Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Първа част

  На девети ноември хиляда деветстотин осемдесет и девета година рухна Берлинската стена. Започна разпадът на съветския блок. Необратимият процес на дезинтеграция във всички мислими сфери достигна логическия си завършек.
  След четиридесет и една години и сто тридесет и два дни трагично разделение, дългоочакваното обединение на двете германски държави се превърна в живо дело. През декември деветдесет и първа без разпри се осъществи демонтаж на Съветският съюз, лапидарно охарактеризиран от оксфордския професор историк Норман Дейвис като ,,...гротексна, огромна лаборатория за социално инженерство и човешко нещастие”.
  На другата година излезе бестселърът на Франсис Фукуяма ,,Краят на историята и последният човек”. Уви, постмодерният трилър тепърва предстоеше…

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Втора част

  За фалиралото ГеДеРе никой не изпитваше безпокойство - зад него стоеше четвъртата икономика в света. Бедните, но родени с късмет източно-германски роднини се разминаха с дисфункционалността на държавата, масовата безработица, хиперинфлацията и дивия капитализъм - Четиримата конници на Прехода, стъпкали доскорошните соцстрани. През две хиляди и единайста вложените федерални средства за възраждане на новите провинции надхвърлиха умонепостижимите един трилион и триста милиарда евро.
  Преките чуждестрани инвестиции в България за една година не можеха да достигнат седмичната сума, оползотворявана от Източна Германия. Българските граждани, изцяло ангажирани с всекидневното си оцеляване, не бяха в състояние да попречат на комунистическата номенклатура безпрепятствено да трансформира политическата си власт в икономическа. Разграбването на България се извърши по кагебистко - десарски план и съответния ,,модус операнди”.

 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Трета част

  Контролираните медии насочиха вниманието на въодушевените тълпи изключително върху организирани риалити шоута от политически характер. ,,Разделяне на партията от държавата”, ,,политически и медиен плурализъм”, ,,въздаване на правосъдие”...
  Комунистическите модел-мейкъри проектираха ,,нежната революция” като стратегия за енергоемки мероприятия, посветени на преливане от пусто в празно. През това време под сурдинка червените банкери и директори окончателно декапитализираха и подготвиха за приватизация хиляди производствени и търговски предприятия. Нарочно създадени мутренски шайки обезсилваха стопанската инициатива на порядъчните хора и регулираха с бейзболни бухалки ценообразуването по борси и пазари.
  След ликвидирането на браншовите асоциации и стопанските обединения последва незабавна пререгистрация на подразделенията им. Безценни информационни масиви изчезнаха безследно и замитането на следите се сведе до рутинна работа, проста като фасул.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  ГДР, обратно на разпространеното мнение по времето на соца в България, бяха най-зле от целия СИВ, като пример само ще дам, че на 10 000 жители се е полагал един телефон, по-точно - телефонна кабина...
  Много тъжна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":

  Комунизмът не беше "социален експеримент",а опит за убийство на човечеството. За щастие не успя...

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  ГДР, обратно на разпространеното мнение по времето на соца в България, бяха най-зле от целия СИВ, като пример само ще дам, че на 10 000 жители се е полагал един телефон, по-точно - телефонна кабина... Много тъжна история...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Няма как ГДР икономически да е била по-зле от НРБ! Политически също - комунистите в България са убили минимум 20 000 българи и най-вероятно са повече отколкото в ГДР...

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Но телефонните им кабини бяха изрядни. В София не можеше да се намери работещ уличен телефон. Бях 86-та година в Източен Берлин. Магазините бяха пълни със стока (пълни по тогавашните ми представи). Само в централния им универсален магазин можеше човек да си намери всичко, което му е необходимо. В София трябваше с дни да се обикаля, за да се осигурят най-необходимите неща, дребни, ежедневни.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Убитите в България са много повече, над 300 000. А, че ГДР е била най-зле от соцлагера, исторически данни, колкото искаш, само да припомня за 400 000-та съветска войска, стационирана там, която трябва да яде и пие всеки ден...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#7] от "Fiji":

  Да, но в София, поне всеки 3-ти имаше телефон. По-важно от социалните контакти няма...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#2] от "Practic":

  Така стана, но ...преди 8-9 години гледах един документален филм в Дома на киното, който така и не видя бял свят, не го излъчиха официално никъде, в който се разказваше за прехода в няколко посткомунистически страни. По спомен, Прибалтика, бившата ГДР, Румъния, България, Македония...Основно интервюта на местни лидери, бивши ченгета на тайните служби и т.н.
  Тъжна картина и невероятна "снимка" на тайните служби, но останах с впечатлението, че Щази и службите в Прибалтика са били в пъти по перфидни в методите си.
  За съжаление някои успяха по-бързо да скъсат пъпната връв с комунизма. Наште комунисти обаче, безнаказано и нагло направиха прехода, както само те си могат - с промиване на мозъците, крадене , даже включиха и бишият монарх, за да бъде картинката пълна. Венец на това крадене е сегашното управление, което е тясно свързано с ъндърграунда, ДС и БКП.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  Нещо немислимо за ония времена се случи, беше ни страх дори да говорим на глас.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":Убитите в България са много повече, над 300 000. А, че ГДР е била най-зле от соцлагера, исторически данни, колкото искаш, само да припомня за 400 000-та съветска войска, стационирана там, която трябва да яде и пие всеки ден...
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Ти ги изкара повече от загиналите българи през всички войни от Освобождението до Първата световна война! Някои изследователи дават цифрата 20 000,а други - 30 000,(тридесет хиляди) българи.
  ГДР по всички икономически показатели и била доста по-добре от НРБ. Лесно може да се провери дали е така...

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Учудваща неграмотно показваш, червена "гнида" ли си, или не, но някои неща трябва да се знаят:

  eurochicago.com
  "Откъс от филма на БТВ ,,Репортерите” ,,Убитите бащи на България”, в който за пръв път се споменава ужасният обощаващ факт от комунистическия режим в България, докарал страната до истинска катастрофа.
  От 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. БКП и ДС репресират под различна форма над 300 000 българи, елита на народа. В тази цифра влизат убитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г., осъдените и разстреляните от ,,Народния съд” от декември 1944 г. до април 1945 г., избитите по най-зверски начин в затворите и лагерите, разстреляните при опит да избягат през границата на страната, изселените и малтретираните. Цифрите изумяват с мащабите си за малка България. БКП успява да унищожи и смаже повече хора, отколкото загиналите в Българската армия по време на Първата световна война от 1915 г. до 1918 г., и повече хора, отколкото турският аскер и башибузуците избиват при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.- 30 000 души.
  Червеният терор лишава за десетилетия напред България от интелекта й. Това е интелектуален геноцид над българския народ, извършен от български комунисти, послушни съветски наместници, които се разпореждат със съдбата на страната от 1944 до 1990 г."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  До коментар [#5] от "deaf":

  Интересна теза подържаш! Защо да е бил точно опит за убийство? Ще се изненадаш,че по онова време естествения прираст на населението е бил най-висок. В какво точно се изразява ,,опита за убийство"?

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Репресирани са 300 000,но от тях убити са към 30 000.

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  Имам предвид 1986-1987 година

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":Интересна теза подържаш! Защо да е бил точно опит за убийство? Ще се изненадаш,че по онова време естествения прираст на населението е бил най-висок. В какво точно се изразява ,,опита за убийство"?
  —цитат от коментар 14 на Зори  До коментар [#14] от "Зори":

  Погледни хората по манифестациите в Северна Корея. Приличат ли ти на ЖИВИ хора?! Отнемането правото на собственост е опит за убийство... Бавно и мъчително деградиране и загиване... За щастие човешката природа се оказа по-силна от комунистическата смъртоносна болест и я надви...

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Не че подкрепям комунистическия режим ,но виж и една друга равносметка... От 1989 до 2019(за 30 години!) сме намаляли с около 2 000 000 души......

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Имам предвид 1986-1987 година
  —цитат от коментар 16 на Зори  До коментар [#16] от "Зори":

  Това не е вярно. Раждаемостта почва да спада още в края на 70-те години. Като делът на циганските и турски деца почва да се увеличава...

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Да отдадем заслуженото на Рейгън за речта му "Mr. Gorbachev, tear down this wall!"


  https://www.youtube.com/watch?v=5MDFX-dNtsM

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  До коментар [#19] от "deaf":


  Глупости! Започва да спада много след 70-те

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  Изобщо България има нещастието да е управлявана от неправилните хора в повечето етапи на историческото си развитие.

 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  ГДР, обратно на разпространеното мнение по времето на соца в България, бяха най-зле от целия СИВ, като пример само ще дам, че на 10 000 жители се е полагал един телефон, по-точно - телефонна кабина... Много тъжна история...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Глупости на търкалета. Ама наистина на търкалета. Бил съм в ГДР няколко пъти за по 2 дни за транзитен престой за прекачване на междуконтинентални полети и обиколките ми из източен Берлин ми оставиха съвсем различно и позитивно впечатление. Пълни магазини- от козметик, битови стоки и дрехи до храна и развлечения, от изключително чисти бистра и заведения за бързо хранене до изискани ресторанти. Да не говорим, че имаха метро още преди нашето да бъде запланувано.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  "....верига от чакащи атака замислени мъже
  Течеше гъста тишина..
  Дали съм наковалня или чук
  каквото и да става аз съм тук…"

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Събитие с голяма историческа стойност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#2] от "Practic":Тъжна картина и невероятна "снимка" на тайните служби, но останах с впечатлението, че Щази и службите в Прибалтика са били в пъти по перфидни в методите си.
  —цитат от коментар 10 на SSS


  По-добра организация, по-перфидни служби за сигурност на режимите...

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Разстроено

  "Президентът на Германия отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена на церемония в присъствието на канцлера Ангела Меркел и държавните глави на Полша, Унгария, Чехия и Словакия."

  Без Румъния и България; без Прибалтика... А г-н Борисов открива магистрала в Сърбия...

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#23] от "venci4":
  " Да не говорим, че имаха метро още преди нашето да бъде запланувано."

  Метрото в Берлин е едно от първите в света и е построено в края на деветнадесети век. След обединението на Берлин се построи ново модерно метро.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":Не че подкрепям комунистическия режим ,но виж и една друга равносметка... От 1989 до 2019(за 30 години!) сме намаляли с около 2 000 000 души......
  —цитат от коментар 18 на Зори


  Ако махнат оградите и решетките на един затвор , колко души ще останат в него? Като вдигнаха желязната завеса и махнаха огражденията по границите, напуснаха страната 2 милиона души. Не искаха да работят на комунистите , превърнали се в капиталисти без пари.

 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Отнемането правото на собственост е опит за убийство... Бавно и мъчително деградиране и загиване...
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Отнемането на свободите на хората, на самата демокрацията обрича хората на деградиране. Правото на частна собственост е много важно, но дори ако комунистическата партия позволява на гражданите на Китайската народна република да притежават частна собственост, същата тази партия винаги може да им отнеме тази свобода и собственост (или да им причини нещо по-лошо), ако това и е изгодно.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#30] от "plamen_b":

  Не може и дума да става за (частна) собственост в Китай защото там партията във всеки момент може да я отнеме на този,който не слуша. Думата "частна" съм я поставил в скоби защото няма друга собственост освен частна.
  Истинска свобода и демокрация може да съществува само там където хората притежават собственост и тя е неприкосновена. За съжаление в страни като САЩ все повече хора на практика остават без собственост защото са длъжници на банките. Затова те стават все повече податливи на идеите за социализъм и комунизъм...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.