Еврозоната вероятно вече навлиза в рецесия

Индексът PMI показва спад на индустриалното производство във валутния съюз за трети поред месец

Еврозоната вероятно вече навлиза в рецесия

© Reuters
"Всичките тези лоши данни идват само за да подчертаят факта, че еврозоната изпада отново в рецесия, а изключително бавният напредък в разрешаването на европейската дългова криза е малко вероятно да промени тази картина скоро"
Петер Ванден Хоут, главен икономист за еврозоната в ING.

Дълговата криза на еврозоната може би вече притисна икономиката й отново в рецесия. Това показват данните, публикувани от Markit в понеделник за показателя, известен като Purchasing Managers Index (PMI). Според тях бизнес активността в частния сектор във валутния съюз продължава да спада и през октомври.


Свиването при поръчките и спадът в доверието на потребителите изпратиха индустриалното производство в еврозоната надолу за трети пореден месец, а секторът на услугите е със спад за втори месец. Всичко това се приема от мнозина анализатори за показателно, че европейската икономика е пред сериозна опасност от стагнация, в която се намира в момента, да премине към рецесия.
"Ако еврозоната не изпадне в рецесия сега, когато е изправена пред най-голямата финансова криза от поколения насам, а бизнес проучванията показват най-ниски стойности, откакто са създадени въобще - то кога?", каза Алън Кларк, икономист в Scotia Capital.


От Markit публикуваха техния измерител и за сектора на услугите в еврозоната, който е показателен за бизнес активността на хиляди фирми - от банки до ресторанти. Индексът потъна до 47.2 този месец спрямо септември, когато бе на равнище от 48.8 пункта.


Това е доста под консенсуса от анкетираните от "Ройтерс" – 48.5 пункта, като 50 се приема за нивото, което разделя растежа от свиването.


В действителност нито един от 35-ата икономисти, анкетирани от "Ройтерс", не предположи такъв голям спад, като нивото от 50 пункта разделя растежа от свиването.


"Данните от повечето показатели предполагат, че икономиката върви към по-лошо, а не към по-добро през следващите месеци. Така че шансовете за свиване на икономиката през четвъртото тримесечие значително се увеличават", каза Крис Уилямсън от Markit, ръководещ проучването.


Анкета на "Ройтерс", проведена по-рано този месец, показа 40% шанс еврозоната да изпадне отново в рецесия, а икономисти очакват Европейската централна банка да обърне паричната си политика към затягане по-късно тази година.


Производството в Германия също се сви през този месец, което се случва за първи път от две години. Бизнес активността във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, също спада през октомври за пръв път от последните две години и се очаква влошаване през последното тримесечие. Данните на Markit за промишления индекс PMI показаха спад до 27-месечно дъно до 46 пункта при 51.5 пункта през септември.


Очакванията на икономистите бяха за 50.5 пункта равнище през този месец.


Така общият производствен PMI за еврозоната се свлече до 47.3 през октомври от 48.5 през миналия месец, което е най-ниското му ниво от юли 2009 г. насам, а индексът, който комбинира производство и услуги, падна до 47.2 от 49.6 през септември.


"Ако не се появи нещо, което да съживи доверието, ще станем свидетели на още по-слаби данни през идните месеци", коментира Уилямсън.


Междувременно данните за китайския производствен PMI показаха, че индустрията във втората най-голяма икономика в света спря тримесечния си спад и отбеляза покачване до 51.1 през октомври в сравнение с 49.9 през септември благодарение най-вече на засиленото вътрешното потребление, но се увеличават и новите поръчки за износ.


Анализатори в последната анкета на "Ройтерс", публикувана миналата седмица, прогнозират, че ръстът на икономиката в Китай ще се охлади до 8.6% през 2012 г. Тези данни са може би единственото положително нещо на фона на тежката ситуацията на еврозоната."Всичките тези лоши данни идват само за да подчертаят факта, че еврозоната изпада отново в рецесия, а изключително бавният напредък в разрешаването на европейската дългова криза е малко вероятно да промени тази картина скоро"
Петер Ванден Хоут, главен икономист за еврозоната в ING.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах