Първите бутилки божоле от тазгодишната реколта се появиха тази нощ - събитие, посрещано от десетилетия във Франция, а напоследък - и в други държави по света, в празнична атмосфера с възгласа Bojole nouveau est arrive! (Новото божоле е тук!)

© Reuters

увеличи
, 8485

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 12345
    12345
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Странно е, че в либерал-левичарска Франция още не е забранена тази традиция - като политически некоректна и обиждаща мюсюлманите.

    П.С. А вкусът на божолето е като.... в оня виц.

  2. 2 Профил на NIKE
    NIKE
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#1] от "12345":


    Странно е, че в либерал-левичарска Франция още не е забранена тази традиция - като политически некоректна и обиждаща мюсюлманите.П.С. А вкусът на божолето е като.... в оня виц.
    —цитат от коментар 1 на 12345


    Не ставай глупав !

  3. 3 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Ами евала, като има овце, все ще се намери кой да ги стриже...

    Младото вино... по-добре да го изпеш още на гроздов сок, по - полезно и по-вкусно е.

  4. 4 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 926 Неутрално

    божолето е боклук, който миналата година шиткаха за 13 лв. шишето тук в софия. киселак, но като има улави да плащат, що не.

  5. 5 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Абе хора, като не го харесвате - не пийте. Къде тук е цената??? Ще си помисля, че май ви е "кисело" по финансови причини? А обидни квалификации, като "овце и улави", просто показват вашата култура. Случайно аз харесвам ниско танинови вина, каквото е Божоле. Мога да си го позволя и не се смятам за улава овца. А вие, разбирачи?

    roo
  6. 6 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 441 Неутрално

    До коментар [#1] от "12345":

    Да бе, като не им харесва на арабелите да не пият, ние не ядем овча лой, нали. Плюс това понеже живея до Лъвов мост и определено мога да заявя, че мургавите пришълци от миналите години /сега много намаляха/ пият като разпрани, но концентрати с енергийни напитки.

  7. 7 Профил на bj_int
    bj_int
    Рейтинг: 239 Неутрално

    Добре, че нито една от световните традиции и ценности не е тръгнала от нас, че едва ли щеше да оцелее. Божолето било киселяк, бирата Гинес - тъпа, картините на Ван Гог цапаници. И най-важното - много скъъпи бе!!!
    Къде - къде е по-хубаво Мераклийско винце в пласмасяк за 2.50 лв литърчето? Не боли глава от него :) , не празни джоба, но пълни стомаха и завърта главата, нали приятели?

  8. 8 Профил на sdfsdfsdf
    sdfsdfsdf
    Рейтинг: 237 Весело

    Поне като сте неразбиращи, неconnoisseur пейзанти не се самоизлагайте и срамете онлайн, че сте хора без никакъв клас и стил, щом толкова ви е шитаво божУленцето :D

    NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
  9. 9 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4357 Весело

    Bojole nouveau est arrive! И наздраве!

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  10. 10 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4536 Весело

    Колеги, става въпрос за дълголетна френска традиция с "новото Божоле", не за енологични експертизи с отлежали вина. Гроздето е прибрано, виното е станало, време за почивка на селяните и подготовка за Коледа и Нова Година.

  11. 11 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 597 Неутрално

    Откак Тръмп каза, че ще наложи мита на френското вино, всеки ден излиза рекламна статия за скъпите френски кисельоци и горчилаци.

  12. 12 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4357 Весело

    До коментар [#7] от "bj_int":

    Хахаха.... чудесно чувство за хумор! +++

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  13. 13 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 3103 Неутрално

    Колеги, става въпрос за дълголетна френска традиция с "новото Божоле", не за енологични експертизи с отлежали вина. Гроздето е прибрано, виното е станало, време за почивка на селяните и подготовка за Коледа и Нова Година.
    —цитат от коментар 10 на daskal1


    Наи-после с няколко изречения, някой да изясни за какво става дума.

    Пазете се от доносника vesolr
  14. 14 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1494 Неутрално

    Bojole nouveau est arrive!
    Това е култура, която уважава традициите, макар и кратичка като тази - малко над половин век, знае се дори името на инициатора - Жорж Дюбьоф, нарисувал и характерните етикети на бутилките на божолето.
    Съгласно непоклатимите археологически факти, най-старите сведения за производство на вино са по нашите земи - бреговете на плавателната тогава река Ибър/Еврос/Хеброс, днес Марица, са предлагали на елинските търговци чудодеен продукт, който те заменяли 1:1 с маслиново масло и атиняни, коринтяни и тиванци го пиели, разредено с вода, защото в топлия климат "се отрязвали" много бързо, а и защото им било скъпо.
    Ние българите като наследници на траките имаме хилядолетна култура, имаме хилядолетни традиции.
    Как ги уважаваме?
    Не като културни хора в най-общия случай - най-вече не знаем нищо за традициите си, не познаваме нито историята си, нито културата си.
    Bojole nouveau est arrive! - това е възглас, който иска да изрази радостта да си жив, да се наслаждаваш на плодовете на човешкия труд, да уважаваш традицията, поддържана много преди теб от поколения здрави, ведри и силни трудови хора.
    Наздраве в името на традицията, с парчета домашен камамбер и шевр, домашна горгондзола и родопско "мъжко"!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  15. 15 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 441 Неутрално

    До коментар [#9] от "Иво":

    Колега, вярно така са го написали в статията и ти копираш май, но се пише
    beaujolais nouveau est arrivé
    Ударението на е-то на последната дума го прави да се чува и в случая има значение за времето на глагола.
    А текстът под първата снимка явно са го писали хора, които са посещавали дискотеката с име Versai и си мислят че така се казва и оригиналът

  16. 16 Профил на glavcho_1914
    glavcho_1914
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Всъщност посрещането на Божоле нуво е просто празник на лозарите и по-скоро на работниците по лозята и не претендира за качество, а има предимно фестивен характер. Пример за успешен маркетинг. А относно цената на бургундските червени вина, то те са най-редките и скъпи в света, в пъти повече от Бордо и десетки пъти повече от най-елитните италиански от Пиемонте и Тоскана. Божолето е просто символ на края на гроздобера и винопроизводството и е характерен предимно за южната част на Бургундия, където суперкачествени вина не се произвеждат. Те са от Макон на север- Кот д'ор за белите и Кот дьо(де) Нюи за червените. И да- те знаят как да „се продават”. Още от 17 век... и никой никога не може и да си помисли да ги доближи. Бургундците де.. Неслучайно дори прословутият Робърт Паркър не е особено допускан до този тероар и „експертното” му мнение не оказва никаква тежест за оценката и цената на тези вина.
    П.с. Божоле всъщност е единственото вино в Бургундия (изключая малкия регион Сен Бри), което се произвежда от сорт, различен от белия Шардоне и червения Пино ноар.
    П.п.с. Наздраве на всички- кой с божоле, кой с памид, кой с отел, кой с каквото му е на сърце и маса :)

  17. 17 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1494 Неутрално

    beaujolais nouveau est arrivé - естествено, че такъв е l`orthographe de la phrase, направих невнимателен копи-пейст, увлечен по това, което исках да кажа.
    Désolé

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  18. 18 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 441 Неутрално

    А вотр санте че се ебава смяната на шрифта и после препинателните хич ги няма
    Може ли малко пояснения за родопското мъжко че с тия вицове за калмарите лллл

  19. 19 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 441 Неутрално

    А сирене на Родопа Милк подобно на пармезана ли визиратеБ Защо при БДС въпросителния ми излиза като Б бе да ми се не види

  20. 20 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1494 Неутрално

    Бургундското вино най-обича да бъде в компанията на т.нар. gougères - гужери - тестени топчета с твърдо сирене - типична бургундска традиция: https://www.kulinarno-joana.com/2008/09/gougere/
    Отивам да ги правя!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  21. 21 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 441 Неутрално

    Колега вие сте истински епикуреец с уклон към хедонизъм

  22. 22 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1494 Неутрално

    А вотр санте че се ебава смяната на шрифта и после препинателните хич ги нямаМоже ли малко пояснения за родопското мъжко че с тия вицове за калмарите лллл
    —цитат от коментар 18 на victortrt


    Става въпрос за мое, домашно хоби-производство на десетина вида сирене от фермерско, непастьоризирано мляко - най-често моцарела и пармезан, горгондзола, стилтън и фурм д`амбер - това са три сини, бри, камамбер и шевр - с бяла коричка, бяло прясно в български стил, кашкавал тип качо-кавальо (във форма на круша), както и най-успешното ми "мъжко сирене" - то напомня френско-италианско-испанското Том или донякъде гръцкото Кефалотири, но е твърде характерно по вкус и всъщност е опит за възстановка на една позабравена родопска традиция да се прави жълто твърдо сирене, което напомня недозрял пармезан. Чудесно се стърже, става за трапеза на кубчета, за салати - като го стържеш на люспи с белачката за картофи. От 16литра високомаслено непастьоризирано фермерско правя пита от около 1,5кг "мъжко" сирене, което зрее със специфични грижи около 2 месеца.
    Всичко това не е търговско производство (моя милост съм архитект), за лична консумация е, черпя гостите си, подарявам наляво и надясно, включително на абсолютно шашнати от сиренето французи - в дървена кутия, моя изработка, зряло в компанията на сушени манатарки.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  23. 23 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 556 Неутрално

    На "божолето" само името му звучи така някак аристократично. Вкусът му е отвратителен, повече никога няма да купя такова вино.

  24. 24 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 441 Неутрално

    До коментар [#22] от "Торбеш":

    Респект аз само сладко от дюли кайсии и малини се престрашавам да правя

    До коментар [#23] от "proza": инвестирах в едно 11 левово от Аванти и бива - плодово свежо леко и с бутилка с керамична капачка тоест за многократна употреба

  25. 25 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1494 Неутрално

    Повечето вдъхновено и яростно критикуващи Божолето са и неразбиращи, и лицемери.
    Защото същите вдъхновено и яростно критикуващи Божолето - пийват отвратителния (в 80% от случаите) продукт "домашно вино" с възгласи "Охааа", "Ееехааа" и тъй нататък телесни звуци. А точно това е боклукът - кисело, с аромат на зеле от съседната каца, със задължителните плесени от старата бъчва.
    Божолето няма претенциите на отлежало вино с танини, богат вкус и послевкус.
    Празникът с идването на Божолето е респект към традициите, поклон към труда на винарите, аналог на Трифон-Зарезан.
    И нищо повече!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  26. 26 Профил на the_thraex
    the_thraex
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Пробвах Божоле от george duboeuf - превъзходно винце!

  27. 27 Профил на the_thraex
    the_thraex
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Божолето няма претенциите на отлежало вино с танини, богат вкус и послевкус.
    —цитат от коментар 25 на Торбеш


    Точно тази реколта има даже и танини.

    Разкажи повече за сирената дето правиш. Откъде взимаш маята. Исками се да правя и аз непастюризирани.

  28. 28 Профил на Сатана Ликующий
    Сатана Ликующий
    Рейтинг: 2050 Неутрално

    Наздраве! Ако беше лошо никой нямаше да го пие. Особенно във Франция ... Има простонародни вина, има вина за ценители. Аз съм привърженик на обикновенните, но нефалшифицирани вина.

    Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  29. 29 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 851 Неутрално

    Хубава традиция! Създава прекрасно настроение и емоции.

  30. 30 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 612 Любопитно

    Съгласно непоклатимите археологически факти, най-старите сведения за производство на вино са по нашите земи
    —цитат от коментар 14 на Торбеш


    Ако прочете някой грузинец или арменец, ще те оплюе доста. Според тях най-старото археологично доказателство за винопроизводство е по техните земи. Някаква керамика със следи от ферментирал гроздов продукт и нещо като винарна.

    От друга страна са и китайците, които подобно на съветските другари все държат да са открили всичко преди другите, но някак си все развиват чужди технологии, вместо собствените си открития.

    @)----,--'--
  31. 31 Профил на Monsieur
    Monsieur
    Рейтинг: 516 Неутрално

    Прекрасна традиция :) Vive la France! Най-великата страна!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.