Банките пускат "летни" кредитни карти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Поредните банкови глупости. Преди години имаше кредит за почивка на море. вземаш например 1000 лв и ги връщаш 11 месеца на равни вноски. Пълна глупост на измислените банкови специалисти, измислили уж нов банков продукт.
  Щом нямаш 1000 лв няма да ходиш на море- ще отидеш на село в градината -и по хладно и по-евтино.
  А не да се набутваш с кредити които после няма да върнеш.
  Тука е място за приказката със зелника и кой го дава.

 2. 2 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "coffee.bean":

  На хората им се живееше, независимо на кредит или не. А и като имаше кой да им дава, лесно бяха изкушени. Лошото е, че не предвидиха този икономически сценарий. Нищо, следващия път, след като се преродят ще действат по умно.

 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Кредитните карти в българия са си чисто скубене , трябва да си направо мазохист ,за да си вземеш кредитна карта - чарджинг за всичко плюс промоция 18% лихва (дето и фалиралата Гърция няма такъв лих. процент) !

 4. 4 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Отскоро съм притежател на такава карта. Досега имах кредитна с неснижаем остатък. Далаверата ми е, че като закрия другата карта ще си взема неснижаемия остатък, отделно ще си спестя една годишна такса. Има и 45 дневен гратисен период за връщане на кредита - без лихва. Което в някои случаи ми върши чудесна работа.

  Много се чудех да няма някаква уловка. Явно разчитат, че ще се изкуша да живея на кредит.

  Получавам и автоматично застраховка Живот. Но аз и с предишната получих. Само дето ми се струва много афиф тая работа със застраховката. Някак не мога да повярвам, че ме застраховат само заради това, че имам карта.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 5. 5 Профил на kyky
  kyky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#4:"Митко"]Далаверата ми е, че като закрия другата карта ще си взема неснижаемия остатък, отделно ще си спестя една годишна такса. Има и 45 дневен гратисен период за връщане на кредита - без лихва. Което в някои случаи ми върши чудесна работа.

  Много се чудех да няма някаква уловка. Явно разчитат, че ще се изкуша да живея на кредит. [/quote]

  Уловките при гратисните периоди могат да бъдат:

  1. Нямаш нормален достъп до транзакциите в реално време онлайн, по безплатен хотлайн или през банкомат. Може да се получи така, че разбираш колко си похарчил чак когато получиш сметката си. А докато тя дойде са минали няколко дни извън гратисния период. 45 дни са повече от месец, т.е. евентуално си прецакан с 15 дни. Или сметката не е месечна, а тримесечна например.

  2. Нямаш право да изплащаш кредит "на сляпо" преди да получиш сметка, което поражда същите неприятности като по-горе.

  3. Нямаш право да поддържаш салдото си на плюс, а ако го направиш в стремежа си да избегнеш лихвата, транзакциите биват отхвърлени със задна дата, нарушаваш условията на договора и изпадаш в по-неизгодна тарифа и т.н.

  4. Гратисният период важи само за разплащания, но не и за тегления от банкомат или наопаки и ти не си забелязал тази подробност.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#3] от "ямболия":

  Не е вярно! Аз имам кредина карта от БГ банка с 10 000 евро лимит и не им плащам и стотинка лихва - има 45 дни гратисен период и след това минимална вноска и лихва върху кредита, но аз им подписах нареждане да си теглят автоматично от разплащателната ми сметка цялата ползвана сума след изтичане на гратисния период и сега имам този кредит на практика без лихва (краткосрочен вярно - 45 дни и при 50 лева такса на година)! Даже като се прибрах веднъж преди години отидох в банката и ги питах: А бе хора вие не печелите почти нищо от мене - как това се отразява на кредитната ми история? Добре ли е? Зле ли е? Казаха, че щом си плащам кредитите винаги на време, значи е добре. А аз няма как да не ги плащам на време, защото те автоматично след 45 дни си дърпат цялата сума!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко":

  Абсолютно на това разчитат - че в един момент няма да можеш да платиш цялата сума, която си изразходвал и ще те оскубят с 18% лихва. Да, ама не! И ние не пасем патки!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#5] от "kyky":

  Всички забележки, които си посочил са верни, но подходи по-разумно - извади си дебитна карта за теглене от банкомат и направи като мен - дай им нареждане да дърпат целия ти кредит в края на гратисния период от разплащателна сметка!

 9. 9 Профил на DN8
  DN8
  Рейтинг: 458 Весело

  Няма причина поради която бих искал за взема 10 000 и да искам да върна 12 000 (20%) лихва и да съм назад 2000 за да отида на почивка или нещо подобно.... НО, кредита е хубаво нещо понякога за развиване на бизнес НО, за харчалък пари е едно от най тъпите предложения!
  Най-старите професии Проституция И ЛИХВАРТВО!

 10. 10 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#6:"vassilun"] вие не печелите почти нищо от мене[/quote]

  Ми 50лв на година малко ли са ве?

  Една виза електрон не струва нищо а се приема почти навсякъде (дори и да не пише изрично че се приема)

  Ако това не стига, има предплатени карти, които са много по-евтини, например това http://g.moneybookers.com/mastercard/bg/

 11. 11 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 571 Весело

  До оня ден лесни, от днеска - летни.
  Пей сърце, задръствай тоалетната.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 12. 12 Профил на kyky
  kyky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"vassilun"]Всички забележки, които си посочил са верни, но подходи по-разумно - извади си дебитна карта за теглене от банкомат и направи като мен - дай им нареждане да дърпат целия ти кредит в края на гратисния период от разплащателна сметка![/quote]
  Не всяка банка е толкова "разбрана", че да си затвори сама вратичките за цокане по този начин. Моята банка например не се сългаси, но затова пък таксата им е 10€, а не 50лв / година.
  [quote#9:"DN8"]Няма причина поради която бих искал за взема 10 000 и да искам да върна 12 000 (20%) лихва [/quote]
  Изгодата от кредитните карти са безплатните транзакции, тегления в кеш и в чужди валути и плащане по интернет навсякъде по света, а не кредита. Напоследък банките се ориентират да печелят изключително от кредита и предлагат безплатни услуги, което съчетано с гратисен период е идеално за пресметливи клиенти.
  [quote#10:"theWho"]Една виза електрон не струва нищо а се приема почти навсякъде (дори и да не пише изрично че се приема)

  Ако това не стига, има предплатени карти, които са много по-евтини, например това http://g.moneybookers.com/mastercard/bg/[/quote]
  При виза електрон проблемът е, че се гледа коя банка я обслужва. Често се случва онлайн-магазини и авиокомпании да отхвърлят български виза електрон. Prepaid Mastercard е много добро решение. Аз я имам само заради Ryanair (пести ми 6€ на полет). Може да се намери и безплатна от някой посредник в чужбина (например ICQ, като за безплатното попълване от България евентуално трябва да се приложи някой трик).

 13. 13 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  като сравнявам условията за кредитни в БГ и германия, човек трябва много да му трябва за да си вземе. имало промоция първата година да е безплатно. още малко ще има промоция да ми зимат парите, или да ми дават да дишам въздух безплатно.
  интересно, повечето бг банки са по една или друга линия дъщерни на европейските, но явно номерата в БГ минават лесно

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 14. 14 Профил на Pro-european
  Pro-european
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко":

  застраховката работи, аз също съм скептичен към банковите продукти у нас и идотският им навик да вземат такси за всичко. Имам карта на ЦКБ-Бг еър - платиха ми за 2 седмици 520 лв, свързани със застраховат. събитие. безлихвеният срок за връщане на кредита е между 30 и 60 дни, освен това имам право на 10 кг повече багаж при пътуване с Бг еър. като цяло продуктът е много добър за мен.

 15. 15 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  С колегата ше вземеме по две на човек.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 16. 16 Профил на Svetoslav Pavlov
  Svetoslav Pavlov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  аз съм с кредитна карта на ПИБ. (Виза) - 39 лева на година. Ако надвишиш 2000 лева оборот за 6 месеца ти връщат 1% от оборота, които напълно покриват таксата, да не кажа че винаги са отгоре.
  т.е. аз ползвам тази карта за платежно средство. Винаги си плащам навреме каквото съм използвал (около 45 дена от първото плащане). Да не говорим и че се приема навсякъде в чужбина и се чувстваш кято бял човек навсякъде.
  Банките очакват от нас да бъдем "неразумни" и да почнем да харчим повече отколкото получаваме. Тогава идват те с голямата лихва и става лошо.
  Ако човек си живее според това което получава, кредитната карта си е беспорно удобство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK