Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Яко! Кукерските традиции са много древни. Все пак, Дневник, щеше да е хубаво да направите и галерия с кукерите от Сурва в Перник.

 2. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  Има доста прилика с нашите български кукерски обичаи. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2614 Любопитно

  В Навара —древни традиции, ах, ох; в Бг —бай ганьовщина, простащина, селяндурщина, вай,вай...
  Двоен стандарт или «пази Боже сляпо да прогледа»? 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 5 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 435 Неутрално

  В Навара кукерските обичаи са донесени от старите българи и въобще не са италийски. Още прадядото на военния ни министър като е бил на гурбет по онез земи е носил със себе си кукерски костюм и парче сланина в мазен вестник Телеграф. А на ГДР-то от предния пост ще му кажа, че въпросът не е в традициите, а в това как се преекспонират и използват за трупане на рейтинг и предизборни мазнини от патрЕоти и обикновени Байганьовци.

 5. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#5] от "Милош":

  Майтап изглежда но е истина. Обичаите в Навара са пряко свързани с българските традиции. Както при повечето неща по света, така и това има пряк произход от България.

  По времето на богомилството, учението се разпространява на запад и се приема широко в пределите на днешна югозападна Франция... Френските богомили се наричат Катари. Чрез богомилството катарите приемат много от древните традиции от българските земи, бобът с наденица например е основно ястие в югозападна Франция. Така е и с кукерството, Навара е съседен регион на земите, където в средновековието е разпрастранено катарството...

 6. 7 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Никаква прилика. С какво да плашиш злите сили, ако около теб има само кожи, звънци и рога? При сходен начин на живот нема много варианти да се получи кой знае каква разлика. Тия традиции са били повсеместни из цяла Европа и извън нея, просто са се запазили на по-изолирани места, също като гайдите. Мода и културно влияние е имало винаги. Както сега всички копират Хелоин от американските филми, след 1000 години обичаят може да се запази само на 2-3 места из Европа, а на другите да изчезне. После ще търсят специална връзка.

 7. 8 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тези в Перник са по-добри :)

  Обичам да слушам само себе си
 8. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2614 Любопитно

  До коментар [#5] от "Милош":........ бобът с наденица например .......
  —цитат от коментар 6 на ilinko


  Може и да греша, но бобът не е ли се появил в Европа след Великите географски открития а богомилите забегнали на Запад доста преди Великите географки открития?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#9] от "DDR":

  Сигурно богомилите са занесли рецепта с бакла в доматен сос и тя като силен алерген е била заменена с боба след откриването му. То и кус- куса е пренесен от един Богомил от сливенско, където му викат тархана в Северна Африка. Пицата пък е измислена от един Богомил, на който нему стигало тестото за цяла питка и така.
  И от Усури до Мисури, все са утигури.
  Майтап, де.

 10. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Обърнете внимание и на краката - подобни на нашите цървули и навои.
  Впрочем в една част на Испания имат гайда и се казва гайда :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.