Намалете работната седмица на 20 часа, призовават британски икономисти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Предлагам направо екстремното решение, което се практикува от около 20% от българите - 0 часа работно време. По тази логика би трявало да осигури още по-бърз икономически растеж...

  Изобщо е б.си тъпата идея. Не че аз лично не искам да си почивам повече часове, но обосновката им е просто смешна ...

 2. 2 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Добра идея! Ако е приемем и в БГ, минималната работна заплата ще е около 30 лири месечно Брутната ....

 3. 3 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#1:"pi314_"] но обосновката им е просто смешна ... [/quote]
  Заетостта в Китай е приоритет номер едно. Затова Запада критикува червения капитализъм, че създава безмислени щатове за да имат повече хора работа.

  И понеже заетостта е един от приоритетите и нашите УЖ СВРЪХРАЦИОНЛНИ общества, ето какво са измилсили икономистите след напъни да се предотврати недоволството на масите.

  Иначе тия економисти демонстрират абсолютна неадекватност и некомпететност. Излагация по европейски!

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 4. 4 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Има голямо разминаване между хората, които имат твърде много работа, и тези, които нямат никаква."

  Обикновено си има причина да нямат никаква работа. Същата причина, която няма да им позволи да заместят имащите твърде много работа.

 5. 5 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 555 Любопитно

  Че за какво им е на англичаните да работят ??? Имат си достатъчно пакистанци, българи, китайци, индийци, румънци и т.н. да им работят мръсната работа....... 4 часа работно време на ден (20 часа седмично) е предостатъчно на британците за поднисване на формуляри и надзор на робите !

 6. 6 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 675 Неутрално

  В предложението има резон. Рано или късно, с навлизането на все по-можещи машини, хората ще имат все по-малко работа. Вижте вкъщи колко работа върши една домакиня: вече има съдомиялна, автоматична пералня, машина за пране на мокети... Обективно работата се свършва много по-бързо и "работният ден" на домакинята вече е намалял примерно наполовина.
  Идеята обаче има един съществен недостатък: тя предполага, че когато работещите се отдръпнат от пазара на труда, неработещите ще скочат и ще се включат в него. За съжаление, в много случаи няма да стане така. Много безработни са такива, защото не искат да работят. На тях винаги им се случва нещо, което ги възпрепятства да намерят или останат на работа. Но нека проектът се реализира някъде - дори в някоя провинция само. Ще бъде интересно!

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Натам е бъдещето - максимум 4 часа работа на ден. Инак просто няма как да има работа за всички, поне докато в Китай не започнат да правят секс с презервативи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...ако всички работят по-малко часове – около 20 седмично...[/quote]
  ...значи работят на половин работен ден! Останалата половина от деня - лайф...half-life!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#3:"Ѡлегъ"]Заетостта в Китай е приоритет номер едно. Затова Запада критикува червения капитализъм, че създава безмислени щатове за да имат повече хора работа. [/quote]
  При население милиард и отгоре нема нужда от багер,щото има 1000 с лопати,ама НЕ може да се въвеждат все по-производителни технологии и да се поддържа щат като за 100 0 лопати...Все повече трудът ще се механизира,компютаризира и т.н.т.Съвсем реално е да се замислим какво по дяволите ще работим всичките накуп,пък и да сме добре платени,пък и 40год.трудов стаж..А младите къде и какво да започват???

 10. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Работата е там, че с развитие на технологиите продуктивността на всеки човек става много висока. Толкова висока, че икономиката няма нужда от всички работници с толкова висока производителност. В резултат много хора остават без работа.

  В Германия казват: работохолиците са вредни за обществото не само защото създават напрежение сред близките си, но и защото отнемат работни места.

  В Гугъл 10-20% от работното време е посветено на собствени проекти.

  Трябва да има нещо, щом толкова много хора го повтарят. Разбира се тук става дума за развити икономики. България не е такава.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#4] от "theWho":

  Ето един малко по-задълбочен прочит на настоящата криза и връзката и с безработицата и свръхпроизводството: http://mapto-on.blogspot.com/2011/12/blog-post_31.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#3:"Ѡлегъ"]Излагация по европейски! [/quote]

  Това може да се дискутира, кой точно се излага. Имаш ли представа колко е работната седмица в повечето фирми в цитираната по-горе Германия?

 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  по-кратък работен ден = по-малко стрес => повече време за самоусъвършенстване, размисъл и дискусия (ако образователната система е научила хората да го търсят, затова България излиза от тази схема) => По-висока производителност.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#12] от "plumpschi":

  http://de.wikipedia.org/wiki/Wochenarbeitszeit#Wichtige_in_Deutschland_existierende_Wochenarbeitszeitregelungen

  Ти си жена с деца и е нормално да работиш на 4 часа.
  Не издържаш семейство. Но ако и мъжът ти работи на 4 часа - не ви завиждам.

  Иначе предложението си е чиста излагация.


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 15. 15 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#10:"mapto"]В Германия казват: работохолиците са вредни за обществото не само защото създават напрежение сред близките си, но и защото отнемат работни места. [/quote]Един приятел го каза перфектно: Americans strive for excellence, Europeans for mediocrity ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 16. 16 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Лелче, от време на време четеш ли критиката към Китай, която се сипе от нашите умни политици и журналисти?

  Аз съм съгласен, че прогресът не може да се спре. Но в момента не става дума за прогрес, колкото и да ви се иска да е така. Става дума, че масовата безработица ще доведе до невероятни сътресения и протести в супер-развитите икономики. Ще трябва нов обществен договор между капитал и работник. И за да се предотврати това, ето какво са измислили умниците от Обединеното кралство -работна седмица на 20 часа. Суперрррррррррррумно))))


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 17. 17 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#10:"mapto"]В Гугъл 10-20% от работното време е посветено на собствени проекти. [/quote]... просто нямаш представа за какво става дума в силиконовата долина, ПР на Гугъл е точно това истинанта съвсем не е толкова сладка за каквато я подават ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 18. 18 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#14] от "Ѡлегъ":

  Грешиш, рожбе. Издръжките са си мое дело, изцяло. Хубаво линкче си дал, ама я да те питам нещо. Ти нали знаеш какво значи Beamte и Öffentlichen Dienst? Ей за туй ти цъквам и аз един мунус.

 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  изключително голяма глупост, мисля някой опитваше да оправи така Британия преди Тачър, трябва да беше Калахън

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе хем добра идея, хем недотам. Не съм чел статистики, но съм сигурен, че ако се изчисли колко време от един 8-часов работен ден е посветено именно на работа, а не на кафета, пасианси, клюки и т.н., ще се окаже и по-малко от 4 часа.

  Дотук добре.

  Но има множество професии - от тази на телефонестката до тази на лекаря с нощно дежурство, където е практически неприложима.

  И оттук нататък вече започва една каша...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  "Мозъчният тръст New Economics Foundation(NEF), който организира събитието в London School of Economics, твърди, че ако всички работят по-малко часове – около 20 седмично – ще има повече работни позиции, служителите ще могат да прекарват повече време със семействата си, а огромното потребление на енергия ще бъде ограничено"

  Не съм против идеята, но как ще се икономисва енергия, ако Х работи четири часа, Y поема след него за още четири, и накрая Z също работи четири часа и тримата ползват транспорт, дори да е обществен, климатик в офиса и електроенергия навсякъде?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#18] от "plumpschi":

  Ти си немска гражданка като жена ми. Ако си държавен чиновник, работиш 40 часа седмично. И все пак представи си, че те накарат да работиш само 20 часа без да ти сменят тарифата. Какво ще правиш в супер-богата Германия с неврстни деца?

  Минусите не ме вълнуват. Правило в този форум е глупавите мнения да се хонорират с плюсове.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 23. 23 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Това е едно от най-глупавите и не делновидни предложения.
  Направо съм изумен от англичаните.
  Разбира се че ще има повече работни места! Но на каква цена?
  1)Всички ще получават 50% по- малко. Тоест всички ще бъдат еднакво бедни. Това ще намали покупателната способност и затегне икономиката. Вече бе изпитано по време на Социализма.
  2) Това ще означава по-малки данаци или може би няма да има данъци, тъй като повечето хора ще са с минимален доход. Лошо за държавата.
  3) Постояно текучество на работна ръка, не квалифицирана и вериятно безотговорна/не заинтересована.
  Не знам как ги мислят тези работи.

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  По принцип е много привлекателно. Аз съм за. Но...
  Нали преди 10 години франция въведе 35 часова работна седмица. Настъпи пълна дезорганизация и не мисля, че е прокопсала от това. Социалистите, която въведоха намалената седмица твърдят, че са създадени работни места, но няма сигурни данни.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#23:"bag"]Не знам как ги мислят тези работи[/quote] Ми те не ги мислят въобще, по далеч от носа си не им стига пипето ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "theWho":

  Аз намирам идеята за прекрасна. От доста време се опитвам да убедя работодателя си да работя по-малко време - има достатъчно интересни неща за правене извън работата си, но... явно в България не сме привърженици на иновациите, освен ако не са зададени отгоре... Затова и при нас винаги всичко хубаво се случва последно...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 27. 27 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Скритата идея е да се намалятразходите за работните заплати ,тъй като се плаща на работен час.Много офиси в Обединеното Кралство си съкратиха част от персонала и сега тия ,които останаха са двойно натоварени с работата на тия които напуснаха.Проблема на една компания ,че при съкращения ,се задължава да плати на тия ,които е съкратила,с определено обещетение ,изразяващо се в х работни заплати (в зависимост от договора) В случая,една компания ,която би искала да задържи обучената си работна ръка и същевремено да намали разходите си за работни заплати ,докато трае кризата, е общо да намали работните часове-така и вълка и агнето са доволни (сравнително доволни)

 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#3:"Ѡлегъ"]Иначе тия економисти демонстрират абсолютна неадекватност и некомпететност. [/quote]

  NEF некомпетентни?
  Що не пробвате да прочетете нещо, преди да плеснете провинциалното си самочувствие?
  http://www.neweconomics.org/publications

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":

  Благодаря за линка! Обещавам да го прочета, но това няма да промени мнението ми за простотията, която са измислили.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 30. 30 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Британците и сега работят по максимум 20 часа - масова имат тридневна работна седмица!

 31. 31 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "Mai Tai":

  Повечето работят по 37.5 часа на седмица ,което е нормално.

 32. 32 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Весело

  Идеята е страхотна, но може да бъде разбрана само от хора, които знаят, че истинската работа се измерва в резултат, а не във висене на бюрото.
  Всъщност тези хора може би трябва да бъдат оставени да бухат дори по 10 часа. Сещам се за "Прекрасният нов свят", където въведоха 4 часов работен ден и избухнаха безредици, защото хората се чудеха какво да правят...

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 33. 33 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#26] от "Лилия Костова":
  Лили ти като индивид, би трябвало да ти се предостави такава възможност, да работиш намалени часове.
  Но не да е закон за 20 часова работна седмица!
  Това са корено различни неща.

 34. 34 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#15] от "ivanchoLA":

  Е, американската икона Мадона го е казала още по-добре:
  "И най-тъпия европеец е по-умен от най-умния американец".

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 35. 35 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 624 Весело

  Ако британците намалят работното втреме с още 10 ч. на седмица , ще се доближат до реалното работно време на депутатите ни от парламента .

 36. 36 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Това предложение може да е правилно за високотехнологични икономики, с висока добавена стойност на продукцията, нашата не е такава.

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ѡлегъ":

  Моля. Има доста за четене, та Ви пожелавам търпение.

  Екипът на NEF може да бъдат наречени авангардистки, но е далеч от прилагателните некомпетентни и неадекватни.

  Това съм го пуснал още 2009 г. на вниманието на публиката във форума: http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/11/01/808205_london_shte_razglobi_dve_golemi_banki/#msgid1793660

  - разглобяване на банките. Вместо да ги консолидират, компрометираните финансови институции трябва да бъдат свити до ниво, на което няма да застрашават цялата система
  - сегрегация на финансовите пазари. Разделяне на дейности като търговия с книжа и търговско банкиране. Нуждаем се от финансови институции с конкретни функции, а не такива, които се хвърлят по това, което е модно
  - вкарване на всички екзотични финансови инструменти в балансовите книжа, безпощадна ревизия и официалното им лицензиране
  - създаване на сигурна и достъпна локална банкова система за хората, например през мрежата на британските пощи
  - разширяване на банкирането през малки и удобни за клиентите институции като общинските банки
  - въвеждане на подпомагащи паравалути - монетарни активи със стойност, които не са признати във финансовия свят, но могат да се използват за бизнес в определени райони, градове и дори големи жилищни квартали, понеже защитават от финансови шокове
  - раздаване на държавни безлихвени кредити (когато е нужно) за инфраструктурни и иновативни проекти
  - въвеждане на сигурни спестовни схеми като т.нар. народни пенсии, позволяващи на хората да следят къде отиват и как са инвестирани осигуровките им
  - мораториум върху изгонването на хора в невъзможност да си плащат ипотеките
  - превръщане на човешкия капитал и неговите умения в ключов елемент на икономиката в момент, когато рухват системите, основани на парите
  - по-добра данъчна ефективност, ликвидиране на териториите със статут на данъчен рай, плащане на данъка при източника на продукцията или услугата
  - въвеждане на данъци върху валутните и финансовите транзакции; трилиони долари се въртят по света всеки ден в името на самото им движение без особена полза за обществото
  - поголовен данък върху компаниите за изкопаеми горива, с който да се помогне на енергийно бедните страни и да се финансира преходът към чиста енергия
  - повече отговорност от счетоводните фирми, борба със скритото обвързване, нови регулации и подобряване на самоуправлението на одиторите
  - въвеждане на максимална заплата
  - борба с отрицателните ефекти от рецесията чрез сближаване между хората - запознанства, съвместни акции, повече любопитство към околния свят, физически упражнения, курсове по музикални инструменти... изобщо, трябва да се прави нещо друго, освен да се печелят пари.

  Не, не е Фидел, не е и Чавес..Това е британската NEF, а автори са уважавани преподаватели от http://www.lse.ac.uk/

  http://www.neweconomics.org/publications/from-the-ashes-of-the-crash

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Упсс.. Последният линк не работи качествено. Давам нов: http://neweconomics.org/sites/neweconomics.org/files/From_the_Ashes_of_the_Crash_1.pdf

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#33] от "bag":

  Нямам нищо против референдум по темата. Макар че може би в БГ наистина не е особено адекватно, предвид размера на доходите...
  Но например един мой приятел работи на 4-часов ден (със западноевропейска заплата) и си е съвсем, съвсем доволен.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 40. 40 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "Graf":

  Може предложенията на групата от LSE да са компетентни и адекватни, но в свят, където печалбата и алчността са определящи, едва ли ще има място за предложенията на учените. Само социален натиск 'отдолу' може да подейства.

 41. 41 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#28:"Graf"]Що не пробвате да прочетете нещо, преди да плеснете провинциалното си самочувствие?
  http://www.neweconomics.org/publications [/quote]
  Мале ... тея са диви социалисти. Друга гениална идея са банки за време, равенство в заплащането и т.н. ... не са били в СССР за да видят идеите си реализирани, на това го отдавам.

 42. 42 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#37:"Graf"]Екипът на NEF може да бъдат наречени авангардистки, но е далеч от прилагателните некомпетентни и неадекватни. [/quote]

  Това е странно, тъй като първата ми реакция като им видя идеите е точно "сбирщина некомпетентни и неадекватни социалисти". 1-2-те що-годе смислени инициативи са зарити от десетки простотии.

  [quote#39:"Лилия Костова"]Нямам нищо против референдум по темата. [/quote]
  Аз пък имам нещо против да референдум, който да ми забрани да работя колкото аз си реша и договоря с работодател.

 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#41:"pi314_"]Мале ... тея са диви социалисти.[/quote]

  Всичко, което не е от наръчника на либертарианците, който се състои от десетина изречения е... социализъм..
  А нещата са къде къде по-сложни и заплетени.
  Горкият Хайек... Ако знаеше до къде ще докарат идеите му в територията зад желязната завеса щеше да се самоотрече...
  Между другото, в LSE още е жив духът на Хайек и част от идеите му са из разработките на NEF, но тук авторитети са Жорко Ангелов и Красен Станчев...
  Мъка. Голема мъка pi314_

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#40:"Mai Tai"]Може предложенията на групата от LSE да са компетентни и адекватни, но в свят, където печалбата и алчността са определящи, едва ли ще има място за предложенията на учените. [/quote]
  За съжаление в никой свят, базиран на реалността, фантазиите на такива "учени" няма как да просперират. А за още по-голямо съжаление доста хора игнорират реалността в името на "идеалите" на безполезността, посредствеността и сервилността...

  [quote#43:"Graf"]Горкият Хайек... Ако знаеше до къде ще докарат идеите му в територията зад желязната завеса щеше да се самоотрече... [/quote]
  Интересно какво си чел, но точно в "Пътят към робството" Хайек предупреждава за намесата на държавата в трудовите отношения и в чия вреда са те.

  [quote#43:"Graf"]Между другото, в LSE още е жив духът на Хайек и част от идеите му са из разработките на NEF[/quote]
  Като гледам списъка на НЕФ, връзката между техните идеи и тези на Хайек са баш за л.йно с поръсени кокосови парченца за камуфлаж...

 45. 45 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#10] от "mapto":

  Казват му техногична /в БГ - структурна/ безработица.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 46. 46 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#37] от "Graf":

  Още веднъж благодаря! Материята няма да ми е лесна, но ще се постарая да открия смисъла на предложенията им за регулиране на икономическите процеси.

  Мотивите ми да съм противник на 20-h работна седмица имат чисто финансов аспект. Ако ми дават същата заплата, съм съгласен и на 10-h работна седмица. Но това няма как да стане.
  И хората ще се принудят да работят допълнително, за да се издържат.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 47. 47 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Истинският въпрос пред богатството днес не е темпът на растеж на БВП, а как се разпределя богатството. Подкрепям тази теза. Може и 20 часа да работиш вси ще има да изплащаш кредит и кола или нещо. Някъде бях, чел приди време следнта мисъл, Какво е капитализма, система в която работиш цял живот, за да може сина на шефчето да има нова кола. Кажете ми, че не е така в БГ. А и капитализма си го доказа. Затворихме си заводите на запада и ги отворихме на изтока, за да има по - високд печалба. Няма лошо, що да не трябда да мислим как да намалим негативите от съществуващата система без да залагаме на крайности - капиталист, социалист. Как преразпределяме ресурси, че едно общество да не мърмори и що да не мърмори ако това не му хареса. Да натикаш едър капиталист в затвор и да го растреляш без съд и присъда е подло, да даваш мизерна заплата, на човек, които пазара го оценява за мизерни пари и същия тоз да не мож да се лекува, да гледа деца, или да се въпроизвежда какво е. Да не би да е хуманно. Хуманно ли е отношението ни към пенсионерите да речем. Какво е хуманно. Хумано ли жиевеем.

 48. 48 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ѡлегъ":

  Защо да няма как да стане. Всичко е в стойността ако обществото като такова оценява достатьчността на ресурсите за всички и оценява и цени високо СВОБОДНОТО ТИ ВРЕМЕ, в този миг ще работя по малко. Какво е ценно за нас като човеци свободното време или работата. До тук печели работата, но не защото сме гладни не умираме от глад. Може да получаваш 100 000 или 100 лв на месец и да си задоволен, всичко е в стойността и в разпределението. Просто не сме стигнали до този етап. Нали сме учили, че те са ограничени, а мотивацията се поражда от разни стимули.

 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#46:"Ѡлегъ"]Мотивите ми да съм противник на 20-h работна седмица имат чисто финансов аспект. Ако ми дават същата заплата, съм съгласен и на 10-h работна седмица. [/quote]

  Индентични аргументи се появяват в началото на 20-ти век, когато пък тече дебатът за 8 часовия работен ден. От заплахи за срив на икономиките, та до страхът на наемниците, че ще умрат от глад.
  Днес 8 часовия работен ден е норма, а дебатът вече е за 4 часа. Ще спечели дебатът за 4 часовият работен ден, така както навремето е спечели и другият, за 8 часовият работен ден.
  Това въобще не означава, че човечеството ще легне да спи, но освободеното време ще бъде оползотворено за развитие. Квалификационо и личностно. Така че, ефективността ще се увеличи, а няма да спадне. Както се е случило и преди сто години...

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#49] от "Graf":

  Така, както си обяснил ме хваща наистина срам, че ги нахоках.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 51. 51 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#48] от "joan12":

  Защото работата понякога е разпределена във времето.
  Ако се наемат трима души, които да заменят един, то неминуемо ще има смени с по-голяма натоваренст и такива с по-малка или нищожна.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 52. 52 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тук е и ролята на държавата. 20 часова работна седмица нормативно призната навсядъде обаче. В целия свят и смените вече не са наш проблем, но заплащането да не намалява с % на намалените заплати. Минимална работна заплата. Сега някой икономист ще каже не било пазарно. Че кое му е пазарното държавта да налива миляри в банки или в закъсали европейски икономики. Интересно всеки се опитва да привлече високоплатежни компании в икономиката си, колко са държавите привличащи служителите с големи социални пакети например. Какви ли би се получило.

 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В идеята има разум - освобождава се половината време за харчлък

  Сега сериозно! Има работи, при които може да се измери свършеното и да се плати само то, особено ако не е в поточна линия няма никакъв проблем с намаляване на работното време. Свършваш си работата за 4 часа и бай-бай! Но си взимаш същите пари! И в момента има такива длъжности.

  Има други дейности, при които е важно наличността на служителя. И там има мегдан - двама души си менкат смените. Там пък качеството на работа не е от съществено значение (в рамките на задълженията). Е, заплатата трябва да падне наполовина. Добре, де. Поне с 1/3. Ще има хора да се навият! Мисля, че това е периметърът на действие на подобна "иновация".

  И има куп други работи, дето това няма как да стане! Малко отвлечен пример ще дам, но е първият, дето ми идва наум. Я накарайте някой истински учен да работи половината време??? Или който и да е изследовател, изобретател, измислювател??? Не е възможно!

  Също не е възможно за мениджъри, които влагат цялата си душа. Няма как да се получи сглобка, ако самите те не са се "намерили".

  Ако става дума за държавни администратори на изпълнителни длъжности - да! Но глобално, за всичкото видове работа и дейности - абсурд.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#49] от "Graf":

  Браво за отговора. Говорим за икономика на знанието. Как се създава такава икономика и се култивира това в хората. Убеден съм, че човек не трябва да се претрепва за да е щастлив. Но не бива и да мързелува. За мен отговора на това колко трябва да работи човек не е нито у капиталиста, нито у служителя. Това е по скоро психологичен и технически въпрос. Достигнали ли сме онова равнише на познание, в което с по -малко ще достигнем до нормалното. Човек е истински щаствив когато има избор. Дълбоко се съмнявам, че такова нещо ще стане скоро. Искрено благодаря за отговора ти. Убеден съм в него и се радвам, че има повеко хора, които да мислят така.

 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#53] от "Музар":

  Музар, та и сега е същото. Има хора които блъскат по 12 та и 14 часа, ама не защото са бедни, а защото са си такива. Работохолици.
  Във Франция опитът да се закове работната седмица на 35 часа предизвика бунтове. 35 часовата работна седмица не само че не снижи ефективността на френската икономика, а я повиши. Дебатът вече е у кереча, а във Франция се мисли за ново намаление.
  Аз имам достатъчно емпиричен материал, който доказва, че нормалната продължителност на работният ден е между 5 и 5.15 минути. Реално толкова получава и работодателят като труд. Останалото е манкиране и шикалкавене. Върви безумно надлъгване и накрая каталясва целият състав на работодателя, а наемникът е спечелил неравната битка.

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Има голямо разминаване между хората, които имат твърде много работа, и тези, които нямат никаква."
  И какво - да си поделим по 20 часа, а? И оня некадърник да ми "оплеска" проекта, дето не спах, за да го докарам до завършен вид? Ааа, не, няма такъв филм! Някои хора работят много, защото са квалифицирани. А има и такова правило - колкото повече работиш, ставаш по квалифициран. Ако се отпуснеш, ще преминеш към ония от "мъглата" на посредствеността.

 57. 57 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#49] от "Graf":

  Графе, как виждаш родните мутро-бизнесмени да се навият на 4 часов работен ден?? Те не разбират какво е ненормиран работен ден, ти за 4 часов говориш Не ти опонирам - просто ако това стане на Запад, още повече ще лъсне провинциалността и изостаналостта на БГ бизнеса и политическия елит, които са си произвели мутрите.

 58. 58 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#57] от "Mai Tai":

  Ще се навият.
  Заради осигуровките

 59. 59 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 900 Неутрално

  [quote#47:"joan12"]Какво е капитализма, система в която работиш цял живот, за да може сина на шефчето да има нова кола.[/quote]

  Това е изкривяване в нашите мозъци заради несправедливостта на Прехода. В нормалните общества работиш с респект и благодарност за шефчето, защото без такива като него ти би останал на улицата. Или щеше да трябва да минеш по неговия път, който в нормална конкурентна среда е определено по-труден. Така, че щом свободно си избрал най-изгодния от 3-те варианта, не би трябвало да имаш зъб на шефъ или капитализъмъ.

 60. 60 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  През 1997 г. - 1998 г. работих на горе - долу подобен график в Съюза на Слепите в България от 11.00 часа до 16. 00 часа и за мое учудване поръчките се изпълняваха и най - важното не работехме в пик час на електросистемата а и с по - малко ел. енергия произвеждахме повече продукция и заплатите бяха същите даже с малко повишение. Не зная кой го беше измислил но се видя, че е правилно.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 61. 61 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  То като е 48 часа работната седмица колко реално се работи и в същност дали се контролира ефективно кой колко работи... да намалението на работната седмица би облекчило разходите на работодателите, които не могат да уплътнят заради кризата времето на служителите, но в България с тия ниски заплати би било направо пагубно за бюджета на домакинствата.

 62. 62 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#55] от "Graf":

  Графе, при свободно договаряне (!) с Шефа се разбрахме да работя 4 часа. Неговата сметка (а и моя от предишни работи) беше, че в един 8-часов работен ден се губят около 3 часа в нищоправене. Е, той директно ме попита - мога ли да "глътна на екс" 4 часа работа и останалите да си правя каквото си искам? Мислиш ли, че имам различен отговор от ДА? При заплата като за 8??? Че и сега хич не искам да работя на твърдо работно време. Предпочитам когато се наложи да се гърча 15-20, че и повече часове, но когато работата е нормална - да си я свърша и да си бегам! А при нормално натоварване - наистина 4-6 часа са напълно достатъчни. Аз за това не споря. Споря къде е приложимо. В частния сектор - ясно: където има плащане за обем свършена работа, всеки ще си седне на дънцето и ще я свърши колкото се може по-бързо. Сметката е проста. На държавна - там има някаква възможност за замяна на пионките. И то добра - хем пионките доволни, хем работата се върши, хем повече народ се води на заплата. Може да е малко по-ниска (нека да не е 1/2, а 1/3 намалението), но пък работицата е сигурна, не е продължителна... Има хляб в идеята.

  В същото време има един куп длъжности (дейности), където е невъзможно подобно регулиране! Както в частния, така и в държавния (публичния) сектори. Всъщност, смятам че тази подробност (липсата й) е или проблем с превода, или с обема на статията. Хич не вярвам решението за подобно действие да е хей тъй - антоп.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 63. 63 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Този Маркс, този Маркс.....

  и най-умният си е малко прост....
 64. 64 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Бе кви 20 часа. Направо съкратете все що мърда. Глупаци.

  Да живее България и българският народ.
 65. 65 Профил на immunitas
  immunitas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спешна помощ,Полицията и Пожарната на четири часов работен ден,пет дневна работна седмица.Мен ме устройва идеално!

 66. 66 Профил на marksist
  marksist
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#62:"Музар"]при свободно договаряне (!) с Шефа се разбрахме да работя 4 часа.[/quote]

  Кое му е било свободното на това договаряне, бе? Че и удивителна поставил мушморокът му с мушморок. Ти нямаш друг избор освен да се "договориш" с шефа си! И накрая е станало така, както той ти е предпочитал- да работиш 4 часа. За да не му се мотат разни прошляци пред погледа.

 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#66] от "marksist":

  Марксисте, ако ти предложат за едни и същи пари и еднаква работа да седиш 8 или 4 часа, какво ще избереш??? Аз не ходя на работа за да пия кафе и да си правя социалните контакти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на marksist
  marksist
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "Музар":

  Ти си един от форумците, които включват много трудно. Ще приемеш да се "договориш" за това, което ти "предложи" шефът. А той вече си е направил сметката. Ако не ти харесва, изхвърчаш и влиза следващият. Както ти е "предложил" да работиш 4 часа, така утре може да ти "предложи" да работиш отново 8. И тогава ти пак ще ни обясняваш колко хубаво е да се работи на пълен работен ден от 8 часа.

 69. 69 Профил на marksist
  marksist
  Рейтинг: Неутрално

  Наемният труд е форма на доброволно робство.

 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#69:"marksist"]Наемният труд е форма на доброволно робство. [/quote]

  Да помислим. Дали в някакъв такъв, въображаем и сигурно прекрасен свят, е възможна ситуация, в която всеки работи само за себе си и за никой друг...
  Упссс... Е как за никой друг? А за децата си? Нали трябва да раздели част от изработеното с тях, по простата причина, че иначе родът ще се затрие. Значи, "доброволното робство" е налично още на битийно равнище.
  Да се качим по-нагоре по организационната стълбица. Семейната фирма(ферма). Там изглежда същото. Доброволен, та и робски труд без разните му кодекси, модекси и Тотю...
  И домашните ни марксисти, подковани, като домашните ни либертарианци. Имат един набор от десетина изречения, уникална вяра в тях, вяра, за която бронебойни патрони няма, и незнание та чак невежество...

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на marksist
  marksist
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#70] от "Graf":

  Невярни изводи, направени на базата на невярна предпоставка. Робският институт е форма на лична, а не на обществена зависимост.

 72. 72 Профил на Ka Lo Jan
  Ka Lo Jan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "pi314_":

  Хубаво е да можем да погледнем извън рамката, обосновката е кристално ясна - с развитието на технологиите нуждата от човешки труд намалява. Преди век 70-80% са се занимавали със селско стопанство, а сега едва 2-3%. Доста хора в момента ходят на работа и си клатят краката, просто защото система повелява така.

  http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

  Humans are the only species that pay to live on the Earth
 73. 73 Профил на marksist
  marksist
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#70] от "Graf":

  Ако си роб и господарят ти реши да те освободи, повече никой в обществото няма право да ти отнеме свободата. За да ти онагледя формата на лична зависимост при робството. Е, ако ти самият не решиш да се продадеш на някого. Или за част от времето си.

 74. 74 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#55:"Graf"]Аз имам достатъчно емпиричен материал, който доказва, че нормалната продължителност на работният ден е между 5 и 5.15 минути.[/quote]Толкова е .

 75. 75 Профил на marksist
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#71:"marksist"]Робският институт е форма на лична, а не на обществена зависимост. [/quote]

  Да приравняваш робският институт с института на сделката между свободни субекти е некоректно и е форма на идеологическо лозунгарство. Робският институт е отношение между вещ и собственика и. Наемното трудово правоотношение е отношение на договор между два субекта. Договор, който по всяко време меже да бъде развален или променен.
  Разбира се, за марксиста е приемливо отнемането на част от "целия продукт на труда" от семейството, общината или държавата, но е неприемливо тази част да бъде отстъпена на друг частноправен субект. Заради общ интерес, примерно, на двете страни. Та дори това да е акционерно дружество, в което наемникът е акционер и съсобственик...
  Големия проблем идва когато трябва да отговорите как виждате света без наемен труд. Като какъв все пак.
  А може ли да разкажеш повече за онзи свят без наемници?

  Ecrasez l’infâme
 77. 77 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Една цигара съкращава живота с 10 мин, една водка с час, а един работен ден, с 8 часа.

 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#68:"marksist"]Ти си един от форумците, които включват много трудно. [/quote]

  А ти явно си от тези, дето дори не четат! Ще си спестя обясненията, Граф (благодаря ти, Графе! [#76]) ти е отговорил достатъчно.


  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#68] от "marksist":

  Ти не участваш ли в договарянето на условията, по които работиш, или при теб е квото каже шефа?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2888 Любопитно

  Бе то май Бил Гейтс бе казал преди 15 години още, че са достатъчни 20% от човечеството за да произвеждат всичките необходими блага, а останалите са просто излишни и очаквал в скоро време в развитите страни да се появят големи маси хора, готови да работят като домашни слуги за храна и подслон.

 81. 81 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Весело

  [quote#22:"Ѡлегъ"]И все пак представи си, че те накарат да работиш само 20 часа без да ти сменят тарифата. Какво ще правиш в супер-богата Германия с неврстни деца? [/quote]

  Какво правиш ли? Това, което и аз - смених на по-малко часове с тройна заплата. Въпрос на критерии и квалификация.

 82. 82 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#15:"ivanchoLA"]Един приятел го каза перфектно: Americans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... [/quote]
  Само дето американския excellence вкарва в едни числени измерители неща, които не всички са съгласни да мерят числено. По БВП САЩ е на първо място, а по здравеопазване?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 83. 83 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хубаво е да се види кой пръв предложи това още на 28.12.2011:
  http://edno.info/f/showthread.php?t=1978

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK