Статуята на кралица Виктория пред Бъкингамския дворец в Лондон осъмна в понеделник с противогаз, поставен от активисти на природозащитната организация "Гринпийс". <br /><br />Целта на организацията е да насочи вниманието към мръсния въздух, който дишат жителите на британската столица. <br />

© Toby Melville, Reuters

увеличи
, 6088
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Еми след 10-тина години като навлязат масово електричките, въздухът ще се поизчисти.
  Иначе сега какво да направи кмета? Центърът на Лондон се контролира от клика на мастити бизнесмени, адвокати и кралски особи, пред които кметът на Лондон козирува.

 2. 2 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да ви кажа, в сравнение със София, в Лондон направо си дишат кристално чист морски бриз.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Спомням си как преди години се върнах в Лондон след няколкомесечен престой в Ломбардия, Италия. Изпитах усещането не само че дишам по-чист въздух, ами дори че зрението ми се е изострило - цветовете изглеждаха по-ярки, защото ги нямаше ломбардийската мъгла и смог, за да ги скриват.

 4. 4 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Много още може да направи кмета. Предишният кмет Кен Ливингстън (Лейбър) въведе допълнителна такса за каране на кола в центъра, като електромобилите са освободени от такса. Това е т.нар. congestion charge. Тази такса е огромен успех, защото намали трафика в центъра, и даде допълнителни средства да се инвестират в обществения транспорт, който беше модернизиран доста покрай олимпиадата през 2012. Ливингстън искаше да направи Оксфорд Стрийт (улицата с най-лошо качество на въздуха в Лондон) пешеходна и да въведе по-голяма зона с ниски емисии (и до днес ги има знаците), но тези инициативи не бяха продължени.

  Борис Джонсън (Консерватор) критикува таксата в кампанията си, но като дойде на власт я запази. Типично политиканстване. Той не увеличи обсега на зоната с ниски емисии, и затова сме където сме. Но Лондон е проветриво място, а не като София на дъното на котловина, която през зимата е покрита от облаци и всеки диша саждите от печките и дизеловите двигатели.

  Иначе е ясно какво трябва да се направи на всеки - доста по-високи такси за това да караш замъсяващ автомобил. Това може да се направи навсякъде по света, но съвсем не е популярно сред народните маси, и затова не се прави, и в София, и в Лондон (където прословутите лондонски черни таксита бълват кълбета черен дим).

  Както и с много други неща в София които не харесваме са точно от липсата на непопулярни решения - по-висока такса смет, и такса която обвързва таксата с това колко боклук изхвърляш - с цена на торбите за смет, както и по-високи данъци на имотите и въвеждане на изисквания за външен вид на имота - колко от старите къщи на София седят изоставени да се срутят за да построят нещо на тяхно място? Малко ли сгради се самосрутиха.

  Защо в София и Будапеща сградите са в такова окаяно състояние, а в Прага и на запад всичко се поддържа? Точно по тази причина - непопулярните решения са трудни и в София, и в Лондон.

 5. 5 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Преди година и половина бях в Лондон. Чак пък толкова замърсен, че да се слагат противогази на знакови паметници, ми се струва малко пресилено!

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#5:"SStan"]Чак пък толкова замърсен, че да се слагат противогази на знакови паметници, ми се струва малко пресилено![/quote]

  Пресилено е, в сравнение със София. За лондончани може би не е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Над земята е ок, но като ми се наложи да ползвам метрото и се прибирам винаги с черни сополи. Някой беше сметнал, че един час в метрото се равнява на една изпушена цигара, според мен е още по-зле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.