Холандският технически доклад за трагедията от миналото лято с малайзийски Boeing 777 над Източна Украйна съдържа заключение, че самолетът с почти 300 души на борда е бил свален с произведена в Русия зенитна ракета от комплекс "Бук".

При представянето на доклада в база в Южна Холандия на журналистите бе демонстрирана възстановената от отломките носова част на самолета. 

На нея ясно се виждат пораженията от хилядите шрапнели от избухналата почти до пилотската кабина бойна глава на ракетата.

Малко преди това украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че няма съмнение, че извършителите са руски спецчасти, защото "пияните сепаратисти" не са можели да управляват сложния зенитен комплекс.

Часове преди събитието в Холандия компанията производител "Алмаз-Антей" даде специална пресконференция, в която потвърди още веднъж заключенията си, че е стреляно с ракета от "Бук", но от територия под контрола на украинците.

Холандският съвет за сигурност (OVV) заяви, че ракетата е избухнала от лявата страна на боинга и че оцелелите от експлозията хора на борда са изпаднали в безсъзнание мигове след това.

Самолетът падна на парчета от почти 11 км височина.

© Reuters

, 5323
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии