори за челните места в класацията. То по тая логика може да излезнат и токсични съставки и да се оправдаваме, че било от суровините и подправките... хайде холан! Това са напълно неуместни оправдания, дори детински. И какво се променя, ако след лабораторния анализ в чужбина се установи количеството на соя в общата маса? Нищо. Дори и да се окаже, че е дошла със суровините или подправките то това пак е проблем на производителя и не го оневинява защото не си контролира качеството на продуктите от които изготвя своята продукция. Крайно време е и у нас да се започне да се работи качествено и отговорно и да престанем с оправданията.
dart_vather
Рейтинг: 459 НеутралноНаивни изказвания на производители за наивни клиенти... Може ли да не знаеш какво използваш в производството. Всичко знаят. От евтиното 100 годишно вносно месо от Австрия, Испания и не знам откъде другаде(но ти разбирай Южна Америка) до т.н. "подправки".
По някога стават и грешки.....виждал съм и най-обикновена наденица направена от чисто филе. Просто работниците на смяна не са успяли да извадят големите калъпи със замразени изрезки и боклуци от хладилника и са карали с готово незамразено филе за по-лесно. Естествено без знанието на собствениците. Това е "Стара планина"
nuts
Рейтинг: 237 НеутралноЛошото е, че работата се размириса и се стигна до чужда лаборатория, иначе мислеха да ни катурнат с номера, че соята е под 2% или "следи" както се казва, понеже методът бил качествен, а не количествен...Добре ама какво става, ако се окажат не 2% ами 12%...!?
jubal harshaw
Рейтинг: 1441 Веселозатова - само домашничко приготвенички суджученца от домашничко гледани животинчета.
http://jubalharshaw.wordpress.comа индустрийката да си яде боклучетата сама.
balina
Рейтинг: 466 ВеселоТова е дежа вю от гюрултията с мощите. Кампаниите им са по един и същ сценарий - подема ги министър БД или МН, който не може да ви гарантира, че това, което ви казва, е истина, щото не можело да се направи анализ, понеже не разполагаме с лаборатория. Затова се иска да вервате и да не питате. А който не ще е шибан черногледец, завистник и враг на правителството.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
spanian
Рейтинг: 524 ВеселоДо коментар [#41] от "ямболия":
Браво ямболски.
Mickey
Рейтинг: 753 НеутралноГнусни тарикатлъци на комунистическия картел за повишаване на и без това небосновани цени! Това е "Стара планина"
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )Каква гордост може да е това!Ми най-логичното и полезно за Народа нещо е:
Да си слагат каквото искат процентно съдържание на месо! Само да няма забранени и вредни продукти в съдържанието!
Да се описва ЯСНО И ЧЕТЛИВО СЪДЪРЖАНИЕТО!
И където съдържанието не отговаря на описаното, ДА ВЗИМАТ ЛИЦЕНЗИТЕ! Пък пазара да решава.
ПРОСТО КАТО ФАСУЛ!
А отговорете си защо не го правят! ???? Да закупят уреди да го правят. А не да ни занимават с тази Стара Планина!
Както и при останалите продукти, ако на "Стара Планина" не пише нещо в съдържанието(в с лучая соя) да ги глобяват и изритват!
Защо само "Стара Планина" да проверяват???? Народа да мре ми?
Mickey
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#41] от "ямболия":
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )Не се пъни бе !
Ако ще и 66 стотинки да е НО ДА ПИШЕ КАКВО СЪДЪРЖА! И ако не отговаря съдържанието на описанието , затвор и затваряне на цеха!
Ще за 6/7 лева месо аз и в Швеция съм купувал!
Да не го произвеждат и продават шведи твоето БЪЛГАРСКО месо бе???
Виж ми и предния пост!
Mickey
Рейтинг: 753 НеутралноПак до коментар [#41] от "ямболия":
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )А тия с 9 лева за кило кайма "Стара Планина" изтрепаха рибата!
Каимата дори и от хубаво месо да се прави се прави от останали малки парчета при разфасоването които са по евтини от филетата !
Ами тъй като одраха народа и няма потребление, друго печелившо перо не им остана на комунетата освен ХРАНАТА НА НАРОДА! Без която той не може!
lilly2903
Рейтинг: НеутралноС Кен всеки ден, соята е в мен.
Да сме живи и здрави.
Храбър
Рейтинг: 2931 НеутралноДо коментар [#4] от "Варненски":
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"Много си прав! Нима производителите нямат задължнието да проверяват всички (включително и закупените) съставки, които вкарват в хранителните продукти!?
Mickey
Рейтинг: 753 НеутралноПо белия свят има колбаси с различно съдържание на месо! СОЯТА НЕ Е ВРЕДНА! Има рецепти с какво ли не в колбасите, НО НЕ БОКЛУЦИ, и ОТРОВИ! И контрола е жележен! И тарикатите го отнасят толкова яко , че никой НЕ СМЕЕ!
Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )Мръсни комунистически ИЗРОДИ!
goodman69
Рейтинг: 524 НеутралноХората са петимни за нормална храна и това отваря ниша на измамниците да продавата "чиста" храна, в която вместо един боклук слагат друг.
Стандарт "Стара планина" няма и не може да има според българското и евр. законодателство! Това си е сертификатна марка и МЗХ вече е подало заявка за рег. в Патентното ведомство. Но докато на бъде регистрирана никакви лицензии не могат нито да се дават, нито да се отнемат. Министърът наруши правилото: не казвай "хоп" преди да си скочил!
goodman69
Рейтинг: 524 НеутралноЩо е то сертификатна марка според ЗМГО: Чл. 30.(1) Сертификатната марка удостоверява материала, начина на изработване, качеството или други характеристики на стоките или услугите, произвеждани или предлагани от лица, с разрешението и под контрола на притежателя на марката.
(2) Притежателят на марката задължително приема Правила за използване на сертификатната марка, които съдържат: указания за качеството, материала или други характеристики на стоките или услугите; мерките за контрол, които притежателят на сертификатната марка упражнява, и санкциите, които налага.
naskom44
Рейтинг: 466 НеутралноАз си искам старото БДС знам че като влезехме с баща ми в халите токущо извадените пресни колбаси миришеха така , че цховек можеше да си извади хляб и да яде . А как миришеше хляба!!!!. Да не говорим за неща като пресен бахур.
Така че то стандарти си има ама кой да ги спазва
anonimen
Рейтинг: 638 НеутралноЕ, той човека сам създаде стандарта и сам го унищожи. Поредният провал на ГЕРБ, причинен от неизмерима некадърност и корупция.
Hristo Hristov
Рейтинг: 1454 НеутралноЩо бре, то и соята вътре е по стандарт Стара планина
www.economistbg.com/Коки
Рейтинг: 581 ГневноДо коментар [#51] от "bgkurshum":
..! Смешното обяснение на министера, че няма време да се въведе като стандарт само ясно показва нивото му като специалист.... Това бе ама МНОГО ЕВТИН и ЕЛЕМЕНТАРЕН опит за заблуда на овчемислещите потребители - нещо като да сложат зелени очила на овцете, за да си мислят, че талаша който им дават е свежа зелена тревичка...... НИКОГА НЕ СЪМ И НЕ БИХ КУПИЛ ПОДОБНИ ИМИТАЦИИ, дори само заради принципа....
Браво! Много точно! От самото начало работата вонеше яко! Първо: ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е СТАНДАРТ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ, защото за да е стандарт трябват ЯСНО ОПИСАНИ ЕДНОЗНАЧНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА КОНТРОЛ И ПРОСЛЕДИМОСТ С ЯСНИ ОТГОВОРНОСТИ, ВАЛИДИРАНИ ДОСТАВЧИЦИ, КОНТРОЛ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ДОСТАВЧИЦИТЕ.....ЕХЕЕЕЕЙЙЙ...
dart_vather
Рейтинг: 459 НеутралноДо коментар [#68] от "Mickey":
Абсолютно!
Наистина соята не е вредна поне за сега. Но тя и царевицата са почти 100% ГМО. От една страна ни хранят с нещо незнайно какво а от друга ни правят на балами с цената. Докога? А сега се правят на ощипани моми.
Всеки има право да знае какво купува и за какво си дава парите.
Белият Негър
Рейтинг: 788 ВеселоКретенски лобизъм,лобистки кретенизъм...............
Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.jvoyn
Рейтинг: 8 НеутралноНяма как този стандарт да успее след като на българина му е все едно какво яде, стига да е евтино. Има една малка прослойка от хора, може би са въпросните 5%, които наистина се грижат за здравето си и са готови да отделят средства, за да се поддържат. Останалата част от населението или си правят месото сами, или нямат пари и здравето им е последната грижа или просто не им пука какво ядат. Въпросът е, че са готови да дават луди пари за лекарства, но не и да започнат да се хранят правилно. А докато има такова разбиране, няма как такива инициативи да успеят.
valentin_a4
Рейтинг: 8 НеутралноНе на ГМО тата на тъпите американци (соя) , освен ако не искате да се одуете като тях ! В Италия от 2001 има закон за забрана на ГМО в страната, а нашата защита и съгурност в България къде са?
За съжаление най-сигурно е домашно произведеното.
napbon
Рейтинг: НеутралноВ кампанията имаше едно смислено нещо - да отговаря съдържанието на етикета.
Обаче се преекспонираха нещата и някои съставки бяха обявени за боклуци, за вредни, за опасни. Всъщност са диетични, щото са от растителен произход белтъците и мазнините в тях.
Замириса на интереси. Ако някой вкарва евтино старо месо със срок изтичащ до 2-3 месеца, има нужда да наклони търсенето в посока на чисто месни продукти.
Истинският проблем е, какви точно са месните продукти. Ако е карантия, вимета, опашки, кожи, сланина, то егаси файдата, да ги консумира човек, наместо соя и палмово масло.
galinr
Рейтинг: 581 Неутрално"Стара планина" си е рекламен трик, на който много се хванаха,но само по веднъж.Същото е със сирената.Някои продукти с растителни мазнини са по-добри от по-скъпите "оригинални" сирена.
dart_vather
Рейтинг: 459 НеутралноНе знам какъв трик е да въведеш стандарт, който не можеш да контролираш...за някой обаче, явно много успешен. Като идея - добре.
- ще е само ден, ще е топло, няма да харчим пари за ток. Обаче - казал човекът - изпълнението го оставям на друг, аз само давам идеята.
Имаше едно време един виц - как един българин имал идеята да спрем слънцето да свети само над България
Хора с идеи - много. Нама кой да ги осъществио.
омбре
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#40] от "bigman1":Май ти си саламджията който научил занаята от баща си и още твори в старият навес под ореха.Обидите не ме засягат те са привилегия на душевно болни хора с нисък морал като тебе.Нека служиш за пример в сайта.
НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКОvasil_t
Рейтинг: Неутралнотози т.нар. "стандарт" е поредната герберска безсмислица и резултаите ѝ са показателни. вместо смешния министър да прави измислените си стандарти да вземе да направи една читава лаборатория и да почне да следи дали това, което се пише на етикетите отговаря до стотната на това, което се съдържа, пък потребителят сам ще си прецени дали купува кайма със или без соя!
m17
Рейтинг: 1601 НеутралноДо коментар [#82] от "jvoyn":
Това е някаква разпространена заблуда.
Има много българи, които не сме богати, нито сме вманиачени по екологичния живот но предпочитаме да ядем прилични продукти дори да са малко по-скъпи.
Предпочитам да си взема сирене от 10лв килограма, което съм пробвал и винаги съм оставал доволен. Така и така изяждаме не повече от килограм на месец цялото семейство така че бих сместил максимум 3-4лв ако ям някакво фалшиво. Същото важи за месото, хляба и т.н.
sabetnik
Рейтинг: 237 НеутралноЕдин пример за разрешени добавки в колбасите:
http://rigana.net/?id=138
друг пример за овкусяващи смеси за кремвирши
http://rigana.net/?id=125&lang=bulgarian
и т.н. Най-интересното е "мирис на пушек" - ама как го докарват това в прах не ми е ясно
dart_vather
Рейтинг: 459 НеутралноМежду другото задължение на фирмите, особено на големите и реномирани производители да си правят входящ контрол, но не само на книга.
Ако имат съмнения към доставчиците да се оправят с тях. Ако искат и в Америка да си пращат пробите. Като се каже месо, значи месо!
Какво е това прясно месно, което се купува от доставчик и е киснало в "протеини"?
А иначе "мирис на пушек" е много употребявана добавка. Да не си мислиш, че аромат барбекю, лук, пилешко месо и др. в чипсовете е нещо различно. Всичко е n-компонентна смес с цел промяна вкуса и аромата на старите и негодни суровини, както и увеличаване на количеството(смятай теглото - повечето оцветителите и овкусителите са 99% вода).
Пример:
От стара сланина, накисната в оцет, сол, пипер(ама много) и др. се прави деликатес "Паприкована сланина".
Абе грим и перуки е цялата работа.
m17
Рейтинг: 1601 НеутралноДо коментар [#91] от "dart_vather":
абе грим и перуки ама между луканка от 15лв и такава от 25лв има голяма разлика на вкус. Уж всички ползвали старо месо и овкусители ама хубава луканка от боклуци не може да стане Същото важи за кремвиршите от 4лв и от 8лв, за сиренето от 5 и от 10лв и т.н.
xflood
Рейтинг: 1113 НеутралноКоя е тая подправка, дето да съдържа соя?
Fail with honour then succeed by fraudИ как така производители не знаят какво има в това, което ползват?? Това говори за липса на качествен контрол и безотговорност!!
Ми то може и цианкалий да има, ама те да не са виновни..??!
А ако министерството ако трябва да се обзаведе с необходимата лаборатория. Милиони дават за видео наоблюдение, толкова ли не могат да дадат пари за нещо много по-важно?
The_Curious
Рейтинг: 810 НеутралноБрех голяма патърдия направила тази новина....
Nothing else, but more or less the bitter truth!Аз да ви споделя сега моето виждане. Първо, без значение юридически стандарт ли е или търговска марка, т. нар. "Стара планина" указва някакви рамки за съдържание на продукт. Тези рамки са преминати от производителите, защото в изискването е заложено термина "съдържа", който означава наличие на нещо, но не и количество т.е. наще калпави лаборатории ако хванат наличие на соя, то това е в противоречие с изискването на нещото, патента, стандарта, франчайзинга ако щете и следва сгрешилият да си понесе последиците. Друг е въпроса, че самият стандарт при положение, че липсва количествен контрол на веществата е безсмислен и има само и единствено рекламна цел.
Извода, който си правя аз е, че Миро е измислил хитър начин да манипулира масата хора, но в действителност не гарантира качество т.е. чисто и просто има инструмент за ЦИЦАНЕ от всички по веригата. От тук на сетне всички приказки по темата са смешни и излишни. А който вярва на Миро Ирландската мръвка и Ко или на производителите - проблема си е негов.
инж.Бъчваров , Казанлък
Рейтинг: 524 НеутралноПриятели, помните ли как в един култов френски филм ,"Крилце или кълка",с незабравимият Луи Дъо Финес , правиха Бройлери/пилета : по една поточна линия вървяха скелети на пилета /може би бяха и Те от пласмаса?/,а от двете страни два робота им лепяха някаква лепкава материя,...,докато Това нещо не заприлича на "Бройлер".Колко ли "маркови" "Стара планина и сие" и в момента се "произвеждат" по Тази "технология" в България? Те /Производителите/ ,стигат до там,че след като произведат НЕЩОТО ,след това Го боядисват и с бои,така,че да изглежда "прясно месо" и да отговаря на "стандарта" "Стара Планина"!!Аз съм виждал машини,които пресоват във желаната от търговеца форма /бутче,крилце или колбас / и които след това могат да нанасят и бои,с цвета на "прясното месо",....,тези машини са последен писък на "технологичният гении", и са произведени в Европа /?/.Да! /с почит:инж.Бъчваров,Казанлъ /
d.berov
Рейтинг: 681 Неутрално.. толкова ли е трудно да тестват отделно подправките и да видят дали в тях е била соята...
rayo
Рейтинг: 638 НеутралноЗа мен е обидно, че в България няма дори опит да се потърси качествения и количествен анализ на храните в рамките на страната ни, а се търси веднага чужда лаборатория. Интересно ми е защо тогава държавата издържа разни биологични и медицински институти към БАН, след като не ползва услугите им.
un buen dia empieza con un solo rayoСмешно е да се твърди, че в България няма такива лаборатории.
Естествено, че такива анализи могат да бъдат извършени не от ветеринари, а от биохимици и молекулярни биолози. Ветеринарите си нямат дори и на идея що е това биохимичен анализ, а се опитват да осъществяват някакъв контрол от който нямат никакво понятие.
Да добавя ли, че в САЩ агенцията, която осъществява контрол върху храните и лекарствата е една "Food and Drug Administration", защото там са съсредоточени именно такива специалисти. Но в България за тях няма работа, защото техните функции се изземват от кой ли не - лекари и ветеринари. Ами няма да има качествен контрол в България, когато той се прави от неспециалисти. Затова си плащайте в Германия за всеки един възникнал проблем. Мога само още един път да се разочаровам в това как се извършва контрола в коя ли не област в страната ни и защо сме на това дередже от 20 години
rayo
Рейтинг: 638 Неутралноd.berov - да сложиш соя в подправките и да пишеш, че това е чесън на прах, за да се оправдаваш, че видите ли соята подобрява вкуса на чесъна, си е чиста проба шмекерия. Да, ама кг чесън е 6 лева, а соята вероятно е много по-евтина........... въобще, аман от тарикатлъци......
un buen dia empieza con un solo rayoДруг е проблемът, че не е работа на ДВСК да рови кой е сложил соята и къде - в колбасите или в подправките. Те трябва да санкционират производителя за това, че не е спазил стандарта и е поел риск на своя глава да търгува с ненадеждни доставчици или пък самият той прикрива собствената си нелоялност. Не бива да се правят никакви отстъпки, защото отстъпиш ли в началото, считай че си загубил битката за стандарта. Винаги ще се намери подобно оправдание и в бъдеще
bohem
Рейтинг: 753 ГневноМиро с мазните приказки е най-големия мушеник и рушветчия.Умее добре да заблуждава тези които не го познават по-отблизо.Този е Кошлуков номер 2. За Земеделския министър става въпрос.
kazkad77
Рейтинг: 548 НеутралноНещата са ясни- хората не искат да си плащат на мутрокомунягите!