Брюксел: Заплашени са най-малко 180 млн. евро за селските райони

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мръсна, некадърна, корумпирана, чиновническа сган. Не само на българската, но и европейската измет дето троши десетки милиарди и е оплела всичко в такива чиновнически безумия, че ум да ти зайде. Така е направено всичко, че парите да ходят само при тези с пари и връзки. Да .......

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ефектът герб: калинки + цветанщини = пълен блокаж.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Костов е виновен, знам си отсега.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 627 Гневно

  Ето по този начин "българският елит" унищожава държавата от 20 години насам !

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 5. 5 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тъпите гербери пред поредния си провал.

 6. 6 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Найденов, Найденов, какво трябва да се случи, за да разбереш, че си Министър на едно от най-важните пера в икономиката на Република България, а ти 5 пари не даваш и не осъзнаваш това. Ще продължавам да го твърдя това докато те махнат и сложат някой наистина кадърен на твоя пост!!

 7. 7 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В министерствата, където работи ДПС, България нищо добро не е видяла. Де да можеше да се осъди чиновник за пропуснати ползи...

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 8. 8 Профил на thereisnospoon
  thereisnospoon
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бате Бойко, не го позволявай!! Иначе секира!

 9. 9 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  като си помисля, че познавам поне пет човека, които искат да правят проекти за реални неща в селски райони и да ми кажете, че няма кой да им даде пари, които ги има? idiots!!!

  low riders team
 10. 10 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Мутиралият щам на Е.коли гази УО на ПРСР и ДФ"Земеделие". Леталните изходи и голямото сътресение е за българското селско стопанство, за кандидатсвалите и кандидатстващите и в краен резултат за всички нас. Равносметката е по-печална от ОП "ОС" и ОП "Конкурентноспособност...".За комуникационни кампании, за обучения, за информационнидни и месеци и бонуси са похарчени повече средства отколкото за целите на програмата. Впрочем това изместване на приоритетите и насочването на усилията на администрацията към задоволяване на собствените потребности, заедно със страха от това да не се сгреши пред "Слънцето - виден картофопроизводител" и неговите приближени ще доведат до това предвидените за България през този програмен период средства да се върнат обратно в ЕК, а средствата, които ще ни бъдат отпуснати за следващия да се равняват на оползотворените през този период.

  apoloniy
 11. 11 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Весело

  според мен трябва да се вземат някои антикризисни мерки: 1-во миро да хване самолета за варна и да открие сергия за картофи и ряпа; 2-ро с обарния полет найденов трябва да кацне с парашут на женския пазар и заедно с данс да арестува един или двама, които продават моркови с надвишен грамаж; 3-то за всички мерки трябва да се благодари на рапона )

  Времето е наркотик, много от него убива.
 12. 12 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Пак добре че има и две евра усвоени! Ето класна обява на всички заинтересовани В заплащаето е ключа!
  http://www.jobs.bg/f1170867

 13. 13 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#1] от "VIVA_BG":
  ++++++++++++++++
  Няма какво да добавя !!!4иновни4еска сган......................българска и европейска

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 14. 14 Профил на kratuncho
  kratuncho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Какво се чудиме, докато политиците не оставят администрацията да работи спокойно и заплатите по министерствата са 500-700 лв - така ще е ...

 15. 15 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 620 Весело

  разбира се че ще загуби
  след като започнаха да бдят толкова около тези проекти хората не знаят още как могат да заобиколят закона
  пък и почнаха да "бият по пръстите ако буташ в меда"
  и без селско стопанство ще минем - казват нашите да работят хамалите ние пак ще му намерим цаката

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#12] от "aha":

  Чудесен пример от истинския живот! Така, както Щрабак на летището бяха пуснали обяви на немски за инженери...с немски...с английски... с 10 години опит...с опит в чужбина... минимум 3 препоръки... заплащане: 250 лева .

  Колкото до статията, земеделието е първата лимонка. Втората ще бъдат разните програми за иновации, технологични клъстери и пр. под шапката на "Конкурентоспособност", където от 200 милиона лева дотук са изплатени 2 милиона, а последните одобрени проекти са с дата 2008

  Инициативен комитет "За монумент на бай Ганю на мястото на МОЧА "
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#14] от "kratuncho":

  Не трябва да оставят администрацията да работи спокойно, а да изхвърлят на улицата две трети от нея. На останалите да им вдигнат заплатите и да им сложат бонусни и таргет системи за оценяване.
  Такава свинщина няма и в римската администрация!!!
  От едната страна стои човек, с проект, готов да ползва парите по предназначение, от другата стои ЕС, който иска да ги даде на този човек, и по средата стои един олигофрен, който си бърка в носа целодневно и го мързи да се мръдне и спира цялата работа.
  Това не е критика към Герб - тази ситуация е от повече от 30 години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18
  Свинчуга
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на mnogolubopiten
  mnogolubopiten
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съгласен съм с авторката. За съжаление загубата в края на 2011 г. ще по-скоро около 600 млн. лв. Дано все пак да не съм прав. Въпреки, че по тази тема се дискутира от края на 2009 г., явно за управляващите е маловажно, че накрая България ще се окаже нетен вносител в Европейските фондове, въпреки че е най-бедната страна в ЕС.

  Бих препоръчал на авторката да се поинтересува за отговора на следните въпроси:

  1. Как ще се аргументира искането на България, като страна членка „финансирането на Втори стълб по ОСП трябва да се запази на досегашните нива за страната”?

  Пояснения към въпроса - ако се запази тенденцията да се декомитват средства по индикативните бюджети на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) общата усвояемост за планов период 2007 – 2013 г. ще бъде вероятно под 50% за планов период 2007 – 2013 г. Загубата на средства в края на 2011 г. само от индикативен бюджет 2009 г. се очаква да бъде в размер от 300 до 600 млн. лв. Как на тази база, ДФЗ и МЗХ ще защитят пред ЕК същото ниво на финансиране на ПРСР за следващия програмен период?
  2. Каква е причината по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” към средата на март 2011 г. да има 13 проекта от прием 2008-2009 г., които все още не са обработени? Това прави забава от почти две години. Как новото ръководство на ДФЗ-РА ще гарантира, че това няма да се случи с проектите от прием 2010 г.? Така или иначе към началото на април 2011 г. срока за обработка на проектите по повечето прозорци от прием 2010 г. вече е изтекъл.

  Пояснения към въпроса - Да се има предвид, че към края на 2010 г. не бяха обработени над 50 проекта по мярка 123 от прием 2008-2009. На практика голяма част от проектите по мярка 123 от прием 2008 – 2009 г. се обработиха след втората половина на 2010 г. Основно тези проекти бяха подавани до средата на 2009 г. Истина е, че предишното ръководство на ДФЗ-РА по време на тройната коалиция забави обработката на част от проектите с около година по обективни причини. Защо сегашното ръководство забави допълнително обработката на голяма част от проектите с повече от една година?
  3. Какви стъпки ще предприемат ДФЗ и МЗХ, за да се увеличи интереса и усвояемостта по мярка 214 „Агроекологични плащания”?

  Пояснения към въпроса - към средата на март 2011 г. по мярка 214 са усвоени под 2%. В същото време общия бюджет по мярката е в размер на над 300 млн. евро. Ако не се вземат незабавни мерки, загубата на средства по тази мярка ще е огромна.
  4. Каква е причината по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” към средата на март 2011 г. да има одобрени 3 проекта от прием 2010 г., при положение, че 13 проекта от предишния прием (2008-2009 г.) още не са обработени? На кои кандидати са тези проекти? Аналогичен е случаят и с 12 проекта от прием 2009 по мярка 121, които към средата на март все още не са обработени, а в същото време има 233 одобрени проекти по мярка 121 от прием 2010 г.?

  Пояснения към въпроса – Обработката на проекти от следващ прозорец по дадена мярка, преди обработката на всички проекти от предходен прозорец не е позволено, съгласно акредитираната контролна среда на ДФЗ-РА и утвърдените процедурни правилници. Така се нарушава принципа на справедливост спрямо кандидатите, чиито проекти трябва да се обработват по реда на подаването им в ДФЗ-РА, както и се подлага на риск финансовото управление на програмата.
  5. Като се има предвид, че към средата на март 2011 г. по мерки 321 „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони”и 322 „Обновяване и развитие на селата” са направени само авансови плащания в размер на 50% от одобрената субсидия, то процента на усвояване по мерки 321 (32%) и 322 (30%) е условен към средата на март 2011 г. Какви са очакванията този процент да се запази? Има ли коректна информация колко от общините със сключени договори с ДФЗ-РА към март 2011 г. са провели процедурите си за избор на изпълнители по проектите, подписали са договор с тях и са стартирали реално изпълнението на проектите си? Какъв е очаквания процент на усвояемост по мерки 321 и 322 на тази база?
  6. Процедурите за децентрализация на обработката на заявленията за подпомагане по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" са били готови още през май 2009 г. и децентрализираната процедура по мярка 112 е стартирала още през юни 2009 г. Кога се очаква да стартира реалното прилагане на децентрализираната процедура за обработка заявления за подпомагане по мярка 141 "Полу-пазарни стопанства в процес на преструктуриране" и за проекти с инвестиционна стойност до 25 000 евро? Ако не се прилага в момента, какви са причините за това? Кога се очаква да стартира децентрализираната процедура за обработка на заявките за плащане по мерки 141 и 112? Какъв в очаквания резултат от децентрализацията? С колко ще се намали срока за обработка на проектите като цяло? Как децентрализацията на плащанията по мерки 141 и 112 ще се отрази на акредитацията на ДФЗ като Разплащателна агенция по Общата селскостопанска и общата рибарска политика?
  7. Възможно ли е да се дава по-подробна и регулярна информация (например всеки месец или по-добре всяка седмица) за резултатите от обработката на заявления за подпомагане и заявки за плащане обобщени по мерки и съотнесени по съответните прозорци на прием и съответните бюджети.
  8. Защо 47 проекти от прием 2008-2009 г. по мярка 313 към средата на март 2011 г. все още не са обработени? Повечето проекти са подадени преди повече от две години? Какви са причините за това и кога ще бъдат обработени? Аналогичен е и въпроса за 23 необработени проекти към средата на март 2011 г. по мярка 321.
  9. Какви са конкретните стъпки и изготвен ли е подробен план за сроковете на обработка на заявленията за подпомагане от прием 2008-2009 г. и прием 2010 г. (над 3000 броя необработени към средата на март 2011 г.) от тук нататък. Обвиненията на сегашното ръководство на МЗХ и ДФЗ-РА към предишното ръководство на МЗХ и ДФЗ-РА бяха точно за забавяне на обработката на заявленията за подпомагане. Защо в момента сме в тази ситуация (законовия срок от 5 месеца, заложен в наредбите изтече за повечето проекти от прием 2010 г. в края на януари 2011 г.), при положение, че административния капацитета на ДФЗ-РА е в пъти по-голям от преди две години и през миналата година се отвориха прозорци за прием на проекти само в рамките на един до два месеца?
  10. Защо по мярка 121 се отварят само два прозореца за по две седмици (през март и юли 2011 г.) по гарантираните бюджети за цялата 2011 г., въпреки че огромен брой животновъдни ферми 2-ра и 3-та категория предстои да бъдат затворени в края на 2011 г., ако не направят инвестиции за постигане на изискваните стандарти. В същото време, размера на гарантираните бюджети към момента е значителен и най-вероятно голяма част от тях няма да бъдат договорирани и евентуално изгубени. Каква е логиката за този график на отваряне на приема на проекти по мярка 121?
  11. Защо по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” се планира отваряне на прозорец за прием на заявления за подпомагане през месец август 2011 г.? Дали това е най-удачния период за този прозорец, като се вземе предвид, че на практика почти всички производители и доставчици на машини и съоръжения от хранително-вкусовата промишленост от Европа тогава почиват и не работят, и това ще затрудни подготовката на проектите по тази мярка от страна на кандидатите. В допълнение, повечето институции и организации в България, от които зависи качествената подготовка на проект по мярка 123 и неговото окомплектоване също почиват през август или работят с много малка част от капацитета си (например общини, главни архитекти, РИОС, РИОКОЗ, НАП, АБХ, и др.). Краткия срок на прозореца ще доведе и до много по-голям брой проекти, които се приемат от ДФЗ-РА – например през първия прозорец от прием 2009 г., който беше отворен почти една година се приеха 138 проекта. През прозореца от прием 2010 г., който беше отворен по малко от един месец и половина се приеха 159 проекта. Много по-добре е по тази мярка да се отвори прозорец от септември до ноември например, за да се даде възможност за подготовка на много по-качествени проекти.
  12. Кога на практика ще стартират обученията по мярка 111? Много от младите фермери по мярка 112 нямат съответното образование и разчитат на тези обучения, за да придобият квалификация. В противен случай, скоро, след изтичането на тригодишния срок от подписване на договорите им с ДФЗ-РА, те ще бъдат прекратени и бенефиициентите ще трябва да върнат авансово изплатенат част от субсидията с натрупаните лихви. Тези обучения реално можеха да стартират в края на 2009 г. Какви са причините за късния старт на тези обучения?
  13. Какви са доводите, да се предложи такъв индикативен график за прием на заявления за кандидатстване през 2011 г. Как с този график ще се даде възможност на фермите 2-ра и 3-та категория да направят инвестициите и да постигнат необходимите стандарти, за да не бъдат затворени в края на 2011 г. Как чрез този график ще се преодолее риска от декомитване на средства от бюджета на ПРСР през 2012 г. и 2013 г.?
  14. На базата на предоставената от МЗХ информация за състоянието на прилагането на ПРСР към 14.03.2011 г., размера на средствата от бюджета на ПРСР, които вероятно ще бъдат декомитвани в края на 2011 г. е от 300 до 600 млн. лв. Какви са причините за това и кой носи отговорността за загубата на този огромен ресурс? Какви са конкретните стъпки, които МЗХ и ДФЗ-РА предприемат, за да минимизират риска от декомитване на допълнителни средства по ПРСР през 2012 – 2015 г? Има ли изготвен подробен план за действие за преодоляване на причините, довели до тази огромна загуба на средства?

 20. 20 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 515 Неутрално

  за мен огромен проблем е забавянето на проектрите с година и повече. кой нормален човек няма да си промени лановете за 1 г, при положение, че срокът за отговор е 5 месеца. аз да съм зарязвам проекта и продължавам нататък. не мога да чакам администрацията да се накани...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Весело

  "Този ра-а-а-й води в ада-а-а"

 23. 23 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Всичко почна с големи обещания даже Министър Найденов образно предаден като царевичен мачо от плантациите на Андите.
  Всичко щеше да е много забавно ако не бях купила нишесте за болната си баба на габровска фирма .Естествено в магазина кой ще чете ситните букви на изкуствено осветление.Чак след приготвяне прочетох,че нишестето е ГМО придукт,дали наш дали вносен но фирмата си още съществува.
  Веднага тръбих, наляво и надясно, кой ме караше и си го получих,по муцуната.
  За по назидателно и като на филм уж заради бивша връзка със семеен приятел.Разбирам, някои с мераци за високи заплати от военна болница, но не е истина, и нишестето и боя си го изядох.
  Министъра да каже имали ГМО семена на Царевица у нас след като имахме Институт по царвеицата в Кнежа и дали поради тази причина Дянков закри БАН.Мненоето на Министър председателя е ясно-няма и никога не е имало.

 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1505 Весело

  До коментар [#17] от "Тони!":

  Май не е олигофрен, а личната избранничка на Найденов и Тиквата - Калинка, малкобременна.
  Може и чиновниците да са виновни, но основната вина е в малоумните им началници. И в тези дето ги избират.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Драги българи,
  В европейските учебници по география
  България е записана като селско стопанска страна
  така я знаят европеиците от скандинавия до пиринеите
  и затова същите те ви гласуваха доверие и ви дадоха
  помощи и подкрепления.
  Какво стана тези които ги получиха не ги раздадоха а си ги поделиха помежду си имам предвид предишното правителство не знам кое е било вие знаете най добре.
  Сега хората искат да ви дадат пак но искат да знаят как ще ги ползвате и колко ще ви трябват ( същото го правят банките в Америка отива кооператора в банкат излага проект и казва искам $1, 2, 3, или 10 мил. събира се комисия разглежда проекта и така му отпуска заема също така и държавата го субсидира.
  Ей какви хора сте станали хванете се за работа най после земята ви е богатсво което ви е дадено от Господа

 26. 26 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Още по-зле стоят нещата за биопроизводителите...Преди време в "Дневник" имаше статия "Земята според чичо Митко", която се оказа много полезна с практични съвети за мои приятели...В нея се наблегна и на следното: "Чичо Митко е критичен и към принципа на субсидиите, според който трябва да имаш поне 5 дка насаждения, за да получаваш финансиране за продукцията си. "Все едно че площта прави качество. Смятам, че е по-добре да има хиляди фермери като мен, с малка площ – всяко семейство може да го прави, всеки безработен може да взема 2 дка земя и да я гледа."...Не трябва да има някакъв праг, от който нататък да се изплащат или не субсидиите, нито изкуствено да се стимулира кооперирането. Българите, дори много млади хора, ако започват да се занимават със земеделие, предпочитат да го правят самостоятелно, на семеен принцип, заради любовта си към природата, а не водени от други цели. Въпреки това може да бъдат поощрени и това за тях да се превърне в не само в хоби, но и в работа, ако виждат някаква по-отчетлива перспектива, облекчени и осмислени правила.

  Smile, smile, a little baby!
 27. 27 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не "бавното", а страхливото обработване и одобряване на проектите ще бъде причината за вероятната загуба на европейските субсидии за селското стопанство.Още с идването си на власт ГЕРБ започнаха да отправят заплахи за разправа с онези,които били злоупотребили с фондовете и затова Европа бела спряла плащанията.Заплахите бяха основно срещу тройната коалиция.Нищо не излезе от това и не защото сме нямали съдебна система,а защото нямаше доказателства за престъпни злоупотреби от страна на длъжностни лица във високите етажи на властта.Новоназначените гербаджии,освен че нямаха никаква подготовка в тази област,умираха от страх божеството ББ да не ги разпъне на кръста за назидание пред ревящия от кеф електорат.И всичко замръзна.Докараният от Ловеч Томислав Дончев и сега още не знае къде му е мястото и е на светлинни години от възможностите на Плугчиева.Гръмко обявеното размразяване на субсидиите още в първите месеци след идването на ГЕРБ на власт си беше чисто политически ход на ЕС,доминиран от Европейската народна партия.През последните месеци ББ се опитва да прехвърли вината на общините,без да казва,че те просто нямат средствата,необходими за съфинансиране на европейските субсидии.

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:40 на 12/06/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  До коментар [#25] от "kensiko":
  "Драги българи,
  В европейските учебници по география
  България е записана като селско стопанска страна"

  Тц, или по-скоро силно селскостопански предразположена страна...заради уникалните природни дадености.

  Smile, smile, a little baby!
 30. 30 Профил на Круммм
  Круммм
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Документите не се обработват, щото никой вече не бута рушвети. Чиновниците да се обесят!

  zakonitenakrummm
 31. 31 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Дами и господа що се косите?!
  Някой да е видял някъде земеделие у нас!
  Имам впечатление от Пловдивско.Тук-таме някой копа някоя нивичка и това е! На кой да дадеш супсидии?! Тия с кооперациите са играчи, бивши от "наште"! Те естествено могат само да крадат! По-добре да ги дадат примерно на едни поляци, защото поне ще бъдат използвани по предназначение, хранят половина Европа!

 32. 32 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Като че ли на някой направо не му е изгодно България да разгърне възможнотите си в селското стопанство, толкова е парадоксална ситуацията: великолепни дадености, обърнати на пущинак. Последно чух, че и розите се отглеждат само от стари хора на по 80 години. Символът „българска роза” отива в историята, няма продължители.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 33. 33 Профил на fairenough
  fairenough
  Рейтинг: 233 Неутрално

  не зная как ще го карат, но да хвърлят проектите на банките да ги оценяват и да заработи програмата. аз не виждам как иначе нещо може да се промени.

 34. 34 Профил на kratuncho
  kratuncho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони!":

  Е така де, а защо чиновниците се чудят какво да правят - защото не знаят дали няма да задвижат проект на политически неблагонадежден кандидат. Това е проблема, страх да си свършат работата - от тук принципа "за несвършена работа наказани няма". И спрете да колите и бесите, тези, които се опитват да работят не знаят в коя категория са - за гонене или за оставане. Професионалистите кой ги цени ... ми то е ясно - да се огледаме по върховете ...

 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Я малко ударете спирачката че се обърках от цифри.

  Първо Лили Границка да каже тези пари които сега се дават и нямало да се дадат всичките това същите онези пари ли са дето на Станишев ги бяха спрели напълно?

  Второ досега ако са платени 679 мил. евро и прогнозите са че 185 мил. няма да бъдат усвоени тогава при 1.155 милиарда договорени излиза че още 291 мил ще бъдат усвоени. Т.е. общо 970 милиона ще бъдат усвоени срещу 185 неусвоени.

  Е разбира се ГЕРБ са виновни за всичко ама не взехме ли да ставаме много придирчиви. И на мен ми се иска и тия 185 да са усвоени, но с тези чиновници толкова.

  Освен това по-добре е да се раздава внимателно и накрая да има неусвоени пари отколкото да се раздадат всички пари на гьотере на батко и братко и след това да ги връщаме от хазната както стана предишния път. Защото неусвоени пари е едно, а върнати на Европа пари от хазната е съвсем друго. Това ще е истински провал!

  Доста манипулативна статия с предизборен характер. В крайна сметка и българинът трябва да се научи как се правят проекти и как се изпълняват договори защото да вземеш парите навреме и да ги профукаш не е решение на проблема.

  Лили?

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 36. 36
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:38 на 13/06/2011 от неговия автор.

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Може и да не съм прав, но знам от дедо си: "Стой далеч от лесни и грешни пари!"
  Това "европейско подпомагане" с всичките му програми, мерки и теглилики рано или късно ще ни излезе през носа.
  В Европа реално остават все по-малко хората занимаващи се наистина с земеделие и производство на земеделски продукти.
  По полята на Испания, Италия, Гърция, Великобритания на практика работата, вкл. по машините и тракторите на полето се върши от нископлатени емигранти, като субсидиите ги прибират новите европейски барони и латифундисти, тънещи в разкош из шатотата. Тенденцията е ужасяваща - колкото повече субсидии, толкова по-неефективно земеделие и по-голямо разслоение в средите на земеделските производители.
  Това не може да продължава вечно и рано или късно балона ще гръмне и тогава продоволствената политика на Европа тотално ще се провали. И точно в този момент най-вероятно ще въведат продоволствения данък като в ранните години след Девети - 44та.
  Получавал ли си европейска субсидия, бако? Ами, айде тогава бъди така добър да си издължиш доставките за месо, жито, зеленчук защото така са решили "брюкселските зелки", както се изразяваше един форумец тука.
  Това няма да стане днес или утре, но тенденциите са очевадни...

 38. 38 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#2:"mi6osp"]Ефектът герб: калинки + цветанщини = пълен блокаж. [/quote]

  Не е съвсем точно така.
  Проблеми има и с проекти в научнотехническата сфера.
  Нямаш ли директни връзки в Брюксел - забрави за големи (мултимилионни), международни проекти.

  VIVA_BG го е казал най-добре.

  "Да, България"
 39. 39 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2988 Неутрално


  До коментар [#9] от "Comandante Marques":

  "като си помисля, че познавам поне пет човека, които искат да правят проекти за реални неща в селски райони"

  Еми ти сам го каза ... които искат да правят проекти, а не които имат такива.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 40. 40 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#12] от "aha":

  Докато им пишех на тези едно писмо да се присмея се замислих...абе, дявол да го вземе, нищо лошо не правят.

  Търсят някой много добър за някаква много малка заплата.

  Ако системата работи нормално просто няма да го намерят.

  Ако го намерят значи пък не им е толкова безмислена обявата.

  Изобщо, не мисля, че са виновни работодателите. Признавам - в тяхната група съм и аз.

  От 2002-ра някъде вече не мога да намеря сносни работници и това си е, хем предлагам доста повече от тези момчета, пък си мисля, че търся доста по-малко - просто интелигентни и технически грамотни хора...аз ще ги науча на каквото трябва, не ги искам вече успели с европейски проекти

  Но както и да е, мисълта ми е, че не са виновни работодателите. По-добре да дават малко и да не намират, отколкото хич да ги няма.

  Проблема е, че държавата и всичките и органи не спомагат за израстване на способните предприемачи, а всячески ги потискат.

  Ей-това е истинският проблем!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 41. 41 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#4] от "Пламен Василев":

  Защо от 20г, бе?
  Тодор Живков се хвалеше, че за 30г направил 3 българии (с толкова се беше увеличил БВП). За същото време БВП на останалите европейски държави се беше увеличил с над 8 пъти. Това значи, че 3 пъти сме изостанали още до 1989г.
  А и 60 от последните 66 години ни управляват все същите комунисто-мафиоти.

 42. 42 Профил на hardy
  hardy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички регионални служби на ДФЗ си вършат работата коректно и в посочения срок от време. Проблемна е както винаги софииската бригада щото всичката далавера траябва да минава през София и ако може да се измъкне някой лев, някое проектче (без мярка 1,2,4 и общинската) на близък роднина получава зелена светлина. Хайде мила столицо(сто-лица) пусни малко аванта и на провинцията и повярвайте всичко ще си дойде на място...всички ще гепнат по малко и работата ще върви напред. Драги Г-н" К_" дедо ти е бил прав....ама в Европа и по света робуват на друга поговорка - За да си добре, трябва и комшията да бъде добре

 43. 43 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Напълно подкрепям мненията на #24 Цецо, #27Молесан2 и #40БобиКолев. Аз имах проект в началото на програмата. Одобриха го. Не получих плащане, защото дочух, че ще ги спират и не започнах дейност на кредит. Мой приятел започна и сега... още не може да си плати дълговете на банката, а от бизснеса му, намазаха ликвидаторите на активи. И не, не са виновни чиновниците, а тези дето им спускат калпави правила и дето се изживяват богопомазани и всяват страх, за да "цвили матряла от кеф" както се изрази някой. Пък после искате икономика, е на ви икономика.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 44. 44 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#12] от "aha":
  Обърни внимание, че на тракториста в същата фирма се оферират 800 лв.
  .
  kratuncho
  Дрън-дрън 500-700, ама дръг път. А ДМС-тат и премиите къде ги забрави? С тях стават над 2 бона!
  .
  emil_ прочети коментар [#19] от mnogolubopiten

 45. 45 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#41] от "NikB":

  Щото ние преди 1944 цъфтяхме ! На всяко село по 1 2 чифликчии и баба ми и баба ти им работят за 2 филии хляб и спят на земята !

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на plovdivchanka
  plovdivchanka
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#11] от "LZ161":
  Разбирам иронията ти, но нещата са толкова сериозни и трагични, че няма на къде повече!! ВИВА-БГ е много прав/а/ - капаните са заложени от бюрократите от ЕС, но това е станало с наше участие. Некомпетентни, некадърни и корумпирани "експерти" са "отстоявали" нашите интереси при подписването на рамковите договори по всяка ОП. И сега вместо да се "напънат" да задвижат бързо процедурите по подписване на договорите те сигурно вече са излезли в отпуски и до там.... Безобразие! Тези хора са за затвора по бързата процедура!!! Срам и позор!! Жалко за хората, които искат наистина да развиват земеделие в България!!

  plovdivchanka
 48. 48 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Изобщо не се учудвам. Селата у нас с малки изключения се обезлюдяват и изчезват от картата на страната. Бавно, но сигурно и безвъзвратно.

  :-)
 49. 49 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ето ви герб- банда недодялани некадърници, негодни за нищо и неможещи на две магарета сламата да разделят. Като започнем с бате ви бойко, цветанчо, очелятия брад пит, найденов и т.н и т.н олигофрени. Гласувай за тях отново, народе, ти си прост и си свикнал да те мачкат и да мълчиш, да си кротуваш, да траеш...

 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2988 Весело

  Виждам доста несъгласие с написанато в пост 35, но не виждам и едно оборващо мнение под него. Може би ще кажете че дори не си струва вниманието необходимо за някакъв отговор ама по ми прилича на едно чисто голо хейтърство, което вече е любимо занимание на много неосъществени хора във форума, а и в България изобщо. Такива дето са и срещу Костов, и срещу Царя, и срещу Станишев, и срещу Бойко, и срещу времето и.т.н.

  Ето един линк специално за хейтърчетата. Много полезно четиво от Капитал. Малко позитивизъм ще ни е от полза на всички.

  http://www.capital.bg/light/tema/2011/06/09/1103418_heiturche_da_se_naricham/?ref=id

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 51. 51 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#50] от "emil_":
  ПРОЧЕТИ коментар [#19] от "mnogolubopiten"
  Бих могъл да добавя някой друг нюанс, но като цяло човека е бил достатъчно изчерпателен!

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK