Селфи на деня: "Кюриосити" посред огромна пясъчна буря на Марс

Снимката е сглобена от серия снимки от Шон Доран и публикувана на 17 юни.

© Seán Doran, MSSS/JPL-Caltech/NASA

Снимката е сглобена от серия снимки от Шон Доран и публикувана на 17 юни.Американската аерокосмическа агенция (NASA) разпространи "автопортрет" на марсохода "Кюриосити" (Curiosity), направен по време на най-голямата от много години пясъчна буря, покрила близо една четвърт от Червената планета.


"Кюриосити" е използвал за марсианското "селфи" роботизирана "ръка" с камера и на съставния кадър от 14 юни се вижда как приближава фронтът на бурята. В същото време намиращият се на другия край на планетата по-малък апарат "Опортюнити" (Opportunity) спря да работи заради отслабване на акумулаторите и невъзможност на соларните панели да ги захранят при намалената от бурята светлина.


Два дни по-рано от NASA разказаха, че пясъчната буря се е заформила в края на март, започнала е в началото на юни и при падане на акумулаторите на Opportunity под 24 волта цялата система минава в спящ режим. Единствено през определен интервал се включва компютърът за проверка дали вече има достатъчно слънчева светлина и ако бурята продължава или панелите са покрити с плътен слой прах, отново се изключва.
Opportunity се оказа изключителен уред - той е проектиран за 90-дневна мисия, а работи вече почти 15 години.


Бурята не е спряла и до днес и шансовете са Opportunity да се събуди след седмици или месеци, а може и да остане без захранване завинаги. За сметка на това Curiosity е с ядрен източник на енергия и продължава изследванията. Учените твърдят, че и най-силните марсиански ветрове не могат да повалят тежкият близо тон и половина апарат.


Междувременно специалистите се радват на изключителната възможност да наблюдават и проучват подобно мащабно явление на Марс, докато имат на повърхността два апарата и три орбитални сонди.


По данни от 14 юни, когато е направена снимката, бурята е покривала 35 милиона квадратни километра площ, което е приблизително една четвърт от повърхността на Марс или около два пъти големината на Русия.


Съставно изображение на Марс показва мащабите на бурята и къде са разположени двата апарата на повърхността.

Съставно изображение на Марс показва мащабите на бурята и къде са разположени двата апарата на повърхността.

Ключови думи към статията:

Последни галерии

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK