Време ли е да се продават заглушители за цивилно оръжие

Джошуа Уолдрон, ръководител на SilencerCo, стреля с полуавтоматично оръжие със супресор в Уест вели сити в щата Юта.

© Jim Urquhart, Reuters

Джошуа Уолдрон, ръководител на SilencerCo, стреля с полуавтоматично оръжие със супресор в Уест вели сити в щата Юта.Производителите на оръжие в САЩ се опитват да разбият създаваният от Холивуд образ на наемния убиец, използващ заглушител, и водят кампания да се отменят регулации за продажбите на този аксесоар, датиращи от 30-те години на ХХ век.


Поне 10 щата са легализирали от 2011 г. насам заглушителите за ловно оръжие. Сега лобистите агитират в Конгреса във Вашингтон да се отмени изискването купувач на това устройство да бъде проверяван месеци наред.


Време ли е да се продават заглушители за цивилно оръжие

© Jim Urquhart, Reuters
Противно на представата за него, то не произвежда безшумен изстрел, а намалява звука до този, произвеждан при удар с чук по повърхност. Причината е, че може да се намали шумът от експлозията на патрона, но не и от преминаването на звуковата бариера от излитащия куршум.


Продажбите на заглушители - или супресори, както предпочита да ги нарича индустрията - преживяват бум. През февруари 2015 г. са били продадени 792 282 бройки, което е над два пъти повече от данните от март 2012 г. - 360 534 броя.


Заглушителите не се използват често при извършване на престъпления, сочи 10-годишно проучване, публикувано през 2007 г. в изданието Western Criminology Review. Изследователите твърдят, че от около 75 000 криминални дела, завеждани във федерални съдилища, едва 30 - 40 са за случаи на убийство с използване на заглушител.


Защитници на промяната в регулациите казват, че заглушителят предпазва слуха на ловци, които иначе са принудени да носят антифони. Противниците им казват, че по-тихите оръжия ще направят по-трудно залавянето на престъпници и бракониери. "Можете ли да ми посочите една разумна причина нормален човек да се разхожда по улиците на голям град със заглушител", попита демократът от Минесота Джо Милър.


Време ли е да се продават заглушители за цивилно оръжие

© Jim Urquhart, Reuters


Забраната идва още от 1934 г., когато Конгресът ограничава достъпа до автомати, пушки с рязани цеви и друго оръжие, използвано от гангстерите. Желаещите да се сдобият със заглушител трябва да платят такса от 200 долара (навремето това е била равностойност на 3500 днешни долара), да дадат пръстови отпечатъци и снимка, както и да получат одобрение от местния началник на полицията. Съгласието на федералната Агенция за тютюневи изделия и огнестрелно оръжие (ATF) обикновено отнема между 4 и 9 месеца.


Въпреки тези препятствия продуктът е все по-популярен. Инфлацията през годините е намалила възпиращата сила на таксата, а производителите предлагат различни варианти - от 200 до 2000 долара.


Наказанието за злоупотреба обаче е сурово - ако някой използва заглушител при престъпление, е заплашен чрез федерален закон от най-малко 30 години затвор.


Време ли е да се продават заглушители за цивилно оръжие

© Jim Urquhart, Reuters


Увеличените продажби не означават, че по улиците има повече заглушители - полицията в някои от градовете с най-висока престъпност в източните щати казва, че досега не е попадала на тях при разследване на престъпления.


Производителите казват, че с поставен заглушител оръжието е трудно да бъде прикрито и това го прави непривлекателно за престъпниците. Но това може да се промени, защото се разработват компактни варианти.


Джошуа Уолдрон показва нов пистолет Maxim 9 с вграден заглушител.

© Jim Urquhart, Reuters

Джошуа Уолдрон показва нов пистолет Maxim 9 с вграден заглушител.

Ключови думи към статията:

Последни галерии

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spid3r
  spid3r
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да разрешат убийствата направо и да се приключват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Неутрално

  аз искам свободна продажба на оръжие в България, за да може всеки ПЪЛНОЛЕТЕН българин да защити бързо и ефикасно дом и имот, живот и чест , свои и на семейството си, от всички видове престъпници. Пък и една революция би била по-реална заплаха за самозабравилите се нашенски полититикви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 824 Неутрално

  А, ясно, заради ловците... не знаех, че ловците стрелят с пистолети и автоматични оръжия.

  Нищо де... сега докато разбере някой дали хората падат заради слънчев удар или изстрели и се натръшкат 3 пъти повече жертви, отколкото ако чуят реални изстрели и почнат да се крият, може и да схванат разликата....

  но силно е лобито оръжейно... след всяко масово убийство покупките на оръжия нарастват... логика море....

 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 397 Неутрално

  А заглушители за пръцкане ?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Весело

  До коментар [#4] от "zheravna":

  с вграден освежител би било пазарен хит в цял свят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Спящите клетки на ИД харесват това!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Там за пари вичко ще направят. Както пише #1, може и убийствата да разрешат.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  "Можете ли да ми посочите една раумна причина нормален човек да се разхожда по улиците на голям град със заглушител"

  А може ли да ми каже една разумна причина, да нося огнестрелно оръжие навсякъде?

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз пък не го желая, голяма част от българите просто са си ... прости хора, не ги обиждам, говоря като умствен потенциал. Не могат да преценят ситуацията, действат импулсивно, някой ги погледнал на криво, втори им свирнал, трети им казал да се дръпнат, че пречат. Може би единствено в рамките на дома им, да се разреши.

 10. 10 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Suppressor & Silencer са две различни неща със сходни функции. Който желае подробности по въпроса, Интернет предлага безброй възможности. Добре е описан в Guns&Ammo.

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Забравих да спомена, че абсолютно не се препоръчва за България.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#9:"chepokalipsis"] Не могат да преценят ситуацията, действат импулсивно, някой ги погледнал на криво, втори им свирнал, трети им казал да се дръпнат, че пречат. [/quote]

  +++++

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Аз мисля, че трябва да се разреши притежаването (не носенето) на оръжие. Естествено за пълнолетни,неосъждани и без криминални досиета

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#9] от "chepokalipsis":

  (3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище." И сега съществува.

 15. 15 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 710 Неутрално

  [quote#10:"citoyen"]Suppressor & Silencer са две различни неща със сходни функции.[/quote]

  В грешка си, едно и също нещо е. В началото патент се издава за "Silencer", по-късно произвеждат същото нещо, но го наричат "supressor" и работи на същия принцип. Виж, вече компенсатора ( примерно ) е съвсем друго нещо. А новите калашници btw даже директно си идват с компенсатор и огнеприкривател.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 16. 16 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#5:"КМЕТ В СЯНКА"]с вграден освежител би било пазарен хит в цял свят !!![/quote]

  Ша стане кат във вица:"Мирише на борова гора, ама нялой се е из..рал в нея!"

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#9] от "chepokalipsis":

  Ами ние си го можем и без оръжие, боксове, бухалки, пък и с голи ръце си се претрепване. Та за заглушителите съвсем не сме "дорасли"

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Аз съм фен на личното късоцевно оръжие за самозащита, но не мога да си представя защо му е на нормален човек заглушител за него?

  На стрелбището ползвам антифони. Ще обуча децата си да ползват лично оръжие със същата цел, но пак на стрелбище, а не по поляните, както правят някои.

  Ако ми се наложи да защитя живота си, близките си и дома си, заглушителят само ще ми пречи.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 19. 19 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  Противно на Холивудската "реалност",в САЩ неможе да носиш или стреляш с оръжие в населено място освен в регулираните за целта мест.Носенето на оръжие изисква специално разрешение от местните полиция/шерифство и то само ако има заплаха за живота ти.
  40 случеш с заглушител от 75 000 ,мисля статистиката е ясна колко са ползвани от престъпници,сега пишем ли колко % от ловците страдат от лека или тежка увреда на слуха-100%

 20. 20 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 505 Любопитно

  В статията (аргументите на привържениците на свободната продажба на заглушители) се съдържат очевидни противоречия.
  От една страна,
  "Заглушителите не се използват често при извършване на престъпления, сочи 10-годишно проучване, публикувано през 2007г. в изданието Western Criminology Review." - цитат
  От друга, продажбите преживяват бум ГОДИНИ СЛЕД въпросното проучване: "През февруари 2015 г. са били продадени 792 282 бройки, което е над два пъти повече от данните то март 2012 г. - 360 534 броя.", а настоящо проучване на променената ситуация липсва.
  Ами, да ги разрешат, ако искат следващото проучване да звучи така: "Заглушителите ВЕЧЕ се използват често при извършване на престъпления"...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 21. 21 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Причината е, че може да се намали шумът от експлозията на патрона, но не и от преминаването на звуковата бариера от излитащият куршум...."
  Не е съвсем вярно.
  Отдавна има в свободна продажба подзвукови патрони, с намалена енергия, които, съчетани със заглушител, издават звук като от изтървано на пода списание.
  Дори и калибри над .40, дори и автоматични оръжия.
  А да не говорим за специализираните, като например Honeybadger варианта на AP15 например. Скорострелно, мощно и много тихо дори на фулауто.
  Тази забрана е остаряла и малко безсмислена.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 22. 22 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "ihu03490665":
  Точно.
  Свободната продажба на оръжие в щатите НЕ означава, че всеки ходи със запасано оръжие до Уолмарт/да не говорим, че там се продава и това /
  Можеш да си държиш и един камион в ДОМА, стига да имаш законно разрешително, но НЕ можеш да се шматкаш по улицата с него.
  Тая мантра за безумните въоръжени пиндостанци е само в тиквите на соцселяндурите не излизали от Долно Потуранци и гледали В екшън филми до оглупяване.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 23. 23 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Свободна може да се нарече само онази страна , чиито граждани имат свободата сами да си избират оръжието

 24. 24 Профил на r_o_s_i
  r_o_s_i
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има нужда да се понамали населението

 25. 25 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "clutch":

  Нещо повече,ако те хванат с оръжие и без разрешително за носене обикновено свършваш с затвор,като имаше няколко публични личности полежали
  (предимни рапъри и спортисти).

 26. 26 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Джошуа Уолдрон, ръководител на SilencerCo, стреля с полуавтоматично оръжие"
  Това е mp5 navy според мен, напълно автоматично оръжие.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Любопитно

  До коментар [#9] от "chepokalipsis":

  значи според теб милиционерите и военните са най-интелигентната част на обществото?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напротив, просто професията им го изисква.

 29. 29 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#22] от "clutch":

  Да, екшън филми...""Вашингтон пост" посочва статистика на Световната здравна организация (СЗО) за смъртността от огнестрелни оръжия в 23 индустриално развити държави. 83% от смъртните случаи се падат на САЩ."

 30. 30 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#19:"ihu03490665"]40 случеш с заглушител от 75 000 ,мисля статистиката е ясна колко са ползвани от престъпници,сега пишем ли колко % от ловците страдат от лека или тежка увреда на слуха-100%[/quote]
  Аз мисля,че заглушители не се ползват много от престъпници,просто,защото се губи шокиращия ефект от шума на изстрела.Това е нормална човешка реакция,стряскащ ефект,забавящ мигновенната реакция.А при ловците,мисля,не е само заради поражението върху слуха им,а и разбягване на останалите животни.Но не се изтъква много като една от причините,за да не скочат разни природозащитници.

 31. 31 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"]аз искам свободна продажба на оръжие в България, за да може всеки ПЪЛНОЛЕТЕН българин да защити бързо и ефикасно дом и имот, живот и чест , свои и на семейството си, от всички видове престъпници.[/quote]
  Абе направо да раздават оръдия, бомбардировачи и танкове! На следващия етап ние ще си правим копията и лъковете сами.

 32. 32 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Аз мисля, че заглушителите са добра идея защото аз не искам да ме будят докато се стрелят по улицита.

  If you are going through hell... Keep going!
 33. 33 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#29] от "chepokalipsis":

  Само дето са забравили да посочат, какъв е делът на самоубийствата в тази смъртност в резултат на огнестрелно оръжие... Дребен нюанс, нали? Друго си е да забраниш огнестрелните оръжия, за да увеличиш продажбите на някои "медикаменти" или на въжета.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 34. 34 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":

  "след всяко масово убийство покупките на оръжия нарастват... логика море...."

  След всяко масово убийство нараства натискът за ограничаване на продажбата на огнестрелни оръжия, независимо от факта, че в болшинството от случаите масовото убийство е извършено не със законно притежавано оръжие и на място, където на спазващите закона граждани им е забранено да носят своето оръжие и да защитят себе си и околтите... Ето Ви я логиката.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Любопитно

  До коментар [#28] от "chepokalipsis":

  като се пенсионират за какво им е оръжие ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Неутрално

  До коментар [#31] от "makadam":

  По света още не са се затрили. Такива са фактите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#34] от "russian78":

  Призивите за забрана са ясни- но лицемерни, защото тези които призовават, го правят за имидж, реално знаейки, че тези които са ги избрали (корпорациите, не народа) няма да им позволят.

  А статистиката е ясна, след масово убийство, покупката на огнестрелно оръжие скача.

  И не, въобще не си прав... повечето масови убийства са със законни оръжия. Но ти сигурно ги бъркаш с криминалните случаи, които са съвсем друга бира...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Аз съм твърдо ''за'' законното притежаване на оръжие,но и твърдо ''против'' да се притежават и заглушители !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не че дирктна връзка с статията,но ми се ще да видя този нещастник който реши някога да завладява САЩ,те в арабските страни немогат се оправи с партизанщината,представете си 320мил американци от който 30-40% въоражени хух

 41. 41 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#26] от "captainFill":

  Капитане, правилно е ''mp5 navy ''. Или по-правилно MP5SD.
  Но да не забравяме, че в САЩ автоматично оръжие е забранено за продажба и притежаване, затова и се продават модифицирани версии на автоматично оръжие, което стреля само на полуавтоматичен режим...........

  "More Majorum"
 42. 42 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#30] от "bulamerican":

  Всъщност, ненапразно има регламент за ловното оръжие.
  Ловците биха могли да ползват високотехнологични оръжия, в различен вид, дори и автоматизирани машини, които могат сами да намерят дивеча и да го застрелят, като автоматично коригират мерниците и за буквално, секунди биха избили стадо елени да речем.
  Обаче, дори ловните организации, тези които решават този регламент, са решили, че не е спортменски по този начин, защото практически не дава шанс на животните, а и е безсмислен, защото не е вече лов а касапница.
  Ловът в модерно време е хоби и спорт.Целта не е максимален брой избити животни...
  От друга страна, арбалета си е напълно законен и безшумен.....

  "More Majorum"
 43. 43 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Забраната или разрешението за закупуване на заглушители, вероятно не биха променили много.
  Има много лесни, бързи и ефективни методи за импровизиране на такова. А ако се инвестира малко време и пари, дори не бихме говорили за импровизация....
  Предполагам повечето американци са наясно с това и не би ги вълнувало, свободното или не, продажба на тези джаджи....

  "More Majorum"
 44. 44 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Забравяте нещо: повечето пистолети са лошо балансирани и при изстрел дулото отскача нагоре. Един тежък заглушител намалява този дефект.

 45. 45 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#44] от "rumen5252":

  Всъщност отскачането не се дължи на лош баланс.
  Модерните пистолети от известни марки, по принцип нямат такъв недостатък.
  От друга страна, използването на заглушител влияе върху балистическите възможности на куршума, като скорост,мощност и др. Затова и професионалисти, които нямат нужда да стрелят безшумно, избягват да използват тези прибори...по принцип де...

  "More Majorum"
 46. 46 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Любопитно

  [quote#41:"Lumberjack"]Капитане, правилно е ''mp5 navy ''. Или по-правилно MP5SD. [/quote]
  Поправка - двете са различни оръжия, все модификации на MP5. На navy също може да се сложи заглушител, но двете се различават. На снимката е точно mp5 navy

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 47. 47 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#46:"captainFill"]Поправка - двете са различни оръжия, все модификации на MP5.[/quote]
  MP5SD
  http://www.thespecialistsltd.com/files/Replica_HK-MP5SD.jpg
  Разликата се вижда

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 48. 48 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#47:"captainFill"]Разликата се вижда [/quote]
  navy е по принцип със сгъваем приклад

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 49. 49 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#29] от "chepokalipsis":
  Дори да не отчитаме другите фактори/самоубийства, нещастни случаи, чисто бандитски прояви/ щатите имат население от 320 милиона!
  Използвайки отново статистиката, екстраполацията при 320 милиона в ЕДНА държава, се приравнява към същият сбор от жителите на други поне 10 държави, участващи в същата статистика.
  Като прибавим и изключително затрудненият достъп до оръжие в тези страни, излиза, че нищо особено не е станало.

  А ако статистиката има и точни данни колко от тези смъртни случаи са резултат на ЗАКОННА самоотбрана на дома, живота и имуществото на американците....
  Нещата с оръжието в ръцете на гражданите не са толкова прости и еднозначни.
  Дори съм на мнение, че в щатите са отлично регулирани.
  Представете си в България или Русия какво мАзало би станало, ако имаме толкова либерален оръжеен режим.
  Поне за България съм уверен, че за година ще имаме поне 5000 трупа в повече.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Неутрално

  До коментар [#38] от "makadam":

  ако някой спокоен полицай или военен ти гръмне детето ще има ли разлика?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#45:"Lumberjack"]От друга страна, използването на заглушител влияе върху балистическите възможности на куршума, като скорост,мощност и д[/quote]
  Пак ще повторя: над 90% от тези неща се избягват благодарение на мунициите, които използвате.
  При моите оръжия: 9x19 federal premium/american eagle- изключително качествени патрони за разлика от турските "сачми" в повечето оръжейни магазини.
  10mm Glock-само Underwood муниции. Огромна дулна скорост, невероятен баланс на куршума, мощни и надеждни.
  Недостатък: ако ги използвате за динамична стрелба-пригответе се за смяна на цевта след 400-500 изстрела. Именно голямата им мощ скапва stockbarrel, освен ако не сте хвърлили поне 700 долара за специална цев. Но и това не е решение, просто ще я смените след 800, а не 500 изстрела.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 52. 52 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#48] от "captainFill":

  Капитане Фил. Не искам да влизам в спор, НО....
  На снимката е точно този модел MP5SD , и преди да ми противоречиш, ще ти кажа, че, MP5SD е модификация на MP5, като на първия заводски му е прикрепен, тоест изработен заедно със заглушител, от където идва и добавката SD . Изработчика е един и същ, всичко е едно и също, само дето този модел идва със интегриран заглушител.
  Производителят е Хеклер и Кох, това '' navy '' се използва само в САЩ, за да се обозначи споменатият от теб модел....
  А иначе ... оръжието се нарича MP5...като...MP5 А 2 е със нормален приклад. MP5 А 3 е със плъзгащ, не згъваем приклад,
  MP5 А 1 е малко по специален, хем име хем няма приклад, като там се намира ремъкът...
  И от тук ......MP5SD е същото оръжие, тоест MP5 А3 но с интегриран заглушител. като тук също имаме модели , в зависимост от селектора на стрелба, Авто, полуавто, и на авто от картеч от 3 изстрела....
  Та както казах,,, това е оръжието, познавам го добре и стоя зад това което съм писал.....
  Същото това оръжие има много други модификации, под различни имена и в зависимост от страната производител..но основното е това което съм писал, заедно с модификацииите си...
  Но моето писание до теб не бе за оръжието, а за това, че е правилно писано, полуавтоматично, поради причината която съм описал в предишния ми пост към теб... и да,,, моделът полуавтоматично, съшо си има своето име или код по-точно, но това не променя факта, че си е MP5 Хеклер и Кох........

  "More Majorum"
 53. 53 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#52] от "Lumberjack":
  Ама знам ги тези неща ... няма нужда, моля. Не бих спорил иначе. Това, че оръжието има селектор на стрелбата, не го прави полуавтоматично или автоматично, прави го принципът на действие. Има и Калашников със селектор за 3 изстрела.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 54. 54 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#52] от "Lumberjack":
  Чак толкова точно от MP5 не съм се интересувал, но все пак съм учил тия неща 5 години, е, извинявам се, ако съм позабравил нещо, прав си, да не спорим за дреболии.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 55. 55 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#48] от "captainFill":

  Мда,, не съм ти допрочел постовете, извинявам се, но виждам, че да, донякъде се засичаме в мнението... Но не не са различни оръжия ( зависи какво имаш предвид, различни )
  разликата е , че единия можеш да го използваш със или без заглушител, а другото си идва с такова и не можеш да го свалиш....но си е едно оръжие, същият механизъм, калибър, размер и форма на основните, части, само дето къмто цевта, се получава разлика....
  Така, че и си ( съм ) прав както и не си ( съм ) прав, че са различни оръжия....АК 47 и АК 74 различни оръжия ли са или еднакви????? та там е разликата.....иначе не мисля, че имаме много разногласия относно темата, въпреки дългото ( от моя страна ) писание....

  "More Majorum"
 56. 56 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#53] от "captainFill":

  : )) Да разбира се. Но също и на мен не трябва да ми обясняваш тия елементарни неща.Никъде не съм го казал.
  Не съм всезнаещ, където не знам питам,,, ма чак пък селектор да реши дали оръжие се смята за такова или не, не съм казал.. : ))
  Без лошо, нали така...

  "More Majorum"
 57. 57 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#55] от "Lumberjack":
  След подробния ти пост 52 съм склонен да се съглася с теб. В края на краищата, аз съм учил прекалено много такива оръжия. Та да прекратяваме.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 58. 58 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#56] от "Lumberjack":
  Да не влизаме в дебрите на безсмислени спорове, виждам, че си човек, който се интересува от тези неща.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 59. 59 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lumberjack":

  Не бях се замислял върху това.Не съм ловец или любител на лова.Благодаря за пояснението,Приятелю.

 60. 60 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#37] от "diegos":

  "Призивите за забрана са ясни- но лицемерни, защото тези които призовават, го правят за имидж, реално знаейки, че тези които са ги избрали (корпорациите, не народа) няма да им позволят."

  Явно в Австралия няма корпорации, та там не само ограничиха покупката на огнестрелно оръжие, а и иззеха и унищожиха вече притежаваното от хората оръжие. Резултатът от това е, че многократно нараснаха влизанията с взлом и изнасилванията... Но какво значение имат хиляди изнасилени жени, щом е постигната целта да бъдат разоръжени хората?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 61. 61 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#37] от "diegos":

  "Но ти сигурно ги бъркаш с криминалните случаи, които са съвсем друга бира..."

  Като ми гледаш аватара, дали имам навика да бъркам бирите?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 62. 62 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#37] от "diegos":

  "А статистиката е ясна, след масово убийство, покупката на огнестрелно оръжие скача."

  Точно така, а аз Ви обясних, защо това е нормално и логично.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 63. 63 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#58] от "captainFill":

  Разбира се, съгласен съм.
  Да имам интерест в тази област, но както казах не съм всезнаещ.
  Като не знам питам. Или приемам мнение по-авторитетно от моето.
  От твоето ( позволявам си на ТИ ако може ) мнение става ясно, че си вещ в тази област.Ето, писал съм си, аконе съм наясно някой ден с нещо, Капитан Фил е насреща : )).. ако позволиш де..

  "More Majorum"
 64. 64 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"]аз искам свободна продажба на оръжие в България, за да може всеки ПЪЛНОЛЕТЕН българин да защити бързо и ефикасно дом и имот, живот и чест , свои и на семейството си, от всички видове престъпници. [/quote]
  и пoсле този пълнолетен младеж ще се скара и раздели с приятелката си , по нататък , депресия и бум , или себе си или момичето , пък може и като Брейвик , според мен ,за притежание на оръжие много тестове и лекарски комисии да се правят

 65. 65 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#51] от "clutch":

  Склонен съм да се съглася, мунициите решават много.
  Все пак, заглушителят не може да няма ефект дори върху споменатите муниции, поне минимален..
  Иначе мерси за инфото относно исползването на муниции от този тип...

  "More Majorum"
 66. 66 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#63] от "Lumberjack":
  По-скоро аз се бих учил от теб напоследък ... не се занимавам с оръжие повече от 20 години. Така че с новостите ти ще ме запознаваш.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 67. 67 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Весело

  [quote#66:"captainFill"]не се занимавам с оръжие повече от 20 години. [/quote]
  И не се шегувам, сигурно съм позабравил някои неща. Практическите навици си остават обаче за дълго време. Имахме един склад във Военното училище, пълен с всякакви стрелкови оръжия, от пистолети и револвери до картечници, най-различно производство, голям кеф беше да се мъчиш със съвсем непознати оръжия. Събрани кой знае откъде ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 68. 68 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#64:"pixel"]според мен ,за притежание на оръжие много тестове и лекарски комисии да се правят [/quote]
  Точно така трябва. Един съвременен пистолет е много лесен за употреба и не изисква кой знае какво за да се научиш да го употребяваш. Трябва обаче да се научи човек да носи отговорност за постъпките си. На безотговорен човек не бива да се позволява да носи оръжие. Затова - с разрешително, след преценка, както казахте.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 69. 69 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lumberjack":
  Имат. разбира се.
  Например по-некачествен вид муниции, с не дотам хомогенна взривна смес, неизгаряща напълно при капсулният взрив, имат способността да създават нагар, който в зависимост от типа на използваният заглушител, бързо запушва отворите в него.
  И ако се използва многократно без почистване, съответно се увеличава и рискът да се скапе тотално цевта.
  Също така никога никой, който има реална представа от оръжейно дело, няма да използва муниции с rimfire капсулдетонатор в съчетание със заглушител, освен ако не иска да си играе на "тука имам, тука нЕмам длан".
  Най-забавното е, че заглушител за "убийци' може да се направи от подръчни средства, например полупълна бутилка 0.5литра и метър скочлента. Пробвал съм-работи за един изстрел, стига мишената да е под хоризонталата на проектила и на не повече от 8-10 метра.
  Или торба със салфетки, пак за един изстрел.
  Дори възглавница с дунапренени парчета, нахлузена върху цевта на АК, съществено намалява гърмежа, само дето се запалва Виж за АК-то и неговото безумно тракане няма лек. Това е от съчетанието на мерните прибори/ стандартният мерник с винта/ и хлабавината на хода на пружината и буталото+ затвора.
  Изобщо, както споменах в преден пост- тази забрана е вече oстаряла и ненужна.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK