САЩ ще доставят природен газ за Великобритания за първи път от 50 години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 587 Весело

  "Това е първият случай, който виждам за подобна директна трансатлантическа сделка", обяви британски енергиен експерт.

  Директна трансатлантическа сделка да бе да:

  Въпреки това "Маерск меридиан", който може да превозва 166 хил. куб. м охладен газ, друг танкер "Ал Хамила" с капацитет 216 хил. куб. м се очаква да бъде натоварен с газ за реекспорт от същия британски терминал малко по-късно. Крайната точка на втория танкер не е известна, допълва "Ройтерс".  Излагат се американците - предпочитат да добиват, а друг да печели от продажбата. Много неамериканско.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  Реекспорт...
  Спортът на старите соц-икономически структури...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  Лелеее - "Газпром" се готвеше да глътне Европата, а какво стана? Май империалистите ще го изритат от пазара.

 4. 4 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Токио, град с 31 000 000 население, се захранва с втечнен газ от Нигерия!

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 5. 5 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Американският евтин LNG ще пр**бе жестоко рашанските газово-имперски амбиции. Преди няколко години малоумните фенове на Северна Азия се зъбеха подигравателно по форумите "ми като не щете руски газ, внесете си го от Америка бе!". За тяхна горчива изненада, стана точно така.

  За съжаление, Европа все още няма единна система за пренос на газ, нито единна политика за енергийна независимост от геополитическите си врагове от Азия. Но светъл лъч има - американският евтин LNG подбива цените на Газпром и дава реална алтернатива на газа от Раша, Иран, Азърбейджан и прочее.

  И да не излезе така, че само бедна България ще плаща на азиатците по някакви непазарно високи цени, защото беше набутана в енергийния капан от гоце, румен овчаров и цялата проруска енергийна мафия. Какте беше писал Иван Бедров, че е голям, голям е, ама дали е шлем...

 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  "Преди няколко години малоумните фенове на Северна Азия се зъбеха подигравателно по форумите "ми като не щете руски газ, внесете си го от Америка бе!". За тяхна горчива изненада, стана точно така." - ХАХАХАХАХАХА. Абсолютно точен коментар!!!!

 7. 7 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "За съжаление, Европа все още няма единна система за пренос на газ, нито единна политика за енергийна независимост от геополитическите си врагове от Азия."
  Ще има, ще има И евтиния американски LNG газ ще е само едната причина. Другата е зъбенето на Газпром. Даааа за съжаление европейското единство в енергийната сфера е функция на руската експанзия. Сигурен съм, че ако рашките се кротнат малко, ще запазят пазарните си позиции на европейския пазар на газ. А това означава и да преосмислят и газопроводната си стратегия, както и мераците да изкупуват дългосрочно азерски и туркменски газ. Просто много ще се набутат, ако не го направят.

 8. 8 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 9. 9 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alien": Чети бе, дарлинг, че втечненият природен газ е само за тези, които могат да го плащат, защото е по-скъп! При голямата газова криза в САЩ преди десетина години 1000 нм3 достигаха на момента цена от 3000 долара! И се намери кой да купи и на тази цена, защото спирането на доставката щеше да додоведе до по-големи загуби!

 10. 10 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Много интересен технически термин „Охладен газ”. Пилето в супермаркета е „охладено”. Тук става дума за технологична температура от минус 160-170 градуса, която е необходима за втечняването на метана. Освен нея е необходимо да се поддържа и около 200atm налягане. Именно тези екстремни условия за получаване на втечнен метан са причина за високата цена на терминалите за получаване на втечнен газ и за получаване на газ от втечнен метан. А защо изобщо се втечнява газа? Питайте Гоцето или Трайчо Трайков. Те, понеже са големи тарикати се „сетиха”, че може да не го втечняват, ами само да го компресират и да го пренасят по морето от азерите. Какъв огромен технологичен бум ще направи малка България, а!
  А нормални танкери в България може и да не дойдат, защото турците не ги пускат през Босфора. За разлика от Англия.

 11. 11 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  На нас руснаците ни го продават на цени на Циклон Б.

 12. 12 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Какво квичене, като че ли този газ е тръгнал за България!"
  Е как ще тръгне, като строим патоци, а не връзки със съседите и нямаме нито един терминал за втечнен или охладен газ. Егати нахалството.
  Освен това американски газ едва ли ще дойде до България. Но заради американския шистов газ в България може да дойде газ от Катар, Египет, Алжир... Просто вместо в патока трябва да инвестираме в терминал.

 13. 13 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#8] от "... на тортата!":

  Сега в Грейн - скоро и в други градове!

  Мъка, мъка русофилистична... Очаквам партийните ядки по места да правят живи вериги при навлизането (надявам се скорошно, зависи от нас) на империалистически газ на територията на цоциалистическа България! Също така очаквам и бомбени атентати на концесията на другите империалисти от "Мелроуз", дето най-нагло откриха газ в България, като по този начин изключително грозно саботират българо-съветската дружба между народите и усилията на др. Гоце и др. Р. Овч. А най-вече очаквам вълна от прогресивно пропиване сред червените кхмери по нашите земи, след като дори те осъзнаят, че газ наистина има не само в Русия (могучая и непобедимая) и по-важното - може да се доставя не само от там.

  П.П. Дреме ми за американската околна среда - там има кой да я мисли. Аз искам българска икономика независима от Русия.

 14. 14 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#12] от "Емо Ангелов":

  Дори и това няма нужда - Турция няма да пуска кораби през Босфора. Обаче с Гърция сме в ЕС и можем заедно да направим такъв на гръцка територия и тръба до България. Даже и пари от ЕС ще дадат. Проблемът е, че днес всеки ден, всеки час, навсякъде е пълно с руски подлоги купени за жълти стотинки и всячески саботират тези проекти.

 15. 15 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако има есперт сред нас по въпросите на газа, това е Вальо. Поздрави. Но все пак... не е необходимо, а и плановете не са такива, танкери с компресиран газ да минават през проливите. Идеята е отсреща в Грузия да се построи терминал за компресиране. Нищо чудно да стане по геополитически причини, а ние да изкярим чисто икономически. Освен това се говори на съвместен българо гръцки проект за терминал край Солун. Е те това по не ми се вярва да стане. ЕК трябва сериозно да натисне гърците за проекта, а пък гърците май ще го обвържат с Бургас Александропулис.

 16. 16 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#9] от "kirkor":

  А да си чувал, че в момента е по-евтин? Не си. Сядай си - двойка.

  П.П. То и черният пипер е бил по-скъп от златото през средновековието, ама конюнктурата лееееко се е променила от тогава. Но не и за тия, които са застинали в 1917 и още чуват залповете на "Аврора".

 17. 17 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 18. 18 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "... на тортата!":

  Все от някого ще зависим. По-добре е да зависим от държави от Западната цивилизация, отколкото от нейни геополитически врагове, каквито са Русия и Иран, примерно.

 19. 19 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 20. 20 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ей черешке да, американците са много чувствителни на тема екология и много сериозно работят по въпроса. Но са още по-чувствителни към предизвикани енергийни кризи, извивания на ръце и т.н.
  Та пусне Нешенъл географик един филм за замърсяването някъде из Канада, а на другия ден пусне един филм какво ще се случи при терористично нападение над най-голямото в света нефтено пристанище в Саудитска арабия. И познай какво решава американеца

 21. 21 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 22. 22 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  ... на тортата!
  ама ти спориш ли с мен или ми потвърждаваш изводите? Да, не подписаха за Киото, защото това означаваше да станат по-зависими от араби, чавсеци и др. такива

 23. 23 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#17] от "... на тортата!":

  Робе, ти що пък все искаш да си зависим от някого? Когато можеш да купуваш от много доставчици не зависиш от никой от тях. Конкуренция му се вика, ама сте много малки и прости за да го схванете.

  П.П. И кои са "българските" енергийни проекти? Щото аз само за руски такива чувам. Виж български са свързването с газопреносната мрежа на Гърция и Румъния, добива на газ край Шабла и т.н. Ама тях ги саботират русофилистиците.

 24. 24 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  Обаче не може да се отрече на империалистите, че така им го набиха на червените, че тия ще дават заето един месец. Представяте ли си - червена бабичка се е загрижила за екологията в САЩ! Бедна ми, бедна черешке, защо не "умря" на протестите в подкрепа на Милошевич?

 25. 25 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#15] от "Емо Ангелов":

  Какво значи терминал за компресиране? Това го има всяка метан станция с бутален компресор, съдове и предпазна и регулираща арматура. Проблемът не е в компресията. Проблемът е в пренасянето на 200atm. И то в големи количества. Голямо количество означава голяма площ, а голямата площ по голямото налягане…..= бум!
  Виждал съм проект на канадски танкер с много малки тръби увити в серпентина, но и той все още не е реализиран. Да не говорим, че е много скъп. А и нашата технология с чушкопеците……
  Доставянето на газ си е бизнес като всички бизнеси. За съжаление много от лобитата у нас имат интереси някои очевидно много изгодни сделки да не се сключват, защото други ще обеднеят. Например доставките на мазут. По-евтино, по-екологично и по-удобно е на газ, но все още някой някъде се напъва да „доказва” предимствата на нафтата.
  И този бизнес не е руски, западен, комунистически или неофашистки. Просто бизнес. „Мерлоуз” платиха на фирма на „Газпром” да построи тръбата от находището им до газопровода на „Булгаргаз”, а „Газпром” дадоха 20млрд долара на ENI да построи „Син поток”.

 26. 26 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 27. 27 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#5] от "sceptical":

  Европа финансира международни експериментални проекти за енергийна независимост. http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/07/22/935908_es_dava_14_mlrd_evro_za_eksperimentalen_reaktor/
  Есть рынка — есть проблема, нет рынка — нет проблемы. )) Нещата се случват от само себе си.

 28. 28 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#26] от "... на тортата!":

  Нещо започна да бягаш от темата. Съжалявам че те боли толкова много, но не мога да ти помогна. Пални една свещичка пред портретчето на Путинчето и ще ти мине.

 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 10:

  "Тук става дума за технологична температура от минус 160-170 градуса, която е необходима за втечняването на метана. Освен нея е необходимо да се поддържа и около 200atm налягане."

  Температурата на втечняване наистина е такава, но свръхналягането не е 200 ата. То е около 250 kPa, което прави една четвърт от атмосферата. Т.е. втечненият природен газ в танкерите е с температура около -170 градуса Целзий, но абсолютното му налягане е около 1,25 атмосфери (т.е. по-близо до 1 атмосфера, отколкото до 2 атмосфери). Затова има и известно (малко по количество) вторично изпарение на природен газ още на кораба.

  Иначе, ако налягането наистина беше 200 атмосфери, резервоарите на танкерите за втечнен природен газ щяха да бъдат с много по-дебели стени

  Информация по въпроса има в следната статия от Уикипедия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquefied_natural_gas

  По принцип, при изпарението на втечнен природен газ би могло да се получават два вида енергия:

  1) Хладилна енергия - ако има наблизо подходящ голям консуматор (например хладилник за хранителни продукти или градска климатизационна мрежа). Но този хладилник би зависил от ритмичността на доставките на втечнен газ, който да се изпарява.

  2) Енергия от увеличението на обема при изпарението (това е така, защото втечненият газ поглъща топлина от околната среда, а обема му при изпарението се увеличава около 600 пъти). Но доколкото знам, реално такива детандерни турбини са използвани май само в Япония.

 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#17] от "... на тортата!":

  Ти тъп и прост!
  За разлика от Раша,Северна Корея и тем подобни цените се определят по пазарен принцип.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 32. 32 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вальо
  разбирам, но как, по-дяволите, са транспортирали метан още през 1959 г.? Как го транспортират днес до десетките терминали в Европа? Гърците имат терминал. За Япония да не говорим.
  За мен всяка една РАБОТЕЩА технология може да е ефективна или не в зависимост от конкурентните. Т.е. ако Ю.П ни излезе прекалено скъп, ако руският газ незконтролно (поради липса на конкуренция) поскъпва у нас, може да се окаже по-изгоден и по-скъп на пръв поглед проект. Няма по-скъпо нещо от монопола, според мен.

 33. 33 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  В коментар 29 съм направил смешна грешка - 250 kPa са 2,5 атмосфери, а не четвърт атмосфера

  Моля за извинение.

  Цитираната статия от Уикипедия (не е излязла в коментар 29) е:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquefied_natural_gas 34. 34 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 35. 35 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Ясно е, че себестойността на транспортирания по газопроводи газ е по-ниска от тази на втечнения природен газ.

  Но тъй като цената на идващия по газопроводи газ е значително по-голяма от неговата себестойност, наличието на възможност за втечнен газ поставя горна граница на тази цена.

 36. 36 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 37. 37 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Както казах и преди Гоце и Трайчо говорят за транспорта на компресиран газ и не влагат много акъл.
  Компресията е нужна, за да се пренасят големи обеми. Един 1м3 газ на 200atm е 200м3 в нормални условия. Втечняването(охлаждане на компресиран газ) прави структура, която няма голямо външно налягане при ниска температура. 1м3 втечнен газ при нормални условия(20 градуса) пак е 200м3. Затова можем да си позволим съдове с голяма площ при транзита на течен метан. Но, ако охлаждането се повреди, знаете ли какво се случва с големия балон?
  Другия начин за пренасяне пак на 200м3 в 1м3 е само да се компресира. Това означава и външно налягане 200atm в който и да е съд. И тук проблема са самите съдове.

 38. 38 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#10] от "Вальо":

  Идея си нямаш относно траспортирането на природен газ. Втечненият газ се транспортира на -183 градуса, и без завишено налягане. Станциите(терминалита) за втечняване са каскадно свързани компресори. За България един терминал за компресиран метан от Грузия(Азърбейджан) е най удачното нещо , защото ние сме миниятюрен потребител (около 3 млрд. кубика газ годишно). Терминалите за втечнен газ са за количества над 4-5 млрд. кубика и струват между 10-30 пъти повече от колкото един за компресиран газ за 1-2 млрд. кубика.
  Навлото (цената за превоз) също е в пъти по ниска при компресираният газ. Не на последно място втечнен се превозва метанът на големи разтояния, докато на нас ни трябва да транспортираме от Грузия(без да минаваме проливите- виж атласа).

  колкото повече,толкова повече
 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 34 от ...на тортата!

  В газовите бутилки на автомобилите се зарежда компресиран природен газ (CNG) и той е с други параметри от втечнения природен газ (LNG). Според Уикипедия, налягането на компресирания природен газ е около 200 - 250 атмосфери:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Compressed_natural_gas

  Но температурата на компресирания природен газ е тази на околната среда (а не минус 170 градуса, както е на втечнения природен газ).

  Въпреки по-голямото налягане, енергийната плътност на CNG е около 40% от тази на LNG и около 25% от тази на дизеловото гориво.

 40. 40 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 41. 41 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Европа зависи и ще зависи от Руски газ. Разбира се не толкова колкото им се иска на червените тъпанари. Единен пазар на газ в ЕС ще реши много проблеми ... но най-големите мъстии Германците начело със служителя на Газпром Шрьодер непрекъснато го провалят този пазар.
  Въпреки че доставки от САЩ не бяха алтернатива досега може и да станат. Причината е доста проста. Долара ще пада доста в следващите години за да изтрие дълга - това вече е решено. Добива на газ се увеличи доста с новите технологии - официално обявиха че имат резерв поне за още 150 години. И също консумацията не расте с такива темпове - масово домашните уредите сега са много ефективни, монтират слънчеви панели и вятърни турбини ... спряха малко да се разхождат с камиони навсякъде.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 42. 42 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 43. 43 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#37] от "Вальо":

  Казах ти идея си нямаш, по време на войните в залива (около1983), натоварен газовоз за втечнен газ е ударен от противокорабна ракета в един от товарните танкове. Екипажът успява сам да потуши пожара и да продължи до крайната дестинация без проблеми. Съвременните газовози LNG,LPG са може би най сигурните кораби строени някога, с множество независими една от друга защитни вериги.

  колкото повече,толкова повече
 44. 44 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 45. 45 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 523 Неутрално

  В метановите коли не е втечнен, а само компериран газ. терминалите за втечнен газ са скъпи именно поради технологията за втечняване и обратно.

 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Внос на шистов газ от САЩ не може да достигне големи мащаби. По-важно е да се внесе технология за добив на шистов газ, защото в Европа има огромни залежи и точно това ще последва. Колкото за екологията не се притеснявайте. Когато технологията се развива в технологично продуктивни даржави всичко е постижимо.

  подпис
 47. 47 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На всичко отгоре откриха доста газ край Кипър. Газ и нефт ще започне да се добива и в Северния океан (Русия-Норвегия) и в Гренландия. Все около Европа. Не им върви на руснаците

 48. 48 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 49. 49 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#44] от "... на тортата!":

  Руснаците си защитават техния интерес и той е раздробен, неорганизиран и зависим Европейски пазар.
  Европейсите трябва да си защитават техния - и да се пазарят колективно. Германците за съжеление никога не да се отличавали с политическа дълновидност или стратегическо мислене. Дори и напъните им миналия век го показват това. Те гледат да си вържат гащите с Русия и другите кучета ги яли.
  Това положение с Руския рекет не може да продължи много дълго защото Руснаците са страхотни грубяни и простаци и дори не знаят как да си използват предимството. Никой им няма доверие в Европа, дори и в червена БЪлгария хората разбраха че не е хубаво да си 100% зависим от тях. Затова всички взеха да търсят други решения. Едно от решенията може да бъде газ от САЩ или Африка. Разликата в цената не е чак толкова голяма. Има танкери за газ и още се строят. Газопроводите са огромна инвестиция и също имат компресорни станции. То не е като да си тече сам газа по тръбите. Така че при един евтин долар - добиваш евтино и продаваш на скъпи валути ... ето ти как става.
  А Руснаците ако бяха хитри щяха да се поучат от Де Биърс - диамантения монопол на ЮАР. Те много нежно манипулират пазара на диаманти и добива и държат цените стабилни вече 50 години. И това е луксозна стока - не ти нужна за отопление или индустрия и на всичко отгоре нямат право да продават директно в САЩ защото са монопол. Но всичко правят с посредноци и ре-експорт и всяка вечер в САЩ има реклами на ДеБиърс за диаманти въпреки че нямат магазини. Руснаците можеха да си живеят 100 години само от газа. Каква е разликата? Ами ДеБиърс се управлява само от бивши МИ6 а Газпром от бивши КГБ.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 50. 50 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#49] от "kKk":

  Какви бивши Ми-6 бе човек - виж мангалите от Персийския залив как живеят, без да имат всичките руски ресурси...

 51. 51 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 52. 52 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alien":

  прав си. Но с акъл можеха да изкарат много повече от Арабски просперитет. Както са тръгнали ще си останат на това ниво на което са сега.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 38 от Морски:

  По статистиките, около 75% от природния газ в света се транспортира по газопроводи и около 25% - с танкери за втечнен газ.

  За морски транспорт на компресиран газ има някакви технико-икономически проучвания и пилотни опити, но поне аз не намерих информация да има вече реална практика. Има ли такава? И ако да, какъв е процентният й дял от общия пренос на природен газ? Не е ли все още много малък този дял (ако го има)?

  Може би този метод ще се използва в бъдеще, но като че ли засега още навлиза в практиката.

 54. 54 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 36 от ...на тортата!

  Прав сте, в линка пише 25 кПа, т.е. четвърт атмосфера.

 55. 55 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Умните народи, като евреите например, търгуват с цял свят!
  Тъпите народи, като българите например, търгуват само с този който ги преебе, без извинение!

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 56. 56 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#49] от "kKk":

  недей сравнява диаманти с газ .....точно това е проблема газпром иска да е монополист като дебеерс ,но не може,защото американците им пречат ...
  америка не е нужно и не трябва да изнася ,тя просто трябва да спре да внася и ще ебе мамата на цените на газът и петролът и от там на руснаците и чалмите и те ще клекнат ...

 57. 57 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 42 от ...на тортата!

  LNG е течност. При минус 160 градуса Целзий метанът се втечнява при атмосферно налягане. Затова LNG е с ниско свърхналягане, защото течността не се свива при високо налягане. Тази четвърт атмосфера свръхналягане е просто за да е по-малко вторичното изпарение в самия танкер (тъй като все има някакво затопляне, колкото и да е добра топлинната изолация на резервоара).

  CNG е газ под високо налягане. Това е друго агрегатно състояние, различно от течното. Има и охладени видове компресиран природен газ (например с температура минус 40 градуса Целзий) - тогава същото количество газ може да се събере в същия обем при по-ниско налягане, но и при по-ниска температура.

  Нагоре в мненията се споменава и LPG. Това е смес от пропан и бутан, която се втечнява много по-лесно от съдържащия се в природния газ метан (при 2,2 атмосфери и 20 градуса за чистия бутан и съответно при 22 атмосфери и 20 градуса за чистия метан). В металните бутилки, в които се продава, пропан-бутанът е в течно състояние, а при нормална температура и налягане се изпарява.

 58. 58 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#53] от "ijj":

  При транспортиране на компресиран газ се използват малки (до 15 ооо dwt) мултифеункционални кораби т.е. могат да превозват различни товари- амоняк,пропан,бутан,C4,VCM,метан, химикали ....
  Удобни са за малки количества на кратки разстояния(кратки за морски превоз - до 10 дни преход).При LNG танкерите около 250 000 dwt имаме ефецтивност за големи количества и дълги разстояния. Представи си че цялото потребявано количество може да бъде доставено с 10-12 рейса на един такъв кораб или терминалът ще бъде използваем около месец и половина- два годишно. При компресираният газ ще се използват няколко 2-3 малки кораба целогодишно, много удобно за такова пристанище (терминал) би било находище "Галата" защото има изградена инфраструктура за съхранение и транспортиране на газа, остава да се направи хранилището и MBM за корабите.При това положение цената за изграждане ще е неимоверно ниска (до $50 000 000) като освен терминал ще имаме и хранилище за около 1,5-2 млрд. кубика газ или около 60% от годишното потребление+Чирен можем да имаме едногодишни запаси.
  Сега помислете на кого не му е изгодно това.

  колкото повече,толкова повече
 59. 59 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  Много любопитно, нищо не се казва за цената!? Надълго и нашироко се коментира какво ли не, но е "пропуснато" нещо толкова основно.

  Като добавиш и танкерите, които щъкат в неизвестни посоки, цялата тази "информация" ми е много съмнителна.

 60. 60 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#59] от "magarenko":

  има си борси бе тупан виж цените там ,цената е около 200 долара за хиляда кубика на спот пазара ,газпромският е 300 ....

 61. 61 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Американската печатница уплаши света
  09.11.2010, 08:03

  САЩ постигнаха първа победа във "валутната война" - поевтиняването на долара се оказа добро за американската икономика и лошо за глобалната

  Управлението на Федералния резерв на Съединените щати взе окончателното решение да налее нови 600 млрд. USD в икономиката в отчаян опит да я съживи. Ефектът от тези действия беше моментален. Скок на борсовите индекси, поскъпване на петрола, но най-важното от всичко - доларът започна да поевтинява. И не спира да пада. Според анализаторите именно това е основният мотив на Фед да предприеме тези действия. Евтината американска валута гарантира увеличение на износа, което в този момент е най-краткият път на Щатите към излизането от кризата.

  Доброто решение за САЩ обаче се оказва пагубно за другите икономики. Страни като Китай, Германия и Япония ще усетят това влияние най-силно заради експортноориентираните си икономики. Острите изказвания вече започнаха. Германският финансов министър Волфганг Шойбле си позволи директно да обвини САЩ, че с действията си защитават само себе си, без да осъзнават, че това ще донесе единствено проблеми за глобалната икономика. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке отговори откровено и цинично. В изказването му, че в този момент САЩ първо трябва да гледат себе си и чак след това да решават проблемите на други държави, личи разбиране, но не и заинтересованост. В полемиката се включи и президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Той беше категоричен, че най-силните икономики в света не се опитват умишлено да занижат курсовете на валутите си.

  Като едно време
  Централната банка на САЩ предприема за втори път подобни действия от края на Втората световна война насам. За последно толкова големи суми бяха отпуснати в началото на 2009 г. след краха на финансовите гиганти Lehman Brothers, Fannie Mae и Freddie Mac. Тогава Фед наля близо 1.7 трлн. USD в щатската икономика, за да избегне пълен крах на финансовите система. Доколкото имаха ефект тези действия, той беше положителен единствено за американските банки. Финансовите институции успяха да се спасят от банкрут, но не започнаха отново да отпускат изгодни кредити на хората и фирмите. Според анализатори това е опорочило основната идея на спасителните мерки.
  Още тогава обаче реакцията дори на обикновените хора беше негативна. За американците парите, с които се спасяват "алчните банки", са безвъзвратно загубени. Те не видяха и пряк ефект от това за себе си и бизнеса си. Редовите американци решиха да изкажат недоволството си. Доказателство за това е добилото популярност движение "Чаена партия" (Tea Party movement). То събра крайно десните консерватори от Републиканската партия, които смятат, че тяхната партия не се противопоставя достатъчно на държавните разходи и държавната намеса в икономиката. Успехът им на вътрешните избори в Републиканската партия в средата на септември не изненада никого.
  Пътят до печатането
  В момента ситуацията отново изглежда същата, с изключение, че засегнати са не банките, а цялата държава. Това не оставя друг избор на президента Барак Обама и неговия кабинет, освен да печатат пари, без да се съобразяват с търговските си партньори и дори с желанието на хората. С безработица около 10%, бюджетен дефицит от 1.3 трлн. USD, външен дълг, надвишаващ 13 млрд. USD, и почти никаква инфлация като че ли тези действия са най-правилното нещо. Печатането на долари обаче е нож с две остриета. От една страна, мерките, предприети от Фед, вероятно ще успеят да понижат още лихвите по дългосрочните кредити и ще върнат отчасти позагубеното доверие на инвеститорите. Те обаче не пропускат да отбележат, че такъв сценарий е възможен, ако повече държави поемат по този път. Засега обаче консервативна Европа не иска да прибягва до такива действия и залага на свиването на разходите. Лидерите на големите европейски икономики осъзнават, че голямата парична маса може да доведе до неконтролируема инфлация, която е още по-страшна от дефлацията.

  В очакване на ефекта
  За икономистите и анализаторите ситуацията създава повече проблеми, отколкото решава. Бившият директор на Фед и настоящ икономически съветник на Барак Обама Пол Волкър също остро разкритикува взетите мерки. Той открито заяви, че всичко, което ще бъде постигнато, е висока инфлация и нищо друго. А извън границите на Съединените щати взетите мерки донесоха страх и гняв - износът на останалите големи ще стане по-слабоконкурентен, а мотивите за антиамерикански настроения станаха с един повече.

 62. 62 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#61] от "neutron":

  знаем бе тукмак в сащ бият негрите ...

 63. 63 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  I NAJ-WAJNATA 4AST OT TEKSTA E ;
  DEFITZIT OT 1,3 TRILIONA $ AND WANSHEN DULG NA USA OT NAD 13 TRILIONA $

  Пътят до печатането
  В момента ситуацията отново изглежда същата, с изключение, че засегнати са не банките, а цялата държава. Това не оставя друг избор на президента Барак Обама и неговия кабинет, освен да печатат пари, без да се съобразяват с търговските си партньори и дори с желанието на хората. С безработица около 10%, бюджетен дефицит от 1.3 трлн. USD, външен дълг, надвишаващ 13 млрд. USD, и почти никаква инфлация като че ли тези действия са най-правилното нещо. Печатането на долари обаче е нож с две остриета. От една страна, мерките, предприети от Фед, вероятно ще успеят да понижат още лихвите по дългосрочните кредити и ще върнат отчасти позагубеното доверие на инвеститорите. Те обаче не пропускат да отбележат, че такъв сценарий е възможен, ако повече държави поемат по този път. Засега обаче консервативна Европа не иска да прибягва до такива действия и залага на свиването на разходите. Лидерите на големите европейски икономики осъзнават, че голямата парична маса може да доведе до неконтролируема инфлация, която е още по-страшна от дефлацията.

  В очакване на ефекта
  За икономистите и анализаторите ситуацията създава повече проблеми, отколкото решава. Бившият директор на Фед и настоящ икономически съветник на Барак Обама Пол Волкър също остро разкритикува взетите мерки. Той открито заяви, че всичко, което ще бъде постигнато, е висока инфлация и нищо друго. А извън границите на Съединените щати взетите мерки донесоха страх и гняв - износът на останалите големи ще стане по-слабоконкурентен, а мотивите за антиамерикански настроения станаха с един повече.

 64. 64 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#58] от Морски:

  По въпроса за големината на корабите сте абсолютно прав.

  Иначе по принцип има опити и за по-малки танкери за втечнен природен газ - например белгийският танкер Coral Methane е за 7500 кубически метра втечнен газ, което по енергиен еквивалент прави малко над една десета част от общия ни внос на природен газ. А като че ли този танкер е предназначен и за по-малък терминал, както пише в следната статия:

  http://www.anthonyveder.com/news/item/27/NOVELTY+IN+SMALL+SCALE+LNG+BY+ANTHONY+VEDER

  Иначе втечненият газ дава и известни допълнителни възможности (например да се използва хладилната енергия, която се отделя при изпарението в терминала - макар че на практика това много рядко може да се направи).

  А за националния интерес - човек все се надява, че ще бъде защитен по най-добрия начин. Точно затова е хубаво, че има различни варианти.

 65. 65 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#62] от "capitalist":

  въпроса не е в това дали в сащ бият негрите бе малоумник
  въпроса е 4е с действията си сащ обри4ат останалата 4аст на света на стагнация, а може би и повторна рецесия и най ве4е това важи за европа, китай неги мисли те се оправят , както го направиха в последните 2 години

 66. 66 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#60] от "capitalist":

  За борсите, виждам, всеки глупак е чувал, но дали си разбрал, че най-добре лъже непълната информация? Аз говоря за качеството на информацията в статията и то е ниско, а хората, които ми я поднасят не са глупави, следователно вероятно лъжат в нещо, без да знам в какво - просто я игнорирам цялата. Ако такова инфо дойде от ИТАР-ТАСС, както и да е, но тези хора си знаят работата.

  Кажи ми, защо чак сега, 50 години по-късно, след като закриха половината си индустрия и се развиха във финансите и след като се изпокараха с Путин, чак сега англичаните започват да внасят втечнен газ от братята си хамериканци? Англичаните буквално те са ги правили борсите, не е като да не знаят да си правят сметката.

  И какви са тия експорти-реекспорти-експорти, последно кльопат ли я тази газ или не?

  Човек се пита тия въпроси като чете статията и се опитва да разбере за какво става въпрос. Но не може, защото инфото не струва. Но шарани като теб кълват на всичко - с каквото ги спамиш, това кльопат. Доброто прасе, всичко яде, както се казва Гуци-гуци, идва коледа, да няма "квииик"

 67. 67 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Финансовата пирамида САЩ е технически в ликвидна криза.
  Затова печата доларес и изнася каквото намери само и само да вдигне инфлацията и да си изчисти дълговете.
  Дебиш и комунистите

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 68. 68 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#67] от "Десен":

  Има 2 начина да си добре - абсолютен, при който си наистина добре и относителен, ако Вуте е зле.

  Бернанке е избрал единствено възможната му опция - шопската мъдрост. Не го подценявай, щатите прибират най-големите умове на света от десетилетия - нещата наистина могат да станат много грозни за всички.

  Но тук говорехме за газа и не е това начина щатите да си намалят търговския дефицит.

  Според мен англичаните въртят номера на руснаците, защото разправиите им отново се изостриха напоследък, както ни осведоми Дневник неотдавна. Инфото е ташак и го игнорирам напълно.

  Ако БГ има алтернатива на руския газ, разбира се съм за. Както написа някой колега тук, течния газ слага горна граница в цената на този от газопроводи. А ние определено плащаме много скъп газ.

 69. 69 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "magarenko":

  Аз съм за Южен поток, но бих искал приходите от него, приерно за 10г напред, това колко са 200-300млн евро да се вложат в терминал за втечнен газ.

  Това ми е идеята.

  Но няма да е лесно. Един такъв терминал се изплаща десетки години и това при условие, че руснаците не понижат цената в тръбата, само и само да торпилират проекта ВЕДНАГА СЛЕД КАТО СЕ ОТРЕЖЕ ЛЕНТАТА или малко преди това. А те така ще направят. Всеки си гледа интереса.

  Аз бих предочел да сме в проектна готовност плюс осигурено финансиране, за да държим в шах руснаците. Дори без да строим и да им смъкнем цената. Бате Бойко е достатъчно умен да го направи.

  Но чета някои плямпачи тука и се опасявам, че БГ няма акъл, да бъде независима, не енергийно, а изобщо. Ние сме зависими не само енергийно от руснаците, ние сме зависими политически от американците, финансово от европейците и айде да не изреждам.

 70. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#58] от "Морски":

  Ужким по този проект се работи и ако не се лъжа този месец трябва да излезне проучването на избрания партньор.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 71 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#59] от "magarenko":

  Цената на спот пазара в Европа е около и под 200 долара от доста време.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 72. 72 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "magarenko":

  А пропо, понеже сме малък консуматор добре е един такъв терминал да се ползва и от Сърбия, Македония или Румъния, примерно. Но сърбите имат "специални" отношения с руснаците, няма да е лесно, но е добре да се опита нещо.

  А тези, които мечтаят да имат цените на газа на Франция и Германия просто да забравят. Немците са феноенално голям консуматор, нормално е да деформират целия европейски пазар.

 73. 73 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#66] от "magarenko":

  Статията видимо е непълна. Но в нея не се обсъжда пазара на газ изобщо. А просто се съобщава за първия експорт на газ от САЩ за Европа. А ако си се интересувал от темата за пазара на газа щеше да знаеш, че спот цените (текущите пазарни, а не тези по дългосрочни договори) се сринаха точно заради реекспорта на втечнен газ от щатите. Дължащ се на изместването на вносния газ от разширеното им собствено производство. Над 100 млрд нм3 газ от шисти.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 74. 74 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#68] от "magarenko":

  Да ти кажа начина е само относителен. Просто защото добре и зле, богат-беден и т.н. са изцяло относителни. Нали не смяташ, че Крез е живял по-добре от средния американец сега?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 75. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#69] от "magarenko":

  Първо никой няма и идея за приходите от патока. Защото темата за транзитните такси не е обсъдена. второ терминал за втечнен газ струва над 1 млрд долара. Не, че е лошо да се мисли по нея. Може би идеята за компресиран газ от азерите е по-добра. предвид малкото растояние и не особено големите количества.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 76. 76 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#66] от "magarenko":

  Абсолютно съгласен!
  Това имах предвид в първия пост като казах, че е неамериканско. Тоя танкер (всъщност и двата - внасящия и изнасящия) е много съмнителен.
  Не съм запознат с пристанищните практики, но доколкото знам не може да тръгне танкер без поне формално обявена дестинация. Цялата статия мирише, мирише на злеприктрит market mover.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 77. 77 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#66] от "magarenko":

  Кажи ми, защо чак сега, 50 години по-късно, след като закриха половината си индустрия и се развиха във финансите и след като се изпокараха с Путин, чак сега англичаните започват да внасят втечнен газ от братята си хамериканци? Англичаните буквално те са ги правили борсите, не е като да не знаят да си правят сметката.
  =================================
  аааааааааааа не ти си ужасно тъп .....няма смисъл да ти обяснявам ,само ще ти кажа ,че англия внася 0 кубика газ от русия и газпром и путин никой не ги смята за фактор...

 78. 78 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Цецо":

  Обсъжда се конкретна сделка - кой и къде, колко за каква цена. Информацията, както казваш е непълна, а подозирам и манипулативна.

  Искат да ми предоставят инфо, много моля да го направят по правилата. Нито съм длъжен да съм спец на пазара на газ, нито пък съм длъжен да следя борсовите му цени, аз просто чета Дневник, като хилядите, чиято професия не е газа. И усетя ли, че ме ебават минавам на друго инфо и съм дотам. Ако ме ебават често ще сменя и вестника. Поне информация има бол, само да знаеш как дая отсяваш и да вървиш бързо напред. Каквото и заключение да направя от тази статия ще е грешно, няма време за глупости.

  Ако чета и пиша то е, защото темата е важна за всички ни, а тук има хора от чиито коментари научих нещо. Не от статията. И при това ползата ми превишава времето, отделено за писане с 10 пръста или почти 1 минута за този пост - опитвам се да върна жеста. Днес съм отделил 10-на минути за тази статия и мисля, лимитът ми е около 20-на в работен ден, скоро ще се изчерпа

 79. 79 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Все пак се радвам, че живеем във време на натрупване на алтернативи на руския газ за България. Рано или късно това ще даде резултат, колкото и да се оплюва всяка нова появила се алтернатива. Ако не е Набуко, то ще са терминали. Ако не са терминали, то ще са връзки със съседите. Разширяването на Чирен, използването на Галата като хранилище, разумно използване на местния добив на газ... Рано или късно и руският газов монопол ще се пропука и в България. Но се съмнявам, че точно Борисов / Трайков ще свършат работата.

 80. 80 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "Цецо":

  Ето, че пак научих нещо 1млрд са много пари.

  Аз, ако бях мин. председател нямаше да позволя Путин да ми губи времето за по-малко от 20-30 млн ЕВРО на година. Затова бях консервативен в оценката си - това е минимума, който очаквам. На руснаците газа им е 10 долара на куб. метър. макс, хайде да не се правим на луди.

  За 10г ние имаме 300млн (сложна лихва), ако участват и румънците или сърбите - ето ти 500млн. Ако Европа иска да сме енергийно независими - ще докараме 1 млрд с хоризонт 10г, без Европа би било невъзможно. Е, за какво ни е тая Европа, ако не в такъв момент?

  Имай предвид, че е кощунство да се отопляваме на ток, следователно при разумна политика бихме могли да увеличим потребяваните количества. И пак казвам -идеята е да свалим цената в тръбата, основно.

  Но това, което казваш също е вярно. Може би е добра алтернатива, ако развием транспорта можем и други стоки да караме в ДВЕТЕ посоки. БГ пазар е малък и неефективен, ето начин, да го разширим! Не е за изхвърляне, а и ще струва много по-малко от 1млрд


 81. 81 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  за 51 ... на тортата! пояснявам.
  Голямата радост на рашките и мотивацията за северните патоци беше факта, че норвежкият газ свършвал. Сега се появяват нови находища. Та така...

 82. 82 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#76] от "Cacafuego":

  Тук явно гъмжи от търговски "експерти". Стоката се купува от купувача, продавача му я натоварва на кораба осигурен от купувача, след което новият собственик или си я закарва на пристанише където я разтоварва и ползва или започва да и търси нов купувач.През това време корабът със стоката или седи на рейд или пътува към някаква условна дестинация (за заповед), докато стоката си намери купувач който ще е ползва могат да са случат смешни или дори необясними ситуации( като след двуседмично плаване да се върне в товарното пристанище и подобни) но всичко зависи от търговците.

  Относно терминал за втечнен газ на наша територия -абсолютна глупост да се строи терминал за около $2-2,5 млрд( с прилежащата инфраструктура) на Черно море. Второ ние сме незначителен потребител на газ и не можем да запълним капацитета на подобно съоръжение.

  колкото повече,толкова повече
 83. 83 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Нещата са малко по-завъртяни отколко много от вас си мислят. За тези дето знаят английски:

  http://nohotair.typepad.co.uk/no_hot_air/2010/11/trying-to-make-sense-of-the-maersk-meridians-cargo.html

 84. 84 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#83] от "dissident":

  Ако не знаем ще си го преведем, ти бъди рахат!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 85. 85 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#79] от "Емо Ангелов":

  ... и ако нищо не стане какво правим? Ако преди това сме ядосали руснаците с нашето туткане за Южен, Белене и Бургас-Александропулос? Да не си стабилен партньор може да се отрази и на цените!

  За първия проект вече сме изправили на нокти Германия и Италия.

  За последния проект и гърците ще ни вдигнат мерника!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 86. 86 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#85] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  "Ако преди това сме ядосали руснаците с наш..."

  Искаш да кажеш: Преклонена главичка сапоги целува.

  Знаем Щуци, ти си роб и тъжиш за господарят си. Преди това целуваше съветски г.зове, сега мечтаеш за руски.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 87. 87 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 424 Неутрално

  А бе некъв газ от Нигерия, пътува до САЩ и после до Англия и от това се правят генерални изводи. Тук верно е пълно с безработни философи.
  По важното е че на пуделите явно им свършва газа от Севрно море и трябва да внасят след като издухаха петрола на ниски цени, за да бутат СССР.
  А да им е честито, От велика империя вече гонят България по качество на живот, даже жителите им емигрират насам да поживеят и те малко на свобода...

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 88. 88 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1087 Весело

  Альооо, промосковитетните....
  Миналата година САЩ изпревари Раша по добив на природен газ!!!!!И нищо чудно тези и по-големи танкерчета да пресичат Атлантика на совалка.
  А американски газ вече може да достигне Румъния! Но не и България!
  Айде сега да пълните газопроводи
  Едно време щяхте да ги стигате по млеконадой Сега ги бяхте изпреварили с природни дадености - ама нъцки, пак греда!
  Пълнете газопроводите.
  И правете сметка, че газа в тръбопода е на 70 атмосфери и тръбите са още от савецко време!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 89. 89 Профил на АналАlien
  ****

  Мненията на потребителя АналАlien бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 90. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3974 Весело

  Днес Шеврон, една от най- големите нефтени компании в световен мащаб купи Атлас Енерджи, една от независимите газови компании притежаваща собствена технология за добив на шистов газ за 4.3 милиарда долара:

  http://finance.yahoo.com/news/Chevron-to-acquire-Atlas-apf-668237498.html?x=0

  Алтернативната технология става масова за по- малко от година когато има интерес. И Биг Ойл се насочи към нея. Няма връщане, монополът на руснаците в близките години вероятно ще падне. Няма да се учудя ако в соледващите няколко години най- смирено подпишат Европейската Енергийна Харта. Язък отново, че се пъниха толкоз.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 91. 91 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#89] от "... на тортата!":

  Всъщност какво имаш в предвид под американски задници? Газпром американска фирма ли е? Трябва да си рядко тъп червен лалугер или на копанята на Газпром за да ти харесва руският газов монопол в България.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 92. 92 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#89] от "... на тортата!":
  Пак си дойдохте на думата
  И защо винаги обвинявате опонентите в собствените си деяния?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 93. 93 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#89] от "... на тортата!":
  И понеже си загрижен за екологията - па вземи нещо прочети за това колко от съпътстващия газ се изгаря на факла в Сибир.
  И къде бе измислена екологията - същата, дето още не знаят яде ли се, пие ли се, в едни страни на Изток от Европа!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 94. 94 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1087 Весело

  Да се върнем на млеконадоя
  Газпром щеше да завзема 10% от пазара на газ в САЩ (планове от юни 2009 на Медведев). Този въпрос Газпром го затвори пролетес. И сега какво станА? САЩ влизат като продавач в целта на Газпром - Великобритания. Че даже каниха Великобритания в Северен паток

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 95. 95 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 886 Неутрално

  meto76.blog.bg/politika/2010/11/09/sasht-shte-iznasia-vtechnen-shistov-gaz-za-kuveit-bylgariia-.632352


  САЩ ще изнася втечнен шистов газ за Кувейт, България отказа на Шеврон добив на газ в България

 96. 96 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#92] от "skara":

  Скараджия , виж кой почва пръв почва със задници в поста си!!!
  Твоят по-голям подлогоносец! А ти си сляп, нали?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 97. 97 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#96] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Умний, цитирах тебе, ние титаните понякога се принизяваме до нивото на робите. Използвах твой речник, твои думи, защото смятам че е най- разбираем за такъв като тебе.

  А ти че си роб ти личи отдалече от коментарите. Хайде да те коментирам с други думи:

  ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЧКА САПОГИ ЦЕЛУВА!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 98. 98 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#97] от "Realist":

  В твоята глава освен целуване на гъзове друго има ли? Или преди си целувал савецки, сега който ти падне!

  А що каубойските батуши си ги заменил със нещо друго?

  Сапоги не знам що е , ама ти си ги целувал преди 1989 и знаеш какво е?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 99. 99 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#97] от "Realist":

  А какво е написал твоят другар по идеи , главен ренегат Инджев? Що се срамуваш да го постнеш? Нищо, че е бил партиен член, партиен секретар и доносник на ДС!

  Що оставяш другарчето си да не се знае "мнението"му?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 100. 100 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3974 Весело

  До коментар [#98] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Всъщност, хаха, много ми е интересно, аз винаги съм искал независимостта на България. И преди, и сега. При мене промяна няма.

  Но ти си меко казано роден слуга, реалистично казано роден роб на окупатора.

  И се чудя откъде преекспонираш всичко свързано с твоят дебилитет към мен. Аз не съм се провиквал "Путин е велик" за разлика от тебе. А такъв патос използват само робите.

  Каквито и грубости да използваш, фактът си е факт, ти си роб.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK