Полша има план за спасяването на еврозоната

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Тя Полша добре има план, ама Саркози май няма да го подкрепи.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 2. 2 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Независимо от всякакви кризи, икономиката на Полша расте, не е преставала да го прави!?
  Нямат ли някой Дянков да им обясни как след 20-30 г. ще се види ефекта от мъдрата му финансова политика?
  Всъщност, по какво е специалист "кварталния счетоводител"?
  http://www.facebook.com/pages/Нека-издадм-за-пръв-път-и-на-българск-език-дисертацията-на-Симен-Дянков/172786016104980?ref=ts

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Решението на проблемите е едно:СПРЕТЕ ДА ХАРЧИТЕ ПАРИ НАЗАЕМ!

  Какво ви боли за гърците?Да си се оправят!Да връщат 300 години взетите пари,да си въведат драхмата и да вземат кокото е равноктойността на 100 евро!

  Пък да не ходят на работа,да си стачкуват и др.екстри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4940 Неутрално

  До коментар [#2] от "de40":

  Имаха един като Дянков, Лешек Балцерович се казва и им сърши работата още преди 20 години! Това е и една от причините икономиката им да расте и сега!

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Че Дянков освен приказки, нищо не е реформирал до тука????

 6. 6 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Кой да чете неща от преди 20 год.???Важното е сега да плюем.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4940 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  Първият ти плюс е от мен! Прав си, защото не му стиска да се опре на Бойко - популиста, но поне на приказки го докарва! Надявах се да не отстъпи за пенсионната възраст, но не би! Сега се надявам да не отстъпи пак за БДЖ. Ще видим!

 8. 8 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Има ли съмнение,че плана на Меркел ще се окаже най-добър?
  В противен случай - сбогом евро...

 9. 9 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 488 Весело

  Как бе? Да не би да предложат замяна на еврото със злоти?

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  По скоро Балцерович може да бъде оприличен на един който казваше - "за Бога братя, не купувайте" и на още един, който пое страната при 10 долара средна заплата и я остави на удвоено БВП и 100 долара средно възнаграждение?

 11. 11 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Поляците не са толкова умни като нашите управници, защото поддържат толкова дефицит, който им осигурява растеж. Не знам каква философия има Дянков, но стремежът му към "балансиран" бюджет на изключително мизерно равнище няма да доведе България до нищо хубаво, освен тотална мизерия за обикновеният българин - безработица в космически мащаби, при това се очакват нови съкращения, отчаяние сред младите хора, които не виждат вече никаква перспектива за себе си, продължаващи фалити на фирми от малкия бизнес, постоянен растеж на цените, придружени от ниски заплати и пенсии, изключително ниска покупателна способност... Щом сме страна, която е във валутен борд, значи трябва да спазваме единствено правилата на фонда и никакви други "експерименти нямат място тук. Истината е, че в момента държавата няма никакви ресурси, финансовото министерство е в колапс. От всички страни му "искат пари", които няма откъде да даде, защото не си върши работата - да си събира своевременно приходите. Днес финансовият министър твърдо заяви, че няма повече да стои в България, няма да се върне и в Световната банка, защото имал други намерения. Май отново се кани да "оправи" поредната държава - жертва на икономическия му гений)))

 12. 12 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, те си имаха Балцерович. И ние си имахме Костов, който също можеше да съживи икономиката ако беше управлявал още един мандат, но не би. Посредственият български електорат се втурна да търси "месии" - Симеон, който щеше да "оправи" страната за 800 дни - е оправи я. После дойде тройната коалиция, която така оправи нещата, че не знам колко още ще й перем кирливите ризи. И още един месия - Б. Б. - човекът, който разбира от всичко. Е, по време на криза най-компетентните обикновено са и най-несимпатични. Такъв е и случаят с Дянков. Той наистина се опитва да оправи нещата като по учебник, но няма друг начин. Колкото и неприятни да се реформите му, те са необходими заради многото некомпетентни правителства преди него. Виденов ни докара до пропастта, но Софиянски, Костов и валутният борд ни спасиха. След Симеон и тройната коалиция обаче, както и в условията на общоевропейска криза, наистина трябва да се пипа малко по-грубо, по-болезнено, за да не стигнем до положението на Гърция. И Меркел призна, че изпълняваме изискванията от Маахстрит.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4940 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":

  Бъркаш малко - този, който казваше "За Бога, братя, не купувайте!" беше една безподобна (а, всъщност подобна на Беров) жертва - Димитър Попов (лека им пръст и на двамата)!
  А онзи, който пое при $10 и си тръган при $100 бе друг! Питай Димитър (#12)!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4940 Неутрално

  До коментар [#12] от "dimitar1961":

  Съгласен, но до някъде! Костов направи много, но липсата на политически опит го провали - трябваше да оставят Крадлив Симо да стане президент (от него нищо не зависи) и тогава щеше да има втори мандат! А играта на обиден от народа след изборите потвърждава моето мнение за политическа неопитност!

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Все пак либерализацията на цените, които упорито отказваха да направят Луканов и сие, ги направи Попов. Това навремето си беше истински подвиг....А Балцерович пусна либерализацията в Полша, направи реформите, които Костов със закъснение проведе, че и одгоре....Затова са добре поляците и поради факта, че никога не са имали колхози!..........Има и от мене+!

 16. 16 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И друг път съм писал-гледайте поляците и се учете!
  Те могат...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 17. 17 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#12] от "dimitar1961": Точно така.

 18. 18 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#9] от "radioham":
  [quote#9:"radioham"] Да не би да предложат замяна на еврото със злоти?[/quote]
  А не.Ние сме стабилни.Нашите сънародници стабилно берат маслиновите градини и мият задн.ците на закъсалите гърци,които пък стабилно си пият узото и си набиват стабилно суфлакито.И понеже нашата валута цъфти и връзва в острова на стабилността,предлагам новият съюз да се привърже към новата стабилна валута- Левро

 19. 19 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1120 Весело

  До коментар [#4] от "vassilun": Хайде да не обиждаме човека, все пак с подобни сравнения, защото много би се засегнал..))))

 20. 20 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Само да кажа за незнаещите, че тази реплика "За Бога, братя, не купувайте!" е половината и естествено използвана за дезинформация. Продължението беше нещо от сорта да се изчака цените да паднат като спадне търсенето и тогава да купуват. След като мине първоначалната "еуфория" от премахването на таваните на цените.

 21. 21 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 759 Неутрално

  от текста излиза, че май Полша има план не за спасяването на еврозоната, а за спасяването си от еврозоната

  Иначе въпреки заклинанията срещу Европа на две скорости, никога не е имало Европа на една скорост. Просто между страните има прекалено големи различия. Гърция и Италия вече загубиха част от суверенитета си и вероятно все повече ще заприличват на нещо като протекторат, а ако не са съгласни единственият им изход е навън. Същото вероятно ще стане и с Испания и още 2-3 държави. Изобщо или южна Европа ще влезе в правия до голяма степен насилствено, или доброволно ще тръгне по друг път.

 22. 22 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#2] от "de40":


  [quote#2:"de40"]Всъщност, по какво е специалист "кварталния счетоводител"? [/quote]

  Дянков е специалист метереолог:

  Научните разбирания на премиера ги допълва абсолютно синхронно вицепремиерът Дянков. Той каза, че ако бъде закрит Институтът по метеорология на БАН, ще вземаме прогнозата за времето от CNN…

  Това е интелигентно прагматично решение, каквото само едно юпи от Ловеч, издигнало се стремглаво до министър на финансите, може да измисли. И се наложи ръководителят на института доц. Георги Корчев да обясни на Дянков като на първолак:

  “CNN не издава прогнози за времето. CNN разпространява информацията на световните метеорологични центрове. Българската хидрометеорологична служба изпраща данните от измерванията, от територията на нашата страна в тези регионални световни метеорологични центрове и те на базата на нашата информация издават своите глобални прогнози. Ако CNN можеше да прави това, нито една държава нямаше да инвестира средства за развитие на свои национални хидрометеорологични служби”.

  Може да си останеш провинциалист, дори да завършиш езикова гимназия, университет в чужбина и да те направят чиновник в Световната банка, а после и министър. Висшето образование на глупавия не може да помогне.

  Горко на България, че е отгледала такива разбирачи на науката и ги е овластила да я управляват. Ако някой не е разбрал, че България е в беда, време е да прогледне.

 23. 23 Профил на m.msii
  m.msii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как пък и ние един път не предложим нещо умно?

 24. 24 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  полша трябва да се спасиава от руснаците
  затова е загрижена за еврозоната
  де гол е казал европа от атлантика до урал
  жан виденов е казал европа от ванкувьр до владивосток

 25. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  полша трябва да се спасиава от руснаците
  затова е загрижена за еврозоната
  де гол е казал европа от атлантика до урал
  жан виденов е казал европа от ванкувьр до владивосток

 26. 26 Профил на ticha
  ticha
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ментор":

  Е ти какво искаш в Гърция и Италия да лежат по плажовете а в Германия да се скъсват от работа та да им плащат плажните разходи ли?

  А ми разбира се който плаща за музиката той ще казва какво ще се слуша. Ако не да се спасяват кой както може ама на сега "лошите" от север ще казват на "добрите" от юг как ДА НЕ ЛЕЖАТ НА ПЛАЖА АМИ ДА СЕ ХВАНАТ ДА РАБОТЯТ.

 27. 27 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#26] от "ticha":

  разбира се, че не искам това - точно обратното. И аз споделям принципа, че музиката трябва да поръчва който плаща. Тоя принцип обаче е отчайващо слабо застъпен. У нас би могло да се заложи в изборния кодекс например - може да гласува само който е плащал данъци и осигуровки през три от последните пет години.

 28. 28 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#27:"Ментор"] може да гласува само който е плащал данъци и осигуровки през три от последните пет години. [/quote]
  Кажи го на Вальо Златев, е и на....

 29. 29 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#12] от "dimitar1961":

  За Костов и месиите не съм много съгласен с теб . Костов комунистен му доведоха царя и го сготвиха . А възхода на Боци започна именно от там . Така ,че в България нещата са много по - различни от Полша . Да не говорим за лобито им в Америка и т.н . Също не подценявам и матряла , който е съвсем различен .

 30. 30 Профил на nip331136933
  nip331136933
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Разликата между икономиките на Полша и България е от тук до Патагония. Полша осигурява 3 % дефицит на една развиващата се икономика без валутен борд. А ние и при борд се занимаваме само с кражби, след които освен стягане на колана до задушаване, друго не може да се прави.

  zakonitenakrummm
 31. 31 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#30] от "krummm":

  Тази разлика е само следствие от огромната разлика в обществения манталитет в България и Полша. Комуноидите в Полша отдавна са компроментирани като политически фактор, а оттам и като икономически. В България стадото все още гласува за бившите комунисти като удавник за сламка хванато... Много българи още изпитват носталгия към "добрите времена" на ТКЗС, държавни заводи и фабрики. В Полша има и силна църква, която винаги е била убежище за свободомислещите хора там. А нашата църква е дъщерно дружество на ДС

 32. 32 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Dа сравняваш Дянков с Балцерович е не просто смешно, а налудничаво Много би обидил Балцерович ако те чуе, но понеже това е невъзможно да се случи, можем само да се посмеем

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4940 Неутрално

  До коментар [#32] от "Mai Tai":

  Приеми го хиперболично сравнението! За щастие Балцерович едва ли чете форума на Дневник, иначе си посипвам главата с пясък!

 34. 34 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не мисля, че има ниша за втора Англия в ЕС.. Нека Полша вземе пример от нас - ние ще ламтим за евро, дори и да е девалвирано.

  http://antiideas.wordpress.com/
 35. 35 Профил на Христо
  Христо
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А кой да е фифнансов министър в БГ? Орешарски ? дето на своя глава депозира част от фискалния резерв в ТБ ? без да пита НС, без нищо ? или Велчев дето трябва публично да бъде убит с малки камъни?!? Кой?

 36. 36 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "de40":

  Икономиката на Полша сега расте защото преди 20 години имаха един техен Дянков - Балцерович се нарича. Ама такива кухи кейки като теб дето живеят от ден за ден надали ще го схванат.

 37. 37 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 541 Весело

  Ами еврейте си имат Ротшилд
  А поляците си имат Бжежински

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 38. 38 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#36] от "Йордан Янков":


  Радвам се, драги ми г-не, че вашата "лейка" не е тъй куха и се е намерил някой, дето я е напълнил "до горе"
  За пореден път, ми правите много неприятното впечатление на слабокултурен графоман, затрогнат от собственото си невежество. Тази Ваша рядка способност и несъмнено персонално качество ми доставя удоволствие. Обаждайте се и занапред.
  Ще ми се да попитам: "как ги постигате тези резултати, другарю директор", но си давам сметка, че сте жертва, не и активен субект.
  Желая Ви весели празници, след като заколите прасето! Внимавайте с пръжките! Осолете си добре сланината, че зимата стана топла!

  П.С. Такива като Вас "рИвяха" в нач. на 90-те г. за т.нар. "плавен преход", а след като правителството Костов най-сетне радикализира реформите и ни въведе в нормалността ревете срещу него, подкрепихте царя, пъдаря и цвъкита разни и навред ... И все пак - осолете сланината!

 39. 39 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#38] от "de40":

  Само това ли можа да ти роди мозъка или субстанцията която го замества?

 40. 40 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Не, въобще не е като Дянков. От първия ден като финансов министър на Полша започна провеждането на истински реформи. Четири години беше най-мразеният човек в Полша. И някой да си спомня Балцерович да се е изказвал за щяло и не щяло?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 41. 41 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#12] от "dimitar1961":

  Стигаме до корена на нещата и те се казват Бойко Борисов - демагог и популист в комбинация с параноя и мания за величие, гарнирани с прекомерна доза страх и нарцисизъм. И цялата кохорта подтичващи около него

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 42. 42 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#22] от "helleborn_2":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 43. 43 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#36] от "Йордан Янков":

  О, не.... Господине, очевидно не сте виждали жив поляк през живота си. За Балцерович въобще пък да не говорим. Та срванението на Дянков с Балцерович е сериозна обида за големият поляк.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 44. 44 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  В Полша нямаше колебание за осъждането на комунизма. Полша имаше организирана съпротива срещу режима още от края на 70-те години. Полша нямаше никакви съмнения относно "да ни управляват тези които са доказали че могат да ни управляват 45 години, тези, които дадоха апартаменти, пенси и т.н.". Полша нямаше никакви заблуди от рода на "плавен преход", "ниска социална цена" и ред комунистически бълвочи, които матряла прегръща с потекли лиги за благините, които ще потекат веднага щом поредния спасител вземе властта.....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 45. 45 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "serafin":

  В четири поста един след друг казахте ли нещо различно от "аз мразя Дянков (Борисов), но кой знай защо боготворя Балцерович"?

  Да ви напомня - покрай в всичко друго (Баллцерович без съмнение заслужава ОГРОМНО уважение) по онова време беха ОПРОСТЕНИ 40 млрд, полски външен дълг. По времето на Дянков никой нищо не ни опрощава, всички са изпднали в паника какво да правят със собствените си икономики, а Дянков е атакуван не само от кадрите на столетницата, но и от такива като вас, които си въобразяват че са дясно мислещи избиратели. Така че хайде по-полека (или по-умната).

 46. 46 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#45] от "Йордан Янков":

  Че кажете ми някой аргумент и веднага ще възприема "десният" Ви съвет да ги заобичам

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 47. 47 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#46] от "serafin":

  Готово - Дянков е мразен от БСП, профсъюзите и всички ляво мислещи българи. Хайде сега се наредете до тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK