а се помечтае за дегустации от някои от тези вина е приятно. Но по-реалистично е да се набавят сега бордо реколта 2015, 2010, 2009 (Марго, Песак/Леонян, Помрол), Brunello di Montalcino 2010 и Vino Novile di Montepulcano (2009, 2010), докато цените им не станали музейни.
До коментар [#5] от "bellend": Да де, ама и аз като купувам вино си викам ще го чакам доста, а рядко остава до края на годината. Истинските епикурейци не са търпеливи хора. Поне за мен е неразбираемо какъв е смисъла да съхраняваш 40 000 бутилки вино. Като се има предвид магнумите, или както на снимка 14 жеробоама Петрус - 6 литра, със сигурност има над 100 000 литра вино. Няма как да изпиеш това и за 5 живота, освен ако нямаш много полезни приятели.
Е, не можете да пиете точно сега бордо 2015. 2010 и 2009 са от най-добрите по-скорошни и готови за консумация, но не всеки стомах понася каберне совиньон и бордо-бленди. Brunello може да се нарече Brunello (riserva)само след 6 г. в барик и бутилка - 2010 е на пазара от 2016 и е готово, но може да отлежава доста дълго. Има и за нас, има и за приятели, на които "пробутваме" и бордо. Според нас, Brunello е най-доброто червено в Европа за по-масова консумация, макар топ-естейтите/азиенди (Biondi Santi, Casanova di Neri и пр.) да имат много по-музейни цени. Наздраве със Сан Джовезе!
браво браво. и на този кулекционер и на реутерс и дневник за галерията.просто друг свят.бетона се чувства измамен обаче.все сме пиели ракия и вино и всичко друго и сме се имали за ексепти в тази област а като видим нешто такова и ни се струва че май сме пиели някакви буклуци и сме прости. простотии.
о ти ми ги дай на мене тези бутилки а пък аз ще ти покажа де е смисъла :) за жалост при мене повече от една две бутилки не са се задържали. даже понякога така ми се пие че съл излизал в люта зиима да си купя пиене а наблизо няма денонощен магазин. та виниги си има смисъл да имаш вино или друго пиене под ръка, а пък ако избора е голям е още по добре.
До коментар [#14] от "betona": Колекционер не винаги значи пияч (или голям пияч). Може да е и само инвестиция, или семейно хоби от няколко генерации насам. За да се поддържа такава колекция се изисква ужасен труд : бутилките трябва да се проверяват поне по 3 пъти годишно, а и най трудното - сменянето на тапите. С колекция от 40000 бутилки, със сигурност се сменят поне 2-3000 тапи на година. А това е бавна и деликатна работа. За мен поне, тази колекция е безмислено голяма за един любител-консуматор. Все едно да имаш десет хиляди часовника. Защо не, но е безмислено.
До коментар [#9] от "bellend": Бордо 2015 си го има вече в бутилки (не от най добрите де). Всъщност Бордо е доста разтегливо понятие и става въпрос за много голям район където се намира както най доброто, така и доста лошо. Има например Бордо с вкус на оцет в картонени кутии струващо 2 € литъра. Има и прилични за ежедневието с цена 4-5 €, но не стават за пазене. А иначе не ги познавам подробно италианските вина, трудно мога да говоря за тях.
съгласен съм с коментара ти на сто процента!!!!! и обратното е верно, голям пияч невинаги значи и голям колекционер. :) а бе особена порода са туй колекционерите.но този колукционирва вино и го уважаваме за туй.
Темата "Бордо" е необятна, доста от продаваното е силно надценено. След дълго ровене около 2015 (изключихме grand cru естейти в търсене на разумна цена-качество съотношение) се стигна до някои покупки от С. Емилион (Chateau La Gaffeliere, Chateau Roc de Cambes), Фронсак (Chateau Fontenil), Помрол (Chateau Bourgneuf). Кот де Кастийон (Chateau Montlandrie), Пойак (Chateau d'Armailhac). Но - каберне совиньон-купажите на района не са за всеки стомах. С времето все повече ни харесват Бургундия (Cote de Nuit) и Рона (Hermitage).
И аз съм като теб - италианско не знам как да намеря такова, което ми харесва. Френски, испански - повече се ориентирам. Иначе за бордото си прав. Особено във Франция изборът е необятен. Намирал съм 2005 за 5-6 евро... Вече е трудно толкова стари години, дори 2009/2010 почнаха да изчезват (на достъпни цени, 10-15 евро). Гледам обикновено когато е Foire aux Vins да попълня запасите, че извън Франция не си струва да купуваш. За 35-40 евро можеха да се вземат някои grand cru-та от добри години, но сега става по-сложно. Надеждата е 2015.
Вино от Бордо 2005 или 2009/10 за 5-15 евро цена в момента е гаранция за plonk. Единственият начин за добро съотношение цена-качество е покупки en primeur/wine futures. Една от най-добрите в en primeur/wine futures: Millesima.
Ако говорим за по-лимитирани серии, които почти не стигат до магазина - да, това е единствения начин. Ако говорим за вино, което става да пиеш всеки ден - аз съм намирал много добри попадения в Карфур, Ошан и другите френски хипермаркети по време на ежегодните Foire aux Vins. 1+1 или 3+3 промоции, бутилката излиза на половин цена.
Става дума за изключителна реколта (макар вероятно по-слаба от 2010), която налага en premeur/wine futures покупки, и всичко оценено между 93 и 96-97. Голям пропуск направихме с некупуването на 4eme-5eme grand cru миналата година. Набелязаните тогава вина сега са с всичко между 35 и 100% по-скъпи - и това още преди излизането на пазара на дребно.
Vin de table и vin de pays не ни интересуват като категории. От добри cru bourgeois вкл. и нагоре нещата са по-здравословни - и в никакъв случай всекидневно. Опитвахме да се влюбим и в испански вина, но и най-доброто навява мисли за инквизиция поради общия проблем с ниска киселинност, по-висок алкохол, твърде много ванилия поради ам. бъчви/барици, неопитомяеми местни сортове, лоши купажи и пр.
Този пример не е никак удачен. Ст.Емилион има собствена, отделна и доста объркана и подвеждаща класификация, многократно променяна. Най-високото ниво на въпросното шато rand Pontet Gaudet е St Emilion Grand Cru - най - ниската степен (не влиза в grand cru classe A, grand cru classe B и grand cru classe). Да не се бърка с шато Grand Pontet, което е в grand cru classe. Tова е само индикация, че виното на линка ти е от района на St Emilion - и нищо повече. А на снимката е бутилка "grand vin" - най-доброто от не най-доброто. Това не е еквивалент на cru bourgeois. Верно, не е vin de table/vin de pays, но някъде наоколо. €16 за тази бутилка, макар и от 2010, си е rip-off.
Аз не съм казал че е classe - с тази цена няма как да е - a че не е наливно вино. За 7-8 хич не е рип-офф предвид годината и съотношението цена/качество.
До коментар [#25] от "vesolr": Районът е доста сложен и с много €/$ капани покрай класификациите и надутите репутации и цени. En primeur е начин на пазаруване най-вече при много добри реколти - 2015 се очертава като една от тях.
Чак пък нищо... В сравнение с този колекционер аз повече пия отколкото да събирам, но като цяло се ограничавам. След като обсъдихме пиенето, Дневник може да пуснат една тема за мезетата към края на седмицата.
Това не е grand cru, а пореден фокус с класификация. От 50те десетина шато в Грав са накичени с класификация cru classe, а всъщност произвеждат(вкл. Latour-Martillac) вино категория grand vin.
о, нямам никакви съмнения, че е точно така. то това е най-добрият вариант. приятно е да видиш човек, който знае какво, защо и как да прави. с удоволствие четох коментарите ти. за съжаление бетона е пълен простак - също пие хубаво вино (вина), но пък два лафа не може да върже за същото това вино. сега да не си помислиш, че дъвча дъвка докато пия вино... :) ПС: обаче съм сигурен, че нося на всякакво пиене повече от тебе.
Възможно, не съм го проверявал. Аз обичам Марго и предложенията за 3ете-5ете стартираха от доста по-високи нива. Но пък не се пие всеки ден подобно вино, има си поводи.
веско, пошегувах се :). тя темата за виното и изобщо за пиенето е безкрайна, та нямаме нищо против да продължавате с обсъждането й :). не че и по темата за мезетата няма какво да се каже... майтапа настрана, дневник много хубаво правят дето пускат такива линии за вината, или мезетата или за спортове като тениса или шаха или други интересни спортове.
На "правилните" бутилки обикновено се изписва "Grand Cru Classe 1855", според първата класификация за района Бордо. Оттам нататък всяко друго "(grand) cru (classe)" - със щипка сол. Бедата е, че и в Бургундия и Рона се нароиха много маркетингови cru-та.
"На твоите фючърси може и по-добри цени да има, не знам. "
Това 2015 3-eme cru, 93-95, oт което миналата година глупаво се отказахме заради нисък C$ при цена на бутилка US$32, сега струва като US futures US$56/бут. (минимум 1 каса, 6). Тази цена е почти колкото онова atour-Martillac от линка ти:
Струва ли си обаче човек да се чуди, какво стои зад това cru classe или тези €48 на Latour-Martillac? За тази сума (в C$), се купува много силната реколта 2010 Brunello di Montalcino, 94+, сертифицирано от консорциума на производителите му: 100% санджовезе, 5 г. отлежаване или 6 за rizerva. При лоша реколта не се прави Brunello и riserva - всичко отива за Rosso di Montalcino, което е на ниво 81-84 Бордо.
На държавни глави-гости се сервира Brunello Riserva от много скъпите азиенди Biondi Santi, Poggio di Soto, Casanova di Neri, Mastrojanni. Отлежаване: 75-100 г.
Бароло-вината (Пиемонт) и Aмароне делла Валполичела (Венето) са също изключително добри, но обикновено по-силно надценени.
къртиш мифки с тия коментари! запитах се само колко от държавните глави могат да направят разлика между вината за които говориш и вино от голяма търговска верига в пласмасова тубичка за по левче литъра. дет се вика за работата дето са я свършили - толкоз. казвай им че сервираш някаква ултра резерва пък им давай боядисана вода и слушай умни кументари...
е не чак открай време и не навсякъде ... както сигурен съм много добре знаеш. но може и да грешиме че днеска сме изпили толкоз че вече не знаеме ние ли пием пиенето или то нас.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 5958 Неутралноквадрат 500 като не става за картини дано за изба поне свърши работа. Вежди би одобрил новото амплоа на сградата.
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!gmbh
Рейтинг: 2302 НеутралноСнимка /14/ е впечатляваща! Магнум бутилки - Chateau Petrus и Romanee - conti.
penetrating
Рейтинг: 10842 НеутралноНеобикновена колекция познавач :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertА ние продадохме музея на виното (разбира се на друг "познавач")
bcbg
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#2] от "gmbh":
Малка поправка : Петрус не е "шато". Почти всички хубави вина бордо са с замъци, но най хубавото и известното - Петрус - не.
bellend
Рейтинг: 484 Неутралноа се помечтае за дегустации от някои от тези вина е приятно. Но по-реалистично е да се набавят сега бордо реколта 2015, 2010, 2009 (Марго, Песак/Леонян, Помрол), Brunello di Montalcino 2010 и Vino Novile di Montepulcano (2009, 2010), докато цените им не станали музейни.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноПардон, Vino Nobile di Montepulciano
Peni Nikol
Рейтинг: 9262 НеутралноУха, а маза ли е, а вино ли е. Домашно на 20 г. да, но тук са все отбрани маркови като за познавачи.
bcbg
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#5] от "bellend":
Да де, ама и аз като купувам вино си викам ще го чакам доста, а рядко остава до края на годината. Истинските епикурейци не са търпеливи хора. Поне за мен е неразбираемо какъв е смисъла да съхраняваш 40 000 бутилки вино. Като се има предвид магнумите, или както на снимка 14 жеробоама Петрус - 6 литра, със сигурност има над 100 000 литра вино. Няма как да изпиеш това и за 5 живота, освен ако нямаш много полезни приятели.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#8] от "bcbg":
Е, не можете да пиете точно сега бордо 2015. 2010 и 2009 са от най-добрите по-скорошни и готови за консумация, но не всеки стомах понася каберне совиньон и бордо-бленди. Brunello може да се нарече Brunello (riserva)само след 6 г. в барик и бутилка - 2010 е на пазара от 2016 и е готово, но може да отлежава доста дълго. Има и за нас, има и за приятели, на които "пробутваме" и бордо. Според нас, Brunello е най-доброто червено в Европа за по-масова консумация, макар топ-естейтите/азиенди (Biondi Santi, Casanova di Neri и пр.) да имат много по-музейни цени. Наздраве със Сан Джовезе!
bat_plamen
Рейтинг: 4493 НеутралноЕвала на този г-н Шасьой.Пожелавам му още дълги години да е жив и здрав и да успее да увеличи и подобри своята уникална колекция!
bat_plamen
Рейтинг: 4493 ВеселоДо коментар [#8] от "bcbg":
++++++++++++++++++++++++++++++++
При такива вина и в такива количества много лесно могат да се намерят добри приятели за по чашка/бутилка/-:)
betona
Рейтинг: 1545 Неутралнобраво браво. и на този кулекционер и на реутерс и дневник за галерията.просто друг свят.бетона се чувства измамен обаче.все сме пиели ракия и вино и всичко друго и сме се имали за ексепти в тази област а като видим нешто такова и ни се струва че май сме пиели някакви буклуци и сме прости. простотии.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#9] от "bellend":
мамка му! откъде ги знаеш всички тези щуротии?!
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#8] от "bcbg":
о ти ми ги дай на мене тези бутилки а пък аз ще ти покажа де е смисъла :) за жалост при мене повече от една две бутилки не са се задържали. даже понякога така ми се пие че съл излизал в люта зиима да си купя пиене а наблизо няма денонощен магазин. та виниги си има смисъл да имаш вино или друго пиене под ръка, а пък ако избора е голям е още по добре.
bcbg
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#14] от "betona":
Колекционер не винаги значи пияч (или голям пияч). Може да е и само инвестиция, или семейно хоби от няколко генерации насам. За да се поддържа такава колекция се изисква ужасен труд : бутилките трябва да се проверяват поне по 3 пъти годишно, а и най трудното - сменянето на тапите. С колекция от 40000 бутилки, със сигурност се сменят поне 2-3000 тапи на година. А това е бавна и деликатна работа. За мен поне, тази колекция е безмислено голяма за един любител-консуматор. Все едно да имаш десет хиляди часовника. Защо не, но е безмислено.
bcbg
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#9] от "bellend":
Бордо 2015 си го има вече в бутилки (не от най добрите де). Всъщност Бордо е доста разтегливо понятие и става въпрос за много голям район където се намира както най доброто, така и доста лошо. Има например Бордо с вкус на оцет в картонени кутии струващо 2 € литъра. Има и прилични за ежедневието с цена 4-5 €, но не стават за пазене. А иначе не ги познавам подробно италианските вина, трудно мога да говоря за тях.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#15] от "bcbg":
съгласен съм с коментара ти на сто процента!!!!!
и обратното е верно, голям пияч невинаги значи и голям колекционер. :) а бе особена порода са туй колекционерите.но този колукционирва вино и го уважаваме за туй.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#16] от "bcbg":
Темата "Бордо" е необятна, доста от продаваното е силно надценено. След дълго ровене около 2015 (изключихме grand cru естейти в търсене на разумна цена-качество съотношение) се стигна до някои покупки от С. Емилион (Chateau La Gaffeliere, Chateau Roc de Cambes), Фронсак (Chateau Fontenil), Помрол (Chateau Bourgneuf). Кот де Кастийон (Chateau Montlandrie), Пойак (Chateau d'Armailhac). Но - каберне совиньон-купажите на района не са за всеки стомах. С времето все повече ни харесват Бургундия (Cote de Nuit) и Рона (Hermitage).
vesolr
Рейтинг: 3423 РазстроеноДо коментар [#16] от "bcbg":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQИ аз съм като теб - италианско не знам как да намеря такова, което ми харесва. Френски, испански - повече се ориентирам. Иначе за бордото си прав. Особено във Франция изборът е необятен. Намирал съм 2005 за 5-6 евро... Вече е трудно толкова стари години, дори 2009/2010 почнаха да изчезват (на достъпни цени, 10-15 евро). Гледам обикновено когато е Foire aux Vins да попълня запасите, че извън Франция не си струва да купуваш. За 35-40 евро можеха да се вземат някои grand cru-та от добри години, но сега става по-сложно. Надеждата е 2015.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#19] от "vesolr":
Вино от Бордо 2005 или 2009/10 за 5-15 евро цена в момента е гаранция за plonk. Единственият начин за добро съотношение цена-качество е покупки en primeur/wine futures. Една от най-добрите в en primeur/wine futures: Millesima.
vesolr
Рейтинг: 3423 НеутралноДо коментар [#20] от "bellend":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQАко говорим за по-лимитирани серии, които почти не стигат до магазина - да, това е единствения начин.
Ако говорим за вино, което става да пиеш всеки ден - аз съм намирал много добри попадения в Карфур, Ошан и другите френски хипермаркети по време на ежегодните Foire aux Vins. 1+1 или 3+3 промоции, бутилката излиза на половин цена.
bellend
Рейтинг: 484 ЛюбопитноСтава дума за изключителна реколта (макар вероятно по-слаба от 2010), която налага en premeur/wine futures покупки, и всичко оценено между 93 и 96-97. Голям пропуск направихме с некупуването на 4eme-5eme grand cru миналата година. Набелязаните тогава вина сега са с всичко между 35 и 100% по-скъпи - и това още преди излизането на пазара на дребно.
Vin de table и vin de pays не ни интересуват като категории. От добри cru bourgeois вкл. и нагоре нещата са по-здравословни - и в никакъв случай всекидневно. Опитвахме да се влюбим и в испански вина, но и най-доброто навява мисли за инквизиция поради общия проблем с ниска киселинност, по-висок алкохол, твърде много ванилия поради ам. бъчви/барици, неопитомяеми местни сортове, лоши купажи и пр.
vesolr
Рейтинг: 3423 НеутралноКой ти говори за наливни вина, става дума за съвсем прилични вина, cru bourgeois и нагоре или някое от "вторите" вина.
От клеветника https://goo.gl/QdmktQhttps://www.auchan.fr/chateau-grand-pontet-guadet-saint-emilion-grand-cru-rouge-2010/p-c828244
Подобно вино за 7-8 евро преди 2-3 години си беше супер дийл.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноТози пример не е никак удачен. Ст.Емилион има собствена, отделна и доста объркана и подвеждаща класификация, многократно променяна. Най-високото ниво на въпросното шато rand Pontet Gaudet е St Emilion Grand Cru - най - ниската степен (не влиза в grand cru classe A, grand cru classe B и grand cru classe). Да не се бърка с шато Grand Pontet, което е в grand cru classe. Tова е само индикация, че виното на линка ти е от района на St Emilion - и нищо повече. А на снимката е бутилка "grand vin" - най-доброто от не най-доброто. Това не е еквивалент на cru bourgeois. Верно, не е vin de table/vin de pays, но някъде наоколо. €16 за тази бутилка, макар и от 2010, си е rip-off.
vesolr
Рейтинг: 3423 НеутралноДо коментар [#24] от "bellend":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQАз не съм казал че е classe - с тази цена няма как да е - a че не е наливно вино. За 7-8 хич не е рип-офф предвид годината и съотношението цена/качество.
Сru bourgeois като това или до преди 3-4 години и от 2005, пак в този рейндж 8-10 евро имаше, сега вече се изпиха или не стават за пиене https://www.auchan.fr/chateau-blaignan-medoc-rouge-2009/p-c930275
Иначе grand cru-та съм и виждал и в средата на 20те, 25-27 за примерно това http://avis-vin.lefigaro.fr/vins-champagne/bordeaux/graves/pessac-leognan/d15860-chateau-latour-martillac/v15861-chateau-latour-martillac/vin-rouge/2009
но отдавна вече няма.
Уточнявам - говорим за annee exceptionnelle, 2011-2014 не съм купувал.
На твоите фючърси може и по-добри цени да има, не знам. Въпрос на правилен избор.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#24] от "bellend":
До коментар [#25] от "vesolr":
много говорите ама ништо не пиете...
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#25] от "vesolr":
Районът е доста сложен и с много €/$ капани покрай класификациите и надутите репутации и цени. En primeur е начин на пазаруване най-вече при много добри реколти - 2015 се очертава като една от тях.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#26] от "betona":
По малко, но от хубавото, г-н бетон.
vesolr
Рейтинг: 3423 ВеселоДо коментар [#26] от "betona":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQЧак пък нищо... В сравнение с този колекционер аз повече пия отколкото да събирам, но като цяло се ограничавам.
След като обсъдихме пиенето, Дневник може да пуснат една тема за мезетата към края на седмицата.
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#25] от "vesolr":
Това не е grand cru, а пореден фокус с класификация. От 50те десетина шато в Грав са накичени с класификация cru classe, а всъщност произвеждат(вкл. Latour-Martillac) вино категория grand vin.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#28] от "bellend":
о, нямам никакви съмнения, че е точно така. то това е най-добрият вариант. приятно е да видиш човек, който знае какво, защо и как да прави. с удоволствие четох коментарите ти. за съжаление бетона е пълен простак - също пие хубаво вино (вина), но пък два лафа не може да върже за същото това вино. сега да не си помислиш, че дъвча дъвка докато пия вино... :)
ПС: обаче съм сигурен, че нося на всякакво пиене повече от тебе.
vesolr
Рейтинг: 3423 НеутралноДо коментар [#30] от "bellend":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQВъзможно, не съм го проверявал. Аз обичам Марго и предложенията за 3ете-5ете стартираха от доста по-високи нива. Но пък не се пие всеки ден подобно вино, има си поводи.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#29] от "vesolr":
веско, пошегувах се :). тя темата за виното и изобщо за пиенето е безкрайна, та нямаме нищо против да продължавате с обсъждането й :). не че и по темата за мезетата няма какво да се каже... майтапа настрана, дневник много хубаво правят дето пускат такива линии за вината, или мезетата или за спортове като тениса или шаха или други интересни спортове.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#32] от "vesolr":
а бе ти ако имаш някакво излишно ми го прати, бетона го пие и без никакъв повод, дето се вика и без мезе и компания дори :)
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДо коментар [#32] от "vesolr":
"Възможно, не съм го проверявал."
На "правилните" бутилки обикновено се изписва "Grand Cru Classe 1855", според първата класификация за района Бордо. Оттам нататък всяко друго "(grand) cru (classe)" - със щипка сол. Бедата е, че и в Бургундия и Рона се нароиха много маркетингови cru-та.
"На твоите фючърси може и по-добри цени да има, не знам. "
Това 2015 3-eme cru, 93-95, oт което миналата година глупаво се отказахме заради нисък C$ при цена на бутилка US$32, сега струва като US futures US$56/бут. (минимум 1 каса, 6). Тази цена е почти колкото онова atour-Martillac от линка ти:
http://www.millesima-usa.com/chateau-d-issan-2015.html?sku=184015
Струва ли си обаче човек да се чуди, какво стои зад това cru classe или тези €48 на Latour-Martillac? За тази сума (в C$), се купува много силната реколта 2010 Brunello di Montalcino, 94+, сертифицирано от консорциума на производителите му: 100% санджовезе, 5 г. отлежаване или 6 за rizerva. При лоша реколта не се прави Brunello и riserva - всичко отива за Rosso di Montalcino, което е на ниво 81-84 Бордо.
http://www.lcbo.com/lcbo/product/poggio-san-polo-brunello-di-montalcino-2010/650812 #.WNmg62DD-P8
На държавни глави-гости се сервира Brunello Riserva от много скъпите азиенди Biondi Santi, Poggio di Soto, Casanova di Neri, Mastrojanni. Отлежаване: 75-100 г.
Бароло-вината (Пиемонт) и Aмароне делла Валполичела (Венето) са също изключително добри, но обикновено по-силно надценени.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#35] от "bellend":
къртиш мифки с тия коментари!
запитах се само колко от държавните глави могат да направят разлика между вината за които говориш и вино от голяма търговска верига в пласмасова тубичка за по левче литъра. дет се вика за работата дето са я свършили - толкоз. казвай им че сервираш някаква ултра резерва пък им давай боядисана вода и слушай умни кументари...
bellend
Рейтинг: 484 НеутралноДон бетон, нищо ново под слънцето: открай време бисерите се ядат/пият от свинете.
betona
Рейтинг: 1545 НеутралноДо коментар [#37] от "bellend":
е не чак открай време и не навсякъде ... както сигурен съм много добре знаеш. но може и да грешиме че днеска сме изпили толкоз че вече не знаеме ние ли пием пиенето или то нас.