1/6
Снимка на деня: С огън срещу студа - винари от Франция спасяват лозята
Фермери от Шабли, Франция се страхуват, че късните студове в страната ще причининят щети на лозята, овощните градини и ранните култури.
Френски винопроизводители използват свещи, нагреватели и огън, за да спасят лозята от замръзване.
Пролетните студове увреждат производството им, а това вещае спад в доходите им.
Clap
Рейтинг: 561 НеутралноЕ успех, но понякога трябва да се съобразяваме с природата 😊
Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...vladek
Рейтинг: 564 НеутралноТези идиоти няма ли кой да ги глоби. Или замърсяването на планетата е ОК когато Франсетата го правят? А иначе Бразилците трябва от глад да умират като не секат и палят гората си? За франсетата да има шанс да дишат? Идиоти мусю...
Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.Vlado Nikolov
Рейтинг: 3656 НеутралноТрудна работа е това. Не е стая, или салон за да ги стоплиш. Ще има загуби. С природа не се спори.
Дария Колев
Рейтинг: 4962 НеутралноПри овошките се ползва друг метод, пръскат с вода до замръзване върху цветовете, това гарантира 0 градуса и щетите са малко!
georgievb
Рейтинг: 1410 НеутралноДобре, че имаме глобално затопляне.
Zhivko Stoykov
Рейтинг: 412 НеутралноЗащо на снимките не се виждат черни? Това е расистки репортаж.
БМЗ
Рейтинг: 1076 НеутралноДо коментар [#4] от "Дария Колев":
Апокалипсисът апокалиптиченНа сн. №4 се вижда същото.
bramasole
Рейтинг: 3766 НеутралноТези т. нар. свещи са изработени от 100 % парафин. При изгаряне не отделят токсини, материалът е с естествени компоненти – вещества на основата на восъка. В този смисъл методът за подгряването на въздуха в лозята е щадящ спрямо околната среда.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рмики маус
Рейтинг: 1593 НеутралноТук се практикува палене на слама, за да не мръзнат овошките.
ТумбаЛумба
Рейтинг: 2040 НеутралноКакво му обясняваш на този, не виждаш ли, че го тресе злобата и не може не мисли? Трябва да се хейти денонощно, иначе собствените проблеми ще станат твърде очевидни.
David Moyseev
Рейтинг: 831 ВеселоЕто докъде ни доведе борбата с глобалното затопляне... хи хи хи
ivan_ko9
Рейтинг: 418 НеутралноТова е много идейно особено ако е под контрол, че у нас знаем какво се случва обикновенно.
straw_sec
Рейтинг: 407 ЛюбопитноПреместването на хладното и валежно време от нач. м.май към нач. април води да удължаване на конкретната фенофаза от развитието на пшеницата, но задържането води и до по-успешно натрупване на маса в периода след братене на площта. Преди десетилетия беше характерно ранното пролетно засушаване, но това е на вниманието на зеленчукопроизводителите, сега засушаването е заменено с допълнително влагозапасяване.
Конкретно за условията на BG, захлаждането през нач.април при червените сортове лозя, води до по-късно начало на беритбата, но и до по-рязко компенсиране забавеният растеж (натрупване на сладки вещества) и нужда от повече берачи за да не се стигне до свръхозахаряване на гроздето. Късен мраз към момента на последната локална дата на опасност от мразове се балансира чрез еднократно(!) провеждане на поливка, като изпарената вода пренася температурата от почвата към надземните части на лозята. Няма опасност от загуба на стопански ценните качества на сортът, понеже генетичният потенциал е заложен в пъпките през предишната година (забавяне в натрупване на захарни проценти с бърза компенсация и рязко покачване на графиката в рамките на беритбата).
straw_sec
Рейтинг: 407 ЛюбопитноВъпросният BG априлски мраз от температури около нулата, води до измръзвания със средна тежест, но при всеки конкретен лозов масив, за корекция на прогнозния добив, може да се ползват резултатите от следзимния микроскопски анализ на виталността на пъпките. Напълно засегнат филиз се компенсира от заместващите пъпки в зимното око, но след това се налага допълнителна ограничаваща резитба. В крайна сметка, сланите са нещо обичайно до края на април, но те не са толкова важни поради сортовият подбор според климатичното райониране. Основно, корекция на прогнозния добив може да се очаква по ниските етажи, основно на формировката тип Гюйо. Извлечената температура от почвата чрез поливка, се компенсира съвсем скоро, чрез втората обработка на почвата, която подобрява топлоемкостта чрез навлизане на въздух в почвения слой, комбиниран с албедото на песъкливите почви. Във Франция се прилагат посочените на снимката активни отопляващи мерки, поради големият процент измръзнали пъпки и силно изостаналите в развитието си лозови растения, в резултат от зачестилите напоследък студени вектори от мразовитото петно от сибирски въздух над Русия. Ние бяхме абсолютно незасегнати поради противовесът на постоянни средиземноморски маси, а освен това нуждата от не толкова високи температурни суми на българските винени насаждения, е гаранция за лесно компенсиране забавянето в развитието.
Продуктите от грозде, са на пазар, който лесно се буферира чрез голямо количество запаси, както и технологични методи за смесване и изпарителна обработка на шира с ниски захарни показатели.
Най-важната за България култура е хлебната пшеница. В конкретния случай допълнителното влагозапасяване съвпада с: а.) компенсация, по зимно намален брой растения - след братене; и б.) начало на изкласяване, което застудяване ги удължава като фенофаза, но залага по-висок темп на израстване след това, което изисква корекция нагоре в азотните торови норми на площите, където не е разхвърляна втората доза амониева селитра. Възможно е допълнително трето добавяне на азот, заради водоотнасянето и забавеното усвояване на предишната доза. Предвид новите валежни дадености, най-оптимално е разпределянето на азотната норма, вече на три внасяния, а не на две, каквито бяха препоръките досега.