През последната нощ беше <a href="http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/12/3023325_tazi_nosht_e_pikut_na_perseidite/" target="_blank">максимумът на метеорния поток Персеиди</a>. При ясно време можеха да се наблюдават между 70 и 100 метеора на час.<br /><br />Снимката е от Сан Мигел де Агуайо, Испания.

© EPA

увеличи
, 6224
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2637 Весело

  Абе, динозаврите дали са имали сайтове на които да се дивят на снимки на метеорити - въйииии Рекс, глей ква красотъ, кво чуду, охххх, малееее, бегайиииииии 😎

  chutzpah
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5471 Весело

  До коментар [#1] от "evlampi":

  Ние хората също имаме много слаба чувствителност към всички онези полета които пронизват Земята ,виждаме и чуваме много малка част от съществуващите в действителност вълни,парадоксално е че от всички сили усещаме най вече най слабата - гравитацията.
  В духа на въпроса ти се сещам за летящата риба дето скочила във въздуха и като цопнала обратно във водата останалите я питали"Какво има там горе" "Ами нищо интересно,скука"

  klimentm
 3. 3 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Това на третата снимка повече ми прилича на следа от самолет.
  Метеорите правеха бледа опашка, която изтъняваше.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Доста е спорно дали е най-слабата. Все пак зависи къде я мериш...
  До коментар [#1] от "evlampi":
  Оня, динозавърският метеорит няма нищо общо с Персеидите..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Това явление съм наблюдавал преди 7-8 години в Триград на Родопите. Картината беше феерична да се наблюдава на всеки 30- 40 секунди падащ метеорит. Това , което ми направи впечатление е , че метеоритите падаха под различни ъгли спрямо земята. Ярките следи бяха някои вертикално , други наклонени на една или друга посока.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  Не можах да видя нито един, макар един час да се взирах в небето.

 7. 7 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Това на третата снимка повече ми прилича на следа от самолет.Метеорите правеха бледа опашка, която изтъняваше.
  —цитат от коментар 3 на kilgore


  Точно така се вижда на снимка ( от любителски апарат ) метеорит! Вчера ги гледахме от Рила ( рибните езера ) и предпочетохме само да се наслаждаваме на гледката въпреки силния вятър. Тези, които бяха решили да снимат заснеха почти същите кадри.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Две нощи гледам небето няма даже и звезди, кофти време !!!

 9. 9 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":Доста е спорно дали е най-слабата. Все пак зависи къде я мериш...До коментар [#1] от "evlampi":Оня, динозавърският метеорит няма нищо общо с Персеидите..
  —цитат от коментар 4 на Darth Plagueis


  По този повод нещо, beyond the moon...със shooting stars.
  https://www.youtube.com/watch?v=-cGJsdmzQmM

 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1292 Неутрално
 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":Доста е спорно дали е най-слабата. Все пак зависи къде я мериш...До коментар [#1] от "evlampi":Оня, динозавърският метеорит няма нищо общо с Персеидите..
  —цитат от коментар 4 на Darth Plagueis


  Не че е по темата и не че има значение но Гравитацията е най-слабата сила. Тук няма спор, няма дебат, няма интерпретация. За сега във физиката има 4 разпознати и признати сили - Гравитация, Електромагнетизъм, Силна Ядрена и Слаба Ядрена. За да може да работи физиката на макро ниво има и Dark Force - тъмна сила която е 70% от вселената но още няма определение или измерване или обяснение за тази сила.
  Само за сравнение и за да разбереш колко е слаба гравитацията - един пример. Ако бицепса на едната ти ръка представя Гравитацията, колко ще бъде голям бицепса на другата ти ръка ако представя Елекртомагнетизма? По-голям от наблюдаемата Вселена. Провери го това в Интернета или в книги. Интересно е. И точно Гравитацията е това което пречи да се обедини Теорията на Относителността с Квантовата механика. Математиката не работи ако се опиташ да обединиш уравненията на двете теории, въпреки че и двете теории са доказани емпирично и двете теории работят в нашия свят. (За мене поне, няма нищо по-магическо и странно от физиката)

