Фотогалерия: Настъпи сезонът на алпийското сирене

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    Добрата стара Европа е още жива. :))

    Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
  2. 2 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 826 Неутрално

    А т.н. Алпийско сирене е супер яко. Мазно, миризливо и вкусно. Върви най-добре с бяла бира, ама става и с вино.

    Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
  3. 3 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 447 Неутрално

    Абе хора това според българските разбирания са КАШКАВАЛИ.
    Това не са саламурени СИРЕНА

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5264 Неутрално

    Бергкезе не ми е любимо сирене, но браво на човека. Държи си на фермата...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на barona3
    barona3
    Рейтинг: 507 Неутрално

    Интересни снимки и интересно инфо.

  6. 6 Профил на svenster
    svenster
    Рейтинг: 221 Неутрално

    До коментар [#3] от "ЙЕИ":

    Кашкавалът е вид сирене ;)

  7. 7 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 447 Неутрално

    До коментар [#6] от "svenster":
    https://rajdane.com/2015/07/02/sirene-i-kashkaval-polezni-svojstva-i-tehnologiya-na-proizvodstvoto/

    Да де ама по малко друга технология, и с допълнителна температурна обработка.

  8. 8 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 413 Неутрално

    Излишен спор е това. За българина сиренето е бяло, кашкавала - жълт. За европейците всичко е сирене, но си има и друго име и може да е бяло, зелено, синьо, жълто, меко, с мухъл, с плесен и т.н.
    В интерес на истината и нашите сирена и кашкавали, ако са качествени, са напълно достатъчни за едно добро ядене като добавим към асортимента различните видове според млякото /козе, биволско, овче/ и прясното сирене, изварата и киселото мляко, но всяка кухня се е ориентирала към местните сирена.
    Очевидно баница със синьо сирене е тъпо колкото броколи с бяло сирене.

  9. 9 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Смежо сирене е термин и означава, че продъктът не е ферментирал - у на най-популярно е изварата, но по света има голямо разнообразие от свежи сирена. Това на снимките обаче няма как да е свежо.

  10. 10 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 443 Неутрално

    До коментар [#1] от "БМЗ":

    Не знаем обаче за колко време...съвсем скоро ИДВА МЮМЮН и почва да прави ХАЛАЛ ЦВИК АЙРЯН!

    Абе,
    питам за един приАтел - ко ста с индианците - още ли са живи? Имат ли резервати?

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
  11. 11 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Как сега няма един българин фермер да каже - няма пазар, цената ниска, пълно с ментета и сухо мляко, поляците подбиват цената, французите стачкуват, на гърците дават повече, македонците внасят без мито.....ей го човека от поколения произвежда и продава СКЪПО! Не се оплаква, а работи.
    А тук мрън мрън мрън.....

  12. 12 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7024 Неутрално

    До коментар [#9] от "znaya":
    И тук продават свежо сирене в кутии ,има надпис ,че е свежо, т.е. не отлежало. Както казват на село, прясно сирене. Скоро купих такава кутия със сирене смес, краве и овче, беше превъзходно.

  13. 13 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1132 Неутрално

    Извинявайте, ама не може това на снимките да е истински производство на сирене, при това в ЕС! Този досега у нас ДВСК и ХЕИ да са го затворили! Няма шапка, няма ръкавици, кой знае колко други нарушения има! Или правилата не важат за всички?

  14. 14 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 793 Неутрално

    По капана за мухи висящ над млякото (снимки 8 и 9) по нищо не се различава от българска мандра.

    От БАБХ биха му разкатали фамилията на тоя дойчо, ако им падне.

  15. 15 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#3] от "ЙЕИ":

    Натиснах ти +, защото си прав. За у нас само, разбира се. Иначе по цял свят на всичко сирено от млеко, му викат сирене...
    На темата, всички сирена от Алпите са много вкусни, ясно че тревата там определя вкуса. Както у нас, овчето сирене от Балкана и Странджа. Иначе Франция има доста вкусни сирена от млеко от трева в полето. Испания също. Но, може би, едни от най-вкусните са от Азорските острови. Там е чисто и всичко се прави както германеца. Имат много вкусно отлежало овче сирене, просто се топи в устата...
    За мен, нашето бяло саламурено (независимо краве или овче) е незаменимо. Като ядене. За преди или след, за мезе или следобедна закуска, вносните сирена са превъзходни!! Норвегия прави доста евтино краве сирене, относително сухо е и много вкусно.

  16. 16 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#12] от "Роси":

    Именно - неферментирал продукт, а това на питите няма как да не е подложено на въздействието на микроорганизми. Прясно значи че му предстои да зрее, ферментира, а свежо значи, че не се предвижда зреене, няма да протече ферментация, нетраен продукт е. Моцарелата също е свежо сирене. Рикотата също.

  17. 17 Профил на patrokalche
    patrokalche
    Рейтинг: 312 Неутрално

    До коментар [#15] от "charlesdegaulle":

    Тревата пък ако знаеш по каква технология се отглежда направо си е цяло изкуство!

  18. 18 Профил на liubo...otdale4
    liubo...otdale4
    Рейтинг: 422 Неутрално



    А сезонът на българското сирене - КОГА ЩЕ НАСТЪПИ ??


  19. 19 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#12] от "Роси": ... няма да протече ферментация, нетраен продукт е. Моцарелата също е свежо сирене. Рикотата също.
    —цитат от коментар 16 на znaya

    Също и сиренето "Крема" и т нар Филаделфия.
    Надявам се стана ясна разликата.

  20. 20 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 4107 Неутрално

    От домашно приготвено сирене не е по добро. Изнасят на пазара частници и много е хубаво.

    Peni Nikol
  21. 21 Профил на Моа Преател Тайпи
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  22. 22 Профил на Моа Преател Тайпи
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  23. 23 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    До коментар [#11] от "smart":

    Ами тука кога са произвеждали качествено сирене, че да имат опит и традиция? Повечето днешни български производители се хвърлиха в бизнеса барабар със сухото мляко и всички останали ерзац-ектри; това им е ''традицията''.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK