До 15 август - Денят на Варна, трябва да приключат тестовете и да бъде открит новия фонтан на централния пл. "Независимост" във Варна. Проектът стана повод за много критики.<br />Според тях градът, който в продължение на близо 15 години бе напълно занемарен от бившия си кмет Кирил Йорданов, отново харчи повече за "козметични промени" отколкото за инвестиции в устойчивото си развитие.

© LiveVarna

увеличи
, 20958

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Варна, Варна... центърът на моретата... догодина :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Весело

  "Според тях градът, който в продължение на близо 15 години бе напълно занемарен от бившия си кмет Кирил Йорданов, отново харчи повече за "козметични промени" отколкото за инвестиции в устойчивото си развитие"
  Да, това си е самата истина. Пари св харчат за жестове, за половинчати работи, но продължава да няма единна градоустроустройствена концепция, защото управата на града е в ръцете на една позната трибуквена групировка, за която законите на градоустройството не са от значение. Затова и Варна, колкото и да я кипрят с фонтани и цветарници, придобива все по-провинциален вид, неподреден и кичозен. Язък дето архитекта на пешеходната зона бил учил в Щатите. Центъра стана като селски мегдан, обаче с фонтани: големи и малки.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Някой май злобно завижда на един български град.

 4. 4 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 425 Неутрално

  От хиляди години това място е било заселено и каквито грешки и извращения да са се случвали, всичко отминава градът и хората му остават.Някои ще се помнятс добрите дела, други с кражби и корупция. А коментари от типа "бялото е черно", говорят за светоусещането на пишещият.Като се прави нещо -крадат, като не се прави-крадат, затова нищо не става!Няма угода.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 5. 5 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Не, напротив, боли ме за него.

 6. 6 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "soul":
  "всичко отминава градът и хората му остават."- грешиш, хората не остават, камъните ги надживяват
  Не ми е за краденето, аз за него не съм говорил. Чети.

 7. 7 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Този път добре са се справили проектанти и общинари, атракцията е добра.

  Само тези гипсови жаби за по 10 лв от някой крайпътен търговец не стоят много добре.

 8. 8 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 842 Неутрално
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  [quote#7:"abdulhazred"]Само тези гипсови жаби за по 10 лв от някой крайпътен търговец не стоят много добре. [/quote]
  но са точна реплика, или копие както искаш на оригиналните каменни, които се счупиха, или откраднаха (няма ги вече)

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  [quote#2:"st_kilda"]Центъра стана като селски мегдан, обаче с фонтани: големи и малки. [/quote]
  Разбира ли ти главата как се прави център? Този център е исторически, оформен е почти веднага след Освобождението! 1885 е построен катедралният храм с цел там да се премести новия център на Варна, град който тогава е броял 25 хил. ж. срещу 12 хил. на София. На 31.12.1899г. е открит Военния клуб с новогодишен офицерски бал, дадено е началото на булевардите Мария Луиза и Владислав Варненчик. В началото на ХХв. се оформя площада около фонтаните, заедно с няколко емблематични сгради, между които тая на Операта (кметът Церов полага основния камък през 1912г., след войните варненци даряват 1 млн лв, и през 1927г. строителството е възобновено, и сградата е завършена през 1932г.). Сградите около площада, с изключение на тази на съда са все от началото на ХХв. Ти да не би да искаш да ги събарят?
  Всъщност този ремонт даде един нов живот на първата пешеходна зона в България, чието оформяне започна в края на 60-те години, последвана от много други подобни в страната. Като изключим некадърното подреждане на паветата на пясъчна основа (българска технология), гостите на града, а и самите варненци са очаровани от промяната. Вярно, технологията е селяндурска, но такава е идеята - най-много след 3 години нов ремонт.
  Софиянци, помогнете ми да не сбъркам, но колко ремонта видяхте по Витошка през последните 3-4 години?

 11. 11 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#6] от "st_kilda":

  Драги ми Господине, ако съм имал намерение да Ви опонирам щях да се обърна към Вашият коментар, но тъй като съм съгласен с Вашето мнение за пагубното въздействие на Тикви И Марули ,особено върху чуждите инвестиции, респективно-икономиката на градът, само казвам-за разлика от гореспоменатият, многоуважаван кмет Иван Церов, настоящите низши форми на грабителство и изнасилване на град Варна ще бъдат споменавани както се споменават кърджалийските банди!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 12. 12 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "soul":

  Извинявам се, грешката е моя!

 13. 13 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Разбирам как се "прави център", той всъщност отдавна съществува, нямаше нужда тук от историята , аз като варненец хич не съм очарован от сегашния му вид и независимо от това съм огорчен да разбера, че след 3-4 години се планира нов ремонт.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  [quote#13:"st_kilda"]и независимо от това съм огорчен да разбера, че след 3-4 години се планира нов ремонт. [/quote]
  Това не се отнася само за Варна, а за цялата страна. Става дума за формула на ДС политическия елит за усвояване и вторично преразпределение на евросредства.
  И не вярвам да издържи 4 години.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  "Сн. 1: ...Според тях градът, който в продължение на близо 15 години бе напълно занемарен от бившия си кмет Кирил Йорданов, отново харчи повече за "козметични промени" отколкото за инвестиции в устойчивото си развитие..."

  Гарантирано от ГЕРБ!
  В цяла България промените са козметични, било то в реформите, било то в НСО, било то в МВР. Ако някой се опита да направи ма-а-а-алко по-задълбочени неща, мигновено пресата го смачква, и бива изхвърлен зад борда.

  [quote#4:"soul"]А коментари от типа "бялото е черно", говорят за светоусещането на пишещият.[/quote]
  Вчера видях тълпа обградила фонтана, наистина е фееречиен. Но видях и друго (не искам да съм черноглед) - тъй като фугите на паветата не са запълнени, навсякъде има пясък. И така ще е след всеки дъжд.
  2-3 години ще изкараме ли без основен ремонт?

 16. 16 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "st_kilda":

  Тея теории кой ви ги пише? И като толкова не ви харесва защо още сте тук? Градът за последните две години възвърна доста от блясъка си. А фонтаните изглеждат страхотно вечер с това осветление. Истината е, че някои хора винаги ще мрънкат, изглежда им доставя някакво болно удоволствие и не се усещат че единствената мизерия е тая в главите им. 17. 17 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#15] от "historama":

  "2-3 години ще изкараме ли без основен ремонт?"

  Ако се вгледа човек, ясно се вижда границата между ремонтираната част и съседните улици.Новата настилка е по висока и се образуват стъпала пред които след дъжд има локви, а и състоянието им е в пълен контраст с новата. Едното е ул.Драгоман, друго точно до сградата на съда, а завършека на блокчетата към ул.Преслав не беше обкатен, примерно с бетонен кант и те отсега тръгват да се разместват.Така че първо да се завърши както трябва, после да видим колко ще издържи до ремонт.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 18. 18 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "SunnyD_494":

  Какъв блясък, какви пет лева, Вие в час ли сте? И изобщо атракцията на един морски град трябва да е морето, не някакъв шадраван! Вие на централния плаж бил ли сте? Това е то реклама: "Добре дошли във Варна, морски бляскав град, морето е кочина, но пък има шарен фонтан за утеха!"

 19. 19 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И въобще кой искаше от кмета фонтан и беше ли той част от предизборната му кампания? Не можеше ли да похарчи парите за нещо по-смислено и належащо?

 20. 20 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Прекрасният ни някога град към днешна дата е истински кенеф. Липсва всякакво желание и воля за отстраняването на най-големият проблем - зейналата от 1/4 век в идеалния му център дупка. Абсурдно е да не съществуват лостове, които да извият ръцете на онзи свинар Гергов за намиране на бързо решение, особено сега, когато партията му е навряна за дълго в ъгъла (надявам се). Всичко друго е като да правиш пластична операция на онкоболен с 5-6 месеца живот пред себе си. Турски пандиз за Киро, ТИМ и гравитиращите около тях помии, направили и невъзможното, за да изглежда днес Варна като Сталинград след блокадата. А ехидните селски забележки по адрес на Морската ни столица са нелепи. След като този град е докаран до това състояние, то цялата ни пишман д-ва е заминала на кино и всичките признаци на живот в Бургас, Ст. Загора или ужасната ни столица са толкова илюзорни, че направо разсмиват.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  [quote#20:"damage_case"]Абсурдно е да не съществуват лостове, които да извият ръцете на онзи свинар Гергов за намиране на бързо решение, особено сега, когато партията му е навряна за дълго в ъгъла (надявам се). [/quote]
  Според мен там се чудят какво да направят. Идеята за търговски център (МОЛ) е нелепа, снабдяването ще е изключително трудно - от едната страна достъпът е ограничен (пешеходна зона), а задните улички са тесни и неудобни за всякакъв транспорт освен леки автомобили. Да не говорим за паркиране.
  [quote#20:"damage_case"]ТИМ и гравитиращите около тях помии, направили и невъзможното, [/quote]
  ТИМ не е само проблем на Варна, отдавна тази групировка е национален проблем. Добре че Русия има някакви затруднения с украинската авантюра, иначе бедна ни е фантазията какво можеше да се случи на третия по големина град в страната. И заяжданията са класическа форма на див провинциализъм - да не забравяме, че аеропорт Бургас е на ТИМ, идва и редът на летище София.

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Абе тези фонтани са от 30 до 100 годишни. Кое им е новото? ЛЕД светлинките и музиката ли? Ремонтирани са, но не са нови, а някои само за боядисани. Този големият пред съда всъщност е смален, защото беше 2-3 пъти по-голям.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  [quote#22:"Дундурук"]Този големият пред съда всъщност е смален, защото беше 2-3 пъти по-голям. [/quote]
  защо не 5 пъти?

 24. 24 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#20] от "damage_case":
  До коментар [#21] от "historama":

  Някой пак се чуди с какво да се заяде и какви локуми да разтегли. Градът бил кенеф? Хайде стига. А истината е, че са си едни доста хубави фонтани и че изглеждат чудесно. Както и центърът като цяло. Въобще работи се здраво, то се вижда с просто око. Колко зле бил града, кенеф бил, кочина било, Сталинград след блокадата - ами намерете си друг, малко ли градове има. Аз пък го обимам тоя град и смятам че е един от най-хубавите в тая държава, може би единствено София бие. И то не за друго, а щото данъците на цяла България отиват да се разкрасява любимата ни столица, та не е изненада.

 25. 25 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Уникално красиво и много европейско! Не знам защо хората са винаги недоволни.

 26. 26 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Аз също харесвам фонтаните. Колкото до недоволните, ами не ги разбирам.

 27. 27 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Много добре! Розовкото ми идва в малко повече, но мисля , че не е лошо.

 28. 28 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Офф... не знам. Доста показно ми се струва. Избрахме Ви кмет от ГЕРб и сега ще видите европроекти осъществени от нас. Какви европроекти, какви 5 лева? Парите от Европа са нашата вноска. Тези Европроекти като някакво наказание ли се използват спрямо негласувалите за ГЕРБ? И този смотания кмет...

  Вече свикнах да ме трият без причина
 29. 29 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#24:"orbit"]Аз пък го обимам тоя град и смятам че е един от най-хубавите в тая държава, може би единствено София бие[/quote]

  Този бодряшки тон и светоусещане тип "конформистки текст на Васко Кеца на средата на '80" са трогателни и дразнещи едновременно. Явно са прави тези черногледи анализатори на "прехода", които твърдят, че началото на края беше 1991г. когато Жельо, Бог да го прости, премахна гражданството.

 30. 30 Профил на Barmolino
  Barmolino
  Рейтинг: 373 Весело

  Реално...е... Ужас даже не ужас ами шок и ужас.

  Колкото повече толкова повече!!! Казал Мечо ПУХ и бръкнал в Кацата с МЕД.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.