Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ,,В българските традиции празникът е посветен на пролетта и е свързан с пожеланието за здраве и плодородие в новия сезон."

  Толкова е променен светът, че нищо традиционно вече няма връзка с реалността. Един път пролетта идва януари, друг път вали сняг и до края на март, по някой път се случва и зима да няма а миналото лято беше пролетно. От индустриално население преминахме в обслужваща икономика и повечето плодове и зеленчуци идват от чужбина. Останал ни е само социалния елемент да се приближим в личното пространство на някого, за да вържем гривна.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Имам противоречиво мнение за мартениците. Хубаво пожелание, една на дрехата се понася, но двайсетина гривни и няколко Пижо-Пенди ми идват множко.

  Еретик
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Все традиции, когато жените са имали(разполагали) с много свободно време :-)

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#3] от "''zms15783''":

  Ти нямаш време от много седене пред компютъра.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Весело

  Мартеници добре, но брюкселските дантели?
  А католическия Свети Мартин е през Октомври

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  Галерията е интересна, но според мене би било по-добре, ако съпровождащият текст се отнася за снимката, към която е прикачен.
  Към сн. 13 - освен, че денят на Св. Мартин се отбелязва на 14 април, на 1 септември се почита Св. Марта... Поводи за за почит към светците и благопожелания и наздравици за имениците! :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 7. 7 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Според някои, мартеницата не е "изконно българска", а ... римска.
  Винаги съм се чудил, каква пък е свързаността на "баба Марта" с името на месец Март, наречен на от римляните на бога Марс.
  "Изконно българските" имена на месеците са не Януари, Февруари, Март, Април..., ами Голям Сечко, Малък Сечко, Сухи, Тревни и т.н., употребявани от народа ни допреди сто-сто и петдесет години. Моята баба Мара до смъртта си през 1985г. си казваше и "Голям Сечко", и "Малък Сечко", и "Сухи месец".
  Как така "изконно българският" от векове месец Сухи става месецът на Баба Марта с мартеницата?
  Историците от "руско-съветската школа" мълчат, че българският народ е прекарал най-дълго "под владичеството" на Римската, по-късно на Източната Римска империя. Слагам кавички на владичеството, защото народът ни е имал равни права с гражданите на Империята, чак дотам да имаме ДЕСЕТКИ Императори, чиновници, военачалници, като Велизар(ий) - може би най-големият римски пълководец, великолепни войници, архитекти, строители на Римската империя с български произход.
  Огромни маси от нашите сънародници са били под това владичество десетина века! - още от Първи век сл.Хр.
  Има например интересни податки, че Осми Августов Легион от Нове-Свищов, най-елитният легион, легионът, издигнал на власт император Тит Веспасиан, който е бил трибун(офицер) в провинция Тракия, по-точно в Средец-Сердец-Сердица, изписвана на латиница SERDICA, та същият легион е прекарал "в командировка" в Рим точно девет години, напълно съвпадащи с времето на построяване на Колизеума.
  Какво е правил там легионът, съставен от 5000 елитни войника с още толкова обслужващи го хора, при абсолютно мирна обстановка, след превзети и докарани всички съкровища на Соломоновия храм в Ерушалаим след юдейското въстание, оставям отговора на хората с непредубедено въображение. По времето на престой на младия трибун, същия Тит Веспасиан, в Serdica , там вече е имало умален (около 70%) действащ модел на римския Колизеум, намирал се е под днешния Партиен дом докъм ул.Дунав, археолозите са единодушни за този факт.
  Но да се върнем на Мартеницата с нейните два цвята - бял и червен.
  Характерна е наистина само за българското етническо землище - Румъния с Панония, Крим и малко Украйна, Мизия от Добруджа до Белград, Тракия от Цариград до Сердец/Сердица и Македония от Илирийския бряг до Солун и Беломорието, както и областта Епир.
  Защо се среща само там и никъде другаде?
  Моят отговор е в позволеното от Църквата.
  С идването на християнството след Миланския едикт на Император Константин църковните власти в Константинопол и Рим, съставени от същите чиновници, пращали на клада крипто-християните от преследваното учение, въвеждат строги правила, "канони", в които няма място за старите божества и символи.
  Така в подопечната на Константинопол и Рим територия се забраняват и символите на бога Марс - червената и бяла нишка, сплетена против злите сили.
  Да не забравяме, че червеното и бялото са цветовете на Римската Империя - цветовете на бога Марс - богът-войн, донесъл мощта и величието на Империята.
  Добре де - защо забраната не обхваща българското землище?
  Защо мартеницата остава?
  Там е работата, че българският народ остава в "ничията зона" между Константинопол и Рим, макар през нашата земя от север на юг да минава разделителната линия на двата диоцеза, очертани още от Императора Константин.
  Практически неподчинена нито на единия, нито на другия център на църковна власт, нашата българска народна църква, създадена ПЪРВА в Европа от св.Апостол Павел, дала първите и най-много мъченици за вярата, построила над 900(деветстотин - колкото в цялата останала Европа) църкви до официалното ни "покръстване" през 865г., та нашата българска народна църква НЕ ЗАБРАНЯВА, а приема Мартеницата и куп други "езичества" като естествени човешки символи за късмет и здраве, за уроки против Злото, за повече човещина и любов между хората. Защото Мартеницата се дарява на хората, които обичаш.
  Ето защо почитаме Мартеницата.
  Парадоксално за някои, но това е нашата връзка с Европа, с едно славно европейско минало, станало с нашето значително участие.
  Време е да прогледнем.
  Време е да захвърлим на боклука руските, гръцките и всякакви лъжи за нашата история.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6411 Неутрално

  Мартеничката си е наш Български обичай да я връзваме за здраве на близки и роднини, на домашни животни и овошки.

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6411 Неутрално

  Мартеничката си е наш Български обичай да я връзваме за здраве на близки и роднини, на домашни животни и овошки.

 10. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Има множество разновидности "патриотизъм".
  За едни патриотизмът е докъм последната къща на селото му.
  За други патриотизмът не излиза извън кориците на читанката.
  За нашите врагове нашият патриотизъм има право на живот само ако не уврежда интересите им.
  За трети патриотизмът е да обичаш русия.
  Има и други видове патриотизъм - търсещият, изследващият, почистващият наслоенията от чуждо вмешателство, от заблуди и лъжи, измислени от враговете ни - руснаци и гърци.
  За долнището на българския патриотизъм Мартеницата е българска, защото е българска.
  Аз твърдя, че е именно българска, защото е римски символ, и в това няма противоречие.
  Защото Римската Империя за 10века НЕ НИ Е БИЛА ЧУЖБИНА!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.