Снимка на деня: Захарова получи цветя като извинение, че "българската дипломация не се справя"

Снимка на деня: Захарова получи цветя като извинение, че "българската дипломация не се справя"

© mid.ru

Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, получи в сряда по време на редовния брифинг кошница с цветя, оформени като трикольорите на България и Русия.


Жестът имаше известен шанс да е галантен, ако не бе направен сред въпроси за съдбата на договор за ядрените въоръжения между САЩ и Русия или действията на руската армия в Сирия. Връчването на цветята бе съпроводено със забележки на границата на приличието и заявления, че това е един вид извинение, че руският патриарх си тръгнал огорчен от България.


В главната роля бе българинът Борис Анзов, който от доста време е акредитиран към руското външно министерство като представител на "Медиа-Мост България" - откровено русофилска медия (да не се бърка с ликвидираният в началото на управлението на Владимир Путин едноименен мощен медиен холдинг на Владимир Гусински), която всъщност се състои от страница във "Фейсбук" и сайт в YouTube. Знакът ѝ - като цветове и размери, е като огледално лого на телевизия "България 24", свързвана с ВМРО.




Борис Анзов бе преди време и в организирана от Русия група журналисти, посетила Ирак, като носеше бронирана жилетка с надпис "Що е Маке, се е Юнак Болгария PRESS". Във видео запис на брифинг на руското външно министерство той е представян като "Главен кореспондент на Московско-Лондонското бюро на Медиа-Мост България".


Снимка на деня: Захарова получи цветя като извинение, че "българската дипломация не се справя"


В сряда на брифинга на Захарова му даде думата след въпрос, засягащ разрастващият се скандал с обвинения на журналистки за сексуално посегателство от Леонид Слуцки - председател на Комисията за външна политика в долната камара на руския парламент.


Вместо въпрос тя чу: "Футболни фенове в България ме помолиха да предам, че Вашата стъклена катедра ги вдъхновява". "Още малко и Вас ще обвинят в сексуално посегателство. Виждам, че започвате да нервничите", се измъкна Захарова.


След това Анзов я поздравява за 8 март, припомня ѝ, че е предложила руско гражданство на премиера Бойко Борисов и съобщава, че "неправителствена организация от един град в Северна България издигна кандидатурата Ви за почетен гражданин" и че друга частна организация ѝ подарява адресна регистрация с 60 варианта. "Явно при вас не е сложно да получиш почетен статут", отвърна говорителката.


Тогава следва подаряването на кошницата с цветя ("това е символ на българо-руската дружба, защото нашите народи винаги са били заедно") и след кратък спор дали в нея не е объркана подредбата на цветовете на руския флаг, Анзов се оправдава: "Неотдавна патриарх Кирил се върна от България разочарован, тук българската дипломация не се справя и ми се налага да взема нещата в собствени ръце"


Захарова продължава да го иронизира като казва "Вие сте нещо като министър без портфейл?"


"Да. За да покажа колко са близки народите на България и Русия бих искал да Ви поканя заедно да потанцуваме меренге", казва в заключение Анзов.


Следва въпрос от друг журналист как Русия гледа на договореност да се гарантира безопасно напускане от дамаското предградие Източна Гута на лидерите на местните антиправителствени групировки и семействата им. "Русия еднозначно смята, че който продължава да се сражава и да извършва терористични актове, подлежи на унищожение", отвърна Захарова. През седмицата Белият дом директно обвини Москва, че под прикритието на антитерористични операции избива със самолетите си цивилно население в района. ООН нарича случващото се там истинска касапница.


Снимка на деня: Захарова получи цветя като извинение, че "българската дипломация не се справя"

Ключови думи към статията:

Последни галерии