Масово отхвърляне на европроекти отново предизвика недоволство от бизнеса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Точно! И тези, които разглеждат проектите в агенцията са поне за глоби!

  http://www.ivomirchev.com
 2. 2 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Затворете програмата!
  Поне да не харчат пари за заплати на ИАНМСП и дирекцията в МИ(Н)ЕТ.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Агенцията за насърчаване развитието на дребния и средния бизнез НЕ сИизпълнява функциите, въпреки че смениха директора и. Там са се събрали само писарушки, запетайкаджии и буквояди, които вместо да помагат и насърчават желаещите да работят, изпитват садистично задоволство ако открият някаква печана грешка в представения от теб отчет. Ние имахме такъв случай, когато забележките на Агенцията бяха от този характер и изложени на половин страница - другата половина на страницата бе запълнена с подписите на инспектори, началник отдели, счетоводители и пр. чиновник. Парите за извършената работа обаче още не сме ги получили и никой от тази Агенция не знае кога ще се разплатят с бенефициентите. НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ХВАНА НА РАБОТА С ТАЗИ АГЕНЦИЯ!

 4. 4 Профил на merry1
  merry1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ИАНМСП не работи!!!! В нея са се скупчили една маса народ, които никога през живота си не са работили и там им е намерено място.
  Има и едни 10%, които се скъсват да работят и заради останалите.
  Бойко, айде поразчисти ги де!!!!!

 5. 5 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калоянчо":

  Прав си, и фирмите да не губят ценен ресурс и най-вече време и нерви....

  Ето защо производителността на труда в българия е малка.
  Половината живот ти минава в разправии с глупости вместо с продукция....

  Всеки иска но не всеки може
 6. 6 Профил на goodman
  goodman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калоянчо":

  Направо да затварят ИАНМСП (Изпълнителна агенция за подигравка с МСП).

  zapoznat
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Като се различавали данните от регистъра и декларацията, една електронна поща - да дойдат да си уточнят сумата още веднъж и ако трябва, да попълнят нова. Така работят нормалните фирми помежду си. Представете си какъв човешки отпадък се е събрал в тая агенция, за да затрие 6 месеца труд и куп пари, понеже в декларацията било 13 хиляди лева, а в регистъра - 13 хиляди и сто...

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 8. 8 Профил на аветимин
  аветимин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още по-драстична е статистиката с проектите по схемата Технологична модернизация на МСП. По нея са разгледани 252 проекта от общо подадени 625. Всички останали 373 проекта са отхвърлени по административни критерии или критерии за допустимост (т.е. технически грешки в документи и "грешни" според ИАНМСП декларации).
  Вследствие на това ще бъдат финансирани проекти с ниско качество (получили оценка малко над 50 точки). А колко качествени проекти не са били разгледани?
  Това ли е начиниът за насърчаване на МСП? Или това е начинът за разчистване на неудобни проекти?

 9. 9 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Време е за уволнения и санкции! Премахването на некомпетентните служители е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако искаме да има бизнес в БЪЛГАРИЯ!

 10. 10 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Гневно

  Марияна Велкова да си размърда задните части, че тя е ОТГОВОРНОТО ЛИЦЕ!!!

 11. 11 Профил на qac
  qac
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 30.09.2010 г. до 17.01.2011 година това ли беше работата, която свършиха в Агенцията и дали заслужават точно частните фирми да им плащаме заплатите?

 12. 12 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отхвърлят ни за запетайки и пропуснати срокове, а колко пъти е спазен срокът за разглеждане на проекти от страна на ИАНМСП? И колко по-сериозни грешки от страна на Агенцията възпрепятстват малкия бизнес? Дори и самата "възможност" за възражение срещу решението за отхвърляне на проекта е само на хартия - дава се 5-дневен срок за реакция, но бенефициентите не се уведомяват писмено, а трябва сами да се сетят да проверят сайта на ОП Конкурентоспособност /без някъде да е написано, че трябва да следят сайта за такова решение, за да могат да възразят/... Дори оттук нататък да проработи програмата, пак ме съмнява тези пари някога да бъдат усвоени - бизнесът е толкова обезверен и демотивиран, че малцина вече биха повторили глупостта да губят време и средства в чакане на заветната финансова помощ.

  [email protected]
 13. 13 Профил на degree
  degree
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общо подадените проекти не са 630, а 604. Поправете си статията. Цитат от сайта:

  "Управляващият орган на ОП "Конкурентоспособност" Ви информира, че в териториалните звена на ИАНМСП, Междинно звено на ОП "Конкурентоспособност", са получени още 5 проектни предложения извън крайния срок по процедура BG161PO003-2.1.08 "Покриване на международно признати стандарти". Така общият брой на получените проектни предложения е 634, като 30 от тях – след крайния срок."

 14. 14 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди 30 мин. на колега са опитали да откажат да приемат жалба в ИАНМСП!!! Основанието, че "Жалба не се подавала в пощенски плик". Както и да е, бяха принудени да я приемат, а ги чакат още доста днес и утре! Имайте предвид това, колеги!

 15. 15 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мен ме бавиха час и половина в ИАНМСП, чудейки се къде и как да ми заведат възражението, явно бях първата подала такова /ние сме в първия списък с отхвърлени фирми, който беше публикуван на 07.01/. Явно никой не се е сетил да уреди процедурно подаването на възражения, с надеждата, че повечето фирми няма да си направят труда да възразяват.

  [email protected]
 16. 16 Профил на PETER
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:50 на 20/01/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  имам един приятел 'дето работи в тази агенция, той разправя, че от как велкова и някакъв джурин са почнали работа по цял ден агенцията се занимава с политически поръчки: дай да назначим еди кой си, да да уредим незнам си кой си и така........... ама местата били малко и затова почнали да гонят старите служители.......... тази структура изглежда са я направили, за да се вземат заплати.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 18. 18 Профил на zhorogeorgiev
  zhorogeorgiev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какво се очаква, като Бойко назначи най-голямата престъпничка посочена от Европа за кражба и злоупотреба с европарите Боряна Пенчева отново да е начело!!! Сега има ясно спусната политика за организиран рекет над фирмите, Куп сигнали и доказателства за упражнявано изнудване вече пътуват към ОЛАФ. Сега ако напишеш че имаш консултант отпадаш, ако напишеш че нямаш - те одобряват засега защото "ти пращат консултант".

 19. 19 Профил на zhorogeorgiev
  zhorogeorgiev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  а за агенцията - има схема. Първо начело е бившата шефка на политическия кабинет на ники василев, с голям опит "като жена на дипломат" (вижте и св-то в сайта на агенцията), дигната от тройната да следи по краденето на василев и да помага. сега около нея има структуриран екип, пак тясно свързан с николай василев - има консултанти и юристи и ясна поръчка колко да се източат. Макар че основната им задача, която им е спусната е открадването на 30те милиона за кластърите.

 20. 20 Профил на zarya
  zarya
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Уважаеми, колеги,

  Професионално се занимавам с ЕС програмите от 10 г. (не гледайте данните по ника ми - те са на една девойка), но такова безобразие няма и не е имало от страна на ИАНМСП. Предлагам ви да се организира форум (понеже ще има относителната самостоятелност) във Фейсбук-а относно ЕС програмите за обмяна на становища и оценка. Това, което правят е да отклонят някакви средства (от единствената директно предназначена програма за бизнеса с изключение на земеделието) по някакви направления - общини и пр. По настоящата процедура по-големия брой отхвърлени проектни предложения са за невярна информация в Декларацията по чл. 3 и 4 от ЗМСП. Поради тази причина ще постна възражението, което съм прецизирал като формулировка към Агенцията. Мотивите са, че тяхната формулировка е както правно, така и фактологически неиздържана и оборима. Трябва да си търсим правата, понеже тези хора не са олигофрени, а полу-олигофрени, което е по лошия вариант. Дано моята формулировка ви бъде от полза. Съвместно трябва да пребориме полу-олигофрените:
  "
  Фирма: ………..

  Референтен № на проектното предложение: BG161PO003-2.1.08-……

  Наименование на процедурата: Открита процедура за конкурентен подбор на проектни предложения с определен срок за кандидатстване „Покриване на международно признати стандарти”

  Референтен № на процедурата: BG161PO003-2.1.08


  ДО: Г-ЖА МАРИЯНА ВЕЛКОВА
  ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ИАНМСП
  НА ВНИМАНИЕТО НА: Г-ЖА КЛЕМЕНТИНА ГРОХЧЕВА
  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОЦЕНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ


  ВЪЗРАЖЕНИЕ

  Относно: Отхвърлено проектно предложение на етап оценка на допустимост по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO003-2.1.08 „Покриване на международно признати стандарти”

  Уважаема г-жо Грохчева,

  Формулираното определение от Оценителната комисия за оценка на допустимост на нашето проектно предложение е както следва:

  „Проектното предложение не съответства по т.13 от критериите за извършване на оценка на допустимостта на кандидата, описани в Приложение 3 "Критерии и методика за оценка на проектни предложения"- Кандидатът е представил невярна информация по отношение на декларираните обстоятелства в Декларацията за обстоятелства по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия.”
  На така формулираната оценка възразяваме със следните мотиви:

  1. Т.13 от критериите за извършване на оценка на допустимостта на кандидата, описани в Приложение 3 "Критерии и методика за оценка на проектни предложения" се отнася за копия на документи, доказващи наличието на квалификация и професионален опит на както на ръководния персонал, така и на този, който ще участва в разработването и прилагането на проекта. Смятаме, че по т. 13 от тези критерии сме изпълнили изискванията, защото от Ваша страна допълнително не са поискани такива разяснения, което е процедурно по официално обявените условия на откритата процедура. Тази формулировка е доказуемо некоректна. Обстоятелства в Декларацията за обстоятелства по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия, така както Вие сте ги формулирате допълнително за изнесена невярна информация, се отнасят към т. 11 в Приложение 3 "Критерии и методика за оценка на проектни предложения", а не към т. 13.

  2. Приложение 3 "Критерии и методика за оценка на проектни предложения", което Вие цитирате е предоставено като документ за информация, а не като условие за допустимост.

  3. В регламентираните критерии за допустимост към официално публикуваните от ИАНМСП Насоки за кандидатстване по настоящата процедура, никъде не са споменати обстоятелствата по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия и съответната Декларация, като критерий за допустимост. Насоките за кандидатстване официално опубличени от ИАНМСП носят както правна стойност, така и силата на опровержимост на Вашата формулировка.

  4. Допълнително, на 23 Декември 2010 г. по Ваше искане, ние сме внесли в ИАНМСП в рамките на обявения от Вас срок достатъчно аргументирани разяснения за обстоятелства по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия, които доказват, че статута на нашето предприятие по Закона за малките и средните предприятия си остава един и същ – малко предприятие.

  5. Без коментар остава фактът, че т. 3 в Указанията за попълване на Декларацията за обстоятелствата по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия към Приложение Е на Насоките издадени от ИАНМСП регламентира:
  „3. В кои случаи се подава декларация
  Декларацията се подава, когато предприятие желае да се ползва от предимствата за микропредприятие, малко или средно предприятие.”

  По условията на настоящата процедура такива предимства не се ползват като категорията на всички кандидатстващи фирми (включително и големите предприятия) са равнопоставени, което автоматично изключва съществеността и необходимостта от Декларацията за обстоятелствата по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия.


  Уважаема г-жо Грохчева,

  Така направената формулировка и мотивировка на Оценителната комисия за отхвърляне на нашето проектно предложения по критерии за недопустимост е както некоректна, така и правно и фактологически неиздържана, за което ще потърсим нашите права по съответния законово съобразен процедурен ред.


  Дата: …………………  С уважение,

  Управител …………… "


  Наслука!!!

 21. 21 Профил на PETER
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:08 на 28/01/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Момчил Йорданов
  Момчил Йорданов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте,
  ние също сме от засегнатите от безумията на агенцията. Смятаме, че и
  тук са се промъкнали лобиски интереси. По наша информация в голяма
  част от проектите освен системите за които е направена схемата се
  залагат безумно скъпи и според нас имащи нищожна връзка със
  стандартите ERP-та, CRM-и и безброй софтуерни приложения, които са на
  максималната допустима сума. Явно някой е видял, че с толкова други
  проекти за стандати няма да остане бюджет за софтуерите и е решил да
  дисквалифицира всичко наред. Смятаме, че ако се ограничи допустимостта
  на тези разходи всички (или поне 90 %) от проектите ще са допустими и
  ще се изпълни схемата.
  Твърдо ЗА сме за среща с министър Томислав Дончев и при организиране
  на такава, моля имайте ни и нас в предвид за участие в нея. Хубаво ще
  е ако се масовизираме в някой форум или някоя медия. Ще се радваме ако
  журналистите от икономедия се ангажират с отразяването на нарастващото
  недоволство от безчинствата в тази агенция

 23. 23 Профил на zarya
  zarya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПИТЪР, с уважение към теб - като ти чета мейла може и да се познаваме, но за сега няма да казвам кой съм, не се само заблудажай - Томислав Дончев е сегашния Български Пинокио - носът му расте с всяка изречена лъжа. Целата е ДА СЕ ОТКЛОНЯВАТ СРЕДСТВА КЪМ ОБЩИНИ ИЛИ ИНСТИТУЦИИ (ПО ДРУГИТЕ ПРОГРАМИ И ТАЗИ), КЪДЕТО СА НЕПРОСЛЕДЯЕМИ. Прочети ми комента по-горе. Единственият начин - макар и на пръв поглед безумен, е сами да отстояваме позициите и интересите си юрез съд и др. инстанции - Томислав Дончев, Габровският хитрец не ще да го стори. За подробности и при интерес наистина да се направим нещо смислено и здравословно пишете и потърсете контакт на [email protected] .

 24. 24 Профил на zarya
  zarya
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Значи, пичове, не издържам... Не търсете някаква дълбокосмислена причина - подкуп, техни - наши фирми и пр., в цялото малоумие. Разберете, причината е една - чиновника не иска да има работа, не искат да бъдат обвинявани, че не са си свършили работата и за това тръгват по най-елементарното и леко съпротивление: да отхвърлят проекти по административни и др. причини за да не си създават работа на етап реална оценка и изпълнение. В Агенцията са не повече от 15 чиновника, които ги разглеждат. И вече тази инерция е използвана от други интереси. МариЯна Велкова за да си запази чиновническата позиция и за да не я обвиняват, еднолично загробва огромен труд на много хора и интереса и правилната насока за развитие на стотици фирми. Четете Алеко Константинов ... и се радвайте на родния характер в наши дни.

 25. 25 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с теб zarya, основното е мързел, злоба, както и некомпетентност! Въпросът е, че директорите учат младите и "зелени" експерти на омраза към фирмите, а трябва да ги учат на уважение! Те от парите на бизнеса се хранят. Ако няма фирми, тези са на просешка тояга...

  От вътрешен човек знам, че служители са се изразявали от рода "тия искат да крадат" и тем подобни глупости. Фактът е, че трябва да осъществяваме ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ - ТОВА Е БЪДЕЩЕТО! ДРУГ ПЪТ ЗА НАШЕТО РАЗВИТИЕ НЯМА.

 26. 26 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде хайде, нека не сме толкова наивни - причината далеч не е само в мързела. Само направете справка сред списъка с външни оценители - не малка част от тях са управители на консултантски фирми. Това се обяснява и от факта, че някои консултанти нагло твърдят пред отхвърлените фирми, че фирмите са отхвърлени само защото не са ползвани именно техните услуги. Как мислите, дали фирмите извън списъка с отхвърлени, нямат нито една нередност, от изброените причини за отхвърляне? Защото, ако човек реши, може да намери причина да отхвърли и 100% от подалите проекти. Или просто някой удобно си е затворил очите за някои, пък е търсил под вола теле за други?

  [email protected]
 27. 27 Профил на zarya
  zarya
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Направете сами справка в сайта на Мин на финансите по задължителните ежемесечни отчети (задължителни по ЕС изисквания) колко пари до сега са изплатени (не договорени) към фирмите по ОП Конкурентоспособност, и след това се заинтересовайте за колко пари по ос 3 и 4 до сега ИАНМСП (вкл. индикативната за 2011 г. по която ще кандидатства) е кандидатствала за пряко договаряне и на 100% безвъзмездна помощ по същата програма, по която изпълнява контролни функции и ще видите многократната разлика, която гарантирам, че не е невидима за експертите от ЕК. И какво излиза: Агенцията съществува за да съществува ... Само по тази справка си заслужава да бъдат спрени всички средства по програмите. Ей така си е...ме ма...та. Защото са полу - олигофрени, а не завършени такива ...

 28. 28 Профил на zarya
  zarya
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Направете сами справка в сайта на Мин на финансите по задължителните ежемесечни отчети (задължителни по ЕС изисквания) колко пари до сега са изплатени (не договорени) към фирмите по ОП Конкурентоспособност, и след това се заинтересовайте за колко пари по ос 3 и 4 до сега ИАНМСП (вкл. индикативната за 2011 г. по която ще кандидатства) е кандидатствала за пряко договаряне и на 100% безвъзмездна помощ по същата програма, по която изпълнява контролни функции и ще видите многократната разлика, която гарантирам, че не е невидима за експертите от ЕК. И какво излиза: Агенцията съществува за да съществува ... Само по тази справка си заслужава да бъдат спрени всички средства по програмите. Ей така си е...ме ма...та. Защото са полу - олигофрени, а не завършени такива ...

 29. 29 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето и отговора шефката на ИАНМСП - Велкова, която се покри тези дни: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/20/1028570_agenciiata_za_malkite_i_sredni_predpriiatiia_obiasni/

 30. 30 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "PETER":

  велик отговор, един тон шменти-капели

  Времето е наркотик, много от него убива.
 31. 31 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който желае да подава възражение или жалба, трябва да го направи скоро, тъй като 21.01 е краен срок!!!

 32. 32 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извинете за грешката - 24.01 е краен срок!!!

 33. 33 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://tomislavdonchev.info/forum/e107_plugins/forum/forum_viewforum.php?2 - Форум по темата в блога на Томислав Дончев!

 34. 34 Профил на don_charo
  don_charo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Давах предложение да увеличат бюджетите, да минат повече проекти сега, не да правят безброй сесии, но явно няма достатъчно пари. Накрая ще ги върнем тези пари. Вместо да се режат инвестициите в софтуери и други, да се увеличат бюджетите.

 35. 35 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Без да ставам адвокат на ИАНМСП или на някоя друга институция, която се занимава с европейски пари ще ви цитирам мнението на един друг форумец:

  "Отпадането след формалната оценка означавам, че една фирма не знае как да си подготви документацията за участие в търг. Какво значи това:

  1. Фирмата е некомпетентна - често срещано явление особено сред по-малките, които не могат да си позволят да бъдат в час с всички тънкости по ЗОП и европейските програми. "

  Към него ще добавя нещо и от мен:

  2. Прословутата българска всезнайковщина (мога да си направя всичко сам)
  или
  3. Некадърни консултанти.

  Незнам защо удобно пропускате факта, че 250 (ДВЕСТА И ПЕДЕСЕТ!!!!) фирми, са си направили документите както трябва. Тази бройка никак не малка. Дори на фона на отхвърлените 370.

 36. 36 Профил на PETER
  ****

  Този коментар беше изтрит в 07:56 на 26/01/2011 от неговия автор.

 37. 37 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  afc, въпреки че не възнамеряваше, се превърна в адвокат на ИАНМСП. Нензам предполагам, че си служител в тази институция и по-точно от тези, които разсъждават, че българските фирми са "некъдърни" и "искат да крадат". Незнам колко пъти си разработвал проект - може и да си факир в областта. Факт е, че НАСОКИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ са написан изключително некадърно и често нееднозначни изисквания - от типа - както го изтълкуват.

  Първо да те оборя относно административните пропуски - в ЕС няма такава европейска практика за отхвърляне за проект на това ниво (освен шокиращи пропуски), защото това не влияе на качеството на проекта - тоест проекта се оценява по същество. иначе ЗАЩО ИМА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОИСКВАНЕ НА ДОКУМЕНТ НА АДМИНИСТРАТИВНО НИВО. Това са го измислили - интелигентни хора. Още повече тук дори се изискват и документи, които присъстват и трябва да се проверяват административно - например в ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР.

  Давам ти гаранция (информация от коректни хора от агенцията), че в момента са отхвърлени страхотни проекти на много добри компании и за сметка на това ще бъдат финансирани такива с МИНИМАЛЕН БРОЙ ТОЧКИ. И това е защото - няма реален конкурентен подбор!

  В ЕК има негласно правило (както е посочено в една от другите статии) да се отхвърлат максимум 10-15% от проектите на административна оценка!!! Това е замислено, за да има реална конкуренция по качество.

  Тук се отхвърлят 62% - БЕЗ РЕАЛНА ПРОВЕРКА, тоест с минимална работа! По тази логика ИАНМСП трябва да работят 30, а не 300 служители, чийто заплати се плащат и от компаниите с отхвърлени проекти.

  От мнението ти за фирмите и консултантите си личи, че не си в реалния бизнес и незнам откъде си насъбрал такава "злоба" към фирмите. Погледни списка с отхвърлените компании и ще откриеш, че там са множество сериозни БГ компании. Едва ли за тях може да се каже, че са некадърни и некомпетентни при положени, че са успели да се превърнат във водещи на техните пазари.

  И ако си от ИАНМСП - моля, провери какво се случва в регистъра на Държавните помощи, защото там издънката е огромна. Над 100 фирми са отхвърлени за "ГРЕШКА" В ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ.
  Излиза, че тези фирми са излъгали и носят съдебна отговорност за некоректно подадена информация - ТОЕСТ ЛЪЖАТ. ДОСЕГА НА НИКОЙ НЕ МУ СВЕТНА ОБАЧЕ, ЧЕ ИМА ГРЕШКА В СИСТЕМАТА, А НЕ ВЪВ ФИРМИТЕ.

  АМА ВСЪЩНОСТ НА КОЙ МУ ПУКА, ВАЖНОТО Е ДА СЕ ОТЧЕТЕ РАБОТАТА.

 38. 38 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  afc, а дали наистина тези 250 фирми знаят как да си подготвят документите, или просто е било по-удобно в тях да не се забележат пропуски? Това няма как да го знаем, нали? Но пък знаем /поне на мен ми е известен/ случай с подаден документ съгласно изискваната форма, който ВЪПРЕКИ ТОВА е поискан допълнително - какво ли означава това, може би оценителите не са знаели как изглежда въпросния документ, или, по-лошо, са го загубили някъде? Естествено, няма как да се докаже, че някой от администрацията ти е загубил документа.
  Между другото не ми е първи случай в практиката да се загубят документи от администрацията - имала съм случай при подписан договор за проект и подадено лично на ръка в регионалния офис на ФАР искане за плащане, то да се загуби някъде по трасето и така да се забави с 2 месеца стартирането на проект. Та фирмите ги санкционират за пропуснат документ, но има ли кой да санкционира администрацията за загубен такъв?!

  Разбира се, при изисквания огромен брой документи и бумащина в 3 копия /видях десетки подаващи проектите си в КАШОНИ/, е нормално и двете страни да допуснат грешки в документоооборота, което веднага ни отвежда към описаното от PETER - кому са нужни такива тромави административни процедури?! След като ИАНМСП разполага с достъп до повече регистри с информация, отколкото бенефициентите и така и така си прави административната проверка, какъв е смисълът на подаването на тонове хартия, в които все някъде може да липсва подпис или все някой лист може да се загуби от проверяващите?! Защо от програмите за директно финансиране на ЕС са преценили, че няма нужда от такава бумащина, а тук не можем без нея? Проверяваме дали фирмите лъжат ли? Не вярвам някоя фирма да е толкова тъпа, че да похарчи сума ти средства за кандидатстване и умишлено да прикрие информация, след като е общоизвестно, че тя е публична? Но не, тук си виновен до доказване на противното...

  Защо в ЕС административното съответствие се проверява на етап ПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОР, а тук служи като оправдание за отхвърляне на повече от половината кандидати? Не отричам, че и на оценителите вероятно им е коствало не малко усилия да проверят всеки лист от тези кашони с проекти, да поискат допълнителни документи, да проверят пак.... Все монотонна и демотивираща работа, предполагам и оттам идва голямото отлагане на свършването й. Колко по-лесно и приятно /макар и изискващо повече усилие на мозъчните клетки/ би било да се оценят проектите по същество и после да се ровят в бумащината само на одобрените фирми /така и така сега при подписване на договори пак ще искат един тон документи/...

  [email protected]
 39. 39 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Както казах, адвокат на ИАНМСП няма да ставам.
  Да, почти всичко изписано по техен адрес е вярно. Да, процедурите са написани некадърно. И мога да ви опиша поне още 100 слабости и откровени глупости на цялата система.
  И точно заради това, че системата е прекалено усложнена и в крайна сметка скапана, се налага използването на консултанти, които се предполага, че знаят всичко това.
  И пак ще повторя, за мен слабостите са две:
  1-во Самонадеяни всичкознайковци.
  2-ро Недостатъчно подготвени консултанти.
  ---------
  Мери що се отнася до изгубените документи и прочие:
  Малко извън темата.
  В момента в личното си качество се налага да доказвам на НАП, че не им дължа една сума с лихвите от преди 10 години. И на тях изобщо не им пука, че в тях е вината и че ТЕ са изгубили документите. За НАП аз дължа тези пари до доказване на противното.
  За съжаление така работи тази държава.

 40. 40 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това че в конкретната схема не са отхвърлили проект на "кадърен" консултант или компания (например за липса на печат на оферта) - не означава, че в бъдещ момент това няма да се случи. Това обаче няма да означава, че консултатнтът/компанията се е превърнала в некадърна, нали?! В случая, много от компаниите отхвърлени са печелили по предходни схеми.

  Жалко е човек да е против само защото в конкретната ситуация, той не е засегнат. Но явно за България е нормално, иначе защо нацията и държавата ни да е на това "дередже".

  Живи и здрави на всички коректни и борещи се хора, на останали каквото Господ им даде...

 41. 41 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Както казах и в друга тема "Кьорав карти не играе".
  Именно, защото знаем, че за "една запетайка" могат да ни върнат проекта, в нашата компания, преди да се подаде, проектът се преглежда поне от 3-ма служители, точно за тези формални изисквания - подписи печати т.п.
  С времето ще разбереш, че професионализмът се определя не познаването на общата философията на нещата, а от знанията и уменията за дребните детайли.
  Що се отнася до темата - засегнат - незасегнат.
  Нямам спомен да съм писал, че одобряваме така създадената ситуация. Като искаш да промениш нещо си има съответния ред и време. Когато се хванеш да играеш обаче, играеш играта по-правилата докрай.

  Когато си загубил, да хленчиш колко лоши били лоши правилата .....

 42. 42 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По каква статия на Демек-оКратичната ни конституция ще се съдим когато се е ширнала "законно" ПАРЛАМЕНТАРНАТА -ДИСКРИМИНАЦИЯ В РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?

  Да ето такава е псевдо-законодателната ни система.

  КРАДЕ днес една ПОЛИТИЧЕСКА, ЧАСТНO СМОИМУНИЗИРАНА, Култ-ГРУПИРОВКА, утре започва кражба друга по-МижитурИТЕТНА и най-вече по-САМОИМУНИЗИРАНА такава !!

  Истинската същност на управлението ни е следната;

  ЗАТВОРЕНО-ПАРТИЙНO-ПАРЛАМЕТАРНА дискриминация ( в Родината на ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ), лансираща по БАДЖАНАК-ШУРЕЙСКИ НЕ ХОРА, ЛИЧНОСТИ-ТАЛАНТИ, А НЕЗНАЕЩИИ, НЕДАЛНОВИДНИ ИНДИВИДИ С ПРЕСТЪПНИ НАКЛОННОСТИ.
  ВСИЧКО ТОВА В СЛЕДСТВИЕ НА ЛИПСАТА НА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ УТВЪРДИЛА ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА МЕЖДУ ТРИТЕ НИ ЧАСТНО-ГРУПИРАНИ КУЛТОВИ РАЗЛИКИ, БОРЕЩИ СЕ ДИСКРИМИНАЦИОННО ЕДНА СРЕЩУ ДРУГА НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А ЗА СОБСТВЕН КУЛТОВ “Мижитуритет”;
  КУЛТ-ИДЕОЛОГИИ, КУЛТ-РЕЛИГИИ И КУЛТ-ЕТНОС!!

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ МЕЖДУ-ПАРТИЙНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАПАДКИ, ПРЕРЕКАНИЯ СВАДИ И БОЕВЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА КОИТО ВСИЧКИ СМЕ ЗАТВОИРИЛИ ОЧИТЕ СИ, НЕ Е ЛИ ТОВA ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ИСТИНСКИ "узаконена" ДИСКРИМИНАЦИЯ??
  OЩЕ ПОВЕЧЕ, ГРУПИРАНО (МИЖИТУРИ-ТЕТНО), ДА НАПАДАШ ИНДИВИД ИЛИ ДРУГА ГРУПА КОЯТО НЕНАВИЖДАШ, ПО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ТРИ ЧАСТНО-КУЛТОВИ ПРИЧИНИ??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин? http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  КОГА НАЙ-ВЕЧЕ ЩЕ ЗАБРАНИМ ДА СИ МЕШИМ ЧАСТНО-ГРУПИРАНИТЕ СИ АМАТЬОРСКИ УВЛЕЧЕНИЯ, В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА и ОТНОШЕНИЯ??
  КОГА??

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДA В НЕЯ.
  Какъвто е народa такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK