Проучване на GFK: България е далеч назад по използване на банкови услуги

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Този път са изпуснали да напишат накрая, че "държавата трябва да стимулира... като задължи законово... да ползват услугите на.... и предвиди строги наказания за нарушение на този закон...А на доставчиците на услугата отпусне приоритетно субсидии, еврофондове, държавни поръчки и т.н."

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 627 Весело

  Ха , за какъв дявол да ползвам "услугите" на банките?
  Да им пълня гушките?
  Но, тенкс.
  Те са толкоз нагли, че вземат такса, че ползват парите ни..

  Имам си една банкоматна сметка и повече не ми трябва..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 3. 3 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 571 Неутрално

  България изостава значително по използването на банкови услуги в сравнение със страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

  Което в превод трябва да означава:
  България е първа сред съседите си в недоверието си към банките. Българите са си научили урокът много добре да не им се доверяват след кризата от 1997 г. Другите страни-съседки могат само да завиждат на резултатите й.

  Колкото до интернет банкиране и т.н. аз съм напълно за и го използвам. Кредити - не.

 4. 4 Профил на HH
  HH
  Рейтинг: 571 Весело

  "Използването на финансови услуги се предопределя от развитието на обществото", коментираха резултатите от агенцията.

  Именно! Затова САЩ са на това прекрасно положение в момента Ами не стига, че те са, ами ни го натресоха и на останалия свят. Евалата. Много умни разсъждения от ГФК

 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 826 Весело

  Проучване на GFK: България е далеч НАПРЕД по ЗАПЛАЩАНЕ на банкови услуги

  „Егати и държавата, дето Костя Копейкин може да се чувства герой”
 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И защо да ползват раята телефон и компютри за разплащане, за някакви мижави стотинки ? Защо да не им "опъват" банките два или три кинта такса ? При нас наистина е така, както пише 07 - плащаме на банките, че ни ползват парите

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 7. 7 Профил на Симеон Дянков
  Симеон Дянков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "HH":

  Всъщност, в САЩ, много често няма такси за поддържане на сметката. Кредитната и дебитната карти са безплатни. Плаща се почти навсякъде с една от двете, за предпочитане кредитна че парите с които плащаш не са твои и ако стане измама с нея - банката носи отговорност.

 8. 8 Профил на pav
  pav
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Има нещо доста патриархално в отношението на работодатели- работещи - банки. Защо работодателят трябва да определя в коя банка да превежда дадена заплата. ОК ясно е защо работодателят го прави , но защо работника да не определя това, ако вече има сметка в друга банка. Това не съм го виждала никъде. Живея извън БГ и когато започна нова работа просто давам номера на сметката си на работодателя и получавам парите си там, където за мен е изгодно. Майка ми, в сравнение, след смяна на две работни места и ползваща услугите на "Х " банка от дълги години има вече три сметки в различни банки. Не е непоправимо, но струва пари или някакви безумни комбинации и преводи от една сметка в друга за да погасява такущ заем. Със сигурност има и други примери за това как банки и работодатели в БГ се грижат "добрата" си бизнес атмосфера без да се съобразяват с масовият потребител подобно на мобилните оператори. Някак си човек остава с впечатлението, че на клиентите се гледа по - скоро като на малоумни

 9. 9 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  "При избора на банка всеки втори клиент обяснява, че "водеща е тази, в която се превежда заплатата му". "
  Колко работодателя позволяват свободен избор на банка, че не ми хрумва?

 10. 10 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нашите банки нямат нищо общо с нормалните. Тука са таксаджии. Още малко ще сложат едно чиче на вратата да събира такса вход или достъпа до сайта им да е платен.

 11. 11 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "pav":

  Не навсякъде е така. Поне при нас всеки, при постъпването си, предоставя банкова сметка за заплата и болнични. Който, в която банка си предпочита.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 12. 12 Профил на pav
  pav
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "naturisten":

  Това е по - скоро изключение !

 13. 13 Профил на GHOST
  GHOST
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Пазара най-добре определя чрез търсенето и предлагането разпространението и ползването на определен продукт или услуга. Щом банкирането не е на европейско ниво, значи или няма достатъчно търсене или самите банки не предлагат това което търси пазара. А какво всъщност в България е на европейско ниво че да искаме и банковите услуги да са на такова ? Ако искаме нещата да се променят, банкирането е последното от което имаме нужда. Започва се от културата на дин народ. Започва се от тоалетните и хвърлените през терасата битови отпадъци .... Започва се от душите на хората.

 14. 14 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само 8% от населението има кредитни карти - това си е направо ужасна новина за лихварските къщи в България, наречени банки. За таксите им не ми се говори.

 15. 15 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо хората в България ползват рядко банки. ТАКСИ и недомислици.
  Такса за теглене от банкомат на собствената ти банка!!! Това никъде го няма. Банките по света се чудят, как да те накарат да ползваш по-рядко служители и да си теглиш на банкомата. Сключват съдружия с други банки да могат да се ползват повече банкомати без клиента да плаща такса.
  Преводите - таксите са нереално високи. Да не говорим, че задължително се попълва един дъъъълъг формуляр и задължително на гише. А автомати за преводи? Стандартен формуляр за всички банки? Кога?
  Всъщност българските банки все още са достатъчно нагли, за да таксуват превод с IBAN и BIC в евро в евро зоната като международен. Въпреки, че те влязоха преди години едни споразумения и разпоредби.
  Как така работодателят може да ти превежда парите само към една банка? опитайте се да го обясните това на един германец или французин. И като си сменим местоработата и нова сметка ли?
  Малко фирми предлагат да ти теглят сметките месечно сами. А е супер удобно. Ток, телефони, здравни, наем, застраховки - всичко ми се тегли автоматично. Просто за какъв ми е да правя всеки месец по 10 превода, или още по зле - да вися на опашки.
  Реално фирмата би следвало да има полза парите да се плащат по банков път - по-амлко персонал и бумащина, ама на...
  До преди 2-3 години нямаше банка с читаво онлайн банкиране. Телефонното банкиране не е чак толкова важно, защото хората, които могат да се оправят с него имат нови модели телефони с интернет връзка, пък и банките си пускат апликации за телефони (поне по белия свят).

  Предлагам:
  без такси за теглене от банкомат на собствената банка. Банките да се сдружават и да теглиш без такса от банкоматите на съдружниците.
  Стандартен формуляр за банков превод. Примерно получаваш си сметката за телефон и сумата заедно с данните на оператора са попълнени на формуляра. Трябва само да го дадеш на гишето, или да го сканираш на автомата за преводи.
  Определен брой безплатни банкови преводи за всеки клиент. Като по белия свят.
  Безплатно онлайн банкиране.
  Работодателят да превежда пари в посочена от теб сметка.
  Просто работодателите трябва да се задължат последното със закон. братовчед ми смени 5 банки за две години, защото си сменя работата. АБСУРДНО!

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 16. 16 Профил на Гоцэ
  Гоцэ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия от ГФК са големи балами!
  Не ползвайте банки в България бе, ползвайте България в банки

 17. 17 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Превод от Германия до българска банка е без такси, както и преводите до коя да е банка в Европа - обратното не вярно. Таксите са сложени произволно и българското правителство няма намерение да защите гражданите и бизнеса си, както е в Европа. Напротив, те защитават само българските банки - не можеш да вземеш кридит от европейска банка, а трябва да плащаш страхотни ТАКСИ за проучване и други дивотии в България.

 18. 18 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 550 Весело

  1. ОГРОМНО количество грешки в картовите системи на банките - не отразяват тегления, след години банката си търси парите, кое е вярно отразено, кое не ...

  2. Искаха ми електронен подпис за интернет банкиране.

  3. Интернет банкирането ми не ртаботи извън БГ.

  => ОСНОВАТЕЛНА липса на доверие + много неудобства за ползване на услугите.

  Пояснение: работил съм в БГ банка. Качеството на предлаганите услуги е реална причина за ниското проникване на някои банкови услуги в БГ, наред с причините изброени в материала. Това обаче НЕ означава, че чуждестранните банки са перфектни. В никакъв случай! Но пък БГ банките се сблъскват с някои феномени, с които повечето банки в западния свят никога не им се е налагало да се сблъскват => в някои отношения БГ банките им се налага да са по-добри от банките си майки и нямат право да се оправдават, че то "и на запад е така".

  Въобще едно безкрайно мрънкане и оплакване забелязвам и от страна на банките /мрън мрън, не ни ползват продуктите/, и от страна на клиентите /мрън, мрън, лихвите били високи/, и особено от страна на КРИБ с тяхното абсурдно "мрън, мрън, производителността била ниска". Стига мрънкане, всеки си наляга парцалите и да работи и пазарът да отсее кой успява и кой не. И само държавата да спре да се меси, а да си гледа полицията и съда /тя монетарната политика поне Бордът я оправи/.

  Успех на всички!

 19. 19 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 627 Неутрално

  СМЕТНА ПАЛАТА - КАКТО В ДРУГИТЕ СТРАНИ - СЛЕДВА ДА ПОДЛОЖИ НА ПОДРОБЕН АНАЛИЗ И ДИАГНОЗА, БАНКОВИТЕ УСЛУГИ. САМИТЕ УСЛУГИ. НАЧИСЛЯВАНЕТО НА ГЛОБИ И ТАКСИ НА АНГРО - НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДРЕБНИ КРЕДИТИРАНИ ЛИЦА И ВЛОЖИТЕЛИ - НАПРАВО Е СМАЙВАЩ. ДОКОЛКО ДОГОВОРИТЕ ЗА УСЛУГИ СА ПРАВОМЕРНИ? ВРЕМЕ Е ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА СЕ РАЗШЕТАТ.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "gesch18":

  Ами ако работодателя не ми позволи да си избера банка, аз няма да му позволя да ползва услугите ми като работник

  А ако съм притиснат от безработица - ами ще слушкам какво иска от мен работодателя и ще изпълнявам.

  Така е на тоя свят - ако има на какво да стъпиш ще се правиш на отракан. Ако си без умения, образование и прочие - ще си зависим от всеки работодател. Избора на банка ще ти е най-малкия проблем

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "dggm":

  Е ти пък луд ли си да ползваш ебанкиране без електронен подпис? Знаеш ли що народ изгърмя през прости сертификати, преди да го направят задължително подписването с хардуер?

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "опа":

  А защо не можеш да вземеш кредит от чужда банка? Отговори си първо на тоя въпрос. Макар че аз ще го направя вместо теб

  Защото чуждата банка не те иска за клиент Риск!

 23. 23 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":
  Кой ти каза, че не можеш да ползваш кредит от чужди банки . Я се събуди -2010 година е.

  ум море, глава шамандура
 24. 24 Профил на ganiubalkanski
  ganiubalkanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То нащо банки ли са?
  Услугите им услуги ли са?
  Кожодери!

 25. 25 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Като няма свестни банки, няма и услуги

  investments.dir.bg
 26. 26 Профил на Ændil
  Ændil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "опа":
  "Превод от Германия до българска банка е без такси"

  Не е така, от миналия месец банките имат нови тарифи и получаване на плащания от чужбина в повечето от тях вече искат да им се плаща комисион.
  Задайте си въпросите:
  1. Защо превод в ЕС се таксува като превод до Папуа-Нова Гвинея?
  2. Защо в България няма 9 от 10те световни банки - HSBC, UBS, Deutsche Bank, Barclays, RBS, Credit Agricole, Bank of Tokyo-Mitsubishi, ABN AMRO, Bank of America?
  3. Защо БНБ никога не е била роверявана от никой друг за рефинансирането на банките в България
  4. Защо прокуратурата заплаши Дянков да не огласява споразумението за финансиране на търговски банки, което е абсолютно противозаконно

  Като си отговорите на горните ще ви стане ясно че в България банки не може да има при тази система, при това правораздаване и при това администриране на банковата система. То и банкова система все по-малко има, фондова пък хептен с новите пенсионни реформи където НОИ административно ще реши кой да купува на борсата и кой не.
  Да ни е честита новата планова икономика друари и друари.
  Ретрогради ниедни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK