Малките градове с по-добри условия, но бизнесът предпочита големите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пълна глупост- Ботевград 4ти?!? Това да не са данни за преди 25 години, в Ботевград има един самозабравил се кмет-слънце, който не позволява на нито една фирма да работи на територията на общината ако не му е приближена. Справка- преди седмица Капитал писа за измамата с Арон. Същото се случи с Пайп, които са изнудени за хиляди лв такси. Единствените инвестиции са в два супермаркета, което определено е голям бизнес..

 2. 2 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Истината е някъде по средата..в софиянци са парите,естествено ,че искат и предприятията им да са на една ръка разстояние ..В провинцията ходат само когато почиват ..

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:37 на 14/04/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "liion44":

  Както бе казал поета: По-добре пръв на село отколкото последен в града. Но народеца се се натиска за софето.

 5. 5 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ако София е 5-та по работна заплата, кой град е първи?
  И защо не виждам първи по работна заплата на картата?

 6. 6 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Браво на кмета на Габрово!

  Никола Йорданов
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1054 Весело

  София привлича инвестиции, защото е столица и въпреки администрацията, която не работи добре"
  =====================================
  който е направил този доклад може да се гръмне .....големите градове превличат инвестиции ,защото има квалифицирана работна ръка,а в по малките градове просто няма хора дето да са квалифицирани ,мнозинството от населнието са пенсионери и цигани ...

 9. 9 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре е, че някой си е направил труда да подготви такова изследване, обаче в общи линии полезносстта му не е особено голяма. Това изобщо не са всички необходими показатели, за да се каже, че някъде има по-добри условия за бизнес. Изглежда като опит са стимулиране на децентрализацията на икономиката, което не е лошо само по себе си, но май много неща още трябва да се направят. Степента на развитие на пазарите има доста решаващо значение, (според типа пазар), и склонността към предприемачество и развитие на нов бизнес, връзките (логистични, транспортни) на дадения регион със съответните региони, където са му пазарите, защото едва ли ще се разчита на местно ниво. А ниските заплати плюс или минус са - по-скоро плюс за бизнеса и работодателите. Те и затова са ниски - защото по-големия бизнес изобщо не разчита на местно потребление, за да има положителен резултат от по-високите доходи, а на износ и обслужване на по-големи региони...Отчасти на това се дължи и демографското "централизиране" на средна класа към по-големи региони. Има нужда от стимулиране на малък и среден бизнес.
  А между другото има малко грешки в таблиците, иначе първата е добре направена - само липсват на картата половината области...

 10. 10 Профил на Тракийчо
  Тракийчо
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Делян":

  5ти по работна заплата е София-област, а не София-град.

  На картата показват само първите десет и последните три области в крайната класация. Тези, които са първи по заплата (София-град), са 12ти и не ги показват.

  "Социалистите много обичат бедните хора"
 11. 11 Профил на Evo K
  Evo K
  Рейтинг: 1515 Весело

  До коментар [#8] от "capitalist":

  казваш че в Габрово няма квалифицирана работна ръка?!

  За едни благата, за други ла*ната
 12. 12 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "capitalist":

  Зависи от гледната точка. Аз пък бих казал, че повече квалифицирани кадри отиват в столицата /респективно остават в столицата след завършване на висшето си образование/, защото в София има повече и по-добре платени работни места, много учебни и здравни заведения, културни институции, там са всички министерства, ведомства, посолства, има развита търговска мрежа, телекомуникации и т.н. и т.н. Затова и инвестициите също се съсредоточават в столицата. Разбира се всичко изброено е добро според нашенските критерии.
  Какво да правят млади хора в малко градче - без забавления, без добра инфраструктура, без поминък ? Това е проблемът, че София изсмуква почти всичко.
  Ако обаче столицата бъде преместена в друг град, само след 10 години София ще се обезлюди и софиянци ще спрат да се оплакват от задръстванията, шума и противните провинциалисти. Но ще изчезнат и много от екстрите

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 13. 13 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Ниските заплати не са ли проблем на гражданите, а не на бизнеса?

 14. 14 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 410 Весело

  Враца на второ място по-работна заплата?!
  И не разбирам защо високата заплата е стимул за компаниите да развиват бизнес в даден район. Логично е да е точно обратното.

 15. 15 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 410 Весело

  Аааа... Еврика !
  Сетих се защо Враца е на второ място - АЕЦ Козлодуй се води към нея.
  А заплатите в енергетиката са .... хубави.

 16. 16 Профил на luckanova
  luckanova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Индикаторите явно не са най-удачните-какво като според тях има добра бизнес-среда в Габрово?Защо правещите бизнес не са хукнали към Габрово?Може би се страхуват от габровския хумор,а може би изследването е непълно и твърде самоцелно-безполезно.

 17. 17 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#11] от "ivaylo_kolev":

  ами като има квалифицирана работна ръка къде са инвестициите ,нищо против габрово ,а напротив доста симпатичен град ,но но това са реалностите ...

 18. 18 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#12] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Аз пък бих казал, че повече квалифицирани кадри отиват в столицата /респективно остават в столицата след завършване на висшето си образование/, защото в София има повече и по-добре платени работни места, много учебни и здравни заведения, културни институции, там са всички министерства, ведомства, посолства, има развита търговска мрежа, телекомуникации и т.н. и т.н.
  ===================================
  малките градчета се въртят в омагьосан кръг ,няма инвестиции и работа,защото няма хора ,а няма хора ,защото няма инвестиции и работа ...

 19. 19 Профил на PUFI
  PUFI
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Уважавам трудът Ви да предоставите тези данни, но икономическата, политическата, моралната и всякаква друга гледан точка налагат България да бъде олицетворена от София. Просто защото преди 20 години всеки областен град е имал производство (под формата на предприятия заводи и др.). Към днешна дата всички фабрики и заводи са приватизирани, в провинцията са останали само новоизлюпени "бизнесмени" с по 1-2 магазина, даващи хляб на не повече от 3-4 човека. Това не е икономика, а търговия на дребно. Най голям клиентопоток има в София и следователно всеки имащ възможност търси начин да инвестира или да концентрира бизнесът си в София. Това е лично мнение, не искам да обидя никого, който иска нека инвестира в Габрово.

 20. 20 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 383 Неутрално

  В самото изследване има показател "Данък върху превозните средства (леки автомобили с мощност 74-110 kW)" и стойностите там са в границите на 1.10 - 1.76 лв на киловат. Това не е ли по-скоро показател за съотношението между стари и слаби и нови, сравнително мощни автомобили? В онлайн калкулаторите за данък върху превозните средства (http://www.epi.bg/calc_danak_auto.php) условията са мощност и възраст, няма нищо за място на регистрация. За автомобил 140 к.с./103 КВ на възраст до 5 години се получава стойност от 1.1 лв за КВ и коефициент за възраст 2.8, което дава краен резултат от 317.24 лв данък, т.е. ефективно 3.08 лв за КВ. За автомобил със същата мощност, но между 5 и 14 години, коефициентът за възраст вече е 1.5, а крайният данък става 169.95, т.е. ефективно 1.65 лв на КВ. Ако пък автомобилът е между 5 и 14 години, но с мощност от 73 КВ, при данък за КВ и 0.54 лв и коефициент за възраст от 1.5, крайният дължим данък е 59.13 лв, т.е. 0.81 лв за КВ ефективно. При това положение по-ниският показател за данък МПС сякаш отразява стар автопарк, а не непременно гъвкава местна администрация?

 21. 21 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Колкото по-ниски данъци, толкова по-зле. Защо ли е така?

 22. 22 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#20] от "kamenvasilev":

  Данъкът за МПС се определя от общината.
  За един и същи автомобил в Добрич например той е почти два пъти по висок от този в Пазарджик.

 23. 23 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "zuckersusser":

  Предполагам защото са били много зле и преди ниските данъци, а тенденцията е трудно де се обърне само заради това поради влиянието на други, по-съществени фактори - тези, за които писа капиталист в коментар #18

 24. 24 Профил на Evo K
  Evo K
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#18] от "capitalist":

  За жалост си прав!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 25. 25 Профил на Evo K
  Evo K
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  и не разбирам защо говорита само за ТЪРГОВИЯ? като търговията и услугите не носят реален растеж на брутния вътрешен продукт?!

  За едни благата, за други ла*ната
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK