БВП отчете първи сериозен ръст след началото кризата - 2.5% (обновена в 13:17)

БВП отчете първи сериозен ръст след началото кризата - 2.5% (обновена в 13:17)

© Георги КожухаровБрутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 2.5% през първото тримесечие, спрямо същия период на 2010 г., показват ексресните данни на националната статистика (НСИ). В сравнение с периода октомври - декември ръстът е 0.4%.


Движението на брутния вътрешен продукт и състоянието на факторите, които му влияят са най-ясният показател, за развитието на икономиката и дали една държава излиза от кризата.


Макар данните да надхвърлиха очакванията на болшинството аналзитори, които бяха потърсени за коментар от "Дневник" (ръст между 1.5% и 2%), реалността е, че двигател на растежа е външната търговия и възстановяването се усеща най-вече от компаниите, които произвеждат за международните пазари.
В същото време вътрешният пазар стагнираше под натиск на свитото потребление и замразените доходи и за това приносът на износа към БВП нараства с 22.2%, докато потреблението и инвестициите са спаднали съответно с 2.1 и 2.7%.


Експертите останаха разочаровани от структурата на брутния вътрешен продукт. Основната причина е именно подтиснатото потребление и ниските инвестиции. Вложенията на фирмите в нови мощности и капитал, които отразяват нагласите за бъдещото производство се свиват с 10.8% на годишна база и 4.7% спрямо последното тримесечие на миналата година.


"Износът е основен двигател за растеж и през първото тримесечие, като вече имаме нулево външно-търговско салдо. В номинално изражение износът и вносът растат бързо, но засега свиването на потреблението и на инвестициите задържат покупките от чужбина на ниски нива", коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в Елана. Според него единствен начин да се запази баланса във външната търговия е вътрешният пазар да остане слаб, за което основна вина има стагнацията на реалните доходи и ниското кредитиране.


"БВП изненада в негативна посока и експресните данни потвърдиха нестабилната ситуация по отношение на вътрешното търсене, за което липсват фактори вещаещи повишение. Въпреки ниската база през 2010 г. инвестициите не успяха да задържат растежа си от предходното тримесечие и тези в основен капитал спадат. Индивидуалното потребление също отбеляза спадове на тримесечна и годишна база, като в посока негативно влияние е оказала и правителствената политика. Недостатъчната ликвидност на правителството през първото тримесечие вероятно го е накарала да отложи някои разходи и това севижда в данните", посочи Петър Чобанов макроикономистът от "Институт за нов икономически напредък".


Той обаче допусна ревизираните данни през юни да покажат малко по-висок растеж от тези 2.5%, движени от положителна корекция при инвестициите и потреблението, но като цяло ще се запази тенденцията те да са слаби.


Икономиката е създала брутен продукт за 15.49 млрд. лв. за периода януари-март и най-голям дял в него заема крайното потребление - 78.5% или 12.16 млрд. лв. в стойностно изражение.

Коментари (221)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2725 Любопитно

  "Най-голям дял в БВП - 78.5%, заема крайното потребление..." - ГОЛЯМ успех, голям ПРОДУКТ - от ПОТРЕБЛЕНИЕ!!!

  Коментиране на анализираното, вече...
 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А първото тримесичие винаги е най-слабото!

  Прогнозата на Дянков за ръст от 3.6% ще вземе да се окаже достоверна. Похвално похвално.

 3. 3 Профил на Запознат с материята
  Запознат с материята
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво на Симеон Дянков ! Да живее ГЕРБ ! Долу Комунистите ! Сега ще изкарат пак бялото черно и ще оплуюят темата, но ГЕРБ ще има още един мандат, ще им вземе ВСС, защото са със 7 годишен мандат и ще започнат истински присъди срещу червената измет !

  Поклон пред Дянков и ГЕРБ !

 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Осигурените са намалели с 260 хил. за последните две години

  Това са официалните данни на НАП и НСИ! Схващате ли какво значи това при липсата на тия хора в бюрата по труда? Че масово са минали в сивия сектор за да не плащат осигуровки и казват на нас пенсии не ни трябват!

  Освен това от тези малко над 2 000 0000 на трудови договори колко са на реалните заплати и колко на фиктивни и остатъка получават под масата?

  Обаче като станем пенсионери почваме да се чудим защо имаме ниски пенсии и изведнъж никой не ще да се откаже от пенсията си!

  А като добавим напастта която се задава от неграмотни цигани и става страшно!

  Изхода е един и САЩ и Япония отдаван са го намерили всеки събира осигуровки за себе си и после от собствените си осигуровки му се изчислява пенсията. Иначе няма да стане ние сме балканци с балкански манталитет и винаги ще искаме да излъжем откраднем минем метър с мисълта че цакаме държавата докато всъщност работодателя цака нас щото той си прави паричките а като дойде време за пенсиониране ние вземаме по 100 лева!

  Спешна реформа на пенсионната система и всеки сам за себе си!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А като се вземе пред вид инфлацията за периода колко ще стане растежа или знакът от + ще стане -?

 7. 7 Профил на Запознат с материята
  Запознат с материята
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Казах ви, че червената измет ще изцапа темата. Ако те бяха на власт - щяхме да сме на -2.5% и 10% дефицит ! Браво на Дянков и ГЕРБ !

 8. 8 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  Това са сезонно изгладени данни.

 9. 9 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 870 Неутрално

  http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/13/15/

  Изводът е, че се възстановяваме по-бавно от останалите страни. Нарастването на износа ни е индикатор, че там икономическата активност расте с по-бързи темпове.

 10. 10 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лъчезар Александров": А дали не може да се направи изводът, че ръстът ни се дължи преди всичко на възстановяването на външните пазари, отколкото на мъдрата политика на Дянков и ГЕРБ?

 11. 11 Профил на Георги Кънчев
  Георги Кънчев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Според пресрелийза на НСИ, отново има някаква огромна ревизия… Може би ръстът през 2010-а е бил всъщност спад? Но ревизията, ако е вярна, променя цялата картина

 12. 12 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "angel_to":

  Това е реален ръст, не номинален. Номиналният включва инфлацията и следователно е около 7%.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:07 на 13/05/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ако продължава така със сигурност разстежът на икономиката ни ще е НАД 4% което ще мине дори прогнозите на Дянков!

 15. 15 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#10] от "angel_to":

  Да, така мисля и аз. Инвестициите и потреблението продължават да спадат. В статията е допусната грешка:
  "Потреблението и инвестициите са нараснали съответно с 2.1 и 2.7%."

  Обратното е спадат с посочените стойности.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  До коментар [#10] от "angel_to":

  Емчи точно това е.
  78.5% крайно потребление при скока на износа спрямо около 82% за миналата година за това говори.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  И що тези хора, при това хубаво управление са минали в сивата икономика?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА
  emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА
  Рейтинг: 1222 Весело

  Кучетата си лаят - керванът си върви.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ. И АЗ МОГА ДА БЪДА ТАМ КОЛКОТО И ТЕ
 19. 19 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 700 Гневно

  До коментар [#1] от "АБЪВ":

  Сигурен съм, че би се зарадвал ако цифрите бяха лоши, независимо, че става дума за нашата страна, а не за някоя друга...да ви се чуди човек на акъла ( или пък ви плащат за да дрскате из интерет както призова другаря Кутев ) как сте готови на всичко само и само да се провали ГЕРБ...

 20. 20 Профил на КГ
  КГ
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Да, вътрешното търсене продължава да пада - и потребление, и инвестиции. Растежът се дължи единствено на износа, върху който, слава богу, някои хора на висши управленски позиции нямат влияние. Да се надяваме, че Европа ще продължи да расте, иначе жална ни майка, тогава потреблението и инвестициите не знам къде ще отидат...

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgrail.eu":
  Имаш ли представа какъв точно е приносът на Дянков за този ръст на БВП? Освен, че е направил правилна прогноза?
  А дали му е правилна прогнозата или е била поредната изпълнена с оптимизъм? След като 10 пъти предрече ръст на БВП накрая взе че позна
  Ми аз познавам повече от него.
  Виж, всички имаме нужда от добри новини. Всички имаме надежда, че страната ни ще се оправи поне до нивата от 2008 г. Но да се използва всяка отимистична цифричка за политическа пропаганда е тъпо. На всичко отгоре го правят неумело, несръчно.

 22. 22 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 605 Весело

  Герберите наскачаха от укритията да бранят герберщината. Ама ние не сме толкоз прости че да не анализираме данните.
  Без износа ръстът щеше да е нула 0 ! Там където Дянков няма правомощия. Ръстът на тримесечна база е едва о, 4 %. Та тия 2,5 % ръст на годишна база идават след два сериозни спада с по над 4 % през 2010 и 2009, кактъо се вижда от графиката на НСИ. Тоест образно казано при пускане от осмия етаж, топчето е отскочило едва до втория или третия.

  Заправка БВП на Германия е нараснал с 4, 9 % на годишна база през първото тримесечие.

 23. 23 Профил на КГ
  КГ
  Рейтинг: 222 Весело

  VellEll, много крехък тоя ГЕРБ бе, едни драсканици по форумите да го провалят... Виждам, че единствената ви защита в момента е да лепите етикети на хората (от което никой от нас няма да стане комунист, ама карай), които ви критикуват, но това не знам доколко помага. Иначе друга помощ трябва, клинична

 24. 24 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Второто и особено третото тримесичие при тоя невиждан бум който се очаква в туризма от сега ви казвам че ръста ще е 6-7% в сравнение с третото тримесичие на миналата година. Което беше първато на плюс след кризата. Или на баланс по-точно и четвъртото беше вече на по-сериозен плюс!

  Важната новина е че трето поред тримесичие сме на плюс и то сериозен! От тук нататъ само нагоре вие само гледайте!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 388 Весело

  Всички сте много прави. Икономиката расте, значи сме много зле и нещата ще стават още по-зле.

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  Оптимистично е само заглавието. Данните са отвратителни. Няма една позиция изключвайки износъот без минуси в експресните данни.
  Крайно потребление: -2.1
  Индивидуално: - 0.2
  Колективно: - 7.9
  Бруто капиталообразуване: -2.7
  В основен капитал: -10.8

  Къв ГЕРБ, бе? Какъв Дянков бе?

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Фирмата в която работя наистина бележи ръст и то над тези проценти. Наистина обаче се дължи на продажби навън. Вътре е зле.

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  До коментар [#26] от "ueberaschung":

  Как ще расте бе?
  Расте само износът в ценово изражение.
  Същото НСИ от преди седмица даде данните за физическите обеми на производството. Които го докарват до новата от .... 2006 година!

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#25] от "be_google":

  Глупости. Георги Ангелов предупреди приятелчетата си да не квичат много още преди седмица.
  http://ikonomika.org/?p=5505

  Сега пак ги предупреждава, да не висят по клоните с крясъци: http://ikonomika.org/?p=5523

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нормално развитие за коментарите под статията в работно време. След това нещата ще се наместят, както си им е редът.

 32. 32 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#24] от "merkel":

  Точно така трябва да се гледа позитивно на нещата.

 33. 33 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#26] от "ueberaschung":

  Така е прав си. УЖАСНО Е ИКОНОМИКАТА ДА РАСТЕ В НАЙ-СЛАБОТО ТРИМЕСИЧИЕ НА ГОДИНАТА! И то с 2.5%! Представете си какво ще става нататък ще расте с по 5-6% и т.н. Абе ужас ви казвам!

 34. 34 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Кризата свърши.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Ще се опитам да дам един съвет на шебеците от ГЕРБ. Спреде с подскоците по клоните и крясъците.
  Тук са се е опитали да ви покажат настроенията сред хората:
  http://argumenti-bg.com/4589/nomerat-s-kraya-na-krizata-hich-ne-minava/

  Стойте по-тихо, че наистина ще грабнат сопите. Поне не ги дразнете.

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#33] от "merkel":

  Расте икономиката? Туристически бум? Пич, тва някаква трева ли е? Или нещо значително по-тежко?

  Я прочети внимателно мнението на графа. Прочети и внимателно статията, не само заглавието. Това като изтрезнееш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Запознат с материята
  Запознат с материята
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тия от БСП са луди - да си дават парите на лапета да ги защитават по форумите. И то крадени пари по време на тяхното управление.

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#33] от "merkel":

  Бареков, това горното се отнася и за теб. Пъхай дудука някъде и се потапай, щото вече не разсмивате, а трупате гняв. Неистов.

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Добре де комунягите и Костовистите на ръст не се радват ако имаше спад поне щеше ли да се радват че да не се притеснявам за психическто им състояние????

 40. 40 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 642 Весело

  само заради краставиците ще да е...

 41. 41 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#33] от "merkel":

  Леле колко си прост. Та нали най-слабото тримесечие е сравнено със същото най-слабо тримесечие, но година по-рано. Сядай - получаваш двойка по политикономика,

 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ебе Меркел, ти верно ли си Бареков, вземи по"разст"ни малко и учи БЕЛ!

 43. 43 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  комунягите и костовистите станаха много загрижени за Б-я а и ГЕРБ да не повярва човек.....те са свестни хора.

  Я направо да си направят една обща коалициа наречена СИК-ВИС! И без това половината милионери ги създаде Луканов а другата половина Костов!

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#39] от "merkel":

  На ръст се радват всички. Проблема е, че не съществува.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":

  Настроението на българите винаги е крайно песимистично и то не е благодарение на ГЕРБ, а на 40 години мизерия и недоимък. И понеже си го изкарават, на който им е пред очите, угодия няма, няма и да има.

  Да си мислите, че ГЕРБ са единствените виновни за песимистичното настроение на Българите е наивно.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#43] от "merkel":

  А, за СИК ше трябва бат Боко да дойде, той е шефчето там

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#42] от "ban":

  Не съм Бареков бе....колко пъти да ви обяснявам аз съм Джей Лено пиша ви от слънчева Калифорния, ЛА оууу йеаааааа

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#45] от "abadobata":

  Прав си, но графиките ясно показват, че настроението на същите тези българи, минали през 40 години мизерия е било по-оптимистично преди нахлуването на Герб. Тая аномалия как я обясняваш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Който и да си пиши грамотно!

 50. 50 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони!":

  По-скоро Славчо Христов ще почне да внася от това евтиното олио дето го промоцира Ванката Костов! Нищо че той подари нефтохима на Лукойл.

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#42] от "ban":

  Е че то отдавна е ясно, че това е Бареков. За справка - отваряш блога на дудука и виждаш там, че единствения писател е меркелчо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Георги Кънчев
  Георги Кънчев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Да, данните на Евростат потвърждават - отново имаме ревизия назад за тримесечията и това променя данните за цялата 2010-а

 53. 53 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Трагични резултати. Ако в останалите страни имаше достигане на дъното и оттласкване от него, България лази по дъното. Неясната икономическа и финансова политика на правителството вече започва все по осезаемо да пречи на възстановяването. Ако махнем ефекта на износа, ще имаме реално спад, а този ефект ще започне вече да се изчерпва от май месец. Тогава започна високият ръст поради ниската база, а сега ще бъде около 0-та, поради високата база от 2010 г. Потреблението е отново на отрицателна територия и дърпа обема на БВП надолу, а индикациите са за бавно и мъчително възстановяване.
  Ще растем бавно, несигурно и ще бъдем непривлекателни за инвестиции - това са ми очакванията за бъдещите поне 2 години.

  http://economistbg.blogspot.com/
 54. 54 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Песимизмът за съжаление верно има общо с потреблението но ако някой чака потреблението да почне да се повишава ако българина стане оптимист то никога потреблението няма да се повиши....хихихи. Сериозно потребленето ще тръгне с растежа и заплатите средната заплата нече наблежава 700 лева а реално е над 800-900 ако включм и сивия сектор имам в предвид.

  А българина вечно ще си остане песимист за съжаление. Такъв народ сме не сме американци!

 55. 55 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Не може да се отрече, че са големи тарикати цяла седмица говорят за сивата икономика, едва ли не цяла България работи, ама на в сивата икономика, демек затова няма пари за пенсии, интересно дали вместо увеличение няма да измислят намаление на пенсиите!

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#50] от "merkel":

  Бареков, напълни едно изречение с безмисилици, с което ни доказа, както го правиш в ефир, че мисълта ти прескача като от надраскана грамофонна плоча. И както обикновенно, без връзка с темата.
  А темата показва, че ръст няма, напротив

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Да, да за писане във форума може и да дават някоя сточка под масата щом вече до 1000 си ги докарал!

 58. 58 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#53] от "Hristo Hristov":

  И все пак миналата година при прогнозиран дефицит от 3.8% се оказа че е доста под очакваното а именно 3.2%!

  Тая година при прогнозиран 2.5% колко ще е???

 59. 59 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Графе, фани нарисувай в ексела едни графики на БВП, износ, потребление, производство и с ръка на сърцето кажи че не виждаш положителната тенденция. Дори вътрешното потребление от намаляващ спад мина на ръст, но това още не се вижда в тримесечните данни, защото в началото на годината още вървеше надолу.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 60. 60 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#55] от "ban":

  Защото същите тези дето сега не плащат пенсионни вноски и са в сивата икономика след 20 години ще искат пениси и ще питат защо пенсиите им са ниски.......за това иде реч!

 61. 61 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 870 Неутрално

  http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/13/15/

  Публикувах мненията си в блога ми и там Георги Кънчев (не знам как фигурира тук) коментира нещо много интересно, което е забелязал.

  ВЕРОЯТНО ОТЧЕТЕНИЯТ ПРИ ЕКСПРЕСНИТЕ ДАННИ РЪСТ ОТ 0,3% Е РЕВИЗИРАН С ПО-НИСКА СТОЙНОСТ!!!

  ЕТО ОБОСНОВКАТА НА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ:
  НСИ са ревизирали данните за тримесечията на миналата година. В публикацията http://www.nsi.bg/EPDOCS/FlashEstGDP2010q4.pdf на последната страница фигурират следните данни:

  Т1: -0,8%, Т2: -0,3%, Т3: +0,5%, Т4: +2,1%

  В новата публикация http://www.nsi.bg/EPDOCS/FlashEstGDP2011q1.pdf отпада Т1, а за останалите тримесечия фигурират следните данни:

  Т2: -1%, Т3: -1,2%, Т4: +2,9%

  За съжаление тези данни не съвпадат с изнесените от НСИ в динамичните редове.

  Ако направим допускане, че за Т1 данните не са се променили и са -0,8% и вземем останалите стойности от последната публикация излиза, за за 2010 г. спрямо 2009 г. ръстът е под 0,1%. (В зависимост от теглата, които взимам получавам резултати между 0,04% и 0,09%)

  ТАКА ИЗЛИЗА, ЧЕ НСИ НЕ СА ИЗЛЕЗЛИ С ПУБЛИКАЦИЯ ЗА РЕВИЗИРАНИТЕ ДАННИ И ПРОМЯНА НА РАСТЕЖА ОТ 0,3% на 0,1% (може дори да е 0%!)

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#24] от "merkel":

  А бе ако и тая година Турция се скара с Израел, а Гърция продължи със стачките, ако падне някое пожарче, заметресениице, та и малариен комар ще повярвам, че Боко си говори с Бог

 63. 63 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "merkel":

  Пропускаш драги, че тия близо 700 лв средна заплата е БРУТО ! Като ти удържат осигуровките и 10 % данък общ доход и 550 лв. няма да ти останат. Ако искаш мога с малко математика и данни на НСИ да ти докажа, че нетните доходи от заплата в съпоставими цени са намалели в сравнение със същия период на 2010. Незначително, но все пак намалели. Искаш ли, или сам можеш.
  Та казвате излизаме от кризата, м-да ама през Април потребителските очаквания падат отново. А пък да разчитате на износа при високата база от Юни, Юли, Август от 2010 вече не върви

 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#60] от "merkel": Ключовата дума тук е "ще искат" А защо ще искат? В нормалните държави, който не се осигурява за пенсия НЕ ПОЛУЧАВА понсия. Най-много да получи социални помощи, но за тях никой не реве, че са ниски.
  Така, че вместо да се напъват да събират пари от сульо и пульо, да променят пенсионната система. Ама не им стиска.

 65. 65 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#54] от "merkel":

  Меркел тъп, средната заплата не влияе на доходите на хората. Поне докато безработицата расте.
  Ето ти две графики.
  Средна заплата: http://argumenti-bg.com/imgs/economics/table2.jpg
  Доходи на домакинствата: http://argumenti-bg.com/imgs/economics/table4.jpg

  Докато разбпределяш от една копаня с обем 10 литра триците на маймуните, а маймуните намаляват, количеството трици ще "расте".
  Предупредих те нещо. Не вий по форумите. Освен присмех започваш да предизивикваш и други емоции. А те са вредни за Квадратния. Нервирате стадото и зорлем ще го закарате наесен пред урните..

  Ecrasez l’infâme
 66. 66 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#65] от "Graf":

  От къде са тези данни в графиките и няма ли ги в официални източници?

  http://economistbg.blogspot.com/
 67. 67 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сгугню":

  А дойдохме си на думата за данъците значи?!?!

  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 5 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

 68. 68 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Весело

  Да де, демек безработица няма, а всички са се скрили в сивия сектор, и си вярвате, ама като ви дойдат тия тарикати след има-няма 40 години за пенсии!

 69. 69 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Весело

  Меркел, дай сега информация и за данъчната свобода в Сомалия и Горна Волта!

 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#59] от "mrvip":

  Положителна тенденция има. Но пък въобще не е за крясъци и кудкудякане.
  Погледни сезонно изгладените данни. Погледни как се движи икономиката ни през 2001 2002 година. По време на една друга криза. На надутия Дот ком балон.
  Растежът е по 4.5% на тримесечие.
  Абе, спомняш ли си такива крясъци от Костов, от Муравей Радев? А тях ги ошамаросаха таман две кризи за периода. Грешка. Три. Руската, Азиатската и дот ком срива. Сложи като гарнитура и Косово.
  Ето затова се ядосвам. Щото тия ще кудкудякат до безкрай, ако някой не ги свали от клона.

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#67] от "merkel":

  Това драги с ниските преки данъци ще е до време. Пенсиите не могат дълго да остават на такива ниски нива, а пък и пенионерите се увеличават. Плюс това вие залуги за това нямате. Плоските данъци са дело на тройната, вие откатко сте на власт вдигнахте осигуровките, акцизите и почти навсякъде местните данъци

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#66] от "Hristo Hristov":

  Проверил съм го, щото съм си тома неверни. Всичките данни са взети от НСИ. И са верни.

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#72] от "Graf":

  Граф, погледни какво съм написал в 61 коментар. Провери дали имам грешка някъде. Излиза, че миналата година ръстът може да се окаже 0%.

 74. 74 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Межувпрочем аз очаквах ръст от поне 3,5 % и ми се струваше че това е умерено-песимистична прогноза (моя лична) след сериозните потъвания през q1 на 2009 и 2010

 75. 75 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Щом чувстват подобрение на икономиката членовете на ГЕРБ, така да е..Много пъти съм ги виждал такива превъзбудени хорица, облечени в странни /цветово/ дрехи, с изцъклен поглед и щръкнала коса, да обикалят по улиците и да убеждават минувачите , че всъщност са добре финансово въпреки въдът им.
  Щом обявеното от НСИ и ГЕРБ пред медиите е достатъчно да им плати сметките, и да ги нахрани това е супер.Навремето и бай Тошо ни убуждаваше , че живеем по-добре от американците, че мерцедеса е по-лоша кола от москвича /по мемоарите на Г.Марков/ и пр.Нищо ново не ни предлага партията днес.Стари номера.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 76. 76 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е! ГЕРБ се справя с кризата успешно.

 77. 77 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Нямаше ръст 2 години лошо! Има ръст - пак лошо. Да им се чуди човек на някои българи.

 78. 78 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#48] от "Тони!":

  Обяснявам си го с все още едвам щъкащите оптимисти, които са се надявали на нещо МНОГО МНОГО по-добро, но са получили нещо по-малко.

  Разминаванията на очаквания и реалност е най-големоя проблем на българите, затова и са толквоа нещастни.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 79. 79 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#77] от "merkel":

  Няма лошо че има ръст. Само че е скромен, и въпреки Герб. Само не разбирам защо трябва тръбите все едно растежа ни е като китайския

 80. 80 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ей, мама му, аман от такива - и на бялото черно ще кажат. Ама било малко, ама било от износ. Ами вие откъде очаквате да дойде растежа, бе господа плювачи? Нали отнякъде трябва да дойдат пари, които след това да влязат в потреблението и това е най-нормалното нещо. Ама един вика, ако извадим приноса на износа какво ще остане... А да те питам, ако махнеш приноса от износа на Китай колко процента ще им останат от растежа? Ако махнеш приноса на строителството за годините от 2004 до 2008 какво ще остане? Да му писне на човек от тъпи и политизирани коментари... Може ли да не се радваш на положителна новина за собствената си страна? Вярно 2.5% не са магическо число, което ще промени коренно живота на хората, да, най-вероятно дори няма да се усети, но в крайна сметка е осезаем растеж на фона на спада от последните две години, което колкото и да се кривите си осначава излизане от кризата.

 81. 81 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#1] от "АБЪВ":

  Имаш ли идея какво точно влиза в потреблението? видимо не. Ма си дрънкай.


  До коментар [#3] от "bgrail.eu":

  Коя е заслугата на Дебила? Че вътрешното потребление продължава да спада? голям успех. Защото за ръста на износа заслугата му е точно 0.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 82. 82 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#79] от "Сгугню":

  Че кой тръби бе??? Костовския сайт дневник? Те другите медии дори не го съобщават това??? Ами кажи на Костов да я свали тая новина и проблема е решен! Айде стига вече че наиситна стана жалко и смешно дори за нас - българите. Това вече не е песимизъм имам предвид в сайта на дневник ами няквава форма на садо-мазо...сори.

 83. 83 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#77] от "merkel":

  Ръстът за цялото управление на бай Бойко и шайката му (ако има такъв) ще е колкото за половин година при Станишев.

 84. 84 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А иначе честно да ти кажа само заради плювачите в тоя сайт ми се искаше въобще да няма ръст или поне дневник като има ръст да не го прави новина в сайта.

  Така че моля дневник ДА СВАЛИ НОВИНАТА за да няма обвинения към който и да е че тръби че се хвали и т.н.

  Още веднъж моля ДНЕВНИК ДА СЕ САМОЦЕНЗУРИРА И ДА СВАЛИ НОВИНАТА за да бъдат всички доволни!

 85. 85 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#77] от "merkel":

  Я отиди ти или твоите ментори да обяснявате на стотици хилядите останали без работа, без доходи, но за сметка на това с кредити, на бизнесмените, които фалираха и продължават да фалират всеки ден, на пенсионерите,които не са получавали добавки и увеличение от 3 години насам, изобщо на 85 процента от хората в тая страна, че нещата се подобряват ,после изчакайте поне 10 минути отговора им , който ще включва пожелания за всичките ви роднини до 9-то коляно.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 86. 86 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Данните са очаквани, дори малко по-лоши от очакваното. Годишният ръст се забавя в сравнение с предишното тримесечие, рано е още да се говори за изпълнение на правителствената прогноза, но днешните данни по-скоро я поставят под съмнение. Но все пак предстои туристически сезон, а през второто тримесечие всъщност тече подготовката за него, което и може да покаже дали ще се изпълни прогнозата. С една изречение нито съм приятно изненадан, нито съм обнадежден. Още повече, че вътрешното търсене продължава да се влошава и на годишна и тримесечна база.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#73] от "Лъчезар Александров":

  Ръст от 0,4% със сезонното изглаждане е това за което говорите. Понеже нямам сили да споря с НСИ взимам данните за достоверни.
  Предвид всички данни от началото на кризата в България - Q4 на 2008 г. врътките на НСИ имат малък ефект. Изкривяват картинката с 1%. Ако 1% е болката на българската икономика, то пропагандните усилия на цялата властваща клика наистина предизвикват отблъскващо впечатление.

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на Георги Кънчев
  Георги Кънчев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#61] от "Лъчезар Александров":

  Точно това имах предвид, благодаря за изчисленията! Явно е, че отново имаме голяма ревизия (напоследък с всяко изнасяне на данни се ревизират предишните)

 89. 89 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Хахаааа - видяхте ли че ББ и СД работят

 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#82] от "merkel":

  "Че кой тръби бе???"

  Ти бе.
  "А първото тримесичие винаги е най-слабото!
  Прогнозата на Дянков за ръст от 3.6% ще вземе да се окаже достоверна. Похвално похвално."

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на mclovin
  mclovin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз понеже не разбирам от икономика и икономически статистики, не коментирам, защо 90% от вас бълват пълни глупости, обаче не знам. Като не знаеш, си траеш.

  НО БЪЛГАРИНА ВСИЧКО ЗНАЕ!

  [ Място за вашата реклама ]
 92. 92 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Весело

  Да обобщим, значи имаме огромна сива икономика, хората масово получават хилядарка, но не се осигуряват, или се осигуряват на 240лв., безработни почти няма, и да има те скоро ще умрат от глад. Лошото е, че като няма осигуровки, няма и пари за пенсии и здравеопазване, тук бабата от НОИ, го отнася. Имаме огромен износ, затова държавата връща много ДДС, възпреки милиардите приходи от митниците, парите пак не стигат за образование и наука!

 93. 93 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#86] от "Neyk":

  Едно обективон и безпристрастно мнение.

  До коментар [#90] от "Graf":

  Е аз нали съм Бареков Лено и Летермън едновременно!

 94. 94 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Какво искате от нашата "икономика". Години наред се строяха некачествени тройно надценени имоти, всеки беше с по два-три кредита, банките-майки наливаха пари у нас и това се отчиташе като чуждестранни инвестици... и това го наричахме икономика... построихме си сламена къщичка, духна вятър и останахме на студено. Ще трябват години за да се изгради истинска икономика, и то само ако има желание за това.

 95. 95 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Откраднатите пари на Здравната Каса се считат за увеличен Брутен Вътрешен Продукт.
  Няма да споря с никого във форума! Който смята, че д'Янки ще му каже истината... ами да си плати членския внос за Брег.

 96. 96 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#94] от "anonimen":

  Второ обективно и безпристрастно менние.

  пс Лошото е че не виждам как ще се изгради икономика. Единстевното което се получава е че имотния балон се измести от МОЛ-овете.

 97. 97 Профил на plamen1989
  plamen1989
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "АБЪВ":

  А ти колко си тъп

 98. 98 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ха интересно ние сме точно в златната среда...

  Икономическият растеж в ЕС достигна 2.5% през първото тримесечие
  http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/2011/05/13/1088913_ikonomicheskiiat_rastej_v_es_dostigna_25_prez_purvoto/

 99. 99 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ето меркел, хвана се на врътката, значи тези дето ги пишете в сивата икономика, просто са безработни, и ти самия казваш "не виждам как ще се изгради икономика"!?

 100. 100 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Износът не носи нищо и няма как той да е двигател на икономиката. Износът е увеличен, защото в началото на 2009 г. нефта беше 40-45 долара, сега е 100-115. Скочи цената и на медта, която е другото основно перо. Т.е. ръстът идва от неща, от които в България не остава нищо, само осигуровките от заплатите в Нефтохима и МОК, но не пари от увеличението. Строят се магистрали, т.е. готови пари се потурчват, но магистралата не плаща данъци, данъци всяка година плащат имотите. В момента структурата на БВП не носи пари в бюджета, отчита се ръст, а всъщност парите в бюджета намаляват и в момента са на нивата от 2005-2006 г., т.е. за две години ГЕРБ върна страната 6 години назад.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах