ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.99% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

България с най-голям ръст на обработваемите земи в ЕС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Това е посоката! Който го е разбрал, разбрал. Пари ще се изкарват не само от технологии, а и от производство на храни.

 2. 2 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  България е на едно от първите места в Европа по процент на обработваеми земи и е хубаво, че хорате се насочват натам, особено пък с 500 милионния пазар на ЕС.

 3. 3 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  хубаво е да срещнеш такава новина. защото като се разходиш малко в провинцията настръхваш колко пустеещи земи има.

 4. 4 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 185 Неутрално

  При процент на използване на годните за земеделие обработваеми земи близък до 100 няма как да реализираш ръст.
  Та не разбрах новината за този рекорд добра ли е за Бг или не.

 5. 5 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Ами като тръгваме от ниска база нормално е. Например, в съседна Румъния с просто око се вижда, процентът на засятите площи.

 6. 6 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak": Така е Но в публикацията не се съобщава нищо за % на поливните площи и за добив от дка. Ако по отношение на окрупняването на земята и намаляване на необработваемите земи сме напреднали (спрямо ужасяващото състояние след поземлената реформа) то в интензивното земеделие май не сме мръднали. Да се надяваме, че това е следващия етап.
  Освен това на големи площи традиционно сме извадили само зърнопроизводството, а зеленчуците продължаваме да си ги отглеждаме в градинките около дома А в ЕС и доматите и чушките са на полето... и в парници

 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Радостна новина. Произвеждането на соствени храни гарантира независимост. Собствена храна и вода - по-ценни от газ, петрол и злато.

 8. 8 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#3] от "selena9": Тази година се разходих няколко пъти, на различни места. Почти няма пустеещи земи в сравнение с това, което се виждаше преди 2007 г. Не видях и старите порутени и запустели постройки на бившите ТКЗС. Видях нови метални халета или изградени с панелни конструкции. Следващият ни задаче е да увеличим броя на кравите и овцете поне до равнищата от 1989 г. , че няма да стигнем нивото от 1939 г. то това ясно
  Ама това е по-бавен процес, ако не се внасят животни от вън.

 9. 9 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 624 Гневно

  "Спрямо 2003 г. обаче е регистрирано увеличение от 24,7 на сто, което е най-голямото в рамките на общността."

  Що за веселяшки статистики ни сервират?! Еми само един поглед от самолета при кацане и се вижда веднага колко е обработваемата площ в БГ и колко е в останалите ЕС държави! И след като по-голямата част от обработваната преди земя стои и пустее, въобще не е проблем да докараме и по-голям процент растеж!!! Оставаше и с това да се гордеем!

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е един от шансовете, които бихме могли да използваме.
  Страната ни има чудесни условия за селско стопанство, като досега липсваше най-вече финансирането. Нямаше и толкова много окрупнени земи разбира се. Да се надяваме, че след дискредитирането на Гърция една част от евросубсидиите биха могли да се пренасочат и към нас...

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#10] от "theanalyser": Да оставим евросубсидиите. Те са ясни. Има ги и ще ги има още поне до 2020 г. Но не са достатъчни. Трябват ни инвеститори в земеделие и животновъдство Трябват ни Аурубис и Солвей соди в селското стопанство или Карфур и Лидл ако предпочиташ

 12. 12 Профил на chonny
  chonny
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"selena9"]хубаво е да срещнеш такава новина. защото като се разходиш малко в провинцията настръхваш колко пустеещи земи има.[/quote]
  Кога за последно се разхожда? Защото мойте наблюдения са други.

 13. 13 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 418 Неутрално

  След като имаме най-голям процент пустеещи земи не е много трудно да сме първи по ръст.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дамян":
  Преди около 3-4 месеца от мои лични разговори с представители на инвестиционни фондове разбрах, че същите са изкупили големи площи земеделски земи - в т.ч. и в Северозападна България и всичко след това са успели да го продадат на чужденци. Така че интерес определено има - дано всичко това се облече и във печеливши проекти и повече обработваеми площи на по-късен етап.

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#14] от "theanalyser": Ще стане няма как да не стане. Никой няма да ни търпи да не използваме пълноценно най-важния си ресурс - плодородни земи и подходящ климат.
  Дано и родният фермер се поокопити още Следващите две три години ръстът на БВП ще е предимно за сметка на селското стопанство както беше през 2009 г.

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дамян":

  Много е приятно да си отглеждаш зеленчуци в дворчето и да си ги хапваш пресни-пресни, току що откъснати. И плодове - ягоди, малини, череши, круши, праскови, грозде...

 17. 17 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 514 Неутрално

  България с най-голям ръст на обработваемите земи в ЕС

  Би било добре,ако е истина,но на мен ми се струва че е точно обратното.Селата се обезлюдяват и остават само пустеещи земи.Поне моите наблюдения са такива

 18. 18 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1987 Любопитно

  До коментар [#2] от "Yard":

  Този анализ показва СКОРОСТТА на увеличаването на площите на обработваната земя, а не процента на обработваемата земя! Той е един добър показател за това какво се случва в една икономика. В България допреди 5-10 години имаше много изоставени земи. Сега с покачването на цените на храните и с окрупняването на земите се появи интерес от страна на предприемачи да ги обработват. Не може да се каже, че България е на едно от първите места в Европа по процент на обработваеми земи. Не виждам такива данни тук. Самият показател "Процент на обработваемите земи" не е много подходящ като сравнителен показател, колкото изглежда на пръв поглед. Този процент би показвал доколко в една страна природните дадености позволяват земите да се обработват. В Швейцария очевидно планинския характер за релефа позволява по-малък процент от площта на страната да се обработва, отколкото в Полша.

 19. 19 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":
  До коментар [#2] от "Yard":
  До коментар [#7] от "tsonkooo":

  Точно така. Айфони може и да не се купуват, щото са глезотии, но винаги ще се яде.

 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Дано! Въпреки, че в статията не се споменават причините, а само се казва че има невероятен ръст... И има разлика между 10 и 14 ха земя в едно стопанство. Бих искал у нас да е повече! Не че няма да стане, у нас нещата ще се развиват динамично... Оптимист съм!

 21. 21 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#17:"chelsea87"]Би било добре,ако е истина,но на мен ми се струва че е точно обратното.Селата се обезлюдяват и остават само пустеещи земи.Поне моите наблюдения са такива[/quote]

  Ами при оценката на селското стопанство обработваемите площи имат обратно пропорционална връзка с населението - колкото повече земи се обработват от по-малко хора, толкова земеделието е по-производително или печелившо. Засега у нас процента на хората които зависят от земеделско производство е твърде висок в сравнение с развитите страни. Така че новината е добра. Разликата може да се види ако си минала през Дунавската равнина преди 5-6 години и днес. Днес почти няма пустеещи площи, блоковете са големи, докато преди беше само буренак.

 22. 22 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "theanalyser":

  Земеделските хиени надушиха, че хората са я докарали до пълна мизерия и предлагат по 200 лева за декар. Ами че това са 100 бири (от по-евтините) в заведение в София.

 23. 23 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"Джон Доу"]След като имаме най-голям процент пустеещи земи не е много трудно да сме първи по ръст.[/quote]

  Не само това, но дано тази статистика да не е според документите за отпускане на помощите за фермерите, защото там има доста фалшиви декари.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsonkooo": E приятно е И аз отглеждах асма , ягоди, ябълки ... на вилата на Драгалевци
  Но не говорим за това. Това е затворено натурално стопанство В Странджа едни типове завъдиха бял трюфел дето не можел да се въди другаде освен във Франция. Не можел друг път. Ходи си яж сам трюфелите, ако си луд да изяждаш по 50 евро на хранене и то под формата на сос върху безплатно глиганско

 25. 25 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защо ли ми се струва, че данните са на база заявената "обработваема" земя за субсидирането от ЕС? А декларирана не значи все още обработваема земя.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#22] от "Митридат":
  Може и да предлагат, но раелните сделки стават на нива над 400 лв. за дка в зависимост от категорията на земята и големината на парцела. За две години земеделската земя поскъпна с около 30% и тепърва ще поскъпва. Виж средните цени, по които продават днес АДСИЦите и ги сравни с цените на които са купували преди няколко години.
  Следващият балон в България ще е с цените на земеделските земи. Само гледай след година две какво ще стане

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 686 Неутрално

  А за животновъдството - едно национално стадо едър рогат добитък (крави и особено биволи!) се гради 40 години. Не яе почваме отначало, ама е верно, нивото от 1939-та не се стига лесно. При овцете е около 17 години... Козите са по-лесни и млекото им се търси много. Само прасетата са по-лесно...

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mai Tai": така беше ! Вече не е така От как въведаха спътниковия регистър на земеделските земи. Ако има дублиране на повече от 1-2% площ няма субсидия. Обратното - част от този статистически ръст може да се дължи точно на изчистване на дублираните земи. Същият е проблемът с обработването Плащането е след реколтата. Преди това вземаш кредит за да обработваш. Кредитите са с обезпечение ... и така, напред към Европа

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#27] от "charlesdegaulle":
  Абсолютно! Има и други драми. Пак в Странджа едни момчета внесаха стадо крави (20 крави и един бик) от специална порода - за месо. Мисля, че има и на други места такъв внос. Колят телетата на по-малко от година и до 90 кг. тегло. Месото се изнася охладено в близкия изток Кожата за Италия.
  Та... това стадо в Странджа отиде в огъня тази година заради шапа. И не беше застраховано ...

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#18:"vankata1"]В Швейцария очевидно планинския характер за релефа позволява по-малък процент от площта на страната да се обработва, отколкото в Полша. [/quote]
  Така е, но в понярието обработваеми земеделски земи, този въпрос е изчистен. Никой не слага Монблан при земеделските земи Но в земеделски земи влизат пасищата в т.ч. високопланинските пасища Тук и ние не сме зле, но ни дай да ревем, че примерно в източните Родопи не виреело нищо освен тютюн. А къде са овцете, които са били около 500 хил. преди 50 г., а може би и преди 500 г. в този регион? А овцете, както се сещате, не са само храна - мляко и месо. Те са и вълна и кожи - основа за лека промишленост. Благодарение на животновъдството си през 30-те г. на миналия век България е била някъде в челото на Европа по текстил и кожарство

 31. 31 Профил на Svetlin Mitev
  Svetlin Mitev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Къде са тия пустеещи земи, та да отида да ги купя.....????.....празни приказки...До коментар [#3] от "selena9":

 32. 32 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#6] от "Дамян":

  Съгласен съм на 100%. Поливката е много важно нещо. Деда ми като нареди тръбите у двора, на кукуруза му излазат стъкове по два метра и половина и секи закръшил по два кулена, а има и по 3!

 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#21:"Йордан Янков"]Ами при оценката на селското стопанство обработваемите площи имат обратно пропорционална връзка с населението - колкото повече земи се обработват от по-малко хора, толкова земеделието е по-производително или печелившо. [/quote]
  По принцип си прав но тук трябва да броим хората в трудоспособна възраст и с някакви умения - например да карат и/или ремонтират трактор или комбайн. В това отношение определено имаме НЕДОСТИГ дори спрямо малкото, което ни трябва. Но и тук има развитие. За последните 3 год. заради кризата са се "върнали на село" няколко хиляди души - МЛАДИ хора. Просто вместо да седят в града и да хлипат, някои ПИОНЕРИ отиват на лов за евросубсидии Мисля, че в следващите две три години ще има и още такива. Стига в обявите на бюрата по труда да започнат да излизат обяви "търсим механизатори, оператори на автомати за доене на крави или каубои", примерно

 34. 34 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wornoxmaniak": А наше село (в яката на Родопите, до гара Варвара) поливното земеделие е от турско време... гравитачно. Старото име на селото в Илидере не знам турски, но "или" май е 50
  Та от време оно вадят по две реколти. Там съм виждал царевица по 2 метра насред суша

 35. 35 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Селото ще спаси нацията. И Европа.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Едно време сме използвали "пътуващият народ" за сезонното прибиране на реколтата - черешите през пролетта, после розовия цвят, после прасковите и ябълките, после гроздето и копринените буби край Свиленград (дето вече въобще ги няма).
  Е що да не ги ползваме и днес? Ама срещу смислено заплащане в т.ч. и осигуровки По-евтино ли ни излиза да ни крадат същите тези блага, а същевременно да им плащаме социалните?

 37. 37 Профил на yasen_2404
  yasen_2404
  Рейтинг: 418 Неутрално

  по времето на Ал. Стамболийски и златния български лев,са се съобразявали световните борси за цената на житото с малка България-селото ще спаси нацията и Европа,но колко останаха на село...

 38. 38 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Момчета, има два вида земеделски земи -обработваеми и обработвани. Първите включват всички пригодни за земеделие земи, вторите - само тези които дават в момента земеделска продукция.
  В България има увеличение на обработваните земи, просто защото доскоро бяхме европейски шампион по необработвани/пустеещи земеделски/ земи. До преди няколко години, по различни /явно занижени/ данни те се даваха между 30 и 45%

 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Днес селото ни може да е друго... Вече навсякъде има интернет и телевизия. Няма обаче пътища. Не магистрали - междуселски пътища. Ще се самоцитирам с един пост от преди месец. На българското село му трябват три неща:
  1. Пътища за да може продукцията да стига по-лесно до пазара.
  2. Пътища за да могат децата да ходят на детски градини и училище, защото е ясно, че няма как във всяко село да има прогимназия или детска градина
  3. Пътища, за да може да функционира прилична здравна система, защото е ясно, че няма как във всяко село да има болница или поликлиника.

  И трябва да спрем да ревем за обезлюдяващи се села по баири и чукари, села дето са се пръкнали там по турско време за да са по-далеч от турците

 40. 40 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормално - субсидиите доста задвижиха орането на земята.... лошото е, че на не малко места обработката стига до толкова, че да се "гримира" земята за сателитната снимка за субсидията

 41. 41 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#37:"yasen_2404"]но колко останаха на село... [/quote]
  само истинските...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 42. 42 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Европейските плащания на площ имат най-сериозен принос за това увеличение. Не са много, но са кеш и ще се увеличават. Според мен всички пари по земеделските програми трябваше да минат през тази схема. Другото са простотии - проекти, банки, договори ... бюрокращина и паразитизъм.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 43. 43 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#40] от "gl":

  Глупости! За да изореш една нива ще направиш разходи, които не се покриват от евросубсидията. То бива нихилизъм, ама чак толкова...

 44. 44 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  Глупости! Веднъж да зарежеш милиони, после уж усвояваш нови. Който се е возил на самолет трябва да е видял френските и белгийските и холандските обработени ниви.

 45. 45 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yard":

  Да бе, с 350 кг. жито от декар, при 600 в Унгария

 46. 46 Профил на taypan
  taypan
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Фабриката за лъжи от времето на ДС отново работи на пълна мощност!
  Какво да се прави,навремето беше ДС,сега са техните агенти,шофьори и всякаква друга паплач!

 47. 47 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дамян":

  Вижте какво. Връщането на земята в реални граници бе най-голямата глупост, да не кажа престъпление, на т.н. демократи. Защо това не стана нито в Унгария, нито в бивша Чехословакия? Жена ми има братовчеди и в Словакия и в Унгария. Връщат земята при деклариране че ще я обработваш. Иначе акции. Ако искаш продавай ги. А какво направиха тук? Дядото имал 60 дкр. и 3 деца, които са имали също по 2-3 деца. И по колко се пада на човек? по 10-15 декара. Това е оптимистичния вариант, защото може и по по-малко. 65-70% от наследниците отдавна не живеят в това село. Първо: ако живеят там могат ли да се изхранват с 15 декара, да учат децата си и т.н. Друг път. А ако не живеят, алчните арендатори ги грабват и както се случи при жена ми, първите години плащаха по 5 лв. на декар Арендаторката изкупи от останалите бабички по 70-80 лв. нивички по 5 дкр. и сега отглежда само жито, царевица и ечемик, които се отглеждат механизирано. Затова внасяме 80% от плодовете и зеленчуците от чужбина.

 48. 48 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#37] от "yasen_2404":

  Естествено! При 90% селско население така ще бъде. Знаеш ли колко жито се е раждало от декар? 120-160 кг. Не може да се роди и повече, щом се оре с коня или вола.

 49. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#6:"Дамян"]големи площи традиционно сме извадили само зърнопроизводството, а зеленчуците продължаваме да си ги отглеждаме в градинките около дома [/quote]

  Така е и в развитите страни. Зеленчукопроизводството трудно се механизира и си остава надомна работа на небогати земеделци.

 50. 50 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#9:"plumpschi"]И след като по-голямата част от обработваната преди земя стои и пустее, въобще не е проблем да докараме и по-голям процент растеж!!! Оставаше и с това да се гордеем! [/quote]

  Остави простата аритметика и ниската база за сравнение. Гордостта е, че запустялата земя започва да се обработва.

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#47] от "stoicho2": Някъде да съм казал, че не е глупост? Най-големият недостатък на първото правителство на СДС, а и на костовото беше, че думите акция и фондова борса им бяха непознати За Костов даже си мисля, че тия думи бяха "мръсни". Това се корегира чак от правителството на Кобурготски, благодарение на Никито Василев.
  Но с една уговорка. И в България баха предвидени финасови инструменти за компенсиране на земи, които не съществуват вече като селскостопански. Моето семейство получи такива компенсаторки, които аз успях да трансформирам в акции в АДСИЦ за селскостопански земи и сега чакам

 52. 52 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#11:"Дамян"]Трябват ни инвеститори в земеделие и животновъдство Трябват ни Аурубис и Солвей соди в селското стопанство или Карфур и Лидл ако предпочиташ [/quote]

  Парите ги има в местните ни баровци. Вме4сто да ги влагат в хотели могат да ги пренасочат към селското стопанство, ако има далавера.

 53. 53 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#26:"Дамян"]Следващит балон в България ще е с цените на земеделските земи. Само гледай след година две какво ще стане [/quote]
  Няма да е балон. Земите са невероятно подценени.

 54. 54 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#49] от "4i4oti":
  Ами не е точно така. При зеленчукопроизводството не може да се механизира само прибирането на реколтата. Затова братята гърци си наемат българи Но чушките, доматите, патладжаните, краставиците, марулите, зелето, артишока или аспержите са или на нивата или в оранжерии и то при положение, че имат повече слънчево греене от нас.

 55. 55 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#53] от "4i4oti": Именно това е балонът... както са подценени, така, докато се усетиш и вече са надценени Инерцията на лакомията

 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#52] от "4i4oti":
  Че ги има , има ги, но очевидно още не са узрели да инвестират масирано в замеделие и животновъдство.
  От друга страна и малкото, което вече е направено се дължи на инвестиции предимно на ТИМ. Купиха доста земя, зърнени и фуражни бази, а изградиха и нови. Някои птицеферми също са с инвестиции от подобни структури.
  Проблемът вече не е земята , а желанието на българите да се наемат като наемни работници в селското стопанство ТИМаджии плащат малко. Предполага се, че западни инвеститори ще ги конкурират и на пазара на труда Точно както го направиха на пазара на кабелите и проводниците преди време. Визирам Елкабел и Мултигруп. Батисаха смислен и модерен за времето си завод.

 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#52] от "4i4oti":

  Ама само пари не стигат. Требе и акъл. А на тях има стига само за бетон.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Нали се сещате, че тези числа са относителни.

  Ако обработваш 2% от всичката годна за земеделие земя и ги направиш на следващата година 4%, това е увеличение от 100%! Уау! Много бе!

  Та хайде да си говорим в други стойности. Колко % от годната за земеделие земя се обработва реално в България? А колко е средното за ЕС?

  После, какви са разликите в средствата за обработка на 1 декар в различните страни на ЕС? Щото за да обработиш 1 декар в равнината, където вали през ден е едно, а да обработиш 1 декар на баир, където отгоре на всичко няма достатъчно валежи, следователно трябва и да напояваш е друго, най-грубо казано.

 59. 59 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  До коментар [#39] от "Дамян": Така е. Комичното е,че все още витае мнението за ПУСТЕЕЩОТО село

  И всичко това е резултат на инициативата на хората,а не политиката на държавата!

  и най-умният си е малко прост....
 60. 60 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#3] от "selena9":

  така е - но ако сравниш със положението през 90те и началото на хилядолетието - разликата е очевадна.

  Такива новини искам да чета повече! Браво на стопаните - нека се съсредоточим върху традиционно силните си отрасли като земеделието - но и да се опитаме да добавяме стойност към продукцията - преработка, еко и биоземеделие, специфични култури и производни и тн.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 61. 61 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#58] от "luda_krava":

  2% от обработваемата земя в ЦЕЛИЯТ ЕС!!! Това не е малко пич!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 62. 62 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":
  Не технологий. България е твърде малка за технологий.
  ТУРИЗЪМ! Там е истината.
  Но трябва корено да се промени поведението на обслужващият сектор към туристите.

 63. 63 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добра новина стига да е вярна.

  Там ни е бъдещето!

  За да тръгнат обаче както трябва нещата и да върнем нивото от преди Войната, при трайната липса на качествен естествен подбор трябва да се прибегне до изкуствен.

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 64. 64 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Най-зле е състояние то с пустеещите земи в пловдивско. Причината е, че тук раздробеността е огромна, а и земеделието е друг тип. Отглеждат се зеленчуци, проблемът е обаче, че за тази рентабилна стока е нужна доста работна ръка. А такава няма, ромите са слабо продуктивни. Иначе българските зеленцуци отгледани качествено просто нямат конкуренция в сравнение с вносния боклук от Гърция и Турция. А колко печелиха българските земеделци изнасяйки домати за Русия.

 65. 65 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 418 Неутрално

  да бе да аз съм виждал много земи в България да пустеят

 66. 66 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 521 Гневно

  За двайсет години седерастите направиха българските земи тресавища

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 67. 67 Профил на petkofermer
  petkofermer
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Много амбициозно невежество се е изляло!
  Намаляването на броя на стопанствата не се дължи само и толкова на окрупняване сред арендаторите, не знам защо наречени на места предприемачи?! Не малка част от ползвателите на земя са принудени почти на сила да се откажат от дейност, други си прехвърлят земята на трети лица само по документи, просто не искат да плащат осигуровки, данъци печалба, ДДС-та и прочие (за невежите - само погледнете оранжериите в дворовете по селата и се запитайте - ТЕ някъде регистрирани ли са и доходите от тях и т.н.).
  Земеделието е интересно по няколко прости причини:
  1. Можеш да укриваш доходи.
  2. Може да се осигуряваш как си искаш.
  3. Получаваш субсидии на дка., глава животно и т.н.
  4. Все още може да будалкаш собствениците на земята с ниски ренти и то най-често в натура (% от добива).
  5. Наличието на социална мярка 112 по ПРСР - цитирам "всеки проект е отделен казус" и допълвам - за измама. (прост пример-разрешено е изрично на учащи редовно обучение да са бенефициенти по мярката - ????? - те крави ли гледат или се учат???? и т.н.
  6. Наличието или по-скоро липсата на ефективен контрол върху измамите с проекти по всички схеми по ПРСР!
  Каквото, където и когато да се говори - земеделието ни е изключително ниско производително!!!!
  Искам някой да ме обори!

 68. 68 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  А теб от перспективен партиен секретар - обикновен квартален пияница. Ех, съдба...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 69. 69 Профил на petkofermer
  petkofermer
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Може ли някой да ми отговори на следния прост въпрос:
  Защо след като съгласно Закона за малките и т.н. предприятия, физическото лице - земеделски производител се възприема като един вид компания, то същата тази компания - земеделски производител и неговите актове не подлежат на вписване в Търговския регистър на Агенцията по вписвания????? И никой не може да ги изнамери по БУЛСТАТИ-те им там, да види белким печелили или губи съответната компания.
  Някой от ДФЗ и т.н. институции дали са обърнали внимания на абсолютната неоснователност на искането при попълването на декларациите за нередности по мерките на ПРСР (а и други пак по тази програма) да се иска лицето кандидат бенефициент (физическо лице) да се разписва на неверни данни - тези лица не са вписани в Търговския регистър, заявените декларирани данни нямат тежест.

 70. 70 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#69] от "petkofermer":

  "...Защо ....земеделски производител и неговите актове не подлежат на вписване в Търговския регистър на Агенцията по вписвания?????"
  Обяснявам си го, че земеделският производител е пощадан като изчезващ вид и облегчения режим е вид бонус за да просъществува. И слава Богу, че не се опитаха да вземат на босия цървулите. Правя аналогия с началото на промените когато мнозина се опитахме да станем капиталисти и регистрирахме фирми. Болшинството тръгнахме от гола поляна, криехме печалба за да понаправим малко мускули. Костов въведе патентния данък платим в началото на годината твърдо определен върху брой работещи, производствени, търговски и складови площи. Наду цените на промишлените консумативи: ток, вода, телефон. Затегна и осигуровките, но не спря контрабандата, и не ограничи вноса. Масово си закрихме фирмите, някои продължиха в сивия сектор, други станаха чиновници, трети заминаха на гурбет. Великият икономист не беше разбрал, че можеш да натовариш магарето след като поукрепне за да не му пречупиш гръбнака.

 71. 71 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дано да е вярно, в смисъл да не е стъкмистика. Сърцето ме боли като гледам хиляди декари пустеещи земи

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  България трябва да възобнови своето производство на технически земеделски култури, които могат да се обработват и прибират главно на ръка. Зърненото производство вече е въстановено, като се използват машини последна дума на техниката. Освен това трябва да се увеличат поливните площи. Да се подобри противопожарната сигурност, опазването на реколтата от циганската напаст, прогонването на рекетьорите изкупвачи на продукцията...

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  За да се увеличат още площите, може би трябва да се помисли за вноса на българско земеделско население от Украйна и Молдова? Да се оземлява от пустеещите земи безвъзмездно, срещу задължанието да ги обработват минимум 20-30 години...

 74. 74 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2184 Гневно

  До коментар [#70] от "4i4oti":

  Чичо, сигурно Иван Костов трябваше да притежава магическа сила, за да угоди на всички желаещи в България да станат бизнесмени. Едни искаха едно, други съвсем обратното.
  Така или иначе след банковия пожар на Виденов и два пъти пълен фалит на държавата за по-малко от десет години, той остави държавата с пълна хазна, за разлика от 300 милиона на предшественика си.
  Колкото до селското стопанство никой до тук не се сети да спомене разплаканите производители от петричко, пловдивско, кюстендилско- разплакани от мутри-прекупвачи, които след това съдират и нашият джоб!
  Искам да ти напомня и речта на покойния Петър Младенов/това редовно препоръчвам за опресняване на паметта на червените, какъвто си и ти, чичо/, та той на последния конгрес на любимата покойна БКП каза:
  "Нямаме селско стопансво, индустрия, образование....."
  Опонирайте му!
  Това е през далечната 1989 година. Можете да го прочетете в нета. Не е тайна - в. Работническо дело. Стои!
  Та все Костов виновен - и за земетръса от снощи.

 75. 75 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#74:"Alexander97"]Та все Костов виновен - и за земетръса от снощи. [/quote]
  Ако си забелязал, дадох Костов за пример, за да отговоря на съфорумец. Вие от костовата чета сте станали свръх докачливи и поскачате дори при споменаването на гр. Костенец.
  п.п. Виж, хората спряха да се интересуват от Костов, Жорж Ганчев и ланския сняг. Колкото по-дълго остава в политиката, толкова повече заличава добрите си ходове от миналото. Темата "Костов" вълнува само вас при това съдбовно като на живот и смърт. Явлението е познато отдавна на психиатрите.

 76. 76 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Да, връзката ни със земята е силна и нищо не може да я промени, за наша радост.

 77. 77 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 213 Весело

  Але-ле, тая Европа била голема пустиня, щом ние обработваме най-много земеделска земя. Еле това Полша, Унгария, Гърция, Франция, Италия, Испания нямат земеделска техника, апа земята им ич не не чини. От Искаро по-длъбоко нема и от Витоша по-високо нема! А па що сме работни и обработваме пустата земя, та пушък се дига!

 78. 78 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#48] от "stoicho2":

  Кой ли ти оре сега за есенниците бре? "Разчовъркват" го с дисковата брана и сеят житото арендаторите, а пролетта го "надуват" с азот и готово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK