Снимка на деня: Три урагана в един кадър

Снимка на деня: Три урагана в един кадър

© NOAAСнимка от спътник на американската Агенция за изследване на океаните и атмосферата (NOAA) е уловила три урагана в Мексиканския залив.


"Катя" е на източните брегове на Мексико. "Ирма" прегазва с ветрове до 300 км/ч карибските острови източно от Куба. "Хосе" се задава веднага след нея, като на снимката се вижда вдясно в открития Атлантик.


Националният център на САЩ за ураганите в момента определя "Катя" и "Хосе" като урагани от първа категория, но "Ирма" продължава да е от максималната пета категория, след като бе определен преди около 48 часа като най-силния, регистриран някога в Атлантическия океан.
"Катя" се върти почти неподвижно с максимални ветрове от около 130 км/ч, но в мексиканския щат Веракрус е обявено предупреждение за задаващ се ураган с поройни дъждове до 250 литра на кв.м.


Ветровете на "Хосе" достигат 150 км/ч, но той се намира около 1500 км източно от Малките Антили и бавно се движи на запад с около 30 км/ч.


Основното внимание е насочено към "Ирма" - ураганът вече предизвика значителни разрушения в район, населен от около 37 милиона души, и в края на седмицата може да достигне щата Флорида, където вече е обявено бедствено положение. Диаметърът на урагана е почти 650 км, което означава, че ако се задържи по тази траектория и запази размерите си, може да покрие целия щат.

Ключови думи към статията:

Последни галерии

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Човек започва да се чуди дали по някое време и тука няма да стане като на Юпитер с неговото Око - вечния ураган или какво бедствие е там ...

 2. 2 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Като се замисля, ако ураганите стават все по-силни, като твърдят учените, това означва, че Гълфстиим не само че не отслабва, а се засилва. А пък една от последиците, предвижани от учените, е че топлото течение в Атлатика ще намалее.
  Ама кой съм аз та да търся противоречия в научните изследвания.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 3. 3 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Каквото и да е, всичко това е доста притеснително.

 4. 4 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1306 Любопитно

  Разбира се, може да се разгледа и от обратната гледна точка. Ако Гълфстриим отслабва, значи топлата вода не се изнася на север, и това предизвиква затоплянето на водата.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 5. 5 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Не само че няма глобално затопляне а и хората не са виновни за него. Кадрите от ураганите са подправени и всичко това са фалшиви новини!

  /спонсорирано от Биг Ойл/

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Не само че няма глобално затопляне а и хората не са виновни за него. Кадрите от ураганите са подправени и всичко това са фалшиви новини!/спонсорирано от Биг Ойл/
  —цитат от коментар 5 на buiko


  Еми - ето ти ги хората дето се занимават професионално с урагани - отдел към университета на Роуд Айлънд какво казват макар и под сурдинка:
  "No significant long term up or down trend is apparent in thе record of hurricane activity"

  http://www.hurricanescience.org/science/science/climate/longtermrecordsofhurricaneactivity/

  Ама сигурно Ал Гор от новозакупената си вила на брега на океана е прозрял нещата по-ясно и в дълбочина...

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Като се замисля, ако ураганите стават все по-силни, като твърдят учените, това означва, че Гълфстиим не само че не отслабва, а се засилва. А пък една от последиците, предвижани от учените, е че топлото течение в Атлатика ще намалее.Ама кой съм аз та да търся противоречия в научните изследвания.
  —цитат от коментар 2 на biss Mark


  Аааа, не така! Не е политкоректно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Spasimir Radev
  Spasimir Radev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "biss Mark":

  Просто поредният невежа. Това е отговорът на въпроса ти.

 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#2] от "biss Mark":Просто поредният невежа. Това е отговорът на въпроса ти.
  —цитат от коментар 8 на Spasimir Radev


  Не го и отричам. Просто споделих малко разсъждения. И все пак статията не е за моята компетентност по въпроса, а за ураганите в Атлантика. :). А в правилата за писане на коментари, не пише, че трябва да си лицензиран специалист за да кажеш какво мислиш. Други неща пише :)

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 932 Весело

  Като се замисля, ако ураганите стават все по-силни, като твърдят учените, това означва, че Гълфстиим не само че не отслабва, а се засилва.
  —цитат от коментар 2 на biss Mark


  Учените не твърдят подобно нещо (плавно намаляване на Гълфстийм). Учените твърдят, че в един момент температурната разлика, генерираща Гълфстийм, рязко ще намалее, прекратявайки напълно потока - с всички произтичащо от това последици. Парадокс няма. Повишената динамика (предизвикана от повече изпарения от океаните) води до такъв момент. Всички тези резултати са плод на компютърни симулации, естествено, и не са 100% достоверни. Моделът описващ климата в планетарен мащаб се описва от система уравнения от така наречения "хиперболичен тип". За лаиците - това е модел, допускащ "ефекта на пеперудата". Поради тази причина, никакво количествено изследване на модела не е възможно, освен чрез компютърна симулация. Това пак за лаиците, наричащи опонентите си "затоплисти". Количествено изследване на дори такива системи е отчасти възможно, дори ползвайки системи с фиксирана точност на пресмятанията. Пак за лаиците - shadowing lemma в теорията на динамичните системи.

  В заключение: почти толкова умен си, колкото и оранжевият фукльо. Е, той те е надплюл все пак. Купил си е готина компаньонка, макар че на тази възраст, вече само я лигави. Ти не знам с какъв крокодил се въргаляш. :)

  И един съвет: Не се прави на Владко Горанов, който беше в потрес, че не разбирал нищо от темите разработвани в БАН, например. Просто свикни да живееш на твоето си ниво. Без да даваш глобални оценки, камоли съвети.

 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#2] от "biss Mark":Просто поредният невежа. Това е отговорът на въпроса ти.
  —цитат от коментар 8 на Spasimir Radev


  Еваларка. Кратко и ясно. А, аз глупакът, се опитвах да го светна. Абсолютно безперсктивни занимание, естествено. Все едно да обясниш на индианец пишеща машина.

 12. 12 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#10] от "zg":

  "
  Учените твърдят, че в един момент температурната разлика, генерираща Гълфстийм, рязко ще намалее, прекратявайки напълно потока
  "
  Т.е. водата на полюсите ще се затопли, но на екватора -не. Поне аз така по "лаишки" му разбирам "намаляването на температурната разлика".

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 13. 13 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#12] от "biss Mark":

  Пич, вече ме втрещи с безпросветната си тъпота от първия пост. Не се напъвай повече. Напълно си ясен. :)

 14. 14 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "lustmord":

  пак от същата страничка:

  Climate change may affect hurricane intensity, frequency, track, size, and/or rainfall. As discussed in Hurricane Development: From Birth to Maturity, hurricanes require warm sea surface temperatures (SST) to develop and to be maintained. As the global climate warms, primarily due to increasing greenhouse gases (e.g., Fig. 2), the sea surface temperature also increases in the tropical oceans where hurricanes form. In theory, hurricanes may then become more intense or better able to survive at a high intensity for longer periods of time.

  it comes from inside, just listen ...
 15. 15 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Снимка от спътник на американската Агенция за изследване на океаните и атмосферата (NOAA) е уловила три урагана в Мексиканския залив.
  .........................................................................
  Дневник, четете ли си текстовете преди да ги публикувате???
  На снимката има САМО ЕДИН ураган в Мексиканския залив, другите два са извън залива...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kalin":

  Я - ама ти си можел да говориш и културно!
  Във въпросния цитат "Climate change may affect hurricane intensity..." водещата дума е MAY! И после "IN THEORY, hurricanes МAY then become more intense..."

  Обаче накрая като приключим с теоритизирането и това какво можело евентуално да се случи и погледнем реалните сурови данни нещата явно са съвсем други:
  http://www.hurricanescience.org/images/hss/us-h-landfall_climate %20section.jpg 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Красиви снимки когато си извън стихията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "lustmord":

  ох, горкия, захванл се с думичките ... като удавник за сламка, заврял главата дълбоко в долната част на гърба на биг ойл =)

  it comes from inside, just listen ...
 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#18] от "Kalin":

  Ама давай - кажи ни го направо как най-научното нещо е когато екперименталните наблюдения противоречат на теорията как трябва да пренебрегнем наблюденията.

 20. 20 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  До коментар [#18] от "Kalin":

  И малко оф-топик - откъде ти е тая фиксация със завирането на неща дълбоко някъде - във всеки втори коментар само това повтаряш?

 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 741 Весело

  "три урагана в Мексиканския залив... Мексико... карибските острови... открития Атлантик."

  Ех, тия американци, бе! Увеличили са Мексиканския залив чак до средата на Атлантика. Нахални хора. :)

 22. 22 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#19] от "lustmord":

  Няма какво аз да ти казвам, ей тука едно докладче, че да се пообразоваш малко. Точно на тема какво правим, когато научните наблюдения не отговарят на това, което ние сме си наумили, че ще доказваме.

  Т.е. как онези велики 3% от публикациите в специализираните журнали от последните 10 години, които не съвпадат с научния консенсус за антропологичния характер на затоплянето на планетата, си натъкмяват опитите, че да им се получи тезичката.

  Чети и плачи, Биг Люб Ловъре

  https://link.springer.com/article/10.1007/s00704-015-1597-5

  Katharine Hayhoe, an atmospheric scientist at Texas Tech University, worked with a team of researchers to look at the 38 papers published in peer-reviewed journals in the last decade that denied anthropogenic global warming.
  “Every single one of those analyses had an error—in their assumptions, methodology, or analysis—that, when corrected, brought their results into line with the scientific consensus,” Hayhoe wrote in a Facebook post.

  https://qz.com/1069298/the-3-of-scientific-papers-that-deny-climate-change-are-all-flawed/

  аре у лево =)

  it comes from inside, just listen ...
 23. 23 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 264 Неутрално

  http://news.sky.com/story/spacex-launches-super-secret-spaceplane-as-hurricane-irma-nears-florida-11024372

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK