Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  "Буюк тепе,,.Сн22 крава или бик е това,единствената жива душа от галерията.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ксали,много ти благодаря.Такава неземно космическа красота си ни поднесла!Добре,че ни заведе и там.

  Tony
 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Източни родопи е фантастично място! Една от любимите ми дестинации. Поречието на Арда, Тюшун дере и Боровица са магнетични места.
  "Цялата скала е изпъстрена с трапецовидни ниши, улеи, жлебове. Според някои хипотези, тези ниши напълнени с вода, отразявали определено звездно разположение, служещо за ориентация във времето."
  Има много спекулации за предназначението на тези ниш. Маса учени си блъскат главите върху тях и идзказват всякакви фантастични тези вместо да питат местните хора за какво според тях служат. Тогава ще разберат, че става дума за ниши в които са стояли тръвни кошери. Слагани са по скалите за да е труден достъпа до тях на хора и животни. На турски подобни скали се казват Кован кая (Пчелен камък), Бал кая (Медна скала) и прочие. Само, че такава прозаична истина не води туристи. Туриста иска мистика и загадки.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 4. 4 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Как не ти дожаля да махнеш датата от иначе красивите снимки....

 5. 5 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Haloperidolum - лечу Мurzilia rusofilliss":

  Това, което пишете за нишите, е вярно, но не за траките, които са ги правели. С подобна цел тези ниши са използвани далеч след като тракийските племена вече не обитават Родопите, от придошлото турско и помашко население. Повечето ниши са от преди хилядолетия, а траките не са отглеждали пчели. Най-логичното обяснение, което аз съм изградил за себе си, след много обикаляне по подобни места е, че тези ниши са част от общия култ към богинята (майката) земя на траките и в частност бесите/одрисите. Не случайно нишите са поставяни на причудливи скали, които траките по всяка вероятност са обожествявали като върховно проявление на въпросната богиня, а тя и слънцето явно са заемали изключително важно място в религията и митологията им, както и в обредите им. Не случайно при ритуалния лов, при който младите членове на племето е трябвало да се докажат като вече пораснали мъже, се е ловувал глиган (и тази сцена е изобразена във всички запазени стенописи) - глиганът рови земята докато търси храна, сиреч "ранява" богинята земя/майка. Въобще, ако се заинтересувате ще откриете хиляди интересни факти, в които няма нищо мистично, макар от днешна гледна точка подобни ритуали на траките да изглеждат донякъде така.

 6. 6 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Снимка 10 - това не са чешми Това са ниши, в които се събира дъждовна и подпочвена вода, за животните, тъй като региона е доста сух, а пасищата най-често са на високото, далеч от малкото на брой реки и поточета.

 7. 7 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Снимка 25 - тунелите са служели за определяне на равноденствията - на пролетното и есенното равноденствие при изгрев и залез слънце, слънчевите лъчи са достигали определена точка, маркирана най-често от изображение в скала, самата скала или друг ориентир. Също като светилището обсерватория на Зайчи връх край Ямбол, пещера Утробата наблизо, а и на много други места.

 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#5:"gdobranov"] траките не са отглеждали пчели.[/quote]
  Интересно! Това не го знаех.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.