Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Всеки от войниците се закле във вярност на пищен ритуал, който датира от 6 май 1527 г., когато 147 гвардейците умират, защитавайки папа Климент Седми по време на т. нар. разграбване на Рим"

  Заради привързаността си към Христовата вяра Георги (Свети Великомъченик Георги Победоносец) е бил хвърлен в тъмница, подложен на изтезания и обезглавен през 288 година (цитат от днешен материал на "Дневник"). Свята дата и за католици, и за православни християни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Тъй като в Средните векове Швейцария била бедна планинска страна много швейцарци отивали да се сражават като наемници в различни армии в Европа. Та един французин се присмял на един швейцарец: Вие, швейцарците се биете само за пари! А вие, французите, за какво се биете? - попитал швейцарецът. Как за какво - за честта! Е, драги, всеки се бие за това, което няма - отговорил швейцарецът.

 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Гергьовски парад във Ватикана и в София . . . .
  То май армиите са близо по численост . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Нем се бъркайте. Св. Георги на Запад е на 24 април, не на 6 май.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нем се бъркайте. Св. Георги на Запад е на 24 април, не на 6 май.
  —цитат от коментар 4 на PavelCZ


  Гергьовден е единственият църковен празник останал да се празнува по стария юлиански календар. Щото по комунистическо е бил деня ня пастира. Не е естествено да се врътка с 13-14 дни назад и този пастирски ден.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един препатил":

  Швейцария и до сега е страната в Европа с най-голям брой на лични оръжия на глава от населението! В световен мащаб съперничи само със САЩ. Разликата е, че в Швейцария те се избиват залудо, както правят идиотите зад океана! Исторически погледнато оправдавам притежание та лично оръжие (САЩ). Но сме не в 19-ти, в 21-ви век! Подобно е на обрязването по хигиенични причини и полигамията!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  А по темата - хубава галерия от снимки. Папската гвардия е много живописна и е по-скоро туристическа атракция! И историческа традиция.

 8. 8 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чардо":

  пробвай с гугъл ..може и да ти изясни математиката

 9. 9 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  На 23 април. И то не само в католическата, а и във всички православни църкви, които са приели григорианския календар- като Румънската и Гръцката. Незнайно защо българската православна църква, която от 1965 г. също се води от григорианския календар, продължава да го отбелязва на 6 май.

 10. 10 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един препатил":

  Швейцарците винаги са се отличавали с лоялността си. Така през 1521 г ,когато войските на Карл Пети нахлуват в Рим, при отбраната на папската резиденция загиват 140 гвардейци, които спасяват живата на папа Климент Седми, прикривайки бягството му към крепостта Сант Анджело. Във Франция през 1792 г швейцарските гвардейци отбраняват до последно кралското семейство в двореца Тюйлери от тълпите на революционерите. Днес гробовете им се намират в кралската гробница в Сен Дени.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#10] от "antonio_vivaldi":

  Наистина забележителни воини. Не знам как са живеели по времето на древността, но щом Ватиканът и френското кралско семейство се доверяват на тяхната лоялност и отдаденост, значи не са случайни хора. И по същата причина неслучайно Швейцария е една от най-богатите и развити държави в света, където са концентрирани голяма част от парите на планетата ни. Има нещо много специално в тази страна и нейния народ.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 669 Неутрално

  През 1521 г. гвардеиците продават доста скъпо кожите си. Всеки един от 147-те убити швейцарци отнася по над 10 войника...
  Между другото и сега тази гвардия е елитна бойна част, въпреки леко оперетния си вид. Не съм сигурен ако влезе в сражение с армиата на средна европейска държава като Б... елгия, например, след колко време командирът на гвардията ще приема капитулацията?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Със швейцарците още от средновековието никой не може да се гъбарка. Гвардейците имат "оперетен вид", но са елитна бойна част и имат огнестрелни оръжия освен хладното(алебарди и рапири). Преди няколко години един гвардеец се беше самоубил с личното си стрелково оръжие...
  Респект за Швейцария и доблестните и мъже!

  Демократ за силна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.