Недоволни фирми искат спирането на проблемна европроцедура

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Трайков бърза да пише Джереми парите за усвоени а те де факто не са...ама да има червени точки да си пишем!...

 2. 2 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Отпадането след формалната оценка означавам, че една фирма не знае как да си подготви документацията за участие в търг. Какво значи това:

  1. Фирмата е некомпетентна - често срещано явление особено сред по-малките, които не могат да си позволят да бъдат в час с всички тънкости по ЗОП и европейските програми.

  2. Администрацията е вкарала рестриктивни текстове в последния момент, за да отсее "неправилните" фирми - нещо, което вече се беше случвало при оценка на проектите по програма САПАРД.

  Кой от двата варианта се е случил в момента само може да се гадае. Ако е вариант 1 фирмите няма защо да протестират, защото винаги има втора оценка извън България, където ще бъдат отхвърлени проектите им. Виж, ако е вариант 2, протестът може и да има ефект. Поживьем, увидим.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 3. 3 Профил на ectet
  ectet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ха, тези по процедурата пак са щастливци че научават бързо - могат да си преработят предложенията. По стартиращи иновативни няма резултати от година и половина и ако човек получи отказ след година и половина мислите ли че ще започне пак да се подготвя по същия проект - тц!

 4. 4 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 432 Неутрално

  ерос
  Ще ти кажа какво е - Вариант 1 плюс малко допълнение - некадърни консултанти.
  Смятам, че последните имат НАЙ-МАЛКО право да протестират, защото на тях това им е работата - да знат всички тънкости.

 5. 5 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  махнете велкова и онова момче стоевски, 'дето си мисли, че е назначен за милиционер. дръпнете на една страна всички полит. назначения от последната година и половина и може някой да види некакви пари, някой ден.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 6. 6 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  afc, виждам, че ти вероятно си от "кадърните" консултанти или си адвокат на ИАНМСП? Явно изобщо не си си направил/а труда да прочетеш възраженията на бенефициентите. Не е нужна кой знае каква интелигентност, за да се прозре, че когато отхвърлени са над половината фирми за административни пропуски, то проблемът по всяка вероятност не е в нашия телевизор... Или трябва да тръгваме винаги от презумпцията, че българските фирми по правило са глупави и лъжат, а вездесъщата ИАНМСП се състои само от супер умни и честни хора?

  [email protected]
 7. 7 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бас държа, че afc никога не е кандидатствал с проект! Аман от голи дрънкалници в тая държава и разбирачи без практика.
  Искам да попитам разбирачите, Как печелим проекти към ЕС, а тук в България ни отхвърлят! Може би от чиновниците от централизираните фондове на ЕС още не са дораснали до компетеннтостта на българските!

  Резултатът на ИАНМСП е ясен - 1,28% усвояемост, ТОЕСТ СЛАБ 2-

 8. 8 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  само да поправя уважавания автор на статията, че реално приетите проекти са 604!

 9. 9 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "PETER":

  Сещам се за консултантска фирма с абревиатура afc, тъй че вероятно е от консултантите, които нямат интерес да се преразглеждат проектите

  [email protected]
 10. 10 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Мери,
  Все ни е тая. Да ги преразглеждат, да не ги преразглеждат ...
  Когато си професионалист и си вършиш работата както трябва, няма от какво да се притесняваш.
  Адвокати на ИАНМСП няма да ставаме, повечето от нещата по техен адрес са си верни.
  Но именно там е работата на консултанта, да знае всички особености на една система, и да направи проекта на клиента си така, че да стигне до успешен финал.

 11. 11 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мери, незнам дали е консултант или оценител и не ме интересува! На мен ми звучи по-скоро като Average frustrated chump.

  Нека да има реално оценяване, а не "запетайкаджийско", което да определи кой е по-кадърен. Иначе е ясно, че някои чиновници имат приближени консултантски компании, които толерират. Това е обществена тайна.

 12. 12 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...да знае всички особености на една система..."
  Моля те не ме карай да се смея. Пишеш като студент от първи курс.

 13. 13 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  afc, а не би ли било логично по-голямата част от работата на консултанта да е да защити проекта на бенефициента и да изтъкне неговите предимства? Защото при така създалата се ситуация излиза, че всъщност, за да си качествен консултант, трябва да можеш, незнайно как, да предвиждаш какво точно се крие зад неясните изисквания на донора, по някакъв начин да получиш достъп до регистъра за държавни помощи, по някакъв начин да предотвратиш загубата на подадени документи и куп подобни безумия, а написаното в проектното предложение не е от голямо значение, защото така и така ще отпаднат повечето кандидати и после ще се финансират почти всички минали административната проверка? Мислиш ли, че наистина 371 фирми и техните консултанти са се проявили като "всезнайковци" и не са направили всичко възможно да съберат изискваните документи в изискваната форма? Не съм консултант, но работя в тази сфера от 2005-та година, почти няма програма, по която да не съм работила, сблъсквала съм се с всякакъв род безумия и пак не мога да кажа, че познавам всички "особености" на системата, защото колкото и да се опитвам да предвидя всички препъни камъни, винаги ще излезе някой нов. Моят опит за съжаление показва, че нямаш ли някой приближен където трябва, в 90% от случаите си обречен на неуспех и не, не говоря наизуст, имам основания да го твърдя. Това ли е дефиницията на "качествен консултант" - човек с връзки където трябва и факир в подготвянето на документация? Честно казано, съм ужасно разочарована от тази сфера като цяло - дори и да имаш "късмета" да си одобрен, този късмет ти излиза през носа - донорът не го интересува ни най-малко дали си изпълнил проекта и какво е постигнато, а дали всички запетайки в документацията са си на място. За мен трябва да се промени сегашната НЕРАБОТЕЩА система, а не да се отклоняват европейски пари за рушвети, маскирани под името "качествени консултанти".

  [email protected]
 14. 14 Профил на Емил Петров
  Емил Петров
  Рейтинг: 454 Любопитно

  Интересно!
  Как след няколкото публикации в този форум започнаха да се появяват мнения, защитаващи администрацията на ИАНМСП? За съжаление само с псевдоними или скрити имена.
  Защо ли?
  Не се страхувайте - застанете пред форума с името си!
  Съвременната ситуация с проектите постави редица въпроси и ние, както и редица наши колеги започнахме по-задълбочен анализ на проблема. Оказа се, че и забавянето на оценките си има своето обяснение!
  Изнасянето на служебна информация от сградата на ИАНМСП от служителите и оценителите по проектите въобще не е проблем. Някои от заинтересованите от утвърждаване на конкретен проект разбират дори точно кои оценители го оценяват, а от там до рушвета стои само желанието да бъде даден и взет на определено място в определено време. Необходимо е време, поради което се бавят!
  Сигурен съм, че ако се преразгледат проектите, ще се установи, че останалите в класацията и вече оценени на техническо и финансово ниво проекти имат отклонения от аналогичен характер!
  Нещо повече - сигурно ще се види и преобладаващо от кои консултантски организации са разработвани?
  Между другото, ние не откриваме топлата вода с установяването на прекалено много отстранени проекти по административни причини. Още при предприсъединителните програми, от Представителството на ЕС бяха казали, че не е нормално при административната проверка да отпадат повече от 10-15% от проектите, като при това - само за фрапиращи несъответствия!
  Явно ние пак сме по-различни?
  Уважаеми колеги,
  Призовавам ви - НЕ ДАВАЙТЕ РУШВЕТИ!!!
  Подкупите довеждат само до това състояние, в което е страната! Вероятно ще имате одобрен проект, но след това идва изпълнението на същия и неговото отчитане.
  Тогава? Не ви го пожелавам, но - некадърно написаното трябва да се изпълни!!! Как ли не?
  Ще искате и ще пишете анекси. Ще чакате отговори от чиновниците. Ще закъснявате и дори е възможно да не изпълните договора, защото ще са написани дейности, които никога не са преживяни или проиграни от автора.
  Вижте и другата статистика - повече от 40% от фирмите, спечелили проекти и сключили договори по ОП "Конкурентоспособност" са ги прекратили и са се отказали от помощта!!! Всичко това след закубеното време, нерви и средства!!!
  Защо ли???

  Петров
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Ето моята история:
  Кандидатствах с проект по "стартиращи иновативни" през 2008 г. След 11 месеца отидох да попитам какво става и научих, че подавайки документите лично в деловодството не съм обяснил за къде са документите. Така документита попаднали в грешна дирекция. Те нямали процедура как да ги изпратят от грешната във верната дирекция, но и на мен не ми се обадиха за да ги препратя където трябва.
  Но аз съм упорит. През 2010 г ги подадох отново с малки промени. Дори си изисках старите оргинални документи и ги приложих. Сега получих писмо, че проектът ми е приет на този етап и продължава с техническаи финансова оценка. И от мен преди няколко месеца поискаха още обяснение и отговорих на тях. Не знам какво ще стане, но очевидно трябва да съм доволен от сегашната администрация.

  подпис
 16. 16 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колега, не бързайте да се радвате! Получихме няколко оплаквания относно предходната схема за иновации. Хората си чакат резултатите от 13 месеца и още нищо не се знае! Някои от тях дори се опасяват, че "иновацията морално ще остарее" докато ги оценят и евентуално стартират проекта си.

 17. 17 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Мери,
  Ако живеехме в един идеален свят и пърхахме от цвят на цвят в блажена идилия, нещата щяха да са както си ги написала.
  За съжаление действителността е такава, каквато е.
  За мен ролята на консултанта е не да променя реалността, а да обясни на клиента си каква е тя и да му свърши работата по най-добрия начин.
  Ако трябва да си говорим как би трябвало да е устроен светът и всичко в него .... не мисля, че това е точния форум.
  И още нещо, за професионализма. Човек, колкото и да му се иска, не може да е специалист по всичко. Още повече в европрограмите, защото те са десетки, постоянно се променят и като бройка и като условия. Опита ни показва, че един човек може да се специализира (така, че да е постоянно в течение с особеностите) в не повече от 2-3 програми.
  ПЕТЕР
  Въпреки заядливия ти тон ще си направя труда да ти отговоря.
  В България имаме една поговорка - "Кьорав карти не играе."
  Ако сте имали претенции спрямо процедурата, трябваше да ги предявите преди да кандидаствате. Щом сте се хвали се предполага, че приемате условията на играта. Смешно е да се протестира след като не сте изпълнили някое условие (колкото и глупаво да е то).
  Ако сте изпълнили условието, но са ви ощетили - ок, протестирайте съдете и т.н. - в правото сте, иначе ставате доста смешни.

 18. 18 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":

  хахах, трета година в оценка. човекът е доволен. хйахахаха

  Времето е наркотик, много от него убива.
 19. 19 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  afc прекалено евтин манталитет прозира от теб, така че не си заслужава да поддържаме диалог. Драскачите прикрити зад псевдоними като теб са ми ясни. Благодаря ти за удостоеното внимание до този момент!

  За останалите ще споделя, че вече са събрани Протестни декларации от около 100 български фирми! Който желае да се включи да пише тук и ще осъществим контакт!

 20. 20 Профил на Мери
  Мери
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "afc":

  Явно не си си направил/а труда да прочетеш какви са причините за протеста. Като оставим настрана отхвърлянията заради печат, подпис и т.н., за които, макар и неоправдани, наистина не би трябвало да спорим, при условие, че са записани като изискване, има множество проекти, отхвърлени по ред други причини. В моя конкретен случай са следните причини: 1) непредставени документи за квалификация и опит от лица, които не са в ръководството и не са посочени като отговорници по внедряване на стандарта /т.е. съгласно Насоките за тях не се изискват такива документи/; 2) Подпис, който не бил на официалния представител на дружеството (?!? откога в ИАНМСП има графолози???).

  За това нещо си внесох възражение по макар и не добре описания ред и на въпрос кога ще получа отговор на възражението, получих 3 различни отговора от различни представители на ИАНМСП, а именно:
  - от регионален офис Варна - "Няма законово установен срок за отговор"
  - от централата на ИАНМСП - "7-дневен срок". На въпроса ми защо тогава нямаме отговор още /внесохме възражение на 13.01/, ме препратиха към деловодството;
  - от деловодството ми казаха - "Няма да получите индивидуален отговор, ще бъде публикуван нов списък с допуснати проектни предложения след разглеждане на възраженията."

  Т.е. в случая аз имам неоспорими доказателства, че сме изпълнили изискванията, но на мен дори няма да ми се даде отговор дали ми е взето предвид възражението, а ще го разбера индиректно по някакъв списък, който ще публикуват незнайно кога. Не виждам как един консултант би ми помогнал в конкретния казус. Освен ако не е "техен" консултант, но честно казано, ако ти, afc, под консултант, който "да е наясно с реалността и да ти свърши работата" имаш това предвид, то аз определено отказвам да насърчавам такива практики и предпочитам да не разчитам на европейски фондове, отколкото да спомагам отклоняването на част от тях към рушвети!

  [email protected]
 21. 21 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мери, тук имаме случай на отхвърлен проект, защото не е получена поисканата от тях Декларация по чл. 7 от изискуемите документи. Същата е изпратили по куриер с обратна разписка! Как ти се струва картинката, обрисуваща как се "насърчават" българските предприятия? Но както и да е, аз се радвам, че има още доста активни хора като теб. А който го е стра, да си стои кошарката, аз не бих си причинил този грях...

 22. 22 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Разстроено

  По каква статия на Демек-оКратичната ни конституция ще се съдим когато се е ширнала "законно" ПАРЛАМЕНТАРНАТА -ДИСКРИМИНАЦИЯ В РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?

  Да ето такава е псевдо-законодателната ни система.

  КРАДЕ днес една ПОЛИТИЧЕСКА, ЧАСТНO СМОИМУНИЗИРАНА, Култ-ГРУПИРОВКА, утре започва кражба друга по-МижитурИТЕТНА и най-вече по-САМОИМУНИЗИРАНА такава !!

  Истинската същност на управлението ни е следната;

  ЗАТВОРЕНО-ПАРТИЙНO-ПАРЛАМЕТАРНА дискриминация ( в Родината на ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ), лансираща по БАДЖАНАК-ШУРЕЙСКИ НЕ ХОРА, ЛИЧНОСТИ-ТАЛАНТИ, А НЕЗНАЕЩИИ, НЕДАЛНОВИДНИ ИНДИВИДИ С ПРЕСТЪПНИ НАКЛОННОСТИ.
  ВСИЧКО ТОВА В СЛЕДСТВИЕ НА ЛИПСАТА НА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ УТВЪРДИЛА ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА МЕЖДУ ТРИТЕ НИ ЧАСТНО-ГРУПИРАНИ КУЛТОВИ РАЗЛИКИ, БОРЕЩИ СЕ ДИСКРИМИНАЦИОННО ЕДНА СРЕЩУ ДРУГА НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А ЗА СОБСТВЕН КУЛТОВ “Мижитуритет”;
  КУЛТ-ИДЕОЛОГИИ, КУЛТ-РЕЛИГИИ И КУЛТ-ЕТНОС!!

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ МЕЖДУ-ПАРТИЙНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАПАДКИ, ПРЕРЕКАНИЯ СВАДИ И БОЕВЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА КОИТО ВСИЧКИ СМЕ ЗАТВОИРИЛИ ОЧИТЕ СИ, НЕ Е ЛИ ТОВA ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ИСТИНСКИ "узаконена" ДИСКРИМИНАЦИЯ??
  OЩЕ ПОВЕЧЕ, ГРУПИРАНО (МИЖИТУРИ-ТЕТНО), ДА НАПАДАШ ИНДИВИД ИЛИ ДРУГА ГРУПА КОЯТО НЕНАВИЖДАШ, ПО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ТРИ ЧАСТНО-КУЛТОВИ ПРИЧИНИ??

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?

  КОГА НАЙ-ВЕЧЕ ЩЕ ЗАБРАНИМ ДА СИ МЕШИМ ЧАСТНО-ГРУПИРАНИТЕ СИ АМАТЬОРСКИ УВЛЕЧЕНИЯ, В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА и ОТНОШЕНИЯ??
  КОГА??

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДA В НЕЯ.
  Какъвто е народa такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 23. 23 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министър Томислав Дончев отговори в блога си относно сигналите на фирмите за ОП Конкурентоспособност. Вече е назначена проверка на УО!

  Виж повече тук: http://tomislavdonchev.info/forum/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?14007.30

 24. 24 Профил на r.stanimirov
  r.stanimirov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фирмата ми участва по ОП Конкурентноспособност- лот "Покриване на международно признати стандарти" и за съжаление бе отхвърлена на основание грешно декларирани суми в декларацията за получени държавни помощи. Основанието бе несъответствие с Регистъра за получени минимални и държавни помощи и подадената от мен декларация към проекта. Това естествено не беше така. Примирявайки се с решението за което много съжалявам и ровейки се в интернет попаднах на Решение в АС срещу Агенцията за малки и средни предприятия в полза на фирмата, която е осъдила Агенцията и в което съдът връща проекта за преразглеждане. Не знам дали това е прецедент, но мисля че е редно бизнеса да бъде запознат с тази възможност и да си търси правата чрез съда. Аз не мога да го направя, но дано други колеги да успеят и да защитят правата си от безумията на държавната администрация.

  Хубаво е че все пак има спирачки срещу тях

  Ето и линк към самото решение:

  http://domino.admincourtsofia.bg/bcap/admc/webdata.nsf/ActsByCaseNo/4CBEB1F0E33844B9C225787E004FE7B8/$FILE/temp40659.7302430556.pdf

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK