Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на димитър димитров
    димитър димитров
    Рейтинг: 262 Весело

    Изглежда вкусно, но защо са без ръкавици.:))

  2. 2 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 3833 Неутрално

    Вкусно, винаги си купуваме по празниците - коледен и великденски щолен. Има го в три разфасовки, дори по 200 грама за 1.99 лева.

  3. 3 Профил на clarkv622
    clarkv622
    Рейтинг: 1258 Неутрално

    Десет щолена ще бъдат изпратени от баварската пекарна до Англия, където ще бъдат поднесени на кралицата
    ===
    Въглеродния отпечатък колко ще е?
    На НВ синът и май беше зелен.

    България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
  4. 4 Профил на hasmokar
    hasmokar
    Рейтинг: 849 Неутрално
  5. 5 Профил на Padrino
    Padrino
    Рейтинг: 4738 Любопитно

    Десет щолена ще бъдат изпратени от баварската пекарна до Англия, където ще бъдат поднесени на кралицата===Въглеродния отпечатък колко ще е?На НВ синът и май беше зелен.
    —цитат от коментар 3 на clarkv622


    Точно толкова колкото да изпратиш пощенска картичка от Бг до Великобритания например......

    Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  6. 6 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1576 Неутрално

    За Коледа испанците също правят сладък хляб с прясна мая, мляко, плосове и ядки. Нарича се рускон (ruscón). Ето това е царски рускон (ruscón de reyes):

    https://www.pequerecetas.com/receta/receta-de-roscon-de-reyes-casero-paso-a-paso/

    A майка ми в България прави баклава с орехи. Само и единствено на Коледа. Аз я правя с шан фъстък.

    Иде Коледа 🎄

  7. 7 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 3833 Неутрално

    До коментар [#6] от "half truth":

    Прилича ми на козунак, щоленът е по-различен.

  8. 8 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 700 Неутрално

    На фона на френските кроасани и сандвичи "крок мосьо", и италианските колбаси, тирамису и еспресо кафе, винаги със се отнасял с леко пренебрежение към немската кухня. Май не съм бил прав? Германците и те имат своите супер наденички, както и фантастичния коледен щолен!

  9. 9 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Доста съм учуден от фаворизирането на въпросния щолен - неще като сладък хляб и нищо особено. Всяка средно нормална домакиня ще направи в пъти по добър кекс.
    Подобно е голямата шумотевица около торта "Сакар' или прочутите австрийски ( и от други страни, близки на Австрия) наденички. У нас, а и в други страни като Италия и Франция има в пъти по-вкусни храни.

  10. 10 Профил на touchthis
    touchthis
    Рейтинг: 327 Неутрално

    Баба ми само коледен щолен е яла

  11. 11 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 3833 Неутрално

    До коментар [#9] от "tsvetko_51":

    Всъщност точно на кекс прилича, но е хубав, вкусен. Нашата Коледа е друга, различна - деветте постни ястия, традиционни за нашата кухня, питката с късмети, коледарски песни за благополучие, сурвакари по Нова година. Майка правеше наложена баница с късмети с орехи и полята със сироп.

  12. 12 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4110 Любопитно

    До коментар [#6] от "half truth":

    Не е ли Roscon de Reyes? Буквалният превод не отразява напълно смисъла за католическите вярваши още от 12-ти век в Испания. Става въпрос за празничен сладкиш (нещо като кекс), който да отбелязва идването с подаръци за новородения Христос на Тримата Крале (Тримата Влъхви, Мъдреци) на 6-ти януари. Друго название е "Сладкишът на 12-тата нощ".

  13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6163 Весело

    До коментар [#8] от "historama":

    Забравяме за бирата, що ли?
    Основен хранителен продукт!
    (Grundnahrungsmittel)

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  14. 14 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2569 Неутрално

    А едно време ни учеха, че традицията за правене на щолена е възникнала, за да може да се изпрати до всяко кътче на земята (и да не се развали по пътя) където живеят немци. За да не се прекъсва връзката с Германия. Такива ми ти работи ...

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  15. 15 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 3833 Неутрално

    До коментар [#10] от "touchthis":

    Ако е жива ѝ купи, ще ѝ хареса.

  16. 16 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4110 Неутрално

    До коментар [#14] от "DDR":

    Има доста легенди за щтолена, например че издутините по него напомнят за гърбиците на камилите с които са носени подаръците за новородения Христос, оттам и Кристщолен (Christstollen). Прави се в Германия от 14 век, но не е бил така богат, защото църквата не е разрешавала да се меси с мляко и масло - пости. Едва през 17 век папата дава разрешение за тези хубавини.
    А че издържа - издържа, купувах немски щолен в САЩ от Алди към края на 1980-те/началото на 1990-те.

  17. 17 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1576 Неутрално

    До коментар [#12] от "daskal1":

    Roscón е разбира се. Не съм си научила урока по испански, извинявам се. Обаче не е като кекс а като сладък хляб. Замесва се с мая и втасва часове наред като хляб.

  18. 18 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4110 Весело

    До коментар [#17] от "half truth":

    Честно казано простичка рецепта и вкус, но традиция. Четох, че някои особено традиционни семейства предпочитат да купят от приготвяните от монахини за продажба.
    Да ви кажа, аз съм доста неграмотен в определенията си за подобни кулинарии въпреки че ги ям с удоволствие, и кекс е най-близкото до моя словесен запас. А се смях, защото във филма "Моята голяма и тлъста гръцка сватба" (My Big Fat Greek Wedding на Ниа Вардалос) американските сватове донесоха някакъв подобен продукт с дупка в средата, който гръцката сватя нарече "бундт" и сложи саксия в празния кръг за да запълни американската липса на кулинарни умения :-)

  19. 19 Профил на germina
    germina
    Рейтинг: 289 Неутрално
  20. 20 Профил на barona3
    barona3
    Рейтинг: 451 Неутрално
  21. 21 Профил на laskovf
    laskovf
    Рейтинг: 372 Неутрално
  22. 22 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 672 Неутрално

    На фона на френските кроасани и сандвичи "крок мосьо", и италианските колбаси, тирамису и еспресо кафе, винаги със се отнасял с леко пренебрежение към немската кухня. Май не съм бил прав? Германците и те имат своите супер наденички, както и фантастичния коледен щолен!
    —цитат от коментар 8 на historama


    Някъде бях чел, че през цялата година домакинята събирала трохите хляб от масата след ядене, и преди Рождество Христово приготвяла от тях "щолен" - абе протестантска му работа, от нищо нещо! Не съвсем, защото сега му се добавя доволно количество краве масло, яйца, захар, ядки, сухи плодове- просто няма как резултатът да не е впечатляващ!

  23. 23 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 672 Неутрално

    До коментар [#9] от "tsvetko_51":Всъщност точно на кекс прилича, но е хубав, вкусен. Нашата Коледа е друга, различна - деветте постни ястия, традиционни за нашата кухня, питката с късмети, коледарски песни за благополучие, сурвакари по Нова година. Майка правеше наложена баница с късмети с орехи и полята със сироп.
    —цитат от коментар 11 на Тsonkooo


    9-те постни ястия - или края на постите, а след полунощ - юруш на пържолите! А колкото до коледарските песни и аз си вярвах, че това е нещо много българско, но се оказва, че го има в цяла Европа, по-точно в целия християнски свят! Чудесно, ние сме част от голямото християнско семейство, и част от голямата християнска цивилизация.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.