Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Сн.21 - Мъжете седят отделно и всички са с официалните си анцузи. А жените са по официални текезесарски сини престилки...
  Жалка галерия. И още по-жалък текст...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":
  Тельосване с много кич и субкултурни особености!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Интересен ритуал.

  klimentm
 4. 4 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#1] от "Депутат 241":
  ++++++:):):):))))))))

 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  един познат помак ми разправяше като го питах как постигат тая декорация, той вика, еми взима се много крем "здраве", и се намазва по лицето на булката, после всичко се лепи отгоре. викам си на акъла, ми преди да има крем "здраве", какво ли е било...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Българомохамеданска сватба, след потурчването преди около 300 години, престават да бъдат тормозени от турците и не напускат родните си места, така запазват стари престари български обичаи и ритуали. Стаята с дарове, т. е. чеиза - още с раждането на момичето започва да се тъче и шие, а за момичето това е последният празничен ден, може би и затова е тази украса, почва трудния делник на омъжената жена при свекър и свекърва, често използвана почти като впрегатен добитък.

 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  То си е написано! Правят я на теле!

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  верно тия с анцузите и бабите с ткзс-то са хитови.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#8] от "abdelhaqq":

  Мисля, че са просто бедни хора.

 10. 10 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 592 Неутрално

  За първи път в живота си виждам такова нещо и нямах представа че е в България докато не започнах да чета. Много интересна традиция. Много, много, много стара българска традиция още от преди да са били потурчени тези райони. Това трябва да се съхрани за бъдещите поколения.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тsonkooo":

  това е така. от друга страна - бедни хора с културни особености. родителите цял живот хамалуват, за да произведат един пищен чеиз за уникалното събитие на декорацията на булката и последвалата сватба. докато младоженецът комай не се чувства тъй културно и визуално задължен. а после - живот ли бе да го опишеш...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9034 Неутрално

  За първи път прочетох тази дума, до сега не бях я чувала, а за каносване по ръцете го видях в в индийски сериал. Ами хубава традиция и е похвално, че си я спазват. За разлика днес младите живеят без брак, но нас не ни питат :(

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#12] от "Peni Nikol":

  поне го видях в текста на журналиста - не се ли казва и пише "къна", респ. "къносване". сега са много модерни рисунките с къна по ръцете на жените, някакъв вид хипстерия с про-индийски уклон.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":
  престават да бъдат тормозени от турците и не напускат родните си места, така запазват стари престари български обичаи и ритуали...
  –––––––––––––––––––
  Няма нищобългарско в този обичай.
  Гелина - красиво име на един още по-красив старинен ритуал, запазен и до днес в някои планински райони на България от българите мюсюлмани.Наименованието идва от турското "gelin", което означава булка и е свързано с рисуването (лепене, тельосване) на булки, практикувано и до днес в някои откъснати и живеещи по-затворено планински села с компактно мюсюлманско население.
  За да разберем смисъла на ритуала трябва да наблегнем именно на факта, че се практикува само в мюсюлманските общности. И така нека се обърнем към Корана.Покриването на лицето е задължително правило за жените мюсюлманки. Покривало, което частично или напълно покрива тялото,забрадка, която покрива лицето на арабски "хиджбаб" буквално преведено преграда, ограничение или в по-тесен религиозен смисъл е понятие за дреха покриваща главата ръцете и краката. И тук проличава практичността и изобретателността на нашите сънародници. Как да покажем истинската красота на девойката, която се превръща в жена без да нарушим свещенните правила.
  В този район "сватбите" са част от атракциите за чуждестранните туристи и са превърнати в шоу още от преди повече от 10 години...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9034 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  На сн. 20 пише "каносване ръцете...", не съм правила справка в Гугъла кое е правилно.

 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#14] от "Депутат 241":

  Естествено, че има нещо българско в този обичай - щом се практикува от българските мюсюлмани, значи е български. Впрочем изглежда езически, така че това думата гелина откъде идва не е толкова важно, много езически традиции са били пригодени за християнството, логично е да се случи същото и с мюсюлманите.

 17. 17 Профил на it
  it
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сн. 12 Стилен син анцуг в комбинация с лъснати черни обувки - явно по-съвременна българска традиция :)

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  Навремето момичетата от помашките села в региона бяха спирани от училище до осми клас. Оттам до навършване на 16 години те си приготвяха чеиза под ръководството на майка и баби- тъчаха "кичени"(китеници" с родовите шарки - средно от 7 до 9 които се хвърляха на катърите за показ по време на сватбата плетяха вълнени чорапи с шарки, средно по 70 чифта за гостите на сватбата, и т.н. , но, основно през зимата, защото инак бяха на тютюна. Ако по-малка сестра "прежени " " брат си ( омъжи се по рано от по-голям брат, инак за сестрите си имаше договорно начало) , се купуваше костюм като "прошка" и т.н.
  После -работа и деца и т.н.

 19. 19 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#14] от "Депутат 241":Естествено, че има нещо българско в този обичай .
  —цитат от коментар 16 на nemeria


  Много, много, много стара българска традиция още от преди да са били потурчени тези райони. Това трябва да се съхрани за бъдещите поколения.
  —цитат от коментар 10 на theduloclan


  Без да съм специалист, но не мисля, че са български тези обичаи. На мен първата ми асоциация е именно с турските и цигански сватби, които продължават по няколко дни, с много "дарове", тупурдия и страшна шарения.

  Доколкото знам, нашите сватби са провеждани по-кротко и обрано, булката е била покривана с червен воал и облечена в носия. Разни рисуванки по лицата и тям подобни не съм чувала да са характерни за нас, а по-скоро за народите от Ориента.

  И не бива да се забравя, че много преди земите ни да са били потурчени, те са били похристиянчени. Т.е. - ритуалите ни от преди турското, макар и с езически влияния, са си били християнски, а не езически. А в това нещо няма нищо християнско.

 20. 20 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "theduloclan":
  Като гледам какъв е кич и цигания, по-добре е да не се съхрани. Не ми прилича на стара българска традиция, по-скоро е някакъв африкано-азиатски див ритуал, привнесен с исляма - не е случайно това, че целта му е да научи младоженеца на внимателно отношение към невестата, зер в мирогледите на някои религии повечко им се налагат корекции в отношението към жените, отколкото на други. Такива лъскави висуляци пред лицето на булката гледах преди време на сватбени снимки от някаква мюсюлманска автономна област, република или каквото там имат в Русия, тъй че си е ислямска традицията. Във всичките шевици, къдри и дантелки нищо традиционно българско не разпознавам, баш са си стил капалъ-чарши.
  Сн. 21 добре показва как се "къносва" младоженецът. :)

 21. 21 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  Сходни са сватбените ритуали и в селата около Гоце Делчев. Виждала съм "рисувани" булки в Рибново и Горно Дряново. Странни са ми в началото на 21-ви век, още повече, че огромната част от местните хора работят в европейски страни, отворили са се към света и цивилизацията... Ако е само до съхраняване на ритуала - да, но той е част от закостенелите традиции из тези места.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Шарен и интересен обичай.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bramasole":
  До коментар [#18] от "daskal1":

  обаче, колеги, забележете - "Десислава-Джемиле ("хубавелка", от арабски) Лилова" е, първо, на тридесет години - та какъв преход "от момиче към жена" на тези години чрез този ритуал? и второ, служител е в общинската администрация във Велинград - демек, всичките "традиционни" и мюсюлмански навици да навреш жената на нивата, в тютюна, вкъщи и пр. ще бъдат...навряни в килера. на пръв поглед - устоявана на традиция. на втори - лишаването на тази традиция от голям част от съдържанието й, и формализирането й. представям си как цъка на служебния компютър данни на недоволни граждани, докато се носи напълно различно от изобразеното на снимките горе. крипто-еманципация, един вид.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Какво значение има дали ритуала е български или привнесен? Успешните общества ще кажат, че това е техен ритуал, който се изпълнява в определени райони. Дезинтегрираните общества, ще разправят на всеки срещнат, че видите ли, тия селяндури не са наши. Ние сме по—така.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Доколкото знам
  —цитат от коментар 19 на Александра


  еми видимо знаенето е обратно пропорционално на мерака да насолиш манджата :) това, което виждам по снимките е много по-близо до традиционната българска ритуалност, отколкото до каквато и да било религиозна такава... и българската сватбена обредност няма кой знае колко общо с християнството впрочем :)

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3807 Весело

  До коментар [#23] от "abdelhaqq":

  Ще ме подведеш ка кажа че на снимка 2 виждах етно тип от последните серии на "Звездни Войни", ама се въздържам :-)
  Какво да прави жената, служба не дружба, както казват някои култури, пък и може да и се е доженило, кой знае...?

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#26] от "daskal1":

  а, не се и съмнявам, че има и фейсбук за връзка с широкия свят, гдето невинаги хлябът идва чрез низане на тютюн, и който изкарва парите в семейството - па бил и "той" жена! - има последната дума при вземането на решения. тъй че левентът с анцуга да се стяга.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#25:"extraCACA"][/quote]

  Много по-близо е до ислямските традиции, отколкото до българските, по моему и по това, което познавам. Ако мнението ти е професионално и си етнограф, антрополог и се занимаваш с изследване традициите на народите от Балканите - приемам забележката.
  Ако ли не си - мнението ти не е много далече от моето "до колкото знам", с тази разлика, че аз осветлявам базата и признавам, че не съм специалист, а твърденията ми са основани на общи познания, докато при теб въобще не става ясно на какво се позоваваш.

 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#25] от "extraCACA":
  До коментар [#28] от "Александра":

  колеги, не се карайте, както казва равинът в еврейския виц на двама души, твърдящи противоположни неща, "и ти си прав, и ти си прав!". и когато жена му каже - е! не може и двамата да са прави, ако твърдят противоположни неща, той й казва - и ти си права! напълно е възможно да не са "български" тези обичаи по произход, и да не са християнски, и пак да са част от векове от практиката на тези хора. и да се окаже, че България е много по-близо до "ориента" (каквото и да е това), отколкото местните "чисти българи" - което не знам какво е - подозирам и им се иска. каквото и да е - тук е, и е наблюдаема културна практика. подозирам, доста отпреди да има крем "здраве" на пазара (от моя коментар № 5). ако ви е толкова интересно, имам познати във фолклористиката в БАН, може да ги питам, но на мен лично не е чак толкова. винаги съм бил заинтригуван от религиозната норма и историята й, нежели от такива локални културни практики. които, както се оказва, могат да бъдат носени и от хора, които не непременно винаги и осъзнато го правят, подобно на Деси-Джемилето от репортажа - чиновник във Велинград, на 30 години, т.е. една жена, доста по-свързана с модерността от прадедите й.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1941 Весело

  Веднага да се поиска статия от най-големия разбирач от народни носии и обичаи Ивайло Стефанов Дичев. Интересно ми е какъв ще му е коментарът тук. Всъщност знам - няма да има, защото става дума за мюсюлмани и ако до приятелчетата му по хуманитарните факултети в чужбина достигне вест, че е проявил "ислямофобия" (както редовно проявява българофобия), ще забрави за конференцийки, проектчета и всичко свързано със соросоидната хранилка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#28] от "Александра":

  Може би по-правилно е да се каже, че са по-близо до ислямски, отколкото до християнски традиции? Тези хора са 100% българи, въпреки различното от Вашето вероизповедание. И щом имат някакви традиции, то те са български.

  No Pain No Gain
 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  хех, за какъв спор изобщо може да става дума в случая при положение, че са минали над сто години откакто не друг, а основоположниците на българската етнография са констатирали отмирането на архаичния фолклор и прекъсването на връзката между поколенията :) (какъвто е смисълът на ритуали като горния). Попитайте познатите си етнографи какво точно виждат по чорапите зад анцузите :) може пък да е интересно обяснението :)

  Просто ми се стори нелепо коментирането/ осмиването на очевадно архаични ритуали от камбанарията на пролетарските такива (щото това е, което българите днес имаме на мегдана, нали - фактите, мда са си факти) :) …. маркетирани като “християнски” обичаи естествено :)

  А тнр. “Деси-Джемилето” е пичка :) и осъзнаването и си е съвсем на място - именно архаичните ритуали са онова, което крепи общностите :) като съответно и съвсем закономерно пък всевъзможната религиозна/ с идеологични уклони гмеж ги ненавижда, доколкото за външни влияния там място няма :)

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#28] от "Александра":

  сн.19 - ще се пробваш ли с разбор на "ислямските традиции" които виждаме там... понеже аз хал хабер си нямам от тях, признавам без бой :)

 34. 34 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#28] от "Александра":сн.19 - ще се пробваш ли с разбор на "ислямските традиции" които виждаме там... понеже аз хал хабер си нямам от тях, признавам без бой :)
  —цитат от коментар 33 на extraCACA


  Това, което казвам е, че съм виждала цигански и турски сватби и това много повече ми прилича на тях, отколкото на българските. Неслучайно изтъквам, че не съм специалист, а наблюденията ми са просто от живота. Има няколко фактора, които силно напомнят и се различават от нашите сватби - продължителността по няколко дни, многобройните дарове, които се излагат на показ, а при някои турски общности, дори се обявяват - близка роднина на булката вика на всеослушание кой какво е дарил и също - безумния кич и шарения, къносването на ръцете, което пък си е ориенталско отвсякъде.
  Не разбирам защо е това заяждане и иронизиращ тон, при положение, че не настоявам да съм права. Но пък и не разбирам защо настоявате да сте по-прав/а, като и двамата не сме специалисти. Всичко си е в рамките на чесане на езиците.
  Изказването ми за християнските традиции беше провокирано от по-горен коментар, който твърдеше, че това е стара българска езическа традиция отпреди потурчването. И исках да напомня, че преди потурчването не сме били езичници, а много преди това сме станали християни. Което е оказало влияние и - макар и да сме имали още езически заемки - обичаите ни все пак са били силно повлияни и от християнството.

 35. 35 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#23] от "abdelhaqq":

  Съгласна съм с Вас. Сещам се, обаче, за нещо друго - Деси е служител в община Велинград. А без значение кой е кмет, в региона винаги ДПС има властови позиции. Дори знаковият депутат "10" е избиран от години точно от този район. Няма как някой да бъде назначен на работа, без да е взето мнението на лидерите на движението. А Деси живее в това малко селце и каква друга възможност за реализация би имала. Та си мисля, че тази сватба в духа на традициите на тамошното население е задължителна за младата жена. Без значение дали тя иска или не.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#35] от "Bramasole":

  а, въпросът за партийните властови назначения по тези райони (традиционно на ДПС, но и на ГЕРБ тоже), не исках да го коментирам, да не очерняме темата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Не пропускайте и факта, че главният мюфтия Мустафа Хаджи е от Драгиново.


  До коментар [#35] от "Bramasole":

  Селцето Драгиново е едно от най-големите села в България с население към 5 хиляди човека. Препитанието основно е по хотелите в СПА столицата и от гората.

  No Pain No Gain
 38. 38 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#37] от "tokkay":

  Моя грешка. Прав/а сте - селото е голямо с население 4766 човека към 31.12.2013.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 39. 39 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 690 Весело

  До коментар [#38] от "Bramasole":

  На мен ми е лесно, имам доста преки наблюдения, родната ми къща е на няма и 3 км от Драгиново. Ходил съм там поне стотина пъти.

  No Pain No Gain
 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#37] от "tokkay":

  да, Мустафата бил оттам, така казват.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на Росица Маджирова
  Росица Маджирова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тsonkooo":

  Елате в Драгиново, разгледайте къщите на хората и ще разберете, че няма бедни.

 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Много красив край със свестни работливи хора.

  За съжаление са и доста прости вкл. и българите.

 43. 43 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#41] от "Росица Маджирова":

  Бедността не е порок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK