Ливанският манастир, чиято сигурност принадлежи на всички и на никогоСгушен в кедровите гори на северен Ливан, манастирът "Кожая" с патрон св. Антоний се изпълва с хора в неделите и празничните дни.


Това е последният оцелял манастир в Кадиша - Долината на светиите. Със своите църкви, манастири и пещерни обиталища Кадиша от столетия е дом на аскети, отшелници, пилигрими, убежище за несъгласните с политическото и религиозното управление през вековете, разказва пред "Ройтерс" свещеникът отец Фади Имад, проповедник в храма.


Ливанският манастир, чиято сигурност принадлежи на всички и на никого

© Reuters
На мястото има светилище от 4 в., а манастирът става дом на християните маронити - първите последователи на Римокатолическата църква на Изток.


По думите на свещеника и маронитите, и мюсюлманите - друзи са търсели отдалеченото светилище, когато са били преследвани и слаби. И са намирали опора.


Ливанският манастир, чиято сигурност принадлежи на всички и на никого

© Reuters


Кожая носи 1600 г. история и не принадлежи на никого, на никоя църква или вяра... принадлежи на родината, казва свещенослужителят.


Манастирът е заобиколен от гори от бор и кедър - символа на Ливан, и овощни градини, до които може да се стигне само по тесен, криволичещ път. Той включва пещера, в която посетителите палят свещи, музей на най-старата печатница в Близкия Изток (1584 г.), малка църква с камбанария и килиите на свещенослужителите, вградени в скалите.


Днес "Кожая" посреща чужди и местни туристи, включително мюсюлмани, които понякога идват за благословия.


Отец Имад казва, че манастирът е най-безопасният в историята, въпреки че е заобиколен от воюващи държави и е претърпял последствията от военни действия


Ливанският манастир, чиято сигурност принадлежи на всички и на никого

© Reuters


От 1998 г. цялата долина Кадиша и горите с ливански кедър са защитени от ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.

Ключови думи към статията:

Последни галерии

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK