"Дънди" купи завод в Намибия, блокира проекта си в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Трябва да се сформира екип който ударно да подобри бизнес средата за класацията doingbusiness.org! Как Грузия успя да стартира през 2000 г. пазарно ориентирани реформи, които помогнаха да се изстреля от 112-то до 37-мо, а по-късно и до 11-то място в Индекса за правене на бизнес?

  В България разрешително за строеж се получава за около 180 дни, докато в Сингапур за 30.

  За получаване на въпросното разрешително се минава през 27 процедури. Освен, че забавят инвестициите всяка една процедура е потенциален "данък рушвет"!

 2. 2 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Боже "ха" ти бил ли си някога в Грузия? Това е една загиваща страна. Доближаваща се до стандарт на живота в Африка... Всичко образовано се изнесло и това, което им предстои е мизерия и стари хора.

 3. 3 Профил на йое
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Otchuzden":

  О, да. Забравих, ние хич не сме "загиваща страна. Доближаваща се до стандарт на живота в Африка.."

  Щом отиват в Грузия, значи има бюрократични спънки. Както отбеляза първия коментиращ.

 4. 4 Профил на Радио Ереван
  *****
  Весело

  В Грузия средната заплата е $24 на месец

 5. 5 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има известна ирония в това, че заради алчността на Доган прецака алчността на канадците... И те взеха, че не успяха да „отхапят” златните концесии. За тях ние сме едни аборигени, на които трябва да се вземе това, което им е дадено случайно. Оказа се, че в България има твърде много злато (най-много в Европа) при тези цени на стоковите борси...ще вземе да се сетим някой, че това са няколко милиарда.

 6. 6 Профил на Радио Ереван
  *****
  Неутрално

  Цяло щастие е че в България няма нефт, а то досега да са ни окупирали като

 7. 7 Профил на F**K OFF
  *****
  Гневно

  Браво тарикати, пак успяхте да реализирате шопската мечта- може аз да не съм добре ,по-важно Вуте да е зле!

 8. 8 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 819 Неутрално

  няма да са последните, ако не се вземат бързо мерки от една страна за подобряване на бизнес средата и работата на администрацията, и от друга за нормализиране на съдебната система.
  Сега се изисква просто безумно количество бумажки и бележчици за какво ли не. Половината напълно излишни, отделно информацията в повечето може да се получи по електронен път вместо хората да обикалят гишета като алтави.
  Не знам какво стана с принципа на мълчаливото съгласие, който всеки се заканва да въведе и после мълчаливо се разсейва. Доколкото помня и ГЕРБ обещаха.

 9. 9 Профил на аз
  *****
  Весело
 10. 10 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Otchuzden":

  Важното е, че правят нещо.

  А и последните години отчитаха 10% икономически ръст.

 11. 11 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Супер! Да бягат в Африка!
  България не е Африка!
  Опитаха се да ни третират като туземци, не успяха и се изнесоха в Намибия!
  Като са толкова отворени що не отидат да направят мина с цианиди в Германия, Швейцария, Австрия или Обединеното кралство!

 12. 12 Профил на Shan Teliang
  Shan Teliang
  Рейтинг: 504 Разстроено

  Много лоша новина. В България почти всичко положително в последните години идва от бизнеса, колкото и да крета и той... А реформи не се правят от близо десетилетие вече, всичко работи на инерция... Особено сега когато, както се предполага, сме горе-долу около дъното на цикъла, трябва да има действия за подкрепянето на бизнеса, и едно опростяване на регулаторната среда би било изключително полезно, колкото и да е закъсняло вече.

 13. 13 Профил на ikonomist
  *****
  Разстроено

  Грешна теза # 12 ! В България всичко отрицателно идва от некадърният частен бизнес ! Посочи ми един икономически отрасъл който да върви и да влачи страната ни напред ? Да ти помогна ли ? Селско стопанство - ; туризъм -; лека промишленност -; тежка промишленност -;енергетика -; химическа промишленност - ; строителство - ; транспорт - , ако се сетиш за някой сектор в икономиката , който засужава плюс , а съм го пропуснал - напиши го . Парите в България идват от контрбанда , наркотици и търговия с проститутки , всичко останало е параван за изпирането им . За това след по- малко от 100 години ще изчезнем като народ и като държава , а ти вярвай на алабализмите си !Блаженни са вярващите ...

 14. 14 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#13] от "ikonomist":

  Фармацефтика и софтуер вървят добре в България и всичко, което са поставили чуждите корпорации върви изрядно, защото прилагат една и съща схема, бизнес процеси и метология.

  След години чудждите фирми ще са основния мотор на българската икономика.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 15. 15 Профил на онзи
  *****
  Разстроено

  До коментар [#13] от "ikonomist":
  За голямо съжаление,си прав.Гадост!Как ми се иска да не е така!

 16. 16 Профил на _
  _
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Тоя цианид да си го носят в Канада!

  Колкото до успешните отрасли - съгласен съм с 14. Информационните технологии са един от малкото свестни отрасли - може би защото е доста трудно за Сулю, Пулю, Главата, Боксьора, Кретена и Идиота да се намърдат вътре.

 17. 17 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ура!!! Няма да тровят България! Те изглежда си мислили, че тук е като в Намибия!

 18. 18 Профил на Червено искърско говедо до икономист 13
  *****
  Неутрално

  Всичко, което си изброил е ВЯРНО!
  С изключение на МАЛКОТО ЧУЖДИ ФИРМИ, които не инвестираха спекулативно, а ДЪЛГОСРОЧНО!!!
  И ето тези МАЛКО НА БРОЙ фирми, които с години ПРАВЯТ ПРОИЗВОДСТВО в България среяат тези УЖАСЯВАЩИ СПЪНКИ!!!
  За мутрите в секторите, които си изброил - СПЪНКИ НЯМА!!!
  Мутрата отива и си плаща "комисионната"!
  Или отива при "съответния" човек и му казва:
  "Погледни през прозореца! Виждаш ли онзи в мерцедеса? Е - той ОТГОВАРЯ ЗА ЖИВОТА НА СЪПРУГАТА И ДЕЦАТА ТИ!"
  След което ВСЯКАКВИ СПЪНКИ ИЗЧЕЗВАТ!!!
  И ето тези синчета на другарЕте, които седят зад бюрата - като дойде някой от чуждите фирми ГО РАЗКАРВАТ КАТО ТРУДОВАША КОЛИЧКА из всички етажи и всички кабинети!!!
  С месеци и години не му отговарят официално на молбите и жалбите!
  Защото знаят - ако ги съди - ще минат ПОНЕ 5 ГОДИНИ докато ги осъди! Ако ги осъди - ТЕ НЯМАДА ПЛАТЯТ НИЩИЧКО от присъдата! Ще го платим НИЕ!!!
  И на края - между тях си те говорят така:
  "И какво ще направи тоя, бе? Ще си вдигне завода и ще си го занесе в Америка? Ами, че да го направи бе! Айде да видим как ще стане!"

  Ето затова твърдя, че НЕ СИ НА 100% прав!!! Що се отнася за ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ!!!

  А всички в България искаме тук - при нас да влязат ИМЕННО ЧУЖДИ ПРОИЗВОДСТВА С ДЪЛГОГОДИШЕН АНГАЖИМЕНТ!!!
  Как да стане, когато тези които са "влезли" заявяват на "желаещите": - ЛУДИ ЛИ СТЕ, бе!!!

 19. 19 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А тия които казват, че това е лоша новина или са прочели само заглавието, или са тотално болни мозъци!

 20. 20 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма проблем да влязат в България само, че да плащат същите концесионни такси като в Канада... Но ако платиш 50 милиона срещу 3-4 милиарда стойност на златото (при сегашни цени, а те се качват ) добре е, че мутрите им попречиха (в случая Вълканов и подобни приятелчета на Доган). Основния им проблем е, че купувайки завод в Намибия златото си остава в България. Но не случайно бързат да го направят защото това е единствения завод, където могат да преработват златото от Челопеч. Трябва да се сметне колко печелят от всеки тон руда, които успеят да изкарат от тук и да изсипят в Намибия, но добре знаят, че квото измъкнат тяхно си е. Вероятно тези 33 милиона ще се изплатят с работа от няколко месеца. Техния дългосрочен честен бизнес е просто да изкопаят два хълма руда и да се изнесат.

 21. 21 Профил на До "ментор"
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Ментор":

  По принцип си прав. Но искаме ли още едно предприятие с цианидна технология в България, където реално контролът е нулев? Къде ще отиват отпадъчните води? Помните ли онова тотално зарязано хвостохранилище, което се скъса и натрови местността при Лъкатник?

 22. 22 Профил на God's Knight
  *****
  Неутрално

  Българските Мунчовци и Бай Ган6овци така дават разрешителни за бизнес. В България от край време се крадът идеи, спират се умишлено проекти, прокарват се закони които важат 24часа само и само да задоволят Гоце,Мехмеди и Сергей...
  Колко са жалки и мизерни, направо виждам Гоце с родата как копаят челопеч посреднощ.
  Пожелавам им да умрът в самота и мизерия.

 23. 23 Профил на чартмен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Радио Ереван":

  Може и заплатата да е 24$ на месец, но пък са следвали неотлъчно съветите на Дянков и те са им помогнали да се изстрелят от 112-то до 37-мо, а по-късно и до 11-то място в Индекса за правене на бизнес и сега ходят изпълнени с чувство на национална гордост.

 24. 24 Профил на v
  *****
  Неутрално

  Цианид-цианкалий попадайки в природа убива всички растителни,животински видове и организми.Справка преди години в Румъния след проливни дъждове преля хвосто хранилището на същото ЦИАНИДНО производство и р.Тиса,ако не ме лъже паметта остана само с голи камъни.В България подобна участ може да ги сполети р.Крумовица,р.Арда,яз.Ивайлвград най-дългият язовир в България 40км.+красивата и уникална природа на Родопа планина.За какви инвестиции,концесии,дялове и милиони, милиарди евро иде реч?Ние нямаме резервни: земи,реки,гори,планини.Г-жо Катанска вземете интервю и от хората в Крумовград докоснете се до обикновените жители в региона които ще останат там и след отравянето на всичко което имат от СЪЩЕСТВА като Алекс Нестор.

 25. 25 Профил на Джигит
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "ха!":

  Примера с Грузия е особено подходящ!
  Банките им дават по 17% лихва. Ако толкова вярваш на бизнес индекси можеш да ги захраниш.
  Б'аси кювлията! Как може все още да има някой вярващ на бизнес стъкмистики?

 26. 26 Профил на Иво
  *****
  Любопитно

  И едните, и другите са прави - цианидите убиват, но и без предприятия, инвестиции и риск не може да се върви напред! Само с критики и оценки не става, дори и да са верни! Трябва някои предприемачи да инвестират, да се поемат рискове. Като има толкова категорични мнения против Дънди от умни мъже тук, питам аз: къде ни е златото, което сме добили от тази мина? Какво сме чакали толкова години до сега? Чакаме да поскъпне още ли? Не съм чул някой да е забогатял с чакане.

 27. 27 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Използването на подземните богатства е в основата на всяка цивилизация! Без кариери и минни разработки няма пътища, железници, вилици и ножове, биля....

 28. 28 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Има нови технологии за извличане на залто без цианиди.
  Унгария не случайно забрани тази технология.
  Помните ли разлива ?!

  Ако искат злато ще се бръкнат за новата технология, в Намибия да правят каквото си искат !

 29. 29 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво! Не на Дънди в България? Стига са ни грабили вече. Щели да инвестират ... тинтири минтири. Кой мине през България и си вземе нещо. А на нас... от трите най-дългото!

 30. 30 Профил на Ивайло
  *****
  Неутрално

  Екстра, такива които искат да добиват нашите български ресурси и да ми подмятат, че щяли да инвестира милиони да се махат от България. Не мога да разбера как изобщо допускаме някаква чужда фирма да идва в България и да добива нашите ресурси, които се оказват и едни от най - ценните в света. Аз лично много се радвам, че се отказват, а и вижте къде отиват тези хубосници - ето вижте вие не искахте да ни вземете милионите, ние пък ще ги дадем на Намибия. Това е една невероятно развита държава именно заради това, че там сигурно на такива "инвеститори" им правят евала. Пак да кажа радвам се, че засега ние не сме такава държава.

 31. 31 Профил на Patriot
  *****
  Неутрално

  Трябва да си тотален безродник/човек без род и родина/, за да позволиш цианидна технология - която е забранена в целият ЕС - да прави заводи в България. Срам за коментиращите, които си мислят че са много умни. Цената на извлеченото злато е дреболия, сравнена с цената за рекултивация - която щеше да си остане за нас!!!!
  Браво на тези които не им дадоха.

 32. 32 Профил на Miner
  *****
  Неутрално

  Правилно ли прочетох #5 "И те взеха, че не успяха да „отхапят” златните концесии"?
  В пазарната икономика всичко се ръководи от търсене и предлагане. Те не са отхапали концесиите незаконно - купили са ги, сега спират проектите им. Ти ли искаше да ги осъществиш тези проекти #5?
  И не, не са няколко милиарда, повече са - запасите на Челопеч в момента са ок, 2.4 млн тр. унции (80 тона) само злато. Медта, която не е никак малко и останалите редки и благородни метали - отделно. Това след като е произвеждал вече 50 години и е добил над 150 тона злато до момента. Разбира се, за да се добива и преработва челопешката руда е нужно оборудване и технологии - т.е. инвестиции. Без да се броят 155 млн $ за новата фабрика, там са похарчени съвсем не малко пари за модернизация на рудника - единствен в България, който работи по световни стандарти. Кой щеше да финансира това, ако не бяха канадците? Бившите собственици Наван (фалирали през 2002) определено не се справиха, за българските мераклии от типа на РМД-тата в Елаците и пр да не говорим...

 33. 33 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "ха!":

  Примерът с Грузия е впечатляващ. Тя освен всичко друго заема и 142 място в света по БВП на глава с $ 4,700 , разположена е между Науру и Самоа.

 34. 34 Профил на Toro 0010
  *****
  Неутрално

  Miner, остави специалистите в тоз форум да работят.
  Де си тръгнал пък ти да им даваш акъл...Ти се знаят най-много и най-всичко.
  Дйа ний да отиваме да си копаме, и да ги оставяме да си ръсят щуротиите.

 35. 35 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  А преди да оплачем загубените инвестиции на Дънди, нека си припомним - технологията им предвиждаше използването на ЦИАНИДИ.
  Какво се случва при една авария в такъв случай - видя се преди няколко години в Румъния. Цианидите стигнаха до долното течение на Дунава и изтровиха рибата. За хората нямаше съобщения.
  Ако някой във форума е запознат със златодобива в Канада, нека пише, използват ли се цианиди и там.

 36. 36 Профил на Toro 0010
  *****
  Неутрално

  Ха,ха , не че искам да съм адвокат на Дънди и прочее, но виж линка: http://www.agnico-eagle.com/English/OperatingMines/LaRondeMine/MiningandMilling/default.aspx
  В параграфа Mineral Processing втория ред. Не че претендирам да съм чел Канадското минно законодателство ама знам че тези господа си ползват технологията.Всичко опира до КОНТРОЛ и КАЧЕСТВО на работата!!!А природата около този рудник си е доста хубава.
  И си признавам че миньорите не сме много стока по опазмане на природата, но както казах повече контрол че и без нас лошо.

 37. 37 Профил на Miner
  *****
  Неутрално

  Toro и ти си прав - някои от тук пишещите изобщо не се вслушват в чуждо мнение. Нейсе - нали затова има свобода на словото - ако не друго можем да опитаме да си кажем кавото имаме, пък който иска ще чуе и разбере.

 38. 38 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  Би ли ми посочил някой държава, която е забогатяла от чужди инвестиции.

 39. 39 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ако съм нахранен и децата ми имат храна и покрив над главата си и ме попитат дали искам 200 долара повече или по-добро здраве, ще избера здравето, разбира се.

  всеки нормален човек ще постъпи по същия начин.

  по друг начин изглежда въпросът, ако попитат: искаш ли 200 долара, или по-добро здраве за някой друг?

  И ти си прав, Ходжа
 40. 40 Профил на вище ги форумните кретени
  *****
  Неутрално

  това го имат за лоша новина.
  от една страна си е загуба на инвестиции,но това погледнато през призмата на тоталното разграбване на държавата.
  да дадем за пример ОАЕ.ОАЕ в момента не са камилари в паланки благодарение на нефтът си => това,че България има прилични залежи на уран и злато не значи,че трябва да ги подарява за концесиини такси и рушвети под масата,а да ги разработи и излезе на стоковия пазар и приходите директно да влизат в хазната през някое дъщерно дружество

 41. 41 Профил на kalin
  *****
  Неутрално

  до коментара ,на радио ережа:под стара планина ,е пално с нефт,само 4е немогат да го изкарат ,много е далбоко и излиза на романска териториа !

 42. 42 Профил на ++
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "kalin ":

  Нефтът под Стара планина излиза не само в Румъния. Има разливи още в Русия, Саудитска Арабия и пр.

 43. 43 Профил на Симеон
  *****
  Неутрално

  чудесна новина за българската природа!

 44. 44 Профил на Доволен
  *****
  Весело

  До коментар [#37] от "Miner":

  Но пък за четящите е интересно и важно точно мнението под статиите. Така, че:

  - Благодаря ти Майнър.

 45. 45 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Крайно време беше тази сага да приключи. От отдавна следя медиината защита на групата на Капитал по отношение на тези мошеници от 'Дънди Прешъс Металс'. Явно тук мирише на конфликт на интереси! Какво по-хубаво от това че ще се махне един потенциален замърсител и ще остави земята и природата неотровена. Защото хайде няма да се залъгваме. Kонтрола от страна на държавата е нулев, и експлоатацията на техните проекти ще стане за сметка на околната среда.

  Noone needs the truth.
 46. 46 Профил на хумхам
  *****
  Неутрално

  Госпожо Катанска, я проверете хубаво нещата относно ВАС.

 47. 47 Профил на случаен
  *****
  Неутрално

  #40 напълно съм съгласен с теб. Това злато трябва колкото и да е трудно финансово, постепенно трябва да извличаме ние. Преди години четох, че от Египет, Алжир, под Средизмно море, Гърция и под Родопите се намира огромно находище от злато /открито от космоса и с формата на скачащ кон/. На наша територия било най-лесно за добиване. Също така доста отдавна се говореше, че са сондирани и открити огромни залежиот нефт. Същите били свързани с Румънските и те наддаи страхотен вой, че ще им крадем нефта. Тогава големия брат забранил да разработим тези сонажи. Всичко било запечатано и ние с пръст в уста. После "НЕФТОХИМ" пригоден за руски нефт.
  Накрая, това злато, уран, нефт трябва да ги добива дъжавата /колкото и да е трудно/, цялата печалба да остава у нас. За да стане това трябва Велико нардно събрание, друга форма на управление на държавата, "крумови4 закони и може би връщане на смъртното наказание и никакви имунитети. Избиране от народа пряко на кметове, шерифи, прокурори, СЪДИЙ и т.н. и т.н.

 48. 48 Профил на zlatar
  *****
  Неутрално

  47 яко го пере сачмата

  "под Родопите се намира огромно находище от злато /открито от космоса и с формата на скачащ кон/""

  а на коня мустаките са от диаманти, да добавя аз!

 49. 49 Профил на ххх
  *****
  Весело

  Тъй, тъй, българина едно нещо знае - "Акъл не ща, пари ми дай", желателно под формата на рушвет.
  Тъй ами, откъде-накъде някакви гадни чужденци ще ни вземат златото? По-добре да си го държим в земята, нали, ний сме горди и някакви си чужди инвестиции въобще не ни трябват.....
  Е, вярно, малко сме бедни, недоучени и мързеливи, но това не е проблем - важното е да сме горди!

 50. 50 Профил на Примус
  *****
  Неутрално

  Чесно да ви кажа единственното хубаво на Чакъров беше че не даде разрешително за добива. Добива с цианит щеше да отвори такава екологична дупка че надали някога щяхме да можем да я оправим, подпочвените води които са и най голмия ресурс на страната щяха да са тотално унищожени. Не трябва да се гледа само един краткосрочен ефект върху икономиката!
  Така че се радвам че има екологични организации които да зашитават интересите на хората безрезервно и беспристрастно!
  Благодаря за изслушването!

 51. 51 Профил на гражданка
  *****
  Неутрално

  До 49: Докато не се измисли по-безопасна технология от цианидната по-добре е златото наистина да си остане в земята. Многократно се писа по медии и в разни доклади, че рудата в България, в която има злато е всъщност много бедна. т.е има не повече от грам злато в един тон руда, което означава, че то не може да бъде добито по друг начин освен с цианиди. Това би довело до създаването на огромни кратери от изровена руда и многобройни цианидни езера в страната. Затова се радвам, че Дънди се оттеглят от България, но пък на намибийците няма да им е леко. Там поне годишните валежи са ниски и може би ще се намали вероятността от разливи, но пък и тамошното правителство едва ли държи много на мерките за сигурност, които даже предприятия в Англия не успяват да покрият, за да осигурят пълна защита. Напомням за цианидния разлив в река Трент във Великобритания преди 3 месеца, за който нашите медии не писаха. Тогава се оказа, че живота в реката е бил отровен от цианид в много по ниски количества от приетите допустими норми според ЕС.

 52. 52 Профил на Miner 2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Otchuzden":

  Много странно, че все колко печелят се навира в очите. С подобен късоглед шовинизъм до никъде няма да стигнем. Във всеки бизнес е важен морала, правилата и грижата - ако това се следва, няма значение в Канада, Австрия или където и да е по света се случва бизнеса. Всеки от нас, за добро или зло, се ползва всеки ден от рудодобива.
  Защо пък никой не пита колко е дала фирмата на селата наоколо, какво правят в помощ на местните фирми като ги поддържат и им осигуряват работа. доста по-важни въпроси!

 53. 53 Профил на Константин Дичев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Otchuzden":

  Всъщност над 40 милиарда долара по цени на лондонското борса
  Ами вижте какви прости изчисления - около 400 тона ни са запасите само за злато, а в тези находища има поне два пъти още толкова пари от благородни, редкии и разсеяни елементи. един тон злато струва около 40 милиона долара и се вдига непрекъснато с кризата Х 400 тона= 16 милиарда долара + 25-30 милиарда от цветните и разсеяни и благородни, =40 милиарда долара запаси.
  Е какво по хубаво от международната престъпност да завладее тези подземни "банки", а ние да лежим на злато и да гладуваме като негрите в ЮАР???

 54. 54 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Много от държавите с богати залежи на някакви полезни изкопаеми (нефт, газ и т.н.) имат Суверенни инвестиционни фондове, които се занимават с развитието на находищата от проучването до (пълната) рекултивация след изчерпването им. Подобни са СИФ на Норвегия, ОАЕ и други. По този начин държавата инвестира съществен ресурс за същественото намаляване на риска и за получаване на висока възвръщаемост от инвестицията сега, както и за повторна реинвестиция. Това, обаче, е на ниво НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА, а не МУЛТИНАЦИОНАЛНА КОРПОРАЦИЯ. Познайте защо?!
  Освен всичко друго, имайте предвид, че БГ е изкл. богата на биосферен живот и изкл. бедна на полезни изкопаеми. За сравнение, Намибия е изкл. богата на всякакви полезни изкопаеми и изкл. бедна на природа, т.е. е абсолютна пустиня, също така, е най-рядко населената част от света след Монголия. Това са географски факти, които сигурно имат някаква вътрешна логика.

 55. 55 Профил на Константин Дичев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "Miner 2":

  То не става да гледме в канчето на другарчето си а за направо ограбване на национално богатство. Такива като Дъндитата изнасят само в Челопеч около 200 тона злато и всичко отива в Америка, всичко. Ти знаеш хли приятелю че такава една мина е нещо като подземна банка и то изключително държавна собственост и какво е да я подариш на някой ей така цащото дал бил по една кифла на децата в Челопеч за закуска. Размяната не е кон за кокошка, а комар за стадо слонове.

 56. 56 Профил на Асен
  *****
  Неутрално

  Не се радвайте- форумци- златото все пак го изнасят- само дето ще харчат повече за транспорт

  Наистина- ако СЕГА по некакви причини не можем сами да печелим от това злато дето е мешано с пръст и камък - защо да не си го оставим да лежи там докато изскочат по-добри технологии=

  От къв зор го дадохме на който и да е той

  Чувал съм за щатите че имат големи стари залежи от петрол но са ги замразили доброволно и внасят
  Не се знае кво е бъдещето
  А ние - взимаме трохи сега. От къв зор? Не бързаме.
  По-добре да ги замразим златните находища до деня когато сами да можем да се оправяме
  Те не са частни!

 57. 57 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Мноо хубаво даже са направили! Сами си показват, че металургични заводи вече се изграждат само в най-западналите държави - Намибия например! Ние поне не сме сред тях!

 58. 58 Профил на a
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "Варненски":

  Смея да отбележа, че независимо от мястото на планетата, където се изграждат металургии, замърсяването и затоплянето на климата са световни. Строят се в бедни държави само и единствено, защото те имат много слаби регулации. Подобни металургии има и в ЕС, но не са толкова рентабилни, колкото, ако са Китай или Африка поради техните ниски норми за безопасност, екология и т.н. Най-смешното, обаче, е, че БГ мениджърите (и управляващи, дори) се опитват да се сравняват с Китай и т.н., където разходите и условията са тотално различни. Що се отнася до големите корпорации, те търсят точно такива "забити местенца", където да си намалят разходите до минимум.

 59. 59 Профил на master
  *****
  Неутрално

  В БГ все още няма яснота как да се третират минните отпадъци има закон който ни налагат Европейците но все още стойността на рекултивациите е доста относително понятие за БГ чиновник да не говорим за контрола върху тях задължение на Държавата е след спиране на дейността тя да стане оператор и тогава тая отрова ще трябва данъкоплатеца да плаща за нейното рекултивиране определено не вярвам че средствата ще са достатъчни! Ако няма по-екологоично решение златото да си остане в Земята докато се намери!

 60. 60 Профил на White Trash
  *****
  Неутрално

  Канадците не платиха искания подкуп и затова не получиха разрешение. Едва ли някой от корумпираните червено/турски мафиоти го е грижа за екологията, вижте на какво заприличаха Българското черноморие, планински курорти и горите.

  А в Канада истински(не като в Б-я) независимите мадии също критикуват Канадските компании в минния бизнес

  http://www.thestar.com/news/canada/article/729147--canadian-mining-firms-face-abuse-allegations

 61. 61 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#56] от "Асен":

  Няма гаранция, че цената на златото ще се задържи на нива над $1000... ами ако пак падне на около 200?

  Цената на златото е дяволска работа.... следя я от 1996 г. и навремето доста пари загубих от ниски курсове.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 62. 62 Профил на Za
  *****
  Неутрално

  За онези дето дрънкат за Намибия без да знаят, нека първо прочетат:
  "Namibia is the only country in the world to specifically address conservation and protection of natural resources in its constitution.Article 95 states, “The State shall actively promote and maintain the welfare of the people by adopting international policies aimed at the following: maintenance of ecosystems, essential ecological processes, and biological diversity of Namibia, and utilization of living natural resources on a sustainable basis for the benefit of all Namibians, both present and future."

 63. 63 Профил на a
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "Za":

  Общите постановки са хубаво нещо.

 64. 64 Профил на Асен
  *****
  Неутрално

  До № 28 (Лошо) - ако знаеш конкретни без-цианидни технологии, дай информация, сайтове.

  Аз потърсих малко и попаднах на 2-3, някои от които са описани и в ОВОСа:
  на YES Technologies - Cyanide-free Biocatalyzed Leaching of Gold and Silver Ore - с аеробни бактерии;
  на Uppsala University, Sweden - mercury-free method for
  small-scale gold mining in the Philippines - с магнитни улеи за
  промиване на смляната руда - това не е промишлен метод - не е споменат в ОВОСа;
  и на Haber Inc., който метод не е споменат в ОВОСа.
  Този последния според сайта има вариант и за сулфидни руди (като Челопешката доколкото се ориентирам). Имат и машина Аладин - www.habercorp.com -- News > Press releases > архивите от 2008 -- July 9, 2008 Haber Announces New Sulfide Reduction Process

  Има 30-ина находища в страната - при тия цени на златото - що да не се използват и по-бавни по-скъпи методи стига да са безвредни
  Който има полезна инфо - давайте

 65. 65 Профил на Za
  *****
  Неутрално

  Там е работа, че не са само "общи постановки", направете си една прекрасна почивка до тази страна и ще видите как стоят нещата там. Поздрави, и всичко добро!

 66. 66 Профил на dido_i
  *****
  Неутрално

  Там със сигурност хората работят и не са мързели като българина и само да се чудят как да скатаят( тази дума вероятно няма превод на друг език).

 67. 67 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Четейки коментарите дотук, не издържах на изкушението и реших да пословоблудствам и аз.
  Интересно ми е каква част от съфорумците тук познават поне изчасти темата и каква част са от онези платени халтурници, които за пари и баба си продават. Драйфа ми се от патриотари като вас, вие ставате с Бареков и заспивате с Дългия, шовинистични плазмодии!
  Първо, интересно ми е как никой не обръща внимание на факта, че ВАС задължава Дж.Чакъров да излезе със становище относно фабриката за преработване, а той повече от година мълчи. Тук излизаме извън темата за златото, извън патриотизма...тук излизаме отвъд държавността. Най-висшият административен орган на съдебна власт задължава един министър (от англ. служител, слуга) да се произнесе и той въпреки това пет пари не дава. Ами хора, във една демократична държава съдът би трябвало да е по-високо и от Господ. Но не, в Абсурдистан Сокола е вся и всьо, канадците обаче видиш ли са крадци. Да ви прилича това на едни неотдавна отминали лозунги???
  ОК, това не си струва да се обсъжда, комисионните на Данчо Ментата са друга тема, ние сме националисти!
  Второ, канадците разработват мината по силата на договор за концесия. Концесията е публична процедура или поне в случая е такава. Има уредени условия за участи, както има и договорни задължения за двете страни. Дотук всичко е ясно. Да де, но не след дълго байганьовците почват да се оплакват, че държавата била ощетена. Добре де, а къде бяхте като се подписваше договорът, като се определяха концесионните параметри и т.н.?
  Това е бизнес, по-умният и по-бързият печели и не мисля, че трябва да бъде винен за това.
  Трето, кой е бил в Челопеч?
  Едно класическо софийско село...с кадастрална карта...
  Колко са селата с кадастрална карта към 25.01.2010?
  Кой плати за създаването й? Челопеч Майнинг.
  Едно класическо софийско село...с английска гимназия...
  Колко са селата с английска гимназия, впрочем с един от най-високите резултати на първите задължителни матури...Даниел Вълчев дори отиде да види аджеба как може в едно село да има такъв успех.
  Кой плаща за учители? Отговорът ви е ясен.
  Едно класическо софийско село...със средна заплата 900лв...
  Колко са градовете в България с такава заплата?
  Безработица - 0%
  Всичко това се осигурява от мината.
  Да, всичко това се дължи на златото и медта. Факт е че продават на високи цени и че Челопеч е мината, която ги държи засега от банкрута. Но в крайна сметка всичко е бизнес. Щом държавата не може сама да си добива златото, някой друг ще го прави и в това няма още веднъж нищо лошо. Защото покрай тази мина се изхранва едно село и още толкова външни изпълнители.
  За всички, които плачат за природата - има извършени няколко ОВОС-а досега, вкл. от експерти на министерството и от външни консултанти, и резултатите са отлични. Така че преориентирайте си най-добре псевдо-патриотичните запеци към Цеко Минев, Георги Герфов, Героги Велчев и с-ие!
  Поздрави

  Hang on tightly, let go lightly
 68. 68 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  За един кирлив подкуп, който не получи изнудвачът Чакъров, България загуби още един инвеститор.

 69. 69 Профил на temp1e
  *****
  Неутрално

  не виждам проблема в това някакъв завод да заработи при чернилките вместо при нас. ние и без това все още си имаме големи соц. заводи за затваряне, за да съжаляваме , че не са отворили някакъв нов. Тежката индустрия не е стока, то ако беше канадците щяха да си направят скапания завод в Канада.

 70. 70 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "Присмехулник":

  не си обърнал внимание и на другото решение на ВАС че ОВОСа на Челопеч майнинг не струва пет пари и се връща в МОСВ за "произнасяне по дадените указания"

  Защо ОВОСа не струва?

  Да не би поръчващите го "експерти" да не разбират колко слаби места има?

  Да не би изработилите го "експерти" да не разбират колко слаби места има?

  Да не би одобрилите го в МОСВ "експерти" да не разбират колко слаби места има?

  Какво значи слаб ОВОС?

  Само едно - вреда на гражданите !!!

  като говориш за кадастър и английска гимназия да беше казал нещо и за здравния статус на хората които живеят там ?

  Защо толкова загрижената компания не плати един подробен здравен скрининг на населението, а вместо това кара токсичния концентрат през Челопеч и Златица за да го товари на гарата ???

  А като говориш за бизнес - какво му е умното да се провалят по такъв смешен начин ???

  ...само защото не поискаха да се сетят 5 години да помислят за друга технология без цианиди...

  колкото до "по-бързия" - ако контролните ни институции работеха, отдавна трябваше да са ги спрели защото вече години нарушават разрешителното си за заустване на замърсени води в реката

 71. 71 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Да се направи на кюлчета и вкара под БНБ.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 72. 72 Профил на kokoboko
  *****
  Гневно

  Аре честито на България поредната загуба на инвестиции..
  Да са таковаме отзаде, толкова прост народ като нас никъде няма..!!

 73. 73 Профил на Морски
  *****
  Неутрално

  Ако тази новина е вярна, а не поредно извиване на ръцете от страна на т.нар. "инвеститори" можем да се поздравим. България все пак не е развиваща се страна, където всеки може да си изнася отровните технологии и да отнася злато на безценица.

 74. 74 Профил на Miner
  Miner
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Присмехулник":

  Браво!

  Както се казва на чист български език couldn't agree with you more!

  Изглежда си бил в Челопеч и също познаваш темата добре... Благодаря, че им го каза и ти

 75. 75 Профил на office41
  office41
  Рейтинг: Неутрално

  Хора, нещата са прости и няма нужда да спорите:
  - технологията е зле (отровна) и по чиста случайност институциите (МОСВ и други) не я поддържат, а не защото много ги е грижа за това;
  - инвеститорът е направил някои хубави неща за хората около мините, както посочват някои от вас по-горе, но то не е от много грижа, а за да хвърли прах в очите за сметка на това, че трови населението и всичко живо в околността;
  - фирмата е световно известна в това, че инвестира малко (в замърсяващи технологии) и печели много за сметка на ограбването на местните ресурси на дадена държава (в случая нашата родна);

  Но както казват старите хора: "Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя който му я дава".

  Така че от всички нас зависи дали ще печелим ние от природните си ресурси, дали ще съумеем да ги опазим, така че да живеем в чиста околна среда и да се радваме на здравето и благоденствието си.

 76. 76 Профил на Йорго
  *****
  Неутрално

  Г-н Присмехулник (67) С тези печалби, аз поемам и още едно село с англ. гимназия и т.н. Кой дава повече? Да наддаваме, и който даде повече, да вземе рудника.
  Това са като мънистата, дето колонизаторите в Африка са давали на местните за златото им.

 77. 77 Профил на Асен
  *****
  Неутрално

  Гуру Питка 61

  Говори се само за нагоре, дори към 2000$/тр.ун. по много причини.

  Желая ти успех и да си възсатновиш загубите

 78. 78 Профил на pineapple
  *****
  Весело

  Забелязвам, комични правописни грешки...Ако авторите на коментарите не са се научили на правопис, едва ли са изкласили до университет и едва ли са станали икономисти, минни специалисти, химици и т.н. Този Дичев, например има дръзко въображение! Човекът преживява световъртеж от милиарди долари и тонове кюлчета в главата...( като на Чичо Скрудж от филмчето - все му се въртят доларчета пред очите)

 79. 79 Профил на pineapple
  *****
  Весело

  До коментар [#42] от "++":

  Точно така! От западния край на Стара планина, откъм квартал "Левски" в София, под блок 207А има кранче и целият квартал се топли на суров петрол. Чух че ще правят консорциум с квартал "Герена", за да продават на руския и американския пазар, след бърза преработка в мазето на блок 305.

 80. 80 Профил на Да се махат
  *****
  Неутрално

  Да се махат от България! Тези отровители! Които изтровиха всичко живо в река Тополница с арсен, отровиха питейната вода на село Поибрене, отровиха и язовир Тополница - 10 пъти над нормите арсен. Те със сигурност имат участие, заедно с другите - МДК Пирдор, Елаците Мед.

 81. 81 Профил на Miner
  Miner
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#78] от "pineapple":

  Покажи ни правописните грешки, моля. Научи ни на четмо и писмо, ти си нашата надежда... Току-виж изкласим в университета след поправителната сесия )

  За всички останали - добре се справяте, вашите наивни изказвания (ако наистина си вярвате) биха били смешни. За съжаление ситуацията е по-скоро печална. Пожелавам ви успех в борбата срещу империализма, технологиите и корпорациите

 82. 82 Профил на pineapple
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "Miner":

  Ти си грамотен, спокойно . Правописните грешки са в други коментари.

 83. 83 Профил на Асен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "Miner":
  Миньоре, този форум остаря, но виждам, че продължаваш да пишеш. Имам молба - тези технологии дето ги споменах по-горе -виж № 64- като специалист те питам, имат ли според теб смисъл или са наивни?

 84. 84 Профил на Рунд 2
  *****
  Весело

  Дали пък Дънди наистина ще се откажат от Ада тепе?
  Или само опъват нервите на бат' Бойко, за да ги остави да си копат на спокойствие? На него май доста му се събира напоследък, а пусти пари не стигат, то не бяха болници, пенсионери, учени, детски градини, ше 'земе да клекне юнака, хей ...

  Римското име на Златица било Ulpia Аureа. А защо ли? Жокер: вижте българското име ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK