След десетилетие реставрация в Пловдив отвори врати най-старата и най-богато украсена възрожденска къща в Стария град - тази на Георги Клианти, разказва пловдивският сайт <a href="http://podtepeto.com/defile/magiyata-na-ksha-klianti/" target="_blank">"Под тепето".</a><br /><br />Къщата, която днес е общинска собственост, е възстановена до най-дребния детайл благодарение на реставраторите Джовани Димитров, арх. Румяна Пройкова и Елена Кривошиева и вероятно ще стане най-посещаваният музей в Пловдив.

© Под тепето

увеличи
, 14461
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  А реставратори на неолитни къщи намират ли се в Пловдив?

 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  При 10 лева за билет надали ще стане най-посещавания музей в Пловдив. Лакомият кмет иска да печели от реставрация, платена с японски пари. А младежкия център на Гребната, построен с норвежки пари, го направиха на хотел! Безсрамни нахалници!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 3. 3 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 362 Неутрално

  1.6 млн. за реставрация ? Това не е ли космическа сума ? Възможно е и аз да не съм запознат. Явно доста взимат тия реставратори !

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Великолепно!
  Само да попитам войнстващите любители на робството - как в средата на 18 век робът има подобна колиба, а? Имало е владичество, държавно от Османската империя, и духовно от Цариградската патриаршия, но всеки е имал право на собственост. За разлика от варварския период след 1944 год., заграбил, ползвал, почти унищожил съграденото с труд.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  Хубаво беше да се допълни - какъв е бил този Георги Клианти, едновремешен мафиот ли е с тази огромна къща на пъпа на Пловдив!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#2] от "Емо":

  Японските пари са дребна сума в общия разход Къщата е бела пред срутване, позвана от Жилфонд, с варосани и невидими стенописи. Реставрацията е скъпо нещо, но в случая си струва. Има ценоразпис:
  "Вчера на сесия на общински съвет се прие и ценовата листа, като Къща Клианти е и най-скъпият обект в Старинен Пловдив. Нормалният билет за еднократен вход е 10 лева. Естествено има отстъпки за ученици, студенти, групи, възрастни. Естествено тя е включена и в груповите – комбинирани билети на обекти в Старинен Пловдив. Това е обект, който задължително трябва да видиш. Така ние оценяваме не само стойността на обекта, но труда, средствата и 10-годишните реставрационни дейности тук.Благодарим на всички, които участваха, някои от тях не са между живите, каза още Тотев."

 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":

 8. 8 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Също така е нужно и да се попитаме защо в Османската империя богатите българи, гърци и арменци са живеели в палати на тепето? А турците - в ниското.
  За съжаление тези богати родове са напуснали града - кои след Освобождението, кои през 1944.

 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":

  а, сакън, сега ще дойде косматия бай булгар да Ви наплюе.

  българинът е бил втора категория гражданин, по шариата, със статус на "протектиран" (демек, дискриминиран - зимма). но не и роб. това е друга категория.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  браво. няма да платя 10 лв., за да го посетя, но си струва реставрацията. пловдив е уникално място.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1141 Разстроено

  Хубаво беше да се допълни - какъв е бил този Георги Клианти, едновремешен мафиот ли е с тази огромна къща на пъпа на Пловдив!?
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf1


  Е,на крепостен няма как да обясниш...

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До коментар [#8] от "alextan":

  Някои богати българи са живели горе на тепето, много други бедни са живели в землянки долу в блатата. Същото важи и за богатите и бедните турци. Проблема е бил силната етническа и религиона дискриминация, която заедно с назадничавото управление на империята е довел до това че българия е около 2 милиона през 14 век и си остава толкова до освобождението. А една франция при 3 милиона през 14 век е вече 17 милиона 19 век.

 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Големи хаймани тия беее, ща реставрират, да я беха съборили и на нейно место да беха турили един паркинг...

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf1":

  И аз искам да попитам същото. Явно е разполагал с огромно количество пари в една епоха, когато повечето сънародници са живеели в далеч по-скромни къщурки. Щеше да бъде добре от "Дневник" да ни запознаят с неговата биография и родословие, след като са похарчени толкова пари за реставрация на къщата му.

  До коментар [#4] от "Лелка":

  И робство е имало, както личи и по данните, които посочва колегата m17 - няма как при свободно и благоденстващо население то да не се множи, както става след Освобождението. И комунизмът далеч не е съборил толкова сгради, колкото квази-демократите след 10.11.1989 г. - ако попиташ по-възрастни от теб, ще се учудиш, че огромната част от инфраструктурата и жилищния фонд на населението е изграден именно по времето та "тежкия" комунизъм. Много бързо забравяте откъде сте тръгнали, от какво равнище. С което не казвам, че този режим е превъзходен, а да не се демонизира излишно. Носталгията, която владее мнозина, която присъства и в рекламите, не е никак случайна и е обусловена от обективни усещания за благоденствие по онова време, когато населението достига близо 9 млн. - то нямаше да се плоди толкова, ако условията бяха особено тежки.

 15. 15 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе, ти от кой си?

 16. 16 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  И робство е имало, както личи и по данните, които посочва колегата m17 - няма как при свободно и благоденстващо население то да не се множи, както става след Освобождението.
  —цитат от коментар 14 на Читател

  А сега защо не се множим - нито сме роби, нито сме по-бедни от по Турско...
  Много хубава къща - но кой знае българска ли е била, или гръцка, арменска, венецианска... Иначе християните са били не роби, а рая - нещо като сегашните т.нар. "данъкоплатци". Никой няма сметка да ги прави роби, защото робът трябва да го храниш и обличаш, а той гледа да работи колкото може по-малко. Робите са пословично мързеливи - а и за какво ли да се трепят да работят, за да правят господаря си богат ли?
  Виж, ако ги направиш "свободни" да работят и да им остава нещо за самите тях, а друга част да им вземаш като данъци, тогава запрятат ръкави. Колкото и сега сме "свободни" общо взето.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":

  Търговец на оръжие, май...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#10] от "abdelhaqq":

  Колко трябва да Ви дадат, за са го посетите?!

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тази къща непременно трябва да се посети!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":

  Не си прав. Преди 44-та година българските семейства са имали по 10-тина деца, а по време на соца – по 1 или 2. Ако семейство е имало 3 деца се е смятало за многодетно.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":
  Така е, лелче. Но, когато отвориш стари географски карти, държава България няма. Има Османска империя. Е, там е разликата. А в атласите през варварския период, както го наричаш, има. На един му стига хубава къща, на друг животът му изглежда непоносим, ако като българин живее в държава с друго име, друг език и друга религия. По тази логика ще обявиш всичките революционери през онова време за терористи. Няма лошо. Стига това да ти е убеждението. Но не тук да пишеш едно, а утре да се изправиш на кичовските зари и да се кълнеш в паметта на Левски! Е, това е непоносимото при вас!

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#18] от "tie_interceptor":

  Не искам да ми дават нищо, имам си достатъчно. Но вижте цените на обекти от този тип (мога да дам много примери), и сравнете. Нереалистично е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  Поддръжката на музеите е скъпа. Тези, които нямат няма сериозна подкрепа отвън са обречени.
  "Casa Batllo" е един от малкото обекти на самоиздръжка в Барцелона, но входа й е 26 авро и има безброй посетители.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Весело

  Великолепна изглежда. Дано да няма реставрации с гипскартон. Случвало ми се е да посетя някой великолепен музей и като прочета за реставрацията, ми тя направо картонен макет. Те затова не дават нищо да се пипа в музеите :)

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#23] от "half_truth":

  съгласен съм за издръжката. трябва да идва приход отнякъде. от друга страна, знаете защо в българия този вход няма да докара безброй посетители. нито ще спомогне значително за възвръщането на сумата по реставрацията. инак, цена от 26 евро на запад не е непоносима. за хора, които взимат в пъти повече от хората, в българия. сиреч, 10 лв. за вход релативно може да е повече от 26 евро там. представете си, например, че някой българин отива с четиричленно семейство...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на nibelungs
  nibelungs
  Рейтинг: 233 Неутрално
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":

  Ясно, че музея в Пловдив каквато и цена на билетите да сложи, няма да може да се самоиздържа. Непременно има нужда от спонсор. Това не значи, че трябва да разчита само на спонсора. Хем хората трябва да се научат, че за да имат нещо трябва да допринасят за него.
  Последният път, когато бях в Пловдив, влязох в художествената галерия. Пловдив има хубави колекции и най-реалистичния портрет на Левски. Входа беше само 4 лева, но нямаше никакви посетители. Дори лампите бяха затворени. Не е само от цената.

  Като облекчение на бюджета на местните в Турция например са измислили целогодишни карти валидни за всички държавни музеи.

 28. 28 Профил на pepola
  pepola
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе, ти от кой си?
  —цитат от коментар 15 на Petko Popov


  Аз съм от Левски, а ти от кой си?

 29. 29 Профил на pepola
  pepola
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ...Само да попитам войнстващите любители на робството - как в средата на 18 век робът има подобна колиба, а? ...
  —цитат от коментар 4 на Лелка

  Аз пък да обясня на войнстващите мразители на робството, че думата "робство" в комбинацията "турско робство" се използва във фигуративен смисъл и се отнася до липсата на свобода и неравноправния статут на българското население, а не като обозначаване социално-икономическата система.

 30. 30 Профил на pepola
  pepola
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Разбира се, че доходи за поддръжката на къщата са нужни,но все пак... 10 лева за НИМ, 10 лева за една къща, пък била и толкова забележителна...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.