От март 2016 г. луксозната частна резиденция на екзекутирания комунистически лидер на Румъния Николае Чаушеску е отворена за посетители.

© Reuters

увеличи
, 30500

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4068 Разстроено

  Комплексарщината и мегаломанията на Чеушеско са христоматиини!!!Може да бъде сравняван само с руските олигарси!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Доста кич. Имитира ренесансов и бароков дворец едновременно, с лек намек за византийска мозайка и глазирани плочки а-ла Португалски стил, римска вила и не знам какво още... И всичко е само имитация - както всичко беше при комунизма. Дори луксът беше фалшив. Манджа с кисело комунистическо грозде.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аммм еж го ди Чаушеску, глей-глей, тц-тц-тц... А кажети, а некади има ли списак за разходки у луксознити частни резиденции на днешната олигархия да са запиша, и закоги са придвижда таквази разходка да са прувиде да мож да сравна с Чаушеску??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 4. 4 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "PavelCZ":

  Тези столове с дърворезба и седеф ги има доста в северна България. Правени са най вече в Австрия в края на 19-ти век, на базата на копия (на снимката стил Луй 13) на най различни стилове, като са им добавяли резби и орнаменти.

 5. 5 Профил на rutci
  rutci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  като са затрили човека,що са не разрушили и имота му

 6. 6 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#5:"rutci"]имота му[/quote]

  имота му?
  извинявай, ама той не си го е изработил и спечелил с труд та да е негов, това са държавни пари, взети от хората, на които им обясняваха как се грижат за тях, за да има по равно за всички и най-вече да няма бедни.
  Така че в случая, хората са си прибрали, това което са си платили.

  Cogito ergo sum :)
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#6] от "michael":

  заработил го е все пак колко години беше начело на Румъния или на Иван Костов и Доган имотите са си ги заработили

  гошо
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  "Комплексарщината и мегаломанията на Чеушеско са христоматиини!!!Може да бъде сравняван само с руските олигарси!!"

  И с Дръмпфел:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3303819/Inside-Donald-Trump-s-100m-penthouse-lots-marble-gold-rimmed-cups-son-s-toy-personalized-Mercedes-15-000-book-risqu-statues.html

  Горният абсурд бе наречен от един британски архитектурен критик "glitterball of rococo kitsch".
  😆😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Оня ден четох, защо е било сигурно, че ще го убият. Първо се е опнал на ССР..........Горбачов и предните са го ненавиждали. После подписва двустранни договори за изселване, като държавите Израел и Германия му плащат рента за обучение на техните граждани. И със запада и с изтока е играл своя игра, та никой не го е харесвал и ........си е платил за игрите

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 10. 10 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  До коментар [#8] от "Norman Granz":Тръмп обаче е закупил всичко с честно заработени пари,а не с откраднати от румънския народ.

 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ДНЕС Чаушеско е румънски герой за една голама популистка част от румънската нация, превърнала го в мъченик.
  Добре, че ръководствата на Румъния са съставени от млади и надеждни хора, знаещи за какво става дума, а не като тук у нас от двулични и престъпни персони, никога не притежавали лична и обществена отговорност.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Този целият кютюк днес е неизползваем, защото няма централна климатизация. А няма такава, защото Чаушеско се е страхувал да не го отровят с газ по тръбите. И така сградата си стои като египетска пирамида.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Един анекдот за Николае и Елена - през 1980 са на официално посещение във Франция и са настанени в резиденция Марини, там където се настаняват чуждите държавни ръководители. След тръгването им домакините с ужасение установяват че липсват голямо количество лампи, вази, тапицерии, и даже елементи от банята. Предмети струващи няколко милиона франка.
  http://archives.lesoir.be/couple-infernal_t-19910530-Z040KC.html
  Незабравно предупреждават англичаните, където двойката отива след това, и те успяват за няколко часа да изпразнят всичко ценно от предвидената за румънците резиденция.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  ЧаушескУ, исках да напиша

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  До коментар [#13] от "bcbg":

  Преди хеликоптерът да ги отведе от покрива на централната поща в Букурещ, кукундрелата крещи на тълпата "заминавайте си, ще получите колкото пари искате". Отговорът е "няма какво да си купим с тях, магазините са празни". Позната история от другаря Мадуро, само където венецуелците не са европейци.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  До коментар [#13] от "bcbg":

  В "Червени хоризонти" Йон Михай Пачепа описва друга забавна случка: През 1978 г. Чаушеску е в Щатите по покана на Картър. Последния ден от посещението прекарали в Ню Йорк и Елена поискала да я заведат на шопинг. Завели ги в Мейсиз, обикаляли, гледали и се прибрали в хотела. Коментарът на Елена: "Видя ли колко ме уважават хората - за нула време напълниха такъв огромен магазин със стоки в моя чест..."

  😆😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Весело

  Това гигантско съоръжение видях през 1989 година Румъния приличаше на концлагер, заведенията в Букурещ затваряха в 20.00 като имаше лимит само по 2 бири на клиент поради дефицит. След 22.00 по улиците патрулираха тройки, полицай и двама войника, веднага ме спряха и ми казаха да се прибирам в хотела а не да се мотая по улиците. Като се върнах в България целунах земята на границата!

  klimentm
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Ех..., тоя злодей Чаушеску...! Не е, като нашия отруден правешки ръководител, дето си отиде с едно скъсано одеяло и скъсани чорапи...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Осем снимки, от тях три са на трапезарията, две са някакви стълбища, опаковани с фаянс, липсва общ план... Тази галерия спокойно може да съперничи на онова, което пуска знаменитата Ксали!

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3403 Весело

  Не си спомням авторът, но преди много години някой мъдро забеляза - Ленин е доказал, че социализмът може да победи в една отделна страна, а Чаушеску - че това може да стане и в едно отделно взето семейство. И не беше единственият. Нито авторът, нито Чаушеску.

 21. 21 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако сега отидете в Банкя , бившата резиденция на Тодор Живков ще ви се стори като бедняшка колиба в сравнение с дворците на новобогаташите наоколо .
  След краха на социализма пропагандата насъскваше хората , как още малко и ще открием милионите на бившите властимащи в швеицарските банки . Нищо не откриха . Нито Тодор Живков , нито Ерих Хонекер , нито Чаушеско и т.н. имаха пари по света.
  Обратният пример на сегашните политици е всеки ден пред очите ни. Знаят се милионите им , откраднати чрез обществени поръчки , комисионни , еврофондове и т.н. Затова и лесно биват манипулирани от външни сили и стават много сговорчиви.
  За номенклатурата преди отиваше една нищожна част в сравнение с това , което олигархията присвоява от БВП сега.

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#21] от "ikar82":
  [quote#21:"ikar82"]Нищо не откриха .[/quote]

  С малко уточнение - не ги и търсиха. А иначе и сега е интересно от какво живеят Владимир Живков и семейството му и с какво точно се препитава Тодор Славков.


 23. 23 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "ikar82":

  Е и ? Това оправдава ли факта че бяха заключили народа си в затвор ? Колкото за Чаушеску, има 21 двореца, 42 вили и 22 ловни хижи. Едва ли е стъпвал и в половината. И не знам защо реши че правешкия селянин е разполагал само с "колибата" Бояна ? Разполагал е с 40 резиденции в България. ОК, не им е бил собственик, но това е било още по сладко - ползваш ги без да ти дреме за разходите. С колко стотин хиляди квадратни метра е разполагал този ерген, докато огромна част от българите чакат по 20 г за жилище ?

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Хм!
  Строил бункер, със здрави стени и блиндирани врати.
  И за какво му беше?
  Та той така и така не го опази.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Добра картина на комунизма.

 26. 26 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#5] от "rutci":


  [quote#5:"rutci"]що са не разрушили и имота му[/quote]
  Точно неговият имот си стои в прекрасно състояние в Скорничещи.Тухла няма пипната , пък и покрива мисля че беше от слама.Наблизо има хотел в който е отсядал , същият кич е в неговия апартамент.500 евро на вечер.Питах момичето от рецепцията има ли идиоти да дават такива пари заради любопитството си.Има каза , нямат свършване.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 27. 27 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#4] от "bcbg":

  Кой е тоя Луй?! Хахахаха!

 28. 28 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#27] от "228":

  Този : https://www.google.fr/search?q=louis+xiii+chair&espv=2&biw=1455&bih=718&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZ5qnF5-fRAhXMWxoKHTGRD2IQ_AUIBygC#tbm=isch&q=louis+13+chair

  Един стил който познават всички интересуващи се от мебели навсякъде по света. А кой е този Ренесанс ха ха ха няма ли ? Вместо да се хилиш, вземи да се образоваш малко.

 29. 29 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "bcbg":

  Вие наистина ли мислите, че аз не знам, кой е Луи XIII? Аз ви питах, кой е Луй? И благодаря за съвета, но струва ми се, че вие не сте на ти с българския език. Учение му е майката, залавяйте се.

 30. 30 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#29] от "228":

  Пиша с програма, но понякога и ми излиза й. Не съм сигурен ако е това или моя грешка. Извинявам се, не разбрах за какво става дума. Да, българския не ми е много добър, не съм живял много време в България.

 31. 31 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Осмелявам се да твърдя,че най- големият плюс на изложбата е,че тя показва какъв простак е комунистът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK