Google се опитва да тушира обвиненията в монопол на пазара на онлайн книги

Онлайн гигантът Google защитава проекта си Google Books за дигитализиране на изчерпани от печат книги и продажбата им онлайн на изслушване пред правната комисия на американския Сенат. Компанията обяви, че е готова да работи съвместно с конкурентите си по продажбата на заснетите изчерпани от печат книги.


Миналия октомври Google постигна извънсъдебно споразумение с няколко големи праводържателски асоциации в САЩ, които съдеха компанията за нарушаване на авторските им права. По силата му Google ще продължи да дигитализира книгите и ще получава 37% от приходите от онлайн абонаменти за пълен достъп до услугата Google Books и от продажба на електронни книги. Останалите 63% ще бъдат разпределяни на праводържателите от специално създадена организация - Book Rights Registry, чието финансиране в размер на 125 млн. долара ще бъде осигурено от Google.


Сделката предизвика нарастващо недоволство и обвинения от конкурентите в монополност, а от правозащитници - в нарушаване на международното законодателство в областта на авторските права. Германското правителство дори официално се обяви против проекта Google Books.
Това накара най-голямата онлайн търсачка да се опита да смекчи отношенията си с другите големи онлайн книжарници и да тушира обвиненията в монополност. По време на изслушването пред правната комисия на американския сенат Дейвид Дръмънд, главен юрист на Google, заяви, че всеки - Amazon, Barnes&Noble, Microsoft, ще може да продава книги, обхванати от споразумението за Google Books, срещу процент за Google.


Предложението не беше прието добре от конкурентите на компанията. Представител на най-големия в момента онлайн магазин за книги в света - Amazon, заяви, че в интернет никога не е имало място посредничеството и книжарницата ще продължи да работи директно с праводържателите. В момента Amazon работи по подобен на Google Books проект и е дигитализирала 3 млн. книги с уредени авторски права.


По време на изслушването Google срещна и друг противник. Мерибет Питърс, оглавяваща службата за авторското право на САЩ, се обяви против проекта. Според нея предложеното споразумение ще даде на Google възможност първо да нарушава авторските права и после да евентуално да издирва засегнатите. "Google са единствените в света, които искат да подходят към авторското право с презумпцията за съгласие на авторите, докато всички останали се съобразяват с настоящата законова рамка, която е базирана на обратното", допълни г-жа Питърс.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK