Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Много е хубав проектът, браво! Личи си холандският стил, напомня ми на библиотеката в университета ми там.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 2. 2 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Браво, най-накрая проект за библиотека!

 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 631 Неутрално

  БРАВО НА ВАРНА! Холандците е могат архитектурата! Евала

 4. 4 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Вътре изглежда функционално ама ми сё искаше отвън да е малко по-интересно от кубче...

 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Варна заслужава. Варна, обичаме те.
  От Русе.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Хубава,приятна и светла сграда.
  В Поморие е подобна библиотеката,но е по-малка,разбира се.

 7. 7 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Отвътре "иди-доди", но екстериорът е пълна скръб.

 8. 8 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Хубава визия. Интересно ми е дали общинарите са съобразили възможностите на Варна да издържа една такава сграда- големите остъклени пространства предполагат едни доста мощни вентилационни и климатични системи, които съответно са енергоемки. Защото неведнъж сме свидетели на построяването на сграда и превръщането й в паметник веднага след въвеждането в експлоатация. Освен това има ли достатъчно посетители? Направен ли е разчет колко посетители ще привлича, как ще се организира после дейността, тия кафенета на покрива под наем ли ще са, видео залата и тя ли ще е под наем, какво ще се излъчва в нея?

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Админитрацията на Портних не може и не желае да изпълни такъв проект успешно. Подозирам, че и след 10 години "новата библиотека" на Варна ще е на ниво груб строеж, но ще е "усвоила" няколко милиона евро.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Точно вътре е пълна скръб, 80% неизползваеема кубатура, две вертикални редици, три -четири двуместни масички с табуретки, никакви облегалки, никакво осветление ( само идиот ще седне да чете на стълбището!, никаква възможност за разглеждане на периодични издания, за слушане и гледане) почти целият бюджет няма да стига за отопление само и за охлаждане през лятото. Безкрайни високи коридори. И служителите на едно такова мега-съоръжение ще са повече от служителите. Подобен проблем има и в Пловдив, една трета неизползваемо пространство. По-добре беше да се направи триетажна цилиндрична сграда, скосена на север ( за да има неутрална светлина) с вътрешен отворен пръстен, с две стълбища, разположени срещуположно в диаметъра. Два подземни етажа с ханилище и поне две видео зали с прожекции на филми и концерти от различни носители. Никой няма време за ходене до библиотеката с кола, да влиза и излиза от подземен паркинг, след двадесет години изобщо няма да има хартиени книги, а и читатели , които да заемат. И самите книги в обмен стареят, имат не повече от десет години годност, една от големите беди. Много по-добре беше всички издания да се дигитализират , да се платят авторски права на издателите и за същите пари да се направи една национална виртуална библиотека с 200 000 заглавия, отворена за всички. Това е бъдещето.

  Дедо Крум
 11. 11 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Доколкото си спомням цената е около 45млн.
  Толкова пари изсипахме в Дупката. Сега ще търсим публично частно партньорство - с тези дет строят стадиона.....

 12. 12 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разбира се, добро е всичко ново. А и "усвояването на едни пари" е хубаво нещо.

  Дедо Крум
 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тези, които посещават панаира НДК, знаят , че за двайсет години дигитален печат са излезли почти 400 000 заглавия, всяко издателство си пази файловете. Представете си с два милиона държавна инвестиция за авторски права на излезли вече заглавия, колко книги биха влезли в национална дигитална база. Никой не може физически да чете повече от 200 книги годишно, ако ще да чете със свръхзвукова скорост. На цената на 5 книги всеки може да си купи четец., удобен за носене и ползване във всяко свободно време и място. Книги ще излизат дълго време, само дето почти всеки млад човек ходи със забит нос в смартфона си.

  Дедо Крум
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 694 Неутрално

  това не е библиотека, а грозно коорпоративно кафене, още намеренията на сервилно организирания конкурс бяха такива. Популизъм + корупция + "да се вписва в социалистическия силует на съседната общинска сграда" както организиращите конкурса сами формулираха.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 16. 16 Профил на dqd08318862
  dqd08318862
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Подкрепям с две ръце!

 17. 17 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#8] от "jamaisvu":

  Разбира се, че не е правен такъв план.... както и че НЯМА НАЧИН подобен модерен, амбициозен проект (много впечатляващ на картинка) да бъде рентабилен... Нито има кой да го менажира, нито има толкова четящи и ученолюбиви хора. На бас, че ще се усвоят "едни пари" и... дотам. Сори.

 18. 18 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Много хубава визия, но все пак мисля, че не беше удачно избрано мястото! Това е една от малкото незастроени площи в центъра и е хубава градинка (като изключим това, че общинските съветници я ползват за паркинг!)
  Според мен мястото на библиотеката е на площад "Независимост" в сградата на съдебната плата! Трябваше да построят нова съдебна палата и да преустроят сградата там за библиотека!

 19. 19 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Много красиво изглежда, модерно и Европейско.

 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#17] от "Milko Stoyanov":

  Четящи хора има...само че повечето четене в днешно време се извършва през екран. Книжките станаха малко скъпички. Аз си купувам нормални книги на различни езици. Но нека да се разберем. Има специализирани издания, с ограничен тираж и солена цена. За споменатите, библиотеките са идеалното място да се запознаеш поне бегло с книгата и в последствие да решиш дали да купиш или не. Още, библиотеките, пазят издания на периодичния печат, това също е плюс.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#8] от "jamaisvu":

  Точно. Такава сграда предполага много добро поддържане, каквото от община Варна, едва ли ще се наемат да организират. Тия остъклени пространства и вътрешни амфитеатри, изискват чистота на градската среда. А там, прахоляка и боклуците са сериозни. Тази библиотека ще иска редовно чистене и лъскане. С тия озеленени покриви не знам, какво ще стане. Кой ще ги изпълнява така, че после да не текне надолу? Хидроизолациите, трябва да са идеални. Ами после? Поливане, косене, оформяне, изхвърляне на листна маса... Изглежда добре, но поддържането е много специфично. Ами зимата? Има дни в които е много студено и ветровито. Отоплението ще е сериозен разход...
  Иначе, подобен проект е нужен на Варна, която се задъхва сериозно от грозно и некачествено строителство, набутано по тесни и мръсни улички, осеяни с дупки. За кошмарната организация на движение, няма нужда да споменаваме. Както и за липсата на места за паркиране...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Имайки предвид как се работи във Варна, ме обзема голям песимисъм!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Варненските мутъри ще строят бибилиотека? На това петно у центъра на Вн, дето сега е паркинг, никога нема да се построи библиотека. Знанието е оръжието срещу мутри и простаци, а последните са налапали пари поне за още 3 десетилетия управления....

 24. 24 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 765 Неутрално

  При положение, че големите световни библиотеки и музеи са дигитализирани, да строиш огромно и трудна за поддържане библиотека в центъра и то на мястото на градинка си е пълно безумие. Явно тези дето строят от 10-на години стадиона ще строят и паркинга на общината, пардон библиотеката.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  Защо ми се струва, че библиотеките на бъдещето по-скоро ще изглеждат като хостинг център :)
  А тази сграда е нещо, което скоро ще я преустройват

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Едно прекрасно съвременно читалище, от което Варна има нужда.

 27. 27 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 694 Неутрално

  хора, осъзнайте се. Хубаво, че се радвате на новите, европейски неща, но това тук не е библиотека. Конкурсът беше проведен и насочван от комунисти-реставратори на стария строй и произведе нещо, която изличава значението на думата"библиотека" от българстата реалия. Наместо това, някакво общностно място с офисен дизайн, в което няма как да се извършва "четене", нито "съхранение на книги", нито "библиотечна дейност" - повод за популизъм и подмяна на истински европейски явления, каквато би била една истинска библиотека, която би обновила градската среда и дух.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 28. 28 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ето това е начинът търсещият дух на обществото, който е буден и води напред да бъде обезопасен - като му се подхвърли такъв буркан, във който може да се прочете нещо оставено из декорите, но не и да работи като истинска библиотека, храм на културата, а не на лесната фаст-фууд експлоатация!

  Хем се гепи, хем се отдалечава обществото от умствени дейности, хем има декор - забавления тип "мол", с кино и рафтове с парвенюшки селебрити автори, до един деца на номенклатура. Лайфстайл на ниво текст на Ъпсурт.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 29. 29 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Всеки град има нужда от подобна библиотека, с подобен вид със сигурност ще привлича и млади и не толкова млади хора!

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  На пръв поглед всеки би му се радвал. Нещо като Бобур на Париж, само че Париж е не само европейски, а световен културен център.... Не ми идва на акъла как ще се издържа подобна сграда!
 31. 31 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 837 Неутрално

  На пръв поглед всеки би му се радвал. Нещо като Бобур на Париж, само че Париж е не само европейски, а световен културен център.... Не ми идва на акъла как ще се издържа подобна сграда!
  —цитат от коментар 30 на historama


  важното е да се усвоят едни пари..

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Весело

  Аз виждам паркинг за 300 коли на пъпа на Варна. Вие как виждате библиотека не ми ясно...
  В този район паркирането е въпрос на голям късмет, та едни 300 паркоместа (в някои статии се цитират 200, ама пак си е цифра) на цената на една читателска карта си е далавера отвсякъде, а българите обичаме далаверките от този вид. 2+2=4

  За справка, регистрираните читатели са около 15 000, поне това успях да намеря като информация за 2016г, та със спряганите 20млнЕвро, ще може да им подарят по един луксозен четец и да закупят правата на огромен брой книги, ама явно целта е друга.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Архитектурата толкова много мяза на Медиатеката в Сендаи..... Дали не е открадната ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.