Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (43)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
    Рубиконан от Балъкимерия
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Кофти е да си есетра - не стига, че ти намират кусури за въшния вид и вкуса, ами и те "успиват" с удар по главата...

    П.П.
    Фортуна е кофти к*чка - руснаците правят най-много черен хайвер, а най-много зелен кльопаме ние...

  2. 2 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    На български на белугата й викаме муруна. Черния хайвер през 16 и 17 век е бил масова и евтина храна и в Цариград, като се е добивал основно в Северната част на Черно море. От черния хайвер най-евтин е точно черния от снимките, който е и дребен. Всъщност "черния" е предимно в различни варианти на сивото, а най-скъпият е наистина ирански, но не е 2100 долара за килограм, а горе долу толкова е за 112 грама, като 56 грама в ресторант струват и до 4000 долара и опаковката му е от чисто злато. Известен е с това, че е почти бял, а уникалния му цвят и вкус според специалистите се дължат на замърсяването с нефт на иранското крайбрежие.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  3. 3 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 994 Неутрално

    Много интересно. Искаме галерия и за червения хайвер!

    Fail with honour then succeed by fraud
  4. 4 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3310 Весело

    Есетровите риби са много вкусни ... черния хайвер освен за посир*не за друго не става !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  5. 5 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2840 Неутрално

    Като се замисли човек безмислена жестокост заради кефа на някакви лигави задници. Света наистина се е побъркал. Процеса на извличане ми напомня за работата на д-р Менгеле.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  6. 6 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 726 Неутрално

    До коментар [#2] от "др. Иванов":

    Много зависи къде го консумираш.

  7. 7 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 726 Неутрално

    България също беше до скоро беше също голям производител. Доста хора по Дунав забогатяха от моруната.

  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  9. 9 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    Когато през 50-те години откриха ЦУМ на рибния щанд имаше червен хайвер в големи поцинковани тави . Цената му беше два пъти по-висока от тази на шарана. Тогава похапнахме доста преди да го скрият в бурканчета и кутийки. Пак можеше да се опитва понякога. В Москва на Шереметиево имаше сандвичи с черен и червен хайвер, съответно по рубла и половина и рубла. В началото на 70-те. Малко трудно в Москва се намираше червен в кутии по два килограма за 80 рубли. Сега тук има едни ментета - хайвер от някаква риба ,боядисан черен и червен. Понеже има грях - гледам ОРТ , не вярвам на очите си. Червен хайвер в Германия на фирмата Зарендом се рекламира по 13.5 евро за половин кило. Значи ,върху 54 лева килото. В магазина на Била , в бурканчета по 100 грама излиза 200 лв кило ! Същият ! Сигурно щото сме много по-богати от германците. Или по-будали, избирайте.

  10. 10 Профил на petrohan
    petrohan
    Рейтинг: 418 Неутрално

    само вие ли мамка ви ще ядете черен хайвер?ами ние с гайдите дето ви храним,а ядем само осолена цаца освен да ви палим колите,какво ни остава?внимавайте да не ви преседне.

  11. 11 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    До коментар [#2] от "др. Иванов":Ти пък го замръси с нефт ! Ти хайвер ял ли си ? Значи затова е черен ? Ще ти разкрия една тайна . До Урал хайверът е черен или бежов, на изток от Урал е червен. Хващал съм едни големи риби , казват се ленок , таймен с много и хубав червен хайвер . От една риба се вади кило яйца. Осолява се , водката се туря в хладилника , е , нататък не ти трябва да знаеш. Няма да ти върши работа.

  12. 12 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    Другарю Айвънхоу , забравих да ви кажа ,че моруна се пише с о. Друго - моруната и белугата са различни риби . И трето -една капка нефт - и ще трябва да го хвърлиш всичкия. На моруната хайверът е черен и дребен, на белугата е най-едър и е наистина бял.

  13. 13 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1012 Любопитно

    До коментар [#9] от "ahasver":

    За ЦУМ не помня, но помня, че в кварталната рибарница имаше черен хайвер. Наистина беше в едни легени, подобни на тези за киселото мляко и лелките гребяха с едни големи плоски лъжици. Комай нямаше голямо натискане да го купуват. Цената не я помня, твърде малък съм бил. Най-вероятно е бил дунавски и скоро след това изчезна. Брат ми, който по-късно известно време работи в Казахстан, ми носеше понякога контрабанден. Беше пресован на калъпи и трябваше да го режеш с нож, на филийки.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  14. 14 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    Въпрос на вкус. Не че гроздето е кисело, но аз наистина харесвам червения хайвер повече от черния.
    Деликатеси, закономерно скъпи и то не (само) поради снобария.
    Не им се пи6е добре на ридките обаче с такова свърх експлоатиране на един ограничен ресурс...

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  15. 15 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 1004 Разстроено

    [quote#9:"ahasver"] В Москва на Шереметиево имаше сандвичи с черен и червен хайвер, съответно по рубла и половина и рубла. В началото на 70-те. Малко трудно в Москва се намираше червен в кутии по два килограма за 80 рубли. [/quote]

    -Вярно,там беше много евтин-80 рубли в онези години.А в студентски стол съм виждал/и хапвал/ сандвич с черен хайвер на цена 6/шест/ копейки.Жалко,че съм бил там само за по няколко дни.Сега,предполагам е друго,не съм ходил отдавана.

  16. 16 Профил на rio
    rio
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Думата "Almas" означава диамант, подобаващo име за най-скъпият хайвер в света. Този хайвер от моруна е бял на външен вид. Най-скъпият хайвер от есетрова Beluga, роденa в Каспийско море. Като цяло, по-светъл на цвят хайвер от моруна имат по-възрастните риби. Думата Хайвер идва от персийската дума "Khag-авар". Важен факт за хайвер е, че по-възрастните риби, имат по-елегантен и изискан вкус.
    Almas хайвер идва от Иран, което го прави изключително рядък и изключително скъп. Единственият известен магазин е Caviar House & Prunier на Пикадили в Лондон Англия, които продава килограм скъп хайвер Almas в кутии от 24-каратово златно покритие, за £ 16,000, или около $ 25,000.
    Хайвер от моруна има размер на грахово зърно , сиви на цвят яйца. Като цяло, по-светлите на цвят, са по-скъпи . Категориите са: 0 (най-тъмния цвят), 00 (среден тонирана) и 000 (светъл цвят). 000 клас е най-скъпата, и понякога е познат като "царски хайвер". По отношение на текстурата, хайвера често се описва като наситена и копринена.
    Всичкият хайвер е с изключително кратък срок на годност, така че ако сте в състояние да си го позволите, не го съхраняваите продължително!

  17. 17 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3310 Неутрално

    [quote#9:"ahasver"]Сигурно щото сме много по-богати от германците. Или по-будали, избирайте. [/quote]
    Просто у нас е пълно с парвенюта будали за това и такива PR статии са особено успешни !
    По рафтовете на немските ни бакалии нали трябва да се изкупи хайвера- менте!



    Libertarianism is just anarchy for rich people
  18. 18 Профил на Martin Donkov
    Martin Donkov
    Рейтинг: 213 Неутрално

    черен хайвер на препечена филиика намазана с масалце, а отгоре лимонче и една малка запотена чешка с ледена водка.....опа! часа е 9,45

  19. 19 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1012 Весело

    До коментар [#18] от "martoudi":

    Е, може и да не е препечена филийката.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  20. 20 Профил на la_romantica70
    la_romantica70
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Белуга, ястия сервирани с разтопено златно фолио отгоре (при тове е доказано, че златото не вреди, но и не съдържа нищо в полза за организма), скъпи труфели, месо от японски коби телета (масажират се ежедневно, хранят се със специална храна, килото е към 400 евро), вечери в ресторанти запазени само за двама, като вечерята е в рамките на 40 000 евро.......купува се глупостта на индивида, като му се създава чувството, че е нещо повече от останалите, и след някой час всичко свършва........ в кенефа! Смешно!!!

  21. 21 Профил на Martin Donkov
    Martin Donkov
    Рейтинг: 213 Весело

    До коментар [#20] от "la-romantica":

    Нека позная - сценарист си на любовни сцени за българското кино?

  22. 22 Профил на drakolina
    drakolina
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Абе хайверчето си върви и с водка и с "Мое Шандон". Имам една бутилка за Нова година. Сега ще ме карате да купувам хайвер. Ама защо не. В Истанбул има много готини магазинчета, където можеш да откриеш прекрасен хайвер внесен контрабандно.

  23. 23 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 470 Неутрално

    бях чел за развъдник за есетра в израел. бил доста голям. евреинът собственик разказваше, че поради замърсяване, прекалено ловене и тн. в каспийско море вече няма свястна есетра.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  24. 24 Профил на la_romantica70
    la_romantica70
    Рейтинг: 367 Весело

    До коментар [#21] от "martoudi":

    Хахахаххаха, бих казала, че имам друго разбиране за ценности.

  25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3274 Неутрално

    Голям бизнес е тази вкусотия и малко хора знаят,че от 1773 година и до днес голяма част отнего е в ръцете на потомците на един велик грък....Йоанис Варвакис.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ioannis_Varvakis

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  26. 26 Профил на Grosskopf
    Grosskopf
    Рейтинг: 462 Неутрално

    Преди години, когато живеех в СССР почти всяка сутрин ме чакаха препечени филии с масло и хайвер. От един момент нататък стана дори досадно. Аз бях дете. Исках филията ми да е с течен шоколад, а такъв нямаше...
    Сега е почти обратното ))

  27. 27 Профил на onufrij
    onufrij
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Цената на черния хайвер е десет стотинки за килограм, а общият оборот от улова в Каспийско море, е колкото на една баничарница на гарата. Сигурно ви очудва. Мене също. Но така писа в. Дневник преди 5 год.

  28. 28 Профил на doncorleone
    doncorleone
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Гнусотия, това и пари да ми дават нема да го ям. Доказва че хората масово са слабоумни, особено снобеещите се селяндури. Утре некой ще ги излъже че друга гадост е много изтънчена и ще им вземе парите, ама то каква гадост, вече всичко е разработено. Освен лайна да проядат, ама такива дето се вадят от полуживо разпрано животно.

  29. 29 Профил на onufrij
    onufrij
    Рейтинг: 624 Неутрално

    - Келнер, кво е туй нещо хайвер ва?
    - Рибешки яйца.
    - Я дай тогаз две яйца на очи!

  30. 30 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Текст към снимка 5. Есетрата не е била вкусна риба. Явно коментиращият не е ял есетра. Тя е една от най-вкусните риби.

  31. 31 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2008 Весело

    До коментар [#1] от "Twinston Myth":

    ...за да ти вземат яйцата

    Много интересни снимки и коментари!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  32. 32 Профил на drun_drun
    drun_drun
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Деликатес - особено поднесен с блини и водка. Ял съм в Москва преди перестройката, имаше черен и червен, леле майко, останахме изумени, не бяхме вкусвали подобно нещо - български студентчета на стаж, попаднали в руски ресторант по приятелска линия на нашия ръководител. Цялото меню беше уникално. Оттогава толкова вкусен хайвер не съм ял, тоя, който го продават в Метро, нещо не става.

  33. 33 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    До коментар [#11] от "ahasver":

    Белугата е моруна на руски (Huso huso), като белуга се казва и един вид кит, който естествено не е риба, а бозайник. Ако нещо не се е объркало в учебниците, Урал е планина в Русия и на изток, запад, север и юг от нея хайверът от есетровите е черен, а от пъстървовите е червен. Освен от есетрови и пъстървови черен и червен хайвер се добива и от т.нар. Лумпфиш (Cyclopterus lumpus), морска риба, и нейният хайвер си видял на ниски цени в Германия, а тука по-скъпия е бил от някой вид пъстървова.
    Черният хайвер дето сте го яли с лъжици и е струвал стотинки, този дето го продават в рибарските магазини за 20-25 лв. бурканчето(стъклено с метален капак) с една моруна на капака е изкуствено боядисан хайвер най-често от щука или от още няколко вида обикновенни риби. Черният хайвер в ЦУМ се продаваше в едни яйцевидни кутии по 1 кг. на цена от 110 лв. кг., когато висока заплата беше 80 лв., а висшистите започваха с 60 лв.
    Хайвера не става черен от нефта, защото иначе щяха да сипват сок от ябълка в морето и да е зелен, а иранската част на Каспия е прекомерно замърсена с нефт и се предполага, че това влияе на цвета и вкуса.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  34. 34 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 778 Неутрално

    Вкусно, с препечен хляб и лимонче + бутилка добро шампанско или кава според вкуса. Да речем едно Krug rose ще дойде добре.

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  35. 35 Профил на onufrij
    onufrij
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Според стария виц, чер хайвер се добива много и у нас, като се вадят очите на копърката от консервата.

  36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3274 Весело

    [quote#25:"EREBUS"]Голям бизнес е тази вкусотия и малко хора знаят,че от 1773 година и до днес голяма част отнего е в ръцете на потомците на един велик грък....Йоанис Варвакис.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ioannis_Varvakis[/quote]

    За двамата злобари дето ми сложиха "-"
    ... Catherine II the Great was particularly generous giving Varvakis 1,000 golden roubles as a gift and an authorisation for unlimited and duty-free fishery in the Caspian Sea and the right to choose a place to settle in Russia.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  37. 37 Профил на Ivelina Miteva
    Ivelina Miteva
    Рейтинг: 8 Неутрално

    В България също се произвежда черен хайвер от есетрови риби и то по доста хуманен метод - хайверът се извлича по специална технология, докато рибите си плуват във водата, и разбира се, без да бъдат убивани. Жалкото е, че поради европейския квотен принцип за този вид продукт готовата продукция отива почти изцяло за износ.
    http://www.belugacaviar-bg.com

  38. 38 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 778 Весело

    500 гр черевен хайвер хапнах предт седмица . хубаво нещо е хайвера , а някои форумчета не го харесват , защото си харесват кебапчетата .

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  39. 39 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3621 Весело

    До коментар [#19] от "simval":

    Имах колега, който преди запой дълбокомислено заявяваше "Не е важно хлябът да е бял, важното е хайверът да е черен" ...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  40. 40 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    До коментар [#22] от "drakolina":Ако ходиш до Истанбул , потърси делфиново филе. Май му викат "домуз балък". Черно, с червен пипер. Много вино може да изпие !
    Дейба тоя Бойко ! Размечтахме се !

  41. 41 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    До коментар [#23] от "512":Прав е евреинът. Отдава руснаците писаха , че в делтата на Волга , поради замръсяване ,се наблюдава някакво разслоение на мускулните влакна на есетровите риби.

  42. 42 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    До коментар [#27] от "onufrij":Едно време видях една снимка на огромен площад в Астрахан пред пристанището. Целият покрит с бъчви с хайвер за товарене на кораби. До хоризонта - бъчви.

  43. 43 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    До коментар [#33] от "др. Иванов":Добре , че си уточнил правописа. Високите цени не съм ги видял в Германия , по рекламите на ОРТ. Става дума за червен хайвер от кета на фирмата Зарендом. И тук и там- един и същ . Само цените са различни. Хайверът от Лубмфиш е който го боядисват червен и черен по българските магазини и е доста по-евтин. Такъв боклук по руската телевизия не върви. За цените , които споменаваш за ЦУМ - това е за един доста по-късен етап, защото си сменил вече курса на парите. Заплатата на вишист стана 80 лева от 1.1.1962 година след обмяната 1: 10 .Аз ти говоря за десетина години по-рано.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK