И американската BNK Petroleum иска да добива шистов газ в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Ок. Картите се пренареждат в енергийния сектор и борбата за него в България. Обаче сондажите за шистов газ носят опасност за подпочвените води, въпреки че шистите обикновено са разположени на хиляди метри под тяхното ниво. При проблем с обвивката на сондата сондажният разтвор може да се просмуче във водоносния слой

 2. 2 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#1] от "JUDE":

  "при проблем" винаги има проблеми. При всеки добив. Енергийната ни независимост , обаче е безценна. Да не говорим ,че става дума за доста газ и съответно пари - "30 млрд. куб. метра"

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 3. 3 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson":

  Полша, Румъния, Швеция, Австрия, Германия и Украна също разполагат с такива запаси. Интересно дали ще започнат да ги разработват и защо още не са?

 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  Е това са амери кашките , значи всичко при тях е "правилно и добро " ! да Karelson ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#4] от "USSR":

  Резервите в ЕС са 200 трилиона куб. фута. Ние сме имали около 30 млрд. Защо ли другите държави продължават да купуват не тяхно си гориво,вместо да поканят американците да им разработят находищата...

 6. 6 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "JUDE":

  Нямам никаква престава, честно казано .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В Англия има дори призиви за временен мораториум върху добива на шистов газ.

  Всъщност технологията включва:

  1) Вертикално сондиране до необходимата дълбочина.

  2) Хоризонтално сондиране на достигнатата дълбочина.

  3) Микровзривове по хоризонталната шахта, имащи за цел да освободят природния газ от шистите.

  В някои случаи има опасност да попадне природен газ във водоносен слой и дори в питейната вода.

  Ето линк към един репортаж на BBC по въпроса:

  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12212361

 8. 8 Профил на Contra
  Contra
  Рейтинг: 426 Весело

  Тази технолохия е опасна за България !

  Може така добре да си газираме подземните водоизточници, че при употреба на газирана с шистов газ вода да си варим кафе,като пръцкаме.

  Технологията е приложима за страни с полупустинни райони но не и за зелена България !

 9. 9 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#3] от "JUDE":

  Полша , Румъния , Германия и Австрия - да. Барем да беше прочел статията ако не друго. За Швеция не знам

  До коментар [#4] от "USSR":

  Отговарям другарю. ВСЯКА страна , която дойде да добива на концесия срещу 2-5% от печалбата е добре дошла. Не знам дали си чел какви са условията при работа с американски компании. Стандартни са за целия свят. Компанията идва и добива ресусрс. Нефт , газ , гъз - все тая. Този ресурс е изключителна собственост на държавата. Компанията само добива. Нищо друго. Освен това има една договорена цена , горе-долу усреднена спрямо международните борси. Но относително ниска. За България става дума за 250$ за газта в началото и да падне до 100-120$ след 10 години. Компанията Х добива газ и го дава на България за тези цени. Иска 2-5% от печалбата при тези продажни цени. АКо България го продаде по-скъпо - неин бонус. Всяка страна при тези условия е добре дошла

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 10. 10 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 576 Неутрално

  А с тези мини земетресения знаете ли какво ще стане?

  За справка - американските добиви на шистов газ и как се отразяват те на екологията и местното население.

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Технолгията е още сравнително млада и крие неизветности.
  Ако е относително разумно да се използва в рядконаселени райони на УСА, то в Европа (вкл БГ) е нужна доста по-голяма предпазливост.

  Много хубаво ако може безопасно да разработим находища, но е добре и алчността да не ни изяде главата.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Трайков виж там оправи нещата,тоя Уесли Кларк пак ми се обажда!Аз не съм като Първанов като дам концесия държа на думата си!И много много не се притеснявай,когато всичко свърши ще си пием бирата на някой плаж в Бразилия!Дилма и тя е наш човек всичко съм уредил!

 13. 13 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "Karelson":
  Щатът НюЙорк наложи мораториум върху добива на шистов газ.Тази седмица долната камара на местният парламент забрани (94 -43 ) сондирането с тази цел, докато се обявят резултатите от изследванията за общственото здраве, безопасността на околната среда и подпочвените води. Мораториумът е в сила до м. май 2011г.. Сенатът на Ню Йорк прие подобен закон през август т.г.
  В момента повечето природен газ се използва за производство на електро или топлинна енергия и охлаждане на сгради. При горенето обаче шистовият газ отделя въглероден диоксид наполовина в сравнение с въглищата и това кара екологичните организации да са нащрек.
  Освен това Ню Йорк получава почти половината от водата си от басейна на река Делауеър, която наскоро беше обявена за най-застрашената от добив на шистов газ река в САЩ. (http://edition.cnn.com/2010/US/06/02/us.endangered.rivers/index.html) „Залогът е голям”- заяви кметът Блумбърг-"Градът е инвестирала повече от $ 1,5 милиарда в програми за защита, които са довели до подобряване на качеството на водите в нашите речни басейни . 15 милиона души, разчитат на Делауеър. Това е повратен момент в борбата за чиста питейна вода ".Ако законът бъде одобрен, щата Ню Йорк ще бъде първият в САЩ, който ще наложи забрана върху по-нататъшното сондиране за шистов газ.
  http://edition.cnn.com/2010/US/12/02/new.york.fracking.moratorium/index.html?hpt=T2
  Има заведени няколко искове срещу компанията Cabot Oil & Gas в Пенсилвания. Тук (http://money.cnn.com/2010/10/01/news/companies/EPA_Clean_Water_Act_fracking.fortune/index.htm) се вижда как водата от местните водоизточници буквално гори.

  Аз знам много малко.
 14. 14 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  която наскоро беше обявена за най-застрашената от добив на шистов газ река в САЩ. (http://edition.cnn.com/2010/US/06/02/us.endangered.rivers/index.html) „Залогът е голям”- заяви кметът Блумбърг-"Градът е инвестирала повече от $ 1,5 милиарда в програми за защита, които са довели до подобряване на качеството на водите в нашите речни басейни . 15 милиона души, разчитат на Делауеър. Това е повратен момент в борбата за чиста питейна вода ".Ако законът бъде одобрен, щата Ню Йорк ще бъде първият в САЩ, който ще наложи забрана върху по-нататъшното сондиране за шистов газ.
  http://edition.cnn.com/2010/US/12/02/new.york.fracking.moratorium/index.html?hpt=T2
  Има заведени няколко искове срещу компанията Cabot Oil & Gas в Пенсилвания. Тук (http://money.cnn.com/2010/10/01/news/companies/EPA_Clean_Water_Act_fracking.fortune/index.htm) се вижда как водата от местните водоизточници буквално гори.

  Аз знам много малко.
 15. 15 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много се смеете на пророчества и на леля Ванга, но тя е казала, че ще дойде време когато водата ще стане негодна за пиене и ценна повече от златото."Ще затваряте вода в буркани!"
  Е, нататък отиват нещата. С любезното съдействие на американците!

  Аз знам много малко.
 16. 16 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ГМО катастрофата в САЩ - урок за целия свят.

  http://jj-bg.info/single.php?politika/20101212141502
  (от сайта на "чичо Данчо"
  и от сайта на Уйлям Енгдал
  GMO Crop Catastrophe in USA a lesson for World
  By F. William Engdahl, 18 August 2010

  От САЩ натискат продажните български управници да ни натресат ГМО и у нас. И българските подлоги почти се съгласиха. На практика ГМО има под по-лека форма вече и у нас. Докато в САЩ ГМО бомбата вече цъка.
  Всъщност защо янките искат да ни натресат ГМО? ГМО е първо контрол. Второ ГМО са гарантирани печалби. За янките. Всъщност за Монсанто или някоя друга противна античовешка корпорация.
  Защо съм на такова мнение?
  Защото ГМО са толерантни към хербициди растения, позволяващи третирането на посевите с мощни химикали. Така се унищожават плевелите, но не и 'благородната' култура. Предимството, с което ни упойват за тези ГМ растения, е удобството. Така фермерите могат да пръскат по-често с даден хербицид, без това да доведе до унищожаване на посевите им. Но както бактериите развиват резистентност към антибиотиците, така и плевелите стават по-устойчиви на хербициди. Близо 99% от толерантните към хербициди ГМ култури са Roundup Ready (RR) вариации, разработени от “Монсанто”. Те са така разработени, за да са устойчиви на хербицида глифозат, който е основна съставка на Roundup – най-продаваният хербицид на фирмата. Употребата на глифозат нараства все повече, но и все повече плевели развиват устойчивост към хербицида. За да се справят с тази устойчивост, фермерите третират посевите си с хербициди по-интензивно. Така за периода 1994 – 2006 г. количеството глифозат, с което се пръска всеки акър ГМ соя в САЩ, нараства с повече от 150%. Сега виждате ли изгодата за 'Монсанто'? Но да видим до какво води това нарастване на все повече глифозат в почвата:
  Земеделски производители и научни работници от Арканзас съобщават за гигантски „супер плевел” (вид щир – Amaranthus palmeri) висок 2,5 до 3 метра, който оцелява и след второто третиране с Раундъп. Ако бъде оставен да се развива, плевелът унищожава реколтата от соя и царевица само за една година! Защото, за разлика от културните растения, плевелът може да издържа на продължителни засушавания, произвежда десетки хиляди устойчиви семена и разполага с мощна коренова система, която изсмуква хранителните вещества,от почвата на културите от голямо разстояние около себе си. През 2007 г. около 10 000 дка в Джорджия са изоставени след нападение на мутиралия плевел, е заявил Алън Йорк, пенсиониран професор по селско стопанство от държавния университет на Северна Каролина и национално известен експерт, работил за 'Монсанто' през 70-те години. (В периода на разработката на Раундъп). За 100 000 заразени декара в Джорджия пък сигнализира Стенли Кюлпипър (Culpepper) от Университета в Джорджия. Той информира и за 29 други щати, които вече са потвърдили резистентност на плевела към глифозат. Очаква се плевелът да се настани и в съседни щати. От общо десет вида плевели е засегната 'Сев. Каролина'. А цели 189 плевела в целите Съединени щати са развили устойчивост към хербициди. Само плевелът Palmer amaranth се очаква да засегне 1 200 000 дка в 20 окръга на щата Джорджия, 800 000 дка в 22 окръга на Сев. Каролина и 520 000 дка в девет окръга на Южна Каролина. Дали си представяте какво е това на фона на мижавите 38 000 000 дка на цяла България?
  Затова вече от Министерството на Земеделието на САЩ и учени, от цялата страна, предупреждават земеделските производители да използват алтернативни методи, като например обработване с различни хербициди. Лошото е, че някои хербициди имат по-негативен ефект и от Раундъп върху околната среда. А пък създаването на нов хербицид струва към 200 милиона долара и трябва да се продава дълго време за да оправдае разходите. Така се стигна до заселване на САЩ с нови роби за плантациите им. За първи път от 50 г в САЩ наемат имигранти да плевят ръчно плевели. Но про-ГМО лоби в Американското министерство крие истинското състояние на реколтата в САЩ, за да се скрие суровата действителност и да се предотврати експлозивен бунт срещу ГМО културите в най-големия ГМО пазар в света. Официално се казва, че спадането в реколтата на царевица в САЩ се дължи на големите жеги, които се редували с поройни валежи в края на сезона. Някак си между другото се споменава и пшеницата. За втора поредна година в САЩ спада качеството на реколтата от пшеница. Оказва се, че има проблеми и с памука. От три години!
  „"Ние прекарахме три години в търсене на всичко, което би могло да спаси памука. Чашата преля, когато разбрахме, че ако се появи мутирал щир, почвата трябва да се обработи предварително с други хербициди иначе губите всичко.”, се жалват на сайта http://deltafarmpress.com
  Е? Какво ще прави ограбена България, като продажниците даже и без да искат внесат от опасния щир? При този дивашки 'капитализъм' и при липсата на всякакво държавническо мислене?

  И тук Ванга е казала, че ще дойде време когато храната няма да е годна за ядене.
  Наближава.

  Аз знам много малко.
 17. 17 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#9] от "Karelson":

  Малко притеснителен е този момент. Не за мен,а за вас разбира се. "От октомври 2010 г. дял от 19.5% в BNK притежава фондът на Джордж Сорос - Quantum Partners."

  Това показва лична заинтересованост на ББ към този проект. И лична изгода.

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 964 Неутрално

  И друг път съм коментирал, че алчността ще ни изяде главите. Не мога да повярвам, че има хора, които са готови да унщожат малкото ценни ресурси, с които разполага България земя и вода. Водата, която след не много години ще е по-ценна от злато, нефт, каквото си помислите за сравнение. Земя, която дава най-качествена храна в Европа! Не мога да повярвам, че може да има толкова застрелян народ, да поддържа подобна гадост! Само ще попитам накрая, защо управата на американския щат Ню Йорк е забранила изобщо да се говори за шистов газ на територията на щата?! Защото, който е минавал през този щат и съседните му е видял чудесни реки, езера, гори, прекрасни лозови масиви, безкрайни поля със зърнени култури, прекрасни ферми. т.н.! А тук вече виждам само тъпи, нагли мафиоти, които унищожават една цяла държава! Уесли Кларк, а? И придружаващият го Д.Абаджиев!!! Първия го разбирам. Хе-е, още повече разбирам втория и подобните му!

 19. 19 Профил на feniks1
  feniks1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Някои съфорумци много ги е страх че евреи имат интереси в България...споко, по добре тука отколкото в Македония...

 20. 20 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#9] от "Karelson":

  Аз нищо не разбирам , но ти какво можеш да кажеш за коментарите на " istorika " и "JUDE" ?!

  Само не се "спотайвай", а кажи нещо за оправдание на твоите "благородни сънародници" от зад океана !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 21. 21 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#19] от "feniks1":

  http://valentinfortunov.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/04/GlobalBG_E.jpg

  Наистина нищо притеснително. Само бизнес.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#8] от "Contra": Миналата година в Дума излезе статия на три страници с картинки от един американски геолог. След прилагане на тази технология на повърхността остава пустиня. Щом те ще го добиват, ние ще трябва да го купуваме. Отгоре на всичко, било и много нерентабилно. Ще стане като вятърните перки и слънчевите батерии. Ще ни задължат да купуваме скъпо.
  Иначе , наличието му е известно отдавна и се учи в университета.

 23. 23 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#17] от "JUDE":

  Значи не всички сделки на Сорос са успешни.... важното е да преобладават успешните....

  Иначе фирмата наистина е хот.... и ако искаш и ти може си купиш (на борсата в Канада... там има 1800 други такива).... ще си само на 70% по-висок курс от тоз на Сорос...

  http://finance.yahoo.com/q/bc?s=BKX.TO&t=2y&l=on&z=l&q=l&c=
  До коментар [#17] от "JUDE":

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 24. 24 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#15] от "istorika":

  Да прав си много ще се смеем.
  До коментар [#16] от "istorika":

  ГМО катастрофата , негрите и фалиралата ферма за моркови в калифорния 100% са неотменни сигнали за краха на УСА-то но не са по темата

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 25. 25 Профил на feniks1
  feniks1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "JUDE":

  А,бе пич,гледай си бизнеса и не се притеснявай за нас българите...

 26. 26 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#17] от "JUDE":

  Явно не си ме разбрал. При гореспоменатите условия , вече предложени от американските компании , ВСЯКА КОМПАНИЯ Е ДОБРЕ ДОШЛА. руска , еврейска , хазарска , рептилска , зимбабвийска. Ако предлагат същите условия - ок

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 27. 27 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#23] от "KOBOLD":

  Не е важно дали аз мога да си купя,а кой премиер лобира на корпорации ,за да има лични облаги от това. Някой знае ли как се нарича облагодетелстване на гърба на народа и природните ресурси на една държава,когато го прави Премиер?

 28. 28 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#25] от "feniks1":

  ОК. Зададохте някакъв общ въпрос. Помислих ,че можете да получите конкретен отговор. Error.

 29. 29 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#13] от "istorika":

  Да щатът Ню Йорк , който е на брега на океана с нестабилни масиви , свръхзаселен. Все едно да добиваме газ в центъра на Варна или София. Пак казвам- "при проблем , винаги има проблем. Само че алтернативата е да имаме паток и Б-А , където риска е много по-голям. Особено при втория проект. И не няма да ги разглеждам отделно , понеже от самия Путя 1 разбрахме ,че не се разглеждат отделно. Та казано като за тебе - Наистина ли предпочиташ да имаме петролопровод в Бургас , пред това да имаме шистов газ в С. България ?

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 30. 30 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#20] от "USSR":

  Зад океана не са ми сънародници и въобще не ме е*е за тях. не съди за другите по себе си и собственото ти мислене. Казах ти - ако мама раша иска да добива шистов газ при СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ - добре са дошли. Ама не да подписваме дългосрочни договори , да се дават пари на гоце-та и т.н. СЪщите условия и да идват да копат. Можеш лично да ги поканиш

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 31. 31 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#26] от "Karelson":

  Колко $ ще е цената на милион британски горивни единици от газа тук? Не видях нищо по въпроса в темата.

 32. 32 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#27] от "JUDE":

  Е добре, ти имаш ли доказателства, че Бойко имал лични облаги? А?

  Нали България уж била зависима от Русия и трябва собствени газ.... какво по-добро от тази новина?

  Ето една акция за теб... Тука също има яко лобиране...но нещо не вървят нещата...

  Zion Oil & Gas Inc (NGM)

  http://finance.yahoo.com/q/bc?s=ZN+Basic+Chart

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 33. 33 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#22] от "ahasver":

  Другарю , фен на Дума (както се разбира от поста ти) Прочете ли пост номер 9 или си падаш само по четенето на Дума

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 34. 34 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#21] от "JUDE":

  Ясно -жидовете са виновни нямаше нужда , знаем си

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 35. 35 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#34] от "Karelson":

  Това не беше отговор.А размиване.

 36. 36 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#31] от "JUDE":

  Предвид това ,че в България никъде не се добива шистов газ и нямаме сериозни залежи на природен цената ще е осезателно по скъпа първите 10 години. И ВЪПРЕКИ ТОВА ЩЕ Е В ПЪТИ ПО ЕВТИНА ОТ ТАЯ НА КОЯТО НИ ПРОДАВА РУСИЯ. нещо неясно ? Да светът е несправедлив , но можем да се оплачем на арменския поп - предпочитам газ на 250% , който да падне до 100% вместо газ на 360$. Па ако ще някой друг да печели. нали и ние печелим

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 37. 37 Профил на feniks1
  feniks1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#28] от "JUDE":

  Към никого не съм задавал въпрос, най малкото към вас.... беше просто констатация...сигурно сте се подвели...както и аз...

 38. 38 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Значи има две неща, които трябва да се съобразяват при такива начинания:

  № 1 - да намериш най-добрият и иновативен изпълнител

  № 2 - да сключиш правилния договор с него

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 39. 39 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  До коментар [#35] от "JUDE":

  Пост номер 36 е отговор нали ?

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 40. 40 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До сега кавото е отдадено на концесия се брои загуба за България!!!
  На концесия отдават ресурси страни от третия свят защото нямат потенциал за самостоятелно производство. Срещу трохи от печалбата и лично забогатяване на политиците им, афрканските страни отдават на концесия богатствата на страните си/ да сте разбрали да са забогатели/На там сме тръгнали и ние!
  На нас не ни трябва наука, не ни трябват и учени. Не ни трябва никакъв научен потенциал и равитие, защото ще даваме на концесия и ще работим като наемници-черноработници за други. Институтите ще ги затворим, а подготвените кадри ще изпратим в страните на концесионерите,но поръчка няма да им дадем.
  Нас ни посъветваха да се занимаваме с тракология, туризъм, естетика...Индустрията не е за нас

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Този каз не трябва да бързаме да го вадим. Цените на енергоносителите все още са достатъчно ниски за да си позволим да ги купуваме. Нещо повече, трябва да го ползват като коз за допълнително пресиране на цената.

  Но в не много далечно бъдеще цените ще са доста по високи от сега, а добивите ограничени. Тогава който има собствени залежи ще командва парада.

  Поради тази причина в САЩ ограничават добивите. Запасяват се!

 42. 42 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":

  Тогава ще го извадят румънците.... както през 80-те унгарците им извадиха нефта.... гледал ли си филма "There will be blood" ? как изсмукаха нефта на проповедника?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 43. 43 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#40] от "sushi":

  В пост номер 9 са подробно описани условията. Знам ,че сте свикнали на робуване , еле па червено , но не всички са така

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 44. 44 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#37] от "feniks1":

 45. 45 Профил на АС
  АС
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#36] от "Karelson":

  Приемам. И още един обогатил се премиер( по добри примери на негови предишни колеги в БГ).
  Дали няма обаче да ни излезе 700% след екокатастрофа? И то за десетки години

 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Егати глупостите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Опа, изплашиха се бригадирите че някой може да разхлаби смъртната хватка на Москва и изпълзяха по форумите. Водата скоро ще бъде по-скъпа от златото, затваряйте я в буркани, мини земетресения ще правят лошите Американци, страхувайте се! Ще ни разрушат зелената България, която е най-буренясалата държава в Европа .... и още много такива.
  Не бойте се другари! Путин ще победи. Всички Български политица за на хранилката на КГБ. Американец няма да припари в БЪлгария в близките 30, 40 години. Нито Вятърна енергия, нито Слънчева ще ви притесняват. Нито пък, Боже опази, Български газ ще има. Вие как мислите Путя ще се съгласи ли с това ... разбира се че не. Така че спете спокойно. Нищо няма да стане. Ще си плащате руски газ на цени на които хората купуват шампанско, ще си зинзикате по панелките но ще ви грее любовта на великия Руски народ, двоен ваш освободител.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 48. 48 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Така че спете спокойно. Нищо няма да стане.
  ---------------------------------------------

  Естествено, че нищо няма да стане! Това се прави за да се качат акциите на барсите, какво очаквате да стане? Откъде в Североизточна България ще се намери толкова вода, за да се вади евтин газ с нея, а и да се извади всички залежи ще стигнат за 10 години потребление в криза и 6 като се оправи икономиката. Какво решава това или след 6 години ще закриваме държавата? Това може да стане само ако преизберат Бойко.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 49. 49 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  чак мини-земетресения е силно казано. обикновено впръскват вода, най-лесно става като е в морето (например в мексиканския залив). а в морето водата е практически безкрайна. където няма вода, пускат тръбопроводи отморето по няколкостотин километра, но това вече наистина се прави само в пустини (саудитска арабия например така правят).
  в америка газът е борсова стока и която фирма го добива, го продава или чрез борсата, или директно но пак на подобна цена - тук обаче като няма борсова цена, на каква цена ще продават добития газ? вероятно ще вземат за бенчмарк руския газ и ще продават, да речем $10 под него. да не са луди да го пуснат за $100 отдолу? мелроуз мисля, че правят така с газа от каварна. така че келепир за нас, българите, не съм сигурен дали ще има. освен известно диверсифициране на доставките.

 50. 50 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Весело

  Според събщението - в Европа BNK Petroleum притежава 12 концесии за добив на шистов газ - в Полша и Германия.

  Понеже този факт - по известни причини - се игнорира от голямата част коментиращи, ще повторя: 12 концесии!
  В Германия и Полша, не в някакъв си "трети" свят, както един многоучен другар по-горе допуска.

  Кой знае защо се сещам за един любопитен исторически факт - енергичните протести срещу парният автобус, подбудени от допускането, че ще стряска ... домашните животни?!
  Затова - нека не се подреждаме на коневръза, при любопитните факти!

  А последователи на Джон Луд винаги и навсякъде ще има.
  Важното е да са пренебрежимо малко на брой.

  pump it!
 51. 51 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#48] от "др. Иванов":

  Ами купи си и ти акции.... Сега както не върви сладоледа на Сл. Бряг...

  http://www.bnkpetroleum.com

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 52. 52 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Тука повечето привърженици на такива проекти не са разбрали някои работи. Добива на шистов газ се явява като алтернатива на Южен поток. Ако реализираме такъв проект, то руския газопровод става излишен. Само че газопровода не е предназначен само за нас, предназначен е за половин Европа. Ако спрем газопровода, кой ще захранва ЕС с гориво? А ЕС е огромна икономика, трябва да се захранва със съответното огромно количество гориво. Ако не се достави достатъчно гориво, икономиката ще се свие до такава, която съответства на количеството гориво, което се доставя. Тоест икономиката е толкова голяма, колкото гориво й се доставя. Как ще се реши този проблем? И ако от добива на шистов газ се получават някакви количества, как ще направим така, че да не дойдат богатите чичковци от западна европа да изкупят всичкия, а ние да трябва да купуваме на цени, които само те да могат да си позволят.

 53. 53 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":

  Ами поляците и германците... за какъв чеп се се хванали?

  Ето техните условия:


  http://www.allbusiness.com/company-activities-management/company-structures-ownership/15164373-1.html

  The Company owns 26.6% of Saponis and the rest of Saponis is owned by Rohol-Aufsuchungs Aktiengesellschaft ("RAG", Sorgenia E&P S.p.A. ("Sorgenia" and by LNG Energy through a subsidiary. The Company is obliged to pay approximately 6.6% of the drilling costs of these first two wells with the other 20% of the Companys interest being paid by RAG and Sorgenia under the terms of the Companys farm-out to RAG and Sorgenia. The Company holds 195,000 net acres in Poland through Saponis and a further 880,000 adjacent net acres through another European subsidiary.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 54. 54 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Гледайте филма GasLand, в който става дума за добиването на шистовия газ (shale gas). Ще видите как примерно хора живеещи в района на добив палят водата от чешмата със запалка.

  Става дума за изпомване в земята на огромни количества химикали. Пишете природата в района отровена, ако това се случи.

 55. 55 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не мога да повярвам, че мутрата ще продаде българската природа само за да може да се похваби, че цената на газа ще спадне. Това е национално предателство.

 56. 56 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#52] от "Отнесен":

  Ти май не схващаш, че в тази огромна икономика и други държави ще произвеждат шистов газ, не само ние. Освен това ЕС вече си има опит с алтернативни източници. След фиаското на император Путя миналата зима, ЕС съвсем се сориентира към други доставчици. Така че, недей си мисли, че без Самая могучия никой не може. Напротив.

 57. 57 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Mnoго хора се бъркат с "опасностите" за околната среда. Това се вътрешно политически борби в САЩ и нямат нищо общо с реалната опасност от този метод. Нарича се фракинг и се исползва от началото не века в САЩ и Канада, като все повече се усавършенства. Една единствена компания е санкционирана в Пенсилвания защото са замърсили клденците за вода на 14 къщи. Затова им е отнет лиценза за добив в Пенсилвания. Повтарям - четиринадесет къщи. По времето на Соца имаше цели градове които с десетилетия живееха до цементови заводи или заводи за преработване на цветни метали и хората мряха като мухи ... ама нали другаря Живков беше каза че е хубаво ... та си траехме. Другия голям проблем в САЩ и Канада е че пясъка който използват при тази процедуре се изсипва от силузи които са отворени директно към атмосферата ... и О небеса, вдига се прах който е изчислено че е вреден за хората. Сега изискват да мият пясъка с вода преди да го използват за да не испускат прах в атмосферата. Хайде сега да сложим това в правилната перспектива - в САЩ ако използваш пясък за строителство, той задължително трябва да е намокрен като ти го карат защото ако го изсипят пред къщата ти и вдигнат прах, кметството ще те глоби! Сугурен съм че в зелена България хората се отвращават от мисълта че някой може да вдигне прах с пясъка и законите са много по-дтроги и затова и въздуха е чудесен. В САЩ учат децата че ако ги покапе бензин по ръката трябва да тичат при лекаря, защото бензина е кансерогенен. Аз си спомням че по мое време в БЪлгария преливахме бензин с маркуч от който смучехме с уста. Е явно сега законите са много по-строги.
  При всяко положение, най-важното е да не се допускат никъкви алтернативи на Руския газ. Освен това тези мерзавци Американците обявяват подробности по сделките и цените с което разрушават една съкровена Българо-Руска традиця да се подписват тайни договори. С това не можем да се съгласим. Щом Путин е преценил че договорите трябва да са тайни, явно така трябва да бъде. Тай знае най-добре. А ние по-добре да не го дразним че пак ще спре газта а и дървата са в Сибир ... пък и два пъти ни е освободил.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 58. 58 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#55] от "anonimen":

  Правилно не вярваш. Миналата година Уорлик доведе "Шел" при Борисов да го кандардисват за същото. Премиера не обърна никакво внимание а продължи да се занимава с "Южен поток" и "Набуко". Така че не се тревожете, нищо няма да стане и сега.

 59. 59 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  http://www.energybulletin.net/stories/2011-01-17/shale-gas-jan-17

  Key conclusions: general
  ...Evidence from the US suggests shale gas extraction brings a significant risk of ground and surface water contamination and until the evidence base is developed a precautionary approach to development in the UK and Europe is the only responsible action.

  ...There is little to suggest that shale gas will play a key role as a transition fuel in the move to a low carbon economy.

  ...Without a meaningful cap on emissions of global GHGs, the exploitation of shale gas is likely to increase net carbon emissions.

  ...Rapid carbon reductions require major investment in zero-carbon technologies and this could be delayed by exploitation of shale gas.

 60. 60 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Значи в Полша тези BNK Petroleum Inc притежават едва 26.6% от фирмата Saponis, която добива този газ.

  Останалите са:
  - Rohol-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG)
  - Sorgenia E&P S.p.A.
  - LNG Energy

  За сметка на това BNK Petroleum Inc плаща само 6.6% от разходите за сондажи на първите два кледенеца....

  В крайна сметка всичко зависи от това какъв договор #е подпишеш....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 61. 61 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonimen":

  Има и други новини

  http://www.businessweek.com/news/2010-04-06/u-s-natural-gas-reserves-may-have-doubled-secretary-chu-says.html

  U.S. Natural Gas Reserves May Have Doubled, Secretary Chu Says

  April 6 (Bloomberg) -- New natural-gas drilling technologies may have doubled U.S. reserves of the fuel, Energy Secretary Steven Chu said today.

  U.S. natural gas reserves have definitely increased by about 30 percent and “probably has doubled,” Chu said in a speech at a conference in Washington hosted by the U.S. Energy Information Administration.

  “That’s a big deal because it will be a transition fuel as we go to renewables,” Chu said. The reserves of natural gas that can be recovered from shale deposits using a drilling technique called hydraulic fracturing is “yet to be proven,” Chu said.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 62. 62 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#56] от "Знам и Мога":

  Опитваш се да ме убедиш в неща дето не са истина.

  През май тази година трябва да завърши строителството на "Северен поток". Това не прилича на ориентиране от руски газ към алтернативен, а точно обратно.

  Второ - добиваемостта на шистов газ е слаба. Не е като другия газ - сондираш, връзваш към тръбата, отваряш кранчето и газа сам си тръгва. Добиваните количества за единица време са много по-малки, капацитета на находищата също е по-малък.

  Плюс това, фиаското на Путин знаеш ли за какво беше? Европейците не си платиха газа. По-точно Украйна, която се управляваше от Тимошенко. На тази измамничка ЕС и ръкопляскаше, когато крадеше газ. Накрая Путин каза на ЕС: "Айде като им ръкопляскате, помогнете им да си платят газа. Подхвърлете поне един милиард, богати сте, най-богатите сте в света. Ами добре, щом не искате, ние ще платим вашата сметка, но от следващите избори Украйна ще е наша." Така и стана.

 63. 63 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Видяхме ги като почнаха американците да добиватт шистов газ в Хаити кво заметресение стана.


  Бог да пази България

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 64. 64 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  НЕ на добива за газ от шисти в България. Гледайте филма Gas Land.
  http://www.gaslandthemovie.com/

 65. 65 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  САЩ покриват с шистов газ само 10% от нуждите си

  Добива се в слабо населени области, а Полша и Германия са гъсто населени

  Пробивите в САЩ са максимално до 800 м дълбочина, а в Полша , Германия началната дълбочина е 3,5км нагоре, затова те не бързат да добиват по този метод(Полша даже сега започна да строи LNG терминал), на такава дълбочина всичко е по скъпо
  Технологията и техниката са много скъпи

  Геоложкото развитие на Европа като континент не е като това на Америка, затова експерти не се надяват на такъв бум както в Америка.
  Други причини за скепсиса , е че в САЩ има много гъста разпределителна мрежа(в Европа са необходими инвестиции допълнително) и пазарът на газ е дерегулиран, което липсва в Европа.

 66. 66 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#59] от "anonimen":

  Другарю, Америка е отворено общество. Абсолютно по всеки въпрос има поне две мнения. Едно за и едно против. По всички теми има противоречиви мнения от добри експерти публикувани в реномирани издания. Понеже в България никога не е имало свободна гражданска дискусия по какъвто и да е въпрос и никога не е имало свободни медии, хората са дресирани да мислят че щом нещо е напечатано или казано по ТВ то ...трябва да е истина. Спри да копи / пействаш. За всяка статия която пействаш от САЩ ще ти намеря две които защитават обратното мнение. Този похват се използваше от вестнит Дело и пенсионерите се вайкаха как самите Американци си признават колко са лоши.
  Гледай фактите. А те са че този метод се използва от 100 години и екологичните вреди от него са по-малко от 1% сравнени с нормалното вадене на газ или петрол.
  Ако ще си оправяме екологията има от къде да започнем и повярвай ми, това не е бъдещи проекти за фракинг. Може да започнем с преработване на каналните води и фекалиите, които в 80% от случаите се изливат непреработени в реките и морето. Мож е също да започнем и с неизолираните цистерни на бензиностанциите които пропускат бензин директно в почвата. Или може би с това че в България няма никакъв стандарт които да регулира количеството и качеството на торовете които се използват. и още много други ..... Това с газта е политичски въпрос а не икономически. Има много силни хора в БЪлгария които ще пролеят кръв преди да се съгласят да се разклати Руският Енергиен монопол. И по всичко изглежда че народа също си е свикнал и не иска и да чуе за алтернативи. Вероятно по съвета на лудия по-нагоре и на баба Ванга сега затварят вода в буркани.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 67. 67 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Помните ли кой е всъщност Уесли Кларк? Главнокомандващият на бомбандировките срещу Сърбия през 1999. Интересна кариера - все към регионОт го влече

 68. 68 Профил на EXORCIST
  EXORCIST
  Рейтинг: 8 Весело

  На другарската среща с BNK Petroleum от българска страна са участвали Бойко Борисов, Трайчо Трайков и Димитър Абаджиев.
  Охраната и логистиката е била поверена на бившия върховен главнокомандващ войските на НАТО - Уесли Кларк.
  Душата на компанията, както може да се очаква е бил Джордж Сорос (макар, че фактически е присътвала само 19.5% от тази негова тъй-широка душа)
  По време на срещата цялата компания е била нападната и обсебена от особено-прилепчивите шистово-газови бесове, поради което участниците са се вдъхновили да побесуват и в Североизточна България, като я надупчаят нашир и надлъж, да й впръскат химикали и да я раздрусват с изкуствени микроземетресения, докато пусне най-после газ.
  Методологията за изгонването на подобни шистово-газови бесове е добре известна на живеещите в Североизточна България, и представлява продължително по време налагане с неокастерни гьостерици и бой с тънки върбови шибучици. Манипулациите при този тип екзорсизъм ще бъдат прилагани докато участниците в срещата се върнат на идеята да продължават да дупчат и респективно да си изпускат газовете по земите на Оклахома.

 69. 69 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тази технология се смята за подходяща за ненаселени райони каквито са Сибир , Аляска и др. .По тази причина практическа нито една европейска държава не проявява практически интерес.Американците обаче знаят че нашия крал-слънце е напълно зависим от тях и за това натискат именно тук!

 70. 70 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Колкото по бързо стане толкова по добре , Аз съм ... ЗА ...

 71. 71 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#65] от "true":

  "САЩ покриват с шистов газ само 10% от нуждите си"

  И 10% да можем да си покриваме (а ние сме малка държава и при нас този процент може и да е по-голям), пак ще сме на далавера, защото ще сме с 10% по-малко зависими от Матушката ти, отколкото сме сега.

  Иначе поздравления за добре аргументираните мнения на Карелсон, Коболд и Знам и Мога. Ограмотих се по темата от коментарите ви!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 72. 72 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Освен това тази неекологична технология явно е нацелена за употреба в североизточна България, т.е. Добруджа. Нали не смятате, че някой ще разреши впръскване на химикали в най-плодородните ни почви? Още повече, че според някои слухове, под земята там няма просто подпочвени води, а водоносен хоризонт.

 73. 73 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#62] от "Отнесен":

  Браво, как хубаво си се маскирал! Чак от втория ти постинг се разбра, че си потомствен фатмак, закърмен с разказите за безчинствата на пияните от кока-кола американски войници и за великата съветска шир.

  За твое съжаление, днес нямам желание да се разправям с такива като теб.

 74. 74 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#73] от "Знам и Мога":

  Страхотно си се аргументирал, браво! Хубаво е, че нямаш желание да се разправяш, защото ако имаше, щеше да се окаже, че не можеш - толкова са ти аргументите.

 75. 75 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  „През лятото на 2010 г. по подобен начин министър председателят беше запознат и с ръководството на концерна "Шеврон", като тогава мениджърите бяха придружени от американския посланик в България Джеймс Уорлик... Досега от "Шеврон" са поискали разрешение за проучване на две площи в района...“

  Това американска или българска „Ente“ e?

  Още в края на април 2010 Chevron изключва участието си в пазара за добиването на шистов газ, Заради Ниските Печалби в този Бранш:
  „27.04.2010 Chevron: Kein Interesse am Schiefergas-Geschäft
  Die Chevron Corporation, einer der weltweit größten Ölkonzerne, beabsichtigt offenbar nicht, in den Markt für Schiefergas einzusteigen. Er ist damit der erste große Ölkonzern, der ein größeres Engagement im Bereich Schiefergas vorerst ausschließt.
  Übernahmen in diesem Bereich der Schiefergas-Förderung sind nach Angaben des Chevron-Vorsitzenden John Watson nicht geplant, da die in Aussicht stehenden Renditen zu gering seien. „

  Защо "Шеврон"смятат един месец по късно , че в България ще спечелят повече?

 76. 76 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Ами ...нашите шабес-гоим като не могат....или не искат!??? Или не им дават ...по-точно, както не ни дадоха да произвеждаме наш си ...личен-български лек автомобил!??? Само където тогава това се разрешаваше от Москва, а сега от сащ!???

 77. 77 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Как може да има такава палачорска технология, тези на луната стъпиха а тука такива методи да имат. "чрез експлозии да освобождават газа..." глупости, не може ли да вкарат просто тръбата в находището и да го изпомпват?? вижте колегата номер 7 какво показателно клипче е качил http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12212361

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK