Захарните изделия бяха в по-обикновени опаковки и разнообразието не беше голямо, но бяха по-вкусни. Сега някои марки са запазили името, но вкусът не е същия – напр. бисквити "Детска радост", "Златна есен", обикновените вафли и т.н.
Спомням си само бонбоните "Амфора", на кутията имаше същата снимка, като на тези бонбони "Ритон", на снимки 7 и 8. Не знам, дали става дума за същите бонбони, но със сменено име или други.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Минало свършено време, което няма да се върне.Но това лято имах възможност да опитам шоколад в Брюксел и вкусовото усещане е страхотно, просто не повторимо.
Аз също съм се чудила дали грешката не е у мен,защото с такава картинка на кутията си спомням и "Амфора",и "Ритон".Може би са сменили името на бонбоните по някое време.
Иначе останалите опаковки изобщо не са ми познати,май при нас на село не са достигали?!
Баба ми и дядо ми все се шегуваха с мен,че съм изяла една кравеферма от шоколад "Крава",обаче нямам никакъв спомен как е изглеждало това чудо. Помня едно нещо,на което му викаха "марципан" и се казваше "Люлин"(?)...
[quote#5:"Freedom of Speech"]Имаше и едни "Мока" - разцепвах се с тях[/quote]
За тези не се сещам... но имаше едни, дето много ги обичах, значи представляваха царевични топчета, оваляни в шоколад, не си спомням как се казваха, бях малка, но си спомням, че обичах да си натъпча устата с тях и бавно да ги смуча... голяма радост беше, когато нашите ги купуваха.
Също така, имам някакви бегли спомени за голяма кутия с бонбони, с рози на капака, която родителите ми купуваха само по празници, явно е била скъпа, имаше различни видове бонбони, обвити в лъскави хартийки... обаче не помня дали бяха български, тези бонбони, или вносни...
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Без малко да забравя да благодаря на princess_x за фотогалерията, донесе ми една голяма усмивка в дъждовното време и мили спомени от детските години.. Поздрави!
Аз също имах тази възможност през лятото! Навярно сте посетили Брюж, където и улиците ухаят на шоколад! Наистина многообразието и особено вкусът са неповторими!
В магазина неотдавна влезе мъж и поиска лимонада. Продавачката му даде двулитрова бутилка "Лимон".
- Не, искам лимонада, жълта.
- Имаме само по половин литър.
Мъжът взе бутилката, отвори я нетърпелиево и жадно отпи.
- Живея в Истанбул. Така ми се пиеше лимонада, каквато съм пил като дете.
Галерия "Жалба по младост". Ако говорим за качествени шоколад и бонбони, такива тогава нямаше. Не зная има ли ги сега в България, но пък много българи отдавна си отядоха на добър шоколад в гадната чужбина.
Шоколадът и шок.бонбони през соца не бяха нещо много качествено, виж, за сладкишите дори в кварталните сладкарници- голям плюс, не се жалеха продукти, както сега, хубави пасти, еклери, реванета, толумби, баклави, тригуни, щрудели и пр. , достъпни за дечурлига с малко джобни.
Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
[quote#17:"yado_san"] Ако говорим за качествени шоколад и бонбони, такива тогава нямаше.[/quote]
А,що?!,на мене ми се струваше божествен шоколадът! Не бях виждала швейцарски,белгийски и т.н.! Например имахме "непознати другарчета" от всички републики на СССР и те ни пращаха бонбониери с най-различни видове бонбони.Обаче на мен ми се струваше,че са направени от кал! толкова ми бяха гадни,при положение,че аз от всичко на света най-много обичам шоколад.
Аз пък помня как хората ходеха лятото на бригади в разни заводи. И в един такъв завод за лютеница до нашия квартал влизаха в един големи съдове (като тенджери) да мачкат доматите с боси мръсни крака, с кални ботуши, а някой разправяще, че често в сместа падали и разни неща като счупени бутилки.
[quote#24:"kалибър"]Соц гурме, ужас...- цитат на коментар #23 от “Нефертити”
Ядяхме ги...бяха вкусни[/quote]Е,като няма друго.Ама я се сети за родопчето,например!Нека не се лъжем-повечето умиление,не е по самите соц-шоколади,а по отминалата младост и детство.За това всеки си спомня с умиление,където и както да е било.
Хората имат спомени от различни епохи затова влизат в излишни спорове.След войната ,до към края на петдесетте шоколад нито се произвеждаше, нито се внасяше.Продаваха т.н. соеви блокчета, с керемиденокафяв цвят,После се появи т.н. "народен шоколад" направен от какаови продукти и захар ,което си беше напредък,но вкусът му говореше за непознаване на технологията на производство.По-късно се появи голя моформатният шоколад "крава" който беше с доста по- добър вкус.Същевременно продаваха малоформатни шоколадчета "Кума Лиса" които масово се консумираха от децата но бъкаха от евтини заместители на какаото ( смляна ръж, леблебия и какво ли още не). Към края на седемдесетте се появи един вид немски (може и да е бил австрийски) ,струващ 3 лв , а българската "крава"- 1 лв. В началото на деветдесетте под лиценз на европейски марки започна производството на истински шоколад.Защото това е технология и изкуство.Имам много добри спомени от някои бонбони ,като "Тримонциум", "Троен лешник" ,може би 'Бургас" и др. Но масово предлаганите - "за народа" ,бяха сурогати ,някои представляваха плънка от чиста захар ,покрити с толкова тънък слой шоколад ,че белият цвят на захарта прозираше.Баща ми казваше : "изглежда са ги пръскали с пистолет".Но бяха евтини.Много неща бяха евтини...
Парадоксално, но "материалистичният" социализъм направи хората по-духовни*.
Парадоксално, но демокрацията и свободата направиха хората стихийни материалисти.
* под "духовни" тук не разбирам "начетени с религиозна литература", а онази истинска духовност - да бъдеш идеалист, т.е. добър, състрадателен, помагащ, жертвоготовен, културен, любвеобвилен, честен, почтен, трудолюбив, безкористен...
Изобщо не можех да ги ям тези бонбони и шоколади. Имаха отвратителен вкус. Бях дете, което не ядеше шоколад по тази причина. А от многоцветните пасти по сладкарниците направо ви се повдигаше само като ги погледнех.
Но помня много добре "Амфора" и "Ритон", защото винаги имаше в шкафа, за да почерпим някой гост)) Картинките бяха различни - на едната имаше амфора, а на другата - ритон. Но се бъркаха заради еднаквия фон (оранжев) и защото самите бонбони много си приличаха - кръгли и с някакъв непоносим за мен пълнеж (с плътна структура).
Сега ям шоколади)))), но само хубави и основно черни.
Но снимките със сигурност ме развълнуваха много приятно, отпращайки ме в безгрижното детство)))) Благодаря!
Интересно, дали по това време слагаха в шоколада "хидрогенирани растителни мазнини" и прочее боклуци, с които са тъпкани сега шоколадите на иначе известни марки? Бонбониерата "Сюрприз" (с розите на опаковката) беше страхотна! И "Черноморец".
До коментар [#25] от "yanne":
"Нека не се лъжем-повечето умиление,не е по самите соц-шоколади,а по отминалата младост и детство.За това всеки си спомня с умиление,където и както да е било."
Така е.
За този вид носталгия баща ми казваше шеговито: "Да, тогава и шоколадът беше шоколад, нали."
Направи ми впечатление срокът на годност - 45 дни (сн. 8). Днешните шоколадови бонбони са със срок на годност 1 година. "Ритон" и "Амфора" си бяха някакво подобие на шоколадови бонбони, за разлика от "Тримонциум", но пък евтини и явно без консерванти Сигурно оттам са и спомените за побелели бонбони, просто са били по-старички.
През 60-те баща ми често ходеше командировки в София и винаги носеше шокобонбони "Балкан." Екстра качество. По-късно излязоха "Ромови пралини","Тунелчета", "Пълдин","Таралежки" и някои от дадените по-горе.
Пуснали в сладкарниците голи шоколадови фигурки. Отива едно габровче да си купи.
-Какво искаш, момченце или момиченце?-пита лелката.
-Момченце!
-Защо?
-Щото има едно парченце повече.
"И вече се е било появило задължителното описание на съставките, които в случая са съвсем натурални: захар, гликоза, нишесте, краве масло, мляко на прах, яйца, шоколад, орехи, набухватели и аромати. Все неща, които домакините използват при приготвянето на бисквити (с изключение на глюкозата и млякото на прах, може би)."
Повечето от изброените съставки не са натурални, а преработени. Изключение правят орехите, яйцата и кравето масло. Същите неща се използват от производителите и днес. Е-тата, които си мислите че ги е нямало се съдържат в неясното определение "набухватели и аромати". Не е ясно какво точно е включено в понятието "шоколад", но в него със сигурност присъстват някакви хидрогенирани растителни мазнини и още Е-та.
Някой вече е отговорил, че бяха с различни картинки, а съдържанието на бонбоните не беше особено различно. Бяха покрити с шоколад, а пълнежът не мога да определя на какво приличаше. Май леко напомняше лактовите бонбони.
Е, не бяха на световно ниво, но все пак бяха по-вкусни от днешните родни бонбони, които отново не могат да се сравняват с вносните. Дори и вносните марки, които се продават по нашите супермаркети, са различни по състав и вкус от онези, които се продават на запад. Лично съм сравнявала парчета от Линдт 85% какао, единият купен в Метро, Пловдив, а другият в Англия. Различен беше цветът, лъскавината, твърдостта, консистенцията и в крайна сметка - вкусът им. Оттогава спрях да си купувам дори и Линдт у нас.
От онези времена неизгладимо впечатление имам от големият шоколад "Крава" струваше мисля 1.20 лв. Сума непосилна за мене в онези времена когато ни даваха 10 стотинки за закуска.
Моля, и за мене е удоволствие да си спомя за тези лакомства от детството. Но за разлика от това, което си мислят някои форумци, аз съвсем не изпитвам носталгия по соц-храните, а само съжаление и притеснение от съдържанието на продуктите, които ядем днес.
"Балкан" ми бяха от любимите. Можеха да се купят на бройка от сладкарницата към хотел "Балкан", сега "Шератон", а по-късно ги продаваха и в кутии. А иначе много обичах "Южен плод", които по форма наподобяваха смокиня, с фин млечен шоколад, а пълнежа беше много ароматен и хубав крем. Най-близки до тях са "Сезони", но не са същите, за съжаление.
Не мога да коментирам подробно социалистическите шоколади, защото бях малък 1989 г., но мисля, че всички, които са харесвали тези артикули и говорят в захлас за тях е само заради това, че са нямали голям избор. Когато няма нито белгийски, нито швейцарски, нито поне германски, австрийски или френски шоколад, то какво друго му остава на човек освен да яде соц. имитации. Преди няколко дни пробвах шоколада на Neuhaus, Galler и няколко други в Брюксел. Ами, просто няма място за сравнение с никакви Тримонциуми и Сюрпризи, нито преди, нито след 1989 г. производство.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
Моите любими ми бяха "Дипломат", кутията съдържаше няколко вида бонбони.
Също и "Черноморец".
Като цяло обаче, шоколадът не беше качествен. Спомням си баща ми донесе веднъж 2 английски шоколада, купени не знам откъде, сигурно някакъв инцидентен внос, с ром и стафиди, на опаковката имаше нарисувани морски фрегати с платна, още ги помня, както и неверотния вкус.
Оттогава не исках изобщо да ям български шоколад.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
Мога да те уверя - сега ка4еството е по-ужасно от онова на гадните соц-бонбони. Не е "жалба по младост", а по безвъзвратно загубената автенти4ност на храната ни.
Поздрави и от мен за добре запазените исторически кутии! А, иначе, ако спорът е шоколад преди и след 1989 в България не мога да преценя кой е по-добър. През 60-е и 70-е години на миналия век дори не съм бил роден, така че ще си замълча.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
Симпатична галерия. Поздравления! Добре е да имаме памет за тези неща. Аз лично не си спомням вкуса на шоколадовите бонбони от онова време.
Шоколади получавах само за нова година и бяха по много. Ядях ги цял месец, разделяйки ги с цялото семейство.
Иначе чудесно си спомням вкусовете на сладоледа, пастите, толумбите, бозата.
Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
В средата на осемдесетте качеството на шоколада рязко се влоши, може би поради въвеждането на соевия лецитин. А сега вече има и въведено палмово масло, масло от репица и какво ли не.
Хубавото на свободния пазар е , не че всичко е хубаво (това у утопия), а че има всякакво качество - и хубави (но скъпи) , и гадни (но евтини). През социализма имаше само евтина храна, респективно гадна. Тук-там някой продукт инцидентно беше с прилични вкусови качества, но си беше въпрос на късмет.
Сега има всичко. Има уникални шоколадови изделия, не по-лоши от тези, които ще купиш в Белгия или Италия. Има и евтини боклуци. Какво значение има дари са произведени в България или някъде другаде, след като мога да ги купя от града , в който живея? Никакво! И въпреки това, вече има и добри БГ изделия - Гайо правят страхотни шоколади например. Тъй като в България не отглеждаме какао, винаги други страни ще имат предимство (щото Белгия освен, че правят шоколади, държат и световната търговия на какао, заедно с Холандците).
[quote#66:"Батков-вън"]Какво значение има дари са произведени в България или някъде другаде, след като мога да ги купя от града , в който живея?[/quote]
В коментар 47 съм обяснила какво - качеството е различно, в случая - на шоколади Линдт.
Съгласна съм, че свободния пазар дава голямо разнообразие в качеството и цената, НО НЕ и в България. У нас съществува пропаст или по-скоро астрономически висини между цените на евтините продукти и на наистина качествените. Между тях рядко има нещо сносно, което да е и достъпно за масовия потребител.
Що се отнася до Гайо - опитвах го веднаж; не бях особено впечатлена. Когато за втори път реших да пробвам друга негова разновидност, с досада установих, че бяха намалили грамажа му, от 100 на 90 или 95 грама. А сега е дори по-малък. За мене тези номера в грамажа са признак на лошо качество и некоректност.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Калибър
Рейтинг: 1212 ВеселоШоколадови бонбонени спомени.
Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.SStan
Рейтинг: 466 НеутралноЗахарните изделия бяха в по-обикновени опаковки и разнообразието не беше голямо, но бяха по-вкусни. Сега някои марки са запазили името, но вкусът не е същия – напр. бисквити "Детска радост", "Златна есен", обикновените вафли и т.н.
Bicho Raro
Рейтинг: 1463 ЛюбопитноСпомням си само бонбоните "Амфора", на кутията имаше същата снимка, като на тези бонбони "Ритон", на снимки 7 и 8. Не знам, дали става дума за същите бонбони, но със сменено име или други.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannБМЗ
Рейтинг: 1403 ВеселоБраво, чудесна идея и спомени. Ето и още малко.
a/2011/05/27/1096166_sladki_spomeni/
Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптиченhttp://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgari
Freedom of Speech
Рейтинг: 696 ВеселоДо коментар [#3] от "Barcelina":
Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.Имаше и едни "Мока" - разцепвах се с тях
Иначе може да възродим "Банкя" в чест на Ръководителя
Peni Nikol
Рейтинг: 4621 НеутралноМинало свършено време, което няма да се върне.Но това лято имах възможност да опитам шоколад в Брюксел и вкусовото усещане е страхотно, просто не повторимо.
Peni Nikolkashpirovska
Рейтинг: 524 ВеселоДо коментар [#3] от "Barcelina":
Дневник-токсичният сайтАз също съм се чудила дали грешката не е у мен,защото с такава картинка на кутията си спомням и "Амфора",и "Ритон".Може би са сменили името на бонбоните по някое време.
Иначе останалите опаковки изобщо не са ми познати,май при нас на село не са достигали?!
Баба ми и дядо ми все се шегуваха с мен,че съм изяла една кравеферма от шоколад "Крава",обаче нямам никакъв спомен как е изглеждало това чудо. Помня едно нещо,на което му викаха "марципан" и се казваше "Люлин"(?)...
ЗаНиЗа
Рейтинг: 2930 НеутралноКачеството се КОНТРОЛира и затова се ПРОДАВА. Сегашните ОРГАНи не е лошо да се поучат, а не да се съобразяват с кого ли не по веригата.
Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.Bicho Raro
Рейтинг: 1463 Любопитно[quote#5:"Freedom of Speech"]Имаше и едни "Мока" - разцепвах се с тях[/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannЗа тези не се сещам... но имаше едни, дето много ги обичах, значи представляваха царевични топчета, оваляни в шоколад, не си спомням как се казваха, бях малка, но си спомням, че обичах да си натъпча устата с тях и бавно да ги смуча... голяма радост беше, когато нашите ги купуваха.
Също така, имам някакви бегли спомени за голяма кутия с бонбони, с рози на капака, която родителите ми купуваха само по празници, явно е била скъпа, имаше различни видове бонбони, обвити в лъскави хартийки... обаче не помня дали бяха български, тези бонбони, или вносни...
Батков-вън
Рейтинг: 524 НеутралноПонеже беха много хубави, та който успее да отиде в чужбина пълнеше куфара с тамошни шоколади.
Публикувано през m.dnevnik.bg
kashpirovska
Рейтинг: 524 ВеселоБез малко да забравя да благодаря на princess_x за фотогалерията, донесе ми една голяма усмивка в дъждовното време и мили спомени от детските години.. Поздрави!
Дневник-токсичният сайтSabbath
Рейтинг: 1163 РазстроеноИ "Моцарт"се изложи.Неотдавна забелязах кутия,на която вместо едноименият композитор,беше поставен лика на певеца травестит К.Вурст!
SStan
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#6] от "peni_nikol.53.":
Навярно сте посетили Брюж, където и улиците ухаят на шоколад! Наистина многообразието и особено вкусът са неповторими!
Аз също имах тази възможност през лятото!
virtual brain
Рейтинг: 992 ВеселоОт шокорадовите набивах Амфора, а иначе имаше едни дъвчащи - карамел му. Леле колко амалгама съм си свалил от зъбите с тях!
БЕЗполезен идиотТsonkooo
Рейтинг: 1441 НеутралноВ магазина неотдавна влезе мъж и поиска лимонада. Продавачката му даде двулитрова бутилка "Лимон".
- Не, искам лимонада, жълта.
- Имаме само по половин литър.
Мъжът взе бутилката, отвори я нетърпелиево и жадно отпи.
- Живея в Истанбул. Така ми се пиеше лимонада, каквато съм пил като дете.
SStan
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#7] от "kashpirovska":
ООООО, шоколад "Крава" си беше 100-грамов фин млечен шоколад! Обожавах го!
yado_san
Рейтинг: 466 НеутралноГалерия "Жалба по младост". Ако говорим за качествени шоколад и бонбони, такива тогава нямаше. Не зная има ли ги сега в България, но пък много българи отдавна си отядоха на добър шоколад в гадната чужбина.
z.123.c.976.9
Рейтинг: 603 НеутралноШоколадът и шок.бонбони през соца не бяха нещо много качествено, виж, за сладкишите дори в кварталните сладкарници- голям плюс, не се жалеха продукти, както сега, хубави пасти, еклери, реванета, толумби, баклави, тригуни, щрудели и пр. , достъпни за дечурлига с малко джобни.
Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснениеkashpirovska
Рейтинг: 524 Весело[quote#17:"yado_san"] Ако говорим за качествени шоколад и бонбони, такива тогава нямаше.[/quote]
Например имахме "непознати другарчета" от всички републики на СССР и те ни пращаха бонбониери с най-различни видове бонбони.Обаче на мен ми се струваше,че са направени от кал! толкова ми бяха гадни,при положение,че аз от всичко на света най-много обичам шоколад.
Дневник-токсичният сайтА,що?!,на мене ми се струваше божествен шоколадът! Не бях виждала швейцарски,белгийски и т.н.!
Дундурук
Рейтинг: 413 НеутралноАз пък помня как хората ходеха лятото на бригади в разни заводи. И в един такъв завод за лютеница до нашия квартал влизаха в един големи съдове (като тенджери) да мачкат доматите с боси мръсни крака, с кални ботуши, а някой разправяще, че често в сместа падали и разни неща като счупени бутилки.
sto67nes
Рейтинг: 1384 НеутралноЕ що няма снимка на Черноморец...???
Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!Дундурук
Рейтинг: 413 НеутралноХаха, на снимка номер 4 "Сюрприз 9 септември" звучи заплашително.
Нефертити
Рейтинг: 1470 ВеселоСоц гурме, ужас...
Предразсъдъците са за ограничените.Калибър
Рейтинг: 1212 Весело[quote#23:"Нефертити"]Соц гурме, ужас...[/quote]
Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.Ядяхме ги...бяха вкусни.
wre501051215
Рейтинг: 3318 НеутралноДо коментар [#24] от "kалибър":
[quote#24:"kалибър"]Соц гурме, ужас...- цитат на коментар #23 от “Нефертити”
Ядяхме ги...бяха вкусни[/quote]Е,като няма друго.Ама я се сети за родопчето,например!Нека не се лъжем-повечето умиление,не е по самите соц-шоколади,а по отминалата младост и детство.За това всеки си спомня с умиление,където и както да е било.
the_axel
Рейтинг: 294 НеутралноХората имат спомени от различни епохи затова влизат в излишни спорове.След войната ,до към края на петдесетте шоколад нито се произвеждаше, нито се внасяше.Продаваха т.н. соеви блокчета, с керемиденокафяв цвят,После се появи т.н. "народен шоколад" направен от какаови продукти и захар ,което си беше напредък,но вкусът му говореше за непознаване на технологията на производство.По-късно се появи голя моформатният шоколад "крава" който беше с доста по- добър вкус.Същевременно продаваха малоформатни шоколадчета "Кума Лиса" които масово се консумираха от децата но бъкаха от евтини заместители на какаото ( смляна ръж, леблебия и какво ли още не). Към края на седемдесетте се появи един вид немски (може и да е бил австрийски) ,струващ 3 лв , а българската "крава"- 1 лв. В началото на деветдесетте под лиценз на европейски марки започна производството на истински шоколад.Защото това е технология и изкуство.Имам много добри спомени от някои бонбони ,като "Тримонциум", "Троен лешник" ,може би 'Бургас" и др. Но масово предлаганите - "за народа" ,бяха сурогати ,някои представляваха плънка от чиста захар ,покрити с толкова тънък слой шоколад ,че белият цвят на захарта прозираше.Баща ми казваше : "изглежда са ги пръскали с пистолет".Но бяха евтини.Много неща бяха евтини...
izabell
Рейтинг: 1398 НеутралноМного добре ми подейства галерията
Само дето не видях от бонбони Черноморец,
но там няма голяма промяна
БМЗ
Рейтинг: 1403 НеутралноДо коментар [#25] от "yanne":
Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптиченПарадоксално, но "материалистичният" социализъм направи хората по-духовни*.
Парадоксално, но демокрацията и свободата направиха хората стихийни материалисти.
* под "духовни" тук не разбирам "начетени с религиозна литература", а онази истинска духовност - да бъдеш идеалист, т.е. добър, състрадателен, помагащ, жертвоготовен, културен, любвеобвилен, честен, почтен, трудолюбив, безкористен...
gilermos
Рейтинг: 466 НеутралноИзобщо не можех да ги ям тези бонбони и шоколади. Имаха отвратителен вкус. Бях дете, което не ядеше шоколад по тази причина. А от многоцветните пасти по сладкарниците направо ви се повдигаше само като ги погледнех.
Но помня много добре "Амфора" и "Ритон", защото винаги имаше в шкафа, за да почерпим някой гост)) Картинките бяха различни - на едната имаше амфора, а на другата - ритон. Но се бъркаха заради еднаквия фон (оранжев) и защото самите бонбони много си приличаха - кръгли и с някакъв непоносим за мен пълнеж (с плътна структура).
Сега ям шоколади)))), но само хубави и основно черни.
Но снимките със сигурност ме развълнуваха много приятно, отпращайки ме в безгрижното детство)))) Благодаря!
Туриста
Рейтинг: 409 НеутралноСоц ресторант 1975:
https://www.youtube.com/watch?v=NL9vOtKc3T8
Откъс от Афония на Георги Данеля.
fvf
Рейтинг: 413 НеутралноИнтересно, дали по това време слагаха в шоколада "хидрогенирани растителни мазнини" и прочее боклуци, с които са тъпкани сега шоколадите на иначе известни марки? Бонбониерата "Сюрприз" (с розите на опаковката) беше страхотна! И "Черноморец".
Sabbath
Рейтинг: 1163 НеутралноШоколадени бонбони "Пияни Вишни"бяха по-така вкусни.
SStan
Рейтинг: 466 НеутралноТа като сме започнали и сладоледа беше по-различен – усещаше се вкусът на сметана. Първо беше в едни вафлени чашки, после се появиха фунийките!
dedo pepo
Рейтинг: 1316 НеутралноБлагодаря за спомена-услади ми се.
Предпочитах"Морско дъно".
Avgustina
Рейтинг: 466 НеутралноИнтересна колекция. Имаше едни бонбони под формата на дънерчета.
Ах, мой мили Августин...Lady Zeppelin
Рейтинг: 1441 ВеселоДо коментар [#25] от "yanne":
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur."Нека не се лъжем-повечето умиление,не е по самите соц-шоколади,а по отминалата младост и детство.За това всеки си спомня с умиление,където и както да е било."
Така е.
За този вид носталгия баща ми казваше шеговито: "Да, тогава и шоколадът беше шоколад, нали."
murttle
Рейтинг: 929 НеутралноНаправи ми впечатление срокът на годност - 45 дни (сн. 8). Днешните шоколадови бонбони са със срок на годност 1 година. "Ритон" и "Амфора" си бяха някакво подобие на шоколадови бонбони, за разлика от "Тримонциум", но пък евтини и явно без консерванти
Сигурно оттам са и спомените за побелели бонбони, просто са били по-старички.
Bicho Raro
Рейтинг: 1463 Неутрално[quote#31:"fvf"]Бонбониерата "Сюрприз" (с розите на опаковката) беше страхотна![/quote]
765_kutii-ot-bonboni-i-shokoladovi-biskviti.jpg
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannПотърсих из нета и намерих снимка на кутията, която си спомням, не знам дали беше "Сюрприз" или друга, но розите много ми харесваха. http://detstvoto.net/uploads/posts/2010-09/1283726
sin mi
Рейтинг: 3119 НеутралноСюрприз бяха страхотни наистина !
Явно съм остарял .....
А Ритон бяха гадни , определено !
hodounski
Рейтинг: 3266 НеутралноДо коментар [#17] от "yado_san":
++++++++
Chubachubs
Рейтинг: 650 ВеселоСнимка 4 -> 9.IX Сюрприз
man_un
Рейтинг: 524 ВеселоПрез 60-те баща ми често ходеше командировки в София и винаги носеше шокобонбони "Балкан." Екстра качество. По-късно излязоха "Ромови пралини","Тунелчета", "Пълдин","Таралежки" и някои от дадените по-горе.
Пуснали в сладкарниците голи шоколадови фигурки. Отива едно габровче да си купи.
-Какво искаш, момченце или момиченце?-пита лелката.
-Момченце!
-Защо?
-Щото има едно парченце повече.
grand funk railroad
Рейтинг: 1154 НеутралноШоколадените изделия по време на соца, бяха пълна гадост.
Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluchevladixp
Рейтинг: 8 Неутралносн. 12
"И вече се е било появило задължителното описание на съставките, които в случая са съвсем натурални: захар, гликоза, нишесте, краве масло, мляко на прах, яйца, шоколад, орехи, набухватели и аромати. Все неща, които домакините използват при приготвянето на бисквити (с изключение на глюкозата и млякото на прах, може би)."
Повечето от изброените съставки не са натурални, а преработени. Изключение правят орехите, яйцата и кравето масло. Същите неща се използват от производителите и днес. Е-тата, които си мислите че ги е нямало се съдържат в неясното определение "набухватели и аромати". Не е ясно какво точно е включено в понятието "шоколад", но в него със сигурност присъстват някакви хидрогенирани растителни мазнини и още Е-та.
Sabbath
Рейтинг: 1163 Весело[quote#42:"man_un"]Щото има едно парченце повече[/quote] xap1/v/t1.0-9/10172753_1504567656492567_9558464210 56829555_n.jpg?oh=8f396c8f65326856b0e0588e44a9f95b &oe=5502FE9E&__gda__=1427857474_17098f2bff 865f0ccdb7142aa9b7567f
гОпакованите пък са целите са парченце,направо ПАРЧЕ
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#3] от "Barcelina":
Някой вече е отговорил, че бяха с различни картинки, а съдържанието на бонбоните не беше особено различно. Бяха покрити с шоколад, а пълнежът не мога да определя на какво приличаше. Май леко напомняше лактовите бонбони.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#10] от "Батков-вън":
Е, не бяха на световно ниво, но все пак бяха по-вкусни от днешните родни бонбони, които отново не могат да се сравняват с вносните. Дори и вносните марки, които се продават по нашите супермаркети, са различни по състав и вкус от онези, които се продават на запад. Лично съм сравнявала парчета от Линдт 85% какао, единият купен в Метро, Пловдив, а другият в Англия. Различен беше цветът, лъскавината, твърдостта, консистенцията и в крайна сметка - вкусът им. Оттогава спрях да си купувам дори и Линдт у нас.
klimentm
Рейтинг: 4756 НеутралноОт онези времена неизгладимо впечатление имам от големият шоколад "Крава" струваше мисля 1.20 лв. Сума непосилна за мене в онези времена когато ни даваха 10 стотинки за закуска.
klimentmikar_01
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#3] от "Barcelina":
На картинката на бонбони "Амфора" беше изобразена амфора, а тук е ритон.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#11] от "kashpirovska":
Моля, и за мене е удоволствие да си спомя за тези лакомства от детството. Но за разлика от това, което си мислят някои форумци, аз съвсем не изпитвам носталгия по соц-храните, а само съжаление и притеснение от съдържанието на продуктите, които ядем днес.
ikar_01
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#42] от "man_un":
"Балкан" ми бяха от любимите. Можеха да се купят на бройка от сладкарницата към хотел "Балкан", сега "Шератон", а по-късно ги продаваха и в кутии. А иначе много обичах "Южен плод", които по форма наподобяваха смокиня, с фин млечен шоколад, а пълнежа беше много ароматен и хубав крем. Най-близки до тях са "Сезони", но не са същите, за съжаление.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#41] от "Chubachubs":
Да, иронията е гор4ива.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноНямам запазена кутия от тях, а дали са променени не зная, не съм си купувала от много години. Скоро опитах Таралежки, но са напълно разли4ни бонбони.
До коментар [#27] от "xalikarans":
andreas_hofer
Рейтинг: 950 ЛюбопитноНе мога да коментирам подробно социалистическите шоколади, защото бях малък 1989 г., но мисля, че всички, които са харесвали тези артикули и говорят в захлас за тях е само заради това, че са нямали голям избор. Когато няма нито белгийски, нито швейцарски, нито поне германски, австрийски или френски шоколад, то какво друго му остава на човек освен да яде соц. имитации. Преди няколко дни пробвах шоколада на Neuhaus, Galler и няколко други в Брюксел. Ами, просто няма място за сравнение с никакви Тримонциуми и Сюрпризи, нито преди, нито след 1989 г. производство.
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна БългарияJessika
Рейтинг: 1499 НеутралноМоите любими ми бяха "Дипломат", кутията съдържаше няколко вида бонбони.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”Също и "Черноморец".
Като цяло обаче, шоколадът не беше качествен. Спомням си баща ми донесе веднъж 2 английски шоколада, купени не знам откъде, сигурно някакъв инцидентен внос, с ром и стафиди, на опаковката имаше нарисувани морски фрегати с платна, още ги помня, както и неверотния вкус.
Оттогава не исках изобщо да ям български шоколад.
Jessika
Рейтинг: 1499 НеутралноЗабравих да те поздравя за снимките и чудесната колекция, вече историческа
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#17] от "yado_san"
Мога да те уверя - сега ка4еството е по-ужасно от онова на гадните соц-бонбони. Не е "жалба по младост", а по безвъзвратно загубената автенти4ност на храната ни.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#56] от "Jessika"
Благодаря ти! Ако съм знаела преди 40 години какви важни истори4ески документи съм изконсумирала...добре 4е поне опаковките съм запазила.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#54] от "andreas_hofer":
Никой не сравнява България с Белгия; само соц с пост-соц бонбони. И сега разликата е убийствена за България, както и на времето.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#32] от "Sabbath":
Те ми бяха най-предпо4итаните.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#5] от "Freedom of Speech":
Това за Банкя не ми мина през ума, а виж руснаците какъв бизнес въртят с бранда "Путин".
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#48] от "klimentm":
12 стотинки = малка боза + тулумби4ка, само това си спомням от цените.
andreas_hofer
Рейтинг: 950 ЛюбопитноДо коментар [#59] от "princess_x":
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна БългарияПоздрави и от мен за добре запазените исторически кутии! А, иначе, ако спорът е шоколад преди и след 1989 в България не мога да преценя кой е по-добър. През 60-е и 70-е години на миналия век дори не съм бил роден, така че ще си замълча.
kas.
Рейтинг: 1326 НеутралноСимпатична галерия. Поздравления! Добре е да имаме памет за тези неща. Аз лично не си спомням вкуса на шоколадовите бонбони от онова време.
Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за заднициШоколади получавах само за нова година и бяха по много. Ядях ги цял месец, разделяйки ги с цялото семейство.
Иначе чудесно си спомням вкусовете на сладоледа, пастите, толумбите, бозата.
princess_x
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#63] от "andreas_hofer":
В средата на осемдесетте качеството на шоколада рязко се влоши, може би поради въвеждането на соевия лецитин. А сега вече има и въведено палмово масло, масло от репица и какво ли не.
Батков-вън
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#47] от "princess_x":
Хубавото на свободния пазар е , не че всичко е хубаво (това у утопия), а че има всякакво качество - и хубави (но скъпи) , и гадни (но евтини). През социализма имаше само евтина храна, респективно гадна. Тук-там някой продукт инцидентно беше с прилични вкусови качества, но си беше въпрос на късмет.
Сега има всичко. Има уникални шоколадови изделия, не по-лоши от тези, които ще купиш в Белгия или Италия. Има и евтини боклуци. Какво значение има дари са произведени в България или някъде другаде, след като мога да ги купя от града , в който живея? Никакво! И въпреки това, вече има и добри БГ изделия - Гайо правят страхотни шоколади например. Тъй като в България не отглеждаме какао, винаги други страни ще имат предимство (щото Белгия освен, че правят шоколади, държат и световната търговия на какао, заедно с Холандците).
princess_x
Рейтинг: 1326 Неутрално[quote#66:"Батков-вън"]Какво значение има дари са произведени в България или някъде другаде, след като мога да ги купя от града , в който живея?[/quote]
В коментар 47 съм обяснила какво - качеството е различно, в случая - на шоколади Линдт.
Съгласна съм, че свободния пазар дава голямо разнообразие в качеството и цената, НО НЕ и в България. У нас съществува пропаст или по-скоро астрономически висини между цените на евтините продукти и на наистина качествените. Между тях рядко има нещо сносно, което да е и достъпно за масовия потребител.
Що се отнася до Гайо - опитвах го веднаж; не бях особено впечатлена. Когато за втори път реших да пробвам друга негова разновидност, с досада установих, че бяха намалили грамажа му, от 100 на 90 или 95 грама. А сега е дори по-малък. За мене тези номера в грамажа са признак на лошо качество и некоректност.
Алф
Рейтинг: 1045 НеутралноA Южен плод помните ли, а таралежките? Мням..
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Алф
Рейтинг: 1045 НеутралноДо коментар [#18] от "shinjuku":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.И кифлички от 5ст и макови
Алф
Рейтинг: 1045 ВеселоДо коментар [#24] от "kалибър":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Много издържах на шоколад тогава
Valentina Yotova-Todorova
Рейтинг: 5 ГневноНещо не виждам да е сниман съставът на шоколада, що така