, 9446

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално


  На провелите се през 1926 г. местни избори Владимир Вазов е избран за кмет на София. По време на кметуването му, продължило до 1932 г., в столицата са изградени рилският и витошкият водопроводи, разширена е електрификацията, усъвършенстван е транспортът, реорганизирана е пожарната, а София става един от най-зелените градове в Европа.

  Интересен момент от живота на генерал Вазов е посещението му в Англия през 1936 г., където той е поканен от английските ветерани от Първата световна война като най-достоен противник на бойното поле. Там той е посрещнат с огромно уважение и най-големи почести, израз на което е свалянето на знамената в негова чест. А председателят на Британския легион отбелязва в речта си: „Владимир Вазов е от малкото чужди генерали, чието име фигурира в нашата военна история.“

  Последните години от живота си генералът прекарва в ловешкото село Рибарица, където умира на 20 май 1945 г., на 77-годишна възраст. Като виден български пълководец той е погребан с полагащите му се военни почести
  Владимир Вазов е женен за Мара Горанова, от която има трима синове.Третият носи неговото име Владимир и продължава офицерското поприще на баща си, кавалер е на орден „За храброст“ от боя за Стражин, осъден от НАРОДНИЯ СЪД на 10 г. строг тъмничен затвор. След писмо на майка му до Вълко Червенков е помилван и освободен на 13 декември 1950 г.
  Така се отплагодаряват ДРУГАРИТЕ на националните си герои!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4589 Неутрално

  Най-накрая! Грандиозно постижение! От малкото почетени български войнски подвизи, сравнени с руските "освободителни" такива...
  Велики български войници, подофицери, офицери и генерали!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Поклон!

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2465 Неутрално  Преди 30 год. на същия цокъл стоеше Альоша. Това е първият паметник в България, който е надграден, използвайки старата соц основа.

 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Най-накрая! Дочакахме.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Абе кой спечели кметските избори в Плевен?

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2465 Неутрално  20 хилки са разходите за паметника, събрани от дарения.


 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  На третата снимка имам усещането, че войникът от паметника гледа много лошо Шкембе войвода...

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Днес е един хубав ден за Българщината, за България и за всички нас ! Без ген. Владимир Вазов и героите от Дойран, родината ни никога нямаше да бъде същата ! Със сърдечна признателност за безкрайната любов към отечеството си на всички тези български воини, които успяха да победят няколко велики сили през Дойранската Епопея и да пренапишат учебниците по военно дело, на чиито страници техния войнски подвиг остана за винаги и се изучава като пример на блестящо проведена защита на военните позиции и укрепления срещу многократно превъзхождащ ги противник с далеч по - добро въоръжение и боеприпаси !

 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да живей!!!

  Помним и ценим подвизите на българските войни, защитници на Отечеството.

  Сега постепенно да разкарат и останалите русоробски паметници и ще отлепим от дъното!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Поклон!
  И едно голямо браво най-вече за дарителите!
  Да живее България!

 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Трябваше да е на мястото на руския агент, Винаров...

 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":


  Трябваше да е на мястото на руския агент, Винаров...
  —цитат от коментар 12 на bez_ime2


  Споко, всяко нещо по реда си...

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Още една причина да си припомним какви са нашите бащи и защо ние трябва да продължим щафетата на тяхното родолюбие :


  През март 1917 г., Вазов получава съдбовното назначение - началник на 9-а Плевенска дивизия при Първа българска армия. Частта защитава неголемия, но важен участък от левия бряг на река Вардар до Дойранското езеро на изток. Той държи подстъпите към Вардарската и Струмската долина, чието завладяване би позволило на противника бързо да достигне София - затова Антантата концентрира там многочислена армия.

  След първия неуспешен щурм на противника - през лятото на 1916 г., при Дойран се води позиционна война. Това позволява на Владимир Вазов да разгърне своите знания и опит, подобрявайки защитата, започната от предшественика му ген. Стефан Нерезов. „Позицията трябваше да се усъвършенства в дълбочина. Само една линия от окопи не е достатъчна, защото противникът винаги може да я разкъса и проникне в тази единствена линия. Моите усилия бяха да подготвя дивизията за упорита борба“ - отбелязва полковникът. Поверения му участък превръща в

  цял лабиринт от окопи в пет паралелни линии

  които са свързани помежду си - превземането на едната линия по-трудно би разстроило защитата на другите. Изградени са многобройни дълбоки бетонни бункери - наблюдателни пунк­тове, картечни гнезда, укрития за оръдията, жилищни помещения - някои още са запазени по височините над Дойранското езеро. С тях войската получава надеждна защита срещу пороя от вражески снаряди: „Главната грижа е да се запазят войниците здрави... до оная минута, когато неприятелската пехота ще се нахвърли да атакува.“ Превръщането на Дойранската позиция в истинска крепост от бетон и камък позволява на българската дивизия да възпира системния напор на шест противникови дивизии до края на войната. И да даде сравнително малко жертви при страшните вражески атаки. Например по време на епопеята от септември 1918 г. са убити над 10 000 англичани, французи и гърци, докато общият брой на убитите, ранени или изчезнали българи е три пъти по-малък.

  Вазов набляга изключително много и на работата с подчинените си командири. Той ги убеждава, че в най-критичния момент от боя трябва да проявят самоинициатива, вместо да чакат заповед от висше­стоящия началник, особено ако комуникацията е прекъсната. Постоянно организира учебни контраатаки, при които „войниците и офицерите добиваха още по-голяма вяра в себе си“.

  При втория дойрански щурм през април 1917 г. полковник Вазов не се съобразява с висше­стоящото разпореждане да „икономисва“ снарядите и прилага изпитаната тактика артилерията да помага на пехотата. Започва преграден обстрел пред целия участък, който създава истинска огнена завеса зад настъпващия противник. Така той е лишен от възможността да получава нови подкрепления. Въпреки че англичаните успяват да превземат няколко пункта, в крайна сметка са отблъснати с мощни контраатаки.

  При подновяване на настъпленията на 8 и 9 май

  Владимир Вазов насочва унищожителния огън по най-предните неприятелски окопи, където частите се групират в началото на атаките. За едно денонощие българите отблъскват три настъпления и накрая „англичаните избягали от силния артилерийски огън“. Противникът дава много жертви. Удържането на Дойранската позиция донася на Владимир Вазов генералмайорски пагони.

  Забелязал упорството на английското командване, той не спира подготовката на дивизията за нови атаки - възстановява разрушенията, укрепва главната позиция, продължава учебните стрелби с минохвъргачки и гранатохвъргачки. Изправя се и пред още едно изпитание - болшевизирането на войската и нелегалната пропаганда за напускане на окопите и спиране на дългата война. Опитва се да убеди обезверените войници с аргументи като „защо не бягат англичаните, които са дошли от другия край на света в нашата българска земя?“.

  Ген. Владимир Вазов прекарва при Дойран година и половина. През лятото на 1918 за малко не е убит при нощен противников обстрел, който го сварва, докато обикаля позициите. Сутринта на 16 септември англичаните атакуват с артилерия нашите позиции. Като опитен стратег Вазов разбира, че това е подготовка за нещо по-страшно. Отново разпорежда батареите масирано да стрелят по предните английски окопи, за да осуетят групирането на пехотата за нападение. На следващия ден дивизията за първи път е обстрелвана с газови снаряди. Но Владимир Вазов е подготвил подчинените си с чести учения за водене на бой с газови маски, както наричат противогазите. Затова и неприятелската газова атака срещу българите имаше слаб ефект - отбелязва прозорливият военачалник.

  Очакваното нападение, което държи нащрек дивизията, започва на 18 септември. Въпреки силния преграден огън противникът успява да превземе цялата първа линия на Дойранската позиция. Генералът е леко изненадан, но не и разколебан. Разпорежда постоянни контраатаки, разчитайки и на психологическото предимство - успешната атака винаги е изтощителна. След превземането на българските позиции противникът има нужда от отдих - контраатака, която не му дава почивка, била най-резултатна. Така съглашенското настъпление в първия ден е обърнато в отстъпление. Подновено е през нощта на 19 септември - англичани и гърци „заливат българските позиции като лава“, според сравнението на Владимир Вазов. Той отново разпорежда стремителни контраатаки на пехотата, подкрепена от артилерията: „След почти петчасова близка и свирепа борба между два храбри и достойни противника надделя българинът, защото защитаваше родната си земя.“

  http://epicenter.bg/article/archive/44579/11/61


 15. 15 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Весело

  "... случая със "свалянето на бойните знамена" пред него в Лондон, лично описан от него..."

  и ако мога да добавя: единствено от него - как пък никой друг не ги видя тия свалени бойни знамена на Великобритания, пред някакъв пенсиониран генерал от победена държава.

  Хайде по-сериозно, моля...

 16. 16 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 299 Неутрално

  ...След писмо на майка му до Вълко Червенков е помилван и освободен ...
  —цитат от коментар 1 на doroteus


  Тази информация не я знаех.
  Браво на Вълко Червенков - достоен Българин

  До коментар [#1] от "doroteus":

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Браво! Мястото му е върху цокъла на МОЧА, да смени окупатора, още повече че е бил освен велик пълководец и успешен кмет на София.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Няма защо да се учудваме защо комунистите са имали такова отношение към варовия род. В първите години след 9.9.1944 Вазов е бил забранен да се изучава в училищата , защото бил великобългарски шовинист.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  Браво на плевенчани!В България има място за паметници само и единствено на нашите войни!Руско-съветските за скрап!!!!!!!!!!!!!

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#15] от "Джони Глупавия":

  Абе защо точно Глупавия?
  Ааа, сетих се, не е нужно да обясняваш...

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 460 Неутрално

  АНГЛИЧАНИТЕ били "свалили" знамената ,
  пред балканският "наполеончо" ,
  на ЖЕНСКИЯ ПАЗАР , какво ли не разказват ! ! !

  Every little helps
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4589 Неутрално

  Никога няма да забравя думите на ген. Вазов, в дневника му през онези години, когато в един от най-тежките дни, с някои пробиви в защитните линии, когато си е мислил, без да има потвърждение, че има решаващ пробив, неговите думи бяха, "Взех револвера, и реших да приключа със себе си, не можех да го понеса"! Добре, че идва скоро опровержение....
  Каква саможертва, каква себеотдаденост за Родината!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#16] от "ebf52574941":
  "Браво на Вълко Червенков - достоен Българин "

  Един от големите национални продажници , служили на чужда държава.
  НеКои като теб се правят на патриоти. Не сте. Само продажници могат за възхваляват продажници.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да се надяваме , че това е само началото и скоро други градове ще последват примера на Плевен!

 26. 26 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  „…надделя българинът, защото защитаваше родната си земя.“ – Вл.Вазов
  ****************************************
  Това е истината !
  Затова когато изпратиха българина да воюва за интересите на САЩ в Афганистан или Ирак, тамошните селяни потрошиха от бой наследниците на плевенската дивизия.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  В първите години след 9.9.1944 Вазов е бил забранен да се изучава в училищата , защото бил великобългарски шовинист
  =======
  А знаеш ли къде е причината?
  Причината е Чърчил ......
  Документа е салфетка.....
  А мястото на присъдата е Ялта......

  Дойран пък е повода за поведението на Чърчил спрямо Бг......

  Bukalemun
 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#22] от "Шопов":

  Да бе, даже там разправят, че видите ли, тези тъмни балкански субекти анихилирали една елитна английска дивизия...Всъшност терминът "анихилирана" е използван от английски генерал...май женския пазар...

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Ети, тая дивизия май се е разхождала и на други места....

 30. 30 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Настръхвам като чета тези редиве и гледам снимките на паметника! Оживява всичко чуто от дядо ми и прочетено в книгите! Какви хора, какви личности, благодарение на които пазя още обичта си към България. Разкошен паметник ! За чудо и приказ! При първа възможност ще го посетя.

 31. 31 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":Ети, тая дивизия май се е разхождала и на други места....
  —цитат от коментар 29 на lz73


  За последно турски полкове се разходиха през България за да стигнат до Косово. Беше им разрешено от Ив.Костов.


  До коментар [#29] от "lz73":

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  Правим паметници на окупатори, а на българските герои няма.

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz73":

  Една дивизия може да прави и околосветски пътешествия.....но не е ли подкрепена от една смислена и стабилна политика...... всичките и разходки са напразни.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  10-ти февруари 1917 година.
  ... Третата атака на противника за днешния ден беше някак по-напориста, по-отчаяна и по-безумна. Ирландската дивизия бе предприела решителен щурм срещу българите и не смяташе да се връща назад. Млади момчета от Дъблин, работници от Белфаст, рибари от Корк Сити, занаятчии от Лимерик, всичките с тъмносиви британски униформи и плоски каски, луничави и рижави, говорещи на странния гърлен език на дедите си, безстрашно вървяха нагоре по стръмните склонове на Калатепе срещу българските укрепления, право към позициите на двете свищовски роти от Трийсет и трети свищовски полк, покрай „Долината на смъртта”, където тази сутрин паднаха толкова много английски момчета. Взривовете не ги спираха, зловещият съсък на куршумите не ги плашеше. Пушечен огън на чести залпове, безмилостни картечни редове, далечно глухо „Ура-а-а!”, викове и песни се носеха от позициите на свищовци.
  Противникът задъхано се изкачваше на гъста тълпа, в която картечните откоси отваряха зловещи празнини, все по-често тук-таме някой се срутваше с охкане, а някъде мъжете падаха покосени в гъсти редици, ранените викаха отчаяно за помощ, кръвта отвсякъде се плискаше като буйна река, кървави човешки тела се търкаляха надолу. Ирландците стремително и храбро вървяха, прескачаха убитите, мълчаливо и упорито напредваха към позициите на свищовските Девета и Десета рота.
  Поручик Каприев, командирът на Десета свищовска рота, изправен в окопа, рецитираше с пълно гърло някакви стихове, които неговите малки ученици учеха в училище:
  ... Три деня младите дружини как прохода бранят,
  Горските долини трепетно повтарят на боя ревът ...
  Боят ревеше с пълна сила, а българите по някое време като че се сепнаха. Войниците се споглеждаха в недоумение, такава безумна смелост не бяха виждали. Нищо повече не можеха да направят на такава гъста, упорита тълпа, която не се страхува да мре. Чисто физическите средства да се спре това стадо не стигаха. Пушките пареха, картечниците пушеха в адска горещина. А ирландците вече бяха на петдесет-сто крачки от окопите, чуваше се как си казват някакви откъслечни думи, как се задъхват нагоре по склона, извираха отдолу все повече и повече.
  Нищо не можеше да ги спре.
  Свищовци се защитаваха отчаяно, взеха да хвърлят ръчни гранати, търкаляха камъни по баира надолу, някои стреляха прави, вече затъкнали ножовете на пушките.
  Поручик Глосов, командирът на Девета свищовска рота, извика адютанта си и му нареди:
  - Бягай при командването, искай оръдията да бият върху нас!
  - Ма, господин поручик, ...
  - Бягай бързо, виж какво става, не можем ги спря! – изкрещя поручикът и се завтече на позицията при своите войници, тичешком разкопчавайки кобура на пистолета си ... А там всички, като по команда, бяха облекли бели ризи – да срещнат смъртта в чисти дрехи. Така е било на Шипка, така е било на Ножот, така е било на Каймакчалан – българите умираха с най-белите си ризи, някои с нови, някои с позакърпени, но бели и чисти ризи, сложени в раницата от грижовна женска ръка, мокра от сълзите...
  На командния пункт, разположен на самия връх Калатепе, групички от офицери напрегнато следяха обстановката с бинокли. Ехото от набиращата сила битка вече ясно достигаше до тук, до щабната позиция. Във въздуха се усещаше напрежението на противниковия натиск, днес по-напорист от всеки друг път. Командирът на Девета Плевенска дивизия, Генерал Владимир Вазов (брат на писателя Иван Вазов), строен мъж с грижливо поддържана брада, спокойно изправен, наблюдаваше развитието на боя от Дойранското езеро на изток чак до тънката бляскава змия на Вардара на запад.
  - Дръжте се, свищовци, България цяла сега вази гледа! – каза с братовите си думи генералът като молитва, като заклинание, вперил немигащи очи надолу, към окопите, където явно ставаше нещо страшно – от облаците дим и прах се чуваше честа стрелба, картечни откоси, далечни викове, вятърът донасяше на талази „ура-а-а”, а тук-таме оттатък позицията на свищовци се виждаха сгъстяващи се тъмни петна – противниковите вериги се събираха в гъсти тълпи, които упорито лазеха нагоре, заплашвайки да залеят окопите ни. Току притичваха адютанти с все по-тревожни новини:
  - Господин генерал, донасям от Девета свищовска рота – противникът нищо не го спира, вече е на триста крачки...
  - Десета свищовска рота, сто и петдесет крачки и са при нас...
  - Господин генерал, господин генерал, противникът е вече при Девета рота, праща ме поручик Глосов – иска оръдията да бият по нас!
  Генерал Вазов, иначе спокоен и бавно говорещ, развълнувано извиси глас:
  - България няма да погуби най-юначните си чеда! ... После каза тихо като на себе си:
  - Последна надежда имам в Трийсет и четвърти полк. И той е разнебитен, но това е последната ни резерва... И твърдо отсече:
  - Троянци в атака!
  ... После нареди на щабните писари:
  - Пишете заповед: От днес поручик Глосов и поручик Каприев са капитани.
  - И още една заповед: Тридесет и трети на Негово Величество Свищовски пехотен полк да се именува „Тридесет и трети Железен Свищовски пехотен полк!”
  „Троянци в атака!” – се подхвана като ехо повторената заповед и преди адютантите да са я предали, Трийсет и четвърти троянски пехотен полк – мъжете на Троян и Ловеч, на Тетевен, на Орешака и Видима, на Априлци, се втурнаха да спасяват безнадеждно бранещите позицията си свищовци.
  ...
  Като мътен порой се свлякоха троянци надолу по стръмнината и с дрезгаво „Ура-а-а!”, „На но-о-ож!” бясно връхлетяха върху тълпата отчаяно сражаващи се в свирепа ръкопашна схватка мъже – свищовци срещу ирландци, мъж срещу мъж, щик срещу щик - воля срещу воля се бяха срещнали в окопите на двете свищовски роти, които поеха острието на противниковия удар.
  …Касапницата на позицията на Девета рота беше ужасяваща – едни корави мъже срещнаха едни по-корави от тях и никой не мислеше да отстъпва – упоритите отвъдморски чеда срещнаха инатливите балканджии, на които сякаш самата родна земя даваше сила и издръжливост да стоят и да не помръдват от позицията. Всички се хвърляха като лъвове срещу противника, който на всяка цена трябваше да бъде спрян и изтласкан. „На но-о-ож!”, „На но-о-ож!” се чуваше отвсякъде, а виковете „Урра-а-а!” се смесиха със стоновете на умиращите, звънтенето на метал се смеси със звука от удари в нещо меко, страшния вик на умиращите „О, майко-о-о!” се смеси с ужасното „Мо, матта-а-а!”...
  ...Ударът на троянския полк дойде тъкмо навреме, когато мъжете на Свищов и Ореш, на Никопол и Белене първо един по един, а после вече масово гинеха и когато най-накрая не можеха да спрат противника и с телата си.
  Поручик Глосов падна там с първите свои войници, които поведе в отчаяна контраатака „на нож” срещу напиращия враг. Пронизан от ирландските щикове, поручикът не знаеше, че умира като капитан.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  ЧЕСТ ! ПОЧИТАНИЯ И ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ГЕН. ВАЗОВ !!

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  [quote#16:"ebf52574941"][/quote]

  Какво пък толкова му е ДОСТОЙНОТО на този престъпник - ЧЕРВЕНИЯ ВЪЛК ???Единствното му "положително " качество е че е имал слабост към ОПЕРНИ ПЕВИЦИ , за разлика от Тато , който ТАЧЕШЕ театралните !

 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7984 Неутрално

  Славни български времена - дълбок поклон!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 38. 38 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1342 Разстроено

  поклон пред паметта на хората увековечени на паметника...ама такива като шкембе-войводата нямат място там...най-вероятно няма никаква заслуга просто се перчи...незаслужено

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 39. 39 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#15] от "Джони Глупавия":

  Тва е фалшифициране на историята и паметта на ген.Вазов като самият в спомените си пише че знамената на гарата са свалени заради всички делегации минаващи преди почетната рота а не специялно заради него. Жалко че и след три загубени войни, три капитулации и национални катастрофи не спираме продукция на история в мащаби дето не можем да конзумирам, както ни каза Чърчил.

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  Гледам и не вярвам на очите си! Русофобите словословят генерала воювал с любимите им западняци които воювали рамо до рама със съюзниците разбойници Сърбия и Гърция! Ама нали все руснаците подкрепяли Сърбия и били против присъединяването на Македония към България! А то добрият Запада ни бил причинил Втората национална катастрофа с Ньоският договор! Къде е тук подлата роля на Рассия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Гледам и не вярвам на очите си! Русофобите словословят генерала воювал с любимите им западняци които воювали рамо до рама със съюзниците разбойници Сърбия и Гърция! Ама нали все руснаците подкрепяли Сърбия и били против присъединяването на Македония към България! А то добрият Запада ни бил причинил Втората национална катастрофа с Ньоският договор! Къде е тук подлата роля на Рассия?
  —цитат от коментар 40 на Julian Mall


  Понеже си прост, нека да ти разкажа една история. При включването на България в ПСВ, сем.Вазови се събират и решават, че трябва да застанат на страната на родината си, а не на нейните врагове, като т.н. ген. РЯдкото... Поради същата причина, народният поет И. Вазов, участва в подписката, за преименуване на х.п. Ал. Невски. Така че, сем. Вазови, независимо от чувствата им към Русия, са преди всичко българи, за разлика от мекерета като теб.

 42. 42 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz73":

  Георг Спартански.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#15] от "Джони Глупавия":Тва е фалшифициране на историята и паметта на ген.Вазов като самият в спомените си пише че знамената на гарата са свалени заради всички делегации минаващи преди почетната рота а не специялно заради него. Жалко че и след три загубени войни, три капитулации и национални катастрофи не спираме продукция на история в мащаби дето не можем да конзумирам, както ни каза Чърчил.
  —цитат от коментар 39 на старонов дневникар


  Крайно време е, русияните, да спрете да пишете тъпотии по форумите...

 44. 44 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Добрия запад зверски ни бомбеше страната при Втората световна война без никаква стратегическа нужда, просто искаха да ни убиват народа, ама некак не е приемливо за тва да се говори, като станахме най-върли евроатланти.

 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#42] от "Scorpi_4404":

  Ти това за въпрос ли го прие?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":Добрия запад зверски ни бомбеше страната при Втората световна война без никаква стратегическа нужда, просто искаха да ни убиват народа, ама некак не е приемливо за тва да се говори, като станахме най-върли евроатланти.
  —цитат от коментар 44 на старонов дневникар


  Даже са използвали бомби-играчки с цел да осакатят децата на България. Заради това в следващите 45 години техните правителства бяха врагове на българския народ.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":Добрия запад зверски ни бомбеше страната при Втората световна война без никаква стратегическа нужда, просто искаха да ни убиват народа, ама некак не е приемливо за тва да се говори, като станахме най-върли евроатланти.
  —цитат от коментар 44 на старонов дневникар


  Ушанка, кой бомбеше страната ни през 1941 г, без да ни обяви война? Кой разруши Варна, Балчик, Каварна през ПСВ?

 52. 52 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Браво! Герой! Бог да ви прости и помилва!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ген. Никола Писаров (командир на 2-ра бригада на 9-та пехотна дивизия https://bg.wikipedia.org/wiki/Никола_Писаров ) в началото на 1930-те поръчва на драгомани да му докатат домашна прислужница от Килифарево.
  В следствие, почти насила, откъсват баба ми (тогава на 12-13 години) от нейното семейство и я закарват в дома на Ген. Никола Писаров в гр. Пловдив (на днешната улица "Иван Вазов").
  ... ... ...
  ... ... ...
  ... ... ...
  Моля, не ми говорете за "Генералите-герои" от Дойран!
  Генерали и военнолюбиви хора няма да направят България добро място за живеене.
  Това могат да направят единствено добри хора!!!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 55. 55 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тези, които ми пишете минуси заслужавате Вас да Ви закарат насила в чужди семейства Генералски (на хора с "безупречно" реноме и с власт и влияние) и да изпитате на свой собствен гръб , за какво става въпрос ... ... ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 227 Разстроено

  До коментар [#34] от "Торбеш":
  Досега никога не бях писал тук коментар. Благодаря Ви за този текст!

 58. 58 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Най-реалистичното предаване на възвишеността на една битка личи по уважителното, изпълнено с достойнство, почти приятелско отнасяне към противника. Защото сражаващият се знае, можи би дори само и подсъзнателно, че врагът е също такъв обикновен човек като него. Така че, господин Торбеш, ако искате да Ви посоча за благодарност за Вашия текст да гледате един филм-шедьовър - Das Boot /1981 Uncut version/ - един от най-големите военни филми за всички времена. А също толкова вярно би било ако се каже - един от най-големите антиантивоенни филми на всички времена.

 59. 59 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":


  До коментар [#29] от "lz73":Една дивизия може да прави и околосветски пътешествия.....но не е ли подкрепена от една смислена и стабилна политика...... всичките и разходки са напразни.....
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  Така, така...то затова България е имало и преди Османската империя и след нейната кончина...заради такива дивизии...
  В конкретния случай тази дивизия никога не се е разхиождала напразно...

 60. 60 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#34] от "Торбеш":Досега никога не бях писал тук коментар. Благодаря Ви за този текст!
  —цитат от коментар 57 на skitnik75


  Регистрирал си се преди 11 г, и това ти е първия коментар?!? РЕСПЕКТ за този аскетизъм. И РЕСПЕКТ към Торбеш че написа нещо за събития преди над 100 г', та те изкара от 11 годишно мълчание!

  Торбеш....интересен ник...Сега попитах чичко Гугъл що е то "торбеш". Отговорът..."не е за пред хората", 'дет се вика:). Но без значение на произхода ('га гледам моя произход.....'фащам се за кобура, както казал Гьоринг), Торбеш е пич та дрънка, и пише страхотни коментари по исторически въпроси!

  Относно


  Най-реалистичното предаване на възвишеността на една битка личи по уважителното, изпълнено с достойнство, почти приятелско отнасяне към противника. Защото сражаващият се знае, можи би дори само и подсъзнателно, че врагът е също такъв обикновен човек като него. .......
  —цитат от коментар 58 на skitnik75


  Идеализацията в холивудски филми настрана, в "патакламата" НЕ УВАЖАВАШ ДУШМАНА който иска да те убие (теб лично, твойта военна част, по нашенско-и 'сичкото евреЙ), камо ли да изпитваш приятелско отношение към него (особено ако е терорист, а не войник в армията).

  Това при сухопътните, с моряците май е различно. Но има ЯСНИ И НЕДВУСМИСЛЕНИ бойни заповеди/постоянни правила: Длъжен си да окажеш мед'помощ на ранен душман наравно с твойте ранени. След "моето време" ги...поизмениха-първо оказваш мед'помощ на застрашените от смърт без веднагистическа намеса на полевия санитар (в 99%-от загуба на кръв) били те свои или душмани.

  Преди се грижихме ПЪРВО и за леко'ранените наши войници, после за по тежко'ранените душмани. Не особено полит'коректно, ама...те почнаха първи, моля другарко!


  До коментар [#58] от "skitnik75":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 61. 61 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":В конкретния случай тази дивизия никога не се е разхиождала напразно...
  —цитат от коментар 59 на lz73


  Ти пък какво общо имаш с „тази дивизия“ ?
  Утре твоя чорбаджия от Разград да ти свирне и ще почнеш да плюеш по генерал Бойко Борисов.

  До коментар [#59] от "lz73":

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  "Дойран пък е повода за поведението на Чърчил спрямо Бг......"
  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Не съм сигурен, но някъде прочетох, че при Дойран са избити 200 хиляди британци. Което е повече отколкото на Галиполи, където били само 150 хиляди. Значи турците трябва да кажат на българите "Евала"!

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Гневно

  Ако не го тропнете този дебелия, та да развали цялото впечатление няма да ви бъде!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#61] от "ebf52574941":


  Ти пък какво общо имаш с „тази дивизия“ ?
  Утре твоя чорбаджия от Разград да ти свирне и ще почнеш да плюеш по генерал Бойко Борисов.
  —цитат от коментар 61 на ebf52574941


  Ами като начало съм българин...
  Виж чорбаджии нямам, а ББ го плюя безплатно...когато има защо. Наппоследък май е перманентно.

 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално
 66. 66 Профил на SuperSpurs
  SuperSpurs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Адски горд съм, че скулптора на този паметник (както и на Калоян във Варна, Алеко на Витошка и още много), изключителния Борис Борисов е мой първи братовчед. Таланта успява въпреки извратените номера на СБХ.

 67. 67 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":В първите години след 9.9.1944 Вазов е бил забранен да се изучава в училищата , защото бил великобългарски шовинист=======А знаеш ли къде е причината?Причината е Чърчил ......Документа е салфетка.....А мястото на присъдата е Ялта......Дойран пък е повода за поведението на Чърчил спрямо Бг......
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Eй, читак. Я се концентрирай върху аналните хватки дето си прилагате един на друг в Анадола и не си завирай гагата дето не и е мястото.

 68. 68 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Дядо ми от с.Обнова , Плевенско е бил награден от ген.Вазов в боевете на ПСВ с войнишкия кръст за храброст към ордена за храброст и повишен в ефрейтор.
  Почина 1980-та и до тогава си ползваше най-редовно правата да пътува безплатно по БДЖ.
  На кавалерите на войнишкият кръст към ордена за храброст им бяха запазили привилегиите след 09.09.1944-та, защото те са били войници, но не и на кавалерите на различните степени и класове на ордена за храброст защото са били ''фашистки'' офицери !
  А съгласно Търновската конституция ние сме имали право само на един единствен орден - За храброст!
  Но още с пристигането си Александър Батенберг нарушава Конституцията и пристига с готово екземпляри на ордена Св.Александър с червена лента в 6 степени и 6 класа- т.е. 36 разновидности ! ! ! Отделно Голямо и Малко огърлие!- а те не само са от злато ,но и с благородни камъни! ! !
  А във военно време на военните се е давал на лентата на ордена За храброст( небесно синя със сребърни кантове) за заслуги в участието на ТИЛОВИТЕ служби! ! !
  Султана привиква васала си княз Батенберг за да го смъмри за това му нарушение, защото до 1908 г. повече се е награждавало с турски ордени !!!
  Но още със започването на аудиенцията княз Батенберг нахлузва на сюзерена си турския султан голямото огърлие на Св.Александър и султана не отворил уста . . . .
  36 степени и класове ! ! !
  В устава му подробно е описано за военни в мирно или военно време какви получават , ''гражданските чинове'', т.е. чиновниците какви получават !
  Отделно чужденците
  Субординация от най-високо ниво!
  А сега с "Кирил и Методи" и то все с 1 степен се награждават ВСИЧКИ . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 69. 69 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  До коментар [#15] от "Джони Глупавия":


  "... случая със "свалянето на бойните знамена" пред него в Лондон, лично описан от него..." и ако мога да добавя: единствено от него - как пък никой друг не ги видя тия свалени бойни знамена на Великобритания, пред някакъв пенсиониран генерал от победена държава. Хайде по-сериозно, моля...
  —цитат от коментар 15 на Джони Глупавия


  Има и доста снимки и то в цвят ! ! !
  Потърси из архива в Гугъл на "Стара България"
  Журналистите на Дневник се славят с не достатъчно точния си език и правопис ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 70. 70 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  До коментар [#27] от "eti mehter":


  .А знаеш ли къде е причината?Причината е Чърчил ......Документа е салфетка.....А мястото на присъдата е Ялта......Дойран пък е повода за поведението на Чърчил спрямо Бг......
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Абсолютно прав си !
  По същата причина лично Чърчил е настоявал за бомбардировките над България ! ! !
  И това е документирано, но се мълчи така както се и мълчеше и за съветския империализъм спрямо България ! !
  Това някои му казват политкоректност ,
  а си е чисто "навеждане" ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#34] от "Торбеш":

  " .......- Десета свищовска рота, сто и петдесет крачки и са при нас...
  - Господин генерал, господин генерал, противникът е вече при Девета рота, праща ме поручик Глосов – иска оръдията да бият по нас!
  Генерал Вазов, иначе спокоен и бавно говорещ, развълнувано извиси глас:
  - България няма да погуби най-юначните си чеда! ... После каза тихо като на себе си:
  - Последна надежда имам в Трийсет и четвърти полк. И той е разнебитен, но това е последната ни резерва... И твърдо отсече:
  - Троянци в атака!
  ... После нареди на щабните писари:
  - Пишете заповед: От днес поручик Глосов и поручик Каприев са капитани.
  - И още една заповед: Тридесет и трети на Негово Величество Свищовски пехотен полк да се именува „Тридесет и трети Железен Свищовски пехотен полк!”
  „Троянци в атака!” – се подхвана като ехо повторената заповед и преди адютантите да са я предали, Трийсет и четвърти троянски пехотен полк – мъжете на Троян и Ловеч, на Тетевен, на Орешака и Видима, на Априлци, се втурнаха да спасяват безнадеждно бранещите позицията си свищовци.
  ...
  Като мътен порой се свлякоха троянци надолу по стръмнината и с дрезгаво „Ура-а-а!”, „На но-о-ож!” бясно връхлетяха върху тълпата отчаяно сражаващи се в свирепа ръкопашна схватка мъже – свищовци срещу ирландци, мъж срещу мъж, щик срещу щик - воля срещу воля се бяха срещнали в окопите на двете свищовски роти, които поеха острието на противниковия удар.
  …Касапницата на позицията на Девета рота беше ужасяваща – едни корави мъже срещнаха едни по-корави от тях и никой не мислеше да отстъпва – упоритите отвъдморски чеда срещнаха инатливите балканджии, на които сякаш самата родна земя даваше сила и издръжливост да стоят и да не помръдват от позицията. Всички се хвърляха като лъвове срещу противника, който на всяка цена трябваше да бъде спрян и изтласкан. „На но-о-ож!”, „На но-о-ож!” се чуваше отвсякъде, а виковете „Урра-а-а!” се смесиха със стоновете на умиращите, звънтенето на метал се смеси със звука от удари в нещо меко, страшния вик на умиращите „О, майко-о-о!” се смеси с ужасното „Мо, матта-а-а!”...
  ...Ударът на троянския полк дойде тъкмо навреме, когато мъжете на Свищов и Ореш, на Никопол и Белене първо един по един, а после вече масово гинеха и когато най-накрая не можеха да спрат противника и с телата си.
  Поручик Глосов падна там с първите свои войници, които поведе в отчаяна контраатака „на нож” срещу напиращия враг. Пронизан от ирландските щикове, поручикът не знаеше, че умира като капитан. "


  Епопея на Българщината - народът ни такъв, какъвто винаги е бил, защото никога не е ламтял за чужди територии, но винаги се е борил срещу чуждата агресия ! Бог да приеме душите на загиналите в мир !

 72. 72 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  мазното шкембе разваля прекрасните снимки от паметника...махнете го тоя нефелник

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 73. 73 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  По-полека с квалификациите. Малко такт, заради темата, поне. Вярно е, че преди на постамента е стоял съветски войник, нещо като пловдивския Альоша. Плевенчани го свалят и изхвърлят някъде през 1993 г. Без много шум и съответни реакции от руснаците, замаяни още от рухването на СССР. Защо София и Пловдив тогава не са се възползвали от ситуацията - отделен въпрос.

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  "И това е документирано, но се мълчи...."
  До коментар [#70] от "Чардо":

  Цензура, брато....!!!!

 75. 75 Профил на krasi kostadin
  krasi kostadin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Преди 30 год. на същия цокъл стоеше Альоша. Това е първият паметник в България, който е надграден, използвайки старата соц основа.
  —цитат от коментар 4 на Нинов


  В Добрич замениха маршал Толбухин с генерал Иван Колев преди няколко години.

 76. 76 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Но иначе плевенчани си пазят паметниците от руско-турската война.На руснака Скобелев, но и на немеца Тотлебен.

 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  Всички руски паметници трябда да се заменят с български паметници.
  Ние българите сме отвоювали сваята държавност от турския султан с цената на собствената си кръв. Само сме се възползвали от конфликтите да великите сили, както са се възползвали сърби, гърци, румънци.

  подпис
 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  Всяка българска националистическа партия трябва ясно да демонстрира своята привързаност към България и своята отдалеченост от други държави.

  подпис
 79. 79 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Поклон пред българските войници и офицери!
  За съжаление подвизите и победите им са проиграни от българските пишман политици.

 80. 80 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Генерал Стефан Тошев дори написва книга - “Победени, без да бъдем бити”.

 81. 81 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#58] от "skitnik75":

  Филмът наистина е впечатляващ! За хора, които имат отношение към подобни теми. Останалите не ги упреквам - въпрос на вкус.

 82. 82 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":


  До коментар [#18] от "tacheaux":В първите години след 9.9.1944 Вазов е бил забранен да се изучава в училищата , защото бил великобългарски шовинист=======А знаеш ли къде е причината?Причината е Чърчил ......Документа е салфетка.....А мястото на присъдата е Ялта......Дойран пък е повода за поведението на Чърчил спрямо Бг......
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Ти си позор за българската образователна система! Каква Ялата и салфетка???
  Чети бе, но не Корана....

 83. 83 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#82] от "lz73":

  няма как,те като са в холандия даже гледат прогнозата за времето по ТРТ, и се обличат за дъжд а то слънце пече... гламава работа

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.