  California Über Alles
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5471 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Когато колегата казва "Зависи от къде ги мериш" е точно така както ти обясняваш,става дума за невъобразимо малки разтояния наричани "дължината на Планк" Това е около 10 на−20та пъти диаметъра на протона. Там властват силите описани от теб силното и слабо ядренно взаимодеиствие и електромагнетизма,прочие обединени вече от квантовата физика с изключение на гравитацията чиито носител все още не е открит,така остава непопълнене една важна част на стандартния модел който има претенцията да описва силите на взаимодействие във Вселената.Гравитацията властва в света на големите обекти някъде в чиито граници сме и ние хората където масата и енергията са равнопоставени. Математиката е изключително постижение на човешкия ум за което нямаме непосредствен опит от действителноста и е основана на абстрактно мислене,същото се отнася прочие и за музиката. Теорията на Всичко както наричат онази теория която с един замах ще обедини всички познати ни физични закони в един едиствен постулат според Джон Уивър трябва да е проста и елегантна и да ни кара да възкликнем "Толкова е просто,как не сме се досещали до сега?"

  klimentm
 13. 13 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Радвам се че има и други които четат за тези неща (във форума).
  Без мнението ми да е меродавно и само като лично мнение, аз си мисля че момента е назрял за революция във физиката. Всички признават че има около 70% Дарк енерджи и 25% Дарк мас. Всичко върху което основаваме знанията си е ... колко 5% ?
  Между другото наскоро се появи една група .... май от Харвард (може и друг университет да беше) името на лидера е китайско, които казват че Стандартния модел всъщност може да обедини Релативити и Квантова механика. Просто ни е необходимо по-дълбоко разбиране на модела. не си спомням подробности.
  Има и нещо друго което може да се окаже вярно. Теорията за "кучето като автомеханик" Според тази теория всеки вид има лимит заложен в природата му и генетиката му. Както кучето никога няма да може да стане автомеханик, колкото и умни и тренирано да е, така и човека като вид има граница зад която няма да има интелект и интуиция да надникне. Като имаш предвид че не можем да обясним 95% от Вселената .... не знам. Може и да имаме някакъв лимит който да не можем да прескочим. Интересно дали АИ ще може да ни помогне да надскочим себе си?

  California Über Alles
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5471 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Да, въпроса изобщо постижимо ли е за нас пълното познаване на заобикалящия ни свят е занимавало много учени и философи,смаятам че сме все още твърде млади и има да научаваме все по удивителни неща.Само 10 000 години делят началото на онова което наричаме цивилизация и съвременния сапиенс,нищожен отрязък от време от гледна точка на Еволюцията,възможно е в бъдеще да вземем биологичната си еволюция в собственните си ръце,да създадем ИИ еволюиращ по подобие на нас самите,квантови компютри с немислима изчислителна мощ,нищо от тези неща не е невъзможно,можем да погубим самите себе си също,всичко е в нашите ръце нужно е само да осъзнаем важноста на тези неща за бъдещето на цивилизацията.

  klimentm
 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  И на мене ми се струва че това е пътят. Подобряване на гените, манипулиране на възможностите до колкото е възможно и огментация с АИ. Както има интелигентни протези сега не виждам защо да няма инпланти за по добро зрение, слух. Защо хората да не станат хибриди с машини и компютри. Налага се въпроса - това хора ли ще бъдат? Честно казано , на кой му пука като гледам сега сред какви мутанти живеем.
  В едно съм сигурен обаче, и след 100,000 години пак ще имаме същите морални дилеми.

  California Über Alles
 16. 16 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дневник, третата снимка е на самолет!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10035 Неутрално

  Снимки 1 и 3 :) особено 1...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на XtReMe
  XtReMe
  Рейтинг: 1044 Неутрално
 19. 19 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 828 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.