"Адрес": Липсва ясна посока на имотния пазар

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Vasilev
  Hristo Vasilev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Фаза "страх" от кривата на имотния балон. Последната и най-тежката! Кой продал, продал, който не е да се подготвя психически, че цените се връщат към нормалните си нива от 2000-2002 година преди балона. Back to normal !

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:24 на 08/07/2010 от неговия автор.

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:24 на 08/07/2010 от неговия автор.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:08 на 08/07/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ще падне битка , докато всички тарикати осъзнаят че срещу Пазара резултата е винаги 1:0

 6. 6 Профил на srs
  srs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май банките са най-големите "тарикати" и като научат, че не се върви срещу пазара- всички ще сме нацигъркани.

  srs
 7. 7 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "srs":

  Банките са на принципа, че държавата ще ги финансира при всякакви условия. Това им позволяваше досега да отпускат кредити на Сульо и Пульо, без да преценяват добре кредитния риск и да си ЛАПКАТ всяка година бонусчета. Сега идва "тегленето на чертата" - много от тези кредити са станали лоши и в момента сме на етап "събиране къде каквото може от платежоспособните клиенти". Следваща фаза - съдия-изпълнители за лошите кредити. По-следваща - кризисно финансиране от БНБ.
  Дано БНБ по-скоро да приемат осъвременената от ЕС програма за банкерите.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  ...От друга страна, продавачите вече нямат финансови проблеми и не търсят спешно сделки, както в края на 2008 г.......
  Дневник, това даже Дянков не може да го измисли!?
  В момента в строителството има такава ликвидна криза, че дори и банките ги е страх да я изчислят. Затова и си измениха наредбата м/у другото за да не са длъжни да продават в кратък срок.

 9. 9 Профил на bbikova
  bbikova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Около една пета от купувачите пък са решили да намерят "жилището на мечтите си", което води до много огледи и трудна покупка."
  По скоро купувачите търсят нормално жилище а не кучешка колибка с гледка към друга такава. Качеството на предлаганите имоти не се споменава тук...

 10. 10 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#8] от "stoiank":

  Няма продавач, който да не бърза, защото замразените в бетон пари не носят нищо. Сметнете, че едни 100 хил. лева носят 0.5% на месец, което си е 500 лева. За 1 година - 6 хил. За 10 години - 60 хил. Да продължавам ли?
  А относно "посоката" на цените: както написах в статията за цената на горивата - цената на една стока се определя от търсенето и предлагането. При ненормално голямо предлагане и почти никакво търсене е нормално цените да паднат до нива, дори и под себестойността на строителството, т.е. след 4-5 години ще има спад от 600-700е/кв.м до 100-200е/кв.м. Това е положението, а е добре някои "специалисти" да разберат, че няма да има вечно лапкане на комисионни.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 11. 11 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Жилищата са потребителска стока, въпреки че имат дълъг срок на употреба. При положение, че страната е в криза, която ще се задълбочава още, посоката на цените е ясна - надолу. Предлагането е много по голямо от търсенето, а наемите са достатъчно ниски за да се живее под наем вместо да се купува. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 12. 12 Профил на bzm6
  bzm6
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ТАЗ ОТ АДРЕС САМО ГЛУПОСТИ Е НАДРЪНКАЛА,ТОВА КОЕТО НА НЕЯ Й СЕ ИСКА ДА СЕ СЛУ4И

 13. 13 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пазарът ще тръгне когато цените станат реални-200-300Е. Тогава ипотеките ще бъдат по 250 - 350 лв. на месец.Това е реална картина колкото и да не им се иска на строителите!!При средна раб. заплата 600 лв. досегашните месечни вноски са 700 - 1200лв. стига вече!!

 14. 14 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "В момента лекото възстановяване на кредитирането и големият избор карат повечето български семейства да търсят двустайни апартаменти в София на цени около 55 хил. евро в близост до месторабота или метростанция." - Иска ти се! Повечето умни хора търсят жилище на добро местоположение на цена около 500Е/м2, което прави средно 30 хил. евро за двустаен апартамент! Както и да извъртате нещата тия космически цени няма да се върнат никога!

 15. 15 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Липсва ясна посока на имотния пазар" - демек, "положението е зле и се чудим (ние брокерите) как да излъжем хората, че трябва да продават и купуват имоти"..... Така мисля, защото за брокерите обикновено има две положения:
  - пазарът върви надолу (т.е. цените падат) - това е много добър момент за купувачите, защото са силни (продавачите гледат да продадат бързо, преди да е паднала още цената)
  - пазарът върви нагоре (цените растат) - това е пак много подходящ момент за купуване, тъй като утре цената на имота ще е още по-висока.
  Обаче сега - лоша работа - "липсва ясна посока"...

 16. 16 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "... Спадът на цените на имотите ще продължи − с още 50 % от сега обявените нива – наполовина от неактуализираните им днешни стойности.
  Негативните проявления на кризата за нас ще продължат до зимата на 2011/2012 г. (по изчисления на Редор). Там някъде ще бъде и дъното на цените на имотите, може би с малко закъснение, заради присъщото им заинатяване… към промените.
  Приемливите граници за цените на жилищата в София ще бъдат от 150 до 500 евро за квадратен метър – за нелуксозно изпълнение и в зависимост от вида на строителството и местоположението му. Възможно е известно задържане на малко по-високи нива, ако жилищата се напълнят със съдържание и с оборудване (не само голи стени и празни стаи). Вероятността обаче това да стане не е голяма, защото нямаме такава гъвкавост, но и няма начин да не се появят спорадични подобни предложения...

  Повече: http://redor.bg/#/Article/id=198346

  stog
 17. 17 Профил на sonjgosrngswr
  sonjgosrngswr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-жа Тасева определено бърка желаното от нея състояние на пазара с нормалното. Разбира се че спадът на цените няма да увеличи оборотите (и съответно комисионите на брокерите), това е така защото кризата не е приключила и цените все още са твърде, твърде високи.

  Също така нормално е страните по сделките да са придирчиви: купувачите вече нямат илюзиите, че това е инвестиция и каквото и да стане цените ще растат, и търсят имот който покрива нуждите им; продавачите пък психологически не са свикнали с новите цени и си мислят, че това което имат струва повече.

  Накратко: не може да се изкарват по 3% от сделка само с водене на 2-3 огледа.

 18. 18 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Вече даже не ми е смешно като чета подобни нелепости, които ръсят неадекватните брокерчета.
  Скоро разговарях с една позната, която работи в АНИ и тя ме убеждаваше, че моментът за покупка е точно сега, защото цените щели да растат.
  Ясно е, че повечето хора в този бранш не би трябвало да имат право да продават дори и арпаджик, но че психично болните имат предимство при кандидатстване там - това не го очаквах.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 19. 19 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 528 Весело

  Хахаха, много смешна статия. Клиентите търсели имота на мечтите си. Дръжки! Клиентите търсят нормално жилище с някакво качество на изпълнение и реална квадратура. В момента се правят опити да се изтъргуват апартаменти от по 60 квадрата за 85 - 90. Съответно цената на тези 60 кв. минава 1200 евро за квадрат. Е няма като как да стане. Когато се научат, че не могат да ми продават терасата, тротоара пред блока и площадката на съседния за по 800 - 900 евро, тогава ще видят сделка
  Напълно нереалистични очаквания на продавачите. Водят ме в апартамент в Изток - 70 квадрата, на последен етаж, тотално разбит и нуждаещ се от наистина основен ремонт. Продавачът гордо заявява, че иска 70 хил евро за това нещо и няма да отстъпи и на йота - изсмях му се
  Твърде високи комисионни на брокерите. Няма като как при цена от 55 хил. евро да намери някой, който ще му брои 1500, ей тъй на.

 20. 20 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Има си съвсем ясна посока и тя е надолу.

  Нямало притиснати - ами банките къде ги забравят, те като вземат да продават тогава ще стане интересно

 21. 21 Профил на fafafa
  fafafa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, има фирми за имоти които до последно ще се опитват да дърпат пазара нагоре въпреки че и на тях им е ясно, че това умопомрачение от 2007 - 2009г. няма да се върне никога. България намалява ежеминутно. На гъза на географията сме. Пародия на нормална страна усмивана от всички, лавинообразно размножаване на циганския етнос, липса на каквато и да е переспектива за младите ....... Не виждам бъдещ бизнес с имоти, може би някъде нещо ще се купува/продава но хляба за 80% от брокерите свърши. Ще си доизядат спестяванията и ще открият топлата вода, че бизнеса с имоти е отминал безвъзвратно.

 22. 22 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#5] от "Винстон Черчиль":
  --------------------------
  Явно не сте ме разбрали - за това гласувате с ПЛЮСОВЕ !!
  посоката е обратна на ТАЗИ , КОЯТО ВСИЧКИ ОЧАКВАТЕ !!!

 23. 23 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Средната цена на жилищата трябва да е около 3 брутни годишни заплати. Тоест ако живееш в район в който взимаш 50 хиляди на година средната цена те трябва да надхвърля 150 хиляди. Ако живееш в район и взимаш 20, трябва да е 60, капиш?

  Това означава, че месечната вноска на 15 годишна ипотека не трябва да надхвърля 30% от месечният ви доход.

  Всичко друго е глупости на търкалета!

  За София ако приемем че средната заплата е 500 евро, това значи 18000 евро средна цена на жилище.

  Колкото и да звучи отчайващо това са цифрите. Останалото е месечна вноска и фотосинтеза цял живот!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 24. 24 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#23] от "Соколов":За това говорим!!!!!!

 25. 25 Профил на qjtemikyra
  qjtemikyra
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#23] от "Соколов":

  "...Колкото и да звучи отчайващо това са цифрите..."

  Виждам напоследък една тенденция на числата да им викат "цифри". И това го правят всякакви хора добре познати в обществото, не са глупави. Сред тях има дори финансисти като оня царист дето постоянно е в сутрешните блокове и се прави на важен.

  Цифрите са 10 броя (арабската бройна система която ние използваме) - 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9. Числата се състоят от цифри. Така че 15 и 30 са числа а не цифри.

  ВИЖТЕ МИ ИМЕТО
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Пичове и мадами,аз ще си позволя да споделя своето скромно мнение по въпроса!!!Понастоящем живея и бачкам в Холандия в град с население над 200 хил.души!В наѝ-скъпия квартал на града може да се намерят имоти (става дума за къщи ,не апартаменти) за между 200-230 хил евро.!Има квартали къде може да се вземе къща в сносно състояние за около150-160 хил. евро!!!Тези тука вземат около 10 пъти повече от нас!!!Нека тогава да разделим всичко на десет (в сравнение у нас) и ще видим за какво става дума!!!Да не говорим,че лихвите са между два и три пъти по-ниски от у нас(и безработица от под 5%)!!!ИЗВОДЪТ Е ЕДИН И ТОЍ Е,ЧЕ У НАС ВСИЧКО ВСЕ ОЩЕ Е БАЛОН,НО ТЕЗИ ВСЕ ОЩЕ НАДУТИ ЦЕНИ ЩЕ С Е ЗАПАЗЯТ(МОЖЕ БИ С МАЛКА КОРЕКЦИЯ НАДОЛУ),ЗАЩОТО НАЍ-МАЛКОТО БАНКИТЕ СА ДАЛИ КРЕДИТИ НА ВИСОКИ ЦЕНИ И ТЕ ЩЕ СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ДА СА НАТОВА НИВО,ЗАЩОТО В АКТИВИТЕ ИМ ЩЕ СА ЗАПИСАНИ ЕДНИ"ХУБАВИ" ЗАГУБИ!!!ОСВЕН ТОВА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ У НАС КОМИСИОНЕРСТВОТО Е НА ПОЧИТ,КАКТО И ВСЯКАКВИ ВИДОВЕ СПЕКУЛА!!!ПРОСТО НИЩО У НАС НЕ Е КАТО ХОРАТА!!!ДА МУ МИСЛЯТ ХОРАТА ,КОИТО СЕ ВЗЕЛИ КРЕДИТИ НА НАДУТИТЕ ЦЕНИ-ПРОСТО ГИ СЪЖАЛЯВАМ!!!ТЕ НЯМАТ РЕАЛЕН ИЗХОД И ЩЕ ПЛАЩАТ ДО ГРОБ,АКО МОГАТ!!!

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:40 на 08/07/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И да добавя, че коефициента да обща задлъжнялост спрямо месечния доход не трябва да надхвърля 0.36.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 29. 29 Профил на Ала-бала с Президента
  Ала-бала с Президента
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Какато винаги в БГ, цените скоро ще почнат да растът, но нито вие, нито смешниците от агенциите не трябва да търсят логика в това. В нашата държава не се случва нищо логично в икономиката, защтото там оцеляват само спекулатни, монополисти и картели

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 30. 30 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Така е, либерали и борци за "демокрация". Нали искахте това - пазар да има, през комунизма нямало, ето сега пазар бол и пак се оплаквате. Защо така ви разочарова любимата ви "демокрация"?

 31. 31 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#30] от "james1":

  Защото разни комуноиди като тебе си стискат апартаментчетата и реват, че немат заплати или пенсии. Но пък на други не ни пука

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Аз под "възстановяване на пазара" разбирам привеждането му в съответствие с доходите и възможностите на купувачите. Така, че цените вероятно ще паднат още, колкото и на брокерите на имоти да не им се иска.
  П.П. Нямам нужда от имот, но не бих се отказала да купя по-късно. Ще почакам.

 33. 33 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Пазарът на жилища наистина се възстановява. Балонът бавно изпуска въздух, както е нявсякъде по света, където е имало крдитни оргии. Разбирам набуталите кинти в строежи, но реалностите са други. Ония времена приключиха.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 34. 34 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Кат' не ти пука, американоид, не реви, че са ти високи цените и купувай на 1500 е/м2, сега пука ли ти, а?

 35. 35 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нещата са ясни. Вчера по БТВ имаше някакъв промъкнал се репортаж в които се съобщаше реалното състояние на нещата т.е. цените на имотите падат и продажби почти няма. Просто някой без да иска очерта реалната картинка. А тя е брокерите и строителите имаха някакви надежди, тъй като по традиция напролет се увеличават сделките с недвижими имоти. Но уви тази пролет това не се случи.
  А тази статия, както и новините тази вечер пак по БТВ в които пък цитираха данни от "неизвестна" брокерска агенция се правят опити да се замаже истината.
  Там например се твърдеше: има покачване на цените на имотите с 1,5 %, а в малките градове има НЕЗНАЧИТЕЛЕН спад с 1 %!
  И на това му се казва новина!
  адрес просто бързат да покрият гафа. Това обаче не променя картинката.
  Трябва да си пълен идиот за да инвестираш в НИ сега или в близките пет години.
  Дъното ще е 15-25 евро по селата (не селата край големите градове, там 30 - 50№
  90 - 120, максимум 150 евро в големите градове и
  200 - 500 евро за София.
  На тези цени ще е дъното. А оттам може да тръгне бавно и продължително нагоре до нормални стойности. А те са тези по горе плюс 100 - 200 евро.
  Които е глупак нека да инвестира в "жилището на мечтите си"!

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 36. 36 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 458 Весело

  Колежке Тасева, стига си будалкала хората! В момента в София се купуват само тези имоти, които са изпаднали на най-ниска цена в съответната категория. Например "маломерен, двустаен, тухлен в южните квартали". Тези, които си стискат имотите на нерелно високи и цени, след 6 месеца чакане почват да съжаляват, защото са се забатачили още повече с финансите. Малко е пардоксално, но доста хора предпочитат да платят в брой по-евтини панелки и после да се заемат с ремонти и "енергийна ефективност". Имоти в Стрелбище, Лозенец и Центъра, които преди 6 месеца струваха 130 х. до 150 хил. Евро сега се продават по 100 хил. и надолу. Хората обикалят повече, колкото и това да ти е неприятно, защото с повече огледи се постига баланса между цена и качество. Предлагането е мноооого голямо и трябва малко време за де се ориентираш

 37. 37 Профил на $ 100
  $ 100
  Рейтинг: 442 Неутрално

  тази страна трябва да бъде закрита, да сложим табелка "затворено" и с раница зад граница

 38. 38 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "bat_plamen":
  Бат Пламене, ипотекираните в банките апартаменти са не повече от 50% от новото строителство. Даже и банките няма да удържат положението. В един момент ще бъдат принудени да продават на цената на ипотеката, само за да съберат някакви пари и да освободят резерви. Може би знаеш, че за всеки просорочен кредит банката е длъжна до блокира свободни пари, за да покрие евентуалните загуби. Не правя никаква пропаганда, просто набюдавам пазара.

 39. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1191 Гневно

  Драйфа ми се вече от лъжите и манипулациите на банкери и брокери.
  Това са долни и мръсни съсловия.

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